Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe twee Iraakse vrouwen de Nederlandse bureaucratie op de knieën kregen

  •  
14-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2052 keer bekeken
  •  
joop_final_design

Van warzone naar rechtszaal

Zoals elke ochtend begin ik mijn dag op mijn vaste plekje in de Dudok aan de Meent in Rotterdam. Het is een ritueel geworden: snel door het nieuws bladeren, op zoek naar iets dat mijn aandacht trekt. Met een haver cappuccino, want ja, lactose-intolerant, en een stuk Dudok-appelgebak voor me, start ik mijn ochtendroutine.

Tot mijn stomme verbazing stuit ik op een bericht dat mijn bloed doet koken en mijn hart sneller laat kloppen. Twee Iraakse vrouwen hebben de Nederlandse Staat voor het EU-Hof gedaagd en gewonnen. Deze vrouwen, die alles hebben achtergelaten in hun door oorlog verscheurde land, zochten veiligheid in Nederland. Wat zij vonden, was bureaucratische onverschilligheid en een gebrek aan steun. De moed die het kostte om tegen de Nederlandse Staat in te gaan, is bewonderenswaardig. Ze stonden op tegen het systeem en kregen gelijk van het EU-Hof.

Nederland, zo oordeelde het Hof, had zijn verplichtingen onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) geschonden. Artikel 3 van het EVRM, dat foltering en onmenselijke behandeling verbiedt, was geschonden. De procedurele fouten van Nederlandse autoriteiten waren schrijnend: slordige beoordelingen en voorzieningen die niet voldeden aan de minimale standaardvereisten.

Stel je voor, je bent gedwongen je huis, je familie, je vrienden, alles wat je kent en liefhebt, achter te laten. Deze vrouwen vluchtten uit Irak, niet omdat ze wilden, maar omdat ze moesten. Dreigingen, geweld, een leven in constante angst. In Nederland zochten ze bescherming, maar vonden alleen bureaucratische rompslomp en ontoereikende hulp. En dan, eindelijk, het EU-Hof dat hen gelijk geeft. Dit voelt als een overwinning, niet alleen voor hen, maar voor alle asielzoekers die strijden voor erkenning en rechtvaardigheid.

De uitspraak van het EU-Hof is een harde tik op de vingers van Nederland. Onze procedures moeten worden herzien en aangepast om te voldoen aan de vereisten van het EVRM. Dit is niet alleen een juridische plicht, maar een morele. Het biedt ook hoop voor asielzoekers in heel Europa. Dit is een signaal dat hun rechten serieus genomen moeten worden. De persoonlijke verhalen van deze vrouwen laten zien dat niemand vrijwillig zijn moederland verlaat. De pijn en angst van het achterlaten van alles wat hen dierbaar is, is onvoorstelbaar. Deze uitspraak is een stap in de richting van rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten.

Na het lezen van het artikel nip ik aan mijn inmiddels koud geworden haver cappuccino. Ik voel een mix van opluchting en woede. Opluchting omdat gerechtigheid eindelijk heeft gezegevierd, maar woede omdat het zover moest komen. Hoeveel anderen zijn nog steeds verstrikt in het systeem zonder hoop op een eerlijk proces?

We moeten blijven vechten voor gelijkheid en mensenrechten. Achter elke asielaanvraag schuilt een verhaal van hoop en de zoektocht naar waardigheid. Laten we hen niet teleurstellen. De persoonlijke verhalen van deze vrouwen laten zien dat niemand vrijwillig zijn moederland verlaat. De pijn en angst van het achterlaten van alles wat hen dierbaar is, is onvoorstelbaar. Deze uitspraak is een stap in de richting van rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten.

Ik sta op, reken af, en verlaat de Dudok met een vastberaden gevoel. De strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid is nog lang niet voorbij, en ik ben klaar om mijn bijdrage te leveren, één column tegelijk.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

