Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe ziet het ideale mannenlichaam eruit?

  •  
11-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1754 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-02-11 om 16.09.23
Wanneer het gaat over het ideale lichaam, dan gaat de discussie vaak over het lichaam van de vrouw. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur, maar grote borsten en een strakke kont behoren gemiddeld wel zo’n beetje tot het idee van dat ideale lichaam. Maar hoe zit dat eigenlijk bij de man?
Grafisch ontwerper Nickolay Lamm uit het Amerikaanse Pittsburgh bekeek talloze foto’s en afbeeldingen van rolmodellen van 1870 tot nu en analyseerde daaruit hoe het beeld van de ideale man door zijn landgenoten met de tijd is geëvolueerd. Met de verzamelde data maakte hij 3D-modellen.
In 1870 gold nog ‘hoe voller, hoe beter’. Door voedselschaarste was een pondje meer immers een teken van welvaart. Hetzelfde gold overigens ook voor vrouwen. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw kwam er dan ook een drastische verandering van de kijk op het ideale lijf.
Rond 1960 keerden velen zich af van de deftigheid van de jaren hiervoor. Lang haar werd een teken voor zich afzetten tegen de status quo. Er werd niet meer gesport, maar ook niet overmatig veel gegeten. Het resultaat: een ietwat verslonsde magere man met lang haar.
Hoe anders werden de jaren 80, met dank aan de sportschoolhype. Grote, gespierde mannen, zoals Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone golden als ideaal. Volgens Lamm geldt die trend nog steeds, het in mindere mate. Al gaat de vrouwenhart nog steeds sneller kloppen van een strak getraind lichaam met een six pack.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.