Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe rooskleurig is de toekomst van links in Frankrijk?

  •  
30-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
macron
Het wordt nog spannend of Macron het gaat redden
Met het gezicht op standje onweer en met snelle passen. Zo kwam de partijvoorzitter van de Parti Socialiste de maandag na de eerste ronde in de Franse presidentsverkiezingen het PS hoofdkantoor binnen gestormd. Hoe kan het dat de Parti Socialiste zo’n klap heeft gekregen? Wat kan links Frankrijk verwachten van de liberaal Macron? En wat zegt de uitslag voor links in Frankrijk en Nederland?
Met zes WEurope reporters werden we ontvangen aan de Rue de Solferino, in het statige hoofdkantoor van de Parti Socialiste in Parijs. Nog nauwelijks bekomen van de uitslag wilde Amandine Courtain van het internationaal secretariaat van de partij wel met ons spreken. Over de volgende stappen en over de toekomst van links in Frankrijk.
Net als in Nederland is de linkervleugel in het Franse politieke spectrum namelijk gekrompen. De linkse kandidaten Jean-Luc Mélenchon en Benoît Hamon hebben nu samen een even groot percentage als Hollande de vorige keer in zijn eentje haalde in de eerste ronde. In tegenstelling tot de PvdA in Nederland nu, heeft de Parti Socialiste het één keer eerder in haar geschiedenis nog beroerder gedaan. In de jaren 60 – en toen kwamen ze er weer bovenop.
Wat ging er mis? Uit gesprekken vlak voor de eerste ronde met Fransen op straat klonk vooral teleurstelling: “President Hollande heeft zijn beloofde linkse koers niet waargemaakt.” Met name de nieuwe arbeidswetten van premier Manuel Valls, die de arbeidsmarkt flexibiliseerden en voor veel mensen onzekerheid brengen, worden erg gehaat. De versoepeling van het ontslagrecht was voor enkele kabinetsleden de druppel. Ook Benoît Hamon behoorde tot de ‘frondeurs’ en verliet Valls’ kabinet – om vervolgens van hem te winnen in de voorverkiezingen van de Parti Socialiste.
De reeks aanslagen in Frankrijk hebben de spanningen verder op scherp gezet en vergrootten het gevoel van onzekerheid. Het leidde ertoe dat het Franse kabinet maatregelen nam – vermeende terroristen kan hun nationaliteit worden ontnomen – waar een groot deel van de achterban van de Parti Socialiste zich niet in kon vinden. Dit alles heeft Hollande veel energie gekost.
Met de laagste waarderingscijfers voor een Franse president ooit nam Hollande in december het besluit om niet mee te doen aan de verkiezingen. “Plotseling kregen we een leiderschapsstrijd en moesten we voorverkiezingen organiseren,” vertelt Amandine Courtain van het PS internationaal secretariaat. ‘Frondeur’ Hamon versloeg de rechtervleugelkandidaat Valls door zich af te zetten tegen het beleid van Hollande, maar zat vervolgens wel opgescheept met diens erfenis. Ondertussen beende de extreem-linkse kandidaat Mélenchon de socialisten voorbij, maar hem lukt het niet heel links Frankrijk te verenigen. En jongeren hebben deze keer massaal niet gestemd.
En de toekomst van links in Frankrijk? Courtain geeft aan dat de Parti Socialiste nu bescheidenheid past. Op enkele medewerkers na lijkt het kantoor leeg. “Een richtingenstrijd? Die hebben we net gehad.” Voor de Parti Socialiste zijn alle ballen gericht op de parlementsverkiezingen in juni. “In tegenstelling tot Macron hebben wij wel kandidaten in alle districten en kennen de mensen hen.” De campagne van die andere ‘frondeur’ –  Macron – zullen de socialisten niet steunen, maar ze doen hun democratische plicht door mensen op te roepen om niet op Le Pen te stemmen. Courtain begrijpt het niet: “Die Macron is nog rechtser dan Valls en Hollande!”
Het wordt nog spannend of Macron het gaat redden in Frankrijk. Veel linkse stemmers kunnen thuisblijven. En zelfs als ze opkomen is het onwaarschijnlijk dat Macron een meerderheid haalt in de Assemblée Nationale. Hier is de rol van de socialisten dus nog niet uitgespeeld.
De parallellen tussen links Frankrijk en Nederland zijn te zien: teleurstelling over het kabinetsbeleid, toegenomen onzekerheid over je bestaan, een late leiderswissel binnen de geijkte linkse partij en het ontbreken van een andere linkse kandidaat die het lukt om die rol echt over te nemen.
De dag na de verkiezingen oppert Amandine Courtin voorzichtig hoe de Parti Socialiste moet veranderen. Volgens Courtin moet de partij zich openen voor jongeren en meer samenwerken met maatschappelijke organisaties en bewegingen. Opvallend genoeg conclusies die in veel PvdA kringen – de zusterpartij van de Parti Socialiste – ook rondgaan. Als dat deze partijen lukt zie ik een comeback van de sociaal-democratie nog zo gebeuren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Palladium
Palladium1 mei 2017 - 11:02

