Joop

Hoe Rusland het Eurovisie Songfestival gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne

  •  
26-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De mooie Russische zangeres met een lichamelijke beperking, Yulia Samoilova kreeg een te verwachten Oekraïens inreisverbod
Het is niet waarschijnlijk dat een serieuze opinie-site als Joop ooit aandacht heeft besteed aan het wat onnozele gebeuren van het Eurovisie songfestival. Recente ontwikkelingen aangaande dit jaarlijkse muziek-spektakel maken het echter noodzakelijk er nu wel over te schrijven.
Op 12 maart werd bekend dat de Russische zangeres Yulia Samoilova dit jaar haar land zou vertegenwoordigen op de 2017-uitgave van het songfestival. Dat vindt op 13 mei plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev omdat de Oekraïense zangeres Jamala in 2016 de winnares was.  
De internationale berichtgeving over de verse Russische kandidate benadrukte niet zozeer dat ze er goed uitziet, een mooie stem heeft en zich heeft voorbereid met een kansrijk nummer, maar vooral dat ze invalide is. Vanwege een ernstige spierziekte zit ze sinds haar jeugd in een rolstoel. De positieve verhalen in de internationale media over de zangeres stralen natuurlijk ook af op Rusland als geheel, inclusief  president Putin en zijn kliek in het Kremlin.
Vooral in Rusland ontstond er een grote verontwaardiging toen de Oekraïense veiligheidsdienst SBU afgelopen woensdag besloot om Yulia Samoilova een inreisverbod van drie jaar op te leggen. De reden was dat zij in de Krim had opgetreden nadat Rusland dit Oekraïense schiereiland in 2014 met militaire macht had bezet. Internationaalrechtelijk is de Krim Oekraïens staatsgebied. De Oekraïense wet bepaalt dat toegang tot de Krim slechts geoorloofd is vanuit ander Oekraïens gebied. De zangeres was echter direct vanuit Rusland naar de Krim gereisd.
Het Oekraïense inreisverbod kan niet als een verrassing zijn gekomen. Rusland en andere landen waren herhaaldelijk formeel geïnformeerd dat niet-Oekraïense burgers, inclusief artiesten, de toegang tot Oekraïne zou worden geweigerd wanneer ze zonder toestemming van Oekraïne de Krim hadden bezocht. Daarom zijn er nogal wat waarnemers die ervan uitgaan dat Rusland’s keuze van Yulia  Samoilova een vooropgezet plan was om Oekraïne in diskrediet te brengen, sommigen spreken zelfs van een provocatie. 
Altijd weer moet beseft worden dat er in het Rusland van Vladimir Poetin weinig spraakmakende beslissingen of gebeurtenissen zijn die toevallig plaats vinden. Vaak worden zulke zaken aangestuurd vanuit de omgeving van de man in het Kremlin en hebben zij tenminste zijn stilzwijgende instemming. Veelal maken zij deel uit van de zgn. ‘hybride’ oorlogsvoering door het Kremlin.
Op zich zou de bonte wereld van Eurovisie-fans, niet alleen in Rusland maar ook daarbuiten, al geschokt hebben gereageerd wanneer Oekraïne een ‘gewone’ mooie jonge Russische vrouw om politieke redenen  zou hebben verhinderd om haar Eurovisie-droom te verwezenlijken . Zo’n veroordeling wordt begrijpelijkerwijs veel sterker wanneer het de afwijzing van een gehandicapte in een rolstoel betreft.  
Yulia Samoilova is overigens niet het klein meisje dat niet begrijpt waarom Oekraïne zo bang voor haar is zoals ze onlangs in een interview in de Russische krant ‘Pravda’ zegt (NB vrijwel geen medium in Rusland is van de overheid onafhankelijk). Zij is zeker geen ‘dom blond’-achtig zangeresje dat slechts in een oppervlakkige muziek-bubbel leeft, maar een bijna 28 jaar oude afgestudeerde psychologe. Geheel in de lijn die Rusland de afgelopen jaren volgt trekt ze in het Pravda-interview hard van leer tegen het Westen, sprekend van ‘westerse agressie tegen Rusland’,  ‘Amerikaanse oorlogsschepen die opstomen naar Oekraïne’, ‘westerse pogingen’ om ons volk (d.w.z. het Oekraïense en Russische), dat er in feite één, is te ‘splijten’ om te eindigen met ‘als Rusland Oekraïne niet verdedigt dan is de volgende klap voor Rusland….(en dan zal) een broeder tegen een broeder opstaan’
Oekraïne zit met de hele situatie nogal in haar maag. Het moest kiezen tussen twee kwaden : enerzijds een duidelijke stellingname tegen onaanvaardbare Russische agressie in de Krim en Oost-Oekraïne en het ophouden van de eigen waardigheid, met als risico een backlash in de internationale publieke opinie tegen het hardvochtige besluit om een lief, mooi, gehandicapt meisje in een rolstoel van het podium te weren ; anderzijds meegaan in het bijna zekere Russische spel om Oekraïne moreel te dwingen deze slim gekozen Russische kandidate toe te laten, in strijd met de eigen fundamentele principes en de Oekraïense publieke opinie die al drie jaar door Russische agressie wordt getergd tegen zich in het harnas jagend.
Agressie die sinds enkele weken weer leidt tot dagelijkse berichten over gewonde of gesneuvelde Oekraïense soldaten in de door Rusland bezette Oost-Oekraïne.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Clark Kent
Clark Kent27 mrt. 2017 - 15:58

