Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Rutte zijn landgenoten beklaagde

  •  
15-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
rutte
Opnieuw bleek dat het de premier aan behoorlijk communicatie-advies ontbrak
rutte
De olijke neef des vaderlands, die met zijn maat Jort en andere vrienden altijd de ziel was van de après-ski, droeg ditmaal een SGP-pak. Hij had een zó donkerblauwe das omgeknoopt dat die niet meer constrasteerde tegen het diepzwarte kostuum. De lippen smal, het gezicht in de plooi. Mark Rutte bracht een ingewikkelde boodschap. Dat laatste past wel bij Nederlandse minister-presidenten. Die doen dat graag. Zij zien de toekomst traditioneel met zorg tegemoet. Ze kondigen moeilijke maatregelen aan.
Rutte was op de schouders van zijn voorgangers geklommen. Qua moeilijkheid van de boodschap overtrof hij hen allen, behalve jonkheer De Geer. Of nee, die zag ervan af om op 10 mei 1940 volk of parlement toe te spreken. Rutte overklaste wel Hendrikus Colijn. Net als die beruchtste premier uit de jaren dertig van de vorige eeuw beklaagde Rutte zijn landgenoten. Hij had het over een jaar van rouw, verlies en verdriet. Daarbij dacht hij niet alleen aan de slachtoffers van het coronavirus maar ook aan de ondernemers die voor de financiële ondergang stonden. De premier riep ons allen op samen rond de kerstboom oog te hebben voor mensen die een zware tijd doormaken en alleen zijn.
En dat terwijl hij het net tot hoeksteen van zijn beleid had verklaard dat mensen elkaar minder tegen het lijf moeten lopen, dat zij afstand van elkaar dienen te houden. Wij moeten daarop steeds alert zijn. Het virus niet. Het virus hoefde maar één keer geluk te hebben. Dan springt het over.
De premier vergat niet het zorgpersoneel nog een keer te bedanken. Hij riep tenslotte de Nederlanders op er een mooie en warme kerst van te maken We komen er doorheen met en voor elkaar, aldus de minister-president, die zijn grafstem tot het eind vol wist te houden.
Het was geen persconferentie. Het was een toespraak in de beslotenheid van het Torentje. Kritische vragen konden na afloop niet worden gesteld. In plaats daarvan hoorde het publiek gefluit en gejoel van demonstranten op straat. Dit alles omkranste de aanscherping van de maatregelen.
Opnieuw bleek dat het de premier aan behoorlijk communicatie-advies ontbrak. Hij beledigde een belangrijk deel van het MKB door hun zaken te bestempelen als niet noodzakelijk of niet essentieel. Hij bedoelde daarmee zo ongeveer de hele non-food sector, een term die toch minder beladen klinkt en niets zegt over de onontbeerlijkheid van de te koop aangeboden artikelen. Eredivisievoetbal en andere professionele sporten mogen doorgang vinden maar alle boekwinkels blijven de komende vijf weken gesloten. Hiermee brengt het kabinet zijn wezenlijke ongeïnteresseerdheid in kunst en cultuur scherp in beeld. De Berlijnse senaat liet de boekhandels open omdat zij meende dat het volk juist in deze tijd behoefte heeft aan geestelijk voedsel. Daar hoef je bij die Haagse grootgrutters en Unilever-managers niet mee aan te komen.
Rutte stapte betrekkelijk snel over de financiële problemen heen waarmee winkeliers zitten die tegen een onverkoopbare kerstvoorraad aankijken. Er bestond al een ‘mee-ademend’ hulpprogramma en daar moesten de benarde ondernemers het voorlopig mee doen. Dat is weinig en het staat in schril contrast tot de oproep elkaar niet in de steek te laten. Net zoals het dankwoord aan het zorgpersoneel een beetje vreemd aandoet naast de pertinente weigering van het kabinet om deze uitgeputte en half overwerkte mensen een serieuze salarisverhoging te geven. Ze kregen wel nog een schrobbering, die ondernemers. Ze moesten niet langer aankomen met verhalen als “bij ons zijn toch geen besmettingen geweest”. Die luxe hebben we niet. “Hoe minder contacten, hoe beter.”
Ooit zou het allemaal voorbij gaan, dat stond voor de premier vast, maar hoe het virus onder de knie te krijgen wist hij er niet bij te vertellen. Hij vermeed elke positieve toezegging. Over de wonderwapens van Pfizer en andere vaccinfabrikanten ging het op een enkel terzijde na geen moment in zijn sombere preek. Nergens gloorde aan de horizon de dageraad der verlossing.
Voor mijn geestesoog zag ik een zwartekousenkerk traag leegstromen: trieste mannen, vrouwen en kinderen die wisten dat ze waarschijnlijk voorbeschikt waren tot de eeuwige dood. Ik hoorde ook een echo uit een ver verleden:
"“So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is… fear itself — nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance. In every dark hour of our national life a leadership of frankness and of vigor has met with that understanding and support of the people themselves which is essential to victory. And I am convinced that you will again give that support to leadership in these critical days.”"
Voel je het verschil? Lees hier de volledige tekst van de inaugurele rede van Franklin D. Roosevelt, gehouden op 4 maart 1933
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 dec. 2020 - 8:41

