Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Hoe Trump de verkiezingen legaal kan stelen

  •  
02-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dinsdag 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In vrijwel alle peilingen heeft uitdager Joe Biden een voorsprong op Donald Trump, maar het verschil is klein. Trump probeert al tijden de verkiezingen te frustreren, onder meer door het stemmen per post zo moeilijk mogelijk te maken. Ook probeert hij zijn achterban ervan te overtuigen dat er op grote schaal gefraudeerd wordt met stemmen, een glasharde leugen. Het meest zorgwekkende is misschien wel dat Trump meermaals heeft geweigerd te zeggen dat hij een verlies accepteert. Er wordt dan ook al langer hevig gespeculeerd of bij eventuele winst van Joe Biden de zittende president wel van plan is (vreedzaam) het Witte Huis te verlaten. Mocht hij besluiten om koste wat kost zijn macht te behouden, dan heeft hij daar niet eens per se ordetroepen of de gewapende pro-Trump milities voor nodig. De Amerikaanse grondwet blijkt ruimte genoeg te laten om legaal de verkiezingen te stelen.
Video niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (79)

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 20:10

Helaas, Republikeinen aan de macht is al jaren slecht nieuws voor de economie (ook bevestigd door de RNC chair) de Republikeinen willen maar een beperkte Covid relief bill, De Demd een grote. Hoe meer geld, hoe meer er naar het bedrijfsleven sluipt. Dus futures die in prijs stijen is een teken van de verwachting op Wallst dat Biden gaat winnen.

Ryan2
Ryan23 nov. 2020 - 17:45

Grappig.. Ik heb juist op Netflix de film "Free State of Jones" gezien. Het geeft een beeld over de Verenigde Staten. Vooral dat er in 200 jaar in feite niet veel veranderd is. Democraten en Republikeinen zijn blijkbaar van ideologie omgewisseld. Maar verder, is alles bij het oude gebleven. De acties van BLM tegen racisme en discriminatie lijken wel een echo uit het verleden. De KKK regeert, sjoemelt met de verkiezingen, en intimideert nog als altijd. Fascisme in Amerika heeft geen uniform aan of laarzen, nee.. Ze wapperen met de Amerikaanse vlag. Of met de REBEL FLAG. Het maakt ze niet uit. Dom kritiekloos nationalisme. Waarom lopen Europese regeringen nog steeds als een schoothondje achter deze gekken aan?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:50

Trump is een rare snuiter en een regelrechte aanfluiting. Echter, als ik de berichten hieronder lees krijg ik echter toch een beetje een "déjà vu"- gevoel. Het ondenkbare zal zich toch niet gaan herhalen?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 nov. 2020 - 13:17

Dit is wel het meest kansrijke maar niet erg waarschijnlijke scenario. Het komt alleen zo ver als geen van de kandidaten 270 kiesmannen krijgt. En die kans is heel klein. Bovendien speelt de popular vote hier wel een rol. En die is duidelijk in het voordeel van Biden. https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-general/national/ De popular vote is de uitkomst van alle polls en die is redelijk precies. Net als in 2016. De verschillen treden op op staatsniveau. Door het rare kiesmannensysteem. En precies daar ligt de beslissing om in te grijpen. Toevallig zijn de staten waar het op aan zal komen (The blue belt) allemaal in handen van democratische gouverneurs en die hebben al aangekondigd dat hun messen juridische messen geslepen zijn.

Abma
Abma3 nov. 2020 - 13:14

Alles goed en wel maar, nog 4 jaar Trump dan deze eikel samen met Turkije Hongarije, Polen uit de NATO. De Laatste twee ook graag uit de EU ajb.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...3 nov. 2020 - 14:45

De grootste mondiale militaire strijdmacht uit de NATO? Niet bijster verstandig dunkt mij. Voor de rest eens. Overigens is Trump een van de minst interventionistische Amerikaanse presidenten aller tijden.

Abma
Abma6 nov. 2020 - 16:37

Nou ja kijk..... En als deze landen steeds meer anti democratisch worden maakt niet uit?

De Baas
De Baas3 nov. 2020 - 10:54

hoop echt op nog 4 jaar trump , a house that ccrumbles from teh inside can never be built again !

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 nov. 2020 - 10:16

De grondwet is zoals ie nu is. Obama en Clinton zaten er 8 jr, blijkbaar toen niet bij machte om deze te veranderen, dan moet je nu niet zeuren. Het werkt twee kanten op, altijd. Dat geldt natuurlijk voor alles, hier van subsidies tot defensiebudget tot Brussel.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 nov. 2020 - 12:33

De Amerikaanse grondwet biedt geen mogelijkheid tot wijziging. Vandaar al die aanvullingen in de vorm van ammandementen.

