Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Hoera: Ferd Grapperhaus denkt aan totaalverbod vuurwerk

  •  
28-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kamer debatteert over strijd tegen liquidatiegeweld

© 2018-04-04 19:09:02 DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tijdens het debat over de strijd tegen het liquidatiegeweld in Amsterdam. ANP MARTIJN BEEKMAN

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overweegt om de Tweede Kamer een volledig vuurwerkverbod voor te leggen als het bij de jaarwisseling opnieuw onrustig wordt. “We hebben afgelopen jaar het toegestane vuurwerk al gelimiteerd, verboden per gemeente mogelijk gemaakt. Maar als dit niet genoeg is, ga ik met voorstellen terug naar de Tweede Kamer”, zegt de bewindsman in een interview met De Telegraaf.
Grapperhaus is een late bekeerling. In de jaren nul lobbyden de Rotterdamse en Haagse gemeenteraadsleden Arno Bonte en David Rietveld al voor een landelijk vuurwerkverbod. Bonte, inmiddels wethouder in Rotterdam, had jarenlang een meldpunt voor vuurwerkoverlast.
Uit opiniepeilingen blijkt al jaren dat een meerderheid van de Nederlanders voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk is. Uit onderzoek van het Longfonds bleek deze week nog dat negen op de tien longpatiënten te lijden heeft onder het afsteken van vuurwerk. Tien procent van de mensen met astma of COPD heeft zoveel klachten dat ze moeten vluchten naar een plaats waar geen vuurwerk wordt afgestoken.
Op Twitter spreken mensen zich onder de hashtag #geenvuurwerkvoormij uit tegen vuurwerk. Menigeen wijst op de gevolgen voor huisdieren, die doodsbang worden van alle knallen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (153)

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat2 jan. 2020 - 12:33

Grapperhaus destroyer of freedom. "We hebben afgelopen jaar het toegestane vuurwerk al gelimiteerd." Overlast neemt toe, dus strengere regels zijn niet de oplossing. Misschien eens out of the box denken en vuurwerk altijd legaal hebben. Misschien dat de ontlading op dat ene moment dan afneemt. Het is tenslotte niet meer zo spannend. Ik weet, vrijheden afnemen zien veel mensen als fijn, en vrijheden geven als eng. Ik heb nou net het tegenovergestelde.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 dec. 2019 - 21:28

Vuurwerk is zó Biedermaier, obsoleet, nihilistisch-rechts, matjes in de nek met grof-blauw-geel gestreepte Cambuur polyestertruien aan, of Duindorpse tongval met geprobeerd Baudet accent. Wat actueel mokkend misgeboerte ook al tracht te imiteren, maar daar niet in slaagt. Dus, kortom, hetgeen zulk ondermaats volk mij, en mijn katten, dan maar onbeschaamd & rücksichtlos in mijn voortuin toewerpt aan explosieven! Omdat het meent meent er récht op te hebben! Mijn oorspronkelijk positieve idee over humanisme is aan revisie toe.

2 Reacties
Magische
Magische30 dec. 2019 - 8:32

Fraaie reactie, ik ben er nog niet helemaal uit in welke hokje u gepropt moet worden. Afgeven op bevolkingsgroepen, dialecten of tongval. Gebruikt Union het dagelijks leven ook zoveel mogelijk “dure” woorden? Waarom is vuurwerk iets van rechts? Het wordt door asocialen gebruikt om hun gedrag nog asocialer te maken maar laten we nu niet doen alsof ze dat toch al niet deden. Ik neem aan dat u links bent maar u bent geen voorbeeld van een rationeel persoon waarmee inhoudelijk gesproken kan worden. De hetze tegen vuurwerk is begonnen, “Verbieden”! Zou het ook niet nu zo zijn dat iedereen zijn mening ook maar op een belerende manier gaat uiten als er een paar jongetjes nu een rotje afsteken? Pure azijn drinkers zijn we in dit land aan het worden. En nee ik keur excessen niet goed.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout31 dec. 2019 - 12:17

@Magische `Waarom is vuurwerk iets van rechts?' Dat was vroeger, tot 20 jaar geleden niet zo, want beetje knallerij was gemeenschapsgoed, net als oliebollen en oudejaarsconferences. Helaas hebben antisociale adepten van het nationaal-populisme het recht op zo zwaar mogelijk vuurwerk zich toegeëigend en opgeëist. Daarmee is vuurwerk tot een vermeend rechts privilege verworden, dermate dat regerende politici er niet meer hun vingers aan durven branden middels stringent verbodsbeleid, uit vrees voor een volksopstand, die ik overigens vanavond al zie aankomen in het Haagse helaas.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 17:42

Ik denk dat er een zekere actiemoeheid begint te ontstaan aan guurrechtse kant eerst ZP = racisme ontkennen Dan ijveren om het woord 'kerstmis' zoveel mogelijk te gebruiken Nu weer het recht op vuurwerk verdedigen En dat noemen ze dan een feestmaand. De gemene deler is 'those that don't care about others are under attack'

2 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen29 dec. 2019 - 20:05

Alles afschaffen in december? Wel zo veilig.

Mark van den Hoek
Mark van den Hoek31 dec. 2019 - 22:04

Wat een ongelooflijk rare reactie, vind je ook niet?! Wat heeft dit met rechts te maken. Ik ben rechts en tégen vuurwerk. Dit heeft ook totaal niets met 'racisme ontkennen' te maken. Overigens wordt in mijn wijk op dit moment het meeste vuurwerk door onze Turkse en Marokkaanse Medelanders afgestoken, deze stemmen links. Deze door jullie gepamperde bevolkingsgroep gooit ook regelmatig vuurwerk naar mijn hond. Ik ben het vuurwerk én het gezeik van jouw soort personen meer dan beu. Ik hoop niet dat ik je hiermee uit je Cultureel Marxistische bubbel haal, daar in die kelder van je moeder. Groet!

Sonic2
Sonic229 dec. 2019 - 17:13

Enfin. Het mag een aantal gewonden kosten. Het mag een aantal ledematen schelen, maar dan hebben nationalistische bevrijders zoals Gefaald tenminste hun traditie. Zullen we dat ten minste dan maar in stand houden? Ik noem Gefaald, maar kan ook het gebruikelijke rijtje weer oplepelen. Want dat gaat boven alles he. Dat het een traditie is. Gelukkig maar. Laten we het dan nog maar 80 jaar zo houden. Hebben we wel een aantal gezinnen die het zonder hun zoon of dochter moeten stellen. Maar dan is onze traditie in leven. En is die linkse elite maar mooi op zijn nummer gezet.

4 Reacties
Sonic2
Sonic229 dec. 2019 - 19:25

@ Z_Edje Zet je eens over je Sonic haat heen. Je obsessie met mij. En ik ga inderdaad geen discussie met je voeren, want je trekt alles wat ik zeg uit zijn verband. En reageert dan vervolgens op al het gene wat je van mij uit zijn verband heb getrokken. Ik hoef geen ruzie en gedoe. U zoekt het alleen maar met uiterst provocatieve reacties. En inderdaad geen discussie meer, want mijn goede voornemen voor 2020 is niet meer op u te reageren. Discussie is prima. Maar op mensen die alleen maar willen schofferen en beledigen zoals u en op de persoon willen spelen zoals u. U zoekt maar andere pispaal. Laatste reactie op u. En als je je zo aan mij stoort. Reageer gewoon niet op mij. Als ik tegen kanker zou zijn dan bent u nog tegen mij. Daar ga ik niet meer op reageren. Fijn 2020.

Sonic2
Sonic230 dec. 2019 - 1:00

@ Z_edje Ik wens u een geweldig 2020 hoor. Nog een bewijs dat u totaal niet mij kent. Maar ik kan hier wel een lang verhaal gaan typen, maar kan het net zo goed in het Chinees schrijven. Want u wilt het niet begrijpen. U zet het verkeerd neer of weergeeft het verkeerd. Misschien liggen we elkaar niet goed. Maar discussie voeren met u heeft gewoon weinig zin. U zit zo vol met allerlei vooroordelen over mij. U heeft een manier van discussie voeren dat u zelf een beeld van mij vormt en daarover een discussie gaat voeren. Ik wens u het beste voor 2020. En het is voor mij wel goed zo. Ik heb nog steeds het idee dat u denkt dat ik voor open grenzen ben. Dat ik helemaal pro duurzaamheid ben. Dat ik een soort hippie achtige D66'er ben. En dat ik arrogant ben. Ik heb mensen meegemaakt die zwaar en diep zaten. Bejaarden, arbeidsgehandicapten. Ik steun ontwikkelingsorganisaties. Maar het is volledig normaal kennelijk voor u om volledig met alle agressie op mij los te gaan. Het raakt mij zeer wat mij betreft. En dat bedoel ik niet op een negatieve manier. Maar vind wel dat ik het moet melden. Oordeel wat minder op de persoon. En op hoe ik overkom. Oordeel over inhoud. En voor de rest kunnen we het eindeloos herhalen. U kent mij niet. Doet een volledig ongefundeerd oordeel over mij. En voor de rest heb ik er nu wel genoeg aandacht aan verspild. En doe het in het vervolg ook over 10 of 20 anderen hier. Want minderheidsstandpunten verkondig ik hier niet. Niets is afwijkend. Mijn toon vind je ook bij andere terug. Dus het is zeer, zeer, zeer selectief. Zeer op 1 persoon gericht. Voor de rest zult u een prima persoon zijn, maar hou eens op met dat.... Hoe zal ik het noemen? Ik zal het nog net niet pesten noemen. Maar het scheelt ook niet veel. Vooral als je het telkens op 1 persoon richt. Mount Everest doet dat ook altijd.

