Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoeveel talenten worden nog steeds door ons systeem genegeerd?

  •  
26-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2231 keer bekeken
  •  
basisschool

Deze week verscheen een onderzoek dat ons opnieuw met de neus op de feiten drukt: hoogbegaafde leerlingen, vooral meisjes met een migratieachtergrond, worden vaak over het hoofd gezien. Het onderzoek, uitgevoerd door het Expertisecentrum Begaafdheid, onthult dat 60% van deze meisjes geen passend onderwijs krijgt, vergeleken met 30% van hun leeftijdsgenoten zonder migratieachtergrond. Vooral meisjes uit minder kansrijke gezinnen blijven vrijwel onzichtbaar: slechts 15% verschijnt op de radar. Dit zijn kinderen met dromen en ambities, die net zoveel potentie hebben als ieder ander, maar door hun sekse en achtergrond structureel worden genegeerd. Het is niet alleen een gemiste kans voor hen als individu, maar ook voor onze samenleving.

Dit onderzoek deed me meteen aan mijn moeder denken. Haar verhaal weerspiegelt dat van deze meisjes, al speelde het zich af in een andere tijd en op een andere plek. Mijn moeder groeide op in een klein dorpje in Zuidoost-Turkije, waar de kansen voor vrouwen vanaf het begin beperkt werden. Ze kreeg slechts vier jaar basisonderwijs, desondanks blonk ze uit in haar klas. Ze was slim, ambitieus en had dromen. Een verhaal dat ik nooit zal vergeten, is hoe ze als zesjarig kind eieren verkocht om stiekem een schriftje en potlood te kopen. Ze wilde zo graag naar school gaan en zoveel mogelijk leren. Op eigen houtje liep ze met een tasje, haar schriftje en een potlood naar de basisschool in het dorp. Dat symboliseert voor mij haar wilskracht en honger naar kennis, ondanks de wereld die haar geen kansen bood.

Mijn moeder vertelt nog steeds trots hoe haar leraar bij mijn grootvader smeekte om haar naar de stad te sturen, zodat ze verder kon leren. Hij zag in haar het potentieel dat wij, haar kinderen, nu zo goed begrijpen. Maar vanwege armoede en de sociale druk was die optie onmogelijk, een pijnlijke realiteit voor zowel mijn grootvader als mijn moeder. Toch gaf ze alles aan ons, haar kinderen. Hoewel ze geen carrière heeft gehad zoals velen vandaag de dag kunnen nastreven, liggen haar grootste prestaties in de opvoeding van ons en in de waarden die ze ons heeft meegegeven. Maar de vraag blijft hangen: wat had ze nog meer kunnen bereiken als ze de kans had gekregen om te studeren? Niet omdat ze minder waard is zonder die kansen, maar omdat ze voor veel meer mensen méér had kunnen betekenen.

Dit is een vraag die velen van ons, met name zij met een migratieachtergrond, zichzelf stellen als we terugkijken naar onze moeders en grootmoeders – vrouwen die hun ambities opofferden vanwege de beperkingen van hun tijd. Vrouwen die meer wilden, meer konden, maar door hun achtergrond, hun geslacht of hun omstandigheden nooit de kans kregen om hun potentieel volledig te benutten. En hun kinderen, wij, dragen die verhalen met ons mee.

Mijn moeder voelt zich enorm gezegend en haar kracht inspireert me dagelijks. Maar ik kan niet anders dan me afvragen welke dromen ze los heeft moeten laten. Wat als ze nou wel haar vleugels had kunnen uitslaan? Hoeveel vrouwen zoals zij blijven onontdekt? Hoeveel talenten worden nog steeds door ons systeem genegeerd? Helaas blijkt uit dit onderzoek dat veel meisjes vandaag de dag nog steeds niet (h)erkend worden.

Wat mij hoopvol stemt, is dat dit onderzoek de problematiek zichtbaar maakt. We zien nu hoeveel meisjes zoals mijn moeder ooit was, nog steeds niet de erkenning en daarmee de kansen krijgen die ze verdienen. Ik geloof dat de hoogbegaafde meisjes met een migratieachtergrond ONbewust genegeerd worden, zoals het onderzoek stelt. Desondanks hoop ik dat hun talenten niet langer over het hoofd worden gezien.