Even kijken of ik dit begrijp: De Oekraïne weigert de Russische zangeres voor het Eurovisiesongfestival toe te laten omdat ze in de afgelopen drie jaar wel eens in de Autonome Republiek de Krim is geweest en dat is dan een oorlogsdaad van... Rusland. En toen de Oekraïne vorig jaar het zwaar gepolitiseerde (en niet originele, het stond een jaar voor het songfestival al op Youtube) "1944" instuurde naar het songfestival was dat ook de schuld van Rusland, natuurlijk. Dat Rusland in de publieksstemming gewonnen had, daar werd gelukkig korte metten mee gemaakt. Leuk hoor, zo'n a-politiek songfestival.

2 Reacties
KnightKortLang
KnightKortLang29 mrt. 2017 - 9:57

@Clark Kent Inderdaad is de annexatie van de Oekraïense Krim door de Russische Federatie in strijd met het internationaal recht omdat het de territoriale integriteit van Oekraïne schendt. Die bezetting en het zogenaamde referendum dat tot de annexatie leidden werden in resolutie 68/262 op 27 maart 2014 in de Algemene Vergadering van de VN met grote meerderheid van stemmen veroordeeld. De annexatie van de Krim door de Russische Federatie werd beantwoord met sancties van onder meer de EU, de VS, Canada, Japan en internationale organisaties. Onderdeel van die sancties zijn reisbeperkingen voor personen die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen. Omdat Yulia Samoilova na maart 2014 op de Krim is opgetreden valt zij in deze categorie. Zij heeft niet alleen in strijd met de Oekraïense wet, maar ook in strijd met de Westerse sancties gehandeld. Daarom moet de EU in deze kwestie positie kiezen. Het is onbegrijpelijk dat de EU dit tot nu toe niet heeft gedaan. Op termijn zal de Russische Federatie de Krim moeten teruggeven aan Oekraïne. Maar zolang dat nog niet zover is en westerse landen en Oekraïne dat niet met geweld kunnen of willen afdwingen is de op een na beste oplossing een strikte economische boycot van de Krim. Het optreden van Russische artiesten op de Krim -zonder tussenstop in Oekraïne- is niet alleen in overtreding met de Oekraïense wet maar ook een directe ondermijning van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne die tot de westerse sancties leidden. Daarom is het merkwaardig dat Oekraïne de kooltjes uit het vuur moet slepen en de EU terughoudend optreedt. Als de EU naar de in 2014 opgelegde sancties zou handelen, dan zou het Yulia Samoilova op een sanctielijst zetten en haar daardoor praktisch uitsluiten van het Eurovisie Songfestival.