OlavM
OlavM3 nov. 2020 - 10:11

Request to the American voters: GRAB HIM BY THE BALL(OT)S! And send The Joker out.....

4 Reacties
Janko2
Janko23 nov. 2020 - 10:15

Wie van de 2?

OlavM
OlavM3 nov. 2020 - 10:21

And bundle The Joker out.....

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 10:31

LOL

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:29

@Janko 3 november 2020 at 11:15 Wie van de 2? Zit die ander ook in het Witte Huis dan. Domme vraag sukkel

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 10:01

Heel simpel. Als het legaal is kan het geen diefstal zijn. Diefstal impliceert dat het niet legaal is. Domme kop dus.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503713 nov. 2020 - 13:28

Er zijn zat legale constructies waar de belastingdiensten bestolen worden. Er zijn ook zat legale trucjes waar de belasting steelt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 14:00

'legaal' betekent in dez context: wat een president kan doen onderbepaalde omstandigheden. Je moet dan wel die omstandigheden hebben, en voor het moment ontbreken die. Vergelijk het met politieverordeningen bijvorbeeld ingeval van ZP. Als een burgemeester een politieverordening zou gebruiken om de rust te bewaken dan is dat waarschijnlijk wel OK Maar als, ook al is ZP allang weer op de boot naar Spanje, de burgemeester de verordening in stand houdt dan gaat dat dus niet. Ik vraag me trouwens af of er een waterdicht politiek systeem te verzinnen is wanneer de hoogste baas actief de mechanismes in zo'n systeem wil frustreren, maar het terugbrengen van de 'executive powers' van de president lijken me een goede eerste stap.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -3 nov. 2020 - 9:18

de features op Wallstreet stijgen momenteel ... heb de indruk dat het pleit beslecht is (nl T, goed voor economie)

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:30

Na 2 weken in totaal 15% ingeleverd te hebben. Goed voor de economie toch?

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 20:09

Helaas, Republeinen aan de macht is al jaren slecht nieuws voor de economie (ook bevestigd door de RNC chair) de Republikeinen willen maar een beperkte Covid relief bill, De Demd een grote. Hoe meer geld, hoe meer er naar het bedrijfsleven sluipt. Dus futures die in prijs stijen is een teken van de verwachting op Wallst dat Biden gaat winnen.

adriek
adriek3 nov. 2020 - 8:58

Als het moeilijk wordt zal Trump zoals gewoonlijk vluchten naar een van zijn golfresorts. De enige reden die hij heeft om zijn stoel in het Witte Huis hard te verdedigen is het risico dat hij vervolgd zal worden vanwege belastingontduiking, corruptie of andere kunstjes. Er liggen nog wel wat dossiers te wachten schat ik.

Kuifje3
Kuifje33 nov. 2020 - 8:37

Zonder corona had Trump vrij zeker gewoon gewonnen. Biden is een hele zwakke kandidaat die door zijn eigen running mate niet lang geleden nog voor racist werd uitgemaakt. Lekker stel. Door corona is alles anders. De economie krijgt klappen en die is de belangrijkste reden voor mensen om links of rechts te stemmen. Natuurlijk stapt Trump op als hij verliest. Angst dat de beide achterbannen los gaan is meer terecht. Met name als Trump wint zouden in de grote steden wel eens problemen kunnen ontstaan. Wat dat betreft ben ik blij dat ik daar niet woon.

Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 7:37

In de Volkskrant staat een reportage die een beeld schets in Florida waar de peilingen over de voorkeur van de Latino’s niet bepaald overeen komt met het straatbeeld in de Latino wijken. Het zou toch niet zo zijn dat we wederom door fragiele peilingen en wensdenken blind zijn geweest voor de populariteit die Trump bij bepaalde groepen heeft? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/latino-s-in-florida-zijn-ervan-overtuigd-dat-zij-trump-aan-de-overwinning-zullen-helpen~b2b08692/

8 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 7:47

Nog ter aanvulling, ik ben eigenlijk best geschokt dat de journalistiek er nu pas de straat op is gegaan en er achterkomt dat Trump ontzettend populair is bij heel veel Latino’s. 4 jaar geleden kwamen er ook pas in de laatste dagen voor de verkiezingen reportages naar buiten o.a. vanuit Florida waar Nederlandse verslaggevers tot hun verbazing een uren rond konden rijden en praktisch alleen maar pro Trump vlaggen zagen in de tuinen langs de wegen. Hopelijk gaat de populariteit van Trump onder de Latino’s niet het verschil maken dat hij nodig heeft om te winnen, maar het feit alleen al is zorgelijk dat er zo kort voor de verkiezingen pas naar buiten komt dat onder een beslissende groep die de Latino’s zijn, de Latino op straat een compleet andere voorkeur heeft dan wat de peilingen vertellen. Als Trump door deze groep wint moet is voor mij de conclusie dat de MSM failliet is en echt geen idee meer heeft wat leeft bij onderlaag van de bevolking.