Het probleem is hetzelfde als in Nederland. Voor links is het makkelijker om zijn geloofwaardigheid te verliezen dan voor rechts. Van rechts verwacht je een "ons kent ons" gedrag van de elite, daar zijn ze rechts, en vaak ook liberaal, voor en de arrebeier kan de klere krijgen. Het probleem is dat mensen van links nog steeds verwachten dat de politiek leider, wanneer hij thuiskomt achter aan de keukentafel sjekkies gaat zitten draaien en een welverdiend fles bier drinkt, volledig solidair met zijn electoraat. Dat ze echter onderling de beste banen verdelen, op grond van bewezen trouw aan het partij-apparaat, wordt door de achterban nu niet niet meer gepikt. (ook wel links lullen, rechts vullen genoemd) Ze voelen zich niet meer vertegenwoordigd en gaan dan op rare partijen als de PVV of Le Pen stemmen. Frankrijk is nog niet klaar voor Le Pen als president (die tijd gaat wel een keer komen) en als sociaal-liberaal gaat Macron de komende jaren van alles de schuld krijgen, van (extreem) links en (extreem) rechts

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder1 mei 2017 - 9:56

De fout die Macron gaat maken is dezelfde als zoveel andere regeringsleiders maken. Het succes van het liberalisme op micro niveau toepassen op macro niveau. En dat is een mislukking. Vraag het de PvdA.

2 Reacties
Palladium
Palladium1 mei 2017 - 11:06

De PvdA wilde tegelijkertijd socialisme op micro-niveau (waar het wel werkt, de mens is een sociaal wezen die alles doet voor zijn gezin, famile en misschien zelfs wel buurt, tot 1 of 2 straten) ook op macro-niveau (vooruit, de hele EU) toepassen. In combinatie met het door jouw genoemde (neo-)liberalisme hebben deze diepzinnige inzichten in het menselijk handelen geleid tot maar liefst 9 zetels.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder1 mei 2017 - 13:47

@Palladium De mens is in Nederland ver verwijderd geraakt van een sociaal wezen. Het liberale ieder voor zich heeft in, en mede door, de PvdA gewoekerd. De liberale markt op micro level kan best zijn voordelen hebben, maar dan moet dat vanuit een strak sociaal beleid gereguleerd worden. Dat eist een overheid die beslist niet terug mag treden. Bevolking eerst dus. (alle nationaliteiten voor het goede begrip).

Piet de Geus
Piet de Geus1 mei 2017 - 0:46

"Courtain begrijpt het niet" Dat is wel duidelijk... “Die Macron is nog rechtser dan Valls en Hollande!” Macron wil vooral de benodigde hervormingen doorvoeren om Frankrijk eindelijk de 21e eeuw binnen te leiden. En alles wat zijn kaarten heeft gezet op eng nationalisme en protectionisme snapt daar inderdaad helemaal niks van.

