Joop

Hoeveel kost dat dan, 'alle grenzen dicht'?

  •    •  
28-04-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
3863594446_79f43dedcb_z
"Gebiedt de wetenschap ons om gezamenlijk de weg op te marcheren die Geert Wilders en Thierry Baudet ons wijzen?"
Op Koningsdag presenteerde het Algemeen Dagblad aan feestend Nederland een nieuwe profeet. Het is dr. Jan van de Beek, die het naar eigen zeggen in het verstikkend klimaat aan de Universiteit van Amsterdam niet meer volhield vanwege de linksigheid aldaar… Daar komt teveel moral reading voor, beweert hij: bepaalde vragen mogen niet gesteld worden omdat je anders rechts in de kaart speelt. Wierd Duk schreef het allemaal netjes op. Van de Beek bepleit een absolute stop op de toelating van vluchtelingen, misschien met een uitzondering voor yezidi’s en christenen uit het Midden-Oosten. Waarom? Het is te duur. Volgens hem leveren personen die in Nederland geboren worden, wonen, werken en overlijden in het algemeen een negatief saldo op. Gaat het om immigranten, dan moeten er meestal grote sommen bij. Per saldo is Nederland dus vanwege de immigratie armer geworden. Bovendien heeft de komst van laaggeschoolde buitenlanders, die concurrentie aangingen met autochtonen, een drukkende werking gehad op de lonen. Daardoor ontbrak voor werkgevers de prikkel om te innoveren en te automatiseren. Ook dat was heel schadelijk van Nederland.
Economische kosten Wie denkt dat Van de Beek dit alles in zijn proefschrift  onomstotelijk aantoont, komt bedrogen uit. Dat gaat helemaal niet over de economische effecten van de immigratie. Na een klaagzang over het politiek correcte klimaat aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) in het bijzonder volgt een historische studie. Van de Beek schetst de trends in het onderzoek naar de immigratie in de periode 1960 – 2005. Een belangrijke conclusie is dat men huiverig was om naar de economische kosten daarvan te kijken omdat dit niet politiek correct was en tot “ongewenste” resultaten zou kunnen leiden. Van de Beek benadrukte dat nog eens in het zogenaamde lekepraatje dat hij in het kader van de promotieplechtigheid hield. U kunt dit hier vinden. Klik op “lekepraatje” links onder.
Het boek werd overigens op de markt gebracht door de Amsterdam University Press, de uitgeverij van het linkse scherpslijpersbolwerk. Van de Beek is daar ook niet ontslagen. Hij is er zelf weg gegaan.
De vraag is nu: moeten wij naar deze profeet luisteren? Gebiedt, om zo te zeggen, de wetenschap ons om gezamenlijk de weg op te marcheren die Geert Wilders en Thierry Baudet ons wijzen? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, tenslotte.
Engel met een vlammend zwaard De grenzen van alle welvarende landen staan onder druk: inwoners uit de armere delen van de wereld zijn tamelijk massaal op weg om deel te hebben aan het goede leven in Europa, Noord-Amerika en Japan. Zij zijn daar niet welkom.
Je zou die indruk niet krijgen als je naar Jan van de Beek luistert, maar de grenzen zijn al lang en breed gesloten. Het valt niet mee om het paradijs te betreden. Er staat weliswaar geen engel met een vlammend zwaard maar de muren en versperringen die nu al grote delen van de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten markeren, hebben dezelfde bedoeling. Dat geldt ook voor de hekken rond Ceuta en Melilla, waar Marokko en de EU elkaar ontmoeten. De rijke landen maken hun grondgebied zo ontoegankelijk als maar kan. Vuistregel: economische vluchtelingen worden geweerd, politieke kunnen na een lange, strenge en moeizame procedure worden toegelaten. Tegelijk blijken de gesloten grenzen in de praktijk wel eens poreus.. De meeste potentiële immigranten worden wel degelijk door de politiek van gesloten grenzen afgeschrikt, maar er zijn toch waaghalzen genoeg die voor de gevaarlijke tocht door woestijnen en over zeeën niet terugschrikken. Mensensmokkelaars maken er een verdienmodel van om hen verder te helpen. Dat leidt tot hartverscheurende toestanden: lekke boten op de Middellandse Zee, slavenmarkten in Libië, geïmproviseerde tentjes op de Macedonische grens.
Aanmodderen Politici weten geen helder antwoord op deze volksverhuizing, die niet zal stoppen zolang de welvaart nog zo ongelijk verdeeld is op de wereld. Men moddert maar wat aan. Elke aanpak blijkt halfslachtig en ook nog eens ongewenste effecten op te leveren. Een treffend voorbeeld van dit aanmodderen is de zogenaamde Turkije-deal.
Zou het economisch verstandig zijn om de grenzen werkelijk te sluiten? Donald Trump geeft het recept: bouw een muur. Europa zou in dat geval aan zijn buitengrenzen een Ijzeren Gordijn moeten optrekken en bewaken. Voor EU-haters: de landen kunnen dat natuurlijk ook afzonderlijk doen. Bovendien zal er geïnvesteerd moeten worden in een enorme, goed bewapende kustwacht om al die bootjes terug te slepen, dan wel in de grond te boren. Tegelijkertijd dienen de systemen van identiteitscontrole te worden verfijnd.  De jacht op illegalen mag niet verflauwen. Daarvoor zal de burger de nodige privacy in moeten leveren. Anders wordt het niets.
Van de Beek voorspelt oorlog en chaos vlak buiten onze grenzen. Daar moeten we ons volgens hem maar zo weinig mogelijk mee bemoeien al is het misschien mogelijk om stukken grond te leasen om vluchtelingen onder te brengen. Grond leasen? Dat heeft Engeland destijds gedaan met Hong Kong. Stel dat Europa daartoe kans ziet t: dan huren wij lappen grond van een of ander corrupt regime  waar dan een soort vluchtelingengazastroken  ontstaan. Dat wordt onbeheersbaar als de toelating niet streng bewaakt wordt: er komt een militaire bezetting van Europese soldaten.  Ook dienen we de vluchtelingen te kleden, te voeden en in bedwang te houden.
Militarisering gaat altijd ten koste van de welvaartsgroei. Daarnaast zal een en ander zeker leiden tot verslechtering van de internationale politieke relaties. Landen buiten ons fort zullen niet de neiging hebben ons op welke manier ook ter wille te zijn, bijvoorbeeld door middel van handelsverdragen. In dit verband is het belangrijk op te merken dat Europa zich niet kan voeden en ook voor energie afhankelijk is van landen buiten Europa waar ze ons zeker niet in het hart zullen sluiten met die muren, die kustwachten en dat leasen van grondgebied. Op al die gebieden zal Europa zelfvoorzienend moeten worden, wat het ook moge kosten.
Het is een utopische gedachte dat ons welvarende werelddeel zich af kan sluiten voor de gevolgen die chaos in Afrika en het Midden-Oosten te weeg brengen. Het minst ernstige gevolg is low intensity war buiten onze grenzen, die vaak genoeg toch tot militair ingrijpen zal nopen, bijvoorbeeld omdat er in Europa zelf terroristische aanslagen worden gepleegd.
Het is maar zeer de vraag of deze aanpak goedkoper zal blijken dan de huidige politiek van aanmodderen. Kostenefficiënt ziet het er op het oog niet uit. Misschien kan iemand de economische gevolgen van een grenzen dicht beleid met alle bijbehorende consequenties ook eens uitrekenen.
Lees hier het proefschrift van Jan van de Beek, Kennis, Macht en Moraal: De productie van wetenschappelijke kennis over de economische effecten van migratie naar Nederland, 1960-2005    https://pure.uva.nl/ws/files/1267582/145074_20.pdf
foto: CC  Paolo Cuttitta
correctie: waar negatief saldo staat, stond eerst per abuis positie saldo
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (192)

ko2
ko230 apr. 2017 - 17:50

Onder arbeidsmigranten versta ik die mensen die hier onder cao lonen via schijnconstructies aan het werk zijn. Asielzoekers komen (is de bedoeling) vaak bij SW bedrijven terecht en worden met behoud van uitkering aan het werk gezet. Zijn genoeg voorbeelden van bekend.

Johan Pruijs
Johan Pruijs30 apr. 2017 - 14:48

""Gebiedt de wetenschap ons om gezamenlijk de weg op te marcheren die Geert Wilders en Thierry Baudet ons wijzen?" De wetenschap gebiedt ons toch niets? Het toont alleen cijfertjes. Die overigens 30 jr. geleden al onder de aandacht werden gebracht door de hr. Janmaat. Ook toen was het nooit een discussie op inhoud. Als we ooit een goed voorbeeld voor politieke correctheid zochten dan is dit de 'hersenschim'. "Het is een utopische gedachte dat ons welvarende werelddeel zich af kan sluiten voor de gevolgen die chaos in Afrika en het Midden-Oosten te weeg brengen." Het is een utopische gedachte dat er verantwoording gedragen kan worden over non zelfvoorzienende landen met een extreem hoog geboortecijfer. Zie wat onze bemoeienis van de afgelopen 40 jr. daar heeft gebracht en zie wat grootschalige toelating de Westerse wereld heeft gebracht. Trek daaruit de conclusie.

Helen2
Helen230 apr. 2017 - 14:07

Toen Trump zijn moslimban afkondigde, was Irak het land wat opgetogen reageerde. Een woordvoerder legde later uit dat Irak blij was met deze ban, omdat er nu misschien een einde zou komen aan de enorme braindrain die in landen in turmoil plaatsvindt. Hij legde oa uit dat de ziekenhuizen in Irak een enorm tekort heeft aan goed opgeleide artsen en verplegend personeel, omdat die allemaal vertrokken waren naar Europa. Herzelfde geldt voor Syrië. De goed opgeleide mensen zijn vertrokken en dit leidt tot meer chaos en een vertraging straks in het opbouwen van het land. Onder de migranten die vertrekken uit Afrika is hetzelfde aan de hand. ook hier mensen met een opleiding die vertrekken. Aankomend in Eu kunnen ze alleen ongeschoolde arbeid verrichten, want we hebben genoeg geschoold personeel en zitten dus niet op hen te wachten. Dat leidt niet alleen tot enorme frustratie bij hen, maar ook tot schaamte. Want ze zijn vertrokken met het idee dat ze het helemaal gaan maken in Eu. Mensen die hen voorgingen laten zich voor mooie huizen en auto's fotograferen om net te doen alsof ze het gemaakt hebben. Waardoor nog veel meer hen willen volgen. Aangezien we in de nabije toekomst al niet onze eigen jonge mensen aan werk kunnen helpen, is het zaak goeie voorlichting in Afrikaanse landen te geven over de onmogelijkheden van hun dromen. Ze kunnen veel beter binnen eigen cultuur en religie een toekomst opbouwen, ook hun eigen land zal daar wel bij varen.

2 Reacties
Engineer2
Engineer230 apr. 2017 - 19:38

Helen <3

Fons Wijers
Fons Wijers30 apr. 2017 - 21:49

Helemaal mee eens.

Minoes2
Minoes230 apr. 2017 - 1:25

Ik doe niet eens echt de moeite hierop in te gaan Han en dat zal ik uitleggen. Het is a. niet te doen en b. doet me denken aan; Hoeveel is een mensenleven waard en is dat van mij/ons meer waard dan dat van de ander in nood.... Zolang er mensen op de wereld zijn die miljoenen voor een Star-Wars masker kunnen uitgeven is er nog ruimte genoeg denk ik dan maar..in ieder geval financiële ruimte.... Zolang er ruimte is voor ex-pats is er wat mij betreft ook ruimte voor vluchtelingen.... Ik houd niet zo van 'kille' rekenmeesters....wel van realisme. Wat de realiteit zal zijn weten we nog niet, dat is me teveel koffiedik-kijken...

7 Reacties
Josef K
Josef K30 apr. 2017 - 10:03

Ik houd niet zo van ‘kille’ rekenmeesters….wel van realisme. ???

johannn2
johannn230 apr. 2017 - 10:12

Minoes, Amen. .

johannn2
johannn230 apr. 2017 - 10:32

Zolang de Invisible Hand van de alleen-zaligmakende Vrije Markt de staatsreligie is, democratie daaraan in toenemende mate ondergeschikt wordt gemaakt, economie niet alles en allen omvat maar minder productieven zoveel mogelijk afgeschreven en afgescheept worden en niet economisch relevante onderwerpen weggewoven, zolang zullen menselijke, intermenselijke en milieuproblemen niet worden opgelost maar escaleren, zoals ze dat nu al doen. Niet christendom of islam, maar de cynische religie van het neoliberalisme doet wereld en mensheid de das om. .

Johan Pruijs
Johan Pruijs30 apr. 2017 - 15:14

"Zolang de Invisible Hand van de alleen-zaligmakende Vrije Markt de staatsreligie is..." Niet echt. Die 'vrije markt' is iets van de afgelopen 60 jr. maar de armoe heeft altijd al bestaan. Of je bent zelfvoorzienend of niet. De verantwoording daarvoor ligt niet in het westen. Dat westen is alleen zo verwaand dat ze denkt dat ze de verantwoording heeft en dat ze die kan dragen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2017 - 21:34

Minoes, Armoedebestrijding is geen kwestie van eenmalige donaties. Een handjevol rijken heeft geld en zin om Starwars maskers te kopen, of Rembrandts afhankelijk van hun smaak. Die gaan echt het verschil niet maken als ze hun geld eenmalig aan iets anders zouden besteden. Wat een mensenleven waard is, kan op verschillende manieren worden benaderd. Een daarvan is nagaan wat er wordt uitgegeven voor de preventie van ongelukken. Je kunt het ook aan mensen vragen in een survey onderzoek. Dat wordt ook wel gedaan. "Voor de kosten van preventie in de gezondheidszorg geldt 20.000 euro als grens voor een gewonnen gezond levensjaar. Ook in het verkeer is het maken van zulke kosten-batenanalyses gebruikelijk. Bij allerlei keuzes op dit gebied (kruispunten of rotondes, wel of geen verplichte veiligheidsgordels) weegt men het aantal potentiële gewonnen mensenlevens af tegen de kosten. Die grens ligt in het verkeer bij 2,6 miljoen per mensenleven." In een ander land zou dat getal hoger of lager kunnen uitpakken. www.nrc.nl/nieuws/2015/11/14/hoeveel-mag-een-mensenleven-kosten-1556124-a348646

Minoes2
Minoes21 mei 2017 - 3:56

DanielleDefoe Ik weet er alles van. Maar overal liggen maatstaven aan ten grondslag en de invulling daarvan...vanwaaruit men verder rekent... Wie bepaalt die maatstaven?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mei 2017 - 13:17

" Wie bepaalt die maatstaven". Iedereen en niemand. Een fatsoenlijke discussie is tot op heden niet mogelijk gebleken. Politici willen er hun vingers niet aan branden.

Fons Wijers
Fons Wijers30 apr. 2017 - 0:07

Het bestaan van grenzen betekent controle op wie binnenkomt en weggaat. Dat is in het belang van de handhaving van de rechtstaat. Het alternatief is chaos. Als ik op reis ga ervaar ik de controle steeds aan den lijve. Wat voor mij geldt, moet ook gelden voor anderen. De grenzen zijn niet dicht. Met de juiste papieren kun je passeren. Vluchtelingen moeten aan de Europese grens worden gescreend, niet in afzonderlijke landen. Bootreizigers kunnen worden gebracht naar bv. Ceuta en Melilla om aldaar eventueel een vluchtelingenstatus aan te vragen. Of de bus naar huis. Jonge intellectuelen uit midden-Afrika zijn broodnodig voor de ontwikkeling van hun eigen land. Bij gaten in de Europese grens: dichtmetselen.

Wittemuis2
Wittemuis229 apr. 2017 - 19:05

Grenzen hoeven niet dicht echter controle moet er wel zijn en gezien het fenomeen aanslagje plegen binnen de grenzen van de EU, liefst een allerte controle. Kost een paar duiten maar onderscheppen van wapens en verkeerde personen signaleren zijn mogelijkheden. Er moet veel geld naar de beveiliging daarom.

Rara4
Rara429 apr. 2017 - 18:56

De kosten zijn allang berekend door diverse denktanks. De Duitse denktank schat de kosten tussen de 50 en 120 per persoon. http://www.cesifo-group.de/de/ifoHome/presse/Pressemitteilungen/Pressemitteilungen-Archiv/2016/Q2/pm-20160418-grenzkontrollen.html http://www.cesifo-group.de/portal/page/portal/lang-en/DocBase_Content/BR/br-ifo-fober/ifo_Forschungsberichte_73_2016_Felbermayr_etal_Handelseffekte_Grenzkontrollen.pdf

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 apr. 2017 - 7:19

Dat zijn de kosten niet van gesloten grenzen maar van grenscontroles aan de Europese binnengrenzen. Dat er dus weer douanehuisjes komen en iedereen op de snelweg zijn pas moet laten zien en zo. Dat stopt op geen enkele manier de illegale influx van personen want die lopen gewoon over de groene grens. Als dat alleen al - het begin - zoveel kost, hoeveel moet de rest dan niet met zich meebrengen, de automatische schietinstallaties, de hekwerken, enzovoorts want dat zal je toch echt nodig hebben, de honderden patrouilleboten.

Rara4
Rara430 apr. 2017 - 10:04

"Voor" Nederland liggen nog een aantal landen, dus dat zijn veel grenscontroles. Nederland heeft een andere liggen dan bijvoorbeeld de us, die moeten de hele grens met Mexico bewaken. Dat is voor nl niet van toepassing.

Engineer2
Engineer230 apr. 2017 - 16:54

Goh Han...waarschijnlijk wordt het dan iets duurder. Niet doen!!@ Laat de generaties na ons maar betalen! Het motto van de historicus.

thunderbird2
thunderbird230 apr. 2017 - 21:23

Goh Han, dacht dat jij wel slimmer was dan denken dat grenzen dicht een dingetje is met muren en honden enzo...