Magische
Magische30 dec. 2019 - 8:33

Waarom bij vuurwerk links en rechts op de man spelen? Er zullen toch ook wel linkse mensen een hond hebben die iemand op de SEH doet belanden?

Sonic2
Sonic230 dec. 2019 - 11:42

@ Z_Edje Ik negeer even de persoonlijke aanvallen. Het is iedereen wel duidelijk wie hier ruzie aan het zoeken is elke keer. Het punt wat ik wilde maken is dat mensen zoals Gefaald( maar ook anderen) de noodzaak om hun traditie door te zetten verkiezen boven het besparen van mensen levens en gewonden. Dat is misschien niet wat gefaald wilt. Neem aan dat hij geen doden wilt. Het is wel het gevolg van de keuzes die hij maakt. Hetzelfde met de islam en moslims. Als je een Koran verbiedt dan verbied je in feite het hele islamitische geloof. Daar komt het op neer. Dat was de kern van mijn betoog. Gefaald ziet tradities die hem worden afgepakt. Ik zie vooral mensen de boel zo verkloten dat er wel een verbod moet komen. Ik kan ook de link wel maken naar boeren. Naar Zwarte Piet. Het punt is voor iedereen wel duidelijk denk ik. En voor de rest sta ik boven al u beledigingen. U heeft dat kennelijk nodig. Die op de persoon gerichte aanvallen. Laat het maar van me afglijden. Als al die kritiek ook maar ergens op gebaseerd was, maar dat was het niet.

Lucas2000
Lucas200029 dec. 2019 - 13:15

Een goede zaak. Er zijn steeds meer dementerende ouderen die zich te pletter schrikken, keer op keer. En ook voor dieren en geleidehonden in het bijzonder is het een nare tijd.

5 Reacties
Gefaald
Gefaald29 dec. 2019 - 14:46

Nare tijd ? Het vuurwerk verdrijft de boze geesten, dat is fijn voor iedereen.

madbako
madbako29 dec. 2019 - 15:53

@Gefaald 29 december 2019 at 15:46 Nare tijd ? Het vuurwerk verdrijft de boze geesten, dat is fijn voor iedereen. Dat is net zo stupide als nog geloven in Sinterklaas.

Babette4
Babette429 dec. 2019 - 16:53

Wij verkassen noodgedwongen ieder jaar naar stiltegebieden, voor zover mogelijk, om onze hond en onszelf te beschermen tegen de terreur van een minderheid die het afsteken van vuurwerk klaarblijkelijk als een verworven recht en traditie beschouwd. En niet een nacht, maar al maanden lang. Wellicht kunnen al diegenen die honderden euro's uitgeven aan deze onzin ook financieel bijdragen aan al die mensen die naar "vuurwerkvrije" gebieden verkassen... Ik kijk soms met weemoed terug op de tijd dat ik in een ver buitenland vertoefde waar consumentenvuurwerk verboden was...

Babette4
Babette430 dec. 2019 - 7:57

@Z_edje 29 december 2019 at 22.02 Als je als fokker een pup moet "verwennen" met vuurwerkvideo's zodat het vast gewend is aan het wangedrag van een minderheid, is het niet best gesteld met onze samenleving. Waarvan akte. Het spreekt boekdelen dat huisjes in vuurwerkvrije vakantieparken en andere soortgelijke plekken jaren van te voren geboekt dienen te worden. Ik gok dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking het hele vuurwerkgebeuren met het bijbehorende geweld spuugzat is. Afschaffen die handel is mijn devies!

Babette4
Babette431 dec. 2019 - 14:37

@Z_edje 30 december 2019 8.57 u: "Ach de hele samenleving gaat toch naar de kl…" Uiteraard een uitstekende reden om een en ander nog maar eens een zetje te geven... Ik woon nu alweer 30 jaar in Nederland, en ik heb iedere jaarwisseling te maken gehad met vuurwerkoverlast, voornamelijk veroorzaakt door jongens en jongemannen. Als ik de rijen voor de diverse vuurwerkwinkels de afgelopen dagen bezien heb, zie ik daar ook bijna alleen maar jongens en mannen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het vuurwerk een testosteron-dingetje is. Aangezien ik bijna geen mannen ken die elkaar corrigeren is het geen wonder dat het uit de hand loopt. Wat het geweld betreft: vuurwerk is per definitie geweld, dus het gooien ervan naar huisdieren, door brievenbussen, abri's en wat dies meer zij is gewoon een uiting van gewelddadigheid, en een gebrek aan opvoeding...

Gefaald
Gefaald29 dec. 2019 - 11:38

Laten we het legale vuurwerk verbieden en het illegale vuurwerk gedogen.

Bernie2
Bernie229 dec. 2019 - 10:54

Ach, daar is de omstreden minister Grapperhaus weer die nu het vuurwerktuig naar vast waarschuwt zich te gedragen anders is het afgelopen. Maar hoe dan Fredje, hoe dan? Stoere praat, maar dan komen die sukkels met hun trekkers naar het Malieveld hun carbid afschieten. Hoe dan Fredje? De vuurwerkbranche zit elleboogdiep in de besluitvorming, zoals dat ook met de tabaksindustrie gaat. Hier gaan kapitalen in om, erg veel geld en daar is onze ultrarechtse regering erg gevoelig voor. Gevoeliger dan voor het welzijn van mij, jou, de poes van de buuf etc. Hoe dan Fredje? Afijn, het einde van iets dat sommigen een traditie- en anderen (burgers, dieren etc) terreur noemen lijkt in zicht. Het kan mij niet snel genoeg. Springtuig hoort in handen van (vuurwerk)deskundigen en defensie. Nergens anders en zeker niet in handen van idioten die zich eerst tot 24.00 uur vol zuipen om dan in kennelijke staat een vlammetje bij een te kort lontje proberen te houden.... de duivel beware me.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt29 dec. 2019 - 15:51

Bernie, ik vind die vuurwerkshow die mijn omwonenden na Oudejaarsavond vertonen gewoon mooi. Geeft mij een goed gevoel zeker als ze de troep ook nog opruimen. Datzelfde gevoel heb ik bij honden, er was iemand die dat als argument gebruikt tegen vuurwerk. Er zijn echter hondjes die niets anders doen dan blaffen en grommen. Maar met de meeste honden die ik tegen kom op mijn dagelijkse wandeling ben ik goede maatjes, komen even langs voor een aai. Waarom is dat relevant? Nou die mensen genieten het hele jaar van hun hond, neem ik aan. Ik wil alleen maar korte tijd genieten. Ik heb het hele jaar last an die keffers, zij maar een paar dagen van de rotje. Evenzo voor de troep.

DenFlexwerker
DenFlexwerker29 dec. 2019 - 10:36

Als ik op de weg zit, dan zie ik fietsers zonder ligt in dichte mist rijden. Ook zie ook vaak slingerende automobilisten met mobieltjes in de hand. Verder is de drugscriminaliteit groter dan ooit. Hoeveel minder stikstofpatronen zullen er gebruikt worden en hoe veel minder opvoedkundige tikken zullen er uitgedeeld worden sinds de verboden er op? Er zijn al talloze verboden die men niet handhaaft. De conclusie is dat verboden geen effect hebben, tenzij je handhaaft. Er zijn nu al regels voor vuurwerk en het gebruik er van, die onvoldoende gehandhaafd worden, dus meer verboden gaan geen effect hebben. Laten we eens tijd, energie en geld steken in het handhaven van bestaande regels, dat heeft wel effect. Op zijn best gaat dit verbod komen bij de symbolische verboden voor de bühne die in de praktijk geen effect hebben. Op zijn slecht ga je vuurwerk de criminaliteit indrukken. Het verbod op alcohol in de VS vergeten?

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 16:59

'De conclusie is dat verboden geen effect hebben, tenzij je handhaaft. ' Eens, verbod op verkoop van (op dit moment nog) legaal vuurwerk, dat is de beste manier om het afsteken van vuurwerk te voorkomen. Dan kan de politie volledig focusen op opsporing van illegaal vuurwerk.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof30 dec. 2019 - 9:37

@stock... Wat een onzin, al het vuurwerk wat vorige week en na morgennacht afgestoken werd en wordt is illegaal. De politie spoort al zo veel mogelijk op en kan dat heus niet beter doen als de brave burgers geen vuurwerk meer mogen kopen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 dec. 2019 - 17:13

@Lubbelinkhof Wat zeg je nou? of iets illegaal vuurwerk is of niet kan ook gebaseerd zijn op wanneer je het vuurwerk afschiet. Dan helemaal de verkop zo snel mogelijk afschaffen? 'De politie spoort al zo veel mogelijk op en kan dat heus niet beter doen als de brave burgers geen vuurwerk meer mogen kopen' Geen idee waar dat idee vandaan komt, zeker gelet op de eerdere stelling in hetzelfde bericht. probeer eens te beginnen bij het begin, in plaats van waar je uit wil komen.

