Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe sneu is die Rutger?

  •  
21-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Rutger deed consequent pogingen om het Europees Parlement uitgezet te worden, maar werd netjes door voorzitter Martin Schulz ontvangen. Wat nu?
Dit is mijn eerste tv-recensie. Via de voorlichting van het Europees Parlement was het Rutger Castricum niet gelukt een interview te krijgen met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Net als een echte journalist besloot hij de mannetjesmakers en de spin doctors te omzeilen. Donderdagavond bracht Powned het merkwaardig resultaat daarvan in beeld.
Rutger deed consequent pogingen om het Europees Parlement uitgezet te worden. Dat viel hem niet mee. Hij kon het gebouw zonder problemen betreden. Hij vond zélf de weg naar het kantoor van Martin Schulz, maar zelfs op de drempel van deze hoge functionaris ving hij bot.
Weliswaar ontmoette Rutger een meneer met een stierennek die tot tweemaal toe vroeg, welk medium hij vertegenwoordigde, maar die hield zijn handen thuis. “Holländische Televisioon”, verklaarde de jonge reporter. Toen verscheen een Nederlandse woordvoerder die kennelijk door het kantoor van Schulz was opgetrommeld. Deze legde uit dat je voor een gesprek met de voorzitter van te voren een afspraak moest maken maar hij wist helaas voor Powned toch wat te regelen.
Rutger werd netjes door Martin Schulz ontvangen. Wat nu? Onze durfal met de roze microfoon deed nog een laatste sabotagepoging door de hem aangeboden zitplaats te weigeren. Helaas, zijn gesprekspartner bleef glimlachen en Rutger moest aan de bak. Nu bleek dat niet alleen zijn Duits maar ook zijn Engels onder de maat was. Het enige antwoord dat hij Schulz wist te ontlokken was dat deze gebruik had gemaakt van zijn vrijheid van meningsuiting.
Nu had Rutger – zo blijkt uit het Powned-item – eerst een normaal interview gehouden met VVD-coryfee Hans van Baalen en die had hem uitgelegd, dat een voorzitter van het Europees Parlement natuurlijk zijn persoonlijke mening mag geven, maar dan moet hij er wel bij zeggen dat hij niet in functie of ex cathedra spreekt. Daar is  inderdaad wel iets voor te zeggen was. Het Engels van Rutger bleek echter onvoldoende om dit aan Martin Schulz over te brengen.. Het bleef bij wat aantijgingen.
Tenslotte verliet Schulz – nog steeds de vriendelijkheid zelve – het vertrek. En daarna kreeg Rutger eindelijk waar het hem om te doen was: hem werd verzocht op te krassen en een meneer pakte hem even bij de schouder. En verdomd hij hield even de hand voor het oog van de camera, zeggende dat de heer Schulz nu een andere interviewafspraak had. Daar was Rutger dan de hele middag voor bezig geweest.
Die Schulz is om zijn kalmte en zijn vriendelijkheid een bewonderenswaardig man: ik had Rutger op zijn Rijnmonds al lang toegevoegd: “Hee joh, je mot je ouwe moer gaan besodemieren en mijn niet”, want daar had hij tenslotte om gevraagd. Uiteindelijk verdient de benadering van Schulz en de zijnen wel de voorkeur. Op hun dodelijk welwillende manier ontmaskerden ze Rutger Castricum net zo genadeloos als verleden jaar professor Kinneging met zijn methode. Hoe sneu is die Rutger.
Bekijk hier het item over Rutgers bezoek aan het Europees Parlement. Begin bij minuut 7.43
Zo. En nu eens kijken hoeveel er nu gaan reageren, dat het allemaal “satire” was en dat ik daar geen gevoel voor heb.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

wvdstraat
wvdstraat21 sep. 2012 - 12:04

Het antwoord op de kop van van dit artikel, immers in vragende wijs gesteld, luidt: Heel sneu. Mijn mening (vanaf dag 1) is niet gewijzigd na de door hen uitgezonden programma's: Powned is geen lang leven beschoren, evenmin als de journalistieke carrière van mijnheer Castricum.

