Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Noord-Afrikaanse Joden onzichtbaar zijn gemaakt

  •  
19-05-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1369 keer bekeken
  •  
gazastad
De “Arabische wereld” en de “Judeo-christelijke wereld” zijn constructies die de werkelijkheid versimpelen en solidariteit met Palestijnen verdacht maken.
Mijn oma’s specialiteit zijn börequitas en filas. Ze lijken verdacht veel op de börek van de Turkse bakker, op de filo-pasteitjes uit Egypte. Sefardische Joden [1] hebben altijd deel uitgemaakt van de Arabische wereld. Ze waren er ver voordat Europese machten land in Noord-Afrika koloniseerden. De geschiedenis en cultuur van deze groep Joden is innig verbonden met de van de rest van de Noord-Afrikaanse bevolking. Dit gedeelde verhaal wordt vergeten en onzichtbaar gemaakt in discussies over Palestina/Israël. Terwijl het juist laat zien hoe de tegengestelde kampen van de “Arabische wereld” en de “Judeo-christelijke wereld” constructies zijn die de werkelijkheid versimpelen en solidariteit met Palestijnen verdacht maken.
Israël bombardeert onschuldige Palestijnen (aan wie burgerschap en de bijbehorende rechten wordt onthouden), waaronder veel kinderen. Maar van mijn vader moet ik oppassen met mijn kritiek op Israël en mijn pro-Palestina-retoriek. Israël is uiteindelijk de enige plek die voor mij een veilige haven zou zijn, zo stelt hij, mocht het hier in Europa ooit weer mis gaan. Want, zoals hij mij er geregeld aan heeft helpen herinneren, al ben ik maar een “vaderjood” in de ogen van een rabbijn, de nazi’s zouden daar niet zo preciezerig over hebben gedaan. En ik snap hem ergens wel. Maar zo lijkt het dat in mijn uitspreken vóór Palestina, en tegen het Israëlisch regime, ik mij uitspreek tégen (een deel van) mijzelf, en vooral tegen mijn familie.
Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Westerse wereld een belofte gedaan om Joden te verwelkomen in een seculiere christelijke wereld die werd omgedoopt tot de Judeo-christelijke samenleving – wat verlichtend werkte voor het schuldgevoel van Europa na de Holocaust. [2] In dat kader is  ook de natiestaat Israël gesticht als een Westers baken van vrijheid voor Joden.
In Nederland en in andere Europese en Noord-Amerikaanse landen spreken we nu ongecompliceerd over een Judeo-christelijke samenleving – maar zo ongecompliceerd is deze dus niet. Zoals de constructie van de Judeo-christelijke samenleving het idee van een Judeo-Arabische samenleving uit het wereldbeeld verdreven heeft,  zo zijn ook Joden uit Arabische landen verdreven in de nasleep van de stichting van Israël en de daaropvolgende conflicten. Hieronder vielen ook mijn oma en haar familie, die in 1956 uit Egypte onder Nasser zijn vertrokken – na aanhoudend geweld tegen Joden in de context van de Arabisch-Israëlische oorlog. Daarbij zijn de vele Joden uit de voormalige (voornamelijk Franse) koloniën vertrokken bij het uitroepen van onafhankelijkheid. Veelal omdat zij tijdens de kolonisatie burgerrechten van de kolonisator verleend hebben gekregen, in tegenstelling tot de Islamitische bevolking. In deze periode heeft het Europees zionisme versus Arabisch nationalisme de Noord-Afrikaanse Joodse identiteit, en al helemaal de Arabisch-Joodse identiteit, onmogelijk gemaakt: een oxymoron, een provocatie. [3]
Veel Joden uit Noord-Afrika zijn uiteindelijk naar Israël gegaan. Hoewel ze welkom waren in Israël, is hun integratie niet zonder moeilijkheden verlopen. Veel van hen spraken Arabisch, een taal die gezien werd als die van de vijand. Zij werden in eerste instantie in kampen gehuisvest, en gesegregeerd van de rest van de (Europees-Joodse) bevolking. Europese zionisten in Israël beschouwden de Sefardische cultuur als minderwaardig: met koloniale termen werden zij als “primitief” aangeduid. Dit laat een continuïteit zien met de koloniale geschiedenis: in Algerije stelde bijvoorbeeld de Franse koloniale administratie Franse (Ashkenazi) joden aan als rabbijnen om de Algerijnse Joden te “civiliseren”. [4]
De stichting van Israël staat in een lange geschiedenis van Europese kolonisatie, racisme, en antisemitisme – een geschiedenis die de huidige tegenstellingen en gepaarde ongelijkheid heeft gecreëerd en in stand houdt. En dus zou de discussie en de mogelijke oplossingen van Palestina/Israël in andere termen moeten worden gevoerd. De tweedeling van Palestina versus Israël staat niet gelijk aan Arabische moslims versus Europese Joden, maar construeert deze. We moeten deze tegenstellingen niet voor lief nemen. En we moeten solidair zijn aan de Palestijnen, omdat zij uiteindelijk de hoogste prijs betalen voor deze tegenstellingen.
[1] Sefardisch Joods refereert aan de Joden met Sefardische rituelen, afkomstig uit Spanje en Portugal die bij verdrijving in de 15 e eeuw veelal naar Noord Afrika en het Ottomaanse Rijk zijn vertrokken. De term “Sefardisch” wordt ook gebruikt voor Joden afkomstig uit Noord Afrika, waarvoor ook wel de term “Mizrahi” wordt gebruikt.
[2] Azoulay, A. A. (2020). Open letter to Sylvia Wynter: unlearning the disappearance of Jews from Africa. The funambulist, issue 30: reparations.
[3] Gottreich, E. (2008). Historicizing the Concept of Arab Jews in the Maghrib.  The Jewish Quarterly Review,   98 (4), 433-451. Retrieved May 17, 2021, from http://www.jstor.org/stable/25470274
[4] Davidson, N. (2015). “Brothers from South of the Mediterranean”: Decolonizing the Jewish “Family” during the Algerian War.  French Politics, Culture & Society,   33 (2), 76-96.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (77)

Liquidfriend
Liquidfriend25 mei 2021 - 9:21

Interessante invalshoek van de auteur maar met haar eerste conclusie "Israël bombardeert onschuldige Palestijnen" versimpelt ook zij de werkelijkheid. Gelukkig bestaat er niet één joodse identiteit maar is het een religie met roots van over de gehele wereld, ontstaan na de diaspora, tragisch genoeg. Inderdaad de integratie in Israël van al die Joodse culturen gaat niet over een nacht ijs. Dat de Europese Joden in Israël voorop liepen is niet zo vreemd, immers de Joods-Christelijke cultuur heeft zich vanaf de renaissance ontwikkeld naar de meest intellectuele beschaving op deze planeet waarop andere culturele achtergronden, dus ook de Sefardische enkel konden aanhaken.

Bert de Vries
Bert de Vries25 mei 2021 - 9:19

Uitstekende reflectie.

Cageman2
Cageman223 mei 2021 - 8:58

Wat ook wel vergeten wordt is dat honderdduizenden joden arabische landen halsoverkop hebben moeten verlaten rond de stichting van Israel. Vaak met achterlating van veel bezittingen en eigendommen die werden ingenomen door de altijd “tolerante” arabieren. Krijgen deze mensen ook eeuwigdurend vluchtelingenstatus (generatie op generatie), “recht op terugkeer” en compensatie later? Of kijken we alleen naar de verplaatste arabieren?

