Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

'Hoekstra wil voorkomen dat D66 medisch-ethische plannen door kan zetten'

  •  
01-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kee & Van Jole bespreken onder leiding van Natasja Gibbs bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 natuurlijk de gestrande formatiepoging. VVD en CDA hebben definitief de deur dichtgegooid voor een kabinet met PvdA en GroenLinks. Van Jole zegt dat het opmerkelijk is omdat D66 en VVD samen een stuk hebben geschreven waar de twee linkse partijen enthousiast op reageerden. “Niemand weet wat er precies in staat maar D66 wil onder meer vooruitgang boeken op het gebied van medisch-ethische kwesties. Daar zit Hoekstra niet op te wachten, dat is een potentiële splijtzwam voor zijn partij. En dat kan hij er niet nog eens bij hebben.” Met GroenLinks en PvdA zou die D66-agenda doorgevoerd kunnen worden.
Kee vertelt hoe er in Den Haag wordt gereageerd. Daar is men niet vergeten dat uit de eerste informatieronde, die stukliep op de foto van het document ‘Omtzigt functie elders’, ook duidelijk werd dat Klaver bereid was als enige linkse partij in de coalitie te stappen. “Toen dat onthuld werd, zijn PvdA en GroenLinks elkaar heel stevig gaan vasthouden. Daarom is geprobeerd hem los te weken, maar tevergeefs. Nu wordt gezegd dat Klaver het verprutst heeft, dat hij minister van Klimaat had kunnen worden.” Volgens Van Jole is die analyse een staaltje spin die zo uit ‘Asterix en de Intrigant’ komt, het befaamde stripboek waarin een doortrapte Romein verdeeldheid zaait in het beroemde Gallische dorp. Kee: “Ik vertel slechts wat ik in Den Haag hoor.”
Van Jole stelt dat het de vraag is of Rutte uiteindelijk zal dreigen met nieuwe verkiezingen. “Dat zal Kaag trachten te voorkomen want die gaat ze op dit moment verliezen. En zo komt de weg vrij voor de ChristenUnie om weer aan te schuiven.”
Daarna praten de twee over de opmerkelijke carrièrestap van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen. Kee wijst er op dat de VVD wel heel koeltjes reageerde met ‘het is Cora’s keuze’. Volgens hem is de partij er duidelijk niet gelukkig mee. Van Jole raadt hem aan te wobben wanneer de minister in gesprek is gegaan over die functie. “Haar voorganger Medy van der Laan maakte vijf dagen na de verkiezingen bekend dat ze op 1 augustus zou vertrekken. Waarom is Van Nieuwenhuizen niet eerder weggegaan? Wilde ze de begrotingsonderhandelingen nog bijwonen met het oog op haar nieuwe functie?” Uit interviews met Van der Laan wordt duidelijk dat Energie Nederland onder meer onderhandeld heeft aan de mobiliteitstafel over het Klimaatakkoord. “Dan heeft ze dus zitten onderhandelen met Van Nieuwenhuizen,” reageert Kee verbaasd. De minister ontkent dat de nieuwe functie betrekking heeft op haar beleidsterrein.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Libertain
Libertain2 sep. 2021 - 7:14

(˜"...is die analyse een staaltje spin die zo uit ‘Asterix en de Intrigant’ komt, ...") Echte Galliërs trappen zeker daar nooit in.

Pater
Pater2 sep. 2021 - 3:26

"...dat Klaver bereid was als enige linkse partij in de coalitie te stappen." En waar kunnen we vinden dat Klaver dat inderdaad gezegd heeft? ‘Hoekstra wil voorkomen dat D66 medisch-ethische plannen door kan zetten’ Eveneens onzin. De relatie Rutte-Hoekstra is dusdanig dat Hoekstra daar niet bang voor hoeft te zijn. Hoekstra is gewoon rechts.

3 Reacties
nikita72
nikita722 sep. 2021 - 7:22

Inderdaad! En waar kunnnen we vinden dat de andere linkse partijen niet in de coalitie wilden? Dit soort geruchten worden verspreid door anonieme belanghebbenden, oftewel "spin doctors".

Kuifje3
Kuifje32 sep. 2021 - 10:51

@Pater: dat Klaver alleen wel wilde meedoen stond in dat document wat Ollongren onder haar arm had toen ze ongewild poseerde voor de verzamelde rioolpers. De zin over Omtzigt haalde de voorpagina’s, maar het zinnetje over Klaver heeft misschien nog wel meer impact gehad. Klaver moest inbinden en hield daarna Ploumen steviger vast dan daarvoor.