Clark Kent
Clark Kent29 mrt. 2017 - 19:46

We kunnen er lang en breed omheen lullen, maar het gaat in dit geval om een deelnemer aan het songfestival die door de Oekraïne niet toegelaten wordt. Dat is domweg politiseren van het songfestival. De Russische deelneemster is geen Oekraïens staatsburger, dus verwijzing naar het niet toestaan van een bezoek aan de Krim slaat in dit geval nergens op. Ze mag als Russisch staatsburger volgens de Russische wetgeving best de Krim bezoeken. Over de vermeende "annexatie" van de Krim door Rusland kunnen we kort zijn: die heeft in 1783 plaatsgevonden door Catharina de Grote, en daarna niet weer. Het schiereiland is daarna tot aan de instorting van de Sovjet Unie steeds onderdeel van Rusland dan wel de Sovjet Unie geweest. In 1991 is er reeds een referendum geweest voor volledige autonomie van de Krim, waar 93% van de bewoners van de Krim vóór stemden. De nieuwe Autonome Republiek de Krim zou onderdeel blijven van de door Gorbatschov voorgestelde nieuwe staatsinrichting. Dat ging niet door omdat de Sovjet Unie instortte en daardoor werd de Krim voor het eerst sinds de administratieve toewijzing door Chroestschov in 1954, deel van de Oekraïne. Het heeft nooit bij elkaar gepast. Een eigen grondwet, een eigen president, het werd allemaal verboden door de Oekraïne, maar de Krim heeft 22 jaar volgehouden zich te willen afscheiden van een land waar het nooit bij hoorde. De geweldsgolf na de coup in 2014 was de druppel en de Krim scheidde zich af door met grote meerderheid voor afscheiding te stemmen. En het is al vaker gezegd: als Kosovo zich zonder referendum kon afscheiden van Servie, kon de Krim zich zeker mét referendum afscheiden. Dat er een verschil is wegens aggressie van Milosevic is niet waar, er was zéker Oekraïense aggressie jegens de Krim zoals de aanval op een Krims konvooi bussen in Korsun (bussen uitgebrand, passagiers gemarteld, diverse passagiers vermoord door Pravyi Sektor nazi's), zoals het blokkeren van alle vrachtvervoer naar de Krim, het afsnijden van electriciteit naar de Krim, etc. Nu is er oorlog in de Oekraïne en vrede op de Krim. Houden zo. Krim hoort bij Rusland.

Patrick Faas
Patrick Faas27 mrt. 2017 - 11:49

Het leuke aan het songfestival is de puntentelling, want die zegt iets over internationale verhoudingen. Die liedjes vooraf zijn niet interessant, dus die sla ik over.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2017 - 8:10

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
johannn2
johannn227 mrt. 2017 - 13:35

boenders, Ach ja, het songfestival is uiteraard veel belangrijker dan de bezetting van de Krim. Oekraïne is al heel lang al heel duidelijk over wat mensen te wachten staat die naar de Krim reizen. Als je het verdedigen van je land, wat Oekraïne doet, als een af te serveren vorm van een politieke kwestie beschouwt, dan moet je wel heel erg veel houden van Poetin, boenders. .

johannn2
johannn227 mrt. 2017 - 13:52

boenders, Jij stelt: " Ik weet trouwens niets van Russische agressie in de Krim en O.Oekraïne; wel van bombardementen van het Oekraïense leger op de burgerbevolking in O.Oekraïne " Onder welke graspol heb jij gezeten de afgelopen jaren? Maar jij hebt vast uitstekende jouzelf bevestigende alternatieve bronnen. Waaronder objectieve media als Russia Today toevallig? En je hebt vast ook niets met de kwaliteitsmedia, die jij vast afserveert als MSM (Main Stream Media). Right? Jij stelt: " dat de bevolking van de Krim in overgrote meerderheid in een referendum voor aansluiting bij Rusland heeft gekozen. " Nog los van de kwaliteit van dat referendum, Volgens mij kent Oekraïne geen bindende referenda over het zich afscheiden van delen van hun staat. Wij ook niet trouwens. En geen enkel ander land bij mijn weten. Maar misschien kent jouw geliefde heilstaat Poetin-Rusland dat wel, en kunnen gebieden zich daarvan afscheiden als ze dat liever willen? (Geef me even hun betreffende wetsartikelen door.) Dat zou natuurlijk op z'n minst wel moeten als zij zo'n referendum in een ander land wél accepteren, tegen de geldende wet daar in, nota bene. .

johannn2
johannn227 mrt. 2017 - 13:54

boenders, Right or wrong, .. - sorry, even overnieuw - "Wrong or wrong, Rusland!" .