Kuifje3
Kuifje33 nov. 2020 - 8:40

Ik las zojuist een stukje waarin onze eigen Regilio Tuur vertelde dat ook de zwarte bevolking zeer tevreden was over Trump en de werkeloosheid onder dat deel van de bevolking historisch laag was voor corona.

OlavM
OlavM3 nov. 2020 - 9:43

Alle verblinde Trump-fans zijn ervan overtuigd dat hij de verkiezing gaat winnen.

Rutger Groot
Rutger Groot3 nov. 2020 - 10:09

Ja hoor dat wensdenken is er nog steeds. Michael Moore: ‘Don’t believe the polls, Trump vote is always undercounted’ En dat zie je ook op de NL tv, met name NPO waar er onwaarschijnlijk veel aandacht is voor (de negatieve effecten van) Trump maar nauwelijks wordt gepraat over (positieve effecten van) Biden.

Recht door Zee
Recht door Zee3 nov. 2020 - 12:02

@ OlavM Alle verblinde Trump-haters zijn ervan overtuigd dat hij de verkiezing gaat verliezen.

SG87
SG873 nov. 2020 - 13:46

@Rick Hofland: Ik vrees dat het feit dat jij verbaast bent dat Trump zo populair is in de wijk Little Havana (waar dat Volkskrant-artikel over gaat) is denk ik eerder aan jouw ligt en niet aan de pers of peilingen, die dit allang wisten. Little Havana bestaat namelijk vooral uit Cubaans-Amerikanen, een groep die enorm afwijkt van Latino's in het algemeen. Onder Cubaans-Amerikanen is 58% Republikein of neigend naar de Republikeinen en 38% Democraat. Onder de overige latino's is slechts 32% Republikein en 65% Democraat (cijfers uit peilingen eind september/begin oktober). Dat is een enorm verschil natuurlijk. En Cubaans-Amerikanen staan ook altijd al bekend als een trouwe achterban van de Republikeinen. In 2016 won Clinton ruim onder de latino's algemeen, maar de Cubaans-Amerikaanse stem ging naar Trump. https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/10/02/most-cuban-american-voters-identify-as-republican-in-2020/ "Nog ter aanvulling, ik ben eigenlijk best geschokt dat de journalistiek er nu pas de straat op is gegaan en er achterkomt dat Trump ontzettend populair is bij heel veel Latino’s." Wellicht dat het je niet opgevallen is, omdat de meeste artikelen als titel alleen de algemene uitslag van de peilingen weergeeft en pas dieper in het artikel de groepen uitgesplitst worden. Maar er zijn ook weldegelijk artikelen over latino's zelf geweest en ook artikelen die bewust over de Trump-aanhang van de latino's gaat. Ze zijn er dus weldegelijk geweest en ook al veel eerder dan vandaag of gisteren. Hier even drie artikelen uit de vorige 3 maanden die ook meer ingaan op de reden waarom hij het beter doet (dus niet alleen de 'waarschuwing' dat hij het beter doet): 19 oktober: https://www.nytimes.com/2020/10/14/us/politics/trump-macho-appeal.html 10 september: https://www.theguardian.com/us-news/2016/sep/10/viva-donald-trump-what-motivates-hispanic-supporters-republican-presidential-candidate 28 augustus: https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-45300969 En de beste om naar te kijken is altijd FiveThirtyEight van Nate Silver (die ook regelmatig op de Amerikaanse TV toelichting over peilingen geeft), die hier half oktober ook al een artikel over weidde: https://fivethirtyeight.com/features/trump-is-losing-ground-with-white-voters-but-gaining-among-black-and-hispanic-americans/ En ook in Nederland is er al een hele tijd geleden al iets geschreven. Dit artikel is namelijk uit de Trouw van 19 september: https://www.trouw.nl/buitenland/trump-weet-hoe-hij-de-stem-van-de-latino-s-kan-winnen~ba3f59a9/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F "4 jaar geleden kwamen er ook pas in de laatste dagen voor de verkiezingen reportages naar buiten o.a. vanuit Florida waar Nederlandse verslaggevers tot hun verbazing een uren rond konden rijden en praktisch alleen maar pro Trump vlaggen zagen in de tuinen langs de wegen." Was dat niet in Michigan? Daar hadden de Democraten zich toen namelijk inderdaad op verkeken, ook al werden ze er al op gewezen (en zelfs de peilingen gaven destijds al aan dat die staat niet zo veilig was als de democraten dachten, want in de peilingen zat een mogelijke Trump-winst al binnen de foutmarge). En dat de NL-media dat pas laat over berichten is logisch: de echte aandacht in NL over die verkiezingen komt ook pas in de laatste paar dagen, daarvoor is het slechts af en toe iets oppervlakkigs. Dat is altijd al zo geweest. "Als Trump door deze groep wint moet is voor mij de conclusie dat de MSM failliet is en echt geen idee meer heeft wat leeft bij onderlaag van de bevolking." Of dat jij juist de berichten in die MSM niet hebt gezien of al weer was vergeten. Ik heb hierboven immers al meerdere berichten gelinkt uit die MSM die al wijzen op hetgeen jij zegt dat niet in de MSM zou zijn behandeld en er zelfs dieper op ingaan en de redenen waarom uitleggen... En het kostte mij zeer weinig moeite die berichten te vinden, waarom lukte het jou dan niet om ze te vinden?

Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 14:10

OlavM, Als je het mij vraagt geloof ik er niks van dat Trump kan winnen na dit Corona debacle, maar de reportage in de Volkskrant is op z'n minst opmerkelijk te noemen en doet mij afvragen of wij hier in Nederland afgelopen jaren wel een goed beeld geschetst krijgen van wat er leeft in sommige plekken van de samenleving in de VS.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 20:14

Misschien is het volgende een verklaring Mensen die een socialistisch land ontvluchten, zoals de Cubanen in Florida, zijn waarschijnlijk als de dood voor het woord 'socialisme' en sterk voorstander van een overheid die zover mogelijk op afstand blijft.

Handige harry
Handige harry3 nov. 2020 - 7:33

Het stuk heet: hoe trump de verkiezingen legaal kan stelen. Het sluit af met dat de grondwet er genoeg ruimte voor laat. Wat voor een ruimte? Zit nu na het lezen nog steeds met vragen

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 nov. 2020 - 7:48

Wellicht is het een optie om het filmpje te bekijken. Daarin wordt het uitgelegd.

OlavM
OlavM3 nov. 2020 - 9:41

Het filmpje kan ik op dit moment niet op mijn computer afspelen. Maar zelfs als er juridisch een gat in de Amerikaanse Grondwet zit -omdat een dergelijke situatie nooit voorzien is-, geloof ik niet dat zo'n machtsgreep van Trump geaccepteerd zal worden.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 10:37

@OLavM Dat denk ik ook niet. Trump blijft dan tot 20 januari 2021 zitten en verdwijnt daarna uit het Witte Huis; goedschiks of kwaadschiks. Het is wel een mooie script voor een film. "Pennsylvania Avenue; the day after".

P Haan
P Haan3 nov. 2020 - 6:28

De Democraten hebben zich de afgelopen drie en een half jaar zeer slechte verliezers getoond. Het ontbreekt blijkbaar aan realiteitszin, en ze hebben met de vingers in de oren staan stampvoeten omdat ze weigerden te accepteren dat ze van hun eigen systeem verloren hadden. Gelukkig... O nee, niks gelukkig. Het gevolg is, dat beide kandidaten verlies opleveren. Biden is geen verbinder, die enge Harris er achter is ook al geen lekker idee, Trump is Trump en Pence hobbelt wat rond maar maakt geen indruk. In alle gevallen gaat het los, kunnen ze planken voor de ramen gaan spijkeren en ben ik benieuwd hoe heet het daar gaat worden. De Democraten hebben het recht verspeeld om een nationaal verzoeningsmoment te organiseren, de GOP heeft daar volgens mij nog nooit belang bij gehad. Het minst enge scenario, maar dat is mijn niet door feiten te staven onderbuikgevoel, is Trump dan maar laten zitten. Dan beslissen of er uberhaupt een Democratisch gedachtengoed is, dat met een goede kandidaat en een positieve campagne naar buiten brengen en dan zou de no-brainer die deze verkiezingen hadden moeten zijn over vier jaar alsnog plaats kunnen vinden.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 9:37

@P Haan 3 november 2020 at 07:28 De Democraten hebben zich de afgelopen drie en een half jaar zeer slechte verliezers getoond Deze begrijp ik nog steeds niet. #hoedan?

AlleenSamen
AlleenSamen3 nov. 2020 - 11:10

Slechte verliezer? Wil je daarmee zeggen dat toen Obama er zat de republikeinse partij super sportief was en bereid mee te werken? Wat is dat toch met rechts-republikeinen dat ze gewoon letterlijk geen enkele van hun verhalen op de realiteit baseren?