Pater
Pater3 sep. 2021 - 2:38

@Kuifje Even nagekeken op die beroemde foto, ik ben de naam GL of Klaver in dat verband niet tegengekomen. Wek de opmerking dat de linkse partijen elkaar niet echt vast zouden houden. "GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt: “Waar deze speculaties vandaan komen is voor mij een raadsel. Laat ik helder zijn: het komt niet uit mijn gesprek met de verkenners." Peinzer zou wel eens gelijk kunnen hebben.

JanB2
JanB21 sep. 2021 - 23:43

"Als je alles wat de afgelopen maanden bekijkt door de bril van twee personen die er alles aan doen om in het centrum van de macht te blijven maar wiens posities wankelen is de uitkomst die er gekomen is redelijk verklaarbaar" Juist! PS Het landsbelang zal deze heren worst wezen natuurlijk. Dat is er namelijk juist bij gediend dat deze heren opdonderen uit de politiek.

4 Reacties
Eid
Eid2 sep. 2021 - 7:29

@Jan Bekijk het eens vd andere kant: Die dekselse Klaver speelt het telkens toch maar mooi klaar om buiten de regering te blijven met z'n slimme taktieken, en zo nooit vuile handen te hoeven make. Knap.

wittecisnoot
wittecisnoot2 sep. 2021 - 7:40

Ik wordt moe van dat 'landsbelang' dat is net zo iets als de wil van het volk. Het zijn subjectieve termen: wat persoon a 'landsbelang' vindt, daar kan persoon b nou net heel anders over denken. Afgelopen maart is er een grote meting geweest welke politiek men 'landsbelang' vond en men heeft vertegenwoordigers aangewezen. En raad eens: die vertegenwoordigers doen hun best om in het centrum van de macht te blijven. Want vanuit de oppositie kan het beleid waar jouw kiezers voor kozen, niet uitvoeren.

JanB2
JanB22 sep. 2021 - 18:40

@ Noot Nederland wordt al 20 jaar niet bestuurd maar gebruikt als speeltuin voor plucheklevers. Tijd dat daar verandering in komt.

MG1968
MG19682 sep. 2021 - 21:05

@Noot Wat voor invulling je ook bij ‘landsbelang’ je ook voor ogen hebt. Het zal nimmer samenvallen met het particulier belang van Rutte en Hoekstra.

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 21:03

De nieuwste blokkade waarbij Kaag het CDA uitsluit past wel een beetje bij de voorvrouw van D66. Als een echte diplomate weet ze de ene na de andere partij van zich af te schoffelen. Keihard en onverzoenlijk is ze naar alle partijen waarmee ze vier jaar lang zo innig heeft samengewerkt. Rutte werd geschoffeerd (hier scheiden onze wegen), de CU wil ze niet aan tafel en nu het CDA. De nu geslagen wonden zullen lastig geheeld kunnen worden. Ik denk dat de VVD een minderheidsregering met alleen D66 nooit gaat doen en dus??? Ik weet het niet meer.

MG1968
MG19681 sep. 2021 - 19:23

Interessante analyse. Als je alles wat de afgelopen maanden bekijkt door de bril van twee personen die er alles aan doen om in het centrum van de macht te blijven maar wiens posities wankelen is de uitkomst die er gekomen is redelijk verklaarbaar. Maar dan moet je wel aannemen dat zowel Rutte alsook Hoekstra niets hebben met het landsbelang en ook niet met de respectievelijke partijbelangen. En al met al... zo onaannemelijk vind ik dat niet eens.

1 Reactie
Eid
Eid2 sep. 2021 - 7:32

De druiven zijn zuur. Alsof 'macht' alleen iets rechts is... Misschien moet je vaststellen dat GL en PvdA een taktisch spel hebben gespeeld, maar verloren met armpje drukken.... . De meesten verloren dat bij Rutte. Leermomentje...

Bouwman2
Bouwman21 sep. 2021 - 17:40

Er is geen enkel partij bij machte om haar mening tot wet te verheffen. D6 dus ook niet. D66 kan in een minderheidsregering wel haar voorstellen aan de Kamer voorleggen, zodat de hele Kamer al dan niet instemmen kan. Een minderheidsregering betekent méér dualisme, ik zou niet weten wat daar tegen is. Hooguit kan het allemaal wat langer duren.Maar slow cooking duurt ook wat langer dan even vlug een patatje oorlog halen bij de snackbar.