2 Reacties
Joop Schouten
Joop Schouten1 mei 2017 - 6:36

Macron geloofd in het 'protectionisme' van het huidige wrede neoliberale kutbeleid. Je weet wel; waar 'lozers' hebben het aan zichzelf hebben te wijten en in de steek worden gelaten en waar de zogenaamde winnaars kunnen blijven graaien.

Poezenmens
Poezenmens1 mei 2017 - 9:31

http://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-op-zondag-dirk-jan-van-baar-macron-is-een-wel-erg-brave-jongen~a4491318/

Mark Huysman
Mark Huysman30 apr. 2017 - 22:53

Links staat er idd niet best voor. Maar het is iets gunstiger dan hier geschetst wordt. Melenchon is immers echt links itt Hollande en de PS. Echt links is dus gegroeid ten opzichte van de laatste verkiezingen.

Rrr Can Jensen
Rrr Can Jensen30 apr. 2017 - 22:35

Ik denk dat uiteindelijk de PVDA vanzelf, wel weer boven komt drijven. Want stemgedrag is altijd al een Golfstroom geweest. Tegenwoordig zijn we weer wat rechtser en is links NL, overgestapt naar de D66&GL, to dat ze ontdekken dat D66, een partij van geen ja en geen nee, niks voor ze doet en dat GL geluk zoekers zijn. Over 10 à 20 jaar komt er wel weer een PVDA premier. www.tienerlifestyle.blogspot.nl

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 mei 2017 - 9:07

@Rrr Can Jensen 1 mei 2017 at 00:35 "Over 10 à 20 jaar komt er wel weer een PVDA premier". Dan ben ik gelukkig al lang dood of dement of het maakt me niets meer uit! "Totdat ze ontdekken dat D66, een partij van geen ja en geen nee, niks voor ze doet en dat GL geluk zoekers zijn. En wat is de PVD9 dan? Kom op geachte Rrr Can Jensen het is gewoon over en uit met de PVD9 en dat is maar goed ook.

degroene
degroene30 apr. 2017 - 22:15

“Die Macron is nog rechtser dan Valls en Hollande!” Hahaha, Macron is gewoon een sociaal-liberaal dus gewoon (centrum) links.

1 Reactie
Pater
Pater1 mei 2017 - 0:16

Begripsverwarring. Cultureel gezien is Macron progressief, sociaal-economisch gezien rechts van het centrum. Net als D66 hier.

Poubelle
Poubelle30 apr. 2017 - 21:48

Links is dood, in heel Europa. Zoals Daan Ouwens hieronder al schetst. Het linkse wat er nog is zit een beetje bij SP en bij GL maar GL is vooral grachtengordel links. De fabrieksarbeider bestaat niet meer, maar de arbeider bestaat nog wel. Die heeft een vaste baan maar een flexibele werkplaats. Die kan vandaag in Roelofarendsveen zijn en morgen in Emmen. Ga je zijn werkgever meer belasten op groene belastingen dan komen die mensen thuis te zitten. We hebben een kennis economie, maar we hebben nog steeds werkplekken nodig voor al die knappe koppen. En al die werkplekken worden gebouwd door lager opgeleiden die de fysieke werkplekken opbouwen. Spuug je hun in de bek dan lopen ze naar de PVV. Dat is de werkelijkheid. Zorg dat deze mensen gewoon hun boterham kunnen verdienen is er niets aan de hand. Ze geven namelijk ook geen fuck om Wilders zijn xenofobe boodschap. Ze willen gewoon vertegenwoordigt worden. En de PvdA en GL vertegenwoordigen deze mensen niet meer. Lach er maar om met zijn allen. Maar als jullie maandag morgen weer naar jullie kantoor rijden. Bedenk wie het heeft gebouwd en wie het onderhoudt. Fijne avond mensen.

6 Reacties
Pater
Pater1 mei 2017 - 0:31

"Ga je zijn werkgever meer belasten op groene belastingen dan komen die mensen thuis te zitten." Hoe bedenk je die onzin? De belasting op arbeid omlaag voor de lagere lonen t/m ruim modaal betekent juist meer werkgelegenheid voor de minder hoog geschoolden. De groene heffingen slaan juist niet op arbeid.