Jonathan2
Jonathan23 nov. 2020 - 5:58

Wat veel bedenkelijker is dat sommige gewone media meewerken aan het vernietigen van waarden waarop een democratie is gebaseerd. 1 daarvan is dat onafhankelijke pollsters met te checken betrouwbaarheid en wetenschappelijke uitgangspunten, de peilingen doen. Nu heb je openlijke Trump-loyalisten gesponsord door Trump-loyalisten die Pro-Trump resultaten 'peilen' zonder dat iemand de betrouwbaarheid en wetenschappelijke onderbouwing kan checken. Eigenlijk zou ik dus ook kunnen 'peilen' en zeggen dat Biden 25 procent voor ligt in bepaalde staten. Deze rotzooi wordt bij RealClearpolitics gewoon meegewogen in de polls. InsiderAdventage, The Trafalgar Group, Susquehanna waar trouwens hoogstwaarschijnlijk allemaal dezelfde mensen achter zitten, en Rasmussen, die overigens al veel langer ze zaak namens de Republikeinen manipuleert. Iedere serieuze poll geeft aan dat Biden een duidelijke voorsprong heeft nationaal en in de blauwe staten die nodig zijn voor het presidentschap. Het is nek-aan-nek in TX, AZ, FL, GA, OH en NC, allemaal staten die Biden niet nodig heeft om over 270 te komen, en slechts als back-up gelden mocht er iets misgaan in die andere staten.

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot3 nov. 2020 - 10:07

Helaas allemaal wensdenken. Deze polls houden geen rekening met het feit dat veel republiekeinen liever niet niet vertellen op wie ze stemmen + republiekeinen stemmen liever niet per post. Trump kriticaster #1 Michael Moore waarschuwd hier terrecht voor: "Michael Moore: ‘Don’t believe the polls, Trump vote is always undercounted’" https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election-2020/michael-moore-trump-2020-election-polls-vote-undercounted-biden-b1442106.html

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 10:41

@Jonathan Vanwege de onverwachte uitkomst in 2016 zijn vrijwel alle media erg voorzichtig. Niemand wil er nog een keer naast zitten. Het wordt in ieder geval erg spannend.

Thuru
Thuru3 nov. 2020 - 1:53

Lijkt me duidelijk dat stemmen per post fraude kan uitlokken. Dat dit niet gewenst is, is ook duidelijk. Mensen kunnen gewoon het beste in stemlokaal stemmen. Dit geeft minste kans op fraude. Dat dit Biden misschien slecht uitkomt is dan maar zo.

7 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot3 nov. 2020 - 7:42

'Lijkt me duidelijk dat stemmen per post fraude kan uitlokken. ' Flauwekul. Je praat Trump na. De werkelijkheid is dat het aantal fraude gevallen in het verleden minder dan 0,0009 % bedroeg. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53353404

axetothehead
axetothehead3 nov. 2020 - 8:17

America is een groot land, niet iedereen kan zomaar naar een stemlokaal.

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 9:42

@Thuru 3 november 2020 at 02:53 Lijkt me duidelijk dat stemmen per post fraude kan uitlokken. Je kan deze bagger wel elke keer blijven herhalen. Het is gewoon niet waar. Accepteer dat nu eens. Net zoals de aarde rond is en niet plat.

jandebakker
jandebakker3 nov. 2020 - 10:01

@joe speedboot De werkelijkheid is dat het aantal fraude gevallen in het verleden minder dan 0,0009 % bedroeg. Sorry Joe maar dat is gewoon een onzin argument. Als een fraude succesvol is is dat achteraf niet vast te stellen. Het enige wat je kunt vaststellen zijn het aantal niet succesvolle pogingen tot fraude. Er kan dus geen zinnige uitspraak worden gedaan over de vraag of er niet gerommeld is met de overige 99,9991% van de stemmen. Stemcomputers en stemmen per brief kunnen alleen fraudeproof gemaakt worden op het moment dat je gaat tornen aan het stemgeheim en mensen de mogelijkheid krijgen om de de stemmen te traceren door bijv. stemmers en stemmen integraal te publiceren. bij het reguliere stemmen zoals in Nederland kan elke burger controleren dat er gedurende de dag niet met de stembus gerommeld wordt, dat de stemmen correct geteld worden en dat de uitslag van het lokale stembureau goed doorgegeven is in de landelijke stemming. Bij stemcomputers en stemmen per post kan dit niet omdat het verwerken en vergaren van de stemmen niet publiekelijk gebeurt en er dus ruimte is voor niet detecteerbare fraude. Trump is niet mijn man maar m.b.t. het punt dat stemmen per brief oncontroleerbaar (en daarmee fraudegevoelig) is heeft hij gewoon een punt.