CliffClavin1993
CliffClavin199321 sep. 2012 - 12:04

Haha, goed geschreven, Han - deze essentiële episode in de geschiedenis van de Nederlanse journalistiek was me om mij moverende redenen helaas ontgaan. Het is een kwestie van persoonlijke tragiek als mensen zelf niet inzien dat zij in een zekere incarnatie (Rutger, zich uitgevend voor journalist) obsoleet zijn geworden. Uiteraard is het geen satire. Veel wat jongere landgenoten zijn zwaar overprikkeld, zeg maar: geanesthiseerd; en daarom zijn ze verslaafd geraakt aan ophef en reuring (naast hun andere diverse verslavingen, dewelke ik hier maar met de mantel der liefde bedek). Rutger tracht op zijn eigen, aandoenlijk infantiele wijze hier in te voorzien. Dat dat steeds vaker mislukt, dat is eenieder duidelijk, behalve Rutger zelf. Het moderne Babylon (= de Telegraaf-Elsevier-RTL maffia, benevens alles en iedereen, geencanailleerd met het late kapitalisme) komt ten val, onherroepelijk. Rutger en Moskowicz zijn daar slechts de eerste individuele gevallen van. Wij, zeg maar gerust, de 'andere kant', moeten ons weliswaar behelpen met een roestige zaag, maar we krijgen die zieke en rottende boom wel om.

HomoErgaster
HomoErgaster21 sep. 2012 - 12:04

"Bon-tjoerrrrrrrrr" Zijn Frans is ook niet zo best…

lancelot2
lancelot221 sep. 2012 - 12:04

Rutger kan wel tegen een stootje, hij heet geen Roemer. ;-)

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt21 sep. 2012 - 12:04

Dat Rutger een sneu figuur is was toch geen verassing voor je Han? Offer je werkelijk je kostbare tijd op om te gaan kijken hoe sneu hij nou precies is? Dan kan ik ook net zo goed mijn tijd besteden aan het lezen van zure opiniestukjes.

JandeBoer2
JandeBoer221 sep. 2012 - 12:04

Het leukste is natuurlijk dat deze 'verdedigers' van de vrije meningsuiting hier zo druk zijn met zeggen dat Schultz zijn mening *niet* mag uiten :-) Bijv. Castricum: "Dat mag u helemaal niet zeggen!!"

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos21 sep. 2012 - 12:04

Zonde van je reactie Han. We wisten al dat hij sneu was.

Blisss
Blisss21 sep. 2012 - 12:04

De jihadisten en de van castricums zijn onderling van elkaar afhankelijk. Dankzij het bestaan van "rotmarokkaantjes" en jihadisten verdient van castricum zijn boterham, en andersom. Dus een beetje respect voor het bestaan van je broodwinning is toch wel op zijn plaats, of niet Rutger:)))

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 sep. 2012 - 12:04

Wat ik niet snap is dat veel Nederlanders met tassen vol meningen die op definitie lijken rondes lopen, maar over de oplossingen hebben ze geen idee.Géén één, heel raar.

Emery
Emery21 sep. 2012 - 12:04

Een falend volksvertegnwoordiger is erger dan een sneue journalist lijkt me. Afspraak maken via secretariaat bleek niet mogelijk. Hoe serieus die hun werk nemen kun je o.a. hier lezen. http://english.ruvr.ru/2012_09_15/Anna-Walentynowicz-posthumously-abandoned/ Waarschijnlijk laat een doorsnee journalist het daarbij, want Schulz zal vast wel met een schriftelijke verklaring die control-c, control-v doorgestuurd wordt naar de pers. Nou is Rugter niet de meest welbespraakte journalist die je je kunt voorstellen, maar dat die ondemocratische EU-parlementariers dicht op hun huid gezeten moet worden is wel duidelijk. Afgezien van wat gekungel met die stoel was er niks bijzonders aan de hand, totdat het woord jihad viel. Schulz beeindigde het interview meteen. Meneer wil best meewerken, maar dan alleen op vragen die hem bevallen.

