Joop

Hoe moslims Pasen bedreigen maar Kerstmis hebben gered

  •    •  
06-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1038 keer bekeken
  •  
5644320185_acc38db7fe_o
Pasen, Pinksteren, Kerst: voor populisten is niets heilig
Nederland heeft een nieuwe paastraditie. Naast het verorberen van gênante hoeveelheden chocolade-eitjes, het gedweep met The Passion en het behangen van zo’n beetje elke winkel met vrolijk gekleurde tulpen, paashazen en -takken is het tegenwoordig ook goed gebruik om vanaf Aswoensdag te bakkeleien over de islamisering die het paasfeest zou bedreigen. Dat het aantoonbaar gelul is waar slechts een handjevol chronisch gepanikeerden zich druk over maken, heeft de politiek er echter niet van weerhouden om de populistische Paasvuren eens lekker op te stoken.
HEMA Van de PVV mogen we dergelijke fratsen verwachten, maar vooral de VVD grossierde de afgelopen jaren in hysterische uitspraken over oprukkende feeststollen, verstopeitjes en – quelle horreur – lentefeest in de HEMA. Media als de Telegraaf en het AD haakten daar gretig op in met berichtgeving over paasvieringen die ‘afgezwakt’ zouden worden omdat kinderen van moslimhuize een paastak droegen tijdens de optocht in plaats van een kruis.
Pasen, Pinksteren, Kerst: voor populisten is niets heilig. Dat bleek wel toen onze premier blijkbaar niets zinnigers aan de joods-christelijke cultuur bij te dragen had dan de opmerking dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat mensen elkaar ‘Prettige Feestdagen’ gingen wensen in plaats van een ‘ Vrolijk Kerstfeest ‘.
En Jezus trad naderbij en sprak tot hen, zeggende: ‘Doe normaal.’
Grappig genoeg zijn het dezelfde mensen die er als de kippen bij zijn om te gillen dat anti-racisten geen ‘discussies uit Amerika moeten importeren’ die met een aantekeningenblokje Fox News kijken om te midden van de kerstbomen, kersttruienborrels, kerstdiners, kerstcadeau’s, kerstliedjes en kerstmannen een jaarlijkse ‘War on Christmas’ te proclameren. En vervolgens straal genegeerd te worden door zo’n beetje heel Nederland en de moslims die zogenaamd aan het front zouden staan in het bijzonder.
Isa Sterker nog, in tegenstelling tot seculiere Nederlanders blijken Nederlandse moslims juist wel geïnteresseerd in de religieuze aspecten van de kerstviering. Een directeur van een van oorsprong katholieke basisschool vertelde me van de week hoe zijn school graag met de tijd meegaat en – omdat de meeste ouders op zijn school niet meer praktiserend gelovig zijn – een paar jaar terug geprobeerd had om te kerstviering wat kleiner te houden. Waarop er onmiddellijk actie werd ondernomen door de moslimouders omdat Jezus (Isa) ook in de islam als een belangrijke profeet wordt gezien en zij het belangrijk vonden om tradities in ere te houden.
Daarmee laten zij zien wat de kern van tradities zou moeten zijn: dat je eruit haalt wat voor jou van waarde is en dat je openstaat voor wat cultuur te bieden heeft. Tradities sterven niet uit als er iets verandert, tradities sterven uit als mensen stoppen met vieren. En als er iets niet feestelijk is, dan is het wel gezeik over islamisering, dus ik stel voor dat we die fase volgend jaar gewoon overslaan en in plaats daarvan de dag herdenken dat Max Pam Nederland de les las over Pasen. Of iets met Jezus, ook goed.
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

punt2
punt28 apr. 2018 - 9:02

Pasen, Pinksteren, Kerst, Hemelvaart en noem maar op. Palmpasen, Kerstbroden, Paas-tollen Kerstbomen,Paasvuren en ga zo maar door. Allemaal gewoontes, gebruiken en tradities die men al jarenlang gewoon is te bezigen. Kerstdiner of Paasontbijt, iets wat al jaren en jaren op de scholen gewoon is. Tot voor een paar jaar geleden... ineens moest het aangepast worden, door wie was onduidelijk en voor wie nog meer, ineens was het een "winter diner" of een "lente ontbijt" en werd overal de nadruk op gelegd en werd er gezocht naar afwijkingen van het "normale"gedrag, feestdagen? hoezo... Kerstdagen zal je bedoelen...... Er waren ineens stellingen die betrokken moesten worden en standpunten werden politieke meningen. Was je voor Kerstmis op school dan ben je Rechts en was voor een Lenteontbijt dan was je Links. We roepen de tegenstellingen ook over ons af, want waarom moet een Paasontbijt ineens Lenteontbijt worden? Waarom mag er ineens geen Kerstversiering meer op school? Allebei voorbeelden ( slechts twee van vele) van veranderingen die plaatsvinden zonder uitleg, waarom geen duidelijke uitleg? Wat is er mis met een duidelijke uitleg en daarna een discussie met feiten over het waarom? Nu blijft het onuitgesproken of juist hard uitgesproken zonder werkelijke onderbouwing. Wie durft het aan om een echt antwoord te geven op de vraag, waarom er op een basisschool niet meer een Paasontbijt is maar een Lente ontbijt? Wie durft het aan om de werkelijk reden te geven waarom er op een middelbare school geen Kerstversiering meer hangt? Ik heb in deze discussie zoveel onzin gehoord dat ik een werkelijk antwoord graag wil horen.

2 Reacties
Zandb
Zandb9 apr. 2018 - 7:33

Domme vraag: "Waarom mag er ineens geen Kerstversiering meer op school?" Domme antwoord: "Zeg het eens." Domme vraag: "Wat is er mis met een duidelijke uitleg en daarna een discussie met feiten over het waarom?" Dom antwoord: "Niets." Domme vraag: "Wie durft het aan om een echt antwoord te geven op de vraag, waarom er op een basisschool niet meer een Paasontbijt is maar een Lente ontbijt?" dom antwoord: "Een dwaas."

punt2
punt210 apr. 2018 - 17:07

ZandB , dank voor uw , zoals altijd, zeer waardevolle bijdrage.

msj_meijerink
msj_meijerink7 apr. 2018 - 19:18

De belangrijkste te vieren feestelijkheid is tegenwoordig: lekker samen eten en profiteren van de extra vrije maandag

DeRedeMist
DeRedeMist7 apr. 2018 - 17:04

Het zijn de Christenen die het paasfeest bedreigen. Drie jaar geleden hoorde ik EO-coryfee Van Den Brink uitspreken dat Cruijff die op witte Donderdag overleed nu naast de initialen JC ook de overlijdensdag met Christus gemeen had. Dit jaar hoorde ik een andere EO-coryfee (ik geloof Jeroen Snel maar wet het niet helemaal zeker) het hebben over "goede zaterdag". Als de christenen ophouden iets te weten over Pasen dan blijft er van het Paasfeest niets over.

Haastig
Haastig7 apr. 2018 - 12:52

De grote vraag blijft natuurlijk waarom we het dan “verstopeitjes” zijn gaan noemen, waarom “lentefeest”, voor wie? Waarom? Heerlijk al die onbenoemde feestdagen. Over een kleine maand weer het omgekeerd-feest, de periode waarin sommige landgenoten omgekeerd doen: s nachts eten en drinken en overdag niets..

3 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 16:36

Haastig U hebt het over "we". Ik ben bang dat u zich daar vergaloppeert. In ieder geval is de grote vraag is dus eerst: "Wie zijn we".

Indisch4ever
Indisch4ever7 apr. 2018 - 18:35

Hoezo "we" noemen het verstopeitjes? Ik niet . Wie wel en wat is er mis mee? Het woord lentefeest bestaat al heel erg lang. En men viert de lente of zoiets. Het is geen ander woord voor pasen. Ook al organiseert men iets met die naam op een paasdag.