2 Reacties
Sachs
Sachs23 mei 2021 - 13:24

Wat betreft uw vraag: als mensen zijn verdreven of gevlucht voor oorlogsgeweld krijgen zij de vluchtelingenstatus. Die gaat inderdaad over van generatie op generatie, om te voorkomen dat etnische zuivering permanent gemaakt kan worden door één generatie op afstand te houden. Wereldwijd wordt het recht van terugkeer as we speak toegepast, onder meer ten bate van Afghanen en Congolezen. Nooit is daar kritiek op geuit. U heb ik er nooit over gehoord. Maar het gaat kennelijk mis als dat recht ook op Palestijnen wordt toegepast. Waarom is dat? Overigens: Israël kent het recht van terugkeer toe aan uitsluitend Joden (zelfs al hebben die geen roots in Palestina en zijn hun voorouders er nooit uit verdreven). De Palestijnse vluchtelingen, met miljoenen opgeborgen in vluchtelingenkampen en Gaza, wordt dat recht onthouden.

Cageman2
Cageman225 mei 2021 - 13:34

@sachs. Recht op terugkeer wordt wereldwijd toegepast? Ik heb zeker wat gemist qua armenen, pontische grieken, india/pakistan, arabische israelis?? Correctie: Recht op terugkeer wordt selectief toegepast. Vaak wanneer dit zonder al te veel economische kosten/menselijk lijden kan worden uitgevoerd. En nu hebben we Sachs, die perse de arabieren wilt herplaatsen ten koste van sancties en bloedvergieten, terwijl hij stil blijft rond groepen die qua lijden (armenen), grootte statenloze populatie (koerden), grootte landinname (west sahara) toch echt eerst aan de beurt zouden moeten komen qua prioritering “wereldwijde eeuwigdurend recht op terugkeer”. Waarom? dat recht wordt trouwens verlengd naar kinderen als er geen duurzame oplossing is. Handig dan dat de arabieren hun broeders in kampen hebben gedumpt! Hadden de duitsers ook moeten doen. Gevolg: Pruisische terroristen die Russische schoolbussen opblazen en de helft van de Joop reageerders die dan tekeer gaat tegen de “illegitieme russische kolonisten/apartheidstaat “ .

Ch0k3r
Ch0k3r21 mei 2021 - 5:42

"al ben ik maar een “vaderjood” in de ogen van een rabbijn" Mooi joh, dat geloof. Je moeder was geen jood dus jij bent ook geen echte. Eigenlijk hoor je er niet. Je moet je volgens je vader dus verbonden voelen met een groep die jou eigenlijk uitsluit omdat er andere groepen zijn die jou kunnen uitsluiten. Dit soort tribaal gedrag is exact de reden dat het in Israël en Palestina om de zoveel tijd weer hommeles is. Het is de bronstijd vs vroege middeleeuwen met 21e eeuwse wapens.

EenMening
EenMening20 mei 2021 - 20:25

Er is, zoals verwacht, een staakt-het-vuren overeengekomen dat om 1 uur vannacht ingaat. Zoals al vaker op deze site gemeld: de recent afgesloten verdragen tussen Israël en een aantal Arabische staten heeft de Palestijnen verder geïsoleerd en hun positie nog meer verzwakt. Hoe langer ze wachten, hoe minder er voor hen te halen valt. Mogelijk ligt hier een rol voor Biden. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/israel-en-hamas-eens-over-wapenstilstand-bestand-treedt-vannacht-in-werking~b2912d42/

2 Reacties
Cageman2
Cageman223 mei 2021 - 9:06

Hamas vierde het echter als een grote overwinning... De palestijnen zijn gewoon blind voor de realiteit. Het is geen 1948 meer. Inmiddels hebben de arabieren verschillende oorlogen verloren en hebben ze na tientallen jaren terreur ook geen sterkere positie gekregen. Maar helaas, ook nieuwe vredes-akkoorden zullen geweigerd worden (zoals arafat deed), of “beloond worden met raketten (terugtrekking gaza en libanon). Ze zoeken immers meer van zulke “overwinningen”. Laten we ons medeleven steken in onderdrukte groepen die niet zoveel bloed aan de handen hebben.

Sachs
Sachs23 mei 2021 - 13:26

[Hoe langer ze wachten ...] Waarop? Tot hun rechten worden ingewilligd? Gaat dat nu dan eindelijk gebeuren? Dat zou nieuws zijn.

EenMening
EenMening20 mei 2021 - 20:20

De acties tegen Hamas passen in het grotere plaatje van het bestrijden van het wereldwijde islamitisch terrorisme. Islamitisch terrorisme is net onkruid: je kunt het niet uitroeien maar je moet het wel kort proberen te houden en je daarbij vooral richten op het uitschakelen van de leiders.

2 Reacties
Sachs
Sachs23 mei 2021 - 13:34

Geinig, die framing. Zelf bedacht? Mocht u willen begrijpen waarom Hamas zich verzet, dan is een ééndaags bezoek aan Israël en de bezette gebieden voldoende. Mocht u dat niet opbrengen, dan staat u een bibliotheek vol relevante boeken ter beschikking. 'Gaza: Preparing for Dawn' is een aanrader omdat het de herkomst van de door u gebezigde framing beschrijft.

Marocilluminatus
Marocilluminatus24 mei 2021 - 2:40

Er was een tijd dat mensen die zich verzetten tegen de bezetting werden vereerd als verzetshelden.. Nee, maar deze mensen nu hebben niet het recht om zichzelf te verzetten..tegen een bezetting die al 35x langer duurt. Ik heb niks met geweld in welke vorm dan ook maar dit onrecht is onmenselijk...Ik kan als tip geven ; los dit dossier eerlijk op en zullen we nog zien hoeveel jongeren in het westen nog vatbaar zouden zijn om gruwelijke terreur te plegen... En sowieso van Al Aqsa blijf je af, want anders krijg het een heel andere dimensie...

Sachs
Sachs20 mei 2021 - 17:57

@ Rébecca. Dank voor dit artikel. Als Sefardische Jood heb ik het met belangstelling en herkenning gelezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2021 - 7:00

Gelukkig, er zijn nog mensen die het begrijpen, juist omdat ze er onderdeel van zijn geweest, weten hoe het in elkaar zit en hoe het weer kan worden als de wil niet ontbreekt en men uitgaat van de mens als zodanig. Mooi stuk, een verademing!

P Haan
P Haan20 mei 2021 - 5:52

Sterk stuk. Een prikkel die ik eigenlijk wel uitgewerkt zou willen zien: Je maakt de opmerking 'De stichting van Israël staat in een lange geschiedenis van Europese kolonisatie, racisme, en antisemitisme' Op beperkte schaal klopt dat. Maar de geschiedenis is langer, en speelde al in de tijd dat er in Europa amper beschaving was.

Bouwman2
Bouwman219 mei 2021 - 21:23

Onschuldig lijkt me nu niet de meest geëigende term om Hamas.mee aan te duiden. .

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté20 mei 2021 - 14:42

@Bouwman [Onschuldig lijkt me nu niet de meest geëigende term om Hamas.mee aan te duiden.] En dat doet de schrijfster ook niet. Ze heeft het over onschuldige Palestijnen, wier rechten zijn ontnomen en over Palestijnse kinderen. Hamas is een apart verhaal. Onschuld is in dat verband inderdaad niet van toepassing, zoals dat evenmin van toepassing is op de Israëlische regering en diens uitvoeringsorganisaties. Het is fair om te stellen over de verhouding tussen die twee, dat Hamas een vrijheidsstrijd voert tegen ongelijkberechtiging van Palestijns-Israëlische burgers door de Israëlische regering en tegen de bezetting van onder meer Gaza door het Israëlische leger. De krachtsverhoudingen tussen die twee zijn die van David (Hamas) tegen Goliath (Israëlische leger). Ik zie overigens geen enkele kans voor de moderne David om te winnen van de getalsmatige en technische overmacht van de moderne Goliath. Maar goed, je weet natuurlijk nooit of er een Achillushiel gevonden wordt, maar dat is dan weer een geheel andere mythologie.

JohnVKR
JohnVKR19 mei 2021 - 19:44

Fijne bijdrage! Bedankt!

