De lobby van Verhagen voor een tweede kerncentrale ontrafeld
In Duitsland werden na de nucleaire ramp in Japan direct een aantal kerncentrales gesloten. In Nederland wordt gek genoeg al gesproken over de bouw van een tweede kerncentrale. De lobby van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken draait inmiddels al op volle toeren.
In ZEMBLA ‘Kerncentrales verkopen doe je zo’ worden de tactieken van kabinet Rutte voor de komst van een tweede kerncentrale in Borssele onthuld. Volgens energiedeskundige professor J. Rotmans, van de Erasmus Universiteit Rotterdam worden techneuten gebruikt om de burgers gerust te stellen. Professor T. van der Hagen, van de Technische Universiteit Delft, vertelt kort na de nucleaire ramp in Fukushima in het NOS Journaal dat we het ergste wel gehad hebben, maar dat is volgens Rotmans niet waar. Techneuten hebben volgens hem een ‘blinde vlek’ voor de enorme maatschappelijke risico’s die een kerncentrale met zich meebrengt.
De tweede strategie is het bang maken van de burger voor een energietekort. atoomfysicus professor W. Turkenburg van de Universiteit Utrecht vindt dat faliekante onzin. Nederland krijgt de komende jaren juist te maken met een energieoverschot. En dan de economische kant. De burgemeester van Borssele heeft zijn inwoners beloofd dat zestig procent van de bouwactiviteiten voor een tweede kerncentrale door lokale bedrijven wordt uitgevoerd. Wat volgens Rotmans ook een leugen is. “Wij hebben niet de technische kennis om kerncentrales te bouwen. Dus een groot deel komt uit het buitenland.”
Daarnaast is het kiezen voor Zeeland ook nog een een zwakke plek aangezien Zeeuwen bekend staan als mensen die niet snel protesteren of in actie komen.
De Borsselse ondernemer K. Pankow schetst het dienstbare karakter van zijn dorpsgenoten:
Er zit een bepaald conservatisme, dat herbergt ook in mij. Dat zit gewoon in het Zeeuws zijn, een bepaalde loyaliteit.” Ook in hun geloof vinden de bewoners houvast als het over kernenergie gaat. De meeste inwoners zijn lid van de gereformeerde kerk. Inwoner K. Walhout vertrouwt er dan ook op dat God Borssele zal behoeden voor een kernramp: ‘Door in geloof te vragen of God dit alstublieft niet wil doen.’