Wat een zak he. Het volk de schuld geven van wat ie zelf vertikt. Niet naar het buitenland. Maar hier zijn de voorhanden vluchten. Daar zijn de open wegen.

OlavM
OlavM16 dec. 2020 - 0:21

Mijn eerst associatie na de verschijning van Rutte op TV was er ook een met een zwarte kousenkerk ("Foei, gij zijt allen zondig!") en een begrafenisplechtigheid. Het was zeker niet allemaal onzin wat hij uitkraamde, maar inspirerend was het inderdaad allemaal niet. Maar dat is ook nogal moeilijk als je een hekel hebt aan visies.

Sonic2
Sonic215 dec. 2020 - 22:01

Rutte stapt ook net als nog meer rechtse "groeibriljanten" ook elke keer heen over het leed van uitkeringsgerechtigden. Laat Corona dan de eyeopener zijn. Red echt elke ondernemer wat mij betreft. Maar laat het na Corona eens afgelopen zijn met het voortdurende geschoffeer en het ronduit onfatsoenlijke kotsen op mensen met een uitkering. Wat je vooral in die kringen ziet. Ook mensen met een zeer goed lopend bedrijf tot Corona kunnen getroffen worden door enorme tegenslag. En met alle liefde moeten al die ondernemers gered worden. Maar het zou ze sieren als de ondernemers dan eens een eerlijke en oprechte houding aan nemen tegen al die "uitvreters". Tegenslag kunnen we allemaal hebben. En bij Rutte merk je voor de rest de schaduw van 2012. Toen hij die beloftes deed. Dus wilt hij niets meer beloven. Dat lijkt me ook gewoon logisch. En het is voor de rest makkelijk om na de politiek te wijzen. Maar kennelijk moet er op elke hoek van de straat een BOA of een politie agent. En er had waarschijnlijk eerder ingegrepen moeten worden. En er is genoeg fout gegaan op regering vlak. Maar om nu alles naar Rutte toe te schuiven. Dat is wel erg makkelijk.

Thuiszitter
Thuiszitter15 dec. 2020 - 19:12

Hoor net de Jonge uitleggen dat de GGD nog niet zover is om dit jaar al te vaccineren . Het medicijn is er wel al dit jaar in het land, daar zakt mijn broek nu van af. In mei juni waren de vaccins er al in de testfase en nu gaat men eens bedenken hoe of wat. En dat is typisch de aanpak van de pandemie, het zomerreces was belangrijker dan een uitgebreid controle te organiseren om de brandhaarden snel op te sporen en de kop in te drukken. En zo gaat het maar door, fout op fout .

Bert de Vries
Bert de Vries15 dec. 2020 - 15:53

Rutte heeft een voortreffelijke communicatiestrateeg. Zijn advies was, de huidige situatie te framen als een ramp die ons heeft getroffen, en de maatregelen te framen als een weg naar verlossing. Als dat overtuigend overkomt, wordt de schuldvraag verduisterd en wordt de schuldige de verlosser. Daarbij kan de intellectuele elite gevoeglijk worden genegeerd, omdat die stemmen toch al niet naar de VVD gaan. Eerst de macht en daarna de rest. Briljant.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 dec. 2020 - 8:49

Het gekke is dat zoveel mensen het geloven dat de regering niet zelf mede de oorzaak is van het doorgaan van de ramp. Omdat ze geen alternatief voor hun ogen hebben. Men heeft wel van het buitenland gehoort, maar doen net alsof het niet bestaat of het een andere wereld is. Ik zie steeds mensen zeggen: Het bewijs dat de Nederlandse regering niet beter kunnen is dat ze het niet doen. Dan haben sie es dus nicht gewusst want dat konnen ze niet denken. Zo is het dus niet. Het is een keus. Het beleid kunnen ze zo overnemen, maar ze vertikken het.