Thuru
Thuru3 nov. 2020 - 18:14

@axetothehead Iedereen kan naar stemlokaal op de verkiezingsdag. Misschien dat niet iedereen dat doet. In Nederland gaat ook niet iedereen stemmen. Anyway stemmen bij stemlokaal is het meest veilig, minste fraud, meest wenselijk. Er zullen allicht genoeg stemlokalen zijn verwacht ik. In het meest erge geval zal men daar een aantal kilometer voor moeten reizen, en zie daar ook het probleem niet van in.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 nov. 2020 - 22:34

' Er kan dus geen zinnige uitspraak worden gedaan over de vraag of er niet gerommeld is met de overige 99,9991% van de stemmen.' Flauwekul. Je kan op basis van steekproeven wel degelijk een uitspraak doen over het uiteindelijke te verwachten aantal gevallen. Dat heet statistiek.

jandebakker
jandebakker4 nov. 2020 - 10:59

Nee dat kun je niet. Voor het extrapoleren van een steekproef naar een valide uitspraak over de gehele uitkomst heb je een representatieve en betrouwbare steekproef nodig. Het probleem bij fraude is alleen dat je geen zekerheid hebt over de betrouwbaarheid van je steekproef. Als een fraude gedegen is opgezet zullen deze fraude gevallen niet worden herkent in de steekproef en zullen frauduleuze stemmen in de steekproef ten onrechte worden meegenomen als niet frauduleus. ( of verwacht u dat fraudeurs netjes op het stembiljet vermelden dat er gesjoemeld is). Waardoor je dus wel kunt zeggen dat 0,0009% aantoonbaar frauduleus zijn maar niet dat de overige stemmen niet frauduleus zijn. De afwezigheid van bewijs is in deze dus geen bewijs van afwezigheid. Ergo je kunt geen valide uitspraken doen over de (on)betrouwbaarheid van de stemmen waar geen fraude is vastgesteld (waardoor je uiteraard net zo min kunt beweren dat deze stemmen WEL frauduleus zijn). En nogmaals mijn hele mening over stemcomputers en stemmen per post staat geheel los van de mening van Trump en de Decomcraten. Want je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te weten dat die twee partijen direct van opvatting en argumenten over stemmen per post zouden wisselen als de republikeinen de partij zouden zijn die de meeste stemmen per post zouden krijgen.

Greendutch
Greendutch3 nov. 2020 - 1:16

her is wanstaltig dat de hele wereld + totaal(?) NL door media en programmamakers, presentatoren, journalisten, opiniemakers, en wat dies meer zij, gek gemaakt werden met de verkiezingen in een 4e wereldland dat op zichzelf wol blijven , alsof er in de rest van de wereld niets gebeurt?? hoewel geïnteresseerd is dit m.i. enorm overtrokken, om meer redenen zal ik blij zijn als het zondag is: rust. laat die lui daar in hun eigen vet.........

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 9:42

garen

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend2 nov. 2020 - 23:54

Het wordt sowieso een ramp want veel valt er niet te kiezen, het is niets tegen niets.. waarbij de ene niets de afgelopen 4 jaar op buitenlands gebied zo’n beetje de meest vreedzame president van de afgelopen 50 jaar is geweest. Spreekt er toch nog iets voor hem..

OlavM
OlavM2 nov. 2020 - 23:02

Als duidelijk is, dat Biden de presidentsverkiezing heeft gewonnen, denk ik niet dat Trump -ondanks mogelijke machinaties en vertragingen van zijn kant- uiteindelijk zal kunnen aanblijven. Dat zou een ware burgeroorlog kunnen gaan ontketenen. Ik denk ook dat er nog voldoende krachten binnen de Amerikaanse instituties zijn -inclusief het leger!- die zoiets niet zullen accepteren. Zelfs binnen de Republikeinse Partij.

harmmeijer
harmmeijer2 nov. 2020 - 22:25

Een grondwet die in 1787 is aangenomen en waar nog nooit een letter in is veranderd. Achterlijk land eigenlijk.