7 Reacties
MG1968
MG19681 sep. 2021 - 19:53

"Er is geen enkel partij bij machte om haar mening tot wet te verheffen." Er blijkt één partij daartoe in hoge mate in staat de afgelopen jaren. Maar blijken nu toch echt wel een stapje te ver daar in gegaan. De personificatie van die partij is nu echt over de houdbaarheidsdatum heen. Er komt geen Rutte 4. Een minderheidskabinet niet (want met hem als premier is de helft+1 hem al snel zat, en was dat eigenlijk al) over klein rechts niet (te groot afbraakrisico) en de voortzetting van de huidige coalitie zit er ook niet in. Dus voor de machtspoliticus Rutte is als hij wil blijven zitten echt maar één optie. Toch met GL-PvdA aan tafel in de hoop dat die terugkeer hem meer onderhandelingsruimte geeft dan dat hij nu had. Maar dat zou best wel eens andersom kunnen wezen. We gaan het zien. Maar de machtspolitiek van met name VVD/CDA lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. En gelukkig maar.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2021 - 21:36

'D66 kan in een minderheidsregering wel haar voorstellen aan de Kamer voorleggen' Dat is niet zeker, want CDA en VVD zullen dat tegen houden.

JanB2
JanB21 sep. 2021 - 23:44

D6 waren diesels van Volvo uit de 240 serie.

Eid
Eid2 sep. 2021 - 7:33

@Jan Zelfs de V60 had nog die uitvoering :-)

Eid
Eid2 sep. 2021 - 7:37

MG1968 Ik vraag me af of wanneer de PvdA in de huidige positie, met zoveel zetels had gezeten, of we dan ook dat geweeklaag over macht hadden gezien. Was het niet DenUyl zelf die ooit begon met partijen uit te sluiten waardoor CDA en VVD er met de macht vandoor gingen? En van wie waren ook alweer die niet onderhandelbare punten? Kom nou...

MG1968
MG19682 sep. 2021 - 16:19

@Eid DenUyl is niet meer onder ons en wie zaten er ook al weer in Rutte 1,2 en 3? Geen geweeklaag. Ik constateer alleen. Rutte als persoon en het CDA hebben hun beste tijd gehad. Ik zou niet weten waarom ik daarover zou klagen.

JanB2
JanB22 sep. 2021 - 18:42

@ Eid Wist ik niet. Mooie tijden.

Thuru
Thuru1 sep. 2021 - 16:41

Als D66 gewoon toegeeft aan CU kan CU gewoon in het kabinet en is dit probleem ook opgelost. En gaan de meer prpgressieve medisch etnische zaken gewoon in de vriezer. Zo eg is het ook niet voor D66 om dit punt in te leveren. Ze hebben wel vaker een kroonjuweel ingewisseld. Zie niet in waarom dit ook niet hierbij kan. Los daarvan zal SGP ook blij worden als dit van tafel is.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 sep. 2021 - 19:06

'Zo eg is het ook niet voor D66 om dit punt in te leveren.' Dat is wel erg. D66 vindt op dit gebied wat de Nederlandse bevolking ook al jaren vindt. Een kabinet met CU blokkeert dus de wensen van de meerderheid van de bevolking op medisch ethisch gebied.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2021 - 19:38

@ Thuru Jij schrijft: Als D66 gewoon toegeeft aan CU kan CU gewoon in het kabinet en is dit probleem ook opgelost. Als de CU nu gewoon toegeeft aan D66 dan is het probleem ook geregeld en kan de CU in het kabinet. Lijkt mij dat D66 omdat die veel groter is dan de CU dat terecht kan claimen. En zij zijn al 1 kabinet de CU gevolgd. Dus nu is D66 aan de beurt. Voor een dergelijke redenatie is meer te zeggen dan voor jouw suggestie.

Norsemen
Norsemen2 sep. 2021 - 7:35

De halve wereld staat op zijn kop omdat in Afghanistan de Taliban weer aan de macht is, en Thuru gaat hier doodleuk vertellen dat het wel goed zou zijn om de Nederlandse versie daarvan blij te maken.