En aan die meisjes, die zich nu misschien onzichtbaar voelen: ik ben dankbaar dat de resultaten nu bekend zijn. Dit is een stap in de richting naar een toekomst waarin jullie wél de kansen krijgen die jullie verdienen, zodat jullie de wereld kunnen veranderen en jullie dromen kunnen waarmaken, zoals mijn moeder dat zo graag had gewild. Het niet (h)erkend worden is niet alleen een gemiste kans voor jullie, maar oprecht voor de gehele samenleving.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

wil driessen
wil driessen
28 sep. 2024 - 8:32
Asielzoekers die in hun geboorteland een hogere opleiding hebben ontvangen krijgen als ze in Nederland zijn vaak niet de mogelijkheid om scholing te krijgen die hun de beheersing van de Nederlandse taal op een niveau te brengen dat overeen komt met hun capaciteiten. Vaak blijven zij hangen in laag betaalde baantjes.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2024 - 14:49
Er zijn te weinig gekwalificeerde docenten voor het geven van NT2 onderwijs.
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2024 - 14:52
Het nieuwe kabinet gaat ook daar niets aan doen.
thedevelmoene
thedevelmoene
27 sep. 2024 - 7:45
Ik mis hier toch even precies het punt. Wat weerhoudt een hoogbegaafd gemotiveerd meisje om hoge punten te halen, en daarna naar het VWO/universiteit te gaan? Toch zeker niet het gebrek aan plusklassen? Ik zie wel dat een plusklas een relatief kleine investering is, en prettig is voor hoogbegaafde kinderen, maar ik zou van en school waar kinderen veel leerproblemen hebben, eerder verwachten dat ze zich daar op focussen. Of mogen slimme kinderen met een migratieachtergrond en goede schoolresultaten niet naar het VWO? Dan moeten we naar de reden daarvan gaan kijken.
1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens27 sep. 2024 - 12:11
@ thedevelmoene Jij schrijft: Ik mis hier toch even precies het punt. Dat klopt, jouw bril, je eigen politieke opvattingen, voorkomt dat jij het punt ziet.
Radio-Head
Radio-Head
27 sep. 2024 - 7:26
Ik heb door eigen ervaringen en ervaringen van mijn kinderen weinig tot geen vertrouwen in het schoolsysteem gehad, het is een systeem dat hoe dan ook bepaalt wordt door subjectiviteit, waarbij de kaders van een Tijdgeest bepalend, leidend en insluitend van invloed zijn. Conformeer je je niet aan de kaders van die Tijdgeest, dan ben je af, er wordt nog effe een label aan je gehangen, waardoor het mogelijk wordt om bij een boeh of bah, je "apart" te hangen. Een gevolg van het systeem zie je heden ten dage letterlijk terug in het insluiten van zichzelf (sektarisch gedrag), door veel "hoog"opgeleiden, dat insluiten maakt dat ze niet (meer) in staat zijn om op andere invalshoeken van sociaal maatschappelijke ontwikkelingen, een beschouwing los te laten en op te reflecteren, ze vervallen daarmee in kleinburgerlijkheid, maar beseffen het door hun zelfgenoegzaamheid niet. Volkskrant, 22 sept, 2024 "Hoger opgeleiden lijken in hun opvattingen meer op elkaar dan mensen die lager zijn opgeleid" https://archive.is/aPEdh Over het superioriteitsgedrag (übermensch) van Hoogopgeleiden, uit het onderzoek. "In mijn onderzoek naar hoog- en laagopgeleiden zaten veel open vragen die mensen anoniem en thuis, dus in alle vrijheid, konden beantwoorden. Daar zei een hoogopgeleide: ‘We hebben veel diversiteit in ons land. Hoogbegaafden, maar ook de mensen met een IQ van een baviaan.’" Vraag is hoe het mogelijk is dat een veronderstelde hoogopgeleide zo,n achterlijk antwoord kan geven.
2 Reacties
Sara J
Sara J28 sep. 2024 - 4:44
Hoogopgeleid is niet hetzelfde als hoogbegaafd.
