Joop

Rijke Spanjaarden buiten migranten zonder verblijfsvergunning uit: 6 werkdagen van 16 uur voor minder dan minimumloon

  •  
13-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1484 keer bekeken
  •  

Het leven van arbeidsmigranten zonder verblijfspapieren is al hard. Ze moeten niet alleen de autoriteiten vrezen maar kunnen ook niet gaan en staan waar ze willen. Een vakantie naar het thuisland is veelal uitgesloten omdat de terugreis nooit zeker is. Daardoor verliezen ze het contact met hun achtergebleven kinderen voor wie ze in het buitenlandzijn gaan werken.

Maar ook de zogenaamde werkgevers maken het leven extra zwaar. DW doet verslag van de situatie van de hulpen in de huishouding die intern verblijven bij rijke Spaanse families. Een vrouw vertelt dat ze zes dagen per week moet werken, 16 uur per dag. Haar eigen 'kamer' is een ruimte in de kelder, zonder daglicht. Een vakbond probeert de positie van de vrouwen die veelal afkomstig zijn uit Latijns-Amerika of de Filipijnen te verbeteren. Dat lukt soms, de linkse regering van Spanje neemt enkele maatregelen, zoals toekenning van het recht op steun bij ontslag.

Een werkgeefster die wordt geïnterviewd maakt inmiddels geen gebruik meer van migranten zonder papieren. Ze stelt dat de vrouwen ook voordelen genieten doordat ze 'gratis' kost en inwoning hebben. "Dan kunnen ze geld sparen om naar hun kinderen te sturen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

EenMening3
EenMening314 aug. 2023 - 22:43

Het is begrijpelijk dat landen immigratie proberen te reguleren en hun grenzen bewaken. Maar dat blijkt niet te werken. Dat zou aanleiding kunnen zijn om de huidige strenge vorm van grensbewaking af te schaffen en in in principe iedereen die zich meldt, toe te laten en een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. Als dat in de praktijk absoluut niet werkt, kun je altijd weer terug naar het huidige strenge beleid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2023 - 10:11

Het kwam ook voor bij mannen die in de kassen werken in het zuiden van Spanje, veelal Afrikaanse afkomt. Zij werkten voor een paar euro per uur en hadden niet eens woonruimte, niet anders dan wat verlaten krotten, en dat krotten in de letterlijke zin van het woord. Zij durfden niet terug naar huis omdat hun familie dacht dat ze het in Europa wel gingen maken, een soort schaamte. Ik heb dat hier tijden geleden al geschreven. Ook mensen in Madrid werden in een kelder gevonden zonder enig daglicht, ook.uitgebuit.

Joop  den Uil
Joop den Uil14 aug. 2023 - 8:06

Dat is nu pecies de bedoeling waarom asielzoekers in Nederland niet mogen werken; om uitbuiting te voorkomen.

5 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2023 - 10:00

Joop Dat is klopt feitelijk niet. Volgens mij verzint u dat zelf.

Vuurrood
Vuurrood14 aug. 2023 - 10:01

Om uitbuiting te voorkomen mag je niet werken? Veel rechtser kan jij niet worden! Zullen we uitbuiting eens hard aanpakken of komt dat te dicht bij uw vriendjes?

Pietje Puk139
Pietje Puk13914 aug. 2023 - 12:15

Maar de uitbuiting van de eigen bevolking wordt dus wél goedgekeurd door de overheid. Flexbaantjes, minimum loon waar je niet van kunt leven.

MG1968-2
MG1968-214 aug. 2023 - 12:40

Het werkt natuurlijk andersom. Door geen legaal werk toe te staan stimuleer en faciliteer je het illegale werk en daarmee de uitbuiting.

ChefSache
ChefSache14 aug. 2023 - 17:16

@vuurrood 'Om uitbuiting te voorkomen mag je niet werken? Veel rechtser kan jij niet worden! Zullen we uitbuiting eens hard aanpakken of komt dat te dicht bij uw vriendjes?' De meeste hebben helemaal geen kwalificaties om hier aan de slag te kunnen, sterker nog: de meeste hebben hooguit een basisschool diploma.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 aug. 2023 - 21:32

Heerlijk toch die vrije markt in mensen. Dat krijg je als men de grenzen niet reguleert. En sinds die illegale migranten uitgebuit kunnen worden hoeven de firmas ook geen fatsoenlijke lonen aan legale migranten en burgers te geven. Een beetje neoliberalisering privatisering en inflatie er bovenop om het bezit en inkomen te herverdelen en we zijn op weg naar een neo-feodalisme.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2023 - 6:08

Paul Even voor alle zekerheid: U denkt echt dat controle aan de grenzen dit probleem (met de gevolgen er van) oplost?