Piet de Geus
Piet de Geus1 mei 2017 - 0:49

"En al die werkplekken worden gebouwd door lager opgeleiden" En ze worden schoongemaakt door nog lager opgeleiden. Maar op de een of andere manier wil het maar niet indalen wie er precies verantwoordelijk zijn voor ons welvaartsniveau en dankzij wie we een enorme verzorgingsstaat draaiend kunnen houden.

bakkwast
bakkwast1 mei 2017 - 2:37

ze kijken op je neer als je iets met je handen kan,ik walg van het zogenaamde intelect!

arjenZH
arjenZH1 mei 2017 - 8:57

@Bakkwast Er wordt hogeropgeleiden zelden op lasgopgeleiden neergekeken. Dat gevoel komt eerder voort een minderwaardigheidscomplex dat sommigen hebben. Het is eerder omgekeerd. Laagopgeleiden die met afgunst en jalouzie omhoog kijken naar mensen die het -door geluk, inteligetie of hard werken- wat beter hebben dan zij zelf en op hoge toon "gelijkheid" eisen.

jandebakker
jandebakker1 mei 2017 - 11:11

@ArjenZH [Er wordt hogeropgeleiden zelden op lasgopgeleiden neergekeken.] Ja maar alleen als lageropgeleiden dezelfde smaak en politieke voorkeur hebben, anders zijn het gewoon " bekrompen dom rechtse tokkies die kijken naar een campingzender en stemmen op een populist".

bakkwast
bakkwast1 mei 2017 - 14:46

arjenZH tuurlijk,u bent er zelf een van.stropdas

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 apr. 2017 - 21:24

Uiteindelijk zal het echte links wel weer opstaan geachte Elmar Smid, maar als u de PVDA of Parti Socialiste links wilt noemen is dat natuurlijk een gotspe. Gelukkig is bijna in geheel de EU en daarbuiten een opschoning van deze vermeende socialisten aan de gang. De arbeider, de zwakkere en weerlozen hebben wel genoeg van deze vermeende socialisten die met het grootste gemak meedraaien in de mallemolen van het neoliberaalisme de banencarosel en Brussel. In een ding geef ik u wel gelijk of Macron de 2e op z'n sloffen gaat winnen valt nog te bezien.

3 Reacties
Pater
Pater1 mei 2017 - 0:33

Het is heel goed mogelijk dat de PS, en de PvdA, afscheid nemen van het neoliberalisme en weer op gaan komen voor de groepen die ze de afgelopen 25 jaar in de steek gelaten hebben. Ik ben benieuwd, de neoliberale stroming in de PvdA is bij de hogere kaders diep geworteld.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 mei 2017 - 8:35

@Pater 1 mei 2017 at 02:33 Ben bang dat de mallemolen van het neoliberaalisme de banencarosel en Brussel diep in de haarvatenvan deze clubjes zitten. Wil je weer een strijdbaar links opbouwen moet je gewoon afscheidt nemen van ze. Opheffen en opnieuw beginnen net als in SDAP in 1937 met een nieuw beginselprogramma. Nieuwe mensen dus eigenlijk een nieuwe partij. Want het omvormen van PVDA of Parti Socialiste is een verloren en kansloze zaak geachte Pater.

Pater
Pater2 mei 2017 - 0:16

@Torenkraai Ik zou Brussel niet graag missen. Brussel is natuurlijk veel méér dan neoliberalisme! Het zou niet best zijn als NL weer in z'n eentje voor haar belangen en plaats in de wereld op moet komen ...

