Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Hoe valt de CDA-koers nog te rijmen met christelijke waarden?

  •  
11-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-06-11 om 12.37.28

© Screenshot: CDA

Het CDA is een schip geworden dat te makkelijk meedeint op xenofobe, racistische en seksistische stromingen om het hoofd boven water te houden
Lieve Oma, lieve Opa (en alle andere CDA-leden),
Ik ken u als warme en verwelkomende mensen. Voor u bestaat er geen groter goed dan uw naasten en uw gemeenschap. Iedereen is welkom in uw huis, waar geen oordeel plaatsvindt. Vandaar dat ik weet dat de landelijke samenwerking met de PVV (2010) u deed twijfelen aan de koers van uw eigen partij: het CDA. Helaas is het CDA sindsdien steeds verder naar rechts afgedreven. Ver van Christelijke waarden als naastenliefde en barmhartigheid. 28 mei jl. stemde het CDA tegen een verbod op homogenezing. Dit doet mij pijn, omdat het impliceert dat een deel van mij ziek is. Het impliceert dat een deel van mij en velen van mijn naasten niet mogen bestaan. Hoe is dit te rijmen met naastenliefde? Kunt u mij dit uitleggen?
Sinds 2017 werkt het CDA mee aan het anti-vluchtelingenbeleid van kabinet Rutte III. Dit betekent steun aan het detineren van ongedocumenteerden in  opvanglocatie  Kamp Zeist. Iets dat mensenrechtelijk totaal niet door de beugel kan. Op Europees niveau werkt het CDA samen met  Fidèsz. Onder leiding van deze partij werden langs de Hongaarse grens hekken neergezet met scheermesdraad om vluchtende mensen te  weren  verwonden. Kunt u mij vertellen wat het detineren van onschuldige mensen én het uitrollen van gruwelijk prikkeldraad, waaraan vluchtende kinderen zich verwonden, te maken heeft met barmhartigheid?
Het CDA zoekt in verschillende provincies de samenwerking met het FvD en de PVV om te trachten een college te vormen. Het gedachtengoed van deze partijen lijkt mij onverenigbaar met Christelijke waarden. Zo geldt vrijheid van religie bij de PVV blijkbaar niet voor de Islam. Er wordt vol overgave ‘minder, minder’ geschreeuwd wanneer de partijleider vraagt of men meer of minder Marokkanen wil in Nederland. De leider van het FvD vreest dat de Nederlandse bevolking homeopatisch verdund wordt door immigratie. Verder stelt hij dat Nederland dominant blank moet blijven en onze boreale beschaving behouden moet blijven. Daarbovenop beweert hij, ook nog, dat wanneer een vrouw ‘nee’ zegt, zij eigenlijk overmand wil worden. Het CDA maakt het mogelijk dat bestuurders van deze partijen in meerdere provincies aantreden. Ik kan met niet voorstellen dat deze bestuurders beleid gaan voeren dat in lijn is met Christelijke waarden.
Het CDA is een schip geworden dat te makkelijk meedeint op xenofobe, racistische en seksistische stromingen om het hoofd boven water te houden. Het is tijd om dit schip fors bij te sturen of, sterker nog, te laten zinken. Mijn verzoek aan u is simpel: geef een signaal! Schrijf een (open) brief aan het (lokale) partijbestuur, of beter nog: schrijf u uit. Opdat het CDA eindelijk inziet dat u, haar trouwe achterban, deze verkwanseling van Christelijke waarden niet langer accepteert.
Met hoopvolle groeten van uw kleinkind

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Utrechter1401
Utrechter140113 jun. 2019 - 7:29

Moet het CDA dan mee gaan lopen met hen die de wereldwijde genocide op geloofsgenoten geen snars kan schelen? Kan me die koers van het CDA dan ook goed voorstellen. Meelopen met degenen die keurig vriendelijk met je willen samenwerken maar je ondertussen lachend naar de anti christelijke slachtbanken begeleiden of meebuigen met malloten die in ieder geval durven te benoemen. CDA keuze lijkt me dan vrij logisch.