E w T
E w T
15 jun. 2024 - 13:40
Laat het maar ff weten wanneer 2 vrouwen met de Iraakse/Afghaanse of welke nationaliteit dan ook met een bepaalde religie hun overheid/geestelijke leiders via een rechtbank waar dan ook ter wereld op de knieën hebben en gelijke rechten in hun landen van herkomst hebben. Zodat zij niet meer hoeven te vluchten. Dat is namelijk het grootste probleem voor deze vrouwen.
MarjoleinS2
MarjoleinS2
15 jun. 2024 - 5:49
Jammer dat er geen verwijzing in staat naar het betreffende artikel. Of de schrijver moet de twee jonge vrouwen bedoelen die op hun 15de uit Irak zijn gevlucht en hier geen verblijfsstatus kregen. Hun argument, bij eventueel terugkeer naar Irak niet meer kunnen wennen aan genderongelijkheid, was onvoldoende steekhoudend. Deze twee jonge dames zijn gelukkig, in de ongelukkige omstandigheid; al jong te moeten vluchten (uit een samenleving waar vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen) erkend ipv omdat ze hier vrijheid ervaarden en daarin hun individuele vrijheid vonden. Ze terugsturen naar een leven in onvrijheid, onderdrukking en het ontnemen van het perspectief ervan is inderdaad onmenselijk. Gelukkig dat er beroep kon worden gedaan op het Europese Verdrag voor de rechten van de mens. Er valt voldoende te discussiëren over de processen rond migratie en de duur ervan. Het IND heeft nog steeds te maken met bezuinigingen, migranten die jarenlang in AZC’s moeten verblijven voordat ze zekerheid verwerven over een eventuele verblijfsstatus. De spreiding van migranten dat tot op de dag van vandaag niet wordt erkend, en de focus op vluchtelingen als het probleem ipv migratie in zijn geheel dat moet worden opgepakt, maakt dat Nederland nog veel te doen heeft. En nu mag Geert Wilders, in naam van Marjolein Faber, dit oppakken. Jarenlang aan de zijlijn schreeuwen moet nu omgezet worden in beleid met inachtneming van de rechten van de mens. Dat laatste is zeker ook winst ✌️
JohnVKR
JohnVKR
15 jun. 2024 - 5:46
"Onze procedures moeten worden herzien en aangepast om te voldoen aan de vereisten van het EVRM." Dat moet Marjolein Faber dus gaan doen ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha. We kunnen beter al vandaag een nieuwe zaak bij het EVRM in gang zetten. Overigens vind ik het jammer dat ik in dit artikel niets inhoudelijk lees over hetgeen de vrouwen in Nederland is overkomen. Bureaucratische onverschilligheid, ja, maar wat hebben ze in de praktijk meegemaakt. Hoe zijn ze behandeld, hoe lang duurde de procedures, wat heeft dat met ze gedaan, etc. Ik had graag concrete voorbeelden willen lezen in plaats van het niet verder toegelichte 'bureaucratische onverschilligheid'.
PGS
PGS
15 jun. 2024 - 4:21
Die bureaucratie is toch verder uitgebreid onder de afgelopen 4 regeringen. Nu wordt er geklaagd dat er bezuinigd gaat worden op ambtenaren. Minder ambtenaren betekent minder bureaucratie. Een win-win situatie, zou ik zeggen.
2 Reacties
Karingin
Karingin15 jun. 2024 - 12:22
Oh jij wil de processen vereenvoudigen, minder achtergrondcontrole en minder lange wachttijden...nou, hulde joh!
Nummer 70
Nummer 7025 jul. 2024 - 19:54
@karin De situatie met de twee Iraakse vrouwen illustreert dat zelfs goedbedoeld links beleid vaak vastloopt in bureaucratie en inefficiëntie. Het benadrukt de noodzaak om kritisch te blijven en te streven naar oplossingen die niet alleen ethisch zijn, maar ook praktisch en effectief.
Olav Meijer
Olav Meijer
14 jun. 2024 - 17:20
En dan te bedenken dat in Nederland creeps als Gidi Markuszower en Marjolein Faber door de PVV worden voorgedragen als minister van Asiel en Migratie! Op die manier maakt Nederland zich nog meer belachelijk als gepretendeerde vooraanstaande verdediger van mensenrechten.
de passie preker
de passie preker
14 jun. 2024 - 16:53