Marien Kniep
Marien Kniep29 dec. 2019 - 10:25

Onzin een verbod. Wordt de F1 verboden? auto's in het algemeen, alcoholNee dus. Omdat een deel van de bevolking er niets mee heeft wil niet zeggen dat een ander deel dat niet meer mag doen. En dat het onbeschaafd is is helemaal quatsch. Kwestie van opvoeden. Of is een deel van de volwassenen dat verleerd? Veilig mee omgaan zonder schade is mogelijk en opruimen de troep de volgende dag nog. Gelukkig zie ik dat hier in de buurt op grootte schaal

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 16:55

Heb jij nog wat gekocht?

Gefaald
Gefaald29 dec. 2019 - 10:18

De War on Drugs is zo'n geweldig succes dat de War on Fireworks zeker niet kan mislukken.

2 Reacties
madbako
madbako29 dec. 2019 - 15:55

Fireworks is 20 jaar geleden al letterlijk de lucht ingegaan . Dat was pas vuurwerk afsteken.

joop12342
joop1234229 dec. 2019 - 18:26

Nou nog een verbod op messen. Scheelt ook weer zoveel doden.

Gefaald
Gefaald29 dec. 2019 - 10:15

Ik steek nooit vuurwerk af, maar als het verboden wordt ga ik het zeker wel doen. Het wordt langzamerhand echt te gek met al die verboden.

1 Reactie
madbako
madbako29 dec. 2019 - 15:55

Hoezo wordt gek?!

madbako
madbako29 dec. 2019 - 10:15

Vallen sterretjes ook onder vuurwerk.

1 Reactie
joop12342
joop1234229 dec. 2019 - 18:17

Vallende sterretjes niet.

adriek
adriek29 dec. 2019 - 10:04

Ferd heeft de map van zijn PR cursus weer eens opengeslagen, de blijdschap onder het publiek om zijn vorige krachtdadige opmerking(en) is bekoeld en moet weer een beetje aangewakkerd worden. Grapperhaus is een kei in 'de publieke opinie' verwoorden en achtereenvolgens niks doen. Kleine criminaliteit: nog steeds geen prioriteit, nog steeds een verwaarloosbare pakkans. Grote (drugs)criminaliteit: oei oei, we willen geen drugsstaat worden, maar de special forces teams worden opgeheven of bestaan voornamelijk op papier. Drugslabs en 'afrekeningen' blijven doorgaan, de pakkans is nihil. Wel gelukt: hogere boetes. Maar zolang boetes vrijwel alleen door automatische camerasystemen uitgedeeld worden blijft de pakkans zeer klein en het effect idem dito. Vuurwerk moet maar eens verboden worden: lieve Ferd, tot oudjaarsdag is het al verboden, handhaving en pakkans verwaarloosbaar, materiele schade loopt in de miljoenen, niet-materiele schade is niet in geld uit te drukken. Het beleid van deze Minister past uitstekend in dat van alle kabinetten Rutte: bezuinigen, belastingen verhogen en zonder veel visie problemen (alleen) op papier oplossen.

Marin Cielo
Marin Cielo29 dec. 2019 - 9:58

Het lijkt me een goed idee voor sommige dorpen en de meeste steden. Maar hier waar ik woon is er nooit wat aan de hand en moeten we die typische (rand)stadse bemoeierij niet.

P Haan
P Haan29 dec. 2019 - 9:52

Verbod is onvermijdelijk, maar onmogelijk te handhaven. Ik was gisteren op visite bij vrienden net over de Duitse grens, en dacht een bloemetje mee te nemen voor de vrouw des huizes. Gisteren was zaterdag, de dag dat de grensstreek boodschappen doet in Duitsland maar ook de dag dat de vuurwerkverkoop begon. De veldslag is niet te beschrijven. Honderden Nederlanders die enorme hoeveelheden vuurwerk aanschaften, de auto er mee vol propten en terug de verdwenen grens over reden. En volgens die vrienden stonden er bij openen van de winkels al rijen waar geen eind aan kwam. Toen ik nog rookte reed ik elke maand naar Baarle Nassau, waar de economie bestaat uit pompstations, tabak en, jawel, vuurwerk. Ik neem aan dat er online net zo makkelijk gescoord kan worden. Ik heb er weinig interesse in, dus daar heb ik verder geen idee van. Hoe wil je handhaven als de toevoer niet gecontroleerd kan worden? En als er in de aangrenzende landen geen enkele steun is? Het is een hoop verspilde energie om niks. Zet agenten in op dossiers die geen dood paard zijn, en beschouw de paar verloren handen, vingers, ogen en levens als natuurlijke selectie. Nog wel goedkoop getankt trouwens. Mooi man, dat Europa.

2 Reacties
korheiden2
korheiden229 dec. 2019 - 12:18

@P Haan : Goed verhaal. In Europa waar het vermogen van stofzuigers of een gloeilamp voor alle landen geldt is vuurwerk in de meeste landen het hele jaar te koop. En is er een enorm verschil in brandstofprijzen, om over de aanschaf van een auto maar te zwijgen. Wat ik dan weer opmerkelijk vind : ik lees nooit over problemen met vuurwerk in andere landen. Misschien heb ik het gemist, maar als een Amerikaanse reisgids de argeloze toerist die nietsvermoedend in de laatste dagen van het jaar in Nederland op straat loopt waarschuwt voor rondvliegend vuurwerk lijkt me er iets mis in dit land. Waarom kan er niet verstandig met vuurwerk worden omgesprongen?

Klaas Punt
Klaas Punt29 dec. 2019 - 19:53

Kor - dan maar niet met Chinees nieuwjaar naar HongKong of Singapore. O, nee, dat deed je toch al niet vanwege vliegschaamte.

TinusJ
TinusJ29 dec. 2019 - 8:47

Een ieder heeft recht op z'n bv pleziertje. Voor de 1 is dat vuurwerk, voor de ander een huisdier. Wist je dat er 100x zoveel mensen in het ziekenhuis komen door hondenbeten dan van vuurwerk? Voornamelijk kinderen zijn slachtoffer. Wat ik vooral lees, is 'IK vind het pleziertje niet leuk, dus verbieden maar'. Dat is vooral een egocentrische blik en Nederland wordt 1 grote saaie bejaarden tehuis als we elkaars pleziertjes gaan verbieden.

2 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes229 dec. 2019 - 12:19

Bejaarden zijn niet saai. Neem de moeite om ze te leren kennen.

madbako
madbako29 dec. 2019 - 15:57

Goh, 1x per jaar een pleziertje. Dat zuigt je leven wel

Andy JPL
Andy JPL29 dec. 2019 - 8:29

Een verbod uitbrengen ivm met overlast wat we voornamelijk hebben met zaken die reeds verboden zijn... Hmmmm... laat dat even inzinken... Wat komt het eerste bij me op? HAHAHAHAHAHAHAHAHA Vooral de voorbeelden die hier gegeven worden gaan allemaal over illegaal voorwerk, afgestoken op tijdstippen waar dat helemaal niet mag. Mensen die gewond raken omdat ze illegaal vuurwerk nu al afsteken. Mensen die nu van mening zijn dat een totaalverbod de handhaving makkelijker maakt. Terwijl er op een paar uur per jaar na een totaalverbod is en we toch al maanden last hebben van vuurwerk. Lekker met zijn allen naar die paar vuurwerkshows gaan in het land waar steden en OV niet op berekend zijn dus iedereen half bezopen maar weer in de auto stapt.... lekker veilig hoor. Het verbieden heeft geen zin omdat onze regeringen de afgelopen descennia hebben laten zien absoluut niet te kunnen handhaven. Want handhaven kost geld en de regering wil wel graag geld innen, maar geeft het 't liefst niet uit aan de (veiligheid) van de burger.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*29 dec. 2019 - 7:56

Liefst weg z.s.m. met het zelf aansteken van alle sowieso gevaarlijke vuurwerk. Het hoort echt niet meer bij een beschaafd land, zoals Nederland, wat mij betreft. Waarom niet gewoon een paar echt spectaculaire vuurwerk shows organiseren in een paar grote steden, zoals nu is het al het geval in (bijna) alle andere beschaafde landen en iedereen kan gewoon veilig thuis genieten bij live tv, om middernacht, met een fles champagne en oliebollen erbij!✌✌P.S. Het zal ook de werk van alle hulpverleners, ziekenhuizen, politieagenten enz. op Oudjaarsavond wat minder zwaar maken, win-win dus.????????

4 Reacties
Paddy3
Paddy329 dec. 2019 - 9:35

Wat is jouw definitie van een beschaafd land? In heel veel landen is consumentenvuurwerk het hele jaar door beschikbaar.