Centurion2
Centurion221 sep. 2012 - 12:04

Wat een grap. Ik kom niet meer bij...

lembeck
lembeck21 sep. 2012 - 12:04

Zo hee, Han... ben je ook van de Coolsingel komen lopen dan? Mooi verhaal. Even lekker lachen is goed voor een mens. Bedankt.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

Vaak genoeg raven en elke dinsdag ga ik effe naar de mart.

Florian2
Florian221 sep. 2012 - 12:04

Feit is wel dat Rutger die Schultz voor de camera kreeg (hij verschuilde zich op zijn kantoor en weigerde een interview) Feit is ook dat U zich druk maakt over een Powned reporter terwijl de echte discussie zou moeten gaan over het feit waarom Schultz onze vrijheid van meningsuiting verkwanselt!

1 Reactie
Ineses
Ineses21 sep. 2012 - 12:04

Wat heeft beledigen en provoceren met vrijheid van meningsuiting te maken? Kritiek uiten kan ook met respect. Deze film en de cartoons vertonen een groot gebrek aan respect en fatsoen.

seniorg
seniorg21 sep. 2012 - 12:04

Dit is leuk hoor Han. Maar ook wel knap. Want Rutger laat (waarschijnlijk bij gebrek aan andere kopij) keurig zien dat hij overal wordt toegelaten en niemand hem een strobreed in de weg legt. Hij wordt zelfs niet door Schulz geweigerd, maar moet -vrij vertaald- op zijn beurt wachten (lees: een afspraak maken). Verbluffend eerlijk eigenlijk dat hij dat allemaal laat zien, want hij staat niet alleen voor schut, hij laat ook nog het tegendeel zien van wat hij eigenlijk wil bewijzen. Zou de reaguurder "Uiterst Rechts" of een dergelijke naam dan toch gelijk hebben en zijn alle Nederlandse omroepen eigenlijk 'marxistisch'? Ik denk niet iemand hierin satire zal zien, daarvoor is Rutger veel te vastberaden en te humorloos. Bovendien zit Hans van Baalen in het filmpje, dan kan het nooit leuk bedoeld zijn.

1 Reactie
seniorg
seniorg21 sep. 2012 - 12:04

"Rechts Conservatief" noemt deze paniekfiguur zich. Verwijst naar de antisemiet Glenn Beck, te rechts voor Fox, als bron voor sommige van zijn beweringen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2012 - 12:04

http://consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/132512.pdf Interessant document waarin de Europese Unie (in samenwerking met de voornamelijk uit dictaturen bestaande Arabische Liga) met 1 zin het recht op vrije meningsuiting op losse schroeven zet: 'We condemn any message of hatred and intolerance.' Dezelfde reden waarom enkele leden van Pussy Riot nu stenen aan het hakken zijn.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

veroordelen is wat anders dan verbieden. Als ik jouw reactie veroordeel wil dat zeggen dat ik het er heel erg niet mee eens ben. Het is niet erg als overheden of gezagsdragers verklaren dat zij het ergens heel erg niet mee eens zijn. Verbieden is wat anders.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort21 sep. 2012 - 12:04

Wanneer kunnen we ons weer eens verheugen op een vrolijk en positief verhaal van jouw hand Han?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

Kijk even naar mijn vorige verhaal met de prachtige song "Let's face the music and dance".

AnneH2
AnneH221 sep. 2012 - 12:04

Han, ik wil nog veel meer tv-recensies van je lezen. Ik heb gesmuld van deze!

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen21 sep. 2012 - 12:04

Met Anne eens, vaker in de pen over de tv, Han. Ik heb nu een keer naar PowNed gekeken... uitzondering, wel vermakelijk dommig. Leuk.

ANRandy
ANRandy21 sep. 2012 - 12:04

Niet waar. Powned drong en dramde door zoals de VARA-jakhalzen nu nog, en eerder vele geëngageerde journalisten, en zeker ook vele links-activistische, vaak ook tongue in cheek deden richting gesloten bolwerken van de macht. Schulz heeft gesproken vanuit zijn functie. Hem hiermee op alle, en ook zeer vervelende persisterende, wijzen mee lastig vallen moet doorgaan totdat hij expliciet verklaart dit op persoonlijke titel heeft gezegd. Dan is zijn verklaring net zo belangrijk als die van mijn groenteboer. En dat wil helemaal niet zeggen dat mijn groenteboer geen punt heeft. Maar nieuwswaardig is het niet meer omdat het een van vele meningen is waarbij alle argumenten op zichzelf staan en slechts daaraan hun kracht ontlenen. Schulz verdient nog veel meer Castricums zolang hij dit niet erkent.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

Je bedoelt een of andere vervelio die zijn gedachten niet in het Engels onder woorden kan brengen? Het is je klas niet.

Gualtero
Gualtero21 sep. 2012 - 12:04

Hans, die verwijzing naar Kinneging ontgaat me. Wil je dat even uitleggen?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

google maar even Kinneging Castricum. dan wordt het wel duidelijk.

Jammerdan2
Jammerdan221 sep. 2012 - 12:04

Veroordelen is maar een stap verwijderd van verbieden. Wat volgt er dan : satire verbieden?

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 sep. 2012 - 12:04

Bedoel je dat je de vrijheid van meningsuiting wilt inperken, zodat mensen niet meer iets als negatief mogen beoordelen in het openbaar? Iets anders kan ik van je woorden niet maken, namelijk...

JandeBoer2
JandeBoer221 sep. 2012 - 12:04

Mee eens. Deze pseudoliberalen zouden beter kunnen stoppen met Schultz te veroordelen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2012 - 12:04

Waarom zoveel persoonlijke aandacht op joop.nl voor die riooljournalist Rutger? Een analyse van de manier waarop Powned journalistiek bedrijft en vanuit welke ideologie en politieke vooronderstellingen zou misschien interessanter zijn.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer221 sep. 2012 - 12:04

De ideologie en politieke vooronderstellingen van Powned zijn toch wel duidelijk? Castricum tegen iemand met een uiterlijk dat van een moslim zou kunnen zijn: "Dus jullie gaan de boel overnemen" Castricum tegen Schuz: "U bent voor de jihad" Ik ken maar één partij die dezelfde politieke vooronderstellingen heeft. En de ideologie die daarachter zit is dezelfde als die van het voormalige fascisme. Maar dat mag je van de huidige dominante ideologie niet meer zeggen geloof ik :-)

Joeri2
Joeri221 sep. 2012 - 12:04

Kom nou Han, aan wie wil je nou bewijzen dat Rutger sneu is? Mensen die er toe doen weten dat allang en mensen die er niet toe doen, tja, die doen er niet toe dus "who cares?" Heb je laatst dat programma van 2 en een half uur gezien waar ze een reporter gingen interviewen. Hoe hij uit Limburg kwam en het toch maar mooi gemaakt had in het echte Nederland. Twan heet ie geloof ik. Dat is de echte Rutger tendens, waar het nieuws is dat er geen nieuws is en hoe de reporter aan dat geen nieuws komt. Waar het nieuws opeens over de reporter gaat. Slechte zaak dat jij hier aan meedoet Han, ik had je hoger zitten.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

Op welk programma doel je?

neutralist
neutralist21 sep. 2012 - 12:04

Zo. En nu eens kijken hoeveel er nu gaan reageren, dat het allemaal “satire” was en dat ik daar geen gevoel voor heb. Makkelijk om zo kritiek proberen te pareren maar ok bij deze: Je hebt er geen gevoel voor.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst121 sep. 2012 - 12:04

Je bent de eerste.

Bachstra
Bachstra21 sep. 2012 - 12:04

Kijk er stond nog ergens een deur wagenwijd open dus laten we die nog eens intrappen. Wat een briljante analyse van Powned en de werkwijze van Rutger. Knap hoor. Wat zal de volgende tv onthulling worden? Sesamstraat is voor kinderen? Kijkt er trouwens iemand naar dat Pownews?

1 Reactie
bruces
bruces21 sep. 2012 - 12:04

Kijkt er trouwens iemand naar dat Pownews ? Vlgs kijkcijfer.nl ca. 160.000