Sonic2
Sonic212 jun. 2019 - 12:47

@ Ostara Factfree gebrabbel. Die 26% van de Deense sociaal Democraten is een van de slechtste uitslagen voor die partij ooit. Ik heb niet het idee dat je weet waar je over praat. En over het terug keren bij midden partijen. Het is geloof ik algemeen bekend dat PVV en FvD kiezers op Wilders of Baudet stemmen of anders thuis blijven. Dus ook dat klopt al niet. Het overnemen van standpunten zal de Baudet of Wilders aanhanger in hun gedram overtuigen dat ze gelijk hebben en dat CDA en VVD het altijd toch om de macht doen. U doet alsof die 15% rechts radicalen in Nederland de enige kiezers in Nederland zijn. 85% denkt er anders over. Geef die wat meer aandacht. In plaats van al die onzin altijd. En FvD en PVV aanhangers zijn racisten, schuren tegen fascisme aan en zijn extreem rechts dan wel radicaal rechts. Geen enkel probleem mee om dat hardop te zeggen. En ik laat me niet door u voorschrijven hoe en wat voor label ik op mag plakken op dit soort mensen die op dit soort idiote partijen stemmen.

Freek3
Freek312 jun. 2019 - 11:13

Ach we weten het al sinds Balkenende het normen en waarden debat begon (waarvoor dank). De waarden van het CDA zijn nu eenmaal gewoon strijdig met de normen van het Christendom (of civilisatie meer in zijn algemeenheid). En dat men bij het CDA niet weet waar de "C" en de "D" voor staan, dat is al sinds de oprichting zo.

Van Tax
Van Tax12 jun. 2019 - 9:43

Het CDA is en blijft een stabiele middenpartij. Iets minder conservatief dan de SGP, iets minder idealistisch dan de Christenunie. Juist in de tijd van globalisering en vervaging van normen zal de C van CDA zich conservatief moeten opstellen, juist ter behoud van de eigen C-cultuur. (daarin juist gesteund door PVV/FvD/SGP). Het CDA is er voor het gezin, de hard werkende Nederlander die relatief veel heeft ingeleverd tijdens de crisis en daar nog niets van terug ziet. Ik vermoed dat met de juiste voorman (Hoekstra) het CDA veel stemmen gaat trekken bij VVDers die Rutte-moe zijn, D66-ers die D66 niet meer de pragmatische middenpartij vinden en FvD ers die eigenlijk niet willen meedoen aan verdere polarisatie.

4 Reacties
Karingin
Karingin12 jun. 2019 - 11:22

CDA is zo rechts als de neten geworden onder Buma.

Paul250371
Paul25037112 jun. 2019 - 11:33

Het CDA is een regentenpartij die uitsluitend het grootkapitaal bedient.

Libertain
Libertain12 jun. 2019 - 15:30

("...juist ter behoud van de eigen C-cultuur. (daarin juist gesteund door PVV/FvD/SGP).") Indien je hoopt het Christelijke cultuur te doen behouden door steun te moeten verkrijgen van de moderne neofacsisten, moet je gelijk het tijd-machine aanschaffen om terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw - naar je eigen Paradijs te mogen reizen. In modern Europa en modern Wereld schijnt het Christendom zonder steun van neofacsiten te kunnen overleven.

madbako
madbako12 jun. 2019 - 17:00

Het enige wat het CDA belangrijk vindt. Dat is ten koste van alles en iedereen mee-besturen. Gewoon bestuursgeil

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 jun. 2019 - 8:31

Elke keer als 'r 'n CDA'er in beeld komt, kraait onze haan driemaal.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 jun. 2019 - 11:33

hahahaha

Auslander
Auslander12 jun. 2019 - 7:53

Dat “C” van CDA niks met christendom te maken heeft wist men allang, zoals VVD die niks met een “volk”, met de “vrijheid” of met “democratie” te maken heeft, of de “V” van PVV met de vrijheid voor iedereen, of de “D” van FvD met democratie. Maar ik twijfel aan mensen die op CDA stemmen of deze nog iets christelijk in hun denken, in hun gevoelens of in hun geloof hebben?

Meinhart1
Meinhart112 jun. 2019 - 7:31

De gemiddelde CDA stemmer is een agrariër en/of woonachtig in de provincie die wel wat anders aan het hoofd heeft dan al deze prietpraat van een of andere socioloog die andere de maat neemt. Wat is het altijd leuk om christenen te beschimpen en hen af te schilderen als xenofoben. Meneer de socioloog heeft waarschijnlijk geen eelt in de handen van het harde werken.

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 jun. 2019 - 10:25

Ah, de idylle van de ploeterende landsman; - 'n ruwe bolster met blanke pit, met eelt op de handen en eelt op de ziel, schipper naast God, en met z'n dochtertje in de schuur naast de legbatterij. Zo kan-ie wel weer.