Andreas Cappen
Andreas Cappen27 mrt. 2017 - 14:07

Ik weet trouwens niets van Russische agressie in de Krim en O.Oekraïne >> Dan heb je het nieuws niet goed gevolgd. De illegale annexatie van de Krim heeft toch echt in alle kranten gestaan op was op ieder televisiekanaal te gemeld. Zelfs op Russia Today. Of vind je het een inconvenient truth dat je lievelingslandje een schurkenstaat is dat alle regels aan haar laars lapt? en dat de bevolking van de Krim in overgrote meerderheid in een referendum voor aansluiting bij Rusland heeft gekozen. >> Oja, dat referendum dat in de verste verte niet aan democratische beginselen voldeed. Je bent wederom gezakt voor de vakken geschiedenis en feitenkennis.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2017 - 15:45

'Ik weet trouwens niets van Russische agressie in de Krim en O.Oekraïne' Logisch dat vertellen ze je niet op RT.

Clark Kent
Clark Kent27 mrt. 2017 - 16:46

Op de Krim is geen oorlog, in de Oekraïne wel. Ik weet wel waar ik liever zou zijn.

Andreas Cappen
Andreas Cappen28 mrt. 2017 - 4:25

! Boenders Het feit blijft dat een groot deel van O.Oekraïne en de Krim Russisch gezind is >> Je leidt de discussie weer eens af en komt weer met de onzin van de coup. Ik vraag al niet eens meer naar een onderbouwing. Die heb je toch niet, Maar zo te zien, gelooft niemand je.

thunderbird2
thunderbird228 mrt. 2017 - 22:49

Nee hoor Cappen, Boenders heeft een punt, haal jij dat nou maar eens onderuit.

johannn2
johannn229 mrt. 2017 - 21:35

thunderbird 29 maart 2017 at 00:49 Ga je ons ook nog verblijden met een uitleg van wat dat punt dan wel is dat boenders volgens jou zou hebben? .

Popiejopie3
Popiejopie327 mrt. 2017 - 7:54

De charmante dame was er zo snel bij op de Krim dat haar bezoek duidelijk een statement was. Onderdeel van Poetins vooruit geschoven (propaganda) troepen.

Rara4
Rara427 mrt. 2017 - 7:12

“Het is niet waarschijnlijk dat een serieuze opinie-site als Joop ooit aandacht heeft besteed aan het wat onnozele gebeuren van het Eurovisie songfestival.” Joop besteed juist heel veel aandacht aan het songfestival! Enkele voorbeelden beneden: http://www.joop.nl/nieuws/dit-lied-is-de-nederlandse-inzending-voor-het-eurovisiesongfestival http://www.joop.nl/nieuws/zusters-og3ne-voor-nederland-naar-eurovisie-songfestival-2017 http://www.joop.nl/nieuws/oekraine-wint-eurovisie-songfestival http://www.joop.nl/nieuws/pauw-john-de-mol-over-het-songfestival-van-de-toekomst http://www.joop.nl/kijk-nou/spotify-weet-al-wie-het-songfestival-gaat-winnen-wordt-het-douwe-bo http://www.joop.nl/nieuws/zweedse-lekkernij-wint-eurovisie-songfestival http://www.joop.nl/opinies/nederland-moet-bij-het-songfestival-voor-de-muziek-durven-gaan http://www.joop.nl/nieuws/huh-is-het-songfestival-decollete-dichtgeshopt http://www.joop.nl/kijk-nou/bijzondere-finse-inzending-eurovisie-songfestival http://www.joop.nl/nieuws/wordt-trijntje-s-walk-along-een-sing-along-op-songfestival http://www.joop.nl/nieuws/rusland-wil-stoppen-met-songfestival-winst-conchita-de-druppel http://www.joop.nl/nieuws/met-dit-lied-gaan-ilse-delange-en-waylon-naar-het-songfestival http://www.joop.nl/nieuws/joan-franka-niet-naar-finale-van-het-eurovisie-songfestival

Jaco Stuifbergen
Jaco Stuifbergen26 mrt. 2017 - 20:45

Het Eurovisie Songfestival is volgens mij al jaren een graadmeter van de relaties tussen landen. Als bijv. Kroatië en Servië elkaar hoge punten geven, weet je dat ze niet meer een oorlog ingerommeld willen worden. Als Roemenië een etnische Hongaar of Roma afvaardigt, weet je dat het probeert minderheden gelijke rechten te geven. Ik meen dat Turkije en Griekenland elkaar altijd extreem lage punten geven.

thunderbird2
thunderbird226 mrt. 2017 - 20:04

Weer een gaaf staaltje Poetinschaak, beetje dom dat ze daar in Kiev intrappen.