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 apr. 2017 - 22:13

Een andere manier van grenzen sluiten is er niet, Thunderbird. Dat blijkt aan de Europese buitengrenzen. Maar ja, er zijn natuurlijk altijd mensen die zich graag iets wijs laten maken.

thunderbird2
thunderbird21 mei 2017 - 9:59

Han, Jij bedoelt die gesloten grenzen die er niet zijn omdat iedereen buiten de 12 mijlszone van Libie door frontexferries naar Europa wordt gebracht om daar in een procedure te belanden ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mei 2017 - 14:39

Noorwegen heeft de grenscontroles opgevoerd. Op vliegvelden werd al gecontroleerd. De ferries worden nu ook gecontroleerd evenals de grote grensovergangen met Zweden en Rusland. Illegale grensoverschreiding is natuurlijk mogelijk maar de grensgebieden met Zweden buiten de officieele overgangen bestaan grotendeels uit natuur. Dan moet je wel een flink eind lopen of skieen voor je de bewoonde wereld bereikt. De controle op de ferry leidde onlangs ook tot het aanhouden van een khat smokkelaarster. De kosten worden geschat op 15 miljoen NOK sinds 29 november. Maar het kan preventief gewerkt hebben en daarmee kosten hebben voorkomen.

Marcus C
Marcus C29 apr. 2017 - 17:18

Jan van de Beek geeft in zijn onderzoek de rauwe realiteit weer. Zelfs politieke correctheid zal eens zijn grenzen bereiken als we niet serieus over oplossingen gaan nadenken als mensheid. Hierin zou de VN toch meer moeten betekenen want de overbevolking loopt gigantisch uit de klauwen en hiermee samenhangend honger en chaos. Weet iemand of er een commissie bestaat binnen de VN, of een andere organisatie, die zich serieus bezig houd met deze vraagstukken voor de toekomst?

5 Reacties
EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 18:53

De VN stelt Saoedi Arabie voor als hoeder van mensenrechten. Dat is geen satire. Is de VN nog serieus te nemen?

EricDonkaew
EricDonkaew29 apr. 2017 - 19:40

Nou, niet echt, denk ik. Wel heeft de CIA een uiterst interessante lijst https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2127rank.html, die onmiskenbaar leidt tot de conclusie dat overbevolking slechts een 'lokaal' probleem is. Men denke dan aan het continent Afrika aangevuld met wat handige landen als Afghanistan. De perfecte fertility rate is 2,1, dan blijft de populatie qua aantal in stand. Landen als Brazilië en Thailand zitten daar al ver onder, wat je misschien niet zou verwachten. Nog meer landen hebben wat dat betreft eveneens verrassende cijfers. Indonesië zit op 2,13, valt niet tegen. Een vrouw uit Niger kan, bij ongewijzigde omstandigheden, meer dan 200 achterkleinkinderen verwachten. Een Nederlandse vrouw slechts zeven. Zo werkt de multiplier.

Ikkyu
Ikkyu30 apr. 2017 - 7:58

Ik ben altijd een groot fan geweest van de vorig jaar overleden statisticus Hans Rosling, die hier een aantal goede dingen over gezegd heeft. https://www.youtube.com/watch?v=2LyzBoHo5EI

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer230 apr. 2017 - 9:38

@ Erik "De perfecte fertility rate is 2,1" Nou nee, met de robotisering van de maatschappij kunnen we met een veel lager bevolkingsaantal toe. Bijkomstig voordeel is dat ook de vervuiling en voedsel/water tekorten zullen verminderen.

EricDonkaew
EricDonkaew30 apr. 2017 - 11:01

@Bruggenbouwer ------------------------ Maar er veranderen ook wel dingen in de wereld waardoor het mogelijk is om op een prettige manier met zeven miljard mensen op de wereld te leven. Een dergelijk aantal moet nog wel kunnen, denk ik.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz29 apr. 2017 - 14:25

De grenzen zijn niet te sluiten. Dat is nooit zo geweest, al toen de botersmokkel over de Belgische grens nog een fenomeen was en er een elektrisch hek stond op die grens, tijdens WO I. Geen maatreegel heeft ooit een einde kunnen maken aan illegale grensoverschrijding. Er is maar 1 ding afdoende: Wachttorens, mijnenvelden en tankgrachten. Zoals met de DDR en BRD. Maar wat zijn de kosten en willen we dat? Vergeet het idee van gesloten grenzen, het is onmogelijk.

9 Reacties
EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 14:42

Niemand pleit ook voor hermetisch dichte grenzen, zelfs de PVV niet. Alleen een land als Noord-Korea bezigt dat. Besef verder dat Zweden exact het tegenovergestelde extreme doet: grenzen wagenwijd open voor iedereen zonder controles, zonder checks. Zweden kent nu grote problemen. Allebei is krankzinnig, en ergens is er een gulden middenweg. Ik zeg; kijk naar Canada voor een menselijk en duurzaam migratiemodel.

thunderbird2
thunderbird229 apr. 2017 - 17:35

Beetje naief om te denken dat een gesloten grens een fysiek iets is...

EricDonkaew
EricDonkaew29 apr. 2017 - 19:46

@EektheCat ------------------------------ Mee eens. Ik stel voor: we spreken iets af en daar houden we ons strikt aan. Maar dan niet: "Ja, maar ze zijn zo aardig en zo zielig en ze zeggen dat ze niet terug kunnen". Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd, anders kunnen we het hele systeem beter helemaal afschaffen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz29 apr. 2017 - 20:37

Zonder fysiek gesloten grens is er geen grens, thunderbird. Illegalen zullen namelijk altijd die fysieke grens oversteken, ongeacht de niet-fysieke maatregelen.

Engineer2
Engineer229 apr. 2017 - 22:39

@Doofenschmitrz ofzoiets: daar is iedereen het wel over eens hoop ik. Er zit alleen een verschil tussen wir schaffen das en theoretisch de grens sluiten. Dan is onze maatschappij zoals we die kennen wat langer vol te houden

thunderbird2
thunderbird229 apr. 2017 - 22:42

Dat zal nog aardig meevallen als die niet-fysieke maatregelen wat minder prettige consequenties hebben voor betrokkenen.

Kilted
Kilted29 apr. 2017 - 23:00

@EricDonkaew 29 april 2017 at 21:46 Prima.. Alleen is het punt wel dat degenen die de afspraken maken vaak tegen de praktische implicaties aanlopen. Terugzenden werkt pas als het land van herkomst ook wil meewerken. Nog niet zo lang geleden moest een Franse luchtvaartmij een tweetal uitgezette asielzoekers mee terug nemen simpelweg omdat ze niet van boord mochten. Bovendien ga je er gemakshalve vanuit dat het maken van afspraken ook leidt tot het verstrakken van de regels. Dat is niet noodzakelijkerwijs het geval.

EricDonkaew
EricDonkaew30 apr. 2017 - 11:11

@Kilted --------------------------- Het zal ook niet altijd lukken. Dan dient de overheid per geval naar bevind te handelen. Als de politieke wil er echt is om mensen minder makkelijk naar Europa te laten komen, en ze na procedures daadwerkelijk uit te zetten, dan kom je een heel eind. Je moet het mensen niet te makkelijk maken.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz1 mei 2017 - 12:00

Ik beweer ook nergens dat je iedereen dan maar moet toelaten en dat onze capaciteit eindeloos is. Maar alleen dat roepen om 'grenzen dicht' onzinnig is.

cactus3
cactus329 apr. 2017 - 14:07

Trump bouwt een muur om Amerika. Wij bouwen hier tegenwoordig muurtjes om ieder evenement om aanslagen tegen te houden. Kost ook geld.

1 Reactie
EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 14:43

Wat Trump doet boeit niet. Er zijn zoveel muren in de wereld. Sommige werken, anderen niet. De sociale voorzieningen zijn een krachtige magneet voor kansloze migranten, muren zijn vrij irrelevant.

jandebakker
jandebakker29 apr. 2017 - 14:01

Sorry Han, maar met het vergelijken van de kosten van het toelaten van (arbeidsmarkttechnisch gezien) kansloze immigranten en de kosten van een hermetisch gesloten grenzensysteem maakt u een valse vergelijking. Het pijnpunt dat Van de Beek benoemt is dat het verstreken van verblijfsvergunningen/paspoorten aan mensen bij wie er redelijkerwijs vanuit gegaan kan worden dat zij financieel niets zullen bijdragen aan de ontvangende samenleving de bestaande voorzieningen uitholt. Een pijnpunt dat opgelost moet worden door het aanscherpen van de "administratieve grenzen". Wat simpelweg betekent dat de bestaande procedures rond het verkrijgen van staatsburgerschap aangepast moeten worden.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 apr. 2017 - 17:25

Dacht je dat het aanscherpen van procedures verschil maakte?

jandebakker
jandebakker29 apr. 2017 - 20:05

[Dacht je dat het aanscherpen van procedures verschil maakte?] De kern van het betoog van Van der Beek is dat de blijvende instroom van laagopgeleide migranten financieel onhoudbaar is. Dit omdat deze mensen door hun status, of verkregen staatsburgerschap, recht hebben op o.a financiële tegemoetkomingen vanuit de Nederlandse samenleving zonder dat dit in verhouding staat tot hun eigen (financiële) bijdrage aan de samenleving. Het probleem zit daarmee dus niet in het gegeven dat mensen hier komen, het probleem zit in het gegeven dat bepaalde groepen mensen vanaf hun komst in Nederland recht hebben op het gebruik van Nederlandse voorzieningen, en hier de rest van hun leven gebruik van blijven maken (Iets wat ook een zeer belangrijke pull factor is om naar Europa te reizen). Dus ja: ik ben van mening dat het aanscherpen van de procedures voor het verkrijgen van een status/staatsburgerschap een aanzienlijk verschil kunnen maken. Meer nog als alleen het sluiten van de grenzen, omdat daarmee de prikkel om naar Europa te reizen niet verdwijnt.

Engineer2
Engineer229 apr. 2017 - 22:43

@jandebakker: mensen als han zullen dit nooit toegeven. Hun ideaal heeft gefaalt maar dat wil niet zeggen dat dit toegegeven moet worden. Na mij de zondvloed.

jandebakker
jandebakker30 apr. 2017 - 12:22

@ Engineer Als je tussen de regels doorleest zie je dat Han feitelijk toegeeft dat de huidige situatie tekortschiet. Hij omschrijft het zelfs als "aanmodderen". Het is alleen jammer dat hij dit zelf niet lijkt te zien en zijn idealen alleen weet te verdedigen door extreem zwart wit te denken. Waarbij hij (bewust) negeert dat er er ook andere opties bestaan tussen "open grenzen" en "dichte grenzen in Noord-Koreaanse stijl".

Engineer2
Engineer230 apr. 2017 - 19:41

@jandebakker: eens, je hebt gelijk, niks aan toe te voegen. Alleen dat ik uit emotie misschien te snel reageerde en niet voldoende nadacht.

ko2
ko229 apr. 2017 - 13:23

Dus moeten we zorgen Mark dat rechts niet langer zijn gang kan gaan met de instroom van goedkope arbeidskrachten . Stoppen dus. Want het toch gek dat we 800.000 migranten aan het werk hebben een bijna 500.000 werkzoekenden. Dan heb ik het nog maar niet over al die Nederlanders die graag een aantal uren meer willen werken om een redelijk en vast inkomen te hebben.

2 Reacties
EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 14:44

Ik hoor een partij als de SP amper over de asielproblematiek en de gevolgen voor de verzorgingsstaat dan wel de arbeidsmarkt. Ik vermoed dat ze enorm worstelen met een duidelijk standpunt. Ook de SP gaat behoorlijk gebukt onder een politieke correctheid dat een open en vrij debat smoort.

korheiden2
korheiden230 apr. 2017 - 8:12

@ko :'Dus moeten we zorgen Mark dat rechts niet langer zijn gang kan gaan met de instroom van goedkope arbeidskrachten'. Het is waar dat in de jaren 60 en 70 immigranten naar Nederland werden gehaald als goedkope arbeidskrachten. Daar hebben de meestal centrumrechtse kabinetten aan meegewerkt. Maar je kunt nu toch niet met droge ogen beweren dat de asielzoekers van nu worden gezien als goedkope arbeidskrachten. Ze zijn vooral werkloos. en laag geschoold. Het zijn de linkse partijen die minder bereid zijn de asielstroom in te dammen. Het volgende kinderpardon zit er al weer aan te komen.

nomen nescio
nomen nescio29 apr. 2017 - 10:43

Natuurlijk. De grenzen echt dicht kan problematisch worden en veel geld kosten. Maar dat geldt ook ten aanzien van bijv. de maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Is het gezegde niet dat wie mooi wil zijn, pijn moet lijden?? Aan de nadere kant, we zouden de wens om de grenzen te sluiten natuurlijk ook in overdrachtelijke zin kunnen beschouwen. Fysiek, zonder toestemming, dit land binnenkomen betekent niet dat je hier mag zijn of zomaar gebruik kunt maken van wat onze samenleving te bieden heeft. You are your own, in de ruimste zin van het woord. Niks huisvesting, niks uitkering, niks bad-bed-brood, niks gebruik maken van het zorgstelsel. En de Nederlander die daar - gedreven door mogelijk financieel gewin of uit menslievendheid - anders over denkt c.q. handelt, krijgt de rekening gepresenteerd. Het handhaven van zo'n grens kost ook geld, maar het zal beduidend minder zijn dan het plaatsen van een hek. Overigens, is het effect van het al jaren vigerende beleid al niet eens doorgerekend door Piet Lakeman?

1 Reactie
EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 14:46

Het gaat niet om de grenzen dicht te gooien, het gaat erom dat je niet zomaar gratis sociale voorzieningen uitdeelt aan eenieder die zomaar het land binnenkomt. De sociale voorzieningen zijn het krachtige magneet waarom er zoveel kansloze asielzoekers komen. Grenzen zijn vrij irrelevant. Een duidend voorbeeld: Portugal. Portugal kent open grenzen, maar geen kansloze massa-immigratie.

SjarrelDeWroet
SjarrelDeWroet29 apr. 2017 - 9:53

Uiteindelijk zijn zaken als het klimaatprobleem en massamigratie slechts symptomen van het daadwerkelijke probleem: overbevolking van deze planeet. Een alsmaar groeiende wereldbevolking is niet vol te houden met de toenemende vraag naar energie en welvaart en de hoge levensverwachting. In het westen zijn grote gezinnen al redelijk uit de mode, maar de rest van de wereld fokt nog gewoon lekker door. Helaas zal het zo goed als onmogelijk zijn om iedereen hier van bewust te maken.

7 Reacties
Piet van Vliet
Piet van Vliet29 apr. 2017 - 10:09

Probeer een religieus persoon er maar eens van te overtuigen dat ze minder kinderen moeten nemen. Gaat je niet lukken sterker nog je zal als rechts extremist worden neergezet.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 apr. 2017 - 10:14

Helaas zal het zo goed als onmogelijk zijn om iedereen hier van bewust te maken. Ben ban dat u gelijk heeft geachte SjarrelDeWroet 29 april 2017 at 11:53. Maar op dit ogenblik groeit de bevolking van Afrika b.v. in Land Bevolking 2015 Bevolking 2025 Bevolking 2050 Nigeria 165.313.000 202.957.000 278.788.000 Ethiopië 89.765.000 113.418.000 186.452.000 Soedan 42.433.000 49.556.000 63.530.000 Kenia 40.001.000 44.897.000 55.368.000 In de laatste twaalf jaar is de totale wereldbevolking met een miljard mensen gegroeid. Een kwart van de wereldbevolking is jonger dan 15 jaar. Meer dan de helft van de groei in de laatste twaalf jaar heeft plaats gehad in Afrika. Van alle werelddelen groeit de bevolking van Afrika dan ook het snelst. De gemiddelde vruchtbaarheid per vrouw zal daar naar verwachting dalen van 4.7 kinderen per vrouw nu naar 3.1 in 2045-2050. Een kwart van de wereldbevolking zal dan, in 2050, in Afrika wonen. Op het niveau van individuele landen blijkt dat de snelste bevolkingsgroei zal plaatshebben in de minst ontwikkelde landen, de regeringen waarvan het minst in staat zijn tot het bestrijden van armoede en ongelijkheid en het invoeren van een goed onderwijssysteem. Van tien Afrikaanse landen is de verwachting dat hun bevolkingen tot 2100 zullen toenemen met een factor vijf. Omstreeks 2050 zal Nigeria de grootste bevolking van de wereld hebben, na India en China. Een kwart van de wereldbevolking zal in 2050 in Afrika wonen. Omstreeks 2050 zal Nigeria de grootste bevolking van de wereld hebben, na India en China Angola 20.795.000 28.213.000 53.328.000 Als we ons zelf niet beschermen tegen deze bevolkingsexplosie gaan we er gewoon aan zo simpel is dat..

Kepler
Kepler29 apr. 2017 - 11:56

Ja dat is inderdaad de harde werkelijkheid. De rest zijn afgeleide problemen.

Hank2
Hank229 apr. 2017 - 13:48

"De gemiddelde vruchtbaarheid per vrouw zal daar naar verwachting dalen van 4.7 kinderen per vrouw nu naar 3.1 in 2045-2050." Merkwaardig genoeg wordt er verder geen woord besteed aan de vraag hoe dat komt en of dit niet betekent dat de wereldbevolking zich uiteindelijk op een bepaald niveau zal stabiliseren. En mensen die andere mensen -of groepen- geboortebeperking willen opleggen, zonder vooraf de mogelijkheid om de vleesconsumptie te beperken te overwegen, vertonen inderdaad dictatoriale trekken.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz29 apr. 2017 - 14:22

Absoluut en hartgrondig mee eens! Het is zinloos oplossingen te zoeken voor klimaat, energie en milieu als je niet eerst de bevolkingsexplosie aanpakt. Want tegen die exponentiële groei is geen enkele maatregel of technische ontwikkeling afdoende. Het is van (over)levensbelang om dat probleem aan te pakken, anders gaan we er inderdaad allemaal aan, uiteindelijk.

