Je kunt een 'participatie-samenleving' niet realiseren onder de hegemonie van een kapitalistisch systeem (produceren voor 'de markt' ipv. voor de maatschappelijke behoeften) daarvoor heb je een plan-economie nodig en volksdemocratie, geen 'parlementair systeem' waarbij de echte macht buiten het parlement ligt.
Goed stuk met terechte kritiek ! Bedankt. Daarbij 'nog even' het financieel-monetair stelsel omvormen, xenofoben, fascistoïde mensen, sociaal darwinisten en vergelijkbare asocialen uit de politiek verwijderen en het zal vast wel lukken om de maatschappij weer gezellig te maken.
Ja maar ik wil Rutte z'n participaties helemaal niet. Ik heb dat bij de laatste verkiezingen ook kenbaar gemaakt en wat gebeurd er? Ik wil een samenleving waar ik in kan leven en oud worden. Nu moet ik zelfs belasting betalen over water dat vrij uit de lucht valt, vandaag toevallig in grote hoeveelheden. De inwoners van dit land zijn verworden tot winstobject. Je kunt de reclame niet ontlopen overal aanwezig. En iedereen pikt dat. Suf geschreeuwd. Laamaar.....
"Er moet geld van de allerrijksten naar de allerarmsten" is voor interpretatie vatbaar. Begin 2011 beschikte de 10% rijkste huishoudens over ruim 60% van het totale vermogen, de 5% rijkste beschikte over ruim 50% van het totale vermogen. Maar waar zet het kabinet op in, juist op de middenklasse tussen die pakweg 50.000- 120.000 euro verdiend. Volgens de definitie van het kabinet zijn dat de rijken maar in alle landen waar de middenklasse onder druk wordt gezet wordt de economie onevenredig zwaar getroffen. Daarnaast is er ook de verhouding tussen belastingenconsumenten en de belastingbetalers die steeds verder onder druk komt te staan. Het kan niet zo zijn dat de groep belastingconsumenten steeds groter wordt ten opzichte van de belastingbetalers want op een gegeven moment is de balans zoek en zal het systeem onder zijn eigen druk bezwijken.
U doet hier toch even een bescheiden 'eva-jinekje': Als de door u genoemde inkomenscategorie de middenklasse is, kunt u nagaan hoe láág het modale salaris hier is en hoe arm de minima zijn. Daarnaast verdient slechts 20% meer dan ca 85k, welke groep overigens wel goed is voor 50% van de HRA. Het ligt dan ook voor de hand om extra belastingschijven voor de hógere inkomens in te voeren, niet met de botte bijl, maar stapje voor stapje. (bijv >90k 54%, >120k 56%, >150k 58%, >180k (b'norm) 60%)
Hoe we de participatiesamenleving kunnen realiseren. De schrijfster geeft een paar voorwaarden te realiseren voor dat een echte participatiesamenleving ingericht kan worden. Deze voorwaarden raken aan de kern van de neoliberale economie. Graaien als verworven recht van een elite met privileges, kunstmatige bevordering van ongelijkheid. Deze beperkingen willen elite en overheid echter niet. Hun participatiesamenleving is bedoeld om de niet of onvoldoende renderende activiteiten van de neoliberale economie af te stoten naar een gewit (licht) grijs en zwart netwerk: economische segregatie. Zoals je ruimtes hebt voor extra sterke economische activiteiten, de speciale economische zones, zo heb je nu ook een ruimte voor de economisch zwakke activiteiten: de participatiesamenleving. De neoliberale economie zelf blijft gewoon bestaan. En hun participatiesamenleving zorgt voor een extra efficiëntie slag voor de elite zelf en gaat t.k.v. gewone mensen. Het is economie, een topwetenschap, en tegenwoordig eenzijdig en eenrichtingsverkeer, naar rechts. Niet vergeten. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Woeki schreef: Deze beperkingen willen elite en overheid echter niet. Hun participatiesamenleving is bedoeld om de niet of onvoldoende renderende activiteiten van de neoliberale economie af te stoten naar een gewit (licht) grijs en zwart netwerk: economische segregatie. Twijfel, Woeki.... want stel nu dat er een grijs en eventueel zelfs nog een zwart netwerk gaat ontstaan, denk je dan dat de overheid (politie en uitkerende instanties) dat ongemoeid zouden laten? Ik namelijk niet....??