Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Rusland het Eurovisie Songfestival gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne

  •  
26-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De mooie Russische zangeres met een lichamelijke beperking, Yulia Samoilova kreeg een te verwachten Oekraïens inreisverbod
Het is niet waarschijnlijk dat een serieuze opinie-site als Joop ooit aandacht heeft besteed aan het wat onnozele gebeuren van het Eurovisie songfestival. Recente ontwikkelingen aangaande dit jaarlijkse muziek-spektakel maken het echter noodzakelijk er nu wel over te schrijven.
Op 12 maart werd bekend dat de Russische zangeres Yulia Samoilova dit jaar haar land zou vertegenwoordigen op de 2017-uitgave van het songfestival. Dat vindt op 13 mei plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev omdat de Oekraïense zangeres Jamala in 2016 de winnares was.  
De internationale berichtgeving over de verse Russische kandidate benadrukte niet zozeer dat ze er goed uitziet, een mooie stem heeft en zich heeft voorbereid met een kansrijk nummer, maar vooral dat ze invalide is. Vanwege een ernstige spierziekte zit ze sinds haar jeugd in een rolstoel. De positieve verhalen in de internationale media over de zangeres stralen natuurlijk ook af op Rusland als geheel, inclusief  president Putin en zijn kliek in het Kremlin.
Vooral in Rusland ontstond er een grote verontwaardiging toen de Oekraïense veiligheidsdienst SBU afgelopen woensdag besloot om Yulia Samoilova een inreisverbod van drie jaar op te leggen. De reden was dat zij in de Krim had opgetreden nadat Rusland dit Oekraïense schiereiland in 2014 met militaire macht had bezet. Internationaalrechtelijk is de Krim Oekraïens staatsgebied. De Oekraïense wet bepaalt dat toegang tot de Krim slechts geoorloofd is vanuit ander Oekraïens gebied. De zangeres was echter direct vanuit Rusland naar de Krim gereisd.
Het Oekraïense inreisverbod kan niet als een verrassing zijn gekomen. Rusland en andere landen waren herhaaldelijk formeel geïnformeerd dat niet-Oekraïense burgers, inclusief artiesten, de toegang tot Oekraïne zou worden geweigerd wanneer ze zonder toestemming van Oekraïne de Krim hadden bezocht. Daarom zijn er nogal wat waarnemers die ervan uitgaan dat Rusland’s keuze van Yulia  Samoilova een vooropgezet plan was om Oekraïne in diskrediet te brengen, sommigen spreken zelfs van een provocatie. 
Altijd weer moet beseft worden dat er in het Rusland van Vladimir Poetin weinig spraakmakende beslissingen of gebeurtenissen zijn die toevallig plaats vinden. Vaak worden zulke zaken aangestuurd vanuit de omgeving van de man in het Kremlin en hebben zij tenminste zijn stilzwijgende instemming. Veelal maken zij deel uit van de zgn. ‘hybride’ oorlogsvoering door het Kremlin.
Op zich zou de bonte wereld van Eurovisie-fans, niet alleen in Rusland maar ook daarbuiten, al geschokt hebben gereageerd wanneer Oekraïne een ‘gewone’ mooie jonge Russische vrouw om politieke redenen  zou hebben verhinderd om haar Eurovisie-droom te verwezenlijken . Zo’n veroordeling wordt begrijpelijkerwijs veel sterker wanneer het de afwijzing van een gehandicapte in een rolstoel betreft.  
Yulia Samoilova is overigens niet het klein meisje dat niet begrijpt waarom Oekraïne zo bang voor haar is zoals ze onlangs in een interview in de Russische krant ‘Pravda’ zegt (NB vrijwel geen medium in Rusland is van de overheid onafhankelijk). Zij is zeker geen ‘dom blond’-achtig zangeresje dat slechts in een oppervlakkige muziek-bubbel leeft, maar een bijna 28 jaar oude afgestudeerde psychologe. Geheel in de lijn die Rusland de afgelopen jaren volgt trekt ze in het Pravda-interview hard van leer tegen het Westen, sprekend van ‘westerse agressie tegen Rusland’,  ‘Amerikaanse oorlogsschepen die opstomen naar Oekraïne’, ‘westerse pogingen’ om ons volk (d.w.z. het Oekraïense en Russische), dat er in feite één, is te ‘splijten’ om te eindigen met ‘als Rusland Oekraïne niet verdedigt dan is de volgende klap voor Rusland….(en dan zal) een broeder tegen een broeder opstaan’
Oekraïne zit met de hele situatie nogal in haar maag. Het moest kiezen tussen twee kwaden : enerzijds een duidelijke stellingname tegen onaanvaardbare Russische agressie in de Krim en Oost-Oekraïne en het ophouden van de eigen waardigheid, met als risico een backlash in de internationale publieke opinie tegen het hardvochtige besluit om een lief, mooi, gehandicapt meisje in een rolstoel van het podium te weren ; anderzijds meegaan in het bijna zekere Russische spel om Oekraïne moreel te dwingen deze slim gekozen Russische kandidate toe te laten, in strijd met de eigen fundamentele principes en de Oekraïense publieke opinie die al drie jaar door Russische agressie wordt getergd tegen zich in het harnas jagend.
Agressie die sinds enkele weken weer leidt tot dagelijkse berichten over gewonde of gesneuvelde Oekraïense soldaten in de door Rusland bezette Oost-Oekraïne.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.