Ikkyu
Ikkyu30 apr. 2017 - 8:04

Nee, dat is het niet het daadwerkelijke probleem. Het daadwerkelijke probleem is de wereldwijde ongelijkheid en het grote verschil tussen arm en rijk> dat is wat overbevolking veroorzaakt. Wil je immigratie stoppen zul je moeten zorgen dat er minder reden is voor de mensen om deze kant op te komen; en dat betekent eerlijke lonen en prijzen voor grondstoffen betalen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 apr. 2017 - 12:01

@Drs. Clavan 30 april 2017 at 10:04 Natuurlijk is overbevolking een verschrikkelijk groot probleem, enkel helaas de diverse religies erkennen dit niet. Een gegeven blijft als je maar de soep met water blijft verdunnen is er voor niemand meer een menswaardig bestaan. En de aarde is dan volledig uitgewoond. Op het niveau van individuele landen blijkt dat de snelste bevolkingsgroei zal plaatshebben in de minst ontwikkelde landen, de regeringen waarvan het minst in staat zijn tot het bestrijden van armoede en ongelijkheid en het invoeren van een goed onderwijssysteem. Die ongelijkheid waarop u doelt is er natuurlijk, maar die is onmogelijk op te lossen met de waanzinnige bevolkingsgroei die de arme landen nog vele malen armer maken.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 apr. 2017 - 9:32

Hoeveel kost dat dan, ‘alle grenzen dicht’? Zou het niet weten maar de gevolgen van open grenzen zijn zowel de asielzoekers als de autochtonen rampzalig, ze hebben bijde hier helemaal niets aan. Helpen in de regio is de enige echte goede oplossing. Maar dan wel ruimhartig en efficiënt!! Denk dat Van Der Beek niet dom is en als je zijn https://pure.uva.nl/ws/files/1267542/145054_thesis.pdf leest dan weet je het waarom. Als je kijkt naar b.v. de arbeitsparticipatie van een wat oudere groep asielzoekers de Somaliërs weet je wat de kosten kunnen zijn. Dus lijkt me een herwaardering van de mannier van helpen zeer belangrijk.

Mark Huysman
Mark Huysman29 apr. 2017 - 8:49

Ik denk dat links zich niet moet laten verleiden tot dit soort spelletjes. De tegenstelling is niet migrant vs autochtoon maar arbeid vs kapitaal. De verzorgingsstaat wordt niet afgebroken vanwege migratie maar omdat rechts naar een situatie streeft waarbij zo weinig mogelijk belasting en regulering bestaat voor het kapitaal en de hoge inkomens. En zo groot mogelijke onzekerheid voor de werkenden en armen. De onderste lagen worden daarbij tegen elkaar uitgespeeld zodat de aandacht afgeleid wordt van de werkelijke problemen en tegenstellingen. Types als Wierd Duk en Van de Beek spelen daarbij een onmisbare rol.

6 Reacties
Josef K
Josef K29 apr. 2017 - 10:07

Arbeid en Kapitaal, tsja. Van de Beek heeft zijn huiswerk gedaan en komt met cijfers. Jij ook? Of blijf je hangen in jaren zeventig retoriek?

M4
M429 apr. 2017 - 11:27

Ook wanneer wij in Nederland/Europa de macht van het kapitaal vergaand aan banden zouden kunnen leggen, zijn er grenzen aan wat een samenleving kan en wil opvangen. Ook in die situatie kost een verzorgingsstaat geld, poen en dat kun je niet ongelimiteerd bijdrukken. Daarbij komt dat de onderste lagen niet tegen elkaar worden uitgespeeld, zij worden in de steek gelaten. Zeker door zogenaamde socialistische/utopische fantasten, die denken dat wanneer hun ideologie maar wordt toegepast, de bomen plotseling tot aan de Hemel groeien, en of toe hun kop uit het zand trekken of het al zo ver is.

M4
M429 apr. 2017 - 11:28

Sorry. om te kijken of het al zo ver is.

Dusk2
Dusk229 apr. 2017 - 12:38

@ Mark Huysman Goed gezegd! Zo zit het inderdaad. Ik denk echter wel dat we domrechts tegen moeten blijven spreken en dus ook een beetje hun spelletje moeten meespelen :( Dat is gelukkig wat je nu ook doet. @ Josef K Je kunt op geen enkele manier Mark zijn betoog weerleggen en dus begin je maar over contextloze cijfers. Het gaat allemaal om verhoudingen. Als jij vindt dat immigratie ons zoveel geld kost, waarom wind je je dan niet op over de aanschaf van de JSF, de hypotheekrenteaftrek en belastingontduiking van bedrijven? Vooral dat laatste kost ons veel meer geld dan immigratie. Als je je huiswerk nou eens zou doen, dan zou je daarvan op de hoogte zijn. Of blijf je hangen in domrechtse retoriek?

ko2
ko229 apr. 2017 - 13:29

Beste Wout, zijn goede maatregelen die jij voorstelt. Alleen je creëert er geen werk mee. De instroom blijft voortduren totdat het helemaal onbetaalbaar word.

Vuurrood
Vuurrood29 apr. 2017 - 14:52

Jozef K: Met welke aantoonbare en controleerbare cijfers komt van de Beek dan in dat vraaggesprek met de rechts geboren Wierd Duk?

donqshot
donqshot29 apr. 2017 - 8:17

Als er behoorlijke afspraken zouden bestaan over immigratie dan was er geen probleem. Dit is een werkwijze waar je, deels of in z'n geheel, in de rest van de wereld tegen aan kunt lopen. Duidelijke eisen; zelfvoorzienend zijn (ook voor mensen die komen via gezinshereniging), aantoonbaar en getoetst opleidingsniveau, wanneer niet taalmachtig in het NL's dan hoog niveau Engels in woord en schrift. Kort, mensen die een aanvulling zijn voor de BV Nederland. Vluchtelingen zijn een verhaal apart, mensen die hulpbehoevend zijn kunnen rekenen op hulp, maar ook hier direct duidelijke regels stellen. Hier willen komen betekend je aanpassen aan de cultuur die je welkom heet. Ook hier de normale regels hanterend die gangbaar zijn voor vrijwel iedereen die zichzelf als gast terugvind ergens in wereld, je gedraagt als een gast en je weet dat je als zodanig welkom bent zonder beperking van je vrijheden, zonder de wens gepamperd te worden en van alles te eisen. Wanneer iemand staatsburger wil worden dan kan men dit bereiken door een systeem op te zetten naar bv. Amerikaans of Australisch model. Stoppen met onduidelijk en halfzacht gedoe, dat is voor niemand goed.

Cruise
Cruise29 apr. 2017 - 8:10

Wat Jan van de Beek voorstelt is niet het sluiten van de grenzen maar het niet meer asiel verlenen aan vluchtelingen afkomstig / gevlucht van buiten Europa door het opzeggen van het VN Vluchtelingenverdrag; met objectieve cijfers van instanties als CBS en CPB heeft hij goed aangetoond dat het simpelweg financieel niet mogelijk is om als NW Europees land met een op wereldschaal riante verzorgingsstaat met bijbehorende belastingdruk voor degene die werken, de influx van nog veel meer asielzoekers uit niet ontwikkelde landen en dan vooral Afrika te behapstukken. Nu werk ik heel toevallig als klantmanager bij een Sociale Dienst, dus heb ik vanuit daar goed zicht op een en ander en ik kan na 10 jaar ervaring met de groep asielzoekers uit niet ontwikkelde landen ( en ook de Pardonners van 2007 die meestal ook uit deze landen kwamen) helaas vaststellen en bevestigen dat er inderdaad weinig of geen perspectief is voor veruit de meesten op de arbeidsmarkt,zonder het mijn klanten overigens kwalijk te nemen want zij hebben nu eenmaal vanuit een vaak hopeloze situatie de kans gegrepen voor een beter bestaan wat ik in hun situatie waarschijnlijk ook zou hebben gedaan. Het is op dit moment zo dat van mijn klantenbestand in een middelgrote provinciestad van de ongeveer 165 personen er 70% afkomstig zijn uit niet ontwikkelde landen buiten Europa en dan neem ik de Turken en Marokkanen ( tweede en derde generatie en huwelijksmigranten uit die groep) mee alhoewel dit natuurlijk geen asielzoekers zijn. De nieuwe probleemgroep voor de toekomst naast de Somaliërs wat betreft arbeidsdeelname worden overigens de Eritreeërs die zo'n afstand hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt en samenleving dat ik nu al kan inschatten dat ze de 70% bijstand afhankelijkheid van Somaliërs gaan overtreffen, helaas een trieste constatering maar als je na twee jaar taalles (12 uur per week) nog geen eenvoudig gesprek met mij kunt voeren dan moet ik helaas deze conclusie trekken !

1 Reactie
Jan Willem de Boer
Jan Willem de Boer29 apr. 2017 - 11:30

Vorig jaar stelde een Duitse ex rechter van het Bundesverfassungsgericht dat als door internationale verdagen 95% van de wereldbevolking asiel kan claimen in Duitsland er iets niet aan die verdragen klopt. De geest van de wetgeving spoort niet meer met de regels van de wetgeving. Dit is m.i. de reden voor Jan van de Beek voor te stellen het huidige achterhaalde vluchtelingenverdrag op te zeggen.

ko2
ko229 apr. 2017 - 7:14

Wat is duurder de migrant aan het werk voor een slavenloon en de Nederlander thuis met een uitkering. tel dat eens op dan heb je een dure arbeidsplaats. de migrant neemt zijn geld mee voor het grootste gedeelte , betaald veel minder belasting. De Nederlander thuis met een uitkering(of helemaal niets als zijn partner nog werkt en zelf geen recht heeft op een uitkering) Gevolg is dat de staat minder binnen krijgt aan belasting maar wel de uitkering betaald. Wat is beter? Volgens mij de Nederlander aan het werk en de arbeids migrant thuis zijn land helpt opbouwen.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen29 apr. 2017 - 7:11

"Hoeveel kost dat dan, ‘alle grenzen dicht’?" Misschien is de vraag verkeerd gesteld en zou je je kunnen afvragen wat het oplevert. Een open grens is geen grens. De volgende vraag zou kunnen zijn wat je met een grens wil afbakenen en hoe te handhaven eventueel.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 apr. 2017 - 9:16

Onbeheersbare kosten misschien? Dat heeft nog niemand uitgerekend of dat wel zo voordelig zou zijn en zoveel beter? Het lijkt misschien wel zo maar het is ook net of de zon iedere avond in de zee zakt.

harry6
harry629 apr. 2017 - 7:03

Het is een utopische gedachte dat ons welvarende werelddeel zich af kan sluiten voor de gevolgen die chaos in Afrika en het Midden-Oosten te weeg brengen.” Hoezo utopisch? Kijk maar eens naar Japan, daar gaat het prima. We zullen op een gegeven moment wel moeten, anders hebben we allemaal niks, zoals onderbouwd door Van Der Beek. Daar is niemand mee geholpen.

6 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 apr. 2017 - 8:39

Kijk eens naar Japan? Zou jij willen dat de Nederlandse maatschappij net zo is/wordt als de Japanse? U heeft geen notie hoe de sociale maatschappij in Japan in elkaar steekt? Hoe hoog het zelfmoordpercentage per 1000 inwoners is? Hoe dat komt? Hoe hoog de werkdruk is en welke gevolgen dat heeft voor de sociale samenhang in Japan? Pas op met wat u wenst!

korheiden2
korheiden229 apr. 2017 - 10:08

@Vuurrood : volgens mij doelde Harry op de immigratiepolitiek van Japan, niet op de sociale samenhang, werkdruk e.d. Vast staat dat er zeer weinig vluchtelingen Japan binnen komen. Ook van landen als China en Rusland heb ik niet vernomen dat daar significante hoeveelheden welkom zijn. We zullen echt naar een streng maar rechtvaardig systeem moeten, anders loopt de verzorgingsstaat hopeloos vast. Beter kijkt Europa eens naar de toelatingseisen in traditionele immigratielanden als de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Piet van Vliet
Piet van Vliet29 apr. 2017 - 10:28

@Vuurrood U wilt toch niet beweren dat het zelfmoordcijfer in Japan zo ligt omdat ze geen immigranten opnemen, hoop ik.

Josef K
Josef K29 apr. 2017 - 12:40

'Hoe hoog het zelfmoordpercentage per 1000 inwoners is? Hoe dat komt?' En dat komt door te weinig immigranten, neem ik aan?

Vuurrood
Vuurrood29 apr. 2017 - 14:58

Zijn jullie werkelijk van mening dat ik bedoelde dat de zelfmoordcijfers zo hoog zijn omdat ze geen immigranten opnemen? Lees nog eens wat ik schreef over de sociale verhoudingen in Japan. Harry schreef dat het in Japan prima gaat omdat ze geen immigranten opnemen. Ik beweer dat het in Japan helemaal niet goed gaat, niet sociaal en niet economisch. Ondanks dat Japan geen immigranten schijnt op te nemen zoals Harry beweert!

harry6
harry630 apr. 2017 - 3:04

Vuurrood – 29 april 2017 at 16:58 Harry schreef dat het in Japan prima gaat omdat ze geen immigranten opnemen. Dat schreef ik helemaal niet. Ik schreef dat de grenzen wel dicht kunnen, want in Japan doen ze het ook, en lukt dat prima. Dat deel is over te nemen. Grenzen zullen niet fysiek dicht kunnen, maar iedereen een uitkering en een huis geven die de grens overkomt, is het andere uiterste.

harry6
harry629 apr. 2017 - 3:04

Han sluit zich met dit stuk aan bij de collega,s van de heer van de Beek, die hem weg zette als leugenaar en extreem rechts. Dit terwijl iedereen weet dat de migranten voor een groot gedeelte in de bijstand blijven hangen. We hebben het punt bereikt, dat er meer niet westerse bijstand trekkers zijn, dan westerse, dit terwijl het totale aantal van niet westerse inwoners van Nederland zo,n beetje 2 miljoen is. alle dit gegeven al, maakt dat van der Beek gelijk heeft. De migratie moet stoppen, of de welvaart die we kennen zoals nu, zal afnemen. Een kind kan dat uitrekenen. Van iedere 100 Somaliers die binnen komen, blijven er 90 in de bijstand hangen, dat is al lang bewezen. Niet op te brengen op lange duur. Dat deze waarheden ongemakkelijk zijn, bewijst de reactie van de collega,s van, Van Der Beek. Tot haatmails aan toe.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst29 apr. 2017 - 10:01

Waarzet ik Van de Beek weg als leugenaar? Wijs dat eens aan.

M4
M429 apr. 2017 - 0:51

Een van de grondslagen van het klassieke kapitalisme is het onbelemmerde aanbod van arbeidskrachten. Ongereguleerde immigratie is een aspect van het klassieke kapitalisme en de garantie dat er aan de onderkant van de samenleving (maar niet alleen daar) er een concurrentie op arbeidsvoorwaarden blijft bestaan, of zelfs weer toeneemt. De internationale solidariteit (RoodGevaar, en anderen) is al gesneuveld in de loopgraven van de eerste wereldoorlog, iets wat maar niet doordringt. Dat links marginaal aan het worden is/dat al goeddeels is, is aan deze open deur te danken. Het is een utopische gedachte dat aanmodderen zoals dat nu toe gebeurd op de langere termijn houdbaar is, maar de garantie voor de verdere marginalisering van links.

1 Reactie
M4
M429 apr. 2017 - 1:03

Ter aanvulling: het is een dilemma wat onder ogen moet worden gezien. Links weigert dat stelselmatig. Han van der Horst stelt in zijn laatste alinea de vraag of aanmodderen niet goedkoper zal blijken te zijn, dan dichte (Europese) grenzen. Mijn stelling zou zijn dat aanmodderen op den duur, zowel moreel als financieel, een hogere prijs heeft dan duidelijk bewaakte (Europese) buitengrenzen. Voor het overige vind ik dat ook de interne arbeidsmigratie in Europa beter en eerlijker moet, ook daar betalen voornamelijk de oude achterbannen van PvdA en CPN het gelag.

Machiels**1993
Machiels**199329 apr. 2017 - 0:19

Als een landje als Hongarije haar eigen grens al dicht kan doen dan kan de EU dat zeker. Punt is alleen dat er totaal geen wilskracht is. De EU laat keer op keer ultieme zwakte zien door niet de wil of moed te hebben haar eigen grenzen te beschermen In plaats daarvan koopt ze dictators af. Geen wonder dat de EU door steeds meer landen uitgebuit wordt. Die kosten zijn stukken lager dan wat duitsland de afgelopen jaren kwijt is aan haar kortzichtige migratiebeleid.

1 Reactie
Jan Willem de Boer
Jan Willem de Boer29 apr. 2017 - 14:29

Wel daar zijn rapportages over wat het de oosterburen gekost heeft. In 2016 een extra 400.000 Harz4 (bijstand) gevallen a een 15K€, dus een 6 miljard excl. huisvestings- en ziektekostenkosten en exclusief gezinshereniging. Duitsland rekent voor jongeren een jaarlijkse kosten van 50K€ voor opvang, begeleiding en opleiding. Grofweg zeer conservatief gerekend dus een miljard of 10 per jaar, voor deze generatie bij een blijvende situatie dus ruwweg een 800 miljard. Jan van de Beek stelt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven de verzorgingsstaat 18K€. De BV Nederland wordt dus draaiende gehouden door een bovengemiddeld presterende minderheid. Dat zal voor Duitsland niet veel anders zijn neem ik aan. Alles in ogenschouw nemende kan ik alleen maar concluderen dat Merkel een investering doet die pas over een generatie of 5-6 wordt terug verdiend, if at all.

Hertog2
Hertog229 apr. 2017 - 0:00

Dit lijkt mij zeer nadrukkelijk geen "links" / "rechts" wedstrijd, iets wat de heer Han van der Horst er zeer nadrukkelijk van maakt. dr. Jan van de Beek komt met niets nieuws. Ja de wereldbevolking groeit en wel explosief, voor Afrika een verdubbeling eens per 25 jaar!. Hoe gaan wij al deze (toekomstige) monden voeden Han, ik zou het niet weten. Natuurlijk zullen er gigantische oorlogen in Afrika uitbreken, die jongens gaan elkaar de tent uitvechten teneinde de laatste graankorrel te bemachtigen. Maar, aha gelukkig is daar het veilige Europa, een ticket naar het eeuwige paradijs..Lees gratis kost en inwoning, gratis medici zorg, gratis onderwijs. Een klein probleempje is er wel, wij kunnen niet meer leveren. Ik heb mij verbaasd over het frau Merkel geleuter (wir schaffen das). Huizen hebben wij niet voor deze nieuwkomers, laat staan een baan. Ook hier in Nederland werden wij overspoeld met leugens, geef deze jongens een taalcursusje, dan komt het allemaal goed, hoor ik de Pechtold nog gillen ..De heer Wientjes oud-voorzitter van VNO-NCW. deed ook een duit in het zakje, lees een aanwinst voor onze economie....Nu ben ik een werkgever en ik gun mijn personeel een fatsoenlijk salaris/ bestaan. Veel van medewerkers die gewoon met een modaal inkomen thuiskomen hebben moeite om rond te komen. Mogen en moeten elkaar kapot concurreren, The race to the bottom, ach we zijn er eigenlijk al. Met dank aan de Euro, hier zijn de Polen massaal aan het werk, in Polen huurt men massaal goedkope Oekraïense arbeidskrachten in.....Vraag aanbod verhaal Han. U kopt in met; Hoeveel kost dat dan, ‘alle grenzen dicht’? Hoeveel kost het om heel de wereld te voorzien van zijn eigen natje of droogje, binnen Ned. en Europa?. Gaarkeukens hier in mijn land?. Ik voorspel dat u dit nog gaat meemaken. Ik durf keuzes te maken, die niet lekker aanvoelen, ook voor mij niet. Maar goed ik heb kinderen, die gun ik een lekker leven. Ik vecht tegen de bierkaai, ik weet het.. De Nederlandse verzorgingsstaat kan niet nóg meer immigratie verdragen. U denkt aan vandaag, ik denk aan morgen, en aan mijn kinderen....