Radio-Head
Radio-Head28 sep. 2024 - 15:32
Hoi Sarah, dat klopt helaas als een zwerende vinger. Hoogopgeleiden zijn dan ook in de huidige Tijdgeest, sociaal maatschappelijk gezien veelal zwak begaafd. Dus het systeem is gemankeerd, hoogegaafd zijn is een geatomiseerd mensbeeld, bijv vormgegeven door iq, of cito testen, en daar overheen nog een subjectief oordeel, welke zich veelal conformeert aan een opgelegde standaard.
pahan
pahan
27 sep. 2024 - 4:59
Terecht dat je het aankaart, maar hoogbegaafd wordt in het huidige onderwijs systeem gezien als irritant en bij vrouwen per definitie minder makkelijk herkend. Dat dat exponentieel geldt voor jonge vrouwen met een migratie achtergrond is helaas volkomen logisch.
1 Reactie
Zandb
Zandb27 sep. 2024 - 8:07
pahan Wil je hoogbegaafdheid kunnen herkennen, dan moet je ofwel heel goed ingevoerd zijn of laten testen door mensen die er verstand van hebben. Nu zal het inderdaad zo zijn, dat er 'pas' getest wordt, als daar aanleiding toe is. En die aanleiding is er des te minder, als de verwachtingen van de leerkracht hoe de leerling 'het' zal doen, niet al te hoog zijn. Kortom: Helaas is wat u zegt logisch. Al ben ik het het met dat "per definitie" niet eens. Want dat zou opzet betekenen.
Phantom3
Phantom3
26 sep. 2024 - 16:20
Maar wat gaan we er aan doen?
1 Reactie
Zandb
Zandb27 sep. 2024 - 8:10
Phantom Het begint bij het inzicht, bij de zelfreflectie. Bij de vraag: "Hoe ga ik met dat soort dingen om, hoe wil ik met dat soort dingen omgaan." Zonder die beslissing om daarop een antwoord te zoeken gebeurt er wat er gebeurt. En zal er al gauw van discriminatie geen sprake zijn.
Mirzas
Mirzas
26 sep. 2024 - 15:36
Wat je in Klassen van Human zag vertaalt niet geheel verbazingwekkend door naar hoogbegaafden. Wat de docent ziet, vindt en aanneemt is nogal van invloed. Dat meisjes onzichtbaarder zijn dan jongens is al langer bekend. Dat zie je ook in de plusklassen op de school van mijn dochter. Het barst van de jongens die door gedragsproblemen uit verveling eerder opvallen als potentieel meer behoefte aan uitdaging dan de meisjes die zich ook vervelen, maar zich koest houden. Dat meisjes met een migratieachtergrond dubbel de dupe zijn verbaast dus ook weinig. De vraag is wat er aan te doen.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2024 - 21:29
Meiden laten weten dat ze niet continue lief en aardig hoeven te zijn misschien?
Zandb
Zandb27 sep. 2024 - 8:12
Danielle U bedoelt toch niet dat de sterkte van meisjes, opgeofferd moeten worden aan de zwakte van jongens?
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2024 - 12:50
Voortdurend lief en aardig zijn is buitengewoon uitputtend.
Gerygrr
Gerygrr
26 sep. 2024 - 15:11
Het artikel in het Parool verduidelijkt: Vooral ouders geven bij de leerkracht aan of hun kind mogelijk hoogbegaafd is. Bij jongens ongeveer 60% bij meisjes 2%. Van de eigen ouders! Dan kost een IQ onderzoek 800 euro, dat ouders zelf moeten betalen! Wie gooit talent weg? Wat gaat gebeuren met een afgestudeerd meisje van ouders, die sowieso niet echt op hun dochters hebben gelet?
7 Reacties
Jozias2
Jozias226 sep. 2024 - 16:32
@gerygrr Hoogbegaafdheid is voor 80% erfelijk bepaald. Dat betekent dat 4 op de 5 kinderen thuis al een ouder heeft die indicaties van hoogbegaafdheid kan herkennen en daar bij de leerkracht aandacht voor kan vragen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist26 sep. 2024 - 18:45
Jozias Dat kan alleen als de ouder in kwestie dat zelf doorheeft. Dat is waarschijnlijk in de wat comfortabele milieus geen probleem. Daarbij is er ook nog eens de autoriteitskwestie. Niet alle ouders durven voor hun kind op te komen.