4 Reacties
Gijs-Jan Groothedde
Gijs-Jan Groothedde2 nov. 2020 - 22:42

Inderdaad achterlijk. In de geest van `onze' VOC mentaliteit door rechts van stal gehaald en daarmee te koop lopend.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 1:02

Er zijn sinds 1787 een aantal amendementen aangenomen en geratificeerd. De meest bekende zijn het 1st amendment dat de vrijheid van meningsuiting, pers, vergadering en het recht van petitie regelt. Het 2nd amendment regelt het recht om wapens te dragen. De Constitutie inclusief amendments 1-10 was eind achttiende eeuw revolutionair. De Amerikaanse burgers beschikten over vrijheden die in Europa pas veel later werden ingevoerd. Ook bestond er algemeen kiesrecht voor mannen. Dat werd bij ons pas in 1917 ingevoerd. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amendments_to_the_United_States_Constitution

harmmeijer
harmmeijer3 nov. 2020 - 9:02

Hoe is het mogelijk dat de grondwet het toelaat dat een president van een democratie waar het aan decorum ontbreekt de boel naar zijn hand kan zetten en zichzelf uit kan roepen als de nieuwe president terwijl hij op verlies staat. Middeleeuws toch? De mazen in de verouderde grondwet hebben dit mogelijk gemaakt.

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 10:04

Tja, dan zult u wel heel teleurgesteld zijn dat een groot deel van de Nederlandse wetgeving afkomstig is uit de tijd van Napoleon en nooit noemenswaardig gewijzigd is.

Rutger Groot
Rutger Groot2 nov. 2020 - 22:05

Jammer maar helaas, Trump gaat winnen. Het verschil is klein (47 vs. 48%) en Trump aanhangers stemmen graag persoonlijk morgen. Dat is een ramp voor het land in twee opzichten: op korte termijn veel rellen van "activisten" die de uitslag niet accepteren (en die de BLM demo's misbruiken). Lange termijn: een waardeloze president. The latest national telephone and online survey of Likely U.S. Voters shows Biden edging the president 48% to 47%. Three percent (3%) like some other candidate, and two percent (2%) are still undecided. https://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/elections/election_2020/white_house_watch_nov02

6 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 1:04

Je zou verwachten dat een verlies van Trump tot rellen zou leiden. Maar ook een verlies van Biden zal veel mensen op de been brengen, waaronder antifa.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 1:11

zou verwachten = kunt verwachten In tegenstelling tot de meeste polls, voorspelt Trafalgar Group een overwinning van Trump. Zij hebben in 2016 voorspeld dat Trump zou winnen. Maar ook hun voorspelling dat Obama in 2012 zou winnen was correct. Zij gaan ervan uit dat mensen in een telefonische enquête vaak niet toegeven dat ze op Trump gaan stemmen, de zogenaamde "Trump voter bias".

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 1:15

https://twitter.com/trafalgar_group https://www.thetrafalgargroup.org/

Jonathan2
Jonathan23 nov. 2020 - 5:15

Kijk iemand die met een Pro-Trump loyalist-peiler komt aanzetten met peilingen die geen wetenschappelijke onderbouwing hebben, als ware dat de stand weergeeft, en dan gaat doen alsof hij het jammer vindt, dat zijn echte palingen onder de trolls die bewuste nepinformatie verspreiden.

GoudenBergen
GoudenBergen3 nov. 2020 - 9:46

@Johnatan We will see. Het wordt in ieder geval reuze spannend. Politiek en verkiezingen zijn in de meeste landen oersaai. Alleen in de VS weten ze er theater van te maken. Dat geldt ook voor het Amerikaanse juridische systeem, dat Grisham heel boeiend beschreven heeft in zijn romans. Politiek theater dat mensen overal in de wereld ruim een jaar lang boeit en bezig houdt. Amerika doet me altijd sterk denken aan het eerste hoofdstuk van Huizinga's Herfsttij "'s Levens Felheid". Alleen dan 600 jaar later. "Toen de wereld vijf eeuwen jonger was, hadden alle levensgevallen veel scherper uiterlijke vormen dan nu. Tusschen leed en vreugde, tusschen rampen en geluk scheen de afstand grooter dan voor ons; al wat men beleefde had nog dien graad van onmiddellijkheid en absoluutheid, dien de vreugde en het leed nu nog hebben in den kindergeest. [...] Tegen rampen en gebrek was minder verzachting dan nu; zij kwamen geduchter en kwellender. Ziekte stak sterker af bij gezondheid; de barre koude en het bange duister van den winter waren een wezenlijker kwaad. Eer en rijkdom werden inniger en gretiger genoten, want zij staken nog feller dan nu af bij de jammerende armoede en verworpenheid. " De titel van Huizinga's meesterwerk lijkt ook wel van toepassing op het hedendaagse Amerika (en Europa). In het Engels trouwens vertaald als "The Waning of the Middle Ages".

JdV2
JdV23 nov. 2020 - 12:49

Alle rellen de afgelopen tijd (voornamelijk in door democraten bestuurde steden) zijn bepaald niet afkomstig van Trump stemmers. Die plunderen namelijk geen winkels maar verdedigen huis en haard tegen plunderaars.

