Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoera, we mogen weer boter!

  •  
23-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
boter300
Cholesterol blijkt niet het echte probleem ... Boter, kaas, yoghurt en eieren juist goed voor mensen 
Goed nieuws! We mogen weer zonder schuldgevoel genieten van vette zuivelprodukten, dat zegt een van de topcardiologen ter wereld, dokter Aseem Malhotra, in het British Medical Journal. Volgens Malhotra zijn verzadigde vetten in verse producten ten onrechte gedemoniseerd. Niet vet, maar suiker zou de grote boosdoener zijn die onze gezondheidsproblemen veroorzaakt.
Malhotra in The Independent :
Op basis van mijn analyse van onafhankelijk onderzoek blijkt dat verzadigde vetten in verse producten niet schadelijk en waarschijnlijk de gezondheid bevorderen. Boter, kaas, yoghurt en eieren zijn over het algemeen gezond en ongevaarlijk. De voedselindustrie heeft decennialang geprofiteerd van het vetvrije mantra omdat etenswaren die als vetvrij te boek staan vaak bomvol suiker zitten. We weten nu dat toegevoegde suikers de drijvende kracht zijn achter de obesitasepidemie, de stijging van diabetes en hart- en vaatziekten.
Recentelijk bleek uit een studie dat 75 procent van de mensen die een accute hartaanval krijgen, normale cholesterolgehaltes hebben. Ook is de hoeveelheid vet die mensen binnenkrijgen in de VS de afgelopen 30 jaar alleen maar gedaald, terwijl het aantal mensen met obesitas blijft stijgen. Volgens Malhotra heeft slecht dieetadvies ervoor gezorgd dat mensen nu massaal bloeddrukmedicatie krijgen voorgeschreven, terwijl een mediterraan dieet hun problemen had kunnen voorkomen.
Professor Peter Weissberg, medisch directeur van de British Heart Foundation is echter minder stellig. Volgens hem leveren dit soort studies vaak conflicterende resultaten op en lopen mensen met de hoogste cholesterolwaarden nog steeds de meeste kans op een hartaanval.
cc-foto: Taryn

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

KarinDeV2
KarinDeV223 okt. 2013 - 12:14

Dit was allang bekend http://www.bmj.com/press-releases/2013/02/04/study-raises-questions-about-dietary-fats-and-heart-disease-guidance en een uitstekende Nederlandse analyse http://www.foodlog.nl/artikel/hartgezondheid-linolzuur-aantoonbaar-onbewezen/ En een studie waruit blijkt dat hoog cholesterol op hogere leeftijd helemaal niet zo verkeerd is http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164766#.UmfE_VPq9Ld Ergo; alle aannames voor het eten van margarine producten zijn al gefalsifieerd.

Rootman
Rootman23 okt. 2013 - 12:14

Ik blijf erbij dat voedsel wat nog als zodanig herkenbaar is (zonder toevoegingen van high fructose corn syrup , suiker, transvetten etc.) in evenwichtige combinatie gegeten nooit fout kan zijn. Kroketten en cola zouden dan alleen bij gelegenheid gegeten kunnen worden. En wat je niet lust laat je staan.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 okt. 2013 - 12:14

En nu nog even ons taalgebruik normaliseren. Boter is de term voor dat spul dat we langzaam aan roomboter zijn gaan noemen, en boter als term moeten we verbieden voor het vloeibaar plastic dat vroeger margarine heette. Dan weten we weer waar we het over hebben.

Beisser
Beisser23 okt. 2013 - 12:14

Wij zijn omnivoren van huis uit. Alleseters dus. Gewoon alles eten wat je lekker vindt. Gevarieerd, vers en zelf klaargemaakt. En dat laatste schepje 'omdat het zo lekker is': Niet nemen! Dat is de dikmaker! (De snackjes en hapjes tussendoor zijn natuurlijk al lang en breed een gepasseerd station en 'not done'.)

hartpine
hartpine23 okt. 2013 - 12:14

Een halve eeuw van "Margriets" en "Libelles" lezen heeft mij geleerd dat "nieuwe studies hebben uitgewezen dat": en vul voor de rest maar in. Om er een paar te noemen : aardappels zijn gezond aardappels zijn ongezonde dikmakers. Nog eentje: bananen zijn ongezond bananen zijn super gezond. Elk voedingsmiddel, van chocolade tot aan boerenkool heeft in die tijd de revue gepasseerd. Dat cholesterol verhaal is dus oude koek (no pun intended). Bovendien heb ik tijden geleden artikelen gelezen over "goed" en "fout" cholesterol. In de nabije toekomst zullen er weer "nieuwe onderzoeken" gepubliceerd worden, waarin uitgelegd wordt dat cholesterol weldegelijk schadelijk is. Oliebol iemand? Of is het daar nog een beetje te vroeg voor?