water_plant
water_plant26 sep. 2024 - 19:16
"Niet alle ouders durven voor hun kind op te komen." Dit is zeker waar. Vooral als ouders de taal niet compleet machtig zijn is het lastiger mensen te overtuigen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2024 - 21:38
Meiden worden ook maar al te vaak geacht niks te doen met die talenten.
Gerygrr
Gerygrr27 sep. 2024 - 12:00
Jozias, Nee, de ouder, die zelf ondergewaardeerd werd kan dat niet. De test is noodzakelijk om erkend te worden. Kinderen, die meerbegaafd zijn ontwikkelen een strategie om niet ontdekt te worden. Ze willen erbij horen. Voorbeeld uit het artikel: Let op de kleutertekening. Een kind, dat details als wenkbrauwen tekent, op tijd opmerken. Kom je te laat, dan zie je het normale gekras, dat leeftijdsgenootjes ook presteren.
Gerygrr
Gerygrr27 sep. 2024 - 14:06
Lees dit: Financiering nodig en een heleboel bewijs van deskundigen. https://www.specialisthoogbegaafdheid.nl/inzicht-signaleren/wie-mag-er-in-de-plusklas/
Gerygrr
Gerygrr27 sep. 2024 - 15:37
Water plant, Zie je de link? Geld is het probleem. De leerkracht en wat deze zegt, is nooit doorslaggevend. Men dient getest te worden enz. Pas als alle horden genomen zijn met een behoorlijk prijskaartje, kan een kind naar een plusklas, waar je je ook niet al te veel van moet voorstellen.
TheunT
TheunT
26 sep. 2024 - 14:58
Een hoop Einsteins zullen helaas onzichtbaar voorbijgaan door armoede. Goede reden dus om armoede mondiaal uit te bannen.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2024 - 14:58
Veel in de knop gebroken Einsteins zijn meiden. Einstein zelf was een akelige man die zijn hoogbegaafde vrouw het leven zuur maakte. https://historiek.net/mileva-maric-de-vrouw-die-einstein-zijn-relativiteitstheorie-schonk/164426/
Anne Stapel
Anne Stapel
26 sep. 2024 - 14:43
De organisatie die dit onderzoek heeft gedaan, heeft zelf wel erg veel baat bij de uitkomst. Een hoog “wij van wc-eend adviseren wc-eend” gehalte mi.
Ewout Pool
Ewout Pool
26 sep. 2024 - 14:36
FF serieus: Volgens de KVK is het "Expertisecentrum Begaafdheid" een eenmanszaak. Volgens hun eigen website werken er 3(!) mensen. Dus niet alleen riekt dit naar amateurisme, dat er een financieel gewin achter zit is ook niet uit te sluiten. Ik werk op het VSO en werk onder andere met hoogbegaafde mensen, en weet ook dat onder sommige groepen het aantal hoogbegaafden ondergerepresenteerd is, maar weet ook dat in de umwelt van ditzelfde onderwijs heel veel bureautjes, expertisecentra en adviseurs zitten die het vooral om de makkelijke knaken te doen is.
2 Reacties
Phantom3
Phantom326 sep. 2024 - 16:21
Uiteraard.
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 sep. 2024 - 15:02
Er is een wildgroei aan "expertise centra" in het onderwijsveld, ook voor ondersteuning van het niet-hoogbegaafde kind.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
26 sep. 2024 - 12:53
[Ook de sociaaleconomische status van het gezin blijkt van belang te zijn. Kinderen uit kansarme omgevingen of met een lage sociaal-economische status worden minder snel herkend als hoogbegaafd. Scaliq concludeert dat dit kan leiden tot ongelijke kansen:] Nu is mijn vraag of dat kinderen met een niet-westerse achtergrond vaker een sociaal economische achterstand hebben en derhalve op deze manier dubbel geteld worden? Oftwel. Is het een racisme probleem of een probleem dat arme kinderen gewoon de tyfus kunnen krijgen?
1 Reactie
Jozias2
Jozias226 sep. 2024 - 15:38