JaapBo
JaapBo19 mei 2021 - 19:03

Mooi artikel, dat pleit voor wederzijds begrip! Als iedereen er nou eens zo over dacht …

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 mei 2021 - 18:37

Al voor de oorlog werd er in de VS over de westerse samenlevingen gesproken in de zin van 'joods-christelijk'. Dat gebeurde door samenwerkingsverbanden van joden en christenen tegen het anti-semitisme van bijv. de KKK en de Amerikaanse nazi's. Bedoeling hiervan was te wijzen op het historische feit dat het christendom, als overheersende godsdienst in het westen, voortgekomen was uit het jodendom. Geen christendom zonder jodendom, zo eenvoudig is het. Dat bepaalde rechtse kringen die terminologie misbruiken in hun propaganda tegen de islam en de moslims maakt die karakterisering van de westerse samenlevingen als 'joods christelijk' nog niet onjuist. Ik citeer uit Zin en onzin van de 'joods-christelijke traditie' van Bart Wallet (https://d2vry01uvf8h31.cloudfront.net/Organisaties/WI/CDV/_recap_/2012_HERFST/B_BOOM079_CDV%202012-3_14%20Wallet.pdf) "Het is in de jaren dertig dat de joods-christelijke traditie onder Ameri- kaanse en enkele Europese intellectuelen opgang maakt. Dat gebeurt in een context van polemiek tegen fascisten en antisemieten, die de westerse cultuur als ‘christelijk’ beschreven en daarbij joden nadrukkelijk buiten- sloten. De ‘joods-christelijke traditie’ vormde daarop een antwoord: de christelijke traditie was niet los verkrijgbaar, joden maakten daar volop deel van uit.4 De Franse founding father van de naoorlogse christendemo- cratie, Jacques Maritain, zelf getrouwd met een Russisch-joodse vrouw, stelde in 1939 onomwonden: wie het op de joden heeft voorzien, raakt ook het christendom tot in zijn wortels. De ‘joods-christelijke traditie’ was daarmee een inclusieve term, waarmee welbewust werd geprobeerd om joden te verankeren in de westerse samenleving, om ze zo te verdedigen tegen de nationaalsocialistische ideologie, die joden als ‘wezensvreemde elementen’ beschouwde."

Wereldburger
Wereldburger19 mei 2021 - 18:31

goed en genuanceerd artikel. de wereld en het leven worden te vaak gegamificeerd en daarmee gaat uiteindelijk elke nuance verloren.

EenMening
EenMening19 mei 2021 - 17:04

"Maar van mijn vader moet ik oppassen met mijn kritiek op Israël en mijn pro-Palestina-retoriek. Israël is uiteindelijk de enige plek die voor mij een veilige haven zou zijn, zo stelt hij, mocht het hier in Europa ooit weer mis gaan. Want, zoals hij mij er geregeld aan heeft helpen herinneren, al ben ik maar een “vaderjood” in de ogen van een rabbijn, de nazi’s zouden daar niet zo preciezerig over hebben gedaan. " De vader van de auteur zou je een realist kunnen noemen, de auteur zelf een iedalist.

7 Reacties
EenMening
EenMening19 mei 2021 - 17:04

idealist

JaapBo
JaapBo19 mei 2021 - 18:59

@EenMening: volgens mij is de dochter juist een realist; zij ziet hoe de ons beeld van de werkelijkheid geconstrueerd wordt, en ook hoe vijandschap geconstrueerd wordt.

Jansen7
Jansen720 mei 2021 - 5:25

@JaapBo: een idealist houdt zich bezig met gedachten dat conflicten ten diepste op waandenkbeelden zijn gebaseerd, een realist abstraheert gevaar en vijandschappen niet, maar anticipeert daarop. Genoeg Joden in Europa in de jaren '30 die niet wilden geloven dat de Duitsers zo ver zouden gaan (en dat in Frankrijk en Oost Europa hun buren een andere kant op zouden kijken).

EenMening
EenMening20 mei 2021 - 8:39

@Jansen Inderdaad. Veel mensen in de door de nazi's bezette gebieden konden zich inderdaad geen voorstelling maken van de pure kwaardaardigheid van dit fascistische regime. De mensheid is niet echt veranderd, het antisemitisme is nog steeds springlevend, maar nu vaak vermomd als anti-zionisme. Het is daarom goed dat de staat Israël er is, voor het geval het weer mis gaat.

rvb2
rvb220 mei 2021 - 11:51

@eenmening: Nog beter zou zijn als Israel weer opgaat in Palestina, want nu gaat het flink fout in die oorlogszuchtige apartheidsstaat. Israel zal nooit de rechten van Palestijnen erkennen, tenzij die een joodse achtergrond hebben.

Jansen7
Jansen720 mei 2021 - 15:36

@rvb: het punt van EenMening is juist het wensdenken waarin je ook een voorbeeld bent. In dit geval het wensdenken dat de Joodse minderheid het goed zal hebben als de rollen andersom zijn. Ik zou zeggen ga zelf eens met een keppeltje op door een Moslimbuurt waar dan ook in het Westen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 mei 2021 - 15:57

`maar nu vaak vermomd als anti-zionisme. Het is daarom goed dat de staat Israël er is, voor het geval het weer mis gaat.' O ja? Niks mis met wat gegronde kritiek op het zionisme dunkt me. Het moet niet gekker worden!

Deugkeizer
Deugkeizer19 mei 2021 - 16:46

Ach de westerse wereld heeft de joden uit schuld gevoel voor wo || een kolonie gegeven en hield tegelijkertijd nog vast aan het kolonialsme. Dan ga je vanzelf dingen weggeven die niet van jezelf zijn. De gedachtengang erachter moet er ook 1 zijn van het loskopen van je schuld met andermans bezittingen. Afro Amerikaanse groepen noemen dit vaak de geboorte van de white guild of white mans burden.

Mini2
Mini219 mei 2021 - 16:08

Goed stuk. Ik blijf toch hopen op een twee-staten oplossing, maar met elke bom of raket die valt lijkt dit moeilijker en moeilijker te worden :(

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2021 - 16:37

@ Mini Jij schrijft: Ik blijf toch hopen op een twee-staten oplossing, maar met elke bom of raket die valt lijkt dit moeilijker en moeilijker te worden Omdat de twee staten oplossing inmiddels onmogelijk is geworden vallen er bommen en vliegen er raketten. Er is geen palestijns gebied meer. Dat is ook de reden dat het conflict weer is opgelaaid er vindt een etnische zuivering plaats. Dus je doet nogal merkwaardige uitspraken. Oorzaak en gevolg staan niet in de juiste volgorde.

Mini2
Mini219 mei 2021 - 18:27

@Daan ‘ Dus je doet nogal merkwaardige uitspraken. Oorzaak en gevolg staan niet in de juiste volgorde’ Gelukkig maar dan dat ik geen verantwoording hoef af te leggen aan Daan Ouwens.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mei 2021 - 19:54

@ Mini Jij schrijft: Gelukkig maar dan dat ik geen verantwoording hoef af te leggen aan Daan Ouwens. Ik beweer nergens dat je aan mij verantwoording moet afleggen. Dat je mij dat nu verwijt is een merkwaardige uitspraak. Ik wees je slechts op het feit dat je oorzaak en gevolg verwisselde. En constateerde dat zoiets merkwaardig is. Maar volgens mij zijn mensen helemaal zelf verantwoordelijk voor hun eigen fouten.

Poeha
Poeha20 mei 2021 - 18:22

Daan: wat een onzin, er is duidelijk nog steeds Palestijns gebied. Wellicht vindt jij dat niet. En jij vergeet dar een gevolg weer kan leiden tot een oorzaak. Je hoeft dus niet oorzaak en gevolg om te draaien. De beschietingen (Gevolg) kunnen alsnog leiden tot een 2 Staten oplossing.

