Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe rechts steeds weer schuimbekt om de gezellige stukjes van Hanina Ajarai

  •  
12-07-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
bark
De honden blaffen vanwege de AD-columnist maar de karavaan trekt gewoon verder
Ik weet niet of u het al gemerkt hebt maar schuimbekkend rechts heeft een nieuw doelwit gevonden. Als ze niet aan het ziejewellen zijn en sarcastisch aan het roepen zijn “Nee, het heeft niks met de islam te maken”, dan richten zij hun pijlen op Hanina Ajarai, een nieuwe columniste van het AD. Het zal wel komen doordat zij een hoofddoek draagt.
Hanina schrijft wat ze vroeger ‘gezellige stukjes’ noemden. Toen ik nog een klein jongetje was, had je in de Libelle een columniste die publiceerde onder de schuilnaam Sheherazade en haar man liefdevol omschreef als de sultan. Zij had het over van alles en nog wat maar altijd vanuit haar eigen huiselijke omgeving. Daar stond om zo te zeggen de camera waarmee zij naar de wereld keek. Daar doen die stukken van Hanina Ajarai aan denken.
Het lijkt of zij met vriendinnen praat die op theevisite komen. Alleen, in haar woning ligt de bijbel niet open op tafel en evenmin de gedachtenspinsels van Thierry Baudet of Theodore Dalrymple. Het is de koran. Mevrouw Ajarai maakt er geen geheim van, dat haar profeet niet Paul Cliteur is maar Mohammed. Dat maakt deel uit van de normaliteit in haar stukjes. Ze verdedigt zich niet vanwege het feit dat zij moslima is.
Dit valt nu bij schuimbekkend rechts dus bijzonder slecht. Het vergrootglas wordt in die kringen tevoorschijn gehaald zodra het AD met haar column erin bezorgd wordt. Hanina heeft al veel over zich heen laten gaan. De onschuld van haar stukjes is gegispt. De grote literatoren bij Geen Stijl stelden vast dat zij niet kon schrijven. Het leek wel of Hanina Ajarai al het kwaad in hun verwrongen wereldbeeld belichaamde. De reacties op haar laatste stuk spannen de kroon.
De gehoofddoekte columniste heeft het gewaagd om de salafisten belachelijk te maken. Zij schrijft wegwerpend over in het zwart gehulde vrouwen die haar op de zondigheid van haar leven aanspreken, over hoe zij bidt als een hond. Zij stelt vast dat deze scherpslijpers, wier aantal in onze omgeving inderdaad toeneemt, mensen aan hun kop zeuren en meteen met een veroordeling klaar staan. Het zijn net Jehova’s Getuigen, schrijft Hanina Ajarai en dat is ráák zoals iedereen weet die door zijn familieleden wordt gemeden sinds hij die akelige sekte verlaten heeft.
Woedend zijn ze in schuimbekkende kring. Hoe kan ze zo dóm zijn? Salafisten vergelijken met de Jehova’s Getuigen die geen vlieg kwaad doen. Hoe kan ze? Wat is dat voor een leegte onder haar hoofddoek? En Al-Quaida dan? En Isis dan?
Salafisten komen in soorten en maten. Zeer in het algemeen zijn zij aanhangers van een vorm van zwartekousenislam die sinds een kleine eeuw Saoedi Arabië en Qatar in zijn greep heeft. Salafisten zijn net als de lidmaten van de Oud-Gereformeerde Gemeente of de Jehova’s getuigen afkerig van alles wat het leven kleur kan geven. Zij vrezen een strenge god die vooral verbiedt en straft. Zij beschouwen de man als de heer van de schepping in alle betekenissen en je kunt ze beter niet en masse in de gemeenteraad hebben.
Saoedi Arabië en in mindere mate Quatar zijn hoogst onaangename samenlevingen waar mensenrechten niet tellen. Toch zijn het trouwe bondgenoten van het Westen. Hun leiders zijn beste maatjes met ons koningshuis en zij worden door onze wakkere leiders met een glimlach tegemoet getreden. Chop chop square of niet.
De opkomst van het salafisme is geen goed nieuws en Hanina  laat in haar artikel duidelijk zien hoe zij met hun bemoeizucht de atmosfeer kunnen vergiftigen maar het gaat niet aan om ze zonder meer gelijk te stellen met bommenleggers en zelfmoordterroristen. Dat weet Hanina en daarom staan die terroristen bij haar in een andere categorie ook al tonen zij zich in hun propaganda nog zo koranvast. Ze vermoedt dan ook onder de sluiers der salafisten niet meteen een bomgordel maar ze drijft de spot met hun arrogante gelijkhebberij. Als ze christen was, had ze het misschien over Farizeeërs gehad.
Zo pak je dat aan. Je drijft de spot met ze, wat de cabaretiers, die zich verwant voelen met schuimbekkend rechts, opzichtig niet meer durven. Hanina is misschien wel mild maar dat past bij haar stijl en wezen. Net zoals het geval was met Sheherazade uit de Libelle van vroeger.
Ondertussen hebben ze het niet meer over de kop van Jut maar over de kop van Hanina. Ik denk niet dat zij zich er veel van aan zal trekken. Zij blijft het gewoon gezellig maken. Bij haar thuis en in haar column. Zoals ze wel eens zeggen: de honden blaffen maar de karavaan trekt verder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.