Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe noem je een overheid die een deel van de inwoners structureel discrimineert?

  •  
17-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
israelapartheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

Mohawk2
Mohawk218 jan. 2023 - 9:26

Sunshine, Probleem en Grijsgebied winden zich hieronder op omdat er alwéér een cartoon verschijnt over dat arme Israël. Wanneer komen andere, veel en veel ergere, landen dan Israël nu eens de beurt, bij voorkeur met hun vlag erbij, jammeren ze. Ze hoeven hier alleen maar op de naam van Maarten Wolterink te klikken en als bij toverslag verschijnen dan al zijn schitterende en rake cartoons die hij hier gepubliceerd heeft. En waratje, dan zie je daar ineens dat er alleen al in de laatste drie maanden cartoons bij de vleet van zijn hand over China, Iran, Tunesië, Rusland, Turkije, Egypte en Brazilië verschenen. Vaak met de vlag van die landen erbij! Jullie vragen, nee eisen, maar Maarten draaide allang... Mag ik zeggen dat ik jullie een stelletje dramaqueens vind en dat de mate van gestokenheid over deze cartoon vooral iets over jullie zelf zegt? Ja, dat mag ik. Jullie moeten blijkbaar iets om jullie eigen weggestopte maar toch knagende geweten buiten werking te stellen als het gaat over het bagatelliseren van misdaden van de staat Israël die jullie van de landen waar jullie cartoons over eisen (en die er dus gewoon zijn) niet accepteren. En nu ik Probleem hier toch aansprak: "17 jan. 2023 - 16:49 @Alittlebitofsunshine Ja maar in die landen leven geen ....." Ehhh, marsmannetjes? Zich als pure democraten van westerse snit voordoende rechtsstaatveinzers? Wie bedoelde je, Probleem? Spreek je gewoon uit ipv hier zo laf te insinueren en te stoken.

HollandseKaas
HollandseKaas17 jan. 2023 - 18:50

Rutte 3 !! :-|

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 jan. 2023 - 18:18

En het schijt, (oeps) schéidt als apartheid.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 15:31

Volgens meerdere onderzoeken, inclusief van de VN, is dat apartheid.

Boning
Boning17 jan. 2023 - 14:42

Respect...- Dit wordt een CIDI klachtzucht/onderzoekje... Het lelijkste gezicht van de bezetter moet getoond worden!!!!

2 Reacties
LaBou
LaBou 17 jan. 2023 - 15:39

Dat dacht ik al bij die vlag verbranding maar dat mocht toen niet.

Prisunic
Prisunic17 jan. 2023 - 18:23

Dat zit er dik in, plus geestdriftig gezwaai met de antisemietenknuppel.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 14:19

En dan graag binnenkort ook cartoons met de vlaggen van China, Rusland, India, Myanmar, Turkije, Marokko, Egypte, Ethiopië, etc.

30 Reacties
Boning
Boning17 jan. 2023 - 14:39

Er worden genoeg gemaakt... google even!

Adaestuo
Adaestuo17 jan. 2023 - 14:41

A Little bit of Sunshine 17 jan. 2023 - 15:19 Tot nog toe is dit wel de meest aandoenlijke whataboutism van 2023.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 jan. 2023 - 14:50

A little annoying cloud called whataboutism.

Zandb
Zandb17 jan. 2023 - 14:52

Zonneschijn Wilt u uitleggen, hoe die apartheid in die landen die u noemt, dan precies vorm is gegeven.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 15:00

@Zandb, behandelt China de Oeigoeren beter dan Israël de Palestijnen, behandelt Rusland de Krim Tartaren beter dan Israël de Palestijnen, etc. Mensen worden in kampen gezet, gedeporteerd, onderdrukt, of het land uit gejaagd, maar dat noemen we geen apartheid. De titel apartheid is past alleen op Israël (?) En ik praat om geen enkele manier Israël goed, alleen de blindheid voor wat er in de rest van de wereld gebeurd is schokkend.

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 15:11

Maak er zelf 1 of meerdere.

Grijs gebied
Grijs gebied17 jan. 2023 - 15:20

"Tot nog toe is dit wel de meest aandoenlijke whataboutism van 2023." Mensen die te pas en te onpas het woord whataboutism roepen... brrrr. Hij heeft toch gewoon gelijk. Ja, Israël voert idd een apartheidsregime. Net zoals heel veel ander landen. Ze zijn dus net zo fout. Waarom dan alleen telkens Israël benoemen? Valt dat lekkerder binnen een bepaalde groep ofzo? Om dan maar een ander vreselijk woord te gebruiken; je doet aan Cherry picking.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 15:34

@sunshine "En ik praat om geen enkele manier Israël goed, alleen de blindheid voor wat er in de rest van de wereld gebeurd is schokkend." Je bagatelliseert het gedrag van Israël door naar andere landen te wijzen. Het apartheidsbeleid van Israël wordt niet minder erg of meer gerechtvaardigd als andere landen het ook/erger doen.

LaBou
LaBou 17 jan. 2023 - 15:40

Zonsverduistering, gewoon een beetje photoshoppen. Succes!

