Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe vrouwen het protest leiden in Soedan

  •  
10-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een foto van de 22-jarige bouwkunde-student Alaa Salah – gemaakt door Lana Haroun – ging maandagavond viraal en zal volgens velen in de geschiedenisboeken belanden. Het beeld staat symbool voor de krachtige voortrekkersrol die vrouwen spelen in het verzet tegen het repressieve en corrupte beleid van president Omar al-Bashir.
De protesten in Khartoum en andere plaatsen begonnen in december, naar aanleiding van verdriedubbelde broodprijzen en lege pinautomaten. Sindsdien groeit het protest tegen al-Bashir, die al sinds 1989 aan de macht is in Soedan, en wordt de roep om zijn aftreden steeds luider. Veiligheidstroepen grepen daarbij vaak hard in, met meerdere doden tot gevolg. Honderden mensen werden in elkaar geslagen door ordetroepen of zonder aanklacht in de gevangenis gesmeten. Sekseel geweld tegen vrouwen werd daarbij niet geschuwd. Desondanks laten vrouwen zich niet intimideren en vormen zij standaard tot wel 70 procent van de mensenmassa op straat. De Soedanese overheid heeft een social media-blackout ingesteld, maar in privé-groepen op Facebook wisselen vrouwen nog steeds gegevens met elkaar uit van politiemensen en andere ordetroepen die zich misdragen tegen demonstranten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2019 - 5:26

Ik vind Afrikaanse vrouwen sowieso sterk. Zij zorgen thuis ook vaak voor het inkomen, doen al het werk, slepen kilometers met water en voeden hun kinderen op, zorgen daarnaast ook nog voor hun man, opa';s en oma's. Dat is wat ik bedoelde in mijn reactie m.b.t. datgene wat Anouk te berde bracht. Er zijn veel sterke/sterkere Afrikaanse vrouwen, maar die zie je in eerste instantie bijna niet, die hebben het te druk om te overleven. Totdat ondanks al hun inspanningen al het werk door hen gedaan, nog eens helemaal zinloos gemaakt wordt door 'wederom' mannen. Eens is de maat vol. Wat blijft is de overlevingsdrang en verantwoordelijkheid nemen, daar waar anderen dat laten liggen. Ik heb daar altijd al grote bewondering voor gehad.

1 Reactie
Satya
Satya11 apr. 2019 - 7:49

Vrouwen zijn sowieso het sterke geslacht. Mooi geschreven minoes en zo waar.

Satya
Satya10 apr. 2019 - 20:00

Girl power.