Als de procedures worden versimpeld dan gaat alles sneller en is er geen bureaucratische rompslomp meer , dan ook geen schrijnende gevallen van asielzoekers die na tien jaar worden teruggezonden meer. De prijs die we dan betalen is dat er dan nog meer asielzoekers ten onrechte worden teruggestuurd. Ook schrijnend maar mijns inziens toch de beste keuze tussen twee kwaden. Het is natuurlijk erg makkelijk om over een kopje havermelk cappuccino hierover te kritiek te leveren. Ook als straks GLpvda aan de macht zou zijn is dit niet een probleem wat dan zomaar eventjes opgelost is. Er moeten lastige keuzes gemaakt worden, een optimale oplossing bestaat niet.
4 Reacties
r v b
r v b15 jun. 2024 - 6:21
we moeten er voor zorgen dat er zo min mogelijk aielzoekers ten onrechte terug gestuurd worden. Een simpele, snelle procedure is goed, er zullen dus misschien een zeer klein aantal asielzoekers "onterecht" binnengelaten worden. Mijn keus tussen twee kwaden beschermt mensen.
Cruise
Cruise15 jun. 2024 - 7:45
@r.v.b: maar noem dan eens aantallen die we moeten toelaten want alleen al Irak heeft 45 miljoen inwoners waarvan zeg de helft vrouw. Ik schat dat het aantal vrouwen in Irak in de zelfde situatie als deze vrouwen ( zeer onvrij en onderdrukt opgroeiend / levend vanwege plaatselijke cultuur/ godsdienst) snel 8 miljoen is ( vrouwen in Irak in leeftijd tussen 15 jaar en 35 jaar ). Deze zouden dus alle indien zij asiel aanvragen in West Europa ( in Oost Europa zullen ze zich niet melden want daar niet welkom) moeten worden toegelaten. Indien Nederland een evenredig aantal zal moeten toelaten en dus opnemen heb je het snel over 300.000. Dat is het totaal aantal statushouders ( degene die in Nederland asiel krijgen krijgen) van totaal 6 jaar.Het lijkt me dus beter om te proberen ter plekke de situatie van meisjes/vrouwen te verbeteren alhoewel dat natuurlijk wordt gezien als Westerse imperialistische inmenging en dus bij voorbaat kansloos !
r v b
r v b15 jun. 2024 - 9:29
@cruise: nee, ik noem geen aantallen. Vluchtelingen zijn altijd welkom. Als we echt iets tegen migratie willen doen, dan moet dat uit de arbeidsmigratie komen. Zo zal een kapitalist ook nooit een maximum winst voor bedrijven noemen.
Karingin
Karingin15 jun. 2024 - 12:24
50.000 asielzoekers in Nederland, bijna een miljoen arbeidsmigranten - zullen we misschien een tikje minder loonslaven binnenhalen en mensen in nood gewoon helpen?
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
14 jun. 2024 - 13:41
In Nederland zochten ze bescherming, maar vonden alleen bureaucratische rompslomp en ontoereikende hulp. Uiteraard haha Zo gaaf is dit landje wel.
android1984
android1984
14 jun. 2024 - 12:51
Twee zo doorgewinterde juristen zouden toch gewoon snel via de kenniswerker procedure toegelaten worden? Er zijn zat bedrijven op zoek naar mensen die de nederlandse overheid juridisch op de knieen dwingen.
1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood14 jun. 2024 - 14:11
Vertel dat de overheid.
Gerygrr
Gerygrr
14 jun. 2024 - 12:42
Wie kunnen zorgen voor andere stembusuitslagen? Column voor column?
1 Reactie
adriek
adriek14 jun. 2024 - 13:42
Helaas. Het klootjesvolk laat zich bij het stemmen vooral leiden door de Facebook-onderbuik-bubbel en daar dringen steeds minder verstandige woorden in door.
Gaitj
Gaitj
14 jun. 2024 - 12:36
Waarom laten de verhalen van deze vrouwen, zoals de auteur beweert, zien dat niemand vrijwillig zijn moederland verlaat?
4 Reacties
Robijnrood
Robijnrood14 jun. 2024 - 16:20
Deze reactie is verwijderd
Karingin
Karingin14 jun. 2024 - 18:03
Geen woord over de onterechte behandeling van deze vrouwen, maar wel een suggestieve opmerking die verwijst naar bruine ideeën over "gelukszoekers"...allememachies wat laat jouw soort zich toch altijd makkelijk kennen
Gaitj
Gaitj14 jun. 2024 - 21:59
Hartelijk dank voor jullie inhoudelijke reacties!
Karingin
Karingin15 jun. 2024 - 12:26
Als je geen inhoudelijk relevante vraag stelt, moet je geen inhoudelijke reactie verwachten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor