Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: leidt verveling tot een slechtere impulscontrole?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Mama, ik verveel me. Ja vroeger had ik dat wel eens, maar nu ik ouder ben overkomt me het nog maar zelden omdat ik gewoon veel te veel dingen nog moet doen. Ik heb vaak gedacht dat vervelen een normaal onderdeel van ontspanning is. Je kunt je even niet focussen en dat zorgt ervoor dat je geest niets doet. Eindelijk rust. Maar ik blijk dat helemaal mis te hebben. Je vervelen leidt tot allerlei problemen.
Er zou een verband zijn tussen je vervelen en een slechtere impulscontrole, iets dat weer leidt tot te veel eten of vreetaanvallen, alcohol en/of drugmisbruik of gokken. Je moet toch wat om de verveling te verdrijven, dan maar een koekje. Maar dat is nog niet alles: als je je tijdens je werk verveelt kan dat tot ernstige ongevallen leiden. De onderzoekers komen tot de conclusie dat we ten onrechte denken dat je vervelen iets alledaags is en dat we het moeten zien als een potentieel ernstige stressfactor die invloed op de kwaliteit van leven en onze geestelijke gezondheid kan hebben.
Nu blijkt er niet zo veel onderzoek gedaan te zijn naar verveling en er ontbreekt zelfs een behoorlijke definitie. De onderzoekers hebben dat voor ons gedaan. Het is een ´aanhoudend en vervelend verlangen in combinatie met onkunde om betrokken te zijn bij een zinvolle activiteit’. Oei, daar klinkt toch wel iets moralistisch in door. De onderzoekers schrijven ook dat mensen die last hebben van hun verveling meestal de externe omstandigheden de schuld geven, terwijl het toch helemaal aan hen zelf ligt: je moet er maar iets leuks van gaan maken.
Het zou me niets verbazen als er over een half jaar een onderzoek verschijnt waarin uitgelegd wordt dat antidepressiva een effectieve behandeling vormen bij ernstige verveling en dat in de kortste keren de helft van de zich vervelende wereldbevolking aan de Prozac zit.