Laadklep2
Laadklep228 apr. 2017 - 21:12

Ik vond het een fantastisch eerlijk stuk in het AD. Ik hoop dat die naïevelingen in Den Haag er wat mee gaan doen, te beginnen met stoppen met onderhandelen met Sint Jesse.

8 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 apr. 2017 - 8:47

Enig idee wie sinds eind jaren vijftig de meeste arbeidsmigranten heeft gehaald en binnengelaten? Daar zijn de huidige vluchtelingen aantallen maar een schijntje bij vergeleken! Maar vooral vluchtelingen gelukzoekers, testosteronbommen, zakkenvullers of ondermijners van de welvaartstaat blijven noemen. Vooral niet jezelf voor laten lichten over de werkelijke kosten van het in rechtse kringen zo populaire "grenzen dicht"! Gevolgd door Nexit. Vooral geen moeite doen maar klakkeloos en kritiekloos de charlatans volgen welke aan het verkondigen van deze leugens een dikke boterham verdienen! En nu allemachtig nog een comfortabele zetel in de 2e kamer bemachtigd hebben.

Josef K
Josef K29 apr. 2017 - 10:10

Vuurrood: De jaren vijftig waren de jaren vijftig, je moet kijken wat je NU moet doen.

korheiden2
korheiden229 apr. 2017 - 10:14

@Vuurrood : er is een groot verschil tussen de huidige vluchtelingenstroom en de arbeidsmigranten uit de jaren 50 en 60. Het ging toen om mensen die werk zochten en ook kregen. Het waren christenen uit Spanje, Italië e.d. met een cultuur die veel dichter bij de Nederlandse ligt dan de moslims van nu. We hebben nu ruim 2 miljoen allochtonen die met elkaar al meer uitkeringen ontvangen dan de rest van de Nederlanders. We kunnen het gewoon niet aan.

Engineer2
Engineer229 apr. 2017 - 10:59

@vuurrood: geef nou eens gewoon toe dat dit in de toekomst niet vol te houden is. Dan kan links / rechts eindelijk eens gaan denken aan een oplossing.

KnorretjeBig
KnorretjeBig29 apr. 2017 - 11:28

@Vuurrood "Enig idee wie sinds eind jaren vijftig de meeste arbeidsmigranten heeft gehaald en binnengelaten? Daar zijn de huidige vluchtelingen aantallen maar een schijntje bij vergeleken! " Ja mijnheer Vuurrood dat weten wij inmiddels wel. Met de gevolgen van dit beleid worden wij vandaag de dag nog steeds mee geconfronteerd. Maar voor mijnheer Vuurrood is dat blijkbaar niet genoeg en wil er graag nog een schepje bovenop gooien. Weet u waarom de werkgevers de arbeidsmigranten van beneden de Middellandse Zee hebben gehaald? De meer voor de hand liggende gebieden in Oost Europa waren door het IJzeren Gordijn afgesloten.

Vuurrood
Vuurrood29 apr. 2017 - 15:12

Fijn is dat toch ,niet waar jongens. Aan de ene kant ouwehoeren dat Nederland te vol wordt door alle vluchtelingen en dat dat ten koste gaat van onze welvaart aan de andere kant hartstochtelijk het feit waarom Nederland zo vol is ontkennen en onder het tapijt vegen. Uiteraard wordt er weer eens melding van gemaakt dat de vroegere immigranten christenen waren en de huidige moslim. Uiteraard een halve leugen. Sinds wanneer zijn ineens de immigranten uit Marokko en Turkije christenen? Vervolgens wordt beweerd dat er 2 miljoen allochtonen zijn. Allemaal moslims? En allemaal een uitkering? En allochtonen krijgen meer uitkering dan de rest van Nederland? Geen idee waarom werkgevers arbeidkrachten uit Marokko en Turkije haalden? Zou het kunnen dat deze goedkoper waren en gemakkelijker uit te buiten? Mijnheer Vuurrood wil helemaal nergens een schepje bovenop doen. Mijnheer Vuurrood heeft wel een bloedhekel aan lieden welke ieder probleem wat zich voor zou kunnen doen op het bordje van anderen te schuiven!

KnorretjeBig
KnorretjeBig29 apr. 2017 - 21:49

@Vuurrood " Zou het kunnen dat deze goedkoper waren en gemakkelijker uit te buiten? " Zou het kunnen zijn dat deze mensen kwalitatief en kwantitatief beter werk leveren?

Engineer2
Engineer229 apr. 2017 - 22:47

Mijnheer vuurrood geeft de hete aardappel door

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 apr. 2017 - 20:48

Voor mij blijft staan dat "grenzen dicht en een stop op immigratie" behoorlijk kortzichtig is, maar het "iedereen maar kritiekloos binnenlaten", hopeloos naïef is

2 Reacties
EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 9:26

Het gaat niet om immigratie, het gaat om de (extreme) politieke keuze van kansloze massa-immigratie. Reguliere immigratie blijft gewoon bestaan, daar gaat de discussie niet over.

korheiden2
korheiden230 apr. 2017 - 8:27

@Vuurrood : u sprak over de jaren 50. Er waren toen in ons land vooral Molukkers, Spanjaarden en Italianen gekomen. De immigratie van Marokkanen en Turken kwam pas later op gang. Ook zij kwamen om te werken, en inderdaad - daar heeft u een punt - omdat ze goedkoper waren en de baantjes kregen waar andere Nederlanders geen trek in hadden. Maar nu komen er zeer vele laaggeschoolden onze kant op, voor het overgrote deel moslim, die niet integreren en hun leven lang een uitkering krijgen. U bestrijdt hier vaak vaststaande feiten, zoals : er zijn 2 miljoen allochtonen in Nederland. Daarvan is de meerderheid moslim. En ze ontvangen bij elkaar een groter bedrag aan uitkeringen dan de overige Nederlanders. De wereld steekt onrechtvaardig in elkaar. Wij hebben in Nederland een fijn land om in te wonen. Maar wij kunnen niet iedereen helpen. Als 10 procent van de Afrikanen hierheen komt hebben we het over honderden miljoenen gelukszoekers. Dat kunnen wij, dat kan Europa, niet aan. En er komt geen einde aan de stroom, want de geboortecijfers in Afrika zijn torenhoog. U wilt dat niet inzien.

Sardar2
Sardar228 apr. 2017 - 20:23

De deuren sluiten levert misschien minder kosten, maar het tegenhouden van (goedkope) arbeidsmigratie leidt per definitie naar hogere arbeidslasten. Dat verzwakt op zijn beurt de concurrentiepositie van het (rijke) westen in twee manieren: van de ene kant worden de exportprijzen duurder dan waar het arbeid goedkoper is en dat leidt naar vlucht van kapitaal naar elders en hogere armoede in lage kant van de samenleving in het westen. En van andere kant de importlanden kunnen niet de dure prijs van onze producten betalen omdat ze door overbodige arbeid gewoon niet veel investeringen kunnen doen waar onze producten voor bedoeld zijn en/of de consument het draagvlak mist voor onze producten. De migratie zorgt voor evenwicht binnen de geglobaliseerde grenzen van kapitaal.

2 Reacties
Machiels**1993
Machiels**199329 apr. 2017 - 0:09

Alleen is het met name funest voor de lagere klassen in het land van bestemming. Zij worden geconfronteerd met hogere kosten en lagere inkomsten. Erg vreemd dat links zo pro massamigratie is terwijl het slecht voor haar oorspronkelijke doelgroep is. Niet vreemd dat als Trump en Brexit er zijn gekomen.

Sardar2
Sardar229 apr. 2017 - 18:42

@ Machiels**1993 29 april 2017 at 02:09 Ik weet niet wat heeft het met links te maken. Globalisering en globaliseringsbeleid is van rechts, zo ook de gevolgen daarvan. De enige wat links nastreeft is menselijke benadering van migranten, zoals altijd. Het lijkt dat jij als rechts ook tegen zo’n behandeling ben. Jammer.

Sardar2
Sardar228 apr. 2017 - 20:02

“…leveren personen die in Nederland geboren worden, wonen, werken en overlijden in het algemeen een positief saldo op…” Nou, elke baby wordt geboren met €28.500 schulden en als hij 18 is is dat schuld €57.000. Dat is inderdaad positief!

5 Reacties
Engineer2
Engineer229 apr. 2017 - 7:02

@sardar en vanaf 18 gaat hij / zij terugbetalen in de vorm van belastkngen en geleverde diensten in de vorm van werken en iets bijdragen aan de maatschappij. Probleem met binnenhalen van kansloze immigranten is dat zij vanaf het moment van binnenkomst tot het eind geld kosten in plaats van iets bijdragen. Hartsikke nobel natuurlijk die open grens maar het deel dat alles moet betalen (werkend nederland) wordt steeds kleiner en het andere deel steeds groter. Een keer houdt dat systeem dan op.

Voud Gespelt
Voud Gespelt29 apr. 2017 - 7:53

Nee sardar. De gemiddelde kosten per persoon liggen rond de 40 mille, dit betreft een persoon die het grootste deel van zijn leven werkt. U heeft het over de 'goedkope' arbeidskracht die onze maatschappij al dan niet overeind zal houden? Dit is een utopische voorstelling van zaken en is de werkelijkheid van een heel andere orde. Bijvoorbeeld 70 tot 80% van de Somaliërs zitten in de bijstand, al meer dan een decennium en daar komen nu velen bij. De ongeschoolde immigrant komt gelijk in de bijstand en die komen daar in veel gevallen amper meer uit. We weten allemaal dat het voor kinderen statistisch gezien heel moeilijk is om zich uit een sociale onderklasse op te werken. Het verleden heeft aangetoond dat segregatie en criminaliteit daarna hand in hand gaan. De problemen die er nu al zijn mbt immigranten blijkt veel groter dan ons voor werd gehouden, de laatste doofpot affaire rond de ware criminaliteit cijfers door de politie is hiervan een voorbeeld. Kortom de prognoses zijn niet zo rooskleurig. Verder zal arbeid migreren naar de techniek en gaat er steeds meer geautomatiseerd worden. Nee die grenzen dicht is op langere termijn veel goedkoper en beter voor iedereen die in dit veilige welvarende land woont.

JStokx
JStokx29 apr. 2017 - 8:12

Als je vervolgens vanaf je 18e elk jaar gemiddeld 40% van je jaarinkomen aan de staat geeft is die schuld zo weg.

Sardar2
Sardar229 apr. 2017 - 18:14

@ Voud Gespelt 29 april 2017 at 09:53 “die grenzen dicht is op langere termijn veel goedkoper en beter voor iedereen die in dit veilige welvarende land woont.” Ik heb zo mijn twijfels of ook de (privé) kapitaal met je eens zou zijn in zo’n eenrichtingsverkeer! Zij zijn toch veel machtiger dan nationale staat en de meester van de globale markt. Het protectionisme onder natiestaat is voorgoed weggevallen. Het nationalisme is daarom een illusie. De burgers moeten andere soort bescherming creëren voor hun toekomst en niet zozeer tegen migratie. De mobiliteit (migratie) is de kernbegrip van toekomst.

Sardar2
Sardar229 apr. 2017 - 18:34

@ Engineer 29 april 2017 at 09:02 @ JStokx 29 april 2017 at 10:12 “vanaf 18 gaat hij / zij terugbetalen in de vorm van belastkngen en geleverde diensten in de vorm van werken en iets bijdragen aan de maatschappij.” “Als je vervolgens vanaf je 18e elk jaar gemiddeld 40% van je jaarinkomen aan de staat geeft is die schuld zo weg.” Nee hoor. De schuld is iets anders en komt bovenop de normale belastingen. Een stok om ermee de welvaart nog verder afbouwen (de toekomstige bezuinigingen).

Voud Gespelt
Voud Gespelt28 apr. 2017 - 18:51

Ik denk dat de schrijver te veel zijn morele bril heeft opgehad tijdens het typen dan zijn pragmatische. De grenzen dicht zal kosten met zich meebrengen maar is in ogenschouw met de aanstaande migratie vanuit Noord en Midden-Afrika niets dan een preventieve maatregel zodat de échte vluchteling wel een kans maakt om de hulp te krijgen die het toekomt. Met een dichte grens, zowel praktisch als symbolisch, zullen we ook beter in staat zijn onze problemen met minderheden op eigen bodem adequaat op te lossen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer228 apr. 2017 - 18:40

"Wie denkt dat Van de Beek dit alles in zijn proefschrift onomstotelijk aantoont, komt bedrogen uit. Dat gaat helemaal niet over de economische effecten van de immigratie." Neen, dat heeft Jan van de Beek in de periode na zijn proefschijft (2010) onderzocht, en dat weet van der Horst donders goed. Dat staat namelijk duidelijk in het stuk van Wierd Duk. Ik citeer: Duk: "Hebt u de universiteit om die reden verlaten? van de Beek:"Ik had een onderzoeksvoorstel ingediend dat zeer lovend werd ontvangen en dat werd ondersteund door drie professoren met klinkende namen. Ik wilde uitzoeken hoe immigratie en de verzorgingsstaat zich tot elkaar verhouden Toch werd het afgewezen.Toen werd ik me bewust: shit, daar zitten dus allemaal ‘gatekeepers”, mensen die proberen om dit tegen te houden. Ik dacht: bekijk het, hier heb ik geen zin in.” De suggestie van van der Horst dat Jan van de Beek's resultaten niet serieus te nemen zijn is tendentieus, zo niet beledigend. Trouwens, ook van der Horst toont nergens aan dat van de Beek's getallen niet kloppen. En dat is nou precies wat er mis is met politieke correctheid. Van der Horst wil het niet weten, en dat is zijn goed recht, maar hij misleidt tevens argeloze lezers zodat ook zij het niet te weten zullen komen. Jan van de Beek heeft overigens een website met bronnen, getallen en scenario's. Als u denkt dat het niet klopt, hij is makkelijk te bereiken. http://www.demo-demo.nl/

13 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 apr. 2017 - 22:23

Ik suggereer niks. Ik schrijf waar dat proefschrift over gaat. En ik vraag me af wat dan de prijs van dichte grenzen zal zijn.

kindval
kindval28 apr. 2017 - 22:44

+1

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 apr. 2017 - 0:07

En wat die site betreft, de informatie daarop is nogal beperkt. Een paar grafieken en een vooral ideologisch betoog. Bovendien wordt mijn vraag niet beantwoord: wat is er nodig om de grenzen werkelijk te sluiten, hoeveel kost dat met al zijn gevolgen? En zullen we dan niet onder ons eigen gewicht ineenzijgen?

harry6
harry629 apr. 2017 - 6:31

Bruggenbouwer 28 april 2017 at 20:40 Trouwens, ook van der Horst toont nergens aan dat van de Beek’s getallen niet kloppen. En dat is nou precies wat er mis is met politieke correctheid. Van der Horst wil het niet weten, en dat is zijn goed recht Wegkijken heet dat!

Reltiet
Reltiet29 apr. 2017 - 8:10

@HanvanderHorst Waarom heeft u de economische analyse van Dhr. van de Beek niet opgenomen in uw betoog? Het had uw argument een stuk sterker gemaakt. Nu suggereert u dat er sprake is van 'bedrog' omdat Dhr. van de Beek zijn pleidooi omtrent immigratie (in het interview bij het AD) niet heeft onderbouwd in zijn proefschift (een meta-studie over onderzoek zelf), terwijl u zijn daadwerkelijke onderzoek onbesproken laat.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon29 apr. 2017 - 8:34

Precies. Han's column is illustratief voor de politiek correcte reflex waarvan hij zelf onlangs nog beweerde dat dit slechts een hersenschim was. Als er oplossingen worden aangedragen volgt vanuit links steevast het klassieke mag niet, kan niet en werkt toch niet mantra.

Dusk2
Dusk229 apr. 2017 - 8:39

@ Grachtengraver “Wie denkt dat Van de Beek dit alles in zijn proefschrift onomstotelijk aantoont, komt bedrogen uit. Dat gaat helemaal niet over de economische effecten van de immigratie.” Han van der Horst behandelt hier het proefschrift van van de Beek en het artikel van Wierd Duk. In beide gevallen worden er geen cijfers over de economische effecten van immigratie gepresenteerd. Jouw uitspraak: "De suggestie van van der Horst dat Jan van de Beek’s resultaten niet serieus te nemen zijn is tendentieus, zo niet beledigend. Trouwens, ook van der Horst toont nergens aan dat van de Beek’s getallen niet kloppen." Han van der Horst zegt dat er geen cijfers over de economische effecten van immigratie aan bod komen in het proefschrift en het AD artikel. Deze zogenaamde suggestie van van der Horst is dus volledig uit jouw eigen brein ontsproten. Je bent de boel weer eens flink aan het belazeren. Ik heb http://www.demo-demo.nl/ bekeken. Wat een onwetenschappelijke, racistische bende is het op die website. Allereerst komen nergens de onderzoeksmethodes aan bod. Het is essentieel voor elk wetenschappelijk onderzoek dat de onderzoeksmethodes worden behandeld. Zonder die methodes is het onmogelijk om het onderzoek te reproduceren en kunnen de resultaten nooit geverifieerd worden. Verder is het ook lang niet altijd duidelijk waar de data, waarop de grafiekjes gebaseerd zijn, vandaan komt. Onder het kopje "Kosten immigratie tijden kabinet Rutte II" worden dan wel kosten van migratie gegeven (uiteraard weer zonder de methode, waarmee die cijfers verkregen zijn, prijs te geven), maar omdat die kosten niet worden vergeleken met andere kosten voor de staat, worden de resultaten niet in een perspectief geplaatst. Leuk racistisch extraatje (onderaan de pagina): http://www.demo-demo.nl/Hoofdlijnen.htm Een van de belangrijke bevindingen uit het scenario model is dat de stijging van het percentage moslims doorzet. Wat heeft dit met de kosten van immigratie te maken? Niets. Wat heeft dit met xenofobie te maken? Alles.

EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 9:25

@HanvanderHorst Dat hoeft niet, want niemand heeft het over dichte grenzen. Elke dag gaan er tig vliegtuigen, treinen en auto's in en uit Nederland. Ook migreren genoeg mensen volgens de niet-asiel procedure. De grenzen zijn dus gewoon open en blijven open. Waar het AD artikel over gaat is de extreme politieke keuze om tienduizenden kansloze immigranten naar Nederland te lokken met gratis geld en gratis sociale voorzieningen, zonder enige vorm van tegenprestatie. En wat voor grote negatieve gevolgen dat heeft voor de samenleving. Kansloze massa-immigratie is een politieke keuze, geen toeval of een geval van grenzen open of dicht.

MijnMening3
MijnMening329 apr. 2017 - 9:27

''En ik vraag me af wat dan de prijs van dichte grenzen zal zijn.'' Ik zou zeggen onderzoek het en reken het uit. Als prijs van "dichte grenzen, "een Europees ijzeren gordijn" hoger is dan de prijs van immigratie, kom dan met een andere oplossing. Als u tenminste vindt dat een op termijn afbrokkelende verzorgingsstaat t.g.v. immigratie een probleem is. Overigens heeft van de Beek het over het beperken van immigratie en het heroverwegen van vluchtelingenverdragen. Niet over een muur, maar dat terzijde..

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 apr. 2017 - 10:04

Ik doe geen enkele bewering over de kwaliteit van de cijfers van Van de Beek. Ik stel alleen een vraag. Maardatmaggienievrage blijkbaar.

kindval
kindval29 apr. 2017 - 10:07

Han":Ik suggereer niks".... Dat doe je natuurlijk wel, erg flauw om dat te ontkennen...

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer229 apr. 2017 - 10:09

@ vdHorst "Ik suggereer niks." Tuurlijk wel. En dat weet je donders goed met je linkjes naar zijn oude proefschrift. Waarom geen linkjes naar zijn nieuwere werk?

Engineer2
Engineer229 apr. 2017 - 14:39

U suggereert het natuurlijk wel in dit stuk. U zegt het niet volmondig maar suggereert het juist :)

Hank2
Hank228 apr. 2017 - 18:26

Gelukkig hebben ze in de US of A nu een president die de kiezers gouden bergen heeft beloofd door deze politiek ten uitvoer te gaan brengen. Ik ben benieuwd hoe ze reageren als blijkt dat dit allemaal op leugens en illusies is gebaseerd en dat ze er integendeel over 4 jaar al merkbaar op achteruit zijn gegaan. Ik leun dus rustig achterover en geniet van het schouwspel van de ondergang van de Titanic. In een poging om de bevolking achter zich te krijgen luiden de politieke leiders hun machtsfantasieën altijd in met een spectaculair vuurwerk - http://tinyurl.com/l66caeq Het kostenplaatje dat erop volgt lijkt dan altijd gerechtvaardigd, zelfs als de resultaten tegenvallen. Het schijnt dat het feest deze keer in Korea zal plaatsvinden

2 Reacties
EektheCat
EektheCat28 apr. 2017 - 23:02

Dit artikel gaat over Nederland, niet over Amerika en Korea.

harry6
harry629 apr. 2017 - 3:06

Dit gaat dus heel ergens anders over.

TwoTone
TwoTone28 apr. 2017 - 17:40

Aanvullingen: nl-ers kosten gemiddeld 45k in hun leven blijkbaar, dit wordt opgevangen door de staatsschuld, een immigrant die niet werkt kost 300k. Verder wordt gesteld dat een werk immigrant met vaardigheden en opleidingen juist geld opleveren , dit zijn vaak specifieke mensen die door bedrijven worden aangetrokken. Verder wordt nergens gesteld dat we niet moeten helpen. Hier staat dat ter plaatse moeten helpen, zover mogelijk. Ook anders wel dan Wilders insteek. Het lijkt me logisch dat dit soort informatie e.d. wel degelijk ingebracht kan worden in de immigratie discussie, naast andere informatie uiteraard.

deprovincie
deprovincie28 apr. 2017 - 17:36

De wereldbevolking is in 2012 gegroeid naar 7 miljard mensen. Deze 7 miljard hebben evenveel co2 uitstoot als alle (verouderde) kolencentrales in India. Tel hier nog bij op de toename(ook van methaan) via de veestapels en landbouwgewassen. Ik wil hiermee aangeven dat er wel duidelijk verband is tussen de toename van de bevolking en het op hol slaan van het klimaat. Dit proces is onomkeerbaar en zal nog erger worden als ik lees dat de bevolking op het Afrikaanse continent aan het einde van deze eeuw verviervoudigt naar 4 miljard. Erdogan wil dat elk gezin minimaal 4 kinderen moet krijgen zodat Turkije weer "groot" wordt. Het is nodig ook in de moslimlanden om tot geboorte beperking te komen. De Rutgerstichting is in een aantal landen hiermee bezig maar Artsen zonder grenzen , Rode Kruis, Warchild en welke organisaties er ook zijn zouden met de VN en de (lokale) autoriteiten hieraan moet werken. Sinds 1980 heeft vooral het Westen 1200 biljoen dollar uitgegeven aan het Afrikaanse continent dus dit toont aan dat (ontwikkelings)geld niet de oplossing is. Ik ben voorstander van gesloten grenzen zodat het voor die landen duidelijk wordt dat ze mee moeten werken aan geboortebeperking. Indien niet dan worden de Afrikaanse regeringen verantwoordelijk voor oorlogen, honger, dorst in de toekomst. In het verhaal van v.d. Beek is ook een overzicht te zien van de mensen in de bijstand: 170.000 autochtonen, 50.000 westerse allochtonen en 240.000 niet westerse allochtoon. Een gezin in de bijstand krijgt inclusief alle toeslagen maandelijks ongeveer 2500,- . Een asielzoeker krijgt daarnaast nog geld om een huis aan te kleden. Ik ben het eens om een aantal verdragen op te zeggen zodat we asielzoekers op dezelfde manier kunnen behandelen als in Libanon. In Libanon krijgen de mensen cash als subsidie en wonen in tenten van het Unchr( in ons land zou je deze tenten in leegstaande gebouwen kunnen plaatsen), en de kinderen krijgen onderwijs. Ook dit wordt vooral door het Westen betaald. Het heeft werkelijk geen zin om nog miljoenen mensen op te vangen in Europa want dan wordt Europa arm en kan andere continenten niet meer ondersteunen

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood29 apr. 2017 - 9:09

Een asielzoeker krijgt daarnaast nog geld om een huis aan te kleden. Een flagrante leugen. Een asielzoeker krijgt hoogstens zakgeld. Meer niet. Statushouders welke een huis hebben toegewezen gekregen krijgen bij de ene gemeente een tegemoetkoming voor de inrichting en bij een andere gemeente kunnen zij een lening af sluiten. Het een en ander is geheel afhankelijk van welke gemeente de statushouder een huis krijgt toegewezen. Het is nodig ook in de moslimlanden om tot geboorte beperking te komen. En dat wil jij dolgraag verplicht op leggen. Geld dat ook voor alle andere landen? Vertel dat even in Ierland of andere christelijke landen. En als je toch bezig bent, Trump kan nog wel wat voorlichting gebruiken op dit gebied. Vraag maar aan mevr.Ploumen. Verder moet het mij van het hart dat uw hele betoog geschreven is vanuit een rijk en welvarend gezichtspunt. Makkelijk praten met onze sociale voorzieningen. In veel arme landen zijn kinderen een oude dag voorziening. Wie zal anders voor de ouderen zorgen? Enig idee hoeveel Europees ontwikkelingsgeld uitgegeven aan ontwikkelingshulp eigenlijk terecht kwam bij Europese ondernemers?

deprovincie
deprovincie29 apr. 2017 - 14:32

Vuurrood, Aub, open echt uw ogen. Ik zie dat u meer reacties geeft bij andere mensen met dezelfde gedachte als u hier doet. Een statushouder was asielzoeker en krijgt wel degelijk het huisraad geschenkt. Als de statushouder het geld moet lenen moet hij het terug betalen via de bijstand waardoor hij waarschijnlijk in de schuldsanering komt en wordt het uiteindelijk kwijtgescholden wordt In mijn betoog heb ik aangegeven dat de Rutgerstichting ook in moslimlanden al bezig is om met de lokale autoriteiten de mensen voor te lichten maar deze organisatie is te klein. Amerika gaf jaarlijks 600 miljoen dollar aan geboortebeperking maar dit heeft niet geholpen. Nogmaals, geld blijven geven helpt niet. Ga u maar aan uw naasten uitleggen wat er ons te wachten staat als er niets gebeurt. Ik heb niet gevraagd om op deze wereld gezet te worden maar ik kan wel zelf beslissen wanneer en hoe ik van deze aarde verdwijn dit in tegenstelling tot de mensen waar we het over hebben, die waarschijnlijk wegkwijnen door honger, dorst en oorlogen. Ik neem aan dat u het probleem onderkend en wel een oplossing hebt?

Perro caliente
Perro caliente28 apr. 2017 - 17:35

Vergeten is het boek van Pieter Lakeman "Binnen zonder te kloppen" uit 1999 en is nu dus ook langs een tijdlijn te leggen om te zien hoe accuraat Lakeman zijn voorspellingen waren! Als econoom laat Lakeman ook het kostenplaatje zien met gedetailleerde onderbouwingen. Pieter Lakeman was ooit links activistisch en is gelijk bij het grofvuil gezet na het verschijnen van zijn boek. http://www.heemland.nl/hl14-Boek_Lakeman.htm http://ebook.gratis-downloaden.nu/2017-01-08/binnen-zonder-kloppen Je kan natuurlijk wel gelijk beginnen over marcheren en andere onzin maar als je water blijft toevoegen aan een pan met soep dan wordt de spoeling steeds dunner en omdat te zien hoef je echt niet links of rechts te zijn. De vraag is kunnen we over dogma's van links en rechts heen stappen om deze problemen in de toekomst te voorkomen. En hoeveel willen we met zijn alle inleveren om de wereldbevolking te helpen en waar ligt de grens? Stel dat van de Beek gelijk krijgt over 15 jaar zou Han dan zeggen das habe ich nicht gewusst?

Reltiet
Reltiet28 apr. 2017 - 17:22

'Wie denkt dat Van de Beek dit alles in zijn proefschrift onomstotelijk aantoont, komt bedrogen uit. Dat gaat helemaal niet over de economische effecten van de immigratie.' Dat klopt. Zijn proefschrift is, zoals u ook stelt, een schets van 'de trends in het onderzoek naar de immigratie in de periode 1960 – 2005.' De cijfers waarop Dhr. van de Beek zijn betoog over migratie baseert zijn - zoals ook vermeld in het AD-artikel - te vinden op de site van Dhr. van de Beek: http://www.demo-demo.nl/KostenImmigratieRutteII.htm

Henk Grijze
Henk Grijze28 apr. 2017 - 16:51

Waarom? Echt waarom lees ik in de discussie altijd weer het resolute: "Grenzen dicht". De mensen op de (extreem)rechterflank. Maar ook op (extreem)linkerflank als tegenstander van ook maar elk standpunt dat riekt naar een halt op ongebreidelde influx van mensen die illegaal de EU-grens oversteken. De ruk naar rechts? Weet u wat dat is? Dat is het electoraat dat ziet, en niet achterlijk is dus ernaar redeneert, dat de huidige invoer van illegale immigranten en vluchtelingen en onevenredige last brengen op onze sociale voorzieningen, culturele overtuigingen en deels veiligheid dat zich etaleert in jihadisme en sektarische geweld uit de regio. En ik, als echtgenoot van een legale, alles volgens het boekje, geen recht op sociale voorzieningen, niet-westerse immigrant vindt het een ongekende belediging naar al die bonafide immigranten. Die legitieme immigranten die zich vol aan het boekje houden, niet krijgen maar alles moeten verdienen, en bij niet behalen van het immigratietraject deportatie kunnen verwachten. Zij wel. Omdat zij, zich wel aan de regels van de inreisprocedure hielden. Henk Grijze is economisch, zorg, sociale voorzieningen links maar immigratie, cultureel en veiligheid&justitie rechts.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 apr. 2017 - 16:36

Goede analyse met heldere rekensommetjes die voor veel langenoten een eye-opener zullen zijn. De UVA zou meer ruimte moeten bieden voor soortgelijke onderzoeken en zou onderzoekers als Van de Beek en Koopmans moeten koesteren. Ik ben het met Van de Beek eens dat het VN-Vluchtelingenverdrag in de huidige vorm onhoudbaar is. Het verdrag zorgt onbedoeld voor een aanzuigende werking richting West-Europa. Solidariteit dient per continent onder verantwoordelijkheid van de VN/UHNCR te worden georganiseerd, de kosten worden dan ook eerlijker over alle landen verdeeld. Ik vind dat Van de Beek een punt heeft dat de yezidis en christenen echte verdragsvluchtelingen zijn in tegenstelling tot oorlogsvluchtelingen. Wij hebben conform het VN-vluchtelingenverdrag eigenlijk geen inspanningsverplichting deze ontheemden uit het M.O. hier op te vangen, laat staan zicht op naturalisatie te bieden Probleem is dat de immigratiestroom naar West-Europa de laatste jaren overwegend bestaat uit laag opgeleide en ongeschoolde oorlogsvluchtelingen. Dit wordt ten onrechte gepresenteerd als een win-winsituatie omdat hiermee volgens politici de aanstaande vergrijzing kan worden opgevangen.

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon28 apr. 2017 - 16:37

Ontheemde oorlogsvluchtelingen

cactus3
cactus328 apr. 2017 - 15:59

Geen idee wat het kost of opbrengt. Dicht die grenzen.

rbakels
rbakels28 apr. 2017 - 15:49

Nederland heeft een grens met België van 478 km en 575 km met Duitsland. Verder heeft Nederland een kustlijn van 451 km. Die grenzen waterdicht sluiten wordt een miljardenproject. Eigenlijk moet je dan ook een "Sperrzone" aanleggen zoals de DDR die had: een kilometersbrede zone waar niemand mocht komen die de grens niet over mocht. Onnodig te zeggen dat dit de handel te gronde zal richten. Maar waarschijnlijk bedoelt xenofoob Nederland iets anders. Als je vanuit een niet-Schengen-land Nederland wilt binnenkomen word je keihard aan de tand gevoeld door de marechaussee. Toen ik terug kwam uit Skopje (Macedonië) op het vliegveld in Eindhoven moest ik toezien hoe mijn Macedonische medereizigers werden afgeblaft. Heeft u een retour-ticket? Wilt u hier komen werken?? Heeft u wel genoeg geld bij u om van rond te komen??? Ik begon last te krijgen van plaatsvervangende schaamte, tot ik me bedacht dat ik ook word afgesnauwd als ik de VS in wil. Al gaat de mare dat ze daar opeens poeslief zijn geworden als reactie op Trump. Toen ik in 2003 een tijdje in München woonde, en daar een kamer huurde moest ik een verblijfsvergunning ophalen bij de instanties. Ik geloof dat ze het later "Ferizügigkeitsbescheinigung" zijn gaan noemen: een bewijs van bewegingsvrijheid. Dat was wel gratis maar je moest wel aantonen over voldoende middelen van bestaan plus een zorgverzekering te beschikken, want ze willen begrijpelijkerwijze niet dat je daar meteen ten laste komt van de sociale voorzieningen. Desgevraagd hoorde ik dat het EU verdrag voorziet in een dergelijke regeling, maar dat Nederland daar geen gebruik van maakt. Jammer, want de zorg is nu juist dat migranten te veel geld gaan kosten aan sociale voorzieningen. Minder enthousiast ben ik over de "mobiele" controle in treinen, want die leiden steevast tot etnisch profileren. Als "blanke" vind ik dat wel fijn, maar principieel vind ik het onjuist. Het is trouwens ook wel een controle die alleen sukkels tegen houdt. De laatste halte van de ICE uit het Ruhrgebied in Duitsland is in Oberhausen en dat vindt de marechaussee te ver, dus stappen ze pas in Arnhem in maar dan is een slimme illegaal al lang uitgestapt. Ik ben zelf een keer in Arnhem ingestapt, richting westen, en heb toen geweigerd mij aan een grenscontrole te onderwerpen want ik was helemaal de grens niet over gekomen. het zal me benieuwen wat ze gaan doen met de talloze buitenlandse studenten in het land, als de xenofobie werkelijk toeslaat. Nu nog tref je op universiteiten een aangenaam internationaal gezelschap aan, maar dat zal ook wel sneuvelen met een "Nederland eerst" beleid. Als geboren Nederlander hoop ik maar dat ik in elk geval dit land nog kan verlaten. Maar als onze economie onder xenofobe maatregelen helemaal instort vrees ik dat we hier toestanden krijgen zoals in de DDR waar de mensen feitelijk werden opgesloten om te voorkomen dat ze elders zouden gaan werken voor meer geld.

4 Reacties
rbakels
rbakels28 apr. 2017 - 16:02

Ik heb nu even doorgeklikt. De boodschap van Van de Beek is helemaal niet origineel: hij vindt vluchtelingen te duur. Zucht. Natuurlijk moeten we er alles aan doen om te voorkomen dat mensen vluchten, maar in noodsituaties moet je niet krenterig wezen. Omdat je bang bent niet meer viermaal per jaar met vakantie te kunnen. Universiteiten moeten zich wel bezinnen kan hun kernverantwoordelijkheid is om als kenniscentra te fungeren en niet als meningenfabriek. Al lang geleden werd bedacht dat wetenschap nooit waardevrij zou kunnen zijn, maar ik heb dat nooit begrepen. Journalisten maken toch moeiteloos verschil tussen verslaggeving en commentaar? Aan de faculteit waar ik promoveerde werd bijna van je verwacht dat je proefschrift over een persoonlijke mening ging, zodat er mensen waren die mij mijn conclusies kwalijk namen. Bij echte wetenschap kan dat niet. De boodschapper van slechts nieuws mag je niet vermoorden. Enfin, de bestuurders van de kapotbezuinigde universiteiten vinden het mooi als hun medewerkers aandacht trekken. En dan krijg je uitwassen als die Jan van de Beek.

EektheCat
EektheCat28 apr. 2017 - 18:09

De economie gaat niet instorten, maar de verzorgingsstaat krijgt wel een flinke dauw door al die asielzoekers die hun leven lang in de bijstand zitten. En dat zijn er nogal wat. Daar gaat het AD artikel over. Nederland is niet xenofoob, dat zijn landen in het M-O juist waar die asielzoekers vandaan komen. Niet de boel omdraaien dus.