[verwijderd]
[verwijderd]23 okt. 2013 - 12:14

Die Donald, die kwaakte dat altijd al!

1 Reactie
harryo2
harryo223 okt. 2013 - 12:14

Ja, maar lees dan wel fructose waar je in dit artikel suiker ziet staan en bedenk eens: HFCS, glucosefructosesiroop, mais, cola en Monsanto. Obesitas? Ik denk ook aan 'the great american meal': maisprodukten in elk gerecht op dit menu: • vlees van runderen die gevoed werden met mais • brood, waarin maissiroop gebruikt werd om het langer vers te kunnen houden • ketchup, gemaakt met maissiroop • frietjes, gefrituurd in maisolie • frisdrank, gemaakt met maissiroop Need I say more? Nudge nudge, wink wink... Hier nog wat webadressen met meer informatie: • Sugar: The Bitter Truth: https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM • Fructose: the poison index: http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/21/fructose-poison-sugar-industry-pseudoscience

neutralist
neutralist23 okt. 2013 - 12:14

Hoorde laatst ook al zoiets: dat je beter pure roomboter kunt eten dan die chemische halvaproducten. Wat is waar?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 okt. 2013 - 12:14

We gaan in het taalgebruik nu dus van boter naar roomboter naar pure roomboter? En van margarine naar halvarine naar halvaboter naar boter??? Het is simpel, boter kun je eten, het is dat spul dat overblijft bij het karnen. Vloeibaar plastic kun je met veel moeite naar binnen krijgen, je weet wel dat spul uit een Unilever op P&C fabriek in een bakje gemaakt van hetzelfde materiaal als de inhoud maar dan met wat minder weekmakers. De keus lijkt me simpel, en dat was het al voor de Planta-affaire.

Zjenny
Zjenny23 okt. 2013 - 12:14

Rauwe melk en echte boter..en volvette boerenkaas...super food.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH23 okt. 2013 - 12:14

Ik woon in het zuiden van Frankrijk, in de bergen, en de rauwe melk van koeien die hier in de buurt grazen is ongelooflijk lekker. Je voelt de energie door je lichaam stromen als je dat gedronken hebt.

toshiba
toshiba23 okt. 2013 - 12:14

Als je van het ene extreme naar het andere doorschiet, schiet het met je gezondheid ook niet op. Eet gevarieerd, gematigd, niet roken en weinig alcohol. Elke studie weer blijft dit het beste principe.

1 Reactie
bEngel2
bEngel223 okt. 2013 - 12:14

Om vervolgens op de fiets door de uitlaatgassen van een bus of brommer het 10 voudige aan kankerverwekkende stoffen binnen te krijgen. ...kan je beter je longen asfalteren. Dat geeft nog enige bescherming. ...... :-)

nico1943
nico194323 okt. 2013 - 12:14

ja je vraagt je wel eens af wat de huisartsen zoal in je strot willen duwen. Mijn beide soorten cholestorolzijn te laag maar mijn verhouding is niet juist; dus slikken. Ik vraag mij toch wel eens af waar ik mee bezig ben.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny23 okt. 2013 - 12:14

Statinen..bijna zo'n kaskraker als vaccins voor pharma maffia.

Sodapop1
Sodapop123 okt. 2013 - 12:14

Kaarsvet heeft mij altijd al tegengestaan. Lekker roomboter om in te bakken, te braden en over je boterhammetje smeren is heel normaal. Al die margarines :( Alleen de naam al. :(

2 Reacties
adriek
adriek23 okt. 2013 - 12:14

En margarine lijkt dan tenminste (in de verte) nog op boter. De meeste broodsmeersels die heden ten dage in de supermarktkar liggen bestaan uit water met wat E-nummers.

adriek
adriek23 okt. 2013 - 12:14

Zo lang de consument erin trapt gaat Unilever zijn gang. Het leeuwendeel van hun producten zijn telkenmale pogingen om dezelfde grondstoffen duurder te verkopen. Een mensenlijf is niet geëvolueerd om E-nummers te eten.