Juppé🎗
Juppé🎗30 apr. 2017 - 18:52

Tja voor de één is Macron een neoliberaal, voor de ander een sociaal--liberaal met hersens. Rechtse LR'ers vinden hem gewoon erg links. Toch gaan ze in meerderheid op hem stemen. Met Le Pen gaat de economie naar de knoppen....en de rest ook. De PS heeft het zelf gedaan. Ze hebben eerst Hamon boven Valls verkozen, dat kon al niets worden en toen heeft Hamon om de 2 procent te krijgen van een verdwaalde ecologist zijn programma nog wereldvreemder gemaakt. Rechts heeft dezelfde collectieve zelfmoord uitgevoerd. De gedoodverfde president (alain Juppé) had eheeft 70 procent van de fransen achter zich, maar was te links voor Sarkozy. die reed hem eerst in de wielen, vervolgens mobilseerde Fillon een miljoen reactionaire catholiquen en met de steun van Sarkozy werd Juppé uitgeschakeld. Nog niet zoveel aan de hand, maar Fillon kwam hopeloos in opspraak en wilde niet terrugtreden. De middenpartij Modem verliet Fillon en ging naar Macron die ook al wat socialisten had gekregen die snapten dat het mis kon gaan. Macron had zijn beweging "En Marche" nog geen jaar daarvoor opgezet, met doel om aan de presidentverkiezingen deel te nemen. Begrijpende dat Juppé voor vijf jaar president zou worden en LePen als tweede de tweede ronde in zou gaan. Zijn kans zou dan over vijf jaar zijn. Macron kan echt nooit hebben geweten dat PS enLR zou stom zouden doen en dat Fillon zichzelf en partij de afgrond in zou storten. het was echt niet zijn bedoeling om nu al president te worden, maar we zijn blij met hem. Zoals U hem typeert is onjuist, door rechts NL wordt hij gelijk gesteld met Klaver. Hij is ook geen dromer, heel exacte man. Stond er in NL maar eens zo iemand op, zeg een D66er met technische graad. Ze zijner wel....maar wie houdt ze tegen...juist!

One Of The Lost Boys
One Of The Lost Boys30 apr. 2017 - 17:46

Een gouden toekomst gezien de Franse Fleur de Lis, een gouden lelie op een blauw veld. Deze wordt door een foute vertaling ook wel eens verward met een iris. Behalve buurlanden Luxemburg en België, hebben in Europa Albanië, Bulgarije, Groot-Brittannië met Engeland en Schotland, maar niet Wales, Macedonië, Polen, Roemenië, Tsjechië, Slowakije, rozen of klaprozen als nationale symbolen.

H.Witte
H.Witte30 apr. 2017 - 16:56

Kwestie van wachten. Eens komt men tot de conclusie dat de wereld er met rechts ook niet bepaald beter op wordt. Dan mag links het weer eens proberen en zo zal het stokje steeds opnieuw worden overgedragen. Of het moet zijn dat eindelijk dat moment komt dat alle mensen die een rechtvaardiger wereld willen, en die zitten er zowel op rechts als op links, elkaar vinden en zich verenigen zonder nou zo nadrukkelijk over links of rechts te praten. Gewoon de beweging van vrede en gelijkheid.

BARTOK81
BARTOK8130 apr. 2017 - 16:19

Nou.., de PS is weggevaagd net zoals de PvdA hier is weggevaagd. En Macron is niet links, én een bankier..

1 Reactie
arjenZH
arjenZH1 mei 2017 - 8:59

Ben je voor de rest van je leven melaats als je ooit bij een bank heb gewerkt?