GeenProbleem
GeenProbleem17 jan. 2023 - 15:49

@Alittlebitofsunshine Ja maar in die landen leven geen .....

Oki Doki
Oki Doki17 jan. 2023 - 15:52

@ A little bit of sunshine De blindheid voor wat er in Israël gebeurt is ook schokkend.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 16:03

@Boning, maar niet hier, daar gaat het om @Adaestuo en anderen, niets whataboutism, mensen hebben gewoon een voorliefde voor het leed van de Palestijnen, alleen al het aantal reacties op dit comment spreekt boekdelen.

Mark Huysman
Mark Huysman17 jan. 2023 - 16:52

[Israël voert idd een apartheidsregime. Net zoals heel veel ander landen. Ze zijn dus net zo fout. Waarom dan alleen telkens Israël benoemen?] Het staat je vrij om de misdaden of misstanden in welke landen dan ook te benoemen. Je zult merken dat je dan weinig tegenspraak ondervindt. Ik kan me bv discussies op deze site herinneren over de behandeling van Koerden in Turkije waar weinig of geen reageerders het opnamen voor Erdogan. Alleen als het over Israël gaat dan wordt er door allerlei mensen ontkent, gebagatelliseerd en heb je mensen die zeggen, ‘Israël moet wel want met die enge moslims’, etc. En belangrijker dan reacties op een opiniesite is natuurlijk de opstelling van politici. Het lijkt me dat de cartoon een reactie is op Segers die glashard de Israëlische apartheid ontkent. En dat is natuurlijk symptomatisch voor de Nederlandse (en Westerse) politiek aangezien Nederland (en het Westen in het algemeen) weigert om wat voor maatregelen dan ook tegen de apartheidsstaat te nemen.

GeenProbleem
GeenProbleem17 jan. 2023 - 17:01

@Mark ' en heb je mensen die zeggen, ‘Israël moet wel want met die enge moslims’, etc. ' Ha! Mark doelt op mij, want Mark weet ook heel goed dat er geen enkel land op deze aardbol is waar een Moslim meerderheid vreedzaam samen leeft met minderheden zoals Joden, Christenen, vrouwen en homo's. Eng heb ik ze echter nooit genoemd, al vind ik alle religie wel een beetje eng.

Adaestuo
Adaestuo17 jan. 2023 - 17:24

@Grijs gebied 17 jan. 2023 - 16:20 Het is voor de eerste keer dat ik het woordje 'wahataboutism' gebruik op deze site dus waarom jij beschuldigend tegen mij zit te zwetsen met "te pas en te onpas" is mij een raadsel. En de rest van je praatje slaat ook echt nergens op, dit draadje gaat over de kwalijke politieke praktijken van Israël, niet over India en zo. Ben jij misschien ook zo iemand die het de visboer luidkeels ernstig kwalijk neemt dat hij geen koelkasten en koptelefoons verkoopt? ...

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 17:42

Grijs Gebied: Maar het was wel een whattaboutisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Whataboutism Nu jij weer.

Adaestuo
Adaestuo17 jan. 2023 - 17:45

@A little bit of Sunshine 17 jan. 2023 - 17:03 Het moet niet nog gekker gaan worden, je gaat nu zelfs aan de hand van enkele comments naar een absurde conclusie toe breien en deze vervolgens als zijnde een waarheid verkondigen. En het gaat mij overigens niet alleen om de Palestijnen, de Israëlische staat voert feitelijk ook een apartheidsregime tegen verscheidene etnische groepen joden. En nu mag je weer doorgaan met je litanie aan bespottelijke argumenten en tegenwerpingen.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 19:30

@Grijs gebied "Mensen die te pas en te onpas het woord whataboutism roepen... brrrr."" Wat is er mis met mensen die te pas whataboutism roepen? Het is namelijk gepast in dit geval. "Hij heeft toch gewoon gelijk. Ja, Israël voert idd een apartheidsregime. Net zoals heel veel ander landen. Ze zijn dus net zo fout. Waarom dan alleen telkens Israël benoemen? Valt dat lekkerder binnen een bepaalde groep ofzo? " Er worden hier elke week artikelen over andere landen geplaatst, ik zie noch sunshine noch u daar vergelijkbare berichten plaatsen over hoe andere landen die dingen ook doen. "Om dan maar een ander vreselijk woord te gebruiken; je doet aan Cherry picking." Vreselijk misplaatst inderdaad. Cherry picking betekend alleen feiten gebruiken die jouw argument ondersteunen en andere feiten negeren. Daar is hier geen sprake van.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 19:31

@Geenprobleem "@Alittlebitofsunshine Ja maar in die landen leven geen ....." Hé daar hebben we de nauwelijks verhulde, maar nog immer loze beschuldiging weer.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 19:32

@sunshine "@Adaestuo en anderen, niets whataboutism," Toch wel, jouw blinde ontkenning daargelaten. " mensen hebben gewoon een voorliefde voor het leed van de Palestijnen, alleen al het aantal reacties op dit comment spreekt boekdelen." Weer een prachtige nonsequitur van u.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 19:38