@anna Hoog begaafdheid is voor het grootste deel erfelijk. Dus een kind met een hoogbegaafde ouder en dus een omgeving die hoogbegaafdheid eerder herkend en wellicht daardoor ook opgroeiend in een bepaalde sociale klasse valt ook eerder op. Op zich is dat niet heel onlogisch.
MicroWolf
MicroWolf
26 sep. 2024 - 12:48
Nog steeds voort-etterende uitingen van een racistische moraal, die wanneer het om Turkse en Marokkaanse mensen gaat, zijn oorsprong vindt begin jaren 70.: "Kom maar de stront ruimen van de witte mensen, en leer asjeblieft geen nederlands, want jullie gaan toch terug naar huis over een jaartje of wat". Nederlands lezen, stel je voor! Dan kunnen ze straks de kleine lettertjes lezen, onderaan hun wurgcontract. Tweede-, derderangs burgers dus. Voor de autochtone witte nederlanders is het blijkbaar nog steeds niet te verkroppen dat deze mensen hogerop komen in dit land. Structurele onderadvisering op de lagere school: je Youssef of Fatima kan de maximale CITO-score binnenslepen, het advies wordt hooguit HAVO. Meisjes hebben hier nog het meeste last van, want in Nederland, vinden witte nederlanders, "hoort de vrouw thuis voor man en kinderen te zorgen". De jongetjes met een migratie-achtergrond daarentegen krijgen weer vanaf jonge leeftijd te maken met extreem paranoide en racistisch politiegeweld, waardoor ze hun kansen al vroeg ontnomen zien. Dit gaat al decennia zo. En nu hebben we het meest extreem-rechtse kabinet sinds 40-45 dus het zal nog veel erger worden.
3 Reacties
Jozias2
Jozias226 sep. 2024 - 15:35
@microwolf Lucht het op om zo feitenvrij je onderbuik leeg te laten lopen? Neem nu dit: “Meisjes hebben hier nog het meeste last van, want in Nederland, vinden witte nederlanders, "hoort de vrouw thuis voor man en kinderen te zorgen". Ik weet niet wie je citeert maar de feiten liggen toch echt anders: “De verhouding tussen vrouwen en mannen die een hbo- of wo-opleiding volgden bleef de afgelopen tien jaar redelijk constant. In het studiejaar 2021/’22 was 54 procent van de studenten met een universitaire studie (wo), en 53 procent van de studenten met een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) een vrouw. Ook op het vwo is dit verschil tussen vrouwen en mannen zichtbaar: sinds het schooljaar 1995/’96 rondden meer vrouwen dan mannen het vwo af.“ https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/10/al-23-jaar-op-rij-meer-vrouwen-dan-mannen-in-hoger-onderwijs#:~:text=In%20het%20studiejaar%202021%2F'22,beroepsonderwijs%20(hbo)%20een%20vrouw.
MicroWolf
MicroWolf27 sep. 2024 - 6:22
@Jozias: Meer vrouwelijke studenten, dat kan. Maar dat betekent geenszins dat ze ook een mooie carriere zullen hebben. Zoals je (hopelijk) weet zijn er in NL meer CEO's genaamd Peter dat dat er vrouwelijke CEO's zijn. En bij beroepen waar de laatste jaren vooral vrouwen werken, zoals in het onderwijs, keldert de status, en het salaris.
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2024 - 13:01
Mogelijk verlaten mannen een beroep/studie ook omdat ze niet willen werken in een omgeving met veel vrouwen.
water_plant
water_plant
26 sep. 2024 - 12:35
Heeft iemand wel het onderzoek gelezen? Er wordt heel hard gepushed op migratie in de afgelopen twee teksten, maar dat heeft nauwelijks invloed op de modellen die de onderzoekers hebben gemaakt. https://scaliq.com/wp-content/uploads/Ongezien-staat-van-signalering-van-slimme-leerlingen-SCALIQ.pdf Het model dat het beste was had de volgende variabelen de grootste verklarende capaciteit:IQ, Geslacht, Geboortemaand, Lage SES

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor