Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Hoe Thierry Baudet zijn kiezers in de steek laat

  •  
28-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Thierry_Baudet_(2)

© Afbeelding: FvD-leider Thierry Baudet, Wikicommons

Als de afgelopen maanden ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat de D in FvD ongeveer net zo’n dode letter is als de tweede D in DDR.
Toen kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in het deftige Amsterdam Oud-Zuid en Buitenveldert posters van Thierry Baudet en Theo Hiddema opdoken, heb ik even gedacht dat het Forum voor Democratie zich zou kunnen ontwikkelen tot de Nederlandse tegenhanger van de Vlaamse N-VA.
De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) heeft zich onder leiding van de mediagenieke Bart De Wever de afgelopen jaren ontwikkeld tot een partij waar niemand omheen kan. Ondanks een flink verlies bij de laatste verkiezingen in mei blijft ze de grootste partij van Vlaanderen. De N-VA heeft zich met succes gepositioneerd als rechts-conservatieve volkspartij voor mensen die de christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD) niet stevig genoeg vinden, maar het Vlaams Belang weer te extreem.
Rassentheorieën Zo leek FvD ook even een partij te kunnen worden voor de rechtse kiezer die de PVV te platvloers en te ondemocratisch vindt maar Rutte te ruggengraatloos. Een partij die afstand neemt van al te racistische griezels. Een partij waar ruimte is voor verschillende flanken. Terwijl N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zich de afgelopen jaren ontpopte als een soort Rita Verdonk, geldt Geert Bourgeois, die aan de wieg stond van de Vlaams-nationalistische partij, juist als gematigd.
Nu FvD twee jaar in de Tweede Kamer zit, is duidelijk dat het contrast met de N-VA niet groter kan. Terwijl de N-VA vorig jaar nadrukkelijk afstand nam van de racistische jongerenbeweging Schild & Vrienden (De Wever: “Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats”), nodigt FvD de in rassentheorieën grossierende Yernaz Ramautarsing uit om een bijeenkomst van de FvD-jongeren aan elkaar te praten.
2.000 euro cash Ondertussen gaan de oprichters van FvD rollebollend over straat, al blijft het voor buitenstaanders gissen naar de precieze oorzaak van alle onrust. Otten ergerde zich naar eigen zeggen aan de boreale koers die de narcistische Baudet wil varen, volgens Baudet zou Otten zich schuldig hebben gemaakt aan financiële malversaties, terwijl Hiddema meent dat er sprake was van ‘persoonlijke sentimenten, temperamenten en humeuren’. Je moet niet uitsluiten dat het allemaal waar is.
Uit de verhalen die naar buiten komen stijgt het beeld op van een partijtop die vooral heel goed voor zichzelf zorgt – inclusief een nog altijd onopgehelderde betaling van 2.000 euro cash aan Baudet. Het is op zijn minst ironisch dat FvD daarmee precies de vooroordelen bevestigt die zijn kiezers hebben over de politici van de ‘kartelpartijen’.
Als de afgelopen maanden ons verder iets hebben geleerd, dan is het wel dat de D in FvD ongeveer net zo’n dode letter is als de tweede D in DDR. Interne partijdemocratie bestaat er niet. Wie een dissidente mening – of nog erger: kritiek op de grote leider – naar buiten brengt, wordt rücksichtslos kaltgestellt.
De post-historische mens Het idee dat de FvD zich kan ontwikkelen tot een soort N-VA heb ik al lang losgelaten. Onder leiding van Baudet gaat dat nooit gebeuren. De kans dat andere partijen de FvD nu nog zien als een serieuze partij waarmee je kunt besturen, lijkt na alle strubbelingen van de afgelopen maanden eveneens nihil.
‘Opiniemakers’ die de PVV en FvD een warm hart toedragen, mogen graag klagen dat de kiezers van die partijen niet serieus worden genomen. De vraag is inmiddels gerechtvaardigd wie dat deel van het electoraat het meeste in de steek laat. Zijn dat ‘de media’ en ‘de politiek’? Of is het wellicht toch Baudet, die liever nog eens een essay over de post-historische mens schrijft voor een Zwitsers tijdschrift dan dat hij de LPF-toestanden in zijn partij aanpakt?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

RobertB2
RobertB22 sep. 2019 - 21:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

3 Reacties
Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout3 sep. 2019 - 11:21

Nationaal-populisme laat zich doorgaans horen in een schabouwelijke tongval dat rechtsom luidkeels wordt opgelispeld als zijnde ergens van de dupe. Het heeft haar kans verkwanseld om zich een fatsoenlijk gezicht aan te meten waarmede het serieus genomen zou hebben kunnen worden.

Frits Jansen
Frits Jansen5 sep. 2019 - 17:51

U gelooft dus wat de populisten u verkopen: leugens om u bang te maken zodat u op ze gaat stemmen.

Ryan2
Ryan26 sep. 2019 - 22:16

Er is geen fatsoenlijk rechts. Rechts is per definitie asociaal en ook onfatsoenlijk.

Frits Jansen
Frits Jansen1 sep. 2019 - 17:04

Altijd hetzelfde misverstand. Populisten zijn (meestal) rechts, maar dat mag. Alleen onderscheiden populusten zich vooral door populistische methoden: kiezers met leugens bang maken voor moslims, voor klimaat-maatregelen, voor de EU. Met zo'n club is niet samen te werken.

Dennis F.
Dennis F.29 aug. 2019 - 22:00

Ik heb in Amsterdam zowel PvdA als GL gestemd in mijn stad Amsterdam. Inmiddels blijkt dat zij een beleid voeren/ hebben gevoerd waarbij ze handhaving van wetten en regels om drugscriminelen te bestrijden "te rechts" vinden. Wie laat nou zijn kiezers én de andere burgers in de steek? Bij Baudet weet je dat het een idioot is. Bij de traditionele partijen wordt je iedere keer stiekem genaaid.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen1 sep. 2019 - 17:06

U haalt de handhaving van het boerkaverbod en de bestrijding van drugscriminaliteit door elkaar.

Sonic2
Sonic229 aug. 2019 - 16:14

Baudet laat zijn kiezers niet in de steek. Zijn kiezers zijn zo stom geweest om op FvD te stemmen in Maart en Mei. Daarna is Baudet gaan doen wat hij altijd al deed. Baudet houdt van Baudet. Baudet houdt van tegen totaal verkeerde mensen aan schurken. Baudet duldt geen tegenspraak. Baudet zit tegen het seksistische en racistische aan. Baudet is geen manager en kan geen leiding geven. En Forum maakt dezelfde fouten als alle nationalisten voor hun. De FvD kiezer krabbelt niet terug. Want dan moet je op eens je grote ongelijk erkennen. Dan moet je erkennen dat je je schandalig heb gedragen tegen anders denkenden. Dat de media, linkse partijen, Joop gelijk hadden. En dat van Jole en Sonic dat ook hadden. En nog liever steekt de FvD kiezer dan zijn kop in het zand. Baudet laat niemand in de steek. Baudet is net zo krankzinnig als in 2015. Alleen horen circus artiesten in het circus thuis en niet in de 2e kamer. Dus wees dan ook niet zo compleet achterlijk om dit soort idioten de 2e kamer in te stemmen.

4 Reacties
adriek
adriek29 aug. 2019 - 18:57

Ik ben er van overtuigd dat tenminste een deel van de kiezers op clowns als Wilders en Baudet stemmen met als voornaamste doel een beetje spanning en sensatie in de media. Iedereen weet (of denkt te weten) dat extremistische ideeën toch weinig invloed gaan krijgen in de echte wereld. Dus moeten de heren voor spannende televisie zorgen en moeten de gevestigde partijen (blijven) zorgen dat we het goed hebben.

Libertain
Libertain30 aug. 2019 - 8:07

@Erida, je analyse lezend, krijg ik het indruk dat jij in een vreemd land woont.

Libertain
Libertain30 aug. 2019 - 8:11

@Sonic, ("Alleen horen circus artiesten in het circus thuis en niet in de 2e kamer.") Tja, hoe verklaar je dan dat Wilders en al die slechte clowns van die verderfelijke PVV-voorstelling na pakweg 19 jaren nog in de 2e kamer vertoeven?

Frits Jansen
Frits Jansen5 sep. 2019 - 17:53

Wilt u circusartiesten niet beledigen!

Uitgekleed
Uitgekleed29 aug. 2019 - 11:31

De strijd tegen het verval is in volle hevigheid losgebarsten. Opmerkelijk dat Hiddema pal achter Otten blijft staan, maar zoals hij zelf zegt hij is niet van het bestuur. Duidelijk is dat het bestuur andere verantwoordelijkheden heeft dan leden. Het bestuur heeft gemeend dat het handelen van Otten de partij schaadt. We zullen in de toekomst zien wat FvD op sociaal gebied in petto heeft. Als tegenpartij zijn ze geslaagd en daar blijft het voorlopig bij.

Libertain
Libertain29 aug. 2019 - 6:23

("Als de afgelopen maanden ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat de D in FvD ongeveer net zo’n dode letter is als de tweede D in DDR.") Correct, vrees ik dat er langzamerhand dat door de jaren heen het te veel dode letters worden, net als de tweede V in PVV.

Imperialist
Imperialist28 aug. 2019 - 19:00

Het is inherent aan het systeem van Nederlandse coalitiepolitiek dat partijen hun kiezers in de steek laten. Allemaal verwaterde compromissen. En interne ruzies heb je bij alle politieke partijen, maar daar is de partijdiscipline beter voor elkaar. Daar zitten allemaal carrierepolitici die wel uitkijken om tegen de partijdiscipline in te gaan. Dan hebben ze vier jaar later geen baantje meer want ze hebben meestal geen eigen aanhang. Wat niet wegneemt dat dit schouwspel bij FvD niet verheffend is.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037128 aug. 2019 - 22:23

En interne ruzies heb je bij alle politieke partijen, maar daar is de partijdiscipline beter voor elkaar. De partij discipline die de oplichters en corrupte dieven die jaar in jaar uit de VVD tonen voor wat ze werkelijk zijn, staat daar inderdaad hoog in het vaandel. Ze lliegen en allemaal. Van leugenaar Teeven en opa Opstelten tot...............etc etc etc. De extreem rechtse haatpartijen hebben volgens jou de partijdiscipline niet voor elkaar of is de kans groter dat je bij extreem rechtse partijen grotere randdebielen vindt waar gewoon niet normaal mee om te gaan valt? Temeer daar die rechtse haatbergen Twitter hebben?

Gefaald
Gefaald28 aug. 2019 - 14:59

Het charmante van democratie is dat de kiezers zelf bepalen wie hen in de steek laat.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037128 aug. 2019 - 22:13

Als je van te voren zou weten dat je in de steek gelaten zou worden dan heb je gelijk. Kortom je hebt gelijk, heel weinig van die leugenachtige politici stellen je niet teleur.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart28 aug. 2019 - 13:52

Hoe Baudet - die er op deze foto weer uitziet als het geschifte broertje van Louis IV - reilt en zeilt en fabuleert en zieltjes tracht te winnen, dat zal me allemaal een rotzorg zijn. Kwaadaardige idioten en morose malloten, die hou je toch. Scoreboard-journalistiek, het hangt me de keel mijlen ver uit. Ik zou wel 's iets willen lezen over de 'werdegang' van de sociaaldemocraten. Waardoor zijn die allemaal stapel krankzinnig geworden en overgelopen? En hoe kunnen we die weer ingang knuppelen? In de woorden van Jesse Freriks (de Correspondent) Eigenlijk is het simpel: de sociaaldemocratie moet terug naar haar wortels. Naar de basis. Het moet weer over bestaanszekerheid gaan. Over poen. Over banen. Over oplossingen die de oorzaken aanpakken, niet de symptomen.

1 Reactie
Youran81
Youran817 sep. 2019 - 12:53

Dus dat ja.

Norsemen
Norsemen28 aug. 2019 - 11:59

De politiek van Baudet is voor niemand, waar dan ook, goed. Tenzij je een blank hetero Nederland wil waar mannen het voor het zeggen hebben belangrijker vindt dan wat dan ook. En dat kan hij natuurlijk nooit waarmaken. Dus logisch dat zijn kiezers zich in de steek gelaten voelen. Hadden ze maar 1 seconde langer moeten nadenken. Of überhaupt 1 seconde moeten nadenken.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen5 sep. 2019 - 17:57

Ook als je terug verlangt naar de Middeleeuwen toen rationeel denken mog niet was uitgevonden en evenmin de scheiding tussen kerk en staat. Baudet verfoeit de Franse Revolutie en ook de Verlichting.

Proletarier
Proletarier28 aug. 2019 - 11:25

Wie nu nog niet doorheeft dat die Baudet niet spoort heeft de afgelopen jaren lopen slapen.... Wat een narcistische persoonlijkheid... Allemaal ikke ikke ikke ikke... Nog erger dan "het partijkartel" waar hij zich zo tegen afzet.. De pot die de ketel verwijt.. En al dat rechtse volk maar lekker stemmen met een plaat voor de kop.. Goed bezig jongens!

8 Reacties
Bourgeoisie
Bourgeoisie28 aug. 2019 - 13:10

Jij hebt zelf een plaat voor je kop met al je racistische "volk praat". Baudet is een gevolg van de kiezer. Hij speelt goed in op het volk. De juiste analyse van jou zou moeten zijn dat het volk ontspoort is en niet dat ze een plaat voor hun kop hebben. Bij jullie linkse mensen mis ik echt empathie en inlevingsvermogen.

Proletarier
Proletarier28 aug. 2019 - 13:34

@ Bourgeoisie Het volk wordt jarenlang door dat forum en PVV gepeupel wijsgemaakt dat al hun problemen komen door de buitenlanders, de anderen, de mensen die ze niet kennen met een andere cultuur en achtergrond. Leuke afleidingsmanoeuvre van het echte probleem. Het echte probleem is namelijk dat het volk al jaren geen betaalbare huurwoning kan vinden omdat jullie kapitalisten alle betaalbare koopwoningen opkopen. Al jaren geen echte loonstijgingen terwijl bij de bedrijven de winsten over de plinten klotsen. Wacht maar tot de verworpenen der aarde opeisen wat rechtmatig tot ons behoort. Ontwaakt, verworpenen der aarde! Ontwaakt, verdoemden in hongers sfeer!