Gerygrr
Gerygrr14 aug. 2023 - 11:01

En de paprika’s in onze supermarkten zijn zo goedkoop door de asielzoekers, die ze plukken.

ChefSache
ChefSache13 aug. 2023 - 20:32

Hoe komen deze mensen uberhaupt de Schengen zone binnen?

8 Reacties
Kuifje3
Kuifje313 aug. 2023 - 23:15

Vanuit Marokko naar Spanje? Gewoon met de boot of het vliegtuig. Die grens is met name voor Marokkanen behoorlijk open. Overigens werken er tegenwoordig heel veel Spanjaarden in Marokko en dan ook vaak onder wat mindere omstandigheden.

Mohawk2
Mohawk213 aug. 2023 - 23:56

"Hoe komen deze mensen uberhaupt de Schengen zone binnen? " Omdat gesloten grenzen niet bestaan al zijn de muren nog zo hoog en de grachten nog zo diep. Hoe lang duurt het voordat mensen zoals jij dat eindelijk eens begrijpen, (Geen)Probleem?

Zandb
Zandb14 aug. 2023 - 6:10

Chef Nog nozeler of erger: Hoe komen al die migranten Engeland binnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 aug. 2023 - 8:53

Soms legaal met geldige reispapieren voor een beperkte verblijfsduur. Overstay is een bekend fenomeen ook in de UK.

ChefSache
ChefSache14 aug. 2023 - 9:04

@zandb 'Nog nozeler of erger: Hoe komen al die migranten Engeland binnen. ' Een Schengen-visum krijg je niet zomaar.

Zandb
Zandb14 aug. 2023 - 10:03

Chef Ja, en? Dat belemmert blijkt niet genoeg. Engeland mag je ook niet binnen met ongeldige papieren en zelfs daar is het al onmogelijk, blijkbaar, om die illegaliteit te voorkomen. Laat staan dat de Schengenlanden dusdanig afgeschermd kunnen worden, dat de illegaliteit te voorkomen is.

MG1968-2
MG1968-214 aug. 2023 - 12:39

@GeenProbleem "Hoe komen deze mensen uberhaupt de Schengen zone binnen? " Omdat het sluiten van de grenzen -zoals je al meermalen verteld is en zoals je al langjarig opmerkt- niet werkt. Het terugduwen de woestijn, laten verdrinken en in een later stadium het bemannen van schiettorens aan de eigen grenzen is dan ook alleen voor de behoeftebevrediging van een bepaald deel van rechts Nederland. Niet omdat het migratiestromen tegen houd of -zoals pas geleden nogmaals vastgesteld- afschrikt.

ChefSache
ChefSache14 aug. 2023 - 17:15

@zandb 'Laat staan dat de Schengenlanden dusdanig afgeschermd kunnen worden, dat de illegaliteit te voorkomen is' Ook maar meteen stoppen met het controleren op drugs in de Rotterdamse haven, 'want het komt het land toch wel in' ?

Willem D2
Willem D213 aug. 2023 - 19:24

Niet alleen de illegalen hebben het zwaar in Spanje. Doordat de werkloosheid zo enorm hoog is en er geen sociaal vangnet is, maken werkgevers er op grote schaal misbruik van. Een populaire truuk is werknemers voor 20 uur per week aan te nemen, maar ze te dwingen om 40 uur te werken. Voor jou letterlijk 10 anderen.

1 Reactie
EenMening3
EenMening315 aug. 2023 - 10:16

Er wordt in Nederland veel geklaagd. Het is niet goed of het deugt niet, terwijl het leven hier in materieel opzicht zoveel beter is dan in Spanje, het straatarme Portugal en andere Zuid-Europese landen. Maar ook in Duitsland zijn bijvoorbeeld ouderdomspensioen en minimumloon lager dan hier. Zuid-Europese landen hebben vaak een inefficiënte economie en een hoge staatsschuld. Er is veel corruptie. Daar komen ook nog eens de klimaatperikelen bij. Kortom, een weinig benijdenswaardige positie. Het licht in de lijn der verwachting dat ook (hoogopgeleide) Zuid-Europanen, net als in de jaren zestig, naar het Noorden trekken voor werk.