Mohawk2
Mohawk28 apr. 2018 - 6:20

@ Haastig Opportunistisch opgeklopte, kwaadwillige stemmingmakerij ter rechterzijde om niets! Ten eerste is 'verstopeitjes' geen vervanging voor de term paaseieren. De gewraakte Hemafolder waar 'rechts' twee jaar gelden compleet hysterisch van uit zijn plaat ging stond vol met allerlei soorten paaseieren die nog steeds gewoon paaseieren genoemd werden. Die verstopeitjes waren slechts een van de soorten eieren die de Hema met Pasen in het assortiment had: eitjes speciaal om te verstoppen - niets meer en niets minder. Ten tweede was die gewraakte Hemafolder waar 'rechts' compleet hysterisch van uit zijn plaat ging een folder voor de hele lente en niet specifiek voor alleen Pasen. Het lentefeest sloeg dan ook op alle feestdagen die de lente rijk is - je weet wel, Pasen, Hemelvaart & Pinksteren... een hele lente lang feest als het ware. Ten derde puilde die gewraakte Hemafolder waar 'rechts' compleet hysterisch van uit zijn plaat ging uit van het woord Pasen... je kon geen bladzijde omslaan of het woord Pasen kwam je tegemoet. We kunnen dus allemaal weer rustig gaan slapen: er wordt ons niets afgepakt door die vermaledijde muzzelman & de hem ondersteunende schare wegkijkende weke linkse theedrinkende social justice warriors. Een fijne lente nog!

Eric Minnens
Eric Minnens7 apr. 2018 - 8:20

Ach ja, wederopstanding en hemelvaart, twee ondoorgrondelijke begrippen. Volgens Lucas 24:1-4 en 24:50-53 vond de hemelvaart van Jezus op dezelfde dag plaats als die van de ontdekking van de wederopstanding (de steen voor het graf was weggerold). Volgens de Handelingen van de Apostelen 1:1-12 is Jezus gedurende 40 dagen in hun midden verschenen (tot aan Hemelvaartsdag). Ik ben geen christen en geen exegeet, en baseer me slechts op deze twee fragmenten, die elkaar niet hoeven tegen te spreken. Want Jezus kan natuurlijk én 'meteen' naar de hemel zijn gevaren, én zo nu en dan zijn teruggekeerd om zich tussen de apostelen te begeven. Om uiteindelijk op Hemelvaartsdag 'definitief' naar de Hemel af te reizen. In dat geval (én, én) zie ik niet veel reden om Max Pam zo te bespotten.

7anpau1
7anpau17 apr. 2018 - 7:29

“Waar zich slechts een handjevol chronisch gepanikeerden zich druk over maken.” That works both waya.