Paul250371
Paul25037112 jun. 2019 - 11:36

Wat is het altijd leuk om christenen te beschimpen en hen af te schilderen als xenofoben. Dat is helemaal niet leuk, dat is bittere armoede. Helaas laten die xenofoben van het CDA geen keus of mag xenofobie niet meer benoemd worden in dit land? Lees de Schoo lezing van Haatsma Buma en zeg dan nog eens dat het geen xenofobe "eigen volk eerst" kliek is.

msj_meijerink
msj_meijerink12 jun. 2019 - 7:08

De 'C' van 'CDA' staat al jaren voor 'Conservatief'!

2 Reacties
ruma ankka
ruma ankka12 jun. 2019 - 8:32

Dat klopt, het CDA is toch vooral de boerenbelangenclub. En die sector maalt niet om maatschappelijk vooruitstrevende denkbeelden.

msj_meijerink
msj_meijerink12 jun. 2019 - 9:58

@ruma ankka: vlak de vissers niet uit, die zijn nog erger dan de boeren!

Bert de Vries
Bert de Vries12 jun. 2019 - 7:00

Christelijk is per definitie schipperen. Het verschil tussen norm en mogelijkheid maakt van schipperen een overlevingsvoorwaarde. Zonder schipperen ben je aan het eind van je latijn vóór je begint. En op dat gegeven, ook wel de erfzonde genoemd, is de leer van de verlossing gebaseerd. Zo krijg je alles, van onontkoombare erfzonde tot bevrijdende verlossing, in één pakket. Als er één tak van sport is waarin het verschil tussen norm en mogelijkheid regeert, dan is dat het onderhoud van onze democratie. Wie hier norm en mogeli4ejkheid wil verenigen, moet liegen dat het gedrukt staat. Velen beheersen die vaardigheid en gaan er onder gebukt. Maar zij van het CDA niet. Want hen wacht de verlossing. De christelijke waarden bieden hen wat anderen wordt onthouden: een rein geweten.

Grietje Genot
Grietje Genot12 jun. 2019 - 6:32

Jezus loopt schuimbekkend en stampvoetend door de hemel, rolt vervaarlijk met zijn ogen en trekt de haren uit zijn kop, als-ie denkt aan het CDA.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2019 - 7:55

Hij staat ze vast op te wachten aan de poorten van het hiernamaals omdat Petrus het werk niet meer aankan. Die staat op de rand van een burn-out!

Bert de Vries
Bert de Vries12 jun. 2019 - 9:55

Grietje, sinds wanneer verkeer jij zo intiem met Jezus?

Tomatenboer
Tomatenboer12 jun. 2019 - 6:23

Zeker sinds Balkenende is het CDA al een rechtse hardvochtige partij waar de Christelijke waarden van barmhartigheid en naastenliefde moeilijk zijn te ontwaren. Maar misschien al wel sinds Lubbers. Ga maar na, alle bezuinigingen die onder CDA bewind zijn doorgevoerd; - WAO bezuinigingen (die waren wellicht nodig destijds, maar de manier waarop was destijds wel knetterrechts). - De bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid waren onder Balkenende ongekend. Het CDA heeft eigenlijk altijd al een handje gehad van het pakken van de zwaksten en de sterkeren het hand boven het hoofd te houden. Ook heden ten dagen weer met hun bepleiten voor een vlaktax bijvoorbeeld. Op sommige vlakken halen zij de VVD rechts in.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2019 - 7:52

En daar passen FvD en PVV prima bij!

OlavM
OlavM11 jun. 2019 - 22:54

[Het CDA is een schip geworden dat te makkelijk meedeint op xenofobe, racistische en seksistische stromingen om het hoofd boven water te houden. Het is tijd om dit schip fors bij te sturen of, sterker nog, te laten zinken.] Dat klopt, Felix Kievit. Ik vrees echter, dat jouw hoop ijdel is. Het CDA was altijd al een schipperende middenpartij, maar heeft zijn linkervleugel verloren. Vooral sinds Verhagen en Buma wordt een snoeiharde rechtse koers gevolgd, en als je b.v. die fanatieke Limburger Martijn Helvert hoort gaan de rillingen je over de rug. Ik denk dat je torpedo's moet gaan verzamelen om het schip tot zinken te brengen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2019 - 7:56