Myconius
Myconius26 mrt. 2017 - 19:40

Als het bovenstaande artikel waar is, dan is de regering in Kiev nog dommer dan ik al dacht. Want nu krijgen ze totaal onnodig een hoop 'bad press'. Eén optredentje van 3 minuten toestaan had dit kunnen voorkomen. Wel blijf ik het bijzonder vinden dat mensen die voor het zelfbeschikkingsrecht van Palestijnen en Kosovaren zijn, tegen hetzelfde recht zijn als het gaat om etnische Russen. Waar komt deze dubbele moraal toch vandaan?

2 Reacties
rbakels
rbakels27 mrt. 2017 - 1:13

Kosovaren en Palestijnen worden onderdrukt door Serviërs en Israëliërs. De Krim was al lang een stukje Rusland in Oekraïne dat wel met rust werd gelaten. Insiders vertellen me dat de verhouding tussen Rusland en Oekraïne vóór het huidige geschil te vergelijken is met de verhouding tussen Nederland en België. Er zijn misschien Brabanders en Limburgers die meer affiniteit hebben met België dan met Nederland, en er zijn misschien Antwerpenaren voor wie dat net omgekeerd is, maar het is ondenkbaar dat dit tot een oorlog leidt. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft veel meer te maken met de machtshonger van Poetin. En dan hebben we hier oom van die "weg met ons" mensen die het met Poetin eens zijn dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de grootste geopolitieke ramp is van de vorige eeuw. De werkelijkheid is dat talloze bezette volkeren hun vrijheid terugkregen. Zo kun je het uiteenvallen van het rijk van Adolf H. ook wel een ramp noemen, een ramp waar wij reuze blij mee zijn. Maar r is hoop. Poetin wordt in oktober 65, en van de week liet een jongere generatie luid gemor horen. Ik hoop dat er daar genoeg mensen zijn die willen dat Rusland eindelijk een normaal land wordt.

DaanOuwens
DaanOuwens27 mrt. 2017 - 6:56

@ Myconius Ga er maar van uit dat het waar is. In rusland zit een bewind dat lak heeft aan alle democratische vrijheden. Kijk eens naar het linkje : http://nos.nl/artikel/2165181-vs-veroordeelt-arrestatie-betogers-in-rusland.html Het bewind in de Oekraïne laat ook steken vallen. Maar met Poetin als buurman is het onmogelijk om altijd rechtvaardig en tolerant te handelen.

Sardar2
Sardar226 mrt. 2017 - 19:33

Krim of niet, het niet toelaten van een artiest in zo’n festival is het politiseren van deze festival. Of Rusland zou haar met voorbedachten rade gekozen hebben veranderd er niks van dat Oekraïne een kunst-culturele gelegenheid grijpt om Rusland te willen bestrijden. En dat is ook natuurlijk met medeweten van NAVO en VS. Want zij grijpen bijna elke kans om Rusland te benadelen. Deze verhaal laat zien hoe gewone mensen, in Rusland, Oekraïne of in het westen als dom behandeld en benadeeld worden. Dit stuk is geen analyse maar het goedpraten van wat krom is.

shrew
shrew26 mrt. 2017 - 19:17

Oekraïne kan er zelf ook wat van, het heeft vorig jaar gewonnen met een lied dat opzettelijk Rusland tergde. Ze krijgen de bal nu terug en trappen in Putins val namelijk een zangeres weigeren. De schrijver noemt dat eigen waardigheid ophouden, dat vind ik geen waardigheid. Het was veel waardiger geweest om haar gewoon toe te laten en de wereld te laten zien dat zij tijdens evenementen als het Eurovisie even geen politiek bedrijven. Maar goed dat konden ze vorig jaar ook al niet laten.

1 Reactie
ratio2
ratio227 mrt. 2017 - 12:25

Regels zijn regels. Als Oekraïne die regels rondom de Krim al had ingesteld, waarom zou dan voor een of andere artiest voor een of ander onbenullig televisie-zing-feestje een uitzondering gemaakt worden?