Joop

Hoe oma om zeep wordt geholpen

  •  
01-01-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
We worden in de maling genomen, en dat weten we mieters goed. Maar: we kunnen er mee leven
Wat is dat toch met oma? Terwijl ze kostenefficiënt weggestopt wordt in speciale tehuizen aan de periferie van de stad, maakt de horeca en levensmiddelenbranche goede sier met haar. U kent ze wel: oma-recepten. Aldi adverteert al langer met ‘Grootmoeders gehaktballen’. Jumbo legt ‘Oma’s stoofpot’ in de schappen en Albert Heijn is titelhouder met ‘Oma’s appeltaart’, ‘Oma’s haringsalade’, ‘Oma’s jachtschotel’, ‘Kruidkoek van oma Lubje’, ‘Oma’s soep’, ‘Oma’s opbakaardappeltjes’. Deze grootgrutter deinst er zelfs niet voor terug de blik over de grenzen te werpen: ‘Oma’s Amerikaanse cheesecake’.
Oma is hot. Onbegrijpelijk is het niet. In onzekere tijden, waarin de stadsmens steeds sterker onderhevig lijkt aan gevoelens van ontheemding en nostalgie, is oma een baken van rust en huiselijkheid. De economische crisis helpt een handje mee. In tijden van recessie en schaarste, blijkens een recent historisch onderzoek van Anneke Geyzen, grijpen gezinnen graag terug op voedsel van vroeger. Dat wil zeggen: voedsel van eenvoudige snit. Want oma is niet bepaald van de afdeling haute cuisine; oma is geen chef-kok die met een pincet een Taggiasche olijf plant in een gekonfijte kalfslende in Orecchiete pasta met truffelroom. Wars van alle globalisering en multiculturalisme zet oma liever een pan stomende opperdoezers op tafel, voor de prak in karnemelksaus  met Zeeuwse spek. Ouderwetse Hollandse kost, lekker en eerlijk.
Natuurlijk weten we dat de gehaktballen van de Aldi in niks lijken op die van oma. Oma’s ballen bevatten, om te beginnen, geen kleurstoffen, glenbuterol en andere enge groeihormonen. Daarbij, bakte oma met roomboter in een geëmailleerde braadpan, terwijl de Aldi-klandizie grossiert in margarine en halfbakken keukengei van de Kijk Shop.
Of neem oma’s appeltaart van AH. Als je bij oma kwam eten walmde het hele huis naar de zoete geur van Goudrenetten en gebrande kaneel. Maar wie het plastic folie van Appi’s appeltaart verwijdert kan lang snuffelen naar de relikwieën van oma Lubje. Om maar te zwijgen van de mondiale ambities van AH: echte oma’s spraken Drents of Gronings, dat was hun horizon. Zoiets als ‘cheesecake’ is nooit uit enig oma’s mond vernomen.
We worden in de maling genomen, en dat weten we mieters goed. Maar: we kunnen er mee leven.
Zelfs als de kruidenier verzuimd te melden om welke oma het precies gaat – die van de jaren zeventig, zestig, vijftig, of langer geleden? – pikken we het. Vreemd eigenlijk, want weliswaar is oma van alle tijden maar niet alle tijden zijn van dezelfde oma.
Maar ook hier: er valt mee te leven.
Werkelijk onbestaanbaar wordt het pas toen ik vorige week ontdekte dat ook Verhagen Fast Food op de oma-toer is gegaan.  ‘Oma’s kip’, zo las ik op billboards en website. De Fastfood keten  adverteert met ‘de lekkerste kipstukken volgens grootmoeders recept!’ De stukken, met Piri-Piri, Surinaamse saus of Amerikaanse Grill, worden ‘vers bereid’ volgens ‘authentiek recept’.
Allereerst: wat is er ouderwets authentiek aan Amerikaanse Grill of Piri-Piri-saus?
Oma is van totaal andere orde. Oma trok haar keukenschort aan, zette de boter op een zacht vuur, sneed de (niet zelden eigenhandig geslachte) scharrelkip in stukken, marineerde ze in een vette saus van olie, thijm en zout en liet het dier de hele middag gaar sudderen in een gietijzeren pan. Intussen brandde in de haard een vuur van sprokkelhout en walmde uit de schoorsteen een pittige geur. Alles aan oma ademde slow food.
Maar de gotspe gaat dieper.
Verhagen lokt klanten, voornamelijk jongeren, met kant-en-klare geprefabriceerde kippendijen en koppelt daar allerlei acties en kortingen aan, zoals gratis ijs. Daarmee houdt ze de jongens en meisjes feitelijk af om aan te schuiven bij de echte oma. Waarmee dus verhinderd wordt om tafelenderwijs kennis te nemen van oma’s kennelijke unieke kookkunsten. Want van wie heeft oma het geleerd? Juist: van háár oma. En die had het weer van de hare, enzovoort. Want, ooit worden de tieners van Verhagen ook oma – en dan? Welk goede voorbeeld moeten zij geven aan hun kleinkinderen?
Als ik die hordes in Verhagen en Burger King zie schranzen, ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds, zou je hopen dat ze over vijftig jaar het verschil weten tussen een spatel en een pollepel.
Nee, Verhagen prijst oma niet aan; Verhagen beschimpt en verraadt oma en, erger, Verhagen helpt oma om zeep. Ware ik oma, ik had een protestmars gehouden langs alle deuren van Verhagen.
Dit stuk staat ook in de Volkskrant van 31 december. Bezoek ook eens de website van Mohammed Benzakour   