Volgens mij al sinds Balkenende!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 jun. 2019 - 21:52

Het cda is de Schoo lezing van Buma, daarvoor en daarna is het de partij die als geen ander het imago van moderniteit weet voor te spiegelen, de verpersoonlijking daarvan zie ik in Mona Keijzer, vlotte babbel waar een notoire ruziezoekster schuil gaat met heel veel zwarte Pieten als rode lap voor de anti Piet activisten wat een instelling blootlegt van meeliften met een welkome nationalistische/ racistische c.q. reactionaire onderstroom, in dat vaarwater opereert het cda, zeker vanaf Fortuin waar dit fenomeen in volle glorie aan het licht kwam, het cda is altijd betrokken bij het introduceren van uiterst dubieuze stromingen in ons bestel, nou ben ik nooit vriend van het cda geweest omdat het op alle slinkse wijzen de pvda wou dwarszitten, de partij waarop ik stem en hoewel de vvd verder van de pvda zou kunnen staan dan het cda is het cda de kwelgeest gebleken, verongelijkt als pvda en vvd samengingen, een valse getuigenis partij.

Sonic2
Sonic211 jun. 2019 - 21:17

Het CDA had gewoon in 2017 over links moeten gaan. Dan had Buma premier kunnen worden. Het was ook democratisch gewoon prima. Dat de PVV niet in een kabinet zou komen was al tijden bekend. Al ver voor de verkiezingen. De PVV heeft zichzelf ook buitenspel gezet. En het CDA helpt in deze coalitie alleen maar mee met het in het zadel houden van een VVD premier? Op basis waarvan? Waarom? De VVD wil het CDA klein houden. Heeft het CDA ooit gelezen wat voor enorme haat PVV en FVD aanhangers tegen hun koesteren? Hoe kan het CDA toch zo stom zijn om elke keer over rechts te gaan? En een soort bijwagen te worden in al dat populistische gekrakeel.

3 Reacties
Libertain
Libertain12 jun. 2019 - 5:47

Je kan niet tegen het natuur van deze mensen ingaan, toch?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout12 jun. 2019 - 8:48

Dit is een staaltje wensdenken die niet van toepassing is op het CDA. Maar er is m.i. wel een niche voor een 'stabiliserende' rechtse partij waarmee links een coalitie kan vormen. Met types die kunnen denken als Bert de Vries, Frank Ankersmit, J.L.Heldring, Rory Stewart, José Ortega y Gasset, etc.

Sonic2
Sonic212 jun. 2019 - 13:10

@ Arjan Fernhout Daar ben ik eigenlijk ook voor. Ik ben zelf links, maar ik gruw van het huidige college in Amsterdam. PvDA/ D66/GL/SP is mij wat te links. Daarom ben ik eigenlijk ook voor de verhoudingen die er nu aan het ontstaan is. Klaver en Asscher moeten de bal nog in het doel schieten, maar er ontstaat nu iets heel moois. Een de facto minderheid kabinet die door PvdA/ GL aan een meerderheid geholpen kan worden. Rechts kan bijsturen als PvDA en Groenlinks te ver door schieten. Ik denk dat er iets heel moois ontstaat. Helaas kan je niet in het brein kijken van Asscher en Klaver. En aan welke knoppen ze draaien. Er is veel moois mogelijk. Alleen niet de boel in het 100 laten lopen.

Toon262
Toon26211 jun. 2019 - 20:40

Ostara is wat ze wel noemen een niet zo'n meelevend persoon. Die absoluut niet racistisch fascistisch of xenofoob is en alleen per ongeluk altijd net in die groep wordt ingedeeld. Zo'n beetje net als alle vluchtelingen, immigranten en moslims over een kam worden geschoren. Dat overkomt Ostara nou ook altijd. Telkens precies over een kam geschoren worden met echte racisten, fascisten en xenofoben die toevallig net dezelfde dingen zeggen als Ostara. Het is gewoon niet eerlijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jun. 2019 - 19:20

@Frits Ostara noemt alles met een kleurtje nieuwkomers. Geboren en getogen in NL, maar toch nieuwkomer. En dan vindt hij het vreemd dat na vijftig jaar deze nieuwkomers gaan zeggen: 'you know what, I am done with this shit' Ostara en de zijnen staan succesvolle integratire in de weg. En dat is niet per ongeluk.