Joost Spits
Joost Spits29 dec. 2019 - 11:24

Wat een onzin! Vuurwerk heeft niets te maken met wel of niet beschaafd zijn. Nog altijd wordt door de meeste mensen in Nederland het vuurwerk afgestoken op een verantwoorde wijze. Laat mensen toch eens vrij!! Wat een kortzichtig, kneuterig land is Nederland. Dit is weer eens Nederland op z'n smalst. Het wordt tijd dat de zaak hier onderloopt...

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 17:09

De overlast betreft toch vooral het illegale werk. Heb je een link?

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 dec. 2019 - 17:17

@Zet Ik klikte EN LAS je vorige link en die zei precies het tegenovergestelde van wat jij schreef. Laat het linkjes sturen dan maar zitten Zet. Gewoon meer van hetzelfde: ellenlange verhalen, om de stank enigszins te verdoezelen. En dan klagen dat mensen je niet serieus nemen of voorinenomen zijn jegen arme Zet. Truste

Joop den Uil
Joop den Uil29 dec. 2019 - 6:56

na de succesvolle aanpak van drugscriminaliteit zal Graperhaus in de bestrijding van vuurwerkoverlast ook wel slagen. Geen twijfel mogelijk.

Folkert2
Folkert229 dec. 2019 - 3:09

Frappant om te zien dat mensen die een totaal verbod op drugs niet zien zitten omdat het toch niet te handhaven is nu ineens wel juichen voor een totaal verbod op een product waar al jaren niet genoeg handhaving voor is. Daarnaast zijn hier mensen die vinden dat je mensen individueel moet beoordelen ondanks dat ze zich bij een genocidaal regime hebben aangesloten. Zijn die mensen net zo open en tolerant tegenover vuurwerkafstekers? Ik gok van niet. Dan de milieuschade, ik ga die niet ontkennen. Maar wekelijks staat men de XTC pillen weg te kauwen waardoor er wekelijks chemisch afval in de natuur wordt gedumpt maar daar hoor ik niet zoveel over uit progressieve hoek. Ik heb er allang vrede mee dat vuurwerk ooit gaat verdwijnen. Ik mag het graag afsteken maar door veel onverantwoordelijke klootzakken weet ik ook dat de weerstand er tegen steeds groter wordt. Ik doe mijn best binnen mijn invloedscirkel. Grote stukken gaan op de aanhangwagen en nieuwjaarsdag vegen we met een man of 10 de straat schoon. Maar het maakt niet uit door de goegemeente ben ik allang geidenticeerd als kwaadaardig, Ik wens jullie ook een kritisch 2020 toe

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 17:18

Frappant om te zien dat mensen die een totaal verbod op drugs niet zien zitten omdat het toch niet te handhaven is Is dat de reden voor veel mensen? Ik dacht veel meer dat mensen gehecht zijn aan hun alcohol en sigaretten, en dat ze die drugs gewoon in het openbaar willen gebruiken. En verboden helpen prima. Zie roken in de link, maar ook alcohol is stevig minder geworden, maar daalt niet meer sinds 2015. Een schop onder deze laatste kont dus, alhoewel Heineken daar wel een kussentje voor zal hebben.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 17:19

https://www.ad.nl/binnenland/jongeren-onder-de-18-drinken-nog-steeds-geregeld~acdbc5b3/ en de link

Greendutch
Greendutch29 dec. 2019 - 0:10

Hoera!!!???????????? inderdaad ! Het kan mij niet snel genoeg. Ik koop valdispert voor mijn hond die al zijn leven lang bibberend in een hoekje kruipt en waar ik elk half uur een ommetje in de huiskamer maak om de rigiditeit uit zijn spieren te halen. En bovendien zit ik zelf van half boven tot half maart verstijfd van angst omdat de. ‘ lolbroeken’ er geen genoeg van kunnen krijgen. Go go go heer Geapperhaus✊????????

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 dec. 2019 - 10:51

Maar wat nu als in de nabije toekomst die honden verboden worden vanwege de enorme milieuschade veroorzaakt door de hopen stront? Als blijkt dat de produktie van al dat hondenvoer, in blik, zoveel extra kost dat het voor dit pleziertje niet toegestaan kan worden? Ja, dan bevindt u zich in dezelfde situatie als de argeloze vuurpijl afstekende liefhebber van vuurwerk die alleen op Oudejaarsavond zijn feestje viert.

mariamaria2
mariamaria228 dec. 2019 - 23:54

Tuurlijk joh, zo gepiept dat handhaven. Alle politieagenten en handhavers 60 uur werken in de week van kerst t/m oud en nieuw. Niemand gunt ze een gezinsleven toch?

Vlaggenroof
Vlaggenroof28 dec. 2019 - 23:46

Niet slecht. Ik ben wel voor zwaarder vuurwerk, maar wel veiliger.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout28 dec. 2019 - 22:14

Toch jaarlijks weer verbijsterend te zien hoe de laagste inkomens van de rechtse onderkasten uitzuinigen op gezinsbrood, kinderverjaardagen en sinterklaas, teneinde minstens 350 euro bijelkaar te sprokkelen om met Oud en Nieuw giga nitroknallerds te `verknapbussen', (zoals vroeger in Drenthe als werkwoord werd gebezigd) Wonderlijk! En januari weer naar de voedselbankementen om de schuldhulp tegemoet te komen met schrepele aflossingen.

6 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes229 dec. 2019 - 12:23

U weet dat hulp via een voedselbank beperkt en onderhevig is aan een inkomensgrens?

itsme3
itsme329 dec. 2019 - 12:37

Last van overtollig maagzuur?

wegmetons
wegmetons29 dec. 2019 - 13:31

Want alleen rechtse mensen steken vuurwerk af? Mijn vader is zo rood als een tomaat, zit niet onder het bestaansminimum en is gek op vuurwerk afsteken met oud jaar. Kan dat ook of past het niet in uw bekrompen blik op de samenleving?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 dec. 2019 - 21:55

@ Wegmetons; `Want alleen rechtse mensen steken vuurwerk af?' plus `uw bekrompen blik op de samenleving'. Jazeker! Veel en zwaar vuurwerk, wat men zich als minimumtrekker al helemáál niet kan permitteren, laat staan de banale borreltafel die er burlesk-brallend bij wordt achterover geslagen; is een rechts tokkieding waar nationaal-populistische volksmenners graag klinkende munt uit slaan. Al was het alleen al om de nationale december-volkswoede over miskende zwartpieteisen op een extra platform te upliften, (op te hijsen) naar een nieuw level (platform) aan zieligheidssentiment. (Ik zet er voor simpel-schrepel rechts alhier op verzoek gaarne de vertaling bij als mijn stukjes te lastig leesbaar blijken te zijn :-)

wegmetons
wegmetons30 dec. 2019 - 13:23

Tsja Hannes, ik zal mijn vader doorgeven dat de SP liever heeft dat hij niet meer op ze stemt omdat hij toevallig een fatsoenlijk salaris en een mooie auto heeft, geen alcohol drinkt en vuurwerk afsteekt op oudjaarsavond. U klinkt als een fascist, daar was er ook geen grijs maar alleen zwart en wit. Of als een communist.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout31 dec. 2019 - 12:26

@Wegmetons: `U klinkt als een fascist, daar was er ook geen grijs maar alleen zwart en wit.' Verzin eens iets originelers aan vocabulaire, net als ik.

herman46
herman4628 dec. 2019 - 22:10

De lafheid regeert. De eerste slachtoffers zijn alweer gevallen. De vuurwerkomzet is het hoogst van de laatste 10 jaar. Duizenden dieren zullen weer in blinde paniek een veilig heenkomen proberen te zoeken. Ogen, handen, vingers, oren zullen weer massaal het loodje leggen. Lucht, water en bodem zullen wederom vergiftigd worden. Wat doet Grapperhaus? Hij overweegt(!!) een totaal verbod. De man die boeren aanzet tot het plegen van misdrijven tegen dierenactivisten (Boxtel) gaat nu de verdediger van de rechtstaat uit hangen. Als het niet zo intriest was zou je in een schaterlach uitbarsten.

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 dec. 2019 - 16:27

De eerste slachtoffers zijn al weer gevallen, help me even, was dat vuurwerk legaal of illegaal? Illegaal toch? Hoe helpt een verbod dan op het voorkomen van die slachtoffers?

Thuiszitter
Thuiszitter28 dec. 2019 - 21:26

Totaalverbod lijkt mij niet de oplossing ook al zou ik het persoonlijk toejuichen. Een tussenweg moet er gevonden worden.

JanKlaasen
JanKlaasen28 dec. 2019 - 19:47

Hee er komt weer eens een verbod aan. Ik vind het tijd worden voor verbodschaamte.

1 Reactie
Paddy3
Paddy329 dec. 2019 - 9:36

De ironie is dat men vooral wil verbieden, wat al verboden is.