Buitenstaander
Buitenstaander15 dec. 2020 - 15:27

@Griezel Nou in vergelijk met die anderen, bv in de oppositie, steekt ie er met kop en schouders bovenuit. Maar je moet nog steeds onder een rotsblok leven als je dat niet door hebt :-) Snap nu de naam Griezel, want dat is t.

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2020 - 14:51

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 dec. 2020 - 15:34

Zolang het maar niet jouw strop is, hé.

Poeha
Poeha15 dec. 2020 - 18:47

Meneer van der horst vergeet dat je als non foodwinkel het beste af bent in Nederland. In de andere landen (hooguit Duitsland), krijgen ze minder of geen steun. Drama’s. Daar toont de regering wellicht meer empathie, maar de Nederlandse ondernemer weet dat je daar niks voor koopt.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 dec. 2020 - 19:43

Dat zeg ik helemaal niet, dat jij geen mening mag hebben als je geen non food ondernemer bent. Wat ik wel zeg is dat het misschien niet zo´n gek idee is om erover na te denken wat je mening voor anderen betekent. Ik zou zeggen: boekhandels wel open, de tabakswinkels ook en snelle en ruime compensatie voor de economische schade. Je kunt je medeburger niet vragen om voor het algemeen belang failliet te gaan terwijl jij de rit ongeschonden uitzit.

Satya
Satya15 dec. 2020 - 20:17

Han Je commentaar slaat nergens op. Veel van deze ondernemers hebben personeel met hypotheken. Er is volgens mij niemand die dit nog leuk vindt maar ook niemand wil zijn ouders verliezen of kind omdat de zorg overbelast is. De reguliere zorg is al in de drang.

Poeha
Poeha15 dec. 2020 - 20:23

De boekhandel bijvoorbeeld verdwijnt allang uit het straatbeeld, omdat men boeken al jaren online koopt. En nu moet de boekhandel ineens open. Kom op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2020 - 22:54

Er zijn nog steeds boekhandels. Sommige mensen houden ook van bladeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 dec. 2020 - 4:49

Poeha Daarom moeten de boekhandels juist open blijven. Daar kun je dan gemakkelijk afstand houden! Anderzijds mag je de boeken wel aanraken en ruiken ze heerlijk. Bijkomend voordeel; je bent nooit alleen als je een boek leest.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen15 dec. 2020 - 14:19

Waar ik mij vooral aan ergerde was het volkomen gebrek aan perspectief. Geen enkel woord van aanmoediging of vooruitzicht. Geen visie, geen toekomst, alleen maar beperkingen. Zo krijg je mensen niet mee.

1 Reactie
Sailor2
Sailor215 dec. 2020 - 17:55

Tweekeerbellen "Geen enkel woord van aanmoediging of vooruitzicht." Dat papegaaiden ze ook allemaal op tv. Maar kom, lees soms een krant en je weet precies wat het perspectief is. Desalniettemin: Er komen meerdere vaccins aan, het duurt ff, we weten nog niet precies de datum en dus beloven we niks want anders krijgen we weer gezeik als we een dag te laat zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew15 dec. 2020 - 13:47

(...) maar alle boekwinkels blijven de komende vijf weken gesloten. ---------------------------------------- Ik zie het verschil ook niet in besmetbaarheid als het gaat om winkelen bij de AH en bij een boekwinkel. Mits in beide gevallen met mondkapje en overige maatregelen. Eens dus met Han van der Horst: boekwinkels (maar ook veel andere zaken) kunnen gewoon openblijven.

6 Reacties
Poeha
Poeha15 dec. 2020 - 14:45

De Nederlanders hebben al vòòr Corona laten zien dat ze liever boeken online kopen. Overal sluiten ze de deuren. https://www.duic.nl/retail/literaire-boekhandel-utrecht-sluit-na-30-jaar-de-deuren/ Zeker in Corona tijd zullen ze de boekhandels helemaal weren. Niets aan de hand dus, nu boeken allang liever online gekocht werden.