kipzonderkop
kipzonderkop11 jun. 2019 - 19:16

''Vandaar dat ik weet dat de landelijke samenwerking met de PVV (2010) u deed twijfelen aan de koers van uw eigen partij: het CDA. Helaas is het CDA sindsdien steeds verder naar rechts afgedreven.'' Inderdaad, gelijk na het vertrek van de PVV hebben VVD en CDA met ''progressieve'' partijen een rechts akkoord gesloten waar de honden geen brood van lusten. En waar we tot op de dag van vandaag nog de wrange vruchten van plukken. Zoals bijvoorbeeld de versnelde verhoging van de AOW leeftijd waarvan VVD Rutte nu zelfs zegt waanzin. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012 Maar niet alleen de AOW is onterecht afgebroken. - WW afgebroken - Overdrachtsbelasting afgebroken van 6 naar 2% - Extra verhoging van huur voor arbeiders 1% boven inflatie - Verhoging eigen risico zorgverzekering - Afbraak AWBZ - Verhoging BTW van 19 naar 21% - Afbraak ontslagrecht En natuurlijk met alle onnodige bezuinigingen de economie afgeknepen waardoot we jarenlang economisch groei zijn misgelopen.Nu hebben we een beetje inhaalgroei maar wat in na het lenteakkoord aan groei is gemist zien we nooit meer terug.

Frits Jansen
Frits Jansen11 jun. 2019 - 16:16

Zoveel.migratie is er niet meer. Maar bij populisme hoort dat ze mensen bang maken. En ik weiger al decennia te integreren in de slaapstad waar ik woon Maar ik ben blond

Frits Jansen
Frits Jansen11 jun. 2019 - 16:11

Het hele CDA is geschiedvervalsing. Vroeger had je in Nederland een roomse zuil en een protestantse zuil, grofweg corresponderende met het zuiden en het noorden van het land. Maar uit machtspolitiek gingen die tegenpolen samen in het CDA

1 Reactie
toshiba
toshiba11 jun. 2019 - 18:00

kijk wat ik limburg gebeurd. t zuiden. daar stapt cda zonder al te veel problemen met vvd, pvv,fvd in coalitie.

itsme3
itsme311 jun. 2019 - 14:08

"Het CDA is een schip geworden dat te makkelijk meedeint op xenofobe, racistische en seksistische stromingen om het hoofd boven water te houden" Maar dat zijn juist christelijke waarden

HarryD2
HarryD211 jun. 2019 - 14:02

Omdat er in de bijbel een verhaal staat dat er enkele dagen onderdak is verleend aan doortrekkende reizigers, lijkt het of sindsdien de christelijke partijen volledig open en kritiekloos open moeten staan tegenover migranten, waarvan een aanzienlijk deel kan worden aangemerkt als 'gelukzoeker'. Dit is wat anders dan mensen onderdak verschaffen zolang het nodig is, en kunnen verwachten dat die mensen als de thuissituatie weer veilig is, zelf meewerken aan een terugreis. Het grote verschil met de huidige vluchtelingenstroom ten opzichte van vroegere stromingen (zoals grote groepen Belgen gedurende WO II), is dat voorgaande vluchtelingen uit zichzelf terugkeerden als het conflict ten einde was. De huidige vluchtelingenstroom richt zich op een permanent verblijf.

1 Reactie
Karingin
Karingin12 jun. 2019 - 11:21

Jij weet dus nix van de leer van Jezus, dat is wel duidelijk. Maar je bevindt je tenminste in het genoeglijke gezelschap van het CDA

KM2
KM211 jun. 2019 - 13:40

In Denemarken is ongeveer hetzelfde aan de gang met de sociaal democraten: https://www.youtube.com/watch?v=xZYEGJTZBL8

vdbemt
vdbemt11 jun. 2019 - 13:03

"De leider van het FvD vreest dat de Nederlandse bevolking homeopatisch verdund wordt door immigratie. Verder stelt hij dat Nederland dominant blank moet blijven en onze boreale beschaving behouden moet blijven. Daarbovenop beweert hij, ook nog, dat wanneer een vrouw ‘nee’ zegt, zij eigenlijk overmand wil worden." Vertel me:wat is hier niet waar aan? Wat is hier beter aan te weten dan dat dit feiten zijn? Welke zorg rechtvaardigt een dergelijke, toch discriminatoire, levenshouding?? Het moeilijk hebben, want arm, geen baan, geen huis, rechtvaardigt dat discrimineren van anderen naar afkomst, geloof en/of geslacht? De plaat loopt niet vast, maar zal blijven draaien in de hoop dat mensen hier en daar beter leren te kijken naar de werkelijke oorzaak (politiek beleid) van hun situatie. En zich niet langer laten misleiden.