Rick Hofland
Rick Hofland2 nov. 2020 - 22:03

Laten we eerst maar even afwachten hoe er morgen gestemd wordt, als de voorspellingen kloppen dan is het verschil dermate groot in het voordeel van Biden dat ik niet verwacht dat Trump steun kan vinden om moeilijk te doen, als hij dat in dat geval al zou doen.

1 Reactie
ton14024
ton140242 nov. 2020 - 23:20

Voorspellingen zijn onzin. Peilingen een benadering. Met een (bijna) overwinning heeft Trump autocratie in handen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2020 - 21:30

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 nov. 2020 - 0:22

Nee zo werkt het niet. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/08/20/hoe-trump-de-verkiezingen-van-2020-won-een-terugblik/

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 16:37

@Griezel in post-gezellig Nederland 3 november 2020 at 01:22 Nee zo werkt het niet. De VS zijn een disfunctionele democratie, zeker wat betreft de organisatie van verkiezingen. Uit dat artikel. Hoe helderder kan je het formuleren.

tempest
tempest2 nov. 2020 - 21:16

Uberhaupt het feit dat men praat over dit soort truukjes is al bizar. Als men op zulke schaal stemmen negeert, dan is je land nauwelijks democratischer dan Rusland.

AlleenSamen
AlleenSamen2 nov. 2020 - 20:59

Het wordt misschien wel de grootste ramp van 2020....and beyond. We gaan het zien.

3 Reacties
brandhout2
brandhout22 nov. 2020 - 21:21

Voor wie wordt het een ramp?

Thuru
Thuru3 nov. 2020 - 1:55

Dit wordt heus geen ramp. Ook niet als Trump minister president blijft.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 nov. 2020 - 7:44

'Ook niet als Trump minister president blijft.' Jij hebt goed opgelet. De sukkel is geen minster president maar president.

MaxMax2
MaxMax22 nov. 2020 - 20:55

Ik denk dat als Biden eventueel gaat verliezen dat hij daar zelf vooral schuld aan is, nu roepen dat je een 'assault weapon ban' wil in Amerika is gewoon oliedom. En nee, ik ben geen voorstander van wapenbezit; en al helemaal niet van een AR-15.

1 Reactie
Sonic2
Sonic22 nov. 2020 - 23:35

Het is allemaal als en eventueel. Maar als Biden wint dan is het 100% Trump zijn fout. Trump heeft vier jaar lang 2 dingen gedaan. Zijn base geplezierd die niet extreem groot is. En nauwelijks een verbindend verhaal gehouden voor veel vrouwen in de voorsteden. Als morgen de tendens van de midterms doorzet dan valt de beslissing in de voorsteden. En dat is 100% iets wat Trump en de zijnen voorkomen had kunnen worden. Een niet genoemd geluid wat ik nu vertegenwoordig, want u ziet voluit in de riedel dat de Democraten het verkloot hebben. Trump heeft vier jaar lang niet anders gedaan als gematigde, vrouwelijke en kiezers in de voorsteden(suburbs) weg te jagen. Dus dat hij daar de rekening voor krijgt is goed mogelijk. Net als PVV en FvD ook al jaren hetzelfde doen met mensen in de nieuwbouwhuizen. Mensen met een hypotheek zitten niet op Willem Engel of een Nexit te wachten. Dat zouden ze daar eindelijk moeten weten. En maar janken dat de bevolking voor Rutte kiest. Maar de invalshoek die ik kies is taboe. Links kijkt weg en nationalistisch rechts profiteert en is in de aanval. In werkelijkheid hebbe zowel FvD als PVV genoeg aanhang hier om flinke bressen te slaan in het bastion van de gevestigde macht. De PS verkiezingen waren daar een voorbeeld van. Ze verkloten het elke keer. Dat is heel wat anders. Overigens loop ik hier al een tijdje mee. En Biden is de grote winnaar van 2020. Nu al. Niemand gaf in Januari/Februari een cent voor hem. Het zou Sanders of anders Buttigieg worden. Ook hier door velen voorspeld. Biden was 4e of 5e in verschillende staten. Ook voorspelde velen dat impeachment hem de das om zou doen. Dus zelfs als hij morgen zou verliezen is hij in een bepaalde manier de winnaar. Want als je ziet waar hij vandaan komt. En hoe oud hij ook al is. En hoe de eerste 2 keer verliepen. Dan heeft hij het ontzettend ver gebracht. Voor de rest bedenk je een kiezersgroep. De witte arbeiders( voor zover ze nog echt bestaan) stemmen al Trump. En de gene die voor wapenbezit zijn ook al lang al. Dingen veranderen. Zo is het nu eenmaal.

sjaak5
sjaak52 nov. 2020 - 20:48

Legaal stelen?