HappyBuddha
HappyBuddha21 mei 2021 - 16:14

@Poeha 20 mei 2021 at 20:22 Daan: wat een onzin, er is duidelijk nog steeds Palestijns gebied. Wellicht vindt jij dat niet. Dat Palestijns gebied wat vol zit met joodse kolonisten bedoel je?!

diadorim
diadorim19 mei 2021 - 16:04

Deze reactie is verwijderd

25 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman19 mei 2021 - 16:47

[Nee, ze bombarderen raketinstallaties en daarbij vallen slachtoffers.] Ze bombarderen civiele doelen en vaak zonder waarschuwingen: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/05/israelopt-pattern-of-israeli-attacks-on-residential-homes-in-gaza-must-be-investigated-as-war-crimes/

EenMening
EenMening19 mei 2021 - 17:10

@Mark Het ongericht afvuren van duizenden raketten is inderdaad een oorlogsmisdaad. Maar Hamas is dan ook een terroristische organisatie en moet alleen daarom al bestreden worden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 mei 2021 - 18:07

Alex - het grootste deel van de Gaza bewoners was ooit gewoon inwoner van Palestija. In de jaren 1947-1948 werd een groot deel van dat land vrij gemaakt door joodse strijdgroepen. Die mensen kwamen in kampenbterecht, de Palestijnen uiteraard, de import nam zonder schroom de vrijgekomen huizen en landerijen in beslag. Gaza was lange tijd gewoon onder deelvan het bezette Palestija maar al gauw kwam men er achter dat er veel mensen woonden in dat deel. Daarom werd de bezetting opgeheven in die zin dat de bezettingstroepen teruggetrokken werden.Daarna werd bij de verkiezing in Gaza de Hamas de winnaar en de rest, na 4 vernietigende aanvallen op dat gebied door de strijdkrachten van Netanyahu, is duidelijk voor iedereen, het is een ideaal testgebied voor de nieuwe moordwapens. Maar Alex je hebt gelijk, de Gaza strook is geen onderdeel van Israel, het is een deel van Palestina dat door de troepen veroverd werd. Maar de mensen moeten terug keren naar hun thuisdorpen. Internationaal vastgelegd. Maar de staat Israel is natuurlijk veel kleiner dan het gebied waar de troepen van Israel heersen. Verder ben ik wat ontsteld dat je geen enkele compassie toont met de vermoorde mensen. Enfin, als de leiding van de staat voor het gerecht wordt gebracht zal hopelijk gerechtigheid gaan gelden.

Stheno
Stheno19 mei 2021 - 18:52

Frans Kwakman, "Daarna werd bij de verkiezing in Gaza de Hamas de winnaar en de rest, na 4 vernietigende aanvallen op dat gebied door de strijdkrachten van Netanyahu, is duidelijk voor iedereen, het is een ideaal testgebied voor de nieuwe moordwapens." Inderdaad Frans, hierna is het precies zoals Erdogan (TR) zegt: "Democratie is als een trein. We stappen uit wanneer we aankomen op het station dat wij wensen." Je kiest als bevolking idd maar 1x voor Hamas.. De verschillende raketten die Hamas stuurde in de loop der jaren laten goed merken dat het een ideaal testgebied is, daar heb je helemaal gelijk in. En zelfs al waarschuwt Hamas dat er raketten aankomen, niemand weet waar ze precies aankomen; dit tot vrees van juist ook de bevolking in Gaza zelf. Enkele vrouwen en kinderen hebben ook hier helaas mee te maken gehad. Ze tellen wel mee in de statistieken, maar de oorsprong van de inslagen en doodsoorzaak zul je hier verder niet horen.

Mark Huysman
Mark Huysman19 mei 2021 - 19:23

@Een mening Misschien moet je even op de link klikken die ik hierboven heb geplaatst. Dan zul je zien dat je het niet helemaal begrepen hebt. De Amnesty-verklaring gaat over de dodelijke aanvallen van Israël op burgerdoelen: “Israeli forces have displayed a shocking disregard for the lives of Palestinian civilians by carrying out a number of airstrikes targeting residential buildings in some cases killing entire families - including children - and causing wanton destruction to civilian property, in attacks that may amount to war crimes or crimes against humanity” “By carrying out these brazen deadly attacks on family homes without warning Israel has demonstrated a callous disregard for lives of Palestinian civilians who are already suffering the collective punishment of Israel’s illegal blockade on Gaza since 2007.” “In addition to residential homes, Israeli attacks have damaged water and electricity infrastructure as well as medical facilities and halted the operations of the North Gaza Seawater Desalination plant, which supplies water to more than 250,000 people. “ Amnesty vindt dat deze aanvallen op burgerdoelen door het Internationaal Strafhof onderzocht moeten worden omdat het naar haar mening mogelijk om oorlogsmisdaden gaat.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 mei 2021 - 19:40

Sthano - ach jee. Ik ben een statisticus. Bij de telling van het aantal doden tengevolge van de moordpartijen op Gaza tov de doden bij de afweer van Gaza staat de verhouding ongeveer 1:15, bij de laatste keer dat ik keek. Ik betreur elke dode maar je zult het vreemd vinden, de Palestijnse doden meer. Sorry for you.

Mini2
Mini219 mei 2021 - 20:07

@Frans 'Bij de telling van het aantal doden tengevolge van de moordpartijen op Gaza tov de doden bij de afweer van Gaza staat de verhouding ongeveer 1:15, bij de laatste keer dat ik keek.' Misschien moet Hamas dan wat geavanceerdere wapens van Iran kopen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2021 - 6:30

[Misschien moet Hamas dan wat geavanceerdere wapens van Iran kopen.] Misschien nog beter als de VS stoppen met militaire steun (bijna vier miljard per jaar!) aan Israël.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 7:25

@Mark 'Misschien nog beter als de VS stoppen met militaire steun (bijna vier miljard per jaar!) aan Israël.' Je bent toch niet zo naïef dat je denkt dat als de VS stopt met steun, dat Iran ook gaat stoppen met steun aan Hamas?

Stheno
Stheno20 mei 2021 - 8:15

Frans Kwakman, "Ik ben een statisticus." Ach jee. Maar ik zal het verder niet tegen je gebruiken, behalve dat je -wellicht verblind door ideologie- de rekensom juist niet (goed) hebt gemaakt. Als je weet dat ongeveer 15% van alle Hamas raketten Israel niet haalt maar in Gaza zelf terecht komt, hoe denk je dat de eigen bevolking in Gaza denkt over de 'eigen' raketten. Vergis je niet, 15% van ruim 4000 raketten is echt heel veel ongecontroleerd wapentuig wat op de eigen bevolking valt. Dat is wel wat andere koek dan Israelische precisiebommen waar ook nog van tevoren bekend gemaakt wordt waar ze precies komen te vallen. You do the math, beste Frans. "Ik betreur elke dode maar je zult het vreemd vinden, de Palestijnse doden meer. Sorry for you." Helaas is dat tegenwoordig niet meer vreemd; er is een hoog gehalte antisemitisch geluid op deze site. Persoonlijk zie ik zelf liever geen doden. En jouw opmerking komt wel wat wrang over nu je weet dat Hamas geen enkel probleem heeft de eigen bevolking te bombarderen voor het eigen 'goede doel'.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2021 - 9:54

[Je bent toch niet zo naïef dat je denkt dat als de VS stopt met steun, dat Iran ook gaat stoppen met steun aan Hamas?] De steun van Iran aan de Palestijnen is nog geen fractie van de steun die de VS aan Israël geeft. Stopzetting van wapenleveranties aan beide partijen is veel ongunstiger voor de bezetter dan voor degenen die bezet zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2021 - 9:56

[Dat is wel wat andere koek dan Israelische precisiebommen waar ook nog van tevoren bekend gemaakt wordt waar ze precies komen te vallen.] Dus niet: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/05/israelopt-pattern-of-israeli-attacks-on-residential-homes-in-gaza-must-be-investigated-as-war-crimes/ Er worden heel precies hele families uitgemoord door Israël.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 10:49

@Mark 'De steun van Iran aan de Palestijnen is nog geen fractie van de steun die de VS aan Israël geeft. Stopzetting van wapenleveranties aan beide partijen is veel ongunstiger voor de bezetter dan voor degenen die bezet zijn.' Open deur die je intrapt, bovendien is er geen wetgeving of ongeschreven regel waarin staat dat oorlog 'eerlijk' moet zijn. Want eerlijk zijn ze nooit.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 mei 2021 - 11:04

Stheno - en inderdaad, je vind het vreemd. Maar hetgeeft jou de gelegenheid om mij van antisemitisme te beschuldigen, een beschuldiging die nergens op slaat. Zoals de meeste van jouw racistische teksten, waarbij elke kritiek op de Israelische agressie tov niet-Joodse mensen als antisemitisch wordt aangeduid. En vanuit dat standpunt, inderdaad dan heb je gelijk. Het standpunt van een,.... vul zelf maar in. En ik blijf er bij, meer dan 200 Palestijnse slachtoffers, het zal jou niets doen maar mijn hart bloedt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 mei 2021 - 12:38

Stheno - wat ik totaal vergeet te vragen, de aanleiding van de moordpartij, de etnische zuivering in Oost-Jeruzalem. Is dat doorgezet of afgeblazen? Zijn de Palestijnse inwoners verwijderd uit hun huizen net als pakweg 73 jaar geleden? Ik vraag het aan jou omdat je klaarblijkelijk over veel meer gegevens beschikt dan ik.

Stheno
Stheno20 mei 2021 - 14:49

Frans Kwakman 1304u: - Je gaat niet in op de doden die vallen door toedoen van Hamas onder de eigen bevolking. - Je voelt je beschuldigd van antisemitisme. Terwijl ik slechts heb aangegeven dat er een hoog gehalte antisemitisme is op deze site. En inderdaad, dan zie je vaker iets voorbijkomen waar men op andere sites/in de samenleving wel vreemd van zou opkijken, zo ook jouw opmerking dat de ene burgerdode anders is dan een andere burgerdode in een conflict waar ze beiden niet echt partij in zijn. - Je geeft aan de meeste van mijn teksten racistisch te vinden. Ongetwijfeld heb je dan ook vele voorbeelden om dit aan te tonen. Waarbij ik op voorhand aangeef dat het iets inhoudelijker zal moeten zijn dan dat je het simpelweg niet met me eens bent. Want dat is ook iets waar ik niet meer vreemd van opkijk: het oneens zijn maar niet de argumenten kunnen geven (dus zeg maar het uiten van een onderbuikgevoel), levert hier vaak de door mij al vaker gebruikte term XFR troefkaart op (xenofoob, fascist, racist). Ik heb verder niets met het conflict in het MO, ik heb er geen belangen. Wel heb ik moeite met de wijze waarop door ideologie de ene of andere kant als enige waarheid wordt verkondigd. Beste Frans, nogmaals: i.t.t. jij betreur ik alle slachtoffers. En aangezien jij wel onderscheid maakt in slachtoffers heb ik je opmerkzaam gemaakt op het feit dat er met 600+ ongeleide projectielen die Hamas op eigen Gaza grond laat vallen, doden vallen aan Palestijnse zijde; door toedoen van Hamas zelf. Uiteraard zul je hier weinig over horen, net zoals je vrijwel altijd alleen kinderen en vrouwen op de camerabeelden ziet (bij de strijders gaat de camera uit op bevel van Hamas). Maar ik mag hopen dat jij dit al wist. En ik neem ook aan dat je weet dat kinderen voor het 'goede doel' opofferen geen enkel probleem is. (zie bijv https://twitter.com/YosephHaddad/status/1394900465498869762 ) Mark Huysman 1156u, Uiteraard wordt er niet altijd gewaarschuwd voor een bombardement. Zeker als men enkele van de leiders van Hamas wil uitschakelen, dan heeft van tevoren bellen geen zin. En dan worden er enkele villa's van Hamas leiders gebombardeerd. (Hoe het komt dat ze villa's hebben mag duidelijk zijn, en wie ervoor heeft betaald ook.) Dit is een soort uitvloeisel van het bulldozeren van huizen van aanslagplegers in de tijd dat er nog wat terroristische acties plaatsvonden in stadsbussen en cafe's en zo. Wat je link betreft: van mij mag het allemaal uitgezocht worden, door amnesty of anderen. In het artikel staat overigens ook dat de aanvallen vanuit Hamas als oorlogsmisdaad moet worden onderzocht. Zie "Indiscriminate rocket-fire by Palestinian armed groups towards civilian areas of Israel has also killed and injured civilians and damaged homes and other civilian properties. The rockets fired from Gaza into Israel are imprecise and their use violates international humanitarian law which prohibits the use of weapons that are by nature indiscriminate. These attacks should also be investigated by the ICC as war crimes." in je eigen link. Dit was je vergeten te melden. Frappant is, Mark, dat men nu eigenlijk boos is als er niet gewaarschuwd wordt voor een bom. Hoe anders is dat omgekeerd. En hoe anders was dat vroeger. Op 22 februari herdenkt Nijmegen ieder jaar het bombardement op de stad. Het was een vergisbombardement. Want de Amerikanen dachten dat ze Kleve aan het bombarderen waren. Maar ja, maakt dat het beter? Hamas gaat wel nog steeds vol op het burgerdoelen schieten mantra. En als er wel gewaarschuwd wordt door Israel, haalt men bewust de kinderen en vrouwen niet weg (zie de twitterlink enkele regels hierboven) Ik krijg de indruk dat jij (en ook Frans) van mening bent dat Israel zoveel mogelijk burgerslachtoffers wil maken. Wat dat betreft doen ze het dan bijzonder slecht: zoveel bommen, zo weinig doden maar wel veel infrastructuur kapot.

Stheno
Stheno20 mei 2021 - 15:02

Frans Kwakman 1438u, (Als aanvulling op mijn reactie van 1649u) Je woordkeuze geeft voor mij blijk van een eenzijdige insteek. Ik vermoed dat je nooit open zult staan voor argumenten, but I welcome it if you prove me wrong. Ondanks dat wil ik best een reactie geven. De Sheikh Jarrah zaak valt min of meer samen met de sterk toegenomen activiteit tussen Hamas en Iran om nu het einde van de Ramadan te 'vieren' met veel 'vuurwerk'. En het toeval wil dat deze al heel lang lopende juridische Sheikh Jarrah zaak bijna bij de hoogste rechtbank uitspraak gedaan gaat worden, misschien komende week. Het wrange is dat in deze juridische zaak eigenlijk precies het omgekeerde speelt van wat veel reageerders hier op de site denken. 150 Jaar geleden kochten enkele joden een stuk land van wat arabieren. Dit is met bewijsstukken aan te tonen, vandaar de rechtszaken. In 1948 wordt Jordanie daar de baas en gooit alle joden eruit (2 uur de tijd om te vertrekken). Jordanie dacht dat het niet nodig was om de registratie/omzetting van in beslag genomen grond/huizen te registreren want men dacht dat het gebied altijd bij Jordanie zou blijven. En nu is er een conflict en willen de nazaten van de oude eigenaren hun bezit terug. Er valt nog een hoop over te zeggen, o.a. over de gevallen waarbij het omgekeerde speelt (en dus de arabieren grond willen claimen, zeg maar hoe de meerderheid van de ideologisch gestaalde joop kaders erin staan), maar dat is voor een ander moment. Ik verwacht niet dat je het eens bent met het bovenstaande, maar dat is wel wat de aanleiding is voor wat extra spanning (naast de bezigheden van Hamas 7 jaar na de laatste grote golf). En het lijkt me echt veel te veel van het 'goede' om o.b.v. deze zaak, nog voordat er een definitieve uitspraak is over dit juridische conflict, 4000+ raketten op een burgerbevolking af te schieten. En als je geen geloof hecht aan de toenemende spanningen: om 200+ Palestijnen op te offeren voor een rechtszaak die nog loopt. Overigens ben ik van mening dat als de oorspronkelijke partij (zeg maar de joodse grondeigenaren) in het gelijk gesteld worden, de arabische grondeigenaren later ook sterker zullen staan in hun claims. Wellicht verklaart dat ook het decennia lange proces. Op het juridische systeem in Israel is zeker wat aan te merken. Maar dat is het ook op het systeem bij Hamas in Gaza. Zo ben ik zelf geen voorstander van openbare executies, om maar iets te noemen.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2021 - 16:32