Hank2
Hank228 apr. 2017 - 18:32

Alweer een illusie armer, -ik dacht altijd dat ze naar de vrijheid vluchtten. Maar nou je het zegt: mensen vluchten altijd van arm naar rijk en nooit van rijk naar arm, -zelfs niet voor die -zogenaamde- vrijheid.

Voice of Reason
Voice of Reason28 apr. 2017 - 21:09

"Nederland heeft een grens met België van 478 km en 575 km met Duitsland. Verder heeft Nederland een kustlijn van 451 km. Die grenzen waterdicht sluiten wordt een miljardenproject." Jou is hier al vaker uitgelegd, het gaat niet letterlijk om de grenzen hermetisch te sluiten. Het gaat er om niet zomaar iedereen binnen te halen, en als ze op eigen kracht naar binnen wandelen, ze niet zomaar alles cadeau geven.

joloe
joloe28 apr. 2017 - 15:16

Historicus Hoeveel kost dat dan, ‘alle grenzen dicht’? Deze vraag is volgens mijn niet relevant, je kan je beter afvragen wat levert het op aan veiligheid ik dacht dat veel belangrijker is dan geld.

adriek
adriek28 apr. 2017 - 15:11

De gegeven link verwijst naar de samenvatting, het proefschrift is te vinden op https://pure.uva.nl/ws/files/1267542/145054_thesis.pdf

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2017 - 15:05

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
MijnMening3
MijnMening328 apr. 2017 - 17:59

''Wie precies de grootste is, valt momenteel wat lastig te zeggen door de lage euro, maar een economie van zo’n 13 biljoen euro is natuurlijk rijk genoeg om wat politieke vluchtelingen fatsoenlijk te huisvesten.'' Vertel dat maar aan Jan Modaal die zo ongeveer aan de bedelstaf is geraakt vanwege het belastinginfuus waarop ons land en Europa draait, vertel dit aan aan de minima die hun loon en uitkeringen steeds kariger zien worden en vertel dit aan aan onze ouderen in verzorgingstehuizen die op lunchtijd aan het ontbijt gaan en die luierdagen te verduren hebben, omdat er niemand meer is om ze op het toilet te zetten Haal uw hoofd nu eens uit die roze wolk meneer Lamme. Multiculti en immigratie heeft een prijs. En het draagvlak om die prijs te betalen brokkelt zienderogen af.

EektheCat
EektheCat28 apr. 2017 - 18:11

Er wordt al bij de vleet etnisch geprofileerd want Syriers krijgen een free pass, maar mensen uit Brazilianen moeten van alles nog wat aantonen. Ongelijke behandeling, puur gebaseerd op afkomst. Dat heet discriminatie.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer228 apr. 2017 - 18:47

"Wie precies de grootste is, valt momenteel wat lastig te zeggen door de lage euro, maar een economie van zo’n 13 biljoen euro is natuurlijk rijk genoeg om wat politieke vluchtelingen fatsoenlijk te huisvesten." In China of de VS kan dat wel, in Nederland echter niet. Dat komt door de verzorgingsstaat, die is niet verenigbaar met grootschalige immigratie. De kosten van migratie onder Rutte2 worden door van de Beek geschat op 70-100 miljard euro. Dat zou eigenlijk gebudgeteerd moeten worden. Dat doet de overheid echter niet. Ze schuiven het doodleuk vooruit. De pijn komt echter wel.

Machiels**1993
Machiels**199329 apr. 2017 - 0:23

Totdat er niets meer over is van je eigen uitkering. Waarom zou je niet mogen kiezen wie je opneemt. Yeziden, koerden, christenen en andere religieuze, seksuele, etnische minderheden lopen meer en langdurig risico in het midden oosten. Vanwege beperkte middeleb liever hen helpen dan de groep voor wie zij moeten vluchten: de eindeloze stroom soennitische jongemannen

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen28 apr. 2017 - 14:52

En grenzen open? Wat kost dan dan, Han?

RationeleBurger
RationeleBurger28 apr. 2017 - 14:47

@Han, Ik vind het jammer dat u een stuk schrijft als reactie op het interview van Jan van de Beek, maar eigenlijk niet echt ingaat op wat hij daar schrijft. In plaats daarvan komt u met allemaal aannames en voorstellen om ze vervolgens zelf weer onderuit te halen. Helaas biedt ook u geen oplossingen voor het probleem die Jan van de Beek schetst en weet te onderbouwen. Verder ga ik hieronder wat dieper in op uw schrijven. [Volgens hem leveren personen die in Nederland geboren worden, wonen, werken en overlijden in het algemeen een positief saldo op.] Dat schrijft hij niet. Hij schrijft letterlijk dit: “als een Nederlander wordt geboren, krijgt hij eerst heel veel geld van de overheid. Dan gaat hij werken en geeft in de vorm van belastingen geld aan de staat terug. En aan het einde van zijn leven kost hij weer geld. Over zijn hele leven kost hij de staat gemiddeld 45 mille. Dat bedrag is te combineren met een duurzaam ontwikkelende staatsschuld. Dit kun je eeuwig volhouden.” [Wie denkt dat Van de Beek dit alles in zijn proefschrift onomstotelijk aantoont, komt bedrogen uit. Dat gaat helemaal niet over de economische effecten van de immigratie.] Dat wordt dan ook helemaal nergens beweerd. De titel van het onderzoek lijkt me nochtans duidelijk genoeg “de productie van wetenschappelijke kennis over de economische effecten van migratie naar Nederland”. [Van de Beek is daar ook niet ontslagen. Hij is er zelf weg gegaan.] Zoals hij dus ook aangeeft in zijn interview. Wat alsnog niets zegt over enige druk, invloed of pesterijen uit de hoek van voormalig werkgever. [Je zou die indruk niet krijgen als je naar Jan van de Beek luistert, maar de grenzen zijn al lang en breed gesloten.] http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Asylum_applications_(non-EU)_in_the_EU-28_Member_States,_2006%E2%80%932016_(thousands)_YB17.png http://www.werkwijzervluchtelingen.nl/~/media/images/werkwijzer-vluchtelingen/contentpages/feiten-cijfers/asielzoekers-en-nareizigers-2016-vanaf-1990.ashx?la=nl Ja dat laten deze grafiek duidelijk zien, die gesloten grenzen. [Het valt niet mee om het paradijs te betreden.] Hoezo valt dat niet mee? Er komen hele volksstammen deze kant op. Op bootjes en over land. [Vuistregel: economische vluchtelingen worden geweerd, politieke kunnen na een lange, strenge en moeizame procedure worden toegelaten.] En aan de berekeningen van Jan van de Beek te zien, is dat nog niet streng genoeg. [Zou het economisch verstandig zijn om de grenzen werkelijk te sluiten?] Heeft u het antwoord? Vooralsnog bevat uw stuk niet meer dan aannames van wat er zo moeten gebeuren. Bovendien schiet u diezelfde aannames en mogelijkheden al af voordat u daadwerkelijk heeft onderzocht wat er mogelijkheid of haalbaar is, hoeveel dat zou kosten en hoeveel mensen het werk zou verschaffen. Veel woorden, weinig wol. [Het is een utopische gedachte dat ons welvarende werelddeel zich af kan sluiten voor de gevolgen die chaos in Afrika en het Midden-Oosten te weeg brengen.] Het is een utopische gedachte dat je alles en iedereen maar kan binnen laten komen en tegelijkertijd de verzorgingsstaat draaiende te houden. Bovendien roept dit de vraag op voor wie een Nederlands politicus nou verantwoordelijk is; de huidige Nederlandse bevolking en toekomstige generaties, of nieuwkomers die nog naar hier komen. Op een gegeven moment zullen er harde keuzes gemaakt moeten worden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. [Het minst ernstige gevolg is low intensity war buiten onze grenzen, die vaak genoeg toch tot militair ingrijpen zal nopen, bijvoorbeeld omdat er in Europa zelf terroristische aanslagen worden gepleegd.] En hoe wil je die ‘low intensity’ war buiten onze grenzen houden, als je de grenzen niet verder wilt sluiten omdat dat mogelijk te duur zou zijn. [Het is maar zeer de vraag of deze aanpak goedkoper zal blijken dan de huidige politiek van aanmodderen. Kostenefficiënt ziet het er op het oog niet uit. Misschien kan iemand de economische gevolgen van een grenzen dicht beleid met alle bijbehorende consequenties ook eens uitrekenen.] Han, deze berekening is echt heel simpel: ga je op dezelfde weg als nu verder dan blijft er helemaal niets over omdat het systeem in elkaar stort. Op een gegeven moment is het simpelweg niet meer te betalen. Dat eventuele maatregelen om dat te voorkomen wat zullen kosten lijkt me evident; maar onder aan de streep is het heel simpel; iets dat overblijft is meer dan niets.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2017 - 18:11

@ RationeleBurger Je houdt een weinig rationeel verhaal naar aanleiding van de tekst van Van der Horst. De oorzaak daarvan zal vermoedelijk liggen in het feit dat Van der Horst niet echt een logische analyse maakt maar gewoon een column schrijft op basis van de zaken die hem opgevallen zijn in het stuk van Van de Beek. Een soort bloemlezing, hij haalt de mooiste zaken er uit. Ik hou even jouw volgorde aan. De 45.000 negatief per inwoner van nederland wordt door jou weinig rationeel bezien. Logisch is te onderzoeken welke inwoners wij zouden moeten vervangen door immigranten om tot een beter rendement te komen. Ik mis een dergelijke afweging in jouw reactie. Ook zou je kunnen afwegen een gebied te maken met de A-categorie Nederlanders en de B-categorie. Weinig rationeel ga jij er van uit dat die inwoners als een homogene groep gezien moeten worden. En bij elkaar willen blijven De instroom van vluchtelingen noemt Van der Horst beperkt en jij wekt de indruk dat die gezien moet worden als enorm. Dan zijn in 2016 55.000 vluchtelingen aangekomen. Dat is 0,3 % van de nederlandse bevolking. Dat is dus iets in de orde van grootte van 30% van het aantal geboorten per jaar in het topjaar 2016. Daarna zakt het naar de helft daarvan. Zonder de immigranten zou het aantal inwoners afgenomen zijn. Hoe dan ook het is niet enorm. Je kijkt op een weinig rationale manier naar de verhoudingen. Het is ook weinig rationeel om onwaarheden naar voren te brengen.Daar waar de aanslagplegers overwegend in europa geboren jonge mannen zijn vindt jij dat de grenzen dicht moeten om aanslagplegers tegen te houden. Dat is raar omdat de harde kern van die potentiële aanslagplegers hier al is. En wat jij lijkt voor te stellen is een beleid dat radicalisering van deze potentiële aanslagplegers nog verder zal aanmoedigen. Jij gaat deze groep stimuleren tot het plegen van aanslagen door hen een goed motief te geven en gaat de groep die vlucht voor een burgeroorlog daarvan het slachtoffer maken. Nogmaals weinig rationeel. Je hebt blijkbaar ook niet door dat de wereld heel klein is geworden en dat het creëren van een gated community in europa economisch en cultureel het continent voor vermoedelijk bijna 50% niet meer de moeite waard is. Namelijk dat deel van de bevolking dat zich wel verwant voelt met de mensen buiten de grenzen en daarmee in contact wil blijven. Dit valt vaker op bij extreem rechts. Dit is een grote groep inwoners van dit land die niet de meerderheid vormen maar wel hun wil willen opleggen aan de rest. Ook weinig rationeel. Bovendien zijn die gesloten grenzen heel slecht voor de economie. Een oorlog aan de grenzen van europa is hoe dan ook onvermijdelijk. Los van de economische vluchtelingen zal europa in gebieden grenzend aan conflicten safe havens moeten creëren. Anders zal het leger aan de grens ongewapende vluchtelingen dood moeten schieten omdat deze groep de keuze heeft doodgeschoten te worden in land van herkomst of aan de europese grens. Het land van herkomst gaat een 100% garantie op de dood leveren. De kans is groot dat deze mensen daar dus niet blijven. Je eindigt ook weinig rationeel met de conclusie dat de zaak instort. Dat is raar omdat europa in alle opzicht op dit moment naar een hoog conjunctuur gaat. Er is economische groei en een stevig geluksgevoel onder de bevolking in nederland. Onder aan de streep staat een dikke plus. Er blijft dus voldoende over. En de vraag is waar gaat die opbrengst dan naartoe? Mij lijkt het rationeel een deel daarvan te besteden aan mensen die moeten vluchten voor geweld. En een deel om mensen in staat te stellen elders hun leefomstandigheden te verbeteren. En verder moet het naar europese defensie, naar opleidingen, naar zorg en naar ouderen. Dat lijkt mij rationeel beleid.

bob b.
bob b.28 apr. 2017 - 18:34

Rationele burger/mijn mening, jullie halen allerlei dingen door elkaar. Je kunt vluchtelingen, arbeidsmigranten en moslims en andere niet westerse allochtonen niet op een hoop gooien. In alle gevallen gaat het om mensen die niet blank genoeg zijn, ze horen hier niet. Dat is de grondtoon van jullie betoog. Vervolgens gooi je alle statistieken en privé opvattingen over deze mensen in een grote pot en na wat roeren stort je alles als een bouillabaisse over ons heen. Er valt nog weinig van de oorspronkelijke herkomst te ontdekken. Wat is waan en wat is waar? Over die kosten, die 45 mille zijn uit de lucht gegrepen maar stel dat het waar is, dan zegt dat niets over het netto rendement. Het is bekend dat dat rendement voor iemand die tijdens zijn leven niet meer verdiend dan het minimumloon negatief is. De reden is duidelijk. School en gezondheidszorg voor hier geborenen zijn erg duur. Een volwassene die van elders komt heeft die kosten niet. Zijn nettorendement is er met het snel aanbieden van werk eventueel een korte cursus na 5 jaar al positief. Met andere woorden, het zijn niet de vluchtelingen die ons de das omdoen maar de autochtone Nederlanders die te weinig verdienen. Het zijn 'onze' uitkeringsgerechtigden die we, als het ons echt iets kon schelen, het land uit zouden moeten zetten. Natuurlijk doen we dat niet. Een van de redenen is dat mensen zoals u anderen hebben gevonden om de toegang tot onze hulp te ontzeggen. Onder het mom, onze nietsnutten waren hier het eerst. Of: het mogen dan profiteurs zijn, maar het zijn wel onze profiteurs. Zoals ik hieronder al aan geef, het populisme is rechts omdat het de zwakkeren tegen elkaar op zet. Laat hen het maar onderling uitknokken, dan blijven de heren tenminste buiten schot. Het populisme is de bezemwagen van het kapitalisme. Wie er achterblijven zal een rotzorg zijn.

bob b.
bob b.28 apr. 2017 - 18:39

Sorry, MijnMening, dit is een reactie op rationele burger.

RationeleBurger
RationeleBurger29 apr. 2017 - 6:37

@DaanOuwens, Dank voor uw reactie maar ik vind hem vrij verwarrend. Ik zie namelijk allemaal zaken in uw betoog voorbij waar ik het niet over heb gehad. Ik vermoed dus dat u diverse reacties door elkaar heeft gehaald. Desondanks zal ik er hieronder toch op ingaan. Dat van der Horst geen logische analyse maakt was mijn kritiek op zijn column. Hij oppert een aantal zaken en schiet die meteen zelf af, zonder verder onderzoek te plegen. Dat kan dus nooit een inhoudelijk weerwoord zijn op het stuk van van de Beek. Ik vraag me af waaruit u af lijkt te leiden dat ik ‘de 45.000 negatief per inwoner van nederland weinig rationeel zou bezien’. Ik daarin letterlijk het artikel van het AD en doe daar zelf geen uitspraak over. Dat we rationeel gezien echter meer hebben aan kennismigranten dan aan kansloze migranten lijkt me evident. Helaas zijn er van het laatste soort te veel. Verder probeert u de instroom van migranten af te zwakken. In deze alinea lijkt u verder vluchtelingen en asielzoekers (en andere migranten) door elkaar te halen. Maar vergeet u (bewust?) nareizigers, familieleden en toekomstige generaties. Let wel; de grootschalige migratie van niet-westerse allochtonen richting Nederland kwam pas in de jaren ’60 op gang. Toch waren er in Nederland in 2016 al 2.097.000 niet-westerse allochtonen in ons land, wat 12,3% van de totale bevolking is. In absolute aantallen (dus niet in procenten) is deze groep de rest al voorbijgestreven op het gebied van bijstand. Of zoals van de Beek ook zegt: “Er zijn ruim 2 miljoen niet-westerlingen en ruim 13 miljoen autochtonen in Nederland en nu al zijn er meer niet-westerse bijstandsgerechtigden.” Het valt dus niet mee. Door maar naar één jaar te kijken, niet naar het totaal, en door geen rekening te houden met nareizigers en de toekomst, bent u degene die op een weinig rationele manier naar de verhoudingen kijkt. In uw volgende alinea spreekt u over aanslagplegers. Die komt behoorlijk uit het niets, want daar heb ik helemaal niet over gesproken. Vervolgens dicht u mij een uitspraak toe die ik ook helemaal niet heb gedaan. Knap! Rationeel gezien moet je qua aanslagplegers echter wel constateren dat de personen in deze groep relatief vaak nakomelingen zijn van oudere (arbeids)migranten / asielzoekers. Hoe wilt u gaan voorkomen dat over 30 jaar de nazaten van de huidige groep instromers niet ook vervallen tot het pad van aanslagplegers? U verzuimd opnieuw om verder te kijken dan vandaag. Het lijkt haast wel een korte termijnvisie om uw wereldbeeld in stand te houden. De wereld is bovendien helemaal niet heel klein geworden. Transportmiddelen zorgen echter wel voor sneller vervoer. Binnen Europa en buiten Europa kan prima zaken gedaan worden zonder dat je de grenzen open zet voor elke willekeurige asielzoeker. Suggereert u in deze alinea bovendien dat ik extreem rechts zou zijn? Wat een zwaktebod. Typerend overigens dat u als links persoon nu alweer oproept tot actie van de Europese legers om ‘safe havens’ te creëren. Net als de steun van de arabische lente die een gitzwarte nachtmerrie bleek, en de steun voor het afzetten van dictators, blijft de oproep tot geweld van links me verbazen. Hebben de Europese legers niet in eerste instantie de verantwoordelijk haar eigen bevolking te beschermen? U schrijft dat Europa naar een hoog conjunctuur gaat; kunt u me vertellen wat voor voordeel de Nederlandse verzorgingsstaat daarvan heeft? Bovendien is de Economische groei beperkt en zijn er nog de nodige valkuilen die Europa te overwinnen heeft, die het voorlopig nog heeft laten voortmodderen. (Griekenland, Spanje, Italië, Portugal). Uw vertrouwen is dus fijn, maar ik deel uw vertrouwen zeker niet. Europa heeft laten zien dat het buitengewoon veel moeite hoeft om crisissen fatsoenlijk aan te pakken. Het is dus gewoon wachten op de volgende. Tot slot wil ik nog even terugkomen op het feit dat u heel selectief naar specifieke punten in de geschiedenis kijkt, namelijk ‘nu’ en niet verder. Op het gebied van asielzoekers, maar ook op het gebied van de economie. Dat lijkt mij weinig rationeel. Iets bouwt op, iets is, en iets gaat ergens naartoe. Er is een voorzichtige groei nu, dus bent u positief gestemd. Maar u weigert iets verder te kijken; wat er en Afrika en sub-Sahara aan de gang is dat is niet meteen nu een probleem. Maar dat zit er wel aan te komen. Niets doen is simpelweg geen optie.