@GeenProbleem "@Mark ' en heb je mensen die zeggen, ‘Israël moet wel want met die enge moslims’, etc. ' Ha! Mark doelt op mij, want Mark weet ook heel goed dat er geen enkel land op deze aardbol is waar een Moslim meerderheid vreedzaam samen leeft met minderheden zoals Joden, Christenen, vrouwen en homo's." Gewoon dezelfde al onkrachte, generaliserende islamofobe onzin blijven herhalen, dan wordt het vast vanzelf een keer waar. Christenen in Marokko wonen gewoon vreedzaam naast de rest van het land bijvoorbeeld.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 jan. 2023 - 19:59

@allen, over het whataboutism, ik maak helemaal geen opmerking over de situatie in Israël (en dat het ook in andere landen gebeurd om het te vergoelijken / bagatelliseren), maar over de aandacht voor Israël, en de aandacht die er juist niet is voor andere onderdrukte volken op deze aardbol. "er worden hier elke week artikelen over andere landen geplaatst", maar stukken minder en vele nog met minder comments in totaal dan alleen als reactie op mij. Vertel me maar wanneer het laatste artikel was over de Rohingya, Krim Tartaren, de Westelijke Sahara, de Kopten, Oeigoeren. Ik gok dat de kwestie rond de Palestijnen net zo veel artikelen (en cartoons) heeft dan alle andere kwesties bij elkaar.

Volrin
Volrin17 jan. 2023 - 21:49

@sunshine "@allen, over het whataboutism, ik maak helemaal geen opmerking over de situatie in Israël (en dat het ook in andere landen gebeurd om het te vergoelijken / bagatelliseren)," Dat is precies wat u wel doet. " maar over de aandacht voor Israël, en de aandacht die er juist niet is voor andere onderdrukte volken op deze aardbol." Die is er wel. Het verschil is dat die andere landen niet telkens worden geprezen als een lichtend voorbeeld in de regio of als bondgenoten waar we trots op moeten zijn. "[ "er worden hier elke week artikelen over andere landen geplaatst] maar stukken minder en vele nog met minder comments in totaal dan alleen als reactie op mij." Omdat er bij die andere landen geen reacties worden geplaatst met "whatabout land X en Y en Z waar ook erge dingen gebeuren!" "Vertel me maar wanneer het laatste artikel was over de Rohingya, Krim Tartaren, de Westelijke Sahara, de Kopten, Oeigoeren. Ik gok dat de kwestie rond de Palestijnen net zo veel artikelen (en cartoons) heeft dan alle andere kwesties bij elkaar." Je bent nu aan het kersenplukken door de artikelen van de afgelopen week over Iran, Turkije, Frankrijk, Groot-Britannië, Rusland en anderen te negeren.

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 22:28

Werkelijk? Gaan we nu regels voor een zinnige discussie ook achter ons laten? https://nl.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 22:31

"Mensen die te pas en te onpas het woord whataboutism roepen..." en dan: "brr" tsja wat moet een mens hier nu weer van maken?

oproerkraaier
oproerkraaier17 jan. 2023 - 22:34

"Ha! Mark doelt op mij"! Spot the narcist! Alle Israelverdedigers zeggen dat.

PGS
PGS18 jan. 2023 - 5:42

Een waarheid als een koe maar waarschijnlijk wordt dit afgedaan als een whatabout-isme.

Volrin
Volrin18 jan. 2023 - 8:50

@PGS "Een waarheid als een koe maar waarschijnlijk wordt dit afgedaan als een whatabout-isme." Het sluit elkaar niet uit. Dat iets waar is betekend niet dat het niet als whataboutisme gebruikt wordt.

Sachs
Sachs18 jan. 2023 - 18:42

@ Sunshine [behandelt China de Oeigoeren beter dan Israël de Palestijnen, behandelt Rusland de Krim Tartaren beter dan Israël de Palestijnen, etc. Mensen worden in kampen gezet, gedeporteerd, onderdrukt, of het land uit gejaagd, maar dat noemen we geen apartheid. De titel apartheid is past alleen op Israël (?)] Schrikbarende voorbeelden inderdaad. Terecht dus dat de wereld sancties tegen de daders heeft getroffen. Waarom dan niet tegen Israël? Daar wordt bij elke kritiek huilie-huilie gedaan, zoals nu over de terechte term apartheid. Het gaat nog verder. Want Nederland steunt de misdaden van China, Rusland en andere landen niet, maar die van Israël wel. Onze legers werken intensief samen, we stutten de economie (onder meer met Europese subsidies en handel met de kolonisten in bezet gebied), en onze politici zorgen er actief voor dat Israël uit de wind wordt gehouden. We zijn diep medeplichtig aan de Israëlische misdaden tegen de Palestijnen. Dat zijn de verschillen die ertoe doen.

Sachs
Sachs18 jan. 2023 - 18:48

@ GeenProbleem [Ja maar in die landen leven geen .....] Ah een quiz. Leuk! Ik ga voor 'dolfijnen'.