Joost Spits
Joost Spits28 dec. 2019 - 19:13

GEMAKZUCHTIGE OVERHEID DIE ALLES VERBIEDT. Ik steek nooit geen vuurwerk af. Maar ik ben faliekant tegen een totaal verbod. Die Nederlandse kneuterige bevoogding moet afgelopen zijn. Ieder jaar wordt in mijn buurt vuurwerk afgestoken en de mensen maken er geen puinhoop van; het is daarmee een leuke traditie. Ik vind het schandalig als een aantal eikels in Nederland er een puinhoop van maken, dat steeds de goedwillenden moeten lijden onder de kwaadwillenden. Té weinig politie? Avondklok instellen!! Net als in dictaturen. Lekker makelijk om alles onder controle te houden. Ik zal er niet gek van opkijken als het daar ooit naar toegaat. Het is toch te gek als we steeds maar moeten buigen voor een aantal raddraaiers. Geen geld voor meer blauw op straat? Alles verbieden!!

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 17:47

Wow Joost, beginnen met 'bevoogding moet afgelopen zijn' om een zin later een avondklok voor te stellen. En als de belastingen omhoog moeten want we willen gaan handhaven, dan kun je dan weer gaan zitten klagen over bijstand die te hoog is.

madbako
madbako31 dec. 2019 - 16:30

@Joost Spits 28 december 2019 at 20:13 Ik steek nooit geen vuurwerk af. Mzzz...Nooit geen....mzzzz

Oki Doki
Oki Doki28 dec. 2019 - 19:11

En dan zijn wij die niet in Duindorp of Scheveningen wonen nog de gelukkigen, je zou maar in die puinzooi zitten met Oud & Nieuw, dat wens je je ergste vijand nog niet toe.

Victor Uurwerk
Victor Uurwerk28 dec. 2019 - 18:50

Onverantwoord een verbod, het is nu ook al verboden om vuurwerk af te steken en illegaal vuurwerk al helemaal. De handhaving verbeterd niet op magische wijze als die 8 uurtje op het eind van het jaar ook nog eens worden weg genomen..... Daar hebben we het uiteindelijk over, 8 uurtje van een heel jaar het gaat werkelijk nergens over. Maargoed een verbod daarop werkt ook alleen maar illegale handel in de hand alleen vandaag al gingen mensen massaal naar duitsland om vuurwerk te kopen, waar het gewoonweg tussen de boodschappen in de supermarkt ligt, ja zo gevaarlijk allemaal....... De hetze tegen vuurwerk moet eens stoppen.

5 Reacties
Joost Spits
Joost Spits28 dec. 2019 - 21:56

Victor Vuurwerk, ik ben geheel met je eens. Prettige en kleurrijke jaarwisseling!

herman46
herman4628 dec. 2019 - 22:12

Consumentenvuurwerk gewoon verbieden. En waar en wanneer mogelijk handhaven! Waar geen verbod is kan niet worden gehandhaafd. Waar een verbod wel, zij het natuurlijk nooit volledig.

DaanOuwens
DaanOuwens29 dec. 2019 - 6:50

@ Victor Uurwerk Jij schrijft: De hetze tegen vuurwerk moet eens stoppen. Dom Nederland moet eens ophouden met het kleuter gedrag. Hetze tegen vuurwerk? Ga eens op een afdeling eerste hulp van een ziekenhuis kijken rond oud en nieuw. Dan zie je de resultaten van een hetze. Ook nu hebben de eerste twee sukkels zichzelf al weer zwaar letsel toegebracht. Vuurwerk is een hobby van het aller domste deel van het land. Wat jouw reactie laat zien is het onvermogen zelf tot het inzicht te komen dat je enorme gedrag schade aanricht. Daarom moeten meer verstandige mensen het besluit nemen het vuurwerk totaal te verbieden. Na enige tientallen jaren honderden gewonden als gevolg van vuurwerk in het ziekenhuis is nu wel zeker dat veel te veel mensen het verantwoordelijkheidsbesef missen om op een vellige manier met vuurwerk om te gaan. Het is allemaal niet democratisch maar wel heel verstandig.

joop12342
joop1234229 dec. 2019 - 18:16

DaanOuwens Katootje schreef op een ander draadje :wat je zegt , ben je zelf.Een ander dom noemen is een zwakte bod. Ben je het niet eens met de huidige gang van zaken, begin dan niet met het beledigen van je opponenten. Het zegt erg veel over jezelf.

DaanOuwens
DaanOuwens29 dec. 2019 - 21:30

@ joop1234 Jij schrijft: DaanOuwens Katootje schreef op een ander draadje :wat je zegt , ben je zelf.Een ander dom noemen is een zwakte bod. Ik heb weinig belangstelling voor haar teksten, maar dat zij mensen dom noemt zien ik al honderden keren passeren. Dus met deze vergelijking van jou heb ik niets. Verder beledig ik de schrijver niet. Ik kwalificeer zijn tekst als dom omdat het een domme tekst is. Iemand de stelt dat er een hetze is tegen vuurwerk terwijl rond oud en nieuw de wachtkamers van de spoedeisende hulp van ziekenhuizen bomvol zitten met vuurwerkslachtoffers schrijft iets doms. Daar zijn geen andere kwalificaties voor. Ik kan het idioot, zwakbegaafd of iets dergelijks noemen en dan ben ik aan het schelden. Maar ik noem het gewoon dom omdat dat het enige is wat ik kan doen. Argumenteren heeft na zo'n volstrekt bizarre uitspraak geen enkele zin. En als niemand iets schrijft denkt deze man dat hij iets zinnigs heeft gezegd. En zullen we nooit stoppen met het afsteken van die rotzooi. Kortom mijn tekst zegt veel over mijzelf, maar niet dat ik beledig. Dat jij niet zelfstandig tot dit inzicht bent gekomen zegt veel over jou.

Gandalf2
Gandalf228 dec. 2019 - 18:30

Er mag nog steeds geen vuurwerk worden afgestoken en het knalt hier al maanden. Kun je een verbod gaan instellen voor de brave burger omdat de aso’s zich niet kunnen gedragen. Die gabberhouse kan niet eens inbrekers vangen, maar wel weer extra verboden instellen, lekker burgertje pesten! Wat een miskraam van een minister is die man toch. Het enige wat ze gelukt is, is de naam van het ministerie te veranderen voor miljoenen. Maar de wet handhaven dat is te veel gevraagd blijkbaar.

Martinel
Martinel28 dec. 2019 - 18:15

Ik ben voor een totaalverbod. Hoor al dagen knallen die werkelijk niet zijn te verdragen. Handhaving? Wie, o, wie? En dan moet het ergste nog komen. Opzouten met die knallen. In dit geval ben ik voor KEIHARD aanpakken van al die vaders die hun zonen 'leren' hoe het moet. Al die zielige pubervaders die hun onderbuik naar hun zonen tentoonspreiden."Zo hoort het zoon" Zo hoor je te knallen. Allemaal FvD en/of PVV stemmers.

6 Reacties
Martinel
Martinel28 dec. 2019 - 21:14

En iedereen die vuurwerk afsteekt is wat mij betreft zelf verantwoordelijk, dus ook die kneuzen die zichzelf verwonden, geen medelijden mee. Vingers eraf? Ogen, eigen schuld dikke bult. Ik blijf binnen. Vrees hier met grote vreze de knallen etc...

Folkert2
Folkert229 dec. 2019 - 0:08

Aangezien het afgelopen dagen nog niet verkocht mocht worden kunnen we stellen dat het om illegaal vuurwerk gaat. Zelfs dat weet men niet te handhaven. Totaalverbod zal de illegale handel goed doen.

wegmetons
wegmetons29 dec. 2019 - 0:20

En gaat een verbod dit oplossen? Gezien het feit dat u het al dagenlang hoort wordt er veel illegaal vuurwerk afgestoken. Nu zegt het woord illegaal het al: dat is al verboden. En met een reden is het verboden, dat vuurwerk is echt levensgevaarlijk. Echter het is vechten tegen de bierkaai, het mag in andere Europese landen gewoon verkocht worden het jaar rond. Dus hop in de auto naar Polen, kofferbak vol gooien en weer terug. Dat ga je niet veranderen als het consumentenvuurwerk wordt verboden. Je bereikt niet wat je wil en toch moet het maar?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 dec. 2019 - 7:23

En wat denkt u op te schieten met een totaalverbod? Dat wat 7 al maanden hoort is namelijk al verboden. U wilt dat wat verboden is verbieden? Denkt u wel eens na over wat u zegt?

Paddy3
Paddy329 dec. 2019 - 9:39

Je bent dus voor het verbieden, van iets dat al verboden is. Al die knallen, die je al dagen hoort, is ILLEGAAL vuurwerk. Het legale vuurwerk dat sinds gisteren wordt verkocht, stelt niks voor.

joop12342
joop1234229 dec. 2019 - 18:07

In de rode Zaanstreek wordt anders multiveel geknald. Zeker ook allemaal PVVer en FvD mensen . Neen, allemaal linkse drammers met heel dikke onderbuiken.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal428 dec. 2019 - 17:13

hij denkt aan totaal verbod maar heeft er de eis aan gebonden dat het dit komende einde jaar niet uit de hand zal lopen.... Dat zal wel het allerlaatste zijn dat ''zijn'' politie zal beamen dat het dit jaar ''uit de hand is gelopen'' omdat dat minimaal een brevet tot onvermogen zal opleveren. Graperhaus is dus geslaagd als politicus maar gezakt als aanpakker.