[Uiteraard wordt er niet altijd gewaarschuwd voor een bombardement. Zeker als men enkele van de leiders van Hamas wil uitschakelen, dan heeft van tevoren bellen geen zin. En dan worden er enkele villa’s van Hamas leiders gebombardeerd. (Hoe het komt dat ze villa’s hebben mag duidelijk zijn, en wie ervoor heeft betaald ook.)] Het gaat in het verhaal van Amnesty niet over ‘villa’s’ maar over flats waar hele gezinnen uitgemoord worden. Lees in de Haaretz over de achtergronden en redenen hiervan: https://www.haaretz.com/israel-news/gaza-israel-wiping-entire-palestinian-families-hamas-1.9820005 [Dit is een soort uitvloeisel van het bulldozeren van huizen van aanslagplegers in de tijd dat er nog wat terroristische acties plaatsvonden in stadsbussen en cafe’s en zo.] Volkomen onzinnige opmerking. [In het artikel staat overigens ook dat de aanvallen vanuit Hamas als oorlogsmisdaad moet worden onderzocht] Ja, maar dat is een side-note in het grote verhaal van de Israëlische aanvallen op burgerdoelen. [Ik krijg de indruk dat jij (en ook Frans) van mening bent dat Israel zoveel mogelijk burgerslachtoffers wil maken.] Ze willen de burgerbevolking flink veel angst aanjagen zodat die haar verzet tegen de illegale bezetting opgeeft.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 mei 2021 - 16:45

@Steno: 1. je beschuldigt mij van antisemtisme, ik ontken dat. 2. je denkt dat ik niet alle doden betreur. Dat is niet waar. 3. je zegt dat je er niet bij betrokken bent maar dat is een leugen. Kortom, ik heb helemaal niets aan jouw informatie. Zelfs de eenvoudige info betreffende etnische zuivering in het palestijnse Oost-Jeruzalem, nu bezet gebied, krijg ik geen adequate informatie.

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2021 - 16:52

Overigens vernietigt Israël niet altijd hele flatgebouwen (al of niet met de huurders erin). Soms worden een of twee verdiepingen weggeblazen. Als er bijvoorbeeld op de bovenste verdieping een journalist woont met opvattingen die Israël niet aanstaan: https://cpj.org/2021/05/israeli-airstrike-kills-palestinian-journalist-yousef-abu-hussein-at-his-home/

Mark Huysman
Mark Huysman20 mei 2021 - 17:49

Verder wat de etnische zuiveringen in bezet Oost-Jeruzalem betreft. Jij stelt: [De Sheikh Jarrah zaak valt min of meer samen met de sterk toegenomen activiteit tussen Hamas en Iran om nu het einde van de Ramadan te ‘vieren’ met veel ‘vuurwerk’.] Flauwekul opmerking. De etnische zuiveringen in Sheikh Jarrah zijn *aanleiding* voor de reactie vanuit Gaza. Net zo goed als ze aanleiding vormen voor de opstanden in de andere bezette gebieden en in de Israëlische staat, zoals de algemene staking afgelopen dinsdag. [Het wrange is dat in deze juridische zaak eigenlijk precies het omgekeerde speelt van wat veel reageerders hier op de site denken. 150 Jaar geleden kochten enkele joden een stuk land van wat arabieren. Dit is met bewijsstukken aan te tonen, vandaar de rechtszaken.] De bewijsstukken zijn omstreden en het punt is natuurlijk dat in apartheidsstaat Israël er geen recht heerst. De rechtbanken spreken altijd ten voordele van de kolonisten dus daar kan geen enkele waarde aan gehecht worden. Los daarvan is Oost-Jeruzalem bezet gebied. Israël mag sowieso geen burgers uit huizen zetten en vervangen door de eigen bevolking. [Overigens ben ik van mening dat als de oorspronkelijke partij (zeg maar de joodse grondeigenaren) in het gelijk gesteld worden, de arabische grondeigenaren later ook sterker zullen staan in hun claims.] Je weet waarschijnlijk zelf ook wel dat dat flauwekul is. Israël zal nooit Palestijnse grondeigenaren in het gelijk stellen. De hele geschiedenis van Israël is er één waarbij de oorspronkelijke bevolking verjaagd wordt en haar bezittingen gestolen.

Stheno
Stheno20 mei 2021 - 18:25

Mark Huysman 1832u 1852u en 1949u, Weet je Mark, ik verwacht absoluut niet dat jij bereid bent het overzichtsplaatje te bekijken. De informatievoorziening sneuvelt als eerste. En propaganda neemt het over. "Ja, maar dat is een side-note in het grote verhaal is wat dat betreft passend" Je ja maar opmerking bagatelliseert de 4000+ raketten op burgerdoelen in Israel en Gaza; en die 15% Gaza zelfbombardementen was het mij om te doen. Het vergoelijken van burgerdoelen is het steunen van een oorlogsmisdaad, mijn beste Mark Huysman. "Ze willen de burgerbevolking flink veel angst aanjagen zodat die haar verzet tegen de illegale bezetting opgeeft." Nogmaals, het vergoelijken van een oorlogsmisdaad, beste Mark Huysman. Gelukkig maar dat de 4000+ raketten dan vanuit jouw optiek geen enkele betekenis heeft. En ik begrijp dat je geen enkel probleem hebt om burgers in te zetten en op te offeren voor je eigen idealen, voor 15% (zonder schild) de bevolking opofferen. Hoe bijzonder bijziend deze instelling is, Mark, komt later wel ter sprake en ik mag hopen dat je deze woorden gebruikt hebt in een moment van onachtzaamheid. Ik begrijp dat twitterlinks mijnerzijds bij jou het bewust kinderen inzetten om geslachtofferd te worden geen enkel probleem oplevert. Soit. Ik ben niet verbaasd, zeg ik in aanvulling op wat ik bij Frans Kwakman hierboven heb gezegd. Want ook bij jou proef ik wat ik bij Frans ervaar ("Zijn de Palestijnse inwoners verwijderd uit hun huizen net als pakweg 73 jaar geleden?") I.t.t. wat jij (en hij) denkt is inderdaad hier het geval dat hier 73 jaar geleden wat joden per direct hun huizen uit moesten omwille van de Jordanese overheid/autoriteit op dat moment. Ik verwacht niet dat je snapt dat hier eigenlijk precies het tegenovergestelde gebeurt als wat je denkt. Alleen blijft het bij dit soort zaken verder stil, in ieder geval qua argumenten. "Overigens vernietigt Israël niet altijd hele flatgebouwen (al of niet met de huurders erin). Soms worden een of twee verdiepingen weggeblazen." Dat lijkt me toch beter dan willekeurig wat raketten laten neerkomen zonder dat men weet waar dat is, want dat heet: terrorisme. En dat past Hamas ook op de eigen bevolking toe, executies of raketten op de eigen bevolking of de eigen gevangenissen. Echter de kritiek is slechts 1 kant op. Kun je , beste Mark, echt geen enkele kritiek bedenken? Kun je het ook niet veroordelen (want ik mis iedere maar dan ook werkelijke iedere zelfreflectie bij jou). Zou je er meer vrede mee hebben als er wat vage bommen vallen op de hele wijk om een tegenstander uit te schakelen? Want dat is wel wat jij propageert, en wat Hamas doet, maar dan gewoon op de hele bevolking. "De bewijsstukken zijn omstreden en het punt is natuurlijk dat in apartheidsstaat Israël er geen recht heerst. .. " Weet je, Mark, van iedere rechtsstaat valt wat te zeggen. NL kan er ook wat van (denk toeslagen) de NLse kritiek op bijv Polen en Hongarije is ook niet van de lucht terwijl wij NLers niet eens aan de grondwet mogen toetsen maar wel moeten voldoen aan andere regelingen waar NL nooit voor heeft mogen kiezen. Als je het hebt over "geen recht heerst. .." dan heb ik moeite met je opmerking. Ik begrijp dat jij geen enkel probleem hebt met islamitische/shariah wetgeving. Ik gun je dat van harte mocht je dat laatste willen en het staat je geheel vrij af te reizen en te verblijven in die gebieden. Maar ik gun het diegenen die dat niet willen dat hier geen sprake van kan zijn. Wat betreft Gaza is the jury still out omdat er na eenmaal gekozen te hebben voor shariahamas er nog geen nieuwe verkiezingen toegestaan is..zeg ik naief eufemistisch. Bij jouw grote vijand zijn er zeker op dit moment extreem veel verkiezingen (omdat een kabinet rondkrijgen nu niet lukt in Israel).

