© cc-foto: emmapatsie
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Aardig verhaal en het laat zien tot welke merkwaardige zaken de arbeidsparticipatie van arbeidsgehandicapten leidt. Nu is dit maar 1 verhaal, maar er zijn er meer. Veel Wajongers geven ook aan dat de belasting voor hen te hoog is. En dat in combinatie met de inkomensonzekerheid leidt tot veel problemen. Uiteindelijk is de kern van het probleem dat mensen ondanks beperkingen normaal moeten deelnemen aan de samenleving en werken hoort daarbij. Terwijl die beperkingen ertoe leiden dat er van dat normaal deelnemen zelden iets terecht komt. In feite worden de mensen gewaardeerd op basis van zijn of haar arbeidsprestatie terwijl dit toch maar 1 van de zaken is die het leven zinloos en van betekenis kunnen maken. Het arbeidsethos is in de komende decennia sowieso aan revisie toe. Hoewel de actuele arbeidsmarkt overspannen is gaat er een situatie ontstaan waarin er meer mensen zijn dan werk. Een perspectief dat het mogelijk maakt arbeidsgehandicapten te ontslaan van de werkplicht en hen op het hart te drukken dat ze recht hebben op een zeker inkomen, waardering en respect zonder dat ze daarvoor aan de slag moeten. Dat levert velen van hen een beter en prettiger leven op dan dagelijks naar een sociale werkplaats te gaan.
Hoi Daan Je begrijpt precies de essentie van het verhaal, ik heb het wel niet zo helder onder woorden kunnen brengen als ik wilde maar gelukkig snap je het. t feit dat mensen met een beperking normaal mee moeten doen aan de samenleving terwijl ze een beperking hebben waardoor dit bemoeilijkt wordt, waarom kan de samenleving hier geen rekening mee houden? Corona heeft laten zien dat het anders kan dus ik ben wat verdrietig dat we zo graag weer terug willen naar normaal.. Zouden we geen fijnere samenleving kunnen creëren waarop mensen gewaardeerd worden op wat ze kunnen ipv dat ze gestraft worden voor hun beperking?
@ Anne Houtsma Jij schrijft: Zouden we geen fijnere samenleving kunnen creëren waarop mensen gewaardeerd worden op wat ze kunnen Eens.
Daan Ouwens Ken je ook de uitdrukking; Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Ook daar wordt misbruik gemaakt van mensen. Dat is zo jammer. Dat ook kan nl. een enorme druk opleveren.
Het fijne aan de lockdown vond ik het thuiswerken… lekker laagdrempelig..
Ik ken het gevoel hoor Anne. Ik vond de lockdown ook geweldig. Je weet ook goed waar je aan toe bent dan. Het leven is lekker overzichtelijk en super duidelijk. Lekker rustig. Heeft inderdaad grote voordelen zo´n lockdown. Je komt lekker tot rust. Lekker ontspannen. Back to basic....
Helaas is dat dossier nauwelijks de realiteit voor mensen met een beperking. Velen vechten jarenlang een bittere juridische strijd met een werkgever of instantie. Op papier is het bedrijf waar ik werk, ook een bedrijf bedoeld voor mensen met een beperking. Maar dat is schijn. En als het lukt om het werk wel te doen, dat is betaald werk, dan gaat het nog wel. Maar fouten worden flink opgeblazen en je beperking is meer dan een nadeel, zodat ze mensen makkelijker kort kunnen houden. Dat laatste wordt lastig omdat het bedrijf niet meer zelfstandig is. En dat is niet meteen in ons nadeel. Ik werk er vanuit detachering, maar ze vinden wel "een stok om de hond te slaan". Als het bij jou om vrijwilligerswerk gaat, dan wordt er wat inzet gevraagd, maar wel een passende inzet. En in vele gemeenten is een vrijwilligersorganisatie waar je met vragen terecht kan. Daar heb ik zelf gewerkt als telefoniste/receptioniste, dus daar mag je naar toe als je dat nodig hebt. Maar vrijwilligerswerk is bedoeld om leuk te zijn, dus veel plezier.
in kleine plaatsen met zwembad kan (soms) op rustige tijden een bad gereserveerd worden door kleine groepen of families. kun je voorstellen om te beginnen op rustige momenten met vrijwilligerswerk? en dan naar drukker toe groeien?