1 Reactie
Paddy3
Paddy329 dec. 2019 - 9:40

Oud en nieuw verloopt ieder jaar toch “relatief rustig”?

Magische
Magische28 dec. 2019 - 17:04

Nooit doet de regering iets goed. Maar nu de vuurwerkhaters horen dat er een verbod op legaal vuurwerk zou kunnen komen, wordt er massaal gejubeld. Mensen het gaat om legaal vuurwerk en dat steken we al tientallen jaren af. Ook tientallen jaren waren er huisdieren maar tegenwoordig voelen we ons overal bezwaard tegen als we maar kunnen opkomen voor iets of iemand. De overheid moet harder optreden tegen illegaal en lieden die het naar hulpverleners gooien. Maar goed, de rechters hebben net gezegd veel zwaarder te straffen. Zal mij benieuwen wanneer ik weer eens lees over drugsoverlast hoeveel reageerders gewoon zeggen; “Gewoon vrijgeven en legaliseren”. Om vervolgens wel weer iets te verbieden waar ze minder mee op hebben, hypocrisie ten top.

1 Reactie
herman46
herman4628 dec. 2019 - 22:13

De meeste ongelukken gebeuren met 'legaal' vuurwerk.

Freek3
Freek328 dec. 2019 - 17:01

Hoera? Meer onzinregels en bemoeienis, alsof we daar nog niet genoeg van hebben.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 dec. 2019 - 17:00

[ als het bij de jaarwisseling opnieuw onrustig wordt. ] Daar gaan we weer. Wordt eens wakker Grapperhaus! Het hele beleid wordt blijkbaar opgehangen aan die paar uurtjes rond middernacht op 31 december. Dan negeer je dus 5 maanden overlast... Ja, 5 maanden, het begint hier half september en duurt soms tot februari. Zo'n beetje elke dag dat het niet hard regent. En mijn buurt is niet de enige buurt waar de overlast zo lang duurt. Echt, die paar uurtjes rond middernacht op 31 december interesseren me eigenlijk geen reet, dat is zo voorbij. Maar die overige 5 maanden met ruim 1.000 knallen, ja duizend, waaronder regelrechte bommen, dat is de echte ergernis. Plus dat vanaf vanochtend, toen de verkoop begon, er tot 1 januari ononderbroken geknald gaat worden. Jaar in, jaar uit hetzelfde liedje en de politie en de politici doen nul niks nada. Alsjeblieft, laat het regenen, keihard regenen, 5 maanden lang...

2 Reacties
Paddy3
Paddy329 dec. 2019 - 9:42

Dat vuurwerk is al verboden en die overlast zal door een totaalverbod ook niet verdwijnen, zolang je het vuurwerk in Duitsland gewoon in de supermarkt vindt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 dec. 2019 - 13:51

Door een totaalverbod kunnen ze niet op 28 december 500 knallers extra kopen om die pas (en al) in september te gaan afsteken. En niet iedereen gaat naar Duitsland toe. Ook het massale geknal vanaf de 1e verkoopdag zal verdwijnen. Zoals het nu is, kan het er alleen maar veel beter op worden.

Berry van Brink
Berry van Brink28 dec. 2019 - 16:48

En wat doen we aan carbidschieten?

2 Reacties
herman46
herman4628 dec. 2019 - 22:15

Uiteraard ook verbieden. En dat is makkelijk te handhaven!

mariamaria2
mariamaria228 dec. 2019 - 23:55

Ik verwacht en ik hoop NIETS. Veel mensen beleven hier veel plezier aan maar het lijkt alsof alles wat leuk is verboden moet worden. Nederland wordt zuur.

Ellen Schoof
Ellen Schoof28 dec. 2019 - 15:57

Ik ben nogal kritisch op de regering, maar in dezen vind ik dat minister Grapperhaus heel goed bezig is. Bij deze gelegenheid even een link naar antivuurwerkgedicht: http://ellenschoof.nl/?p=365

5 Reacties
Magische
Magische28 dec. 2019 - 17:05

Legaal vuurwerk op verbieden? Waarom?

Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:44

Vooral zijn "war on drugs" volg ik met spanning: het gaat hem vast wel lukken om Nederland "clean" te maken. The people see the punishment, but not the crime. And, as they do not see a crime when they are punished, you should fear them, for they will take revenge.

Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 22:44

Z_edje: "in de 10 jaar dat ik er nu woon heeft zich nog geen enkel incident voorgedaan en dat geldt naar mijn idee voor het overgrote deel van Nederland", terwijl er al tientallen doden zijn gevallen door het gebruik van XTC en wiet en dan heb ik het nog niet over afgerukte ledematen en mensen die blind zijn geworden, door alle laboratoria die ontploft zijn en de methanol in de alcohol. Ze vallen echt bij bosjes, "waar ik nu woon."

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 17:54

@Zed 'Het uitvoeren van riskante handelingen dient hoe dan ook met je hersens erbij te worden uitgevoerd. Anders moeten we ook keukentrapjes gaan verbieden omdat mensen daar wel eens vanaf vallen.' En jij klaagde over drogredeneringen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 18:26

@Zet 'betreffen in overgrote meerderheid het illegaal vuurwerk icm het roekeloze gedrag ingegeven door te veel alcohol xtc en wiet' Waar staat dit? In de passage die je aangeeft staat dat 30% door illegaal vuurwerk is veroorzaakt? Natuurlijk zijn alcohol en overige drugs een factor. Benieuwd hoe je wordt ontvangen bij een 'het goede nieuws is dat vuurwerk blijft, het slechte nieuws dat we geen alcohol meer mogen drinken op oudjaarsavond.' Pek en veren denk ik.

vdbemt
vdbemt28 dec. 2019 - 15:55

".... als het bij de jaarwisseling opnieuw onrustig wordt." ?? Onrustig wordt? En de slachtoffers? Nu alweer zwaar gewonden. En de jaarwisseling is nog niet eens begonnen. "Als"? Wil hij nog ruimte hebben om achteraf te kunnen zeggen: het viel dit jaar mee??

3 Reacties
itsme3
itsme329 dec. 2019 - 10:02

@z_edje Ik denk dat je gerust kunt zeggen dat er in de nieuwjaarsnacht meer mensen overlijden in het verkeer dan door vuurwerk. En waarschijnlijk vallen er ook meer gewonden door alcohol dan door vuurwerk.

wegmetons
wegmetons29 dec. 2019 - 10:16

Ik ben ook voor een verbod op alcohol, sigaretten, soft drugs, spoorwegovergangen, fietsen, gasleidingen en eigenlijk gewoon op alles waardoor je gewond kan raken. Geen uitzonderingen, alles waardoor je maar enigszins gevaar kan lopen verbieden. Mensen nemen nu nooit in de discussie is mee waar het echte gevaar in zit: illegaal vuurwerk. Dat is waardoor mensen handen kwijtraken, waar de echte overlast van komt maanden lang. Dat is al verboden en zowat niet aan te pakken omdat het binnen de EU gewoon legaal verkocht wordt in landen. Wil je wat aan de overlast doen dan moet je met landen als Polen en Tsjechië gaan praten over een verbod op productie en verkoop van de meuk daar. Daar komt het vandaan dus pak het daar dan al aan.

Cooper2
Cooper229 dec. 2019 - 11:06

@Z_edje De vergelijking die je maakt, klopt niet. Beter (maar toegegeven, nog lang niet correct) zou de vergelijking zijn; 949 vuurwerkdoden op jaarbasis tegenover 678 verkeersdoden op jaarbasis. De verkeersdoden staan tegenover de vrijheid om te kunnen reizen (lees; werken, groeien als mens en recreëren) en de vuurwerkdoden zijn er omdat er nu vrijheid is om naar luide knallen en mooie kleurtjes te kunnen kijken. **949 vuurwerkdoden want; autorijden kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar (schrikkeljaren daargelaten) en vuurwerk mag 8 uur per jaar (18:00 uur tot 02:00 uur). 13 doden per 15 jaar gedeeld door 8 uur is het aantal doden per uur in die 15 jaar. Vermenigvuldig die met het aantal uren in een jaar (8760) 13/15/8*8760=949

prgrssf
prgrssf28 dec. 2019 - 15:50

Met een totaalverbod kun je veel gemakkelijker ook het illegale vuurwerk aanpakken. En voor je het weet pak je daarbij ook nog wapens mee.

2 Reacties
Victor Uurwerk
Victor Uurwerk28 dec. 2019 - 18:36

gebaseerd op wat ? sinds wanneer heeft het wegnemen van het legale alternatief er voor gezorgd dat de illegale handel slinkt ? De geschiedenis toont namelijk het tegenovergestelde effect.... dus meer illegaal zwaar vuurwerk en meer slachtoffers als gevolg.