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Dingetje2
Dingetje21 jan. 2013 - 12:45

Samenvattend; Liefde gaat door de maag. Oma’s zijn eigenlijk heel goede soldaten.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jan. 2013 - 12:45

Oma heette Granny.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2013 - 12:45

Waarom oma-fiets terwijl de oma's fietsen beter en gezonder dan de opa. Echt waar, kijk hoe een opa fiets en hoe de oma fietst. De Oma's altijd rechts, netjes en correct fietsen, de opa's ja, die zitten naast de zadel en doorgaan door rood als zij haast hebben, geen probleem..Niet allemaal maar het gaan om het algemeen beeld, volgens mijn bijdehands neus!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 jan. 2013 - 12:45

Oma's rechtop de fiets, bedoelde ik!

BasVV
BasVV1 jan. 2013 - 12:45

Ach. Dit zijn van die hypes die om de zoveel jaar terug komen. Je ziet het ook in mode, kapsels en design. Overigens heeft het ook best een leuk effect. Een paar jaar geleden hoorde je vrijwel nooit dat mensen een ouderwetse zelfgemaakte stoofpot maakten. Nu hoor ik dat regelmatig. En verdomd. Het is niet alleen heel simpel en goedkoop maar nog lekker ook.

2 Reacties
BasVV
BasVV1 jan. 2013 - 12:45

Voor de geinteresseerden. Het is nog simpeler dan zelf soep maken. Het kost alleen veel suddertijd. Geen klaarmaaktijd. Kun je doen in een van die reclames rond acht uur s'avonds. Suddervlees. In blokjes snijden. Even met olie en/of boter in de gewone grote kookpan. Uien snijden. Groenten snijden. Kan vanalles zijn. Maar uien, selderij, wortels en zo. Prima. Even mee in de pan. Water erover zodat alles net onder water staat. Bouilon er bij. Eventuele kruiden die je lekker vind. Op zacht vuur zetten. 1.5 uur laten sudderen. Bij de reclames even kijken of er nog genoeg water in zit. Zonodig beetje bijgieten. Iets langer laten staan kan geen kwaad. Bij de volgende reclame. Pan in de koelkast zetten en neem een glaasje wijn. Laatste handeling. Gewoon gaan slapen. De volgende dag. Niet omkijken naar de koelkast. Kom je s'avonds moe thuis. Een beetje water opzetten voor rijst, aardappelen of wat je ook lekker vind. Neem de pan uit de koelkast en warm hem langzaam op. Klaar die heerlijke maaltijd. Het verschil met oma. Die zette de sudderpan om twee uur s'middags op. En wij doen dat s'avonds tijdens de reclame. Voordeel van ons. Na een nacht in de koelkast smaakt het doorleefder. Zoals ook iedereen weet die een grote pan soep klaarmaakt. De volgende dag smaakt hij beter.

BasVV
BasVV1 jan. 2013 - 12:45

Nog een recept uit oma's keuken. Vrijwel helemaal vergeten. Maar als het koud is o zo lekker. Kookspek. Is voor op roggebrood. Kookspek van de slager kopen. Een stevig stuk. Ziet er uit van de bovenkant als veel wit spek. Moet onder een vleesrand aanzitten met een stevige sjoerd aan de onderkant. Zo niet. Dan is het geen kookspek in mijn ogen. Je legt het hele stuk in een pannetje water. Een scheutje melk er bij. Geen zout of iets anders. Tien minuten laten koken. Het nu licht drillende spek op een bord leggen en in de koelkast zetten. De volgende ochtend is het stijf en kun je het snijden. Een paar plakjes op roggenbrood met wat mosterd er op gesmeerd. Smullen maar. Bereidingshandeling. Twee seconden. Kooktijd ongeveer tien minuten.