Krek
Krek11 jun. 2019 - 12:22

"Ver van Christelijke waarden als naastenliefde en barmhartigheid. 28 mei jl. stemde het CDA tegen een verbod op homogenezing. Dit doet mij pijn, omdat het impliceert dat een deel van mij ziek is. " Wat een drogredenatie van jewelste. Nee, iets niet verbieden betekent niet dat je vindt dat men er van gebruik moet maken. Dit betekent dat je de mogelijkheid openlaat voor mensen die er wel gebruik van willen maken. Je kunt daar zelf apert op tegen zijn, en toch niet die beslissing voor anderen willen nemen. Dat is niet 'impliceren dat een deel van jou ziek is", dat is tonen dat ze jou vertrouwen zelf een beslissing te nemen die goed is voor jou in plaats van je als een klein kind te behandelen die men tegen zichzelf in bescherming moet nemen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt11 jun. 2019 - 16:59

"Dit betekent dat je de mogelijkheid openlaat voor mensen die er wel gebruik van willen maken." "Willen maken" is soms "moeten maken" onder de druk van hun religie (dat is heel anders dus dan "zelf de beslissing nemen"). Maar het betekent ook dat je denkt, of de ruimte geeft om te denken, dat het 'te genezen' en dus een ziekte is. In veel gevallen ook weer 'omdat het geloof' dat opdringt.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2019 - 20:15

@ Krek Jij schrijft: Wat een drogredenatie van jewelste. Nee, iets niet verbieden betekent niet dat je vindt dat men er van gebruik moet maken. Gezien het dat het CDA grote moeite heeft met deze redenatie als het gaat om drugs en aanverwante zaken is dit het soort argumentatie dat nogal ongeloofwaardig is.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*11 jun. 2019 - 12:08

Zal de heer Wopke Hoekstra binnenkort de nieuwe CDA leider worden en het CDA schip hopelijk weer terug naar de midden varen?. Ik hoop van wel. Liefst geen mevrouw Mona Keijzer a.u.b., wat mij betreft, die is blijkbaar nogal rechts. ???? ✌

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen11 jun. 2019 - 16:13

Voor Hoekstra is dit maar een tussenstop in zijn carrière. Hij gaat terug de consultancy in.

Spanveer
Spanveer11 jun. 2019 - 19:11

En Hoekstra is minder rechts? Dat lijkt me ijdele hoop.

Aliyah2
Aliyah211 jun. 2019 - 12:07

Wat het CDA doet, dat zijn de waarden, niet een of andere invulling door een niet-CDA'er die deze waarden vanuit eigen, andere, politieke overtuiging bekijkt. Misschien als Kievit lid wordt van het CDA, zodat hij écht een discussie kan voeren hierover, anders is dit een loos statement waar niemand verder naar zal luisteren.

Thuiszitter
Thuiszitter11 jun. 2019 - 11:08

Klopt als een bus alleen de CDA is immer zo geweest

2 Reacties
LaBou
LaBou 11 jun. 2019 - 17:18

In de tijd van Dies van Agt werd al gezgd: we buigen niet naar links en we buigen niet naar rechts. En dat kon al worden aangevuld met: we waaien met alle winden mee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2019 - 8:01

LaBou En verwachtten van anderen dat ze 'tegen de wind in fietsten' (Balkenende) Je weet wel dezelfde als die van de VOC-mentaliteit.

Paul250371
Paul25037111 jun. 2019 - 10:45

Helaas Felix, ik denk dat jouw column onbeantwoord blijft. Het gaat deze xenofobe club alleen om cristelijke waarden als ze daarmee kunnen ageren tegen moslims en vrouwen achter het aanrecht moeten houden en laten baren. Wellicht zijn er nog een aantal mensen binnen het CDA, wellicht jouw opa en oma die, wel fatsoen hebben maar ik vrees het ergste. Haatsma Buma en oorlogsmisdadiger JPB hebben een hele hoop waarden verkwanseld.

vdbemt
vdbemt11 jun. 2019 - 10:43

Deze vraag staat al sinds het CDA in het gedoogkabinet RutteI met de PVV in zee ging. Het was dus niet alleen maar Verhagen, het zit in de kern van het CDA.