Paddy3
Paddy329 dec. 2019 - 9:45

Waarom? De meeste mensen klagen over de knallen, die al maanden bezig zijn. Dat is allemaal illegaal vuurwerk. Zelfs als het een restantje legaal vuurwerk is, is het verboden om dit af te steken. Dus waarom zou dit het handhaven vergemakkelijken?

korheiden2
korheiden228 dec. 2019 - 15:35

Ik ben voor. Maar tegelijkertijd zal er gehandhaafd moeten worden.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt28 dec. 2019 - 15:51

Handhaven is een stuk makkelijker als het gewoon helemaal verboden is. Alles. Dan is iedere knal, gil, flits verboden. Geen discussie. Bon.

prgrssf
prgrssf28 dec. 2019 - 15:53

Met een verbod is een burgeraanhouding ook nog te doen, want dan is de regel duidelijk.

korheiden2
korheiden228 dec. 2019 - 16:27

@vdbemt : Ik ben voor een verbod op consumentenvuurwerk. Dan zul je te maken gaan krijgen met veel illegale troep. Dus ja, handhaven zal een hele klus worden.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 dec. 2019 - 19:16

@vdbemt, Dat handhaven werkt ook zo goed bij drugs e.d. toch?

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 10:26

@Lubbelinkhof. je zou natuurlijk ook zelf je verstand kunnen gebruiken. En het niet af laten hangen van wet- en regelgeving en de handhaving daarop. Of ben je verslaafd?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 dec. 2019 - 12:24

@vdbemt, Ik ben enkel verslaafd aan leven, maar u heeft dus geen antwoord op mijn vraag begrijp ik? En daarom slaat u maar een beetje om uw heen om uw gebrek aan argumenten te maskeren? Dat zie je heel vaak bij mensen die dingen willen verbieden zonder over de consequenties na te denken, domme mensen dus.

vdbemt
vdbemt30 dec. 2019 - 16:11

@JanLubbelinkhof. Ja. In mijn domheid denk ik dat 'handhaven' niet zozeer een drugsgebonden, of vuurwerkgebonden, of verkeersgebonden probleem is, maar een (liberaal bezuinigings)probleem. Capaciteitstekort door bezuinigingen. Net als bij Defensie (en onderwijs, de Belastingdienst, Justitie) Er kan niet gehandhaafd worden. Dan maar geen nieuwe regels meer. En de bestaande overboord gooien. Handhaven zit er niet in.

Klaas Punt
Klaas Punt28 dec. 2019 - 15:20

Ik ben voor een verbod om meer verboden in te stellen. Een nieuw verbod, dan een ander verbod intrekken. En ja, ik geniet van vuurwerk en ballonnen. Ik vind het niet zo erg als anderen op een plein buiten roken. En ik vind de jacht op weedtelers totaal uit de hand gelopen.

11 Reacties
vdbemt
vdbemt28 dec. 2019 - 15:58

Deze mannen ook. Tot 5 dagen geleden: Twee mannen van 32 jaar oud zijn maandagavond in Den Bosch zwaargewond geraakt door het afsteken van illegaal vuurwerk. Dat maakte de politie dinsdag bekend. Het vuurwerk ontplofte bij hun gezichten. Beide mannen worden dinsdag geopereerd in Het Oogziekenhuis in Rotterdam. Een van hen is een oog kwijt.

Freek3
Freek328 dec. 2019 - 17:04

[Tot 5 dagen geleden: Twee mannen van 32 jaar oud zijn maandagavond in Den Bosch zwaargewond geraakt door het afsteken van illegaal vuurwerk.] Op hezelfde moment, iemand doodgereden in doetinchem en diverse mensen gewond door automobilisten in Assen, in beide gevallen illegaal rijgedrag. Zou dat ook reden zijn om auto's te verbieden? En dan ging er nog iemand dood door illegaal smerige voedselbereiding in een slecht restaurant. Zou dat reden zijn om voedsel te verbieden?

Klaas Punt
Klaas Punt28 dec. 2019 - 19:00

Vdbemt - dat is een trieste zaak. Maar moet na elke verkeersdode de auto, fiets verboden worden? Moet het bleekwater uit de winkel gehaald worden omdat een kind een fles aan de mond gezet heeft. En kaarsen, hoeveel branden ontstaan niet door kaarsen. Laat ik het zo zeggen, als je maar stom genoeg bezig bent is er altijd wel een manier om jezelf ernstig te verwonden of zelfs te doden.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 dec. 2019 - 19:18

@vdbemt, En u heeft dus niet in de gaten dat dit dus illegaal vuurwerk is? Ook al schreef u het zelf? En u denkt dus dat een verbod zal helpen voor iets wat al verboden is? Dubbelverbeiden helpt wel denkt u?

JanKlaasen
JanKlaasen28 dec. 2019 - 19:48

Vdbemt Dat sommige mensen niet kunnen autorijden betekent ook niet dat de rest het niet meer mag doen.

TigressApril
TigressApril28 dec. 2019 - 20:59

@vdbemt Illegaal vuurwerk is al illegaal, dat kan dus nooit een argument zijn voor het verbieden van legaal vuurwerk.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 10:18

@Freek. Daar zat ik op te wachten. De vergelijking met autorijden. Daar gebeuren ook ongelukken. Verschil: auto's hebben een belangrijke maatschappelijke functie, dat heet 'transport'. Vuurwerk is alleen maar 'fun'. Totdat je dat ongeluk krijgt, dat jij niet erg vindt. Op een ander stuk vuurwerk kom je niet naar het ziekenhuis. Daar heb je wel een auto voor nodig.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 10:23

@Lubbelinkhof, Klaasen, TigresApril. Alsof dergelijke ongelukken niet ook kunnen gebeuren met legaal vuurwerk. En alsof het dan niet erg is. Het probleem is juist dat deels verbieden, legaal of illegaal. Dat is verdomd lastig te handhaven. Een verbod voor alles is heel duidelijk. Je mag het niet hebben. Klaar.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof29 dec. 2019 - 12:28

@vdbemt, u kletst uit uw nekharen. Al wat u nu hoort en ziet is illegaal, er is op dit moment geen vuurwerk wat legaal afgestoken mag worden. U kiest er voor om dat te verbieden wat al verboden is, wat zou dat toevoegen denkt u? Het is immers al ILLEGAAL!!! En met legaal vuurwerk gebeuren een stuk minder ongelukken, minder dan met huisdieren of keukentrapjes in ieder geval.

Freek3
Freek329 dec. 2019 - 17:06

[Daar gebeuren ook ongelukken. Verschil: auto’s hebben een belangrijke maatschappelijke functie, dat heet ‘transport’.] Vuurwerk heeft een belangrijke maatschappelijke functi, dat heet 'vermaak'. Afgezien daarvan raak je met die opmerking natuurlijk exact aan waar het om gaat. Vind de maatschappij de lasten in verhouding tot de lusten. En dat is een fundamentele vraag waar iedereen anders over kan denken. Maar het is toch echt iets anders dan "er zijn mensen die er last van hebben dus moet het verboden worden". Op het niveau van vandaag is het antwoord over vuurwerk op het niveau van de maatschappij "ja de lasten zijn acceptabel in verhouding tot de lusten". Dat kan best ooit wijzigen, maar ik zie het niet gebeuren.

vdbemt
vdbemt30 dec. 2019 - 16:22

@Z_edje "Dat is nou juist je drogreden, het huidige illegale vuurwerk is al doodeenvoudig als zodanig te identificeren, dat is namelijk alles dat je hoort afgaan voordat het 31 december 18:00 is. Daar wordt tot nu toe nauwelijks op gehandhaafd, wat gaan die 8 uur extra verbod daarvoor voor verschil maken?"" Kijk. Daar heb je nou een punt, vind ik wel. Toch blijf ik voor een volledig verbod. Want ook in de toegestane, legale zone (is dan trouwens, al het illegale, nietveilige vuurwerk, spontaan legaal en ook VEILIG geworden??) gebeuren er ongelukken die je niemand toewenst. Ja. Het handhaven blijft een probleem. Zeker met de al langer zittende regeringspartijen.

Pensionada2
Pensionada228 dec. 2019 - 15:08

In de meeste plaatsen wordt al vanaf September vuurwerk afgeschoten. Laat men eerst eens proberen daar een eind aan te maken voordat men aan een vuurwerk verbod tijdens oud en nieuw denkt.

1 Reactie
ton14024
ton1402428 dec. 2019 - 17:55

Ik zou het omdraaien, eerst compleet verbieden en dan handhaven. Dat scheelt heel veel extra werk.

Andy JPL
Andy JPL28 dec. 2019 - 15:07

Ik steek zelf al ongeveer 20 jaar geen vuurwerk meer af omdat mijn zoon daar niet meer in geinteresseerd was, echter bij ons, vlak voor de duur wordt naast vuurwerk ook carbit afgestoken. De dieren hebben er geen last van, die zijn er mee opgevoed en aangezien de dieren enorm letten op hun baasjes hoe de reactie is, hebben ze er geen last van en blijven gewoon doorslapen. Ik hoef mijn katten ook niet binnen te houden, want wij wonen niet in een stad dus hebben ook bijna geen last van idioten die het leuk vinden dieren te mishandelen. Ik denk daarom ook dat het heel belangrijk is om vuurwerk af steken in steden te verbieden. De stedelingen zijn nogal simpel en snappen niet dat het niet leuk is dieren te mishandelen en te spelen met vuurwerk. Als dhr Grappenhaus dat kan regelen, dan zie ik geen probleem in het verbod voor de lager beschaafden in de steden.

