Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe uiterst rechts het debat wint

  •  
06-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
contrapoints
Het is een fenomeen dat steeds weer terugkeert in de media, op forums en in debatten: extreemrechtse figuren verpakken hun racistische boodschap in een wollig eufemisme (of poneren een valse tegenstelling) en het ‘redelijke midden’ tuint er met open ogen in, waardoor progressieve en/of linkse debaters zich ineens gedwongen zien om zich te verdedigen tegen complete waanzin, bijvoorbeeld in een discussie over verschillen in ‘ras’. Universele mensenrechten en dehumaniserende mechanismen worden gereduceerd tot mening waarover te twisten valt en zo is het bestaansrecht of de vrijheid van hele bevolkingsgroepen ineens onderwerp van discussie.
De geniale YouTuber en ex-filosoof Natalie Wynn maakt video’s waarin ze dit probleem genadeloos aan de kaak stelt en haarfijn ontleed. Zo ging een video waarin ze de controversiële ‘denker’ Jordan Peterson fileerde eerder al viraal. In onderstaande videosketch maakt ze pijnlijk duidelijk hoe valse neutraliteit extreemrechts in staat stelt het debat te kapen en lachend te winnen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.