geyanggsr.
geyanggsr.7 apr. 2018 - 7:03

Ik kan mij wel vinden in de teneur van dit stuk en het gegil om toch vooral "paaseitjes" te behouden en de angst voor "feeststollen" is even hilarisch als ergerlijk. Toch begrijp ik het chagrijn wel enigszins van die "cultuurbewakers" (van wie waarschijnlijk slechts een enkeling met Pasen de kerk bezocht). Je kunt hun sentiment alleen maar in bredere context plaatsen, niet louter kijkend naar de commerciele belangen van Hema's en andere grutters die dezer dagen graag ook de islamitische consument bedienen. Wilders is een enge gek en je kunt niet van "de islamisering van Nederland" spreken, maar de stelselmatige ontkenning van de tegenstrijdige bewegingen die Nederland kent is ook gek. Waar wij sinds de jaren '60 en '70 - soms op brute wijze - massaal afscheid nemen van christelijk geloof en kerk, wordt deze door moslims nadrukkelijk, openlijk, zichtbaar beleden. Prima. Langzaam maar zeker wordt ook van de samenleving verlangd dat zij daarmee in allerhande samenstellingen rekening houdt, op school, in het publieke domein, de roep om vrije dagen op islamitische feestdagen, etc. Wat ik dan weer minder vind. Waar de ene religie dus nadrukkelijk wordt "afgeschaft" (prima, zo dunkt me), verstevigt de ander meer en meer haar positie met halal producten, hoofddoeken (en ander ridicuul textiel) in het straatbeeld, minaretten, etc. Zo stevig als het christelijk geloof werd aangepakt (met name door links), zo voorzichtig wordt nu omgesprongen met die even idiote religie. O, o, wat een schande om van "kopvoddentaks" te spreken. Waarom? Je moet eens zien wat er over de Papen en hun leider wordt gezegd. Hoe de zwarte kousen worden aangepakt. Tja, ik vind die Pegida varkensmutsjes ook niet heel smaakvol, maar om daar nu zo zwaar aan te tillen. Ach. Als je daar niet tegen kunt, heb je in vrijgevochten Nederland helemaal niets te zoeken. Het is in deze setting van "tegengestelde stromen" dat de Pegidamutsjes en Wildersgekkies zo hard gillen om "paaseitjes" en meer van dat zogenaamde christelijk cultuurbehoud. Ik kan er weinig mee, maar geheel onbegrijpelijk is het ook weer niet. Waarom de ene religie belachelijk maken en afschaffen en de andere, even zo belachelijke, omarmen? Dat voelt voor menigeen niet goed en dus maar een uitlaatklep gevonden in onder meer paastakken, -stollen en -eitjes.

Appie Fries
Appie Fries7 apr. 2018 - 4:38

Zoals het de polpulisten zijn die weglopen met onze Christelijke tradities, zijn het ook de populisten die altijd van mening zijn dat anderen gekwetst worden door het vieren van de Christelijke tradities. Het zijn dan vaak ook niet de Moslims die hier over klagen, maar anderen die dit voor de Moslims doen. Hooguit dat Moslims hun vraagtekens hebben bij de manier van vieren omdat ons Paasfeest en Kerstfeest nogal erg verwoven is met oude "Germaanse" tradities. Zelf vier ik redelijk traditioneel het Paasfeest. Ik heb idd 40 dagen vasten achter de rug en ben ook naar de kerk geweest. Wat mij het meest irriteerd is toch wel het politiek weglopen met deze feesten. Zoals bepaalde partijen doen, zo ook dit stukje van een redacteur van joop.nl.

Hertog2
Hertog27 apr. 2018 - 1:27

" Het is juist die betutteling waaraan ik me erger: dat wìj voor moslims wel even gaan bepalen dat ze het aanzicht van een kerstboom kwetsend zullen vinden, of dat ze de confrontatie met een paasei geestelijk niet aan zouden kunnen. Wat een onzin. Zie je die mensen dan wel voor vol aan? Ik heb nog nooit van een Nederlandse moslim gehoord die aanstoot neemt aan een kerstwens of problemen heeft met een paashaas, het is volgens mij totaal geen issue." Ik erger mij net als u aan dit fenomeen, de zelfverklaarde "Nederlandse" gutmensch. Kerstbomen zijn verbannen in de aula's van onze scholen, kunst is binnen een aantal gemeentes van de muur gerukt (zou wel eens aanstootgevend kunnen zijn voor een bepaalde groep). Ik zou tegen deze mensen eens willen zeggen, stop eens met deze intense vernedering, gericht tegen welke groep dan ook. Laat ik mij hier tot de Nederlandse gezetelde Moslimgemeenschap beperken hier. Hallo ze begrijpen onze feestdagen wel, hebben begrip voor ons verleden!. Lees hoe wij dit land vorm hebben gegeven (dit kent zwarte en witte bladzijden, net als ieder land/ natie/ gemeenschap). DENK is het product van "ons" (NIET MIJN) "politieke" verleden. Mensen zijn geen huisdieren, de zelfverklaarde "kijk mij eens goed zijn mensjes" verafschuw ik. Ik geloof in een samenleving waar wij in goede harmonie deze samenleving nog een stapje veder kunnen brengen. Even kijken, zelf ben ik een import Nederlandse Jood (afkomstig uit de VS). In het bezit van een eigen onderneming, ik heb twee moslima's in dienst (naar volle tevredenheid). Wij vieren Thanksgiving Day, maar ook het Suikerfeest. Ik neem de mierzoete hapjes maar voor lief, zeg ik in alle redelijkheid. Wat past binnen mijn leefwereld/ mijn gedachtegang/ mijn opvoeding is dat niemand minder is dan ik. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze zelfverklaarde "kijk mij eens goed zijn mensjes" deze samenleving verpesten, puur uit eigen gewin. De partij DENK is een "links" product, naar mijn mening. Mensen als een soort van beschermde diersoort beschouwen, teneinde jezelf op de borst te kunnen rammen.. Ja, ja ik begrijp de oud Pvda stemmers wel die nu op DENK stemmen. Mensen willen niet geknuffeld/ gekleineerd worden, mensen willen voor vol aangezien worden. Ongeacht geloof/ afkomst/ het al dan niet een kleurtje hebben in dit land.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 16:43