Haz
Haz15 dec. 2020 - 15:02

Qua besmettingsgevaar is er geen verschil. Er is wel verschil tussen de producten die verkocht worden. Bij een boekwinkel worden geen producten verkocht die men voorziet in eerst levensbehoeften. Een supermarkt verkoopt die producten wel. Heel moeilijk is het niet.

Buitenstaander
Buitenstaander15 dec. 2020 - 15:24

Jaen wat is dan essentieel? Of gaan we hier weer typisch NL lopen te miereneuken, omdat we zogenaamd weer 'slim' proberen te zijn...

NoahAmber
NoahAmber15 dec. 2020 - 17:18

@Norm 15 december 2020 at 16:24 Jaen wat is dan essentieel? Eten en drinken en in het weekend een wip. Vraag dat maar aan de overlevenden van de hongerwinter. Een boek kan je niet vreten

Karingin
Karingin16 dec. 2020 - 7:54

Nou zonder boeken ga ik toch echt geestelijk dood hoor

NoahAmber
NoahAmber16 dec. 2020 - 10:14

@Karingin 16 december 2020 at 08:54 Nou zonder boeken ga ik toch echt geestelijk dood hoor Daar hoef je niet echt een winkel voor te betreden. Alle boeken zijn te koop op i-net en je hebt ook nog zoiets als epub's

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen15 dec. 2020 - 12:56

Han, Je hinkt een beetje op twee gedachten in dit stuk. Is het probleem nou dat Rutte ondernemers beledigde door hun handel als niet essentieel te bestempelen, of ging hij nou niet ver genoeg en had hij ook het eredivisievoetbal als niet essentieel moeten bestempelen (en de exploitanten daarvan dus kennelijk moeten beledigen)?

Poeha
Poeha15 dec. 2020 - 12:29

Wat een gezeur weer. In België hebben ze wellicht meer empathie met hun woorden als “knuffelconract”. Nederland doet het op alle fronten die er wel toe doen beter https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-nederlandse-economie-doet-het-minder-slecht-dan-elders-in-europa-hoe-kan-dat~b3eacf8f/ Je moet er geen doekjes om winden van “niet essentieel, woew zeg dat maar niet”. Gewoon zeggen waar het op staat. Geen fluwelen handschoenen meer. En de boekwinkels.....in Duitsland koopt men zeer weinig online. Daar is het een ander verhaal. In Nederland hebben we ons online aangepast en de boekhandels verdwenen daarom toch al. https://www.parool.nl/nieuws/laatste-zelfstandige-boekhandel-verdwijnt-uit-zuidoost~b9c2fb3e/ Dat is Nederland. Aanpassen en geen fluwelen handschoenen meer. De cijfers tellen en daar zijn we het beste in.

1 Reactie
Karingin
Karingin16 dec. 2020 - 7:49

Polki is er nog hoor, kom er af en toe, leuke winkel

Bouwman2
Bouwman215 dec. 2020 - 12:20

Hier op de boerderij waar we nog steeds wonen waren we zeer gesticht door wat de minpres zegde. Het ging er bij ons in als Gods woord in een ouderling.We voelden ons verbonden met die 8 miljoen anderen die meekeken. Buiten was het kil, donker en het motregende. Onder de bomen stonden wat mensen te krassen. Er kwam een surbeillance auto voorbij. De agente zette haar lippen. aan. Er was niets aan de hand. Alles was zo sereen als een kerstnacht. Binnen zat Mark Rutte,en in het torentje stond het portret van J.R Thorbecke in warm licht gevat... De autocue stond aan en de tekst was helder. Rutte blies zijn wangen even op, er klonk een lichte zucht. Het was een imponerende en geheel natuurlijke presentatie en de communicatie lukte nagenoeg vlekkeloos.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 dec. 2020 - 15:36

Er stonden wat mensen te krassen. Zijn bij jou op het eiland de mensen zo moeilijk van de kraaien te onderscheiden?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 dec. 2020 - 11:42

Je moet wel onder een steen geleefd hebben als je nu nog niet doorhebt dat deze man totaal incapabel is .