RationeleBurger
RationeleBurger29 apr. 2017 - 6:53

@Bob, De huidskleur doet totaal niet ter zake. U bent letterlijk de eerste persoon die dit er aan de haren probeert bij te slepen. Ik vind het schrijnend dat u anno 2017 nog steeds mensen op huidskleur indeelt. Je hoeft ook ‘vluchtelingen, arbeidsmigranten en moslims en andere niet westerse allochtonen’ niet op één hoop te gooien. Je kunt prima de CBS definities aanhouden. De 2.097.000 niet-westerse allochtonen in ons land, wat 12,3% van de totale bevolking is, maken in absolute (niet in procentuele) aantallen al meer gebruik van de bijstand dan de rest. Kunt u overigens aangeven waar alle statistieken en privé opvattingen in een grote pot gegooid worden? U doet een hoop beeldspraak maar gaat niet in op de inhoud zelf. U schrijft bovendien “Het zijn ‘onze’ uitkeringsgerechtigden die we, als het ons echt iets kon schelen, het land uit zouden moeten zetten.” – Bovenstaande berekening laat echter al zien dat uw bewering niet klopt. De 2.097.000 niet-westerse allochtonen in ons land, wat 12,3% van de totale bevolking is, maken in absolute (niet in procentuele) aantallen al meer gebruik van de bijstand dan de rest. Dat we verder ook maatregelen zouden moeten nemen om ook de 45.000 kosten terug te dringen lijkt me evident. Maar let wel; dit is een stuk duurzamer en bovendien beter te voorspellen dan grote groepen die ‘ineens’ binnenkomen. Uw beeldspreek van ‘onze nietsnutten waren hier het eerst’, ben ik het overigens roerend mee eens. De Nederlandse regering, de Nederlandse verzorgingsstaat en alle organen daaronder hebben ten allen tijde de eerste verantwoordelijkheid voor de Nederlandse bevolking. Niet voor de rest van de wereld. Dat heeft niets met populisme te maken, dat heeft met realisme te maken. Je kunt niet als Nederland of als Europa het leed van de rest van de wereld dragen. Het is een mooie utopie. Flink idealistisch. Maar ontzettend onrealistisch. Je kunt helpen wanneer het kan, maar er valt weinig te helpen als je zelf de boel laat instorten.

harry6
harry629 apr. 2017 - 6:55

DaanOuwens 28 april 2017 at 20:11 Zonder de immigranten zou het aantal inwoners afgenomen zijn. Hoe dan ook het is niet enorm. U vergeet de gezinshereniging. dus doe de cijfers maar x 2.5 en dan ziet het er heel anders uit. Er hebben terroristen tussen asielzoekers gezeten, dit is bewezen, dus u strooit met onwaarheden. Verder doet u wat u altijd doet, u noemt iemand met een afwijkende mening extreem rechts. Typisch weer.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 apr. 2017 - 9:03

Nergens in dat stuk van mij spreek ik mij uit over de kwaliteit van de cijfers van Van de Beek. Ik geef wel een belangrijke hoofdlijn in zijn proefschrift weer. Daarna stel ik een vraag. Is het per saldo dan goedkoper om de grenzen te sluiten? Alle consequenties en gevolgen bij elkaar genomen. Is dat verkieslijker? Dat zou ik wel eens uitgerekend willen zien. Van de Beek bepleit dat. Hij vindt dat rationeel en uiteindelijk ook ethischer. Merk op dat ik het over het ethische element niet heb. Ik heb het over de centen. En ik stel een vraag. Het lijkt wel of je van sommige mensen sommige vragen niet mag stellen. Precies wat zij de UvA verwijten.

RationeleBurger
RationeleBurger29 apr. 2017 - 10:40

@Han, En dat is nou precies mijn kritiek op uw stuk. U gaat niet op de inhoud en strekking van het verhaal van van de Beek af, maar oppert een aantal mogelijke keuzes die gemaakt kunnen worden om de situatie die van de Beek schetst te voorkomen, om ze vervolgens vanuit een soort vooringenomenheid eigenlijk al af te schieten zonder dat u heeft onderzocht of het kan en wat de gevolgen zijn. Had u alleen de vraag gesteld dan had u een punt. Ik ben daar namelijk ook benieuwd naar. Uw laatste zin dat het lijkt alsof je de vraag niet mag stellen vind ik een dooddoener. U wordt nergens beperkt in uw schrijven en niemand zegt dat u het niet op zou mogen schrijven. Wel heb ik inhoudelijke kritiek op uw artikel, waar (zoals ik aangaf) ook enkele onjuistheden in staan.

DaanOuwens
DaanOuwens30 apr. 2017 - 7:35

@ RationeleBurger Zoals ik al schreef: Ik hou even jouw volgorde aan. Over die 45.000 schrijf je in relatie tot de staatsschuld: Dit kun je eeuwig volhouden.Kortom je doet er wel een uitspraak over. Over de aantallen. Het was inclusief gezinshereniging dat blijkt uit de grafiek waar je zelf aan linkte. De reden dat sommige linkse mensen voorstander zijn van de inzet van legers om safe havens te creëren is het feit dat men vindt dat het niet acceptabel is dat mensen op grote schaal vermoord worden, waar dan ook ter wereld. Daarnaast levert geweld tegen een grote groep mensen een grote vluchtelingenstroom op. Dat is een tamelijk rationale afweging. Het alternatief is vluchtelingen doodschieten aan onze grenzen. Maar dat schreef ik al. Dat ik niet kijk naar 2 miljoen allochtonen komt omdat het mij niet uitmaakt. In die groep van 2 miljoen zitten allerlei verschillende mensen wel of niet werkloos, deels wel of niet in Nederland geboren, dat aantal is opgebouwd in tientallen jaren. Voor mij is het verkleuren van een samenleving een normaal en acceptabel verschijnsel. Voor jou gezien je recatie niet. Dat deze groep meer dan gemiddeld werkloos is heeft nogal wat oorzaken. Onder andere de discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook de opmerking over aanslagplegers heb je wel gemaakt. Namelijk: En hoe wil je die ‘low intensity’ war buiten onze grenzen houden, als je de grenzen niet verder wilt sluiten omdat dat mogelijk te duur zou zijn. Een verwijzing dus naar de aanslagen. En daar reageerde ik op. Verder hou je het gebruikelijke verhaal over volk en vaderland. Voor mij het extreem rechtse deel van je betoog. Ontkennen dat gebeurtenissen elders op de wereld geen invloed hebben op het leven van hier is een manier van denken die gedateerd is, en extreem rechts. Inderdaad is het vervoer sneller dus de wereld kleiner. Als er in Zuid Amerika een oorlog uitbreekt staan binnen een maand de slachtoffers hier op de stoep. Dan komt het aan op een morele keuze. Laat ik die mensen doodgaan of ga ik ze helpen. Jij kiest voor doodgaan ik kies voor helpen naar wat wij kunnen. Om dit soort keuzes gaat het. Wat jij en jouw geestverwanten overigens ook altijd over het hoofd zien is dat dit soort standpunten het voorbestaan van je eigen land ondergraven. Dit gaat om fundamentele waarden en normen. En de keuze voor: Laat ze maar doodgaan het is niet ons probleem heeft ook hier consequenties voor de manier waarop autochtone nederlanders met elkaar omgaan. Simpel waarom zou je iemand redden die in een nederlandse vijver dreigt te verdrinken als je het prima vind dat er honderden verdrinken in de middellandse zee. Je bent dus gemeenschappelijke waarden aan het afbreken, daarom wil ik eigelijk ook dat extreem rechts nooit spreekt over het volk. Anders geformuleerd het sociaal contract of convenant dat mensen in nederland met elkaar hebben, de basis van onderling vertrouwen. En dat is wellicht nog het meest gevaarlijke aspect van jouw gedachtegoed. Dat inderdaad gezien de inhoud van je reactie extreem rechts is.

RationeleBurger
RationeleBurger30 apr. 2017 - 10:48

@DaanOuwens, Ik hou ook weer uw volgorde aan :) Betreffende de uitspraak over de 45.000 in kosten. Dat is een quote uit het originele artikel. Het staat tussen haakjes en ik kondig notabene aan dat ik ga quoten. Voor wat betreft de gezinshereniging; dat gaat niet over 1 jaar. Dat gaat jarenlang door. En bovendien volgen er daarop nieuwe generaties die óók kansarm zijn. Ik ben me bewust van de oproepen tot geweld vanaf een bepaalde hoek uit de linkerzijde. Dictators zijn slecht en moeten worden afgezet, zonder na te denken over wat er dan voor terugkomt. Vanuit een moreel superieure positie wil men de wereld vormen naar hij zij het voor zich zien. Grappig genoeg is inherent aan deze redenatie dat u blijkbaar de westerse cultuur óók als superieur zien, aangezien de westerse legers de ingrepen moeten plegen. Bovendien is dit soort korte termijnvisie is precies óók het probleem wat zich uit met betrekking tot kansloze migranten en de verzorgingsstaat. Men kijkt niet naar de indirecte gevolgen. Ik vind het overigens helemaal geen rationele afweging om er maar vanuit te gaan dat de westerse legers overal ter wereld moeten ingrijpen wanneer ergens gebeurtenissen plaatsvinden die vanaf de ‘moral highground’ worden afgekeurd. De westerse legers hebben in eerste instantie een verplichting jegens het westen, de landen die zij verdedigen. Tot slot is er nog een verschil tussen mensen doodschieten aan de grenzen en ze tegenhouden / terugsturen / ontmoedigen. U schrijft dat het u niet uitmaakt. Dat komt niet als een verassing. U weigert naar het totaalplaatje te kijken omdat u uw wereldbeeld in stand wilt houden. In feite neemt u uzelf in de maling wanneer u denkt dat dit eeuwig vol te houden is. Om vervolgens mensen die er met een meer realistische blik op zaken naar kijken weg te zetten als ‘extreem-rechts’ vind ik zwak. Dan daag ik u uit de definitie van extreem-rechts erbij te pakken, en puntsgewijs aan te geven in hoeverre die overeenkomen met mijn uitspraken of die van van de Beek. Typerend overigens wel dat u het bent (van de linkerzijde) die er kleur weet bij te betrekken. Kleur doet er niet toe, het gaat om kansloze migranten ongeacht kleur. Dat u discriminatie op de arbeidsmarkt gebruikt als excuus voor de extreem hoge mate van bijstand van een aantal groepen niet-westerse allochtonen is een zwaktebod. Waarom doen andere groepen niet-westerse allochtonen het dan wel zo goed? Sommigen zelfs nog beter dan autochtonen. Het begrip ‘low intensity war’ komt van Han, niet van mij. En ging over buiten onze grenzen. De opmerking over aanslagplegers binnen Europa kwam ook van Han, niet van mij. Lees het er anders nog even op na. Overigens geeft u geen antwoord op mijn vraag hoe u wilt voorkomen dat de volgende generaties van de huidige instroom niet ook vervallen tot dergelijk extremisme. U weigert opnieuw verder te kijken dan vandaag. Verder spreek ik nergens over vaderland. Zelfs nergens over ‘volk’. Ik hanteer de term Nederlandse bevolking. Wat volgens mij gewoon normaal taalgebruik is om de mensen in Nederland aan te geven. Als dat tegenwoordig al extreem-rechts is, zou ik ook maar bij het CBS wegblijven. Ik ontken overigens nergens dat gebeurtenissen elders op de wereld hier geen invloed hebben. Ik ben echter realistisch genoeg om te zien dat Nederland, Europa en het westen niet het leed van de wereld kunnen dragen. Zowel economisch, als sociaal is dat absoluut niet vol te houden. Daarom zijn er wel degelijk maatregelen te treffen om de invloed alhier zo klein mogelijk te houden. U begint wederom over een oorlog, ditmaal in Zuid-Amerika. Om vervolgens de slachtoffertroef te spelen. Feit is dat een ontzettend groot gedeelte van de huidige kansloze migranten onder die 2 miljoen geen slachtoffers zijn of zijn geweest, geen vluchtelingen. Uw opzetje loopt dus meteen al spaak, daar de vergelijking niet te maken valt. Mooi overigens dat u nu ook al spreekt over mijn geestverwanten. In uw korte reactie roept u op tot militair ingrijpen in het buitenland, sleept u ‘verkleuring’ er aan de haren bij en weet u mij al over één kam te scheren met mijn ‘geestverwanten’. En u noemt mij extreem? In uw laatste alinea haalt u de moral highground weer van stal. Idealistisch en utopisch maar weinig realistisch en rationeel. Ik wens u veel succes met uw normen en waarden als de verzorgingsstaat instort. Me dunkt dat men dan nóg individualistischer zal worden. Tenzij u graag Nederland de richting van Amerika op ziet gaan. Waar het overigens wel op lijkt, met uw oproepen tot militair ingrijpen. En dat is denk ik waar het om gaat; u bent zo gefocussed op het handhaven van de moreel superieure positie dat u niet inziet dat dat niet realistisch of houdbaar is. Op lange termijn bereik je precies het tegenovergestelde.

MijnMening3
MijnMening328 apr. 2017 - 14:24

Ik heb dat stuk ook gelezen en ik vond het verhelderend. Er wordt gesteld dat de verzorgingsstaat niet meer te betalen is als we de immigratie niet drastisch beperken. Er zitten nu al meer niet westerse allochtonen in de bijstand dan autochtonen. Op een populatie van respectievelijk 2 miljoen niet westerse allochtonen versus 13 miljoen autochtonen vind ik dat schokkende feiten. En dan hebben we het nog nog niet gehad over de actuele kosten die de opvang van overwegend kansarme migranten vragen. Dit zijn ongemakkelijke feiten en het staat voor mij vast dat er met man en macht wordt geprobeerd deze feiten onder het tapijt te vegen, zoals van de Beek ook aangeeft in het AD. Dit om dat men als de dood is dat de politieke correctheid het moet afleggen tegen het snel afbrokkelende maatschappelijk draagvlak. En dat dit draagvlak tanende is hebben we mogen meemaken het afgelopen jaar. Het zou dus helpen om eindelijk eens in oplossingen te gaan denken in plaats van te grossieren in verdachtmakingen, zoals u hier ook weer doet. U brengt hier geen discussie op gang over oplossingen, want u valt in uw stuk de boodschapper aan door hem subtiel in de hoek van Wilders, Trump en Baudet te plaatsen, door hem een ''nieuwe profeet'' te noemen. Maar wat vindt u nu? Onderschrijft u nu de feiten die door van de Beek naar voor worden gebracht en zo ja, wat denkt u dat er moet gebeuren om het tij te keren als u niet vindt dat de immigratie moet worden beperkt?

bob b.
bob b.28 apr. 2017 - 14:08

Goed verhaal, Han. Over massa immigratie, ik denk dat we nog maar het begin zien van wat er allemaal komen gaat. Klimaatverandering zal nog grotere groepen op de vlucht jagen. Daar kijken wij naar, vanuit ons glazen paleis en de armen van de wereld kijken vanaf de andere kant terug. Wij houden vast aan wat we hebben en zij mogen hun eigen boontjes doppen. Dat is in grote lijnen het idee. Toch is er maar een oplossing en ook die wordt angstvallig tegengehouden. Althans dat probeert men. Globalisering is de enige manier om op termijn de ongelijkheid en de grote verschillen tussen mensen op te heffen. Daar voelen we nu de kleine, soms scherpe randjes van. Want het delen zit ons niet in het bloed. Eerst wij en dan de rest, zoals het feitelijk altijd al is geweest. Ik zag dat beeld de afgelopen week heel mooi geïllustreerd in de uitstekende documentaire van Wilfred de Bruijn op tv. Daarin komt alles voorbij, de klassenstrijd, het racisme, het onrecht. De Bruijn stelt echter de juiste vragen en komt zo tot de opmerkelijke slotsom dat het alleen maar gaat om de angst dat we door te delen ons deel van de rijkdom kwijtraken. Ik heb hetzelfde gehoord tijdens interviews met mensen over dit onderwerp. Mensen zijn bang dat als teveel anderen gebruik maken van onze welvaart wij minder overhouden. In zoverre is de conclusie van Duk terecht. Maar die opvatting geldt alleen in de huidige situatie. Want biedt je mensen een alternatief dan ineens doen al die migranten er niet meer toe. Dan zijn we wel bereid te delen. Die constatering maakt meteen duidelijk dat het populisme alleen maar van rechts kan komen omdat het de status quo van ongelijkheid tussen arm en rijk, tussen kansrijk en kansarm in stand houdt. Het dichtgooien van grenzen is er alleen omdat het niets doet aan het sociale onrecht binnen onze grenzen en helemaal niet aan de wereld daarbuiten. In de documentaire, aan het eind, stelt de Bruijn de mensen voor keuzes. Kijk zelf maar op 1.14 uur. https://www.vpro.nl/programmas/op-zoek-naar-frankrijk/verkiezingen.html

6 Reacties
bob b.
bob b.28 apr. 2017 - 14:16

1 uur. 14 min.

EektheCat
EektheCat28 apr. 2017 - 17:22

Het dichtgooien van grenzen pleit niemand voor. Canada heeft een veel slimmer en duurzamer immigratiemodel, wil je beweren dat hun grenzen dicht zijn? Zo binair is het niet hoor, open grenzen en dichte grenzen. Zweden vs Noord-Korea. Beide zijn krankzinnig, zoveel bewijzen zowel Zweden als Noord-Korea. Canada heeft een prima gulden middenweg gevonden.

