Joop

Hoe nu verder voor mensen met een beperking?

  •    •  
17-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51336993253_932ec0fbcb_k

© cc-foto: emmapatsie

't Klinkt misschien gek, maar de afgelopen 1,5 jaar voelde voor mij als een soort rustperiode
De zomerperiode loopt op zijn einde en naar verwachting wordt de 1,5 meter maatregel binnenkort losgelaten. De samenleving begint weer op gang te komen en ik voel weer de druk om mee te willen doen en vooral de trein niet te missen.
’t Klinkt misschien gek, maar de afgelopen 1,5 jaar voelde voor mij als een soort rustperiode. Er kwamen minder prikkels binnen en tijdens de lockdown hoefde je even helemaal niks want er kon ook niks. De druk die ik doorgaans voel om mee te willen doen viel even compleet weg.
Alle veranderingen waren moeilijk in het begin, maar toen ik er eenmaal aan gewend was vond ik het toch wel fijn. ’t Zwemmen op afspraak bijvoorbeeld, met maar 10 mensen in het water. Heerlijk rustig vond ik dat. Eindelijk geen schreeuwende en plonzende kinderen meer in ’t water. Prikkelvrij zwemmen, zou dat ook zonder corona mogelijk kunnen zijn?
Tuurlijk vind ik het fijn dat er weer dingen kunnen worden opgestart. Zo ga ik binnenkort kijken of ik bij een buurthuis vrijwilligerswerk zou kunnen doen. Ik mis de gesprekken met mensen en hoop op deze manier nieuwe contacten op te doen. Toch merk ik dat ik alweer in de spanning zit, zal ’t dit keer lukken of wordt ’t een nieuwe teleurstelling? En hoe moet het dan verder?
Toen ik nog als stagiaire bij de dagbesteding voor ouderen werkte was er geen druk noch verwachtingen want ik was stagiaire en dat werkte. Bij vrijwilligerswerk liggen er nu eenmaal wel verwachtingen. De vraag is hoe ik daarmee om moet gaan en of ik dat kan leren of dat ik altijd aan de kant zal blijven staan…
Ik wil zo graag meedoen dat ik voor mezelf vaak al de lat erg hoog leg terwijl de druk vanuit het UWV niet eens aanwezig is omdat ik in de oude Wajong-regeling zit. Ik heb geen sollicitatieplicht en daar ben ik blij om. Toch zal ik altijd blijven zoeken naar een manier die voor mij werkt om wel mee te kunnen doen in de samenleving!
Bij een land waar zoveel mogelijk is, zou dit toch ook mogelijk moeten zijn voor mensen met een beperking?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2021 - 5:24

Aardig verhaal en het laat zien tot welke merkwaardige zaken de arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten leidt. Nu is dit maar 1 verhaal, maar er zijn er meer. Veel Wajongers geven ook aan dat de belasting voor hen te hoog is. En dat in combinatie met de inkomensonzekerheid leidt tot veel problemen. Uiteindelijk is de kern van het probleem dat mensen ondanks beperkingen normaal moeten deelnemen aan de samenleving en werken hoort daarbij. Terwijl die beperkingen ertoe leiden dat er van dat normaal deelnemen zelden iets terecht komt. In feite worden de mensen gewaardeerd op basis van zijn of haar arbeidsprestatie terwijl dit toch maar 1 van de zaken is die het leven zinloos en van betekenis kunnen maken. Het arbeidsethos is in de komende decennia sowieso aan revisie toe. Hoewel de actuele arbeidsmarkt overspannen is gaat er een situatie ontstaan waarin er meer mensen zijn dan werk. Een perspectief dat het mogelijk maakt arbeidsgehandicapten te ontslaan van de werkplicht en hen op het hart te drukken dat ze recht hebben op een zeker inkomen, waardering en respect zonder dat ze daarvoor aan de slag moeten. Dat levert velen van hen een beter en prettiger leven op dan dagelijks naar een sociale werkplaats te gaan.

3 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma218 aug. 2021 - 9:37

Hoi Daan Je begrijpt precies de essentie van het verhaal, ik heb het wel niet zo helder onder woorden kunnen brengen als ik wilde maar gelukkig snap je het. t feit dat mensen met een beperking normaal mee moeten doen aan de samenleving terwijl ze een beperking hebben waardoor dit bemoeilijkt wordt, waarom kan de samenleving hier geen rekening mee houden? Corona heeft laten zien dat het anders kan dus ik ben wat verdrietig dat we zo graag weer terug willen naar normaal.. Zouden we geen fijnere samenleving kunnen creëren waarop mensen gewaardeerd worden op wat ze kunnen ipv dat ze gestraft worden voor hun beperking?

DaanOuwens
DaanOuwens18 aug. 2021 - 11:50

@ Anne Houtsma Jij schrijft: Zouden we geen fijnere samenleving kunnen creëren waarop mensen gewaardeerd worden op wat ze kunnen Eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 12:48

Daan Ouwens Ken je ook de uitdrukking; Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Ook daar wordt misbruik gemaakt van mensen. Dat is zo jammer. Dat ook kan nl. een enorme druk opleveren.

Overwicht
Overwicht17 aug. 2021 - 17:53

Het fijne aan de lockdown vond ik het thuiswerken… lekker laagdrempelig..

Break on through
Break on through17 aug. 2021 - 17:01

Ik ken het gevoel hoor Anne. Ik vond de lockdown ook geweldig. Je weet ook goed waar je aan toe bent dan. Het leven is lekker overzichtelijk en super duidelijk. Lekker rustig. Heeft inderdaad grote voordelen zo´n lockdown. Je komt lekker tot rust. Lekker ontspannen. Back to basic....

Petra Privacy
Petra Privacy17 aug. 2021 - 16:07

Helaas is dat dossier nauwelijks de realiteit voor mensen met een beperking. Velen vechten jarenlang een bittere juridische strijd met een werkgever of instantie. Op papier is het bedrijf waar ik werk, ook een bedrijf bedoeld voor mensen met een beperking. Maar dat is schijn. En als het lukt om het werk wel te doen, dat is betaald werk, dan gaat het nog wel. Maar fouten worden flink opgeblazen en je beperking is meer dan een nadeel, zodat ze mensen makkelijker kort kunnen houden. Dat laatste wordt lastig omdat het bedrijf niet meer zelfstandig is. En dat is niet meteen in ons nadeel. Ik werk er vanuit detachering, maar ze vinden wel "een stok om de hond te slaan". Als het bij jou om vrijwilligerswerk gaat, dan wordt er wat inzet gevraagd, maar wel een passende inzet. En in vele gemeenten is een vrijwilligersorganisatie waar je met vragen terecht kan. Daar heb ik zelf gewerkt als telefoniste/receptioniste, dus daar mag je naar toe als je dat nodig hebt. Maar vrijwilligerswerk is bedoeld om leuk te zijn, dus veel plezier.

Greendutch
Greendutch17 aug. 2021 - 15:34

in kleine plaatsen met zwembad kan (soms) op rustige tijden een bad gereserveerd worden door kleine groepen of families. kun je voorstellen om te beginnen op rustige momenten met vrijwilligerswerk? en dan naar drukker toe groeien?