Satya
Satya15 dec. 2020 - 11:33

"Hij beledigde een belangrijk deel van het MKB door hun zaken te bestempelen als niet noodzakelijk of niet essentieel." Sommige mensen zijn ook wel erg gemakkelijk gekwetst hoor. Ik vraag me af wat jij onder noodzakelijk of essentieel verstaat. Veel producten zijn luxe. "Rutte stapte betrekkelijk snel over de financiële problemen heen waarmee winkeliers zitten die tegen een onverkoopbare kerstvoorraad aankijken." Hadden sommige opiniemakers nu maar eens verder nagedacht toen ze rare teksten schreven over mensen die slaafs waren en dergelijke. Dit was zo gemakkelijk te voorzien, kijk naar sars1. Had daar naar gehandeld. Dan was er nu meer mogelijk. Maar nee, die slaven die geen greintje anarchisme bezitten bleven braaf thuis zitten. Me al die tijd aangepast, ik ben het zo zat om alleen te zijn en eenzaam. Toch denk ik dat het de enige manier was om die horecagelegenheden open te houden, gezond verstand gebruiken was geweest. Met verbijstering heb ik opinie gelezen en beelden op tv gezien. Het zijn die mensen die zo nodig op vakantie moeten, die nog even gauw hun stamppot moesten eten en die op potten en pannen slaan die deze ellende over ons heen hebben gestort. Niet de mensen die eindjes gingen fietsen of wandelen en afstand hielden, die in een beperkte kring bordspellen speelden, die een goed boek uitzochten terwijl ze hun medemens respecteerden door afstand te houden. Wat mij betreft verdienen die opiniemakers hoon, spreekwoordelijke pek en veren. Het was niet zo moeilijk te voorzien hoe dit ging eindigen als je naar Trump land keek. Florida en Texas waren goede indicatoren. Grrr Han hou jij je oordeel maar voor je.

HarrieJ
HarrieJ15 dec. 2020 - 11:27

Nee, Rutte komt niet met een New Deal, van een versterking van de sociale welvaartstaat. Maar waarmee kwam hij dan wel? Met een traditioneel appel op het benauwende gezin, zonder daarvoor enig substantieels aan te reiken. Back to the fifties. En daarna, so I fear to fear, naar de fourties? Unilever? zo vrij als een vogel.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander15 dec. 2020 - 11:19

Orban in schaapskleren? Tja,... licht aan het einde van de tunnel. Elke keer als je iets van licht lijkt te zien legt Rutte met zijn VVD het weer een stukje verder weg. En in de basis gaat er niets veranderen, die wil is er gewoon niet bij de neoliberalen. Sterker nog het recht is voor de VVD en vele middenpartijen niet voor allen bestemd. In de gehele schijnvertoning zet Rutte zich vaak neer als onder meer de hoeder van de rechtsstaat. Maar zijn partij morrelt zelf steeds, voortdurend en duurzaam aan die rechtstaat. Het moet kennelijk een soort rechtstaat van de VVD'ers en rechtsextremisten worden en het liefs niet van kritisch andersdenkenden. Kijk maar eens even naar het (concept) verkiezingsprogramma van de VVD. Op het moment dat de staat rechtszaken gaat verliezen( klimaat, milieu) staat de VVD vooraan om de regels even snel te veranderen. Kon vroeger een ieder nog beroep aan tekenen nu is dat al vernauwd tot een direct belanghebbende. De kritische burger om de hoek is daarbij al heel snel uitgeschakeld. Als reactie daarop kwamen er o.a. stichtingen, verenigingen en NGO's die bij beroepszaken voor de belangen van kritische burgers op kwamen. En nu de overheid niet aan zijn (milieu)verplichtingen toekomt en daar in rechte aan wordt verplicht moeten dus NGO's en verenigingen ook maar in het recht worden uitgesloten van beroep. Hoe democratisch is dat? Juist in het vernietigen van natuur, aantasten van biodiversiteit, bodem water en luchtkwaliteit licht de bron van de (corona) ellende. En dat blijft als het aan de VVD maar ook het FvDA (Forem voor Democratisch Appel)zo tot in de lengte van dagen. Het erkennen dat we te lang op de pof hebben geleefd met een systeem dat het leven langzaam maar gestaag uitholt daar willen de VVD maar ook veel andere partijen en complotdenkers geen kritische vragen over horen. Simpelweg om dat de vragen vanuit dat systeem van ongeremde groei en daarbij horende dogma's niet kunnen worden beantwoord. En dan heb ik het nog niet eens over het uitkleden van de sociale advocatuur, de voor vele vluchtelingen verhoogde taaleisen waar velen onmogelijk aan kunnen te voldoen. De Schoo lezingen van o.a. boekhouder van rechtse signatuur Wopke waarin immigratie als een groot probleem worden gezien en de simpele ziel angst moet aanjagen. Maar beste mensen 'arme grond, brengt arme mensen voort'. Al deze versluierde aanvallen op recht en leven liggen vlak naast en gaan vaak over in het gedachtengoed van extreemrechts. De kunst van de VVD is dus om het volk dom te houden en de kritische burger uit te schakelen. Maar uiteindelijk zal steeds weer blijken dat het nooit genoeg is. Dat het nog strenger moet vooral voor de kwetsbaren, het kwetsbare en de kritische andersdenkenden En ja, zo huppelen we met de VVD voorop we van crisis naar crisis in een wereldwijd ziekenhuis waar natuur, milieu, dier, mens en plant steeds meer en intenser het nakijken hebben. Het kort flikkerende licht in de tunnel is kennelijk alleen voorbestemd aan grootindustriëlen, multinationals en (extreem) rechts. Een licht wat steeds beperkter en bruiner kleurt. De Orbannetjes zijn echt niet zo ver meer weg.