RationeleBurger
RationeleBurger28 apr. 2017 - 18:24

Een duurzame vorm van globalising is het niet om mensen hierheen te halen totdat hier de boel instort, en ook niet om maar geld in een bodemloze put te storten dat bovendien niet zelden terecht komt bij de verkeerde personen. De enige duurzame manier is het uitleren totdat mensen het aldaar oppikken en zelf stappen gaan maken. Maar vooral voor Afrika zijn er dan nogal wat hindernissen te nemen, en zal Europa allereerst zichzelf moeten leren beschermen. Het is niet anders als in een vliegtuig, eerst zelf het mondkapje op en dan de ander helpen anders wordt het überhaupt lastig een ander te helpen.

Laadklep2
Laadklep229 apr. 2017 - 6:30

U bent ook op de hoogte van de uitdrukking: Het is makkelijk delen als je niks heb. Ik heb een mooi voorbeeld. De vriendin van mijn overleden schoonvader komt uit Afrika. Om precies te zijn Kumasi , Ghana Eind jaren tachtig via London naar hier gekomen met twee kinderen,later getrouwd met Ned.man en nog een zoon gekregen. Heeft vanaf begin negentig tot 3 jaar geleden altijd bij jeugdzorg gewerkt. Is daar tegen haar zin in met leeftijdsontslag weggestuurd en is nu naar drie jaar uitkering op haar 65 weer aan het werk gegaan( bijstand is ook niet echt veel) Nadat mijn schoonmoeder overleed ,haar man was al tien jaar daarvoor overleden hebben zij een relatie gekregen. Schoonvader had nogal wat centjes door een goede baan in de olie-industrie en verkoop van zijn twee huizen en heeft daar nogal veel van in Ghana geïnvesteerd(wij zeggen altijd geschonken,want een investering geeft rendement en daar is geen sprake van) Ik heb het dan over een bedrag van 200000 plus. Was gegrepen door het land,de mensen en de( relatieve) armoede. Zij verdiende goed bij jeugdzorg dus ze hadden best wel een lekker leven,lekker appartement,vakantiehuisje in Nederland en zeker 3 maanden Ghana per jaar. Totdat mijn schoonvader stopte met werken,en als zzp er nooit voor zijn pensioen bleek te hebben gespaard. Wel altijd als god in Ghana geleeft. Uiteindelijk is mijn schoonvader helaas ziek geworden en na een kort ziekbed ondanks overleden. Vakantiehuisje bleek nogal dik in de hypotheek te zitten en verkoopwaarde heeft het niet,staat ondertussen alweer zes jaar te koop zonder resultaat( bij leven van schoonvader nog) Het resultaat aan het einde van de streep was voor ons( kinderen en schoonzoon) verwerpen die handel. De vriendin van mijn schoonvader was mede bezitter van het huisje en is nu dus verantwoordelijk voor de hypotheek, Gisteren was ze bij ons langs en ik vroeg of ze nog druk was met de projecten in Ghana en wanneer ze er weer heen ging en of ze nog spullen kon gebruiken om die per container naar Ghana te laten vervoeren. Haar antwoord was; Wat dacht je zelf,ik ben 65 moet nog werken,heb alles weggegeven zodat de mensen daar het beter hebben maar ben nu zelf financieel afhankelijk van een klein baantje en moet Zelf de eindjes aan elkaar knopen om het einde van de maand weer te halen. Ik zou het liefst willen dat er vanuit Ghana een beetje geld naar Nederland werd gestuurd. Ze woont bij haar zoon in ,want het appartement was twee jaar geleden al verkocht,ook niet uitgesprongen , en in de huurwoning met zorg waar ze samen woonden( mocht natuurlijk ook niet ,maar was wel interessant financieel gezien) mocht ze niet blijven (gelukkig is ze gezond) Mijn soort van schoonmoeder is een schat van een mens maar is wel wakker geschud omdat ze nu merkt dat die gasten waar zij altijd voor heeft voor bezorgt nu niet voor haar klaar staan,bij de begrafenis was het loeidruk half Amsterdam Bijlmer liep er en het was prachtig om te zien hoe Afrikaanse mensen met zo'n begrafenis omgaan. Maar daarna werd het wel stil, De steun komt van vriendinnen uit Amerika en Engeland maar uit de Bijlmer nagenoeg niemand meer. Iedereen leeft voor zichzelf, en iedereen stelt zichzelf voorop en denkt daarna aan familie ,vrienden, buren en uiteindelijk aan de onbekenden die het niet goed hebben. Het is daarom altijd erg makkelijk praten voor types als Timmermans,Juncker en zelfs een Merkel. Mensen die hoogopgeleid zijn € 25000 in de maand verdienen ,bij falen weer door de partij in een ander baantje worden geschoven voor een dik traktement en de bouwvakker uit Schin op Geul verwijten dat hij zich het lot van anderen wat meer moet aantrekken. Hier nog zo'n lekkere sociaal democraat https://www.trouw.nl/democratie/bloemen-en-kritiek-voor-invalburgemeester-peter-rehwinkel~a2cbd1d8/ Populisme is geen oplossing maar een iets wat kritischere blik is wel het minste wat er gedaan kan worden. Overigens is Dhr de Bruin de allergrootste ontdekking van de afgelopen jaren op de Ned.tv. Zijn vorige reportageserie over Frankrijk was een pareltje. In tegenstelling tot wat er voor de rest aan interviewers op tv is te zien. Hij leeft zich in is niet hautain en stelt de juiste vragen,

bob b.
bob b.29 apr. 2017 - 12:05

Rationele burger, China liet heel veel Afrikaanse migranten toe om mee te bouwen aan de economie. Dat was natuurlijk een uitzonderlijke situatie, de groei bedoel ik. Maar het gevolg was dat er vele miljarden verdiend werden die naar achtergebleven familie werd gestuurd. Dit waren stuk voor stuk arbeidsmigranten. Nu onze economie aantrekt en veel ongeschoold werk blijft liggen en de lonen omhoog gaan vanwege een dreigend arbeidstekort zou de optie om arbeidsmigranten in te zetten best wel wat positiever ontvangen mogen worden.

RationeleBurger
RationeleBurger29 apr. 2017 - 15:36

@Bob, Ik ben blij dat u zelf ook inziet hoe uitzonderlijk uw voorbeeld van China is. Onvergelijkbaar met de huidige situatie in Nederland. Ten eerste heeft China niet eenzelfde verzorgingsstaat als in Nederland. Ten tweede is de grote oververtegenwoordiging in de bijstand van deze groepen migranten. Geen arbeid (dus geen opbouw) maar wel kosten (dus afbraak aan de economie). Bovendien blijft er helemaal niet veel ongeschoold werk liggen. Ten eerste is er veel automatisering en robotisering, en ten tweede is er nu al een overschot van laagopgeleide arbeiders uit het oosten van Europa. En tot slot; waarom nog meer arbeidsmigranten hierheen halen als er nu al een oververtegenwoordiging in de bijstand is. Zet eerst die maar aan het werk dan.

watsgebeurt
watsgebeurt28 apr. 2017 - 14:04

Desalniettemin was het een interessant artikel. De persoon in kwestie zal echt niet achterlijk zijn en heeft echt wel een paar punten waar goed over nagedacht moet worden. Het is nu eenmaal zo dat er ook veel gelogen wordt door instellingen om bepaalde waarheden niet bekend te laten worden. Nu weer met de criminaliteit cijfers over onze asielzoekers. Er is nog steeds een angst om de waarheid boven water te krijgen omdat men heel goed weet wat het gevolg daarvan is. Het is zeker allemaal niet zo rooskleurig zoals met doet voorkomen. Daarnaast is ook de discussie gestart of onze academische niet teveel vanuit de linkse hoek worden opgeleid. Met name interessant is dat sommige onderwerpen van het onderzoek liever niet aangeroerd mochten worden. Het is nu altijd wachten op de eerste klokkenluider die wel een ander geluid durft te laten horen. Die persoon zal per definitie door alle "kenners" weggezet worden als charlatan maar opent per saldo de poort voor andere kritische onderzoekers die hem/haar zullen volgen.

adriek
adriek28 apr. 2017 - 13:43

"Militarisering gaat altijd ten koste van de welvaartsgroei. Daarnaast zal een en ander zeker leiden tot verslechtering van de internationale politieke relaties." Amerika heeft een gigantisch leger, een behoorlijk gesloten grens, heel veel vrienden en een redelijk succesvolle economie.

Evert Baptist - sjomp
Evert Baptist - sjomp28 apr. 2017 - 13:43

Immigranten die onderweg naar Japan zijn, is dit serieus bedoeld? Japan laat per jaar hoogstens een paar dozijn asielzoekers toe en niet meer omdat de Japanse regering de eigen cultuur hoog in het vaandel heeft staan. En dan nog alleen mensen die een positieve bijdrage aan hun maatschappij kunnen leveren. Dus geen gammele bootjes met arme sloebers die vijfduizend dollar hebben betaald aan een meedogenloze mensensmokkelaar om ze naar bijvoorbeeld Hokkaido te brengen.

3 Reacties
Voice of Reason
Voice of Reason28 apr. 2017 - 21:12

Wat zou ik graag in Japan wonen als ik dat zo hoor. Een land met zelfrespect, het bestaat dus nog.

Piet van Vliet
Piet van Vliet29 apr. 2017 - 6:06

Landen als Japan en Saoudi Arabie mogen dat, als Nederland dat zou doen zijn we xenofoob of neo nazis..

EektheCat
EektheCat29 apr. 2017 - 11:05

Portugal kent ook geen massa-immigratie, en niemand beticht Portugal een racistisch land te zijn. De Islam in Portugal is nog geen half procent. Conclusie: massa-immigratie is een politieke keuze, geen toeval of 'verantwoording nemen'. Japan idd idem dito. Een gezonde trots op en bescherming van de eigen cultuur is niets mis mee, zoveel landen doen dat.

One Of The Lost Boys
One Of The Lost Boys28 apr. 2017 - 13:41

Met het wegvallen van de binnengrenzen van de EU-landen heeft men verzuimd de in vergelijking in totaal véél kortere gezamenlijke buitengrens van de EU goed, met minder kosten te begrenzen. Had men dat niet verzuimd dan zou er nu niet weer een roep zijn om dan maar weer de nationale grenzen te gaan bewaken. Die omissie de buitengrenzen van de EU goed te begrenzen, tegen lagere totale inspanningen en kosten, staat los van andere nog steeds geldende en te verdedigen nationale belangen die meer samenhangen met soevereiniteit, democratie, en recht gelegen in grondwetten.

Starter3
Starter328 apr. 2017 - 13:28

Beste Han, je geeft aan dat hij de economische consequenties nergens onderbouwt. Volgens mij geeft hij aan dat volgens hem er een impact van 70 miljard euro aan kosten is. Daar kan je het niet mee eens zijn, maar een onderbouwing geeft hij wel degelijk.

RoodGevaar
RoodGevaar28 apr. 2017 - 13:27

Conclusie De arbeidersklasse zou veel meer invloed moeten krijgen in een onderneming.

1 Reactie
MijnMening3
MijnMening328 apr. 2017 - 18:15

Dan kwam er geen kansarme migrant meer het land in, want aan de onderkant van de arbeidsmarkt vindt de hevigste concurrentie plaats. Eén van de oorzaken van de populariteit van Wilders aan de onderkant van de samenleving. Het gaat om mensen die door mensen zoals u doorgaans worden weggezet als tokkies, populisten, boze burgers en rechts extremisten. Ziet u nu niet dat het links is die de arbeider heeft verraden? Is de vrije val van de PvdARBEID hiervan niet het pijnlijk zichtbare resultaat?

RoodGevaar
RoodGevaar28 apr. 2017 - 13:22

Naschrift; eerstgenoemd autochtone m/z allochtone. Verder komen bazen immer met belachelijke redenen om loon niet in gunstige zin te wijzigen. Na 1945 was het de wederopbouw, dan is het de concurrentiepositie met het buitenland. Soms proberen ze de werkers te laten inleveren om het bedrijf zogenaamd te redden. Er mag echter geen arbeid worden verricht slechts voor de aandeelhouders en speculanten op de beurs.

thunderbird2
thunderbird228 apr. 2017 - 13:21

Laten we maar eens beginnen met een Australisch systeem, asielaanvragen buiten EU en geen buutvrij meer voor degenen die illegaal binnenkomen.

pois
pois28 apr. 2017 - 13:20

Hoeveel mensen levens kost het om de grenzen open te houden?

Machiels**1993
Machiels**199328 apr. 2017 - 13:20

Ik ben niet overtuigd van je betoog Han. Van de Beek komt met vrij veel cijfers en heeft een sterk stuk geschreven dat gepubliceerd is op het AD. Je gaat eigenlijk al meteen de mist in: "Volgens hem leveren personen die in Nederland geboren worden, wonen, werken en overlijden in het algemeen een positief saldo op." Van de Beek schrijft duidelijk dat dit geen positief saldo is maar een negatief saldo. Als je kijkt de bevolkingsgroei in Afrika dan zie je de ernst van de situatie. Je kan niet alle problemen van de wereld oplossen. De EU is de enige entiteit in de wereld die denkt de lasten van de wereld te kunnen dragen. Dat is eigenlijk een soort superioriteitswaan. Landen als Japan, Canada, Rusland, China hebben ook dichte grenzen. Alleen de EU is zo lek als de Titanic. Volgens mij bekijk jij dit probleem nog steeds met een morele blik in plaats van een pragmatische aanpak. Ik geloof niet dat je werkelijk gelooft dat op de huidige voet doorgaan de beste oplossing is. Gelijke welvaart klinkt leuk maar is niet haalbaar als de Afrikaanse bevolking straks het veelvoud is van die van Europa. Persoonlijk denk ik dus ook dat buitengrenzen van de EU dichthouden voor illegale migratie de beste oplossing is.

thunderbird2
thunderbird228 apr. 2017 - 13:20

Ja Han, hoeveel kost dat dan, alle grenzen 'dicht' ? Laten we maar eens beginnen met een Australisch systeem, asielaanvragen buiten EU en geen buutvrij meer voor degenen die illegaal binnenkomen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2017 - 13:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Voud Gespelt
Voud Gespelt28 apr. 2017 - 19:15

??. Peters U bent dus van mening dat je ongenoegen voor je houden een betere optie is en dat de problemen zich dan als vanzelf oplossen. Want het gaat om de nuance, toch? Dat is dus exact wat v. Beek heeft gedaan; een genuanceerde feitelijke weergave van de werkelijkheid. Onderbouwd met cijfers. Dat dit niet in overeenstemming is met uw zienswijze is uw probleem, geen Rechts probleem. Het is een werkelijkheid die misschien naar is om te horen maar wil Links een onderdeel worden van de oplossing zal het eerst deze feiten moeten erkennen.

NicoSchouten
NicoSchouten28 apr. 2017 - 13:16

Consequent zou zijn Europa ook af te sluiten van de aanvoer van veel te goedkope grondstoffen en andere producten die voor een mager loontje moesten worden geproduceerd. Maar nee, Van de Beek wil wel dat we ons kunnen blijven verrijken met behulp van de armoede elders.

1 Reactie
harry6
harry629 apr. 2017 - 7:00

NicoSchouten 28 april 2017 at 15:16 Consequent zou zijn Europa ook af te sluiten van de aanvoer van veel te goedkope grondstoffen en andere producten die voor een mager loontje moesten worden geproduceerd. Van der Beek heeft met geen woord over goedkope grondstoffen gerept. Wat links er allemaal niet bij haalt om de feiten die hij wel noemt te verdoezelen, is bijna hilarisch.

Bert Vlierman
Bert Vlierman28 apr. 2017 - 13:13

Als we het migratiedebat eens zouden beginnen met een ethologische studie naar de gevolgen van snelle en omvangrijke veranderingen in de samenstelling van een kudde. De inventarisatie van oorzaken van migratie kan ook goeddeels waardenvrij gebeuren. En laten we daarna de rol van andere factoren ook meer wetenschappelijk onderzoeken. Mogelijk kan er dan door alle partijen vruchtbaar worden overlegd. Want nu wordt het debat in beslissende mate vervuild door opinies en opinies over opinies, waardoor uiteindelijk niets wordt bereikt. Het probleem is hoe dan ook veel te groot en veel te bedreigend om het vrijwel uitsluitend te laten voeren door opinisten. Waartoe ik zeker vrijwel alle politici reken.

RoodGevaar
RoodGevaar28 apr. 2017 - 13:11

Jan van de Beek wil op de links-radicale Universiteit van Amsterdam promoveren met het proefschrift over de migratie gedurende de periode 1960-2005. Hij zal van goede huize moeten komen om dit bij zijn ongetwijfeld marxistische hoogleraar te verdedigen. Vooral zijn argument, dat de komst van autochtone werknemers op de arbeidsmarkt de lonen zouden hebben gedrukt is uiterst discutabel en ronduit vals te noemen. Werkgevers betalen altijd een zo laag mogelijke vergoeding voor genoten arbeid. Pas als de rechter na een staking heeft bepaald, dat er een fatsoenlijk salaris wordt gegeven. Anders gebeurt zulks niet. Zelfs niet indien er sprake is van 100% autochtonen.

1 Reactie
Bert Vlierman
Bert Vlierman28 apr. 2017 - 20:54

"Werkgevers betalen altijd een zo laag mogelijke vergoeding voor genoten arbeid." Dit bevestigt de stelling van Van de Beek want: tal van immigranten willen werken voor lagere lonen dan de werknemers van dat moment. Sterker: die factor was voor werkgevers en VVD doorslaggevend voor het aantrekken van tienduizenden spotgoedkope arbeidskrachten uit Noord-Afrika en Turkije. Even feiten, daarna logica en dan pas een mening, RoodGevaar.

NooT2
NooT228 apr. 2017 - 12:58

"Het is een utopische gedachte dat ons welvarende werelddeel zich af kan sluiten voor de gevolgen die chaos in Afrika en het Midden-Oosten te weeg brengen." Vind er niet veel utopisch' aan, maar misschien wel tot op zekere hoogte gewenst. En waarom zou (West-)Europa voortrekker moeten zijn als het gaat om hulp aan vluchtelingen? Daarvoor komen nog genoeg andere meer en minder welvarende gebieden op de wereld in aanmerking. Overigens moet het zijn 'brengt'.