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 dec. 2019 - 19:01

Dus ik woon niet in een dorp, maar in een stad? Ik heb in veel steden gewoond, en daar had je minder last van vuurwerk dan in dit dorp.

Nick the Stripper
Nick the Stripper28 dec. 2019 - 22:45

[ want wij wonen niet in een stad dus hebben ook bijna geen last van idioten die het leuk vinden dieren te mishandelen. ] Ik heb dan weer in een Frysk dorp gewoond met twee buren op ons streekje die de lokale kattenpopulatie terroriseerden: echt klassieke kattenhaters. Nu woon ik hartje 020 en onze katten hebben niets te vrezen van buren. Vuurwerk vinden ze echter niet okee. Dat hebben ze zojuist nog maar eens herhaald. [ vlak voor de duur wordt naast vuurwerk ook carbit afgestoken. De dieren hebben er geen last van ] Nee, maar mijn bejaarde moeder, die nog in dat dorp woont, die heeft dan wel weer last van randdebielen die in haar straat lopen te kloten met melkbussen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 dec. 2019 - 15:05

hoera er wordt weer wat verboden

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 dec. 2019 - 17:49

Ja. Heel erg, dat verbod om jezelf (zie boven) of meestal helaas anderen, ernstig te verwonden.

Sam V
Sam V28 dec. 2019 - 14:45

Een huisdier is slechter voor het milieu dan een vuurpijl. Huisdieren maken meer slachtoffers dan vuurwerk. Nog even en huisdieren worden ook al verboden.

9 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas28 dec. 2019 - 15:20

"Een huisdier is slechter voor het milieu dan een vuurpijl. Huisdieren maken meer slachtoffers dan vuurwerk. Nog even en huisdieren worden ook al verboden." En dan gelijk alle mensen met astma en COPD verbieden? Scheelt weer in de zorgkosten.

Magische
Magische28 dec. 2019 - 17:08

En vergeet de hondenstront niet (op te ruimen)! Daar hebben we het hele jaar last van.

Freek3
Freek328 dec. 2019 - 17:16

[Nog even en huisdieren worden ook al verboden.] Zolang dat niet om huisstofmijt, zilvervisje en muggen gaat is dat een uitstekend idee. Het zou het millieu inderdaad veel helpen, en veel meer dan een vuurwerkverbod.

vdbemt
vdbemt28 dec. 2019 - 17:50

Daar zie ik heel graag bewijzen van.

Victor Uurwerk
Victor Uurwerk28 dec. 2019 - 18:40

@vdbemt Het is ook zo lastig om zelf een geinformeerde opinie te vormen en niet elke sensatie makend artikel als zoete koek te slikken, maar uw vraagt wij draaien..... https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2015/11/03/feiten-cijfers-gezelschapsdierensector-2015 https://www.minderhondenbeten.nl/bijtincidenten/feiten-en-cijfers/ 50.000 beten per jaar waarbij medische behandeling nodig is. en iets meer dan 1 dode per jaar gemiddeld. Voor vuurwerk is dat een stuk minder en ook gemiddelde iets minder dan 1 dode per jaar. Ik noem het een hetze tegen vuurwerk.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 10:34

@Viktor Uurwerk. Ik vroeg het niet aan jou, maar aan Sam V. En waarom vroeg ik dat, in plaats van dat zelf op te zoeken? Ik wilde graag weten of Sam V maar wat aan het roepen was, of dat hij zijn uitspraken zou kunnen staven met informatie. Jammer: nu weet ik dat niet van Sam V. Met vuurwerk hebben we dus een halve dode minder per jaar dan van huisdieren. Die driekwart die over blijft, is de moeite van het verbieden niet.

Freek3
Freek329 dec. 2019 - 17:10

[Daar zie ik heel graag bewijzen van. ] Hoezo dat nu weer? Kun je zelf niet een beetje nadenken? Huisdieren (althans honden en katten) eten vlees wat net zo schadelijk is als mensen die vlees eten, en in weerwil van wat sommige veganisten hun hond en kat menen te kunnen aandoen, ze kunnen niet zonder. En mensen kunnen wel zonder huisdier. Dan, huisdieren schijten broeikasgassen uit. En huisdieren (katten meer dan honden) moorden vogels en muizen uit. En dat zonder enige ecologische functie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 18:05

@Freak Ik begrijp dat huisdieren waarde hebben in de emotionele gezondheid van hun baasjes. Heb je dat meegenomen in je analyse, of is emotionele gezondheid niet echt belangrijk als het gaat om een analyse 'gezond of niet'?

vdbemt
vdbemt30 dec. 2019 - 16:30

@Freek. Kan ik zelf niet een beetje nadenken. Ik moet je eerlijk bekennen dat het niet bij me opkwam, het missen van vingers, een hand, 1 of beide ogen, levenslange gezichtsaandoening te vergelijken met het vleeseten en schijten door huisdieren, of hun doden van muizen en vogels. Dom.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 dec. 2019 - 14:42

Wat een onzin. Nee, ik ben geen vuurwerkliefhebber, ik geloof dat het minimaal 40 jaar geleden is dat ik voor het laatst een knalding heb afgestoken maar daar gaat het niet om. Waar mensen het meest last van hebben is het illegale vuurwerk en het vuurwerk wat wordt afstoken buiten de vrijgelaten uurtjes. Dat verandert dus niet als je de brave burger die voor zijn lol wat afsteekt zijn lolletje afneemt. Integendeel, het illegale geknal zal enkel toenemen als de legale knallers en pijlers verdwijnen. De politie is immers nu al niet bij machte om het tegen te gaan, laat staan als straks men massaal het illegale spul gaat aanschaffen. Vergelijk het maar eens met de “war on drugs” of de drooglegging. Ook allebei van die daverende successen toch?

2 Reacties
ton14024
ton1402428 dec. 2019 - 14:58

Amper een maand geleden hadden we het hier nog over de knetterbollen, vuurwerk dat ook vervuilt met plastic. Toch zijn de verkoopcijfers gestegen en hebben we ´bomaanslagen´ gehad. Het moet schoner en veiliger, of het is niet meer te verantwoorden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2019 - 15:24

Niet te vergeten het harde geknal en de luchtverontreiniging. Er zijn ook mensen die astma hebben en ' s avonds met een flinke aanval te maken krijgen. Ook na 2 uur begint het geknal weer opnieuw. Er zijn ook kleine kinderen die hier heel de nacht van opschrikken uit hun slaap. Ik ben voor georganiseerde show in dorpen en steden. Gereguleerd dus. Ik houd ook niet van verboden maar als mensen geen enkele maat kunnen houden, zich nergens iets van aantrekken, wat blijkt uit de troep die ze al onderschept hebben, dan moet dat maar zo. Niet te vergeten de aanvallen op hulpverleners.

I am Legion
I am Legion28 dec. 2019 - 14:40

Dat mag van mij per direct. Veel te vaak idioten met strijkers en erger in mijn en die van anderen meegemaakt. Toen ik al meer dan twintig jaar terug de 14e juli s'avonds in een Frans dorp verbleef was ik met de bevolking op het dorpsplein aan het eten, dansen, en drinken terwijl de lokale brandweer vanaf de nabije boogbrug over de direct langslopende rivier het meest indrukwekkend zware professionele vuurwerk afstak. Ik blijf in Nederland al jaren binnen met mijn geliefden en het jaar is voor mij daarnaast een traditie om naar het eerste en volgens mij vrijwel beste tv-programma van het jaar te kijken: Jools Hootenanny op de BBC. Dat is muzikaal vuurwerk.

2 Reacties
Andy JPL
Andy JPL28 dec. 2019 - 15:02

@I am Legion, uw opmerking laat al merken dat een verbod hopeloos is. Waarom? Strijkers en erger zijn namelijk al verboden, zo goed gaat een verbod dus helpen.

I am Legion
I am Legion28 dec. 2019 - 15:32

@Andy Dat dachten sommigen bij een verbod op roken in openbare ruimtes ook (zelfs leraren in klaslokalen) waar dat nu al niet eens meer mag in restaurants en cafè's en straks niet meer op terrassen. En anderen dachten dat bij een verbod op het niet dragen van een helm op motoren en brommers. Als je dit verbiedt, waar het vooral ook steun krijgt van daaraan bijdragende kritische andere burgers, zal dit vooral worden afgedwongen doordat het overblijvende aanbod van particulier vuurwerk in ieder geval illegaal is. Mensen zullen daarnaast al snel in positieve zin overtuigd raken door feesten op pleinen e.d. waar men zich feestend verzameld zonder dat er rotjes temidden van hen worden afgestoken maar dit verzorgd wordt door brandweer of andere pyrotechnici die professioneel vuurwerk op gepaste afstand met veel meer indrukwekkend effect verzorgen. Net als in andere landen.