6 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander15 dec. 2020 - 11:22

'Licht' ergens in de tekst is eenmaal ook' ligt".

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 dec. 2020 - 12:13

Nou Sjoerd, dat licht er maar aan.....;)

Buitenstaander
Buitenstaander15 dec. 2020 - 12:29

@ Sjoerd Toch wel knap telkens, om een toespraak van Rutte, die ons even een spiegel voorhoudt van wat de consequenties zijn als een bevolking zelf wel uitmaakt hoe de regels en aanbevelingen moeten worden uitgevoerd, te koppelen aan Orban; een boekhouder Hoekstra en alle zgn neo- liberale uithollingen. En nu maar wachten op Sjoerd en de rest van links NL die het (achteraf ) altijd beter weten... Zogenaamd. God behoede ons. Het toont wederom de trieste staat van het huidige links NL aan, met een lachende Rutte en Hoekstra in Maart. Helaas.

LaBou
LaBou 15 dec. 2020 - 17:59

Norm heeft niet eens in de gaten dat die twee hem gewoon recht in zijn gezicht uitlachen om zijn slaafse volgzaamheid m.b.t. hun kneiterrechts politiek.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander15 dec. 2020 - 18:35

@Norm Ach ja, goed lezen is ook een vak. En feiten negeren dat laten we ook maar aan Norm over. Nu ben ik volgens norm plotseling 'de bevolking' die uitmaakt hoe de regels en aanbevelingen moeten worden uitgevoerd. Daar heb ik het niet eens over gehad. Vervolgens gaat het op zijn FvDemagogisch over de huidige staat van Links NL raaskallen met een vleugje God er ook nog bij. Op een goed begrijpelijk met feiten onderbouwd verhaal van Norm is het hier op Joop ook nog even wachten.

Karingin
Karingin15 dec. 2020 - 23:06

Helaas zegt ie dan ook nog, die huichelaar. Je hebt helemaal gelijk Sjoerd, de VVD is voor een klassenmaatschappij en het recht van de sterkste. Norm vindt dat ook - niet eens stiekem - het beste systeem, en gaat er gevoeglijk vanuit dat ie zich altijd aan de goede kant zal bevinden...tot 't een keer niet zo is en dan merkt ie opeens dat er geen mogelijkheden meer zijn om zich te verweren

Haz
Haz15 dec. 2020 - 11:12

Lekker zure kijk op de speech. Wat had je dan verwacht? Een vrolijk babbeltje met een paar grappen ertussendoor? En qua maatregelen - de auteur had dan graag gezien dat alles open zou blijven? Of dat alle winkeliers die nu dichtgaan een paar duizend euro krijgen als compensatie? En of de horeca zich beledigd voelt n.a.v. deze speech betwijfel ik. Zij vinden het geen leuke boodschap dat ze dicht moeten blijven en hadden onbegrip dat bv. hotel-restarants wel open mochten blijven. Dat laatste is nu rechtgetrokken. Daarnaast is er een nieuw steunpakket. Maar dat is uiteraard nooit goed genoeg in de ogen van critici - die weten het allemaal beter. Maar hoe het dan beter zou moeten, dat horen we zelden.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 dec. 2020 - 19:45

Ik had iets behoorlijks verwacht. Een voorbeeld van iets behoorlijks is bij het stuk gevoegd.