DaanOuwens
DaanOuwens30 apr. 2017 - 15:41

Lijkt mij volstrekt onzinnig idee. Als de PvdA of de PS nog iets wil betekenen moeten zij niet trachten de linkerflank te organiseren. De afkeer binnen de SP aanhang hier is ten opzichte van de PvdA net zo groot als ten opzichte van de VVD. Qua boodschap staan de SP en PVV het dichtst bij elkaar. Met als belangrijk onderscheid dat de SP de fascistische opvattingen van de PVV mist. De SP heeft wel een internationale visie en streeft niet naar een mono cultuur. Dat zijn fundamentele verschillen. Maar als links in nederland nog enige betekenis wil hebben moet de SP zich richten op het kiezersvolk van de PVV. Zonder de fascistische boodschap over te nemen en de PvdA moet kijken naar rechts. Trachten elkaars kiezers te winnen of die van groenlinks leidt tot de huidige situatie 30% stemt links. In Frankrijk is het niet wezenlijk anders, in Engeland ook niet. Er is een grote groep kiezers die de voorkeur heeft voor een links beleid maar het is een minderheid. Als links groeit gaan de VVD liberalen praten met extreem rechts als links krimpt kan een linkse partij deel uit maken van een midden coalitie. Dat is de werkelijkheid. Niet nieuw al 50 jaar zo. Dus deze analyse raakt volgens mij kant nog wal.

5 Reacties
BARTOK81
BARTOK8130 apr. 2017 - 18:43

'Met als belangrijk onderscheid dat de SP de fascistische opvattingen van de PVV mist.' Ik vind Maoïsme toch heel dicht in de buurt komen van fascisme.

Juppé🎗
Juppé🎗30 apr. 2017 - 19:20

Prima analyse....maar maar het midden moet gaan bepalen wie er mee mag doen (als dat gewenst is) en moet niet op idioten van links of rechts wachten.

Pater
Pater1 mei 2017 - 0:26

"de PvdA moet kijken naar rechts. " Dat hebben ze de afgelopen 25 jaar al gedaan. Dat werkt dus niet. Daar zit D66. "De SP heeft wel een internationale visie." Welke dan?? Met de keuze van de huidige voorzitter, tegen de andere kandidate, Gersthuizen, heeft de SP gekozen voor de bekrompenheid en het nationalisme. De winnende koers is enerzijds aantrekkelijk blijven voor de goed opgeleide middenklasse, met openheid en moderniteit en internationalisme, anderzijds compromisloos opkomen voor de belangen van de groepen die onderliggen, die jarenlang in de steek gelaten zijn en die nu deels naar de PVV gaan. In welk partijverband is minder belangrijk. Op dit moment heeft GL de beste papieren.

Piet de Geus
Piet de Geus1 mei 2017 - 1:01

"Maar als links in nederland nog enige betekenis wil hebben moet de SP zich richten op het kiezersvolk van de PVV." Je vergeet gemakshalve dat de SP dat altijd gedaan heeft. Dat begon al bij de voorlopers van de SP, toen Marijnissen en consorten zich bij de fabriekspoort meldden om het meest conservatieve deel van de arbeiders als achterban voor zich te werven. De knieval voor dat deel van het electoraat is werkelijk de rode draad in het bestaan van de SP. Dat begon al met 'wetenschappelijke' scholingsbrochures waarin de loftrompet werd gestoken voor de huisvrouw en in een moeite door de banvloek werd uitgesproken over de islamitische gastarbeider. En het moet gezegd: het is de SP inmiddels gelukt om dat conservatieve electoraat voor een groot deel aan zich te binden. Maar ik denk niet dat daar nog veel rek in zit. Als de PVV ineen stort zal een deel voor de SP kiezen maar de meesten zullen toch hun heil zoeken bij Baudet en consorten of de VVD. Al was het maar omdat ze zichzelf niet achter rode vaandels aan zien marcheren.

korheiden2
korheiden21 mei 2017 - 7:54

Ik denk niet dat er voor links veel meer inzit. De jeugd wordt nauwelijks nog lid van een politieke partij en stemt zeer wisselend. Typerend is toch, dat het PvdA-verlies niet tot winst van de SP heeft geleid. Als de bubbel rondom de Jessias weer is ingezakt zal de PvdA wel weer enkele zetels vooruit gaan. Maar, net als bij het CDA, zijn de tijden van 40, 50 zetels voorgoed voorbij. Ik denk dat Baudet nog flink gaat stijgen en VVD en D66 blijven eveneens stemmen trekken. De tijden van de arbeiderspartij, die de PvdA ooit was, zijn voorbij. Ook vakbonden hebben tegenwoordig alleen maar oudere leden. Wen er maar aan.