Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe nu verder, PvdA?

  •  
14-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
33403195105_19d7070892_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Rutte moet zich zelfs gaan afvragen of hij nog wel met goed fatsoen lijsttrekker kan blijven
Lodewijk Asscher stopt toch maar als lijsttrekker van de PvdA, zo heeft hij vandaag bekendgemaakt. Hij neemt – een beetje laat, maar vooruit – de schuld op zich voor de rol die hij als minister van Sociale Zaken en vicepremier speelde in het vorige kabinet. Asscher was toen medeverantwoordelijk voor de genadeloze jacht op vermeende fraudeurs met de kinderopvangtoeslag.
Zaterdag zou hierover een motie van wantrouwen tegen hem worden ingediend tijdens een partijcongres. Die motie zou vermoedelijk geen meerderheid halen, omdat veel partijprominenten en de PvdA-fractie steun voor Asscher hebben uitgesproken. Maar de discussie over hem zou natuurlijk zijn blijven doorgaan. Uit peilingen blijkt al dat de PvdA daar electoraal niet bepaald van zou profiteren.
De daad van Asscher is te prijzen, maar hij zadelt zijn partij wel op met een enorm probleem. Want wie dan? De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zou misschien een alternatief kunnen zijn, maar het is zeer de vraag of hij wil. Hij behoorde tot de groep van belangrijke PvdA’ers die zich afgelopen weekend nog vierkant achter Asscher opstelden. Het zou een beetje merkwaardig zijn als hij zich nu bereid toont hem op te volgen.
Dan kom je dus terecht bij Kamervoorzitter Khadija Arib (nummer twee op de lijst) of Kamerlid en ex-minister Lilianne Ploumen (nummer drie). Die laatste zou het wel eens kunnen worden. Zij schijnt wél te willen, maar of ze veel uitstraling heeft? Het ziet er naar uit dat de PvdA de winst waarop ze de voorbije jaren rekende wel op haar buik kan schrijven.
Het was dan ook verstandiger geweest als Asscher zich meteen na de vorige verkiezingen had teruggetrokken als PvdA-leider. Na de monsternederlaag van zijn partij (de grootste aller tijden) zou niemand dat vreemd hebben gevonden. En Asscher kon destijds al op zijn klompen aanvoelen dat zijn verleden in Rutte II hem zou blijven achtervolgen. En dat de partij daarvan hinder zou ondervinden.
Had Asscher indertijd al zijn functie neergelegd (desnoods op termijn), dan had de PvdA in alle rust naar een plaatsvervanger kunnen zoeken. Nu wordt dat een haastklus. En haast komt de zorgvuldigheid uiteraard niet ten goede. Overigens zal ook bij de concurrentie de beslissing van Asscher hard zijn aangekomen. Premier Mark Rutte kan het nu haast niet meer maken zijn kabinet niet te laten aftreden. Na het vertrek van de PvdA-leider heeft hij geen enkel excuus meer achter de hand om nog langer aan te blijven.
Rutte moet zich zelfs gaan afvragen of hij nog wel met goed fatsoen lijsttrekker kan blijven bij de komende Kamerverkiezingen. Want de VVD-leider heeft minstens zoveel schuld aan de toeslagenaffaire als Asscher. Deze redenering gaat ook op voor CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra, de huidige minister van Financiën.
Toch zegt iets mij dat Rutte en Hoekstra zich niet gaan terugtrekken. Ze zullen het wel laten bij het twee maandjes eerder demissionair worden van het kabinet. Dat betekent, zoals iedereen weet, helemaal niets. Rutte III zal gewoon verder regeren alsof er niets was gebeurd. Waardoor de PvdA op 17 maart het gelag zal betalen voor het toeslagenschandaal. Iets waarvan zij toch echt niet de hoofdschuldige is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

vdbemt
vdbemt15 jan. 2021 - 10:37

Het is allemaal nogal wrang. Asscher was hard en goed op weg, na het Rutte II debacle, de PvdA terug bij haar sociale roots te krijgen. Afstand te nemen, herstellen, van wat in Rutte II gebeurd is. Hij is nu ook nog de enige die zijn excuses heeft aangeboden voor zijn falen in deze affaire. Hij wilde aanblijven om het foute systeem aan te pakken. Dan komen er nu geluiden "je terugtrekken, is wel erg makkelijk'. Hij wilde zich helemaal niet terugtrekken. Hij wilde het herstellen. Maar heeft daar niet de gelegenheid voor gekregen. En dat allemaal terwijl mede-schuldigen (waarschijnlijk) gewoon als lijsttrekker aan de verkiezingen mee gaan doen. De hoofdschuldige, zo'n 10 jaar geleden deze overheidsmoraal ingezet: Rutte

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2021 - 5:01

Nee Rutte kan geen lijsttrekker blijven, Hoekstra evenmin, alleen dat vinden Rutte en Hoekstra en consorten zelf niet natuurlijk. Rutte heeft zich daarbij goed ingedekt via de natuurlijk ongedocumenteerde heersende Rutte doctrine. Dat wil zeggen dat hij juist degene is die heel goed wist wat er aan het handje was. er zelf aan meegewerkt heeft, en dit alles totaal niet door de beugel kon. Die schuldige opportunisten gaan gewoon lekker verder na de eventuele val van een kabinet, stellen zich vrolijk weer verkiesbaar op sommigen als lijsttrekker nog wel, alsof er helemaal niets aan het handje is. Ze waren als kabinet toch afgetreden! Vandaar dat het CDA juist politiek tegenwicht gaf nu, die willen Hoekstra als lijsttrekker niet kwijt en vinden beter dat het kabinet als geheel nu valt, dat geeft minder schade. Geen persoonlijke schuld erkennen en die bewindslieden kunnen doorgaan alsof er niets gebeurd is, zich gewoon weer verkiesbaar stellen. Dat is Asscher niet gegeven, dat is een extra bonus.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 jan. 2021 - 0:27

“Het was dan ook verstandiger geweest als Asscher zich meteen na de vorige verkiezingen had teruggetrokken als PvdA-leider.” Dat was weer vast en zeker opgevat als vaandelvlucht, zeker in sp kringen, de ware meesters van double bind, welke beslissing je ook neemt, het is niet goed of het deugt niet, laag allooi socialisme van de bovenste plank.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart14 jan. 2021 - 22:35

Kom op, doe 's niet zo naïef. Voor het VVD stemmende falderappes en gajes is de 'toeslagenaffaire' een reden temeer om op premier leugenaar te stemmen: ze smikkelen en smullen van dat leed, want als God niet rechtvaardig is dan is de markt dat wel, of Darwin.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt15 jan. 2021 - 10:24

Die Grietje. Je moest het even kwijt. Maar je hebt gelijk.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 jan. 2021 - 14:47

Natuurlijk zou Rutte ook moeten gaan, nu we het toch over symbolische daden hebben. Maar Rutte gaat niet weg, zijn achterban neemt veel voor zoete koek zolang het om de macht gaat. Dat is een typisch rechts trekje. In de VS maar ook hier. De zwakte van links is dat ze te principieel is. De SP aanhang showt nog altijd graag met hun ideologische veren, in feite niet meer dan de nieuwe kleren van de keizer. De PvdA is onzeker, ze weten wat macht oplevert en handelen daar naar maar komen er achteraf vaak weer op terug. Het ziet er uit als onhandigheid, feitelijk is het een combinatie van voortschrijdend inzicht en een bijna masochistische zelftucht over gemaakte fouten. GL is in dat op zicht wat makkelijker, zal ongetwijfeld door de achterban komen. Het is het nieuwe links dat geen last heeft van al te veel principieel gewauwel. Je doet wat je moet doen, soit. Wat hen drijft is macht, want macht is alles, ze weten waar rechts de mosterd haalt.

6 Reacties
LaBou
LaBou 14 jan. 2021 - 17:46

Er gaat gebeuren wat ik al enige weken geleden aangaf en waar een aantal reaguurders nogal over vielen: Asscher gaat weg en verder praten we nergens meer over. Rutte en consorten gaan gewoon door in Rutte IV.

LaBou
LaBou 14 jan. 2021 - 17:47

Overigens vond ik toen (en dat vind ik nog steeds) dat die andere boeven ook moeten "oppleuren" om maar eens een uitdrukking van de hoofdboef te gebruiken.

Zapata
Zapata14 jan. 2021 - 18:09

De zwakte van links is dat ze te principieel is... Gewoon over boord flikkeren en precies hetzelfde doen als rechts. Daarna een jaartje wachten en jezelf ook rechts noemen. Strak plan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2021 - 5:13

LaBou Dat is pure machtspolitiek die jij propageert! Je vergeet dat een groot deel van de leden, van de achterban zelf, vind dat het anders moet.

LaBou
LaBou 15 jan. 2021 - 6:27

Maar wel klagen, die zapata.

Gaz Typari
Gaz Typari15 jan. 2021 - 10:43

Want GroenLinks oefent nu zoveel macht uit?

Joop Schouten
Joop Schouten14 jan. 2021 - 13:55

Zoek een verbond met intrinsiek sociale partijen en verander de naam.

Aart van de aap
Aart van de aap14 jan. 2021 - 12:56

De sociaal democratische vleugel van de PVDA moet zich nu bij de SP aansluiten En de neoliberale vleugel moet zichzelf opheffen Zo verder, met de P(VVD)A

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 jan. 2021 - 14:32

'De sociaal democratische vleugel van de PVDA moet zich nu bij de SP aansluiten' Alsjeblief zeg, dan kunnen ze er net zo goed meteen een eind aan maken. Het verschil tussen SP en PvdA zit hem niet in de opvattingen maar in de demografie. Het zijn twee totaal verschillende werelden.

Aart van de aap
Aart van de aap14 jan. 2021 - 15:15

Nou, dan heeft de PVDA nog betekenis. De PVDA beweert sociaal democratisch te zijn. De SP is sociaal democratisch. Vandaar Versterk dan de SP en stoot je neoliberale tak af. Laat die mensen naar D66, of de VVD overlopen Dat is dan slechts mijn mening hé

Zapata
Zapata14 jan. 2021 - 18:10

Nope de PvdA moet zich bij de VVD aansluiten. Daar voelen ze zich veel meer thuis.

Aart van de aap
Aart van de aap14 jan. 2021 - 19:20

Ja, dat bedoel ik Een paar PVDAers naar de SP en de rest naar de VVD

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 jan. 2021 - 0:39

”De SP is sociaal democratisch. Vandaar” O ja?, terwijl de leden financieel door de partij worden uitgekleed op een manier waarop de belastingdienst zich zou schamen, jouw mening lijkt nergens op, bladvulling.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 jan. 2021 - 0:40

waarop=waarvoor.

Aart van de aap
Aart van de aap15 jan. 2021 - 13:19

Raymond Hun beleid, hun programma is sociaal democratisch Hoe ze met hun leden omgaan, staat daar los van Daarnaast, die leden hoeven toch geen SP lid te zijn. Daar kiezen ze zelf voor. Ze vinden het zelf niet erg, blijkbaar, om veel geld in de partij te stoppen

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 jan. 2021 - 12:18

“Daarnaast, die leden hoeven toch geen SP lid te zijn. Daar kiezen ze zelf voor. Ze vinden het zelf niet erg, blijkbaar, om veel geld in de partij te stoppen” Als je niet met minstens 50% over de brug komt wordt je sowieso geen lid, daarbij gaat het om gevallen waarin mensen in financiële problemen komen en op geen enkele clementie van de partij kunnen rekenen, maar wel naar de belastingdienst wijzen terwijl de partij minstens net zo meedogenloos is als de belastingdienst.

Joop Schouten
Joop Schouten14 jan. 2021 - 12:19

Rutte & Hoekstra geloven echt dat ze het goed doen. Hun (onuitgesproken) neoliberale opvattingen blijven echter onverdedigbaar. Aftreden willen ze niet, maar moet wel degelijk en, als ik het goed heb, zullen ze het ook doen. Er is niets meer om onder de pet en de mat houden. (...)

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2021 - 4:01

Joop Schouten En dan, dan stellen ze zich weer gewoon verkiesbaar, Rutte, Wopke en andere gasten.! Dat zegt genoeg, dan is dat aftreden als kabinet in wezen totaal zinloos en nietszeggend. Rutte heeft zich zelfs zo sterk ingedekt met zijn Rutte doctrine dat zelfs de advocaat van de slachtoffers geen grond kan vinden waarop hij strafrechtelijk vervolging kan vragen, geen bewijs. Dit geeft aan dat juist hij geheel bewust en met zijn volle verstand, wist waar hij mee bezig was, dat dat totaal niet deugde. Rutte is gewoon enorm geslepen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2021 - 4:04

Corr. Moet zijn: wist, dat waar hij mee bezig was, totaal niet deugde.

Fredje3
Fredje314 jan. 2021 - 12:01

[Premier Mark Rutte kan het nu haast niet meer maken zijn kabinet niet te laten aftreden.] Wanneer heeft u Rutte kunnen betrappen op plichtsbesef en normen/waarden? Tuurlijk kan Rutte het kabinet laten doorgaan en het is ook geen probleem om verder te gaan als lijsttrekker en Minister president. Rutte laat zich echt niet chanteren door zaken zoals normen, waarden, menselijkheid, plichtsbesef of fatsoen. Daar heeft hij namelijk nog nooit van gehoord.

Hakkepuf
Hakkepuf14 jan. 2021 - 11:49

'Iets waarvan zij toch echt niet de hoofdschuldige is.'... Maak er dan mede hoofdschuldige van. Lodewijk Asscher heeft in deze zaak toch echt bloed aan zijn handen. En nu? Khadija Arib is welbespraakt, maar niet op die manier dat ze dat als fractievoorzitter bij de interruptiemicrofoon kan doen. Lilianne Ploumen komt met haar stemgeluid zo ongeveer in de buurt van Erik ten Hag. Daar trek je in de debatten ook geen stemmen mee. Aboutaleb is opportunist genoeg om te weten dat het lijsttrekkersdebat trekken aan een dood paard is. Ik zou het verder ook niet weten. Het worden een paar zeer interessante maanden.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap14 jan. 2021 - 22:52

Een partij met weining smaak, weining ruggengraad, weinig inhoud. Ze hebben niet echt leden met een karakter. Het zijn allemaal een beetje domme schapen, die met alle winden mee waaien

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 11:45

Zo Asscher is een uur weg en we kunnen het over de poppetjes gaan hebben ;) Belangrijkste voor een lijsttrekker zijn persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden. Ik ga er vanuit dat voor de short list de inhoudelijke kwaliteiten wel aanwezig zijn. Je kunt wel denken dat het om de inhoud gaat maar om stemmers te trekken gaat het er veel meer om dat je in de lijsttrekkers debatten en aan tafel bij jinek en op1 goed, helder kan communiceren en een gun factor hebt. Als je (los van de vaste kern in je eigen achterban) stemmers wil overtuigen om op de PvdA te stemmen dan kom je wat mij betreft uit bij aboutaleb, verbeet of dijsselbloem. Aboutaleb komt sterk, duidelijk over in zijn rol als burgemeester. Heeft in rotterdam laten zien ook hard te kunnen zijn en duidelijk grenzen te stelken. Veel kiezers zullen denken hij zegt waar het op staat en het is een overtuigende leider. Kan PvdA stemmers terugwinnen van de PVV. Verbeet doet hetzelfde maar op een totaal andere manier. Met charme en een enorme gunfactor is ook een duidelijk alternatiegf tov rutte en hoekstra en de meer elitaire uitstraling van kaag. Ik denk dat zij wel eens hoge ogen zou kunnen gooien. Ik denk dat veel kiezers haar 'een prettig mens' zullen vinden waarmee ze vertrouwen kan terug winnen. Dijsselbloem is een goede bestuurder maar zijn nadeel is dat de kiezers asn de linke kant hem te rechts zullen vinden en dat voor de rechterkant hij te veel hetzelfde type is als rutte en hoekstra. Vwb ploumen , zal best een goed kamerlid en bestuurder zijn maar niet de persoonlijkheid en communicatie vaardigheden van een lijsttrekker. Arib, heeft mede door haar rol als voorzitter, geen inhoudelijk profiel en ik vraag me af of ze in debatten overeind blijft. In het binnenhof dossier vind ik haar niet sterk.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt14 jan. 2021 - 16:24

Dijsselbloem? Stem dan meteen op de VVD.

Piet Helmons
Piet Helmons14 jan. 2021 - 17:20

Dijsselbloem? Die was toch tijdens deze affaire minister van Financiën? Wanneer Hoekstra schuldig is dan was Dijsselbloem dat zeker!

Jozias2
Jozias214 jan. 2021 - 17:58

Hij heeft als Minister hetzelfde regeerakkoord uitgevoerd als Ploumen. En ook Arib heeft daar haar handtekening onder gezet. Ik denk dat hij het minister ook internationaal goed gedaan heeft. Het PvdA programma ligt er al dus waarom niet.

vdbemt
vdbemt15 jan. 2021 - 10:28

@Jozias. "Het PvdA programma ligt er al dus waarom niet." Dat lag er bij Rutte II ook al. Dat is toch wel heel wat anders geworden. Voor het huidige PvdA programma, terug naar haar roots, dankzij Asscher (lessons learned), zou ik in Asscher vele malen meer vertrouwen hebben dan in Dijsselbloem.

Buitenstaander
Buitenstaander14 jan. 2021 - 11:40

En waarom heeft Rutte net zoveel schuld?

2 Reacties
Bastet2
Bastet214 jan. 2021 - 13:26

Je hebt gelijk; Rutte heeft veel meer schuld. Het gesodemieter is begonnen in de tijd dat Rutte verantwoordelijk was voor sociale zaken. Daarna als premier in Rutte I en vervolgens heeft hij in Rutte II Nederland opgezadeld met de onbekwame Wiebes op belastingen. Maar ja, hij is politiek handig en lacht er zo leuk bij en dat is voor kortzichtig Nederland voldoende om een heuse staatsman in Mark Rutte te zien. Mensen die verbaasd zijn over 74 miljoen mensen die in november nog altijd op Trump stemden wijs ik graag op de 42 zetels voor de VVD in de peilingen. Een groot deel van het electoraat is achterlijk en wil gewoon graag bedrogen worden.

Aart van de aap
Aart van de aap15 jan. 2021 - 1:06

Een groot deel van het electoraat is achterlijk Dat is altijd een valkuil van de democratie geweest. Iets waar men het liever niet over heeft, maar wat wel degelijk een probleem is

Kuifje3
Kuifje314 jan. 2021 - 11:30

Rutte heeft maar 1 doel. Hij wil het record van Lubbers breken. Maakt niet uit wat hij daarvoor stuk moet maken.

adriek
adriek14 jan. 2021 - 11:18

"Waardoor de PvdA op 17 maart het gelag zal betalen voor het toeslagenschandaal. Iets waarvan zij toch echt niet de hoofdschuldige is." Briljante aanpak van Rutte toch? Zo blijf je aan de macht, en dat is het doel waarnaar zij streven.

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 jan. 2021 - 11:16

Goede analyse. Alleen was die winst onder Ascher, ondermaats. De eerdere verkiezingen ging de partij van 38 naar negen zetels. Hoewel er veel strategische stemmen bij die 38 zaten, toont het aan dat er meer te halen viel dan het winstje van drie bij de laatste peiling. Als men wel schoon schip had gemaakt, dan was het makkelijker geweest de weglopers van toen, terug te lokken. Rutte gaat niet weg bij de VVD. Kijk maar naar de campagneposters. een aantal verkiezingen geleden had de VVD posters met inhoudelijke kroonjuwelen er op. Tegenwoordig slaan ze op de leider met betekenis arme termen zoals 'doender' en 'optimist'. dit niet alleen om de premierbonus maar de VVD is niet meer de oude VVD. De liberale, rechtse, conservatieve kroonjuwelen, ook die eerder op de posters stonden, zijn al lang verpand. Het is inmiddels de Rutte club. Toen Balkenende bij het CDA weg ging, viel de partij in een groot gat. De VVD ziet dat ook aankomen.

Drostemannetje
Drostemannetje14 jan. 2021 - 11:16

Het enige wat ik Asscher mee kan geven is dat hij de eerste is die opstapt. Beetje laat idd, maar hij doet het in ieder geval. Glibberaal Rutte zal wel weer met smoesjes komen om aan te blijven. Daar is hij meester in.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jan. 2021 - 5:10

Hoekstra idem dito!

vdbemt
vdbemt15 jan. 2021 - 15:07

Inderdaad. Dat blijkt inmiddels. Het is een 'systeemfout'. Daarom is ok het gehele kabinet afgetreden. Hij is voor alles eindverantwoordelijk. Maar hier niet. Hier had hij geen persoonlijke bemoeienis. Duiken onder 'het systeem'. Eraan voorbijgaand dat dat systeem onder zíjn beleid van 10 jaar tot stand is gekomen.