Fredje3
Fredje315 dec. 2020 - 11:10

Alhoewel ik over het algemeen gezien geen voorstander ben van dit kabinet heeft Rutte wel gelijk. Hij heeft het zo vrij als mogelijk proberen te houden, maar heeft te maken met heel veel Nederlanders die continue de grenzen blijven opzoeken en niet het besef hebben wat daar de consequenties van zijn. Het zijn er niet een paar, maar winkelcentra vol en dan nog niet 1x maar achter elkaar. Als een stelletje idioten en dan maar blijven wijzen naar jongeren of Chinezen of nog erger... Zeggen dat het niet duidelijk is, terwijl de regels voor iedereen met een meetbaar iq het best wel duidelijk is.

Buitenstaander
Buitenstaander15 dec. 2020 - 10:46

17 miljoen NLders en 17 miljoen stuurlui. 'Onze' oppositie wist het gisteravond ook weer beter. Leuk programma dat 'M'. De kritiekloze opniemogelijkheid voor links NL, en mn GL. Het geeft alleen maar meer aan hoe inhoudsloos beide oppositieleiders Asscher en Klaver zijn en hoe eenvoudig het wordt voor Hoekstra en Rutte in Maart.

Joop den Uil
Joop den Uil15 dec. 2020 - 10:45

Ik zou het nou weer niet zo op de man Rutte spelen ... stem, houding, oud-carriere.... wel wat andere observaties: - het is nu wel erg duidelijk dat ''scholen'' niet meer voor kennisoverdracht zijn maar platweg een creche om kinderen overdag onder de pannen te hebben - de periode Kerstmis is nu officieel afgegleden naar Kerstfeest waar de gedachte niet heerst maar de maag, en vooral met zn allen voor de buis te gaan zitten ... gezelligheid op primitieve wijze. - als de BOA al vanaf de eerste golf wat meer daadkracht had getoond/gekregen , was het nooit zover gekomen dat deze lockdown was uitgeroepen ... een kleine groep aso's hebben het land op slot doen gooien - en een persoonlijk probleem: nu de winkels dicht zijn, waar kan ik dan een nieuw mondkapje aanschaffen ? (de suggestie om er een vd straat te rapen en te wassen houd ik in beraad)

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens15 dec. 2020 - 12:51

Jumbo, Albert Heijn. Ook voor je wc-papier.

Joop den Uil
Joop den Uil15 dec. 2020 - 13:18

Eric, jumbo en heyn mogen geen kleding verkopen ... wc papier als alternatief zou kunnen ..dank voor de tip want ik had al een plastic zak over het hoofd

Eric Minnens
Eric Minnens15 dec. 2020 - 14:38

Mondkapjes... kleding... Zakdoekjes, zijn die ook kleding? En oogkleppen? Overigens zijn de drogisterijen ook open.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2020 - 21:24

Bij mijn AH lagen ze al maanden bij de zelfscankassa.

adriek
adriek15 dec. 2020 - 10:18

"Mark Rutte bracht een ingewikkelde boodschap." Nee hoor, de boodschap was poepsimpel: het aantal ziekenhuisopnames loopt uit de klauwen, jullie begrijpen de regels niet dus maken we het nog simpeler: alles op slot. We zien later wel hoe we de economie redden, de geldpersen staan al warm te draaien. "Hij beledigde een belangrijk deel van het MKB door hun zaken te bestempelen als niet noodzakelijk of niet essentieel." Als deze sectoren zich beledigd voelen moeten ze dat vooral zelf weten. We kunnen heel goed een paar weken zonder nieuwe kleding, lippenstift of kerstverlichting, en zelfs het gemis van de kapper is overkomelijk. Over langere periode zijn deze sectoren van belang, prettig, nuttig of zelfs noodzakelijk, maar voor een week of zes kunnen we prima zonder.Het staat natuurlijk buiten kijf dat deze ondernemers steun verdienen, maar dat is een heel andere discussie. "... hoe het virus onder de knie te krijgen wist hij er niet bij te vertellen ..." Heb je de vorige persconferentie gemist? Het gaat misschien allemaal niet perfect, maar de voorbereidingen voor vaccinatie zijn in volle gang. Leveringen zijn (bijna) onderweg, en er weinig nieuws te vermelden op dat gebied. In de tussentijd moet de groei van het aantal besmettingen (en vooral het aantal ernstig zieken) beperkt worden - dat is in het beleid 'onder de knie krijgen'. Naar nul terug brengen is nooit het doel geweest (met dat beleid kun je het oneens zijn, maar zo liggen de feiten.) De media- en communicatietrainingen die her en der gegeven worden bereiden leiders niet voor op niet-standaard boodschappen. De opleidingen van communicatietrainers zijn al jaren van bedenkelijk niveau dus daar hoef je weinig van te verwachten.