Norsemen
Norsemen28 aug. 2019 - 14:27

"Bij jullie linkse mensen mis ik echt empathie en inlevingsvermogen" Empathie en inlevingsvermogen? Wat er bij rechtse mensen mist is wel duidelijk.

madbako
madbako28 aug. 2019 - 15:58

@Bourgeoisie 28 augustus 2019 at 15:10 Baudet is een gevolg van de kiezer. Hij speelt goed in op het volk. Blij dan dat ik niet bij het gepeupel hoor.

Bourgeoisie
Bourgeoisie28 aug. 2019 - 16:55

@ proletariaat OK duidelijk maar PVV is best links volgens mij... Schrik ook wel dat jij beweert het echte probleem te weten, dat is volgens mij het echte probleem!

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 aug. 2019 - 18:31

'Hij speelt goed in op het volk. ' Hij geeft het volk wat ze willen zal je bedoelen: brood, spelen en geloof. De uiterst voorspelbare doelgroep tuint er zoals vaker weer met open ogen in..

Paul250371
Paul25037128 aug. 2019 - 22:15

Bourgeoisie Bij jullie linkse mensen mis ik echt empathie en inlevingsvermogen. Als je dit opschrijft dan vermoed ik toch dat je dit deed nadat je met een rotgang je kop hebt gestoten en op een hele warme dag. En dan druk ik het nog empathisch uit.

Luneau
Luneau29 aug. 2019 - 9:56

Bourgeoisie, Hooguit stereotypering. Politieke voorkeur is nl geen ras. Het volk "ontspoort" (sic) noemen, vind ik nou ook niet bijster empathisch over komen.

Anoniempje5
Anoniempje528 aug. 2019 - 11:22

Denk dat een groot deel van zijn kiezers dat geen zak uitmaakt. Zolang hij maar lekker boreaal en anti moslim blijft. Ze stemden op hem, de rest is ze worst.

vdbemt
vdbemt28 aug. 2019 - 10:38

Als de afgelopen maanden ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat de D in FvD ongeveer net zo’n dode letter is als de D in DDR, of in VVD, of CDA.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje33 sep. 2019 - 8:21

De meerderheid van de kiezers van FvD denkt daar toch anders over. Hier bij Joop.nl smult men natuurlijk van de onrust, maar deze storm waait wel over. De vraag moet zijn waarom steeds meer kiezers het gehad hebben met de gevestigde orde? Waarom worden we steeds belazerd door PvdA, VVD, CDA, D66, Groen Links? Kijk naar de leugens van deze partijen over leenstelsels, AOW, Kwartjes van Kok, Immigratie, misdaadcijfers, enzovoorts, enzovoorts. Het vertrouwen is weg en mensen stemmen met hun voeten. De flanken worden steeds sterker, maar het centrum ziet het niet en snapt het niet. Hier gaat het steeds over hoe verschrikkelijk de rechtse partijen zijn, maar bijna niet over de oorzaak van het stemmen van het volk op deze partijen. Ook de SP, PvdD, 50Plus en in mindere mate Groen links zijn door hun opkomst het resultaat van datzelfde falen van het centrum. Het feit dat mensen op de flanken stemmen heeft overigens alles te maken met die D. Het geeft aan dat democratie weldegelijk leeft in ons landje.

korheiden2
korheiden23 sep. 2019 - 11:32

@Kapje : Ik vind dit wel een goede analyse. Er zijn nogal wat mensen bezorgd om klimaatmaatregelen, immigratie en criminaliteit. Ze voelen zich nauwelijks bediend door de gevestigde partijen. Het gerommel bij Forum wordt dankbaar breed uitgemeten in de media. Maar gisteren was er toch een afgeladen zaal met 2000 man in Zaandam (ondanks de berichten dat linkse kiezers expres kaarten hadden aangeschaft om de zaal leeg te krijgen). Van de meer dan 80 statenzetels zijn er nu 3 afgevallen, en eveneens 3 in de Eerste Kamer. Dat is vervelend, maar het blijft de vraag of dit het einde is van Thierry Baudet. Er blijft nu eenmaal een potentieel van ca. 20% van het electoraat. Wilders zit intussen ook al lang in de kamer. De PVV varieert wel in het aantal stemmen maar is nog lang niet weg. Het zou een zorg van de middenpartijen moeten zijn waarom al die mensen op PVV en FVD stemmen.