Hertog Uw reactie samengevat in de stellende vraag: "Wanneer je rekening houdt met mensen, neem je ze niet serieus?" In zijn algemeenheid lijkt me dat de grootste onzin. Maar ergens, op enig moment, zou dat best eens een keertje ergens, misschien wel waarschijnlijk , zeg maar, het geval kunnen hebben zijn wezen.....

Indisch4ever
Indisch4ever6 apr. 2018 - 20:26

Elsevierredacteur Syp Wynia zag een mogelijke roep om afschaffing van Pasen. Het zijn spookbeelden van identiteitspolitiek Maar Pasen heeft ook alles in zich om een nieuwe frontlijn te worden: Pasen als het nieuwe Sinterklaas en Zwarte Piet, Pasen als het nieuwe Kerst. Pasen bedreigd door moslim-fluisteraars, cultuur-relativisten, identity-politici, importeurs van Angelsaksische commercie en multiculturaliteit. ----------------- https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2017/03/wordt-pasen-vieren-de-volgende-verzetsdaad-481290/

watsgebeurt
watsgebeurt6 apr. 2018 - 18:58

Pffff, "gênante hoeveelheden paaseieren"...gelijk al je column openen met een boodschap om de boel weer belachelijk te maken alsof Nederlanders Pasen alleen maar vieren voor de chocolade eitjes. De bekende opening komen we ook al tegen rond de kerst alsof "we" alleen maar " vreten". Makkelijk en goedkoop. Ook fijn om te lezen dat alleen populisten de genoemde feesten als heilig zien. Kunnen er nog meer over een kam geschoren worden???

1 Reactie
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 6:47

wats Wie wat vindt van de hoeveelheid paaseitjes die worden verorberd, die doet iets verkeerd? Of doet zo iemand alleen iets verkeerd, wanneer die daar zijn afkeuring over uitspreekt?

Marcus A.2
Marcus A.26 apr. 2018 - 18:39

Moslimouders die actie ondernemen omdat Isa (Jezus) ook in de Islam een profeet is. Hoe hoffelijk. De Islam, honderden jaren na het Christendom ontstaan, ontleend zijn bestaansrecht juist aan de oudere monotheïstische religies, dit doen ze door de essentie te ontkennen maar een klein gedeelte overeind te houden. Jezus heeft wel bestaan, hij was ook een profeet, maar wat hij precies deed en gezegd heeft is onduidelijk want zijn boodschap is gecorrumpeerd. Hij was in ieder geval niet de zoon van God en is ook niet aan het kruis gestorven (waarmee de essentie van het Christendom wordt ontkent). Dus we vieren wel zijn geboorte, maar