Bouwman2
Bouwman215 dec. 2020 - 10:09

Gelukkig is Van der Horst nog helemaal onder ons en zweeft hij als Godheid over de wateren. en laat hij het donderen en bliksemen. Thor staat ook bekend als de reuzendoder.. de Godheid met de slijtende hamer. De vraag is wel of Thor met behulp van Loki, de god van de twijfelde de mens Rutte kan doen sneven. Je denkt: dat lukt em vast, maar ik heb er toch een beetje hard hoofd in.

3 Reacties
JoostV52
JoostV5215 dec. 2020 - 13:17

Van der Horst heeft een ongelooflijke hekel aan Rutte en alles wat riekt naar de VVD en grijpt alles aan om kritiek te spuien zonder te melden wat er anders zou kunnen/ moeten.

Buitenstaander
Buitenstaander15 dec. 2020 - 15:29

@Joost Dat is het Joost. De meesten weten het (hier) altijd beter, vooral waar het de VVD of CDA betreft, en vooral ....... achteraf, en.... zonder dat t tebewijzen valt. . Daarom is de oppositie ook zo triest.

Karingin
Karingin15 dec. 2020 - 22:28

En terecht. Weet je wie pas triest zijn? Fanboys

LBNB
LBNB15 dec. 2020 - 10:09

Hugo de jonge deed het savonds niet beter bij beau. Natuurlijk was doorvragen weer verboden. Mark Rutte mocht ook weer onzin verkopen dat er begin zomer/eind lente te vroeg versoepeld was (juist te laat). Geen woord over aerosolen en ventilatie. Kennelijk denken ze hier nog steeds dat sinterklaas in België die mensen in de zorghuizen 43 mensen in de anderhalve meter cirkel van hem heeft toegelaten.

2 Reacties
voorburg2
voorburg215 dec. 2020 - 12:59

Die Belgische Sinterklaas droeg een mondkapje. Aerosolen? Hoe dan? Ventilatie? Dit was vergelijkbaar met een bezoek aan een supermarkt. Ook in supermarkten is de ventilatie beperkt. We weten nog steeds veel te weinig over hoe dit virus verspreidt. Leg me nog eens uit waarom deze zomer we te lang hebben gewacht met de versoepeling.

LBNB
LBNB15 dec. 2020 - 14:37

@voorburg [We weten nog steeds veel te weinig over hoe dit virus verspreidt. Leg me nog eens uit waarom deze zomer we te lang hebben gewacht met de versoepeling.] Nou hier komt ie, de versoepeling ging in 3 stappen: Na stap 1 op 11 mei (contactberoepen en basisscholen weer beperkt open) zien we een nog steeds verdere geleidelijke daling. Half april zat dat nog op het niveau van 100 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Toen stap 1 gedaan was, zaten we op 30 gemiddeld. Dat daalde naar een niveau van onder de 10. Toen kwam stap 2 en daalde het naar een niveau van 5 per dag. En na stap 3 bleeft dat onder dat niveau tot en met twee weken later. Daarna in augustus een kleine opleving die toen weer afnam. Vanaf het moment dat de R in de maand kwam is het gestaag lineair gaan stijgen en kwamen er steeds meer ziekenhuisopnamen en nu is het al 3 weken stabiel (11.2% positief in week 48, 11.7% positief in week 49 en 12.0% vorige week). We hadden beter eerder kunnen versoepelen begin mei zodat meer mensen het virus zouden krijgen. In de zomer is de weerstand hoger en zit je minder binnen op elkaar dus is de dosis virus die je binnenkrijgt ook lager dus je wordt minder ziek. Dat dit werkt zie je aan de Zweedse grafieken , deze tweede golf in Zweden zorgt niet voor overbelasting in de zorg en de groei is veel minder snel. In de strengste landen (Italië, Frankrijk, Duitsland) zie je dat het nu erger is dan in het soepelere Nederland en veel erger is dan in Zweden.

NN2
NN215 dec. 2020 - 9:54

Mwah, beledigd? Niet essentieel kun je ook zien in de context van; niet perse, nu of binnen een aantal weken noodzakelijk om te overleven.