Stheno
Stheno21 mei 2021 - 8:00

Whatever makes you tick, beste Frans op 20 mei 1845u, Ik heb zeker niet de illusie dat je enige interesse hebt in feiten; die kun je verder zelf ook gewoon nagaan. Je moet dan echt wel buiten je bubbel durven kijken. Ik heb je aangegeven dat het voor de Palestijnen heel vervelend is dat die 600 (letterlijk) ongeleide eigen projectielen op hun hoofden neerkomen omdat dat voor slachtoffers zorgt. Keer op keer reageer je daar niet op. Je komt slechts met splinters in andermans oog terwijl je de balk in de jouwe negeert. Net als Mark heb jij geen vertrouwen in de toekomst daar, vermoed ik. De Israelische politiek zit in een impasse. Het is een dubbeltje op zn kant en ieder half jaar is er een nieuwe stemronde (de laatste jaren). Het zou natuurlijk wel helpen als er niet een paar duizend raketten op je afgevuurd worden. Het zou zomaar van invloed kunnen zijn op het stemgedrag. Het zou ook helpen als de Palestijnen zelf eens naar de stembus mogen, zodat salonsocialisten hier ook kunnen bezien of Hamas wel zoveel steun geniet en het niet erg vinden om de eigen raketten op hun hoofd te krijgen. Maar dan zou het ook helpen als Hamas de politieke andersdenkenden in Gaza niet uit de weg ruimt. Maar dan is het verdienmodel van Hamas wel ten einde en dat zullen ze niet snel laten gebeuren vermoed ik. Je gaf aan dat je de meeste van mijn teksten racistisch vond. Ik heb je gevraagd je mening te staven met voorbeelden die iets inhoudelijker zijn dan alleen maar onderbuikgevoelens. Ik hoor slechts krekels en ik geloof het verder wel met deze discussie. Pas op voor nekklachten beste Frans en ik wens je verder veel succes.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 8:49

[Het vergoelijken van burgerdoelen is het steunen van een oorlogsmisdaad, mijn beste Mark Huysman.] Dat is wat jij doet. Jij vergoeilijkt de “Israelische precisiebommen” die je “andere koek” noemt dan de ongerichte raketten van de Palestijnen. Ja, Israël schiet heel precies flats in puin waarbij hele families om het leven komen. Israël weet heel precies mediagebouwen te raken en journalisten die er een andere mening op nahouden. Ziekenhuizen en andere basic voorzieningen zijn vernietigd. Dat zijn oorlogsmisdaden. [Gelukkig maar dat de 4000+ raketten dan vanuit jouw optiek geen enkele betekenis heeft.] Er zijn twintig keer zoveel Palestijnen gedood als Israëli’s. Daaronder zeker 65 kinderen. En dan heb ik het nog niet eens over de Palestijnen die Israël de afgelopen tijd op de bezette Westoever om zeep geholpen heeft. En het enige waar jij je druk om maakt zijn de raketten die de Palestijnen als reactie op de Israëlische terreur in O-Jeruzalem afgeschoten hebben. Het lijkt me duidelijk dat je het leven van Palestijnen aanmerkelijk minder waard vindt dan die van Israëli’s. Wat vind je trouwens van de illegale bezetting, kolonisatie en annexatie van Palestina? Iets zegt me dat je dat wel prima vindt. [Dat lijkt me toch beter dan willekeurig wat raketten laten neerkomen zonder dat men weet waar dat is, want dat heet: terrorisme] Dus als je goed weet welke gezinnen, journalisten of medici je uit de weg ruimt dan noem je het geen terrorisme? Vreemde redenatie. [Weet je, Mark, van iedere rechtsstaat valt wat te zeggen.] Zeker, maar Israël is natuurlijk geen rechtsstaat want burgers hebben geen gelijke rechten. Lees het rapport van Human Right Watch waarin duidelijk gemaakt wordt dat het een apartheidsstaat is: https://www.hrw.org/report/2021/04/27/threshold-crossed/israeli-authorities-and-crimes-apartheid-and-persecution [Het zou ook helpen als de Palestijnen zelf eens naar de stembus mogen, zodat salonsocialisten hier ook kunnen bezien of Hamas wel zoveel steun geniet en het niet erg vinden om de eigen raketten op hun hoofd te krijgen.] De verkiezingen die deze maand plaats zouden vinden zijn weer uitgesteld. Niet vanwege Hamas maar omdat de met Israël collaborerende Abbas ze niet wil houden. Het argument daarvoor is dat de Palestijnen van O-Jeruzalem niet mogen stemmen van Israël. Op zich een goed argument: de Palestijnen van O-Jeruzalem mogen niet voor de Knesset stemmen en ook niet voor het Palestijns parlement. Een duidelijk voorbeeld van hoe Israël de Palestijnen tot rechteloze burgers heeft gemaakt. Toch wilde Hamas dat de verkiezingen doorgingen en dat er gepoogd zou worden om de bezetter in O-Jeruzalem te tarten met verkiezingsbureau’s in de wijken van O-Jeruzalem. Iets waar Abbas niets voor voelde en de reden daarvoor laat zich raden: Fatah dreigde enorm te verkiezen. Hamas zou het volgens de polls behoorlijk goed doen

Stheno
Stheno21 mei 2021 - 18:49

Beste Mark 1049u, Ook jij rept met geen woord over de door Hamas eigen gemaakte slachtoffers, mijn initiele vraag en opmerking. Je kijkt heel hard de andere kant op en wijst door de balk in je oog, nee een heel bos in je oog, op een splinter in die van een ander. Je wijst op kindslachtoffers. Nog afgezien van de bron had je ongetwijfeld kunnen aangeven in hoeverre ze bewust zijn geplaatst; zeg maar de twitterlink waar je niet op hebt gereageerd, en helaas zijn dit berichten van alle tijden. Het niet reageren op onwelgevallige punten is inmiddels usance; het verstoort ongetwijfeld de beeldvorming die ten koste van alles (ja, ook kinderlevens) in stand gehouden moet worden. Ik heb reden aan te nemen dat er aanzienlijk meer slachtoffers zijn gevallen, echter deze zullen vooralsnog niet door Hamas bevestigd worden omdat het hier (Hamas)strijders betreft, veelal mannen. En zoals gebruikelijk staat Hamas het niet toe hierover te rapporteren. "Het lijkt me duidelijk dat je het leven van Palestijnen aanmerkelijk minder waard vindt dan die van Israëli’s" en "Iets zegt me dat je dat wel prima vindt." Ondanks mijn opmerkingen hierboven verval je in je eigen retoriek zonder kennis te nemen van wat ik zeg. Is het echt zo moeilijk voor je om de aan jou gegeven info te accepteren? Je reageert als een zombie, ieder argument wat je niet bevalt negeer je en dender je door in je eigen politieke retoriek. Het is in het gunstigste geval een zwaktebod, beste Mark, maar eerdere ervaringen doen erger vermoeden. Maar ook dat is je goed recht en zal ik respecteren. Ik heb daarentegen weinig hoop dat je respecteert dat ik ieder gegeven leven betreurenswaardig vind, zoals je echt heel, heel duidelijk had kunnen lezen. Het geeft gelijk je insteek aan, Mark en die is niet zuiver, zeg ik met alle benodigde vriendelijkheid. Mijn twitterlink geeft aan hoe de lieden die jij zo fanatiek steunt erover denken. Als je goed leest en nadenkt betekent het dat het leven van een kind/vrouw-Palestijn in de ogen van Gaza prominenten inderdaad minder waard is in hun (en jouw) ogen; en wel omdat het t 'goede doel' dient. Het doet mij verdriet dat jij (en Hamas) er zo over denkt. Kinderen moedwillig inzetten en opofferen zou ook jij niet moeten willen en dat tekent je. En (analoog aan jouw verwijt aan mij): iets zegt me dat jij het prima vindt dat er kinderen ingezet worden om bewust te sterven om aan te tonen dat jouw hogere doel belangrijk is. In ieder geval is dat wel het standpunt van de partij waar jij zo fervent voor strijdt. "Israël weet heel precies mediagebouwen te raken en journalisten die er een andere mening op nahouden. Ziekenhuizen en andere basic voorzieningen zijn vernietigd. " Hamas is echt niet verplicht om strategische knooppunten op civiele grond te plaatsen. Het is een bewuste keuze en een verdienmodel om dat wel te doen. Het mediagebouw is overigens al veel eerder gebruikt als lanceerinrichting (en hier zijn beelden van). Ook de VN heeft eerder moeten toegeven dat vanuit hun scholen militaire bezigheden hebben plaatsgevonden. Maar dit doet allemaal verder niet ter zake. Blijkbaar is het geen enkel probleem om burgers als scherm te gebruiken en over de burgerslachtoffers wordt heengestapt (ook door jou) omdat het de voor jou goede zaak dient. Ik vind dit kwalijk en de lieden die het steunen acht ik niet beter dan de terroristen die het uitvoeren. Het is een pregnant voorbeeld van hoe zichzelf benoemde deugende moreel-vingerwijzenden vanuit hun luie stoel anderen de les willen lezen. En hiermee terroristen niet alleen omarmen maar ook knuffelen. De 2 zijden van het hoefijzer raken elkaar, beste Mark. Ik wens je veel succes met je utopische dystopie, zij het niet in enig westers land zo is mijn vurige hoop, Mark

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 mei 2021 - 15:57

Rebecca - ik ben begaan met het kot van het Palestijnse volk. Verdreven en beroofd van huis en hof, een onrecht. Maar jij, hier in Nederland, zou niets te vrezen moeten hebben. Je mag vrij jouw godsdienst belijden, er zijn geen speciale regels, behalve de regels van jouw organisatie of godsdienst. Uiteraard zijn er ook in ons land overtreders maar ik hoop dat bestrijden van godsdienst daar niet bij hoort. De Cidi organisatie herkent overal antisemieten maar behalve in tijden dat er demonstraties zijn tegen de moordpartijen van Netanyahu cs valt dat best mee, hoewel ik ook wel gehoord heb dat mannen met een een keppeltje bedreigd werden. Maar daar hoef jij je niets van aan te trekken. Toen ik als jongere marineman een pet droeg werd die ook wel eens van mijn hoofd geslagen. Stom! Ik denk dat je in Nederland een goede plek hebt. Een fijn land (zonder regering, dat wel).

11 Reacties
Mini2
Mini219 mei 2021 - 18:32

‘ De Cidi organisatie herkent overal antisemieten maar behalve in tijden dat er demonstraties zijn tegen de moordpartijen van Netanyahu cs valt dat best mee, hoewel ik ook wel gehoord heb dat mannen met een een keppeltje bedreigd werden’ https://nos.nl/l/2380714 Daar denken ze in Duitsland gelukkig heel anders over, bovendien werd er in bij demonstraties in Nederland ook naar Khaybar gerefereerd.. Moet ik nog uitleggen wat er bij Khaybar gebeurde? https://nos.nl/l/2380714

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 mei 2021 - 19:35

Mini - wat jammer dat je je niet thuis voelt in mijn mooie land.

Mini2
Mini219 mei 2021 - 20:06

@Frans Ik woon ook niet in Nederland, dus dat komt goed uit.

LaBou
LaBou 20 mei 2021 - 6:07

Weet mini dan ook wat er in Jeruzalem gebeurde na de inname door de kruisvaarders https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kruistocht

Mini2
Mini220 mei 2021 - 7:21

@LaBou Dat weet ik ja, wat ik ook weet is dat two wrongs dingen niet 'right' maken.

JasDon
JasDon20 mei 2021 - 7:41

@Labou, jij refereert naar een slachtpartij uit de Middeleeuwen, Mini refereert naar de uitlatingen van mensen die nu leven en mensen die blijkbaar slachtpartijen uit de Middeleeuwen een goed voorbeeld voor het eigen handelen vinden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 mei 2021 - 8:33

mini - waar bemoei je je dan mee, provocateur?

LaBou
LaBou 20 mei 2021 - 10:33

Jasdon moet niet lullen: mini refereert aan een gebeurtenis die meer dan 400 jaar voor de inname van Jeruzalem in het huidige Saudi-arabie plaatsvonden. En mini vindt dat "two wrongs" geen "right" maken. Maar hij wenst wél moslims (en in dit geval Palestijen in het bijzonder) het één na te dragen om bijna in een adem door de ander (lees de apartheidsstaat Israel) het ander te vergeven.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 11:31

@LaBou 'Maar hij wenst wél moslims (en in dit geval Palestijen in het bijzonder) het één na te dragen om bijna in een adem door de ander (lees de apartheidsstaat Israel) het ander te vergeven.' Ik denk dat er niks anders op zit, verder heb jij je true colors al even laten zin in dat onderonsje met Michel.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 11:37

@Labou Nu de goede link: https://twitter.com/RubenVis/status/1393882577489080323?s=20

LaBou
LaBou 20 mei 2021 - 16:05

Wat mini bestempelt als mijn "true colors" is de kleur die hij maar wat graag alan anderen toeschrijft ter afleiding van zijn eigen diepbruine kleur. Want ik denk dat jphij héél goed weet wat er daar bedoeld wordt. Tenslotte hoort hij bij die personen die zich aangesproken voelen. En twitter ben ik niet in geïnteresseerd.

sr626
sr62619 mei 2021 - 15:33

Zo was het en wat nu? En die verwijzingen naar boeken die niemand kent helpen niet echt. Het probleem is er en zal niet opgelost worden. Geloof: oorzaak van alle ellende, but: if you don't like apples, what is the alternative? hehe, toch nog diepzinnig, of niet..

3 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha19 mei 2021 - 17:10

@sr626 19 mei 2021 at 17:33 ...but: if you don’t like apples, what is the alternative? Lijkt mij duidelijk een luxeprobleem. Niks diepzinnigs aan

sr626
sr62619 mei 2021 - 19:14

@HappyBuddha: zijn Boeddhisten niet de vriendelijke machthebbers van Sri Lanka die de net zo aardige Tamil Tijgers-hindoe en christen- het leven zuur maken? Oh ja en hindoes steken christelijke kerken in brand in India. Ik bedoel maar. Het lijkt toch zeer vermakelijk als het niet zo treurig zou zijn. Het komt nooit goed vindt deze nietige krachtbron..

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2021 - 6:55

Geloof is niet meer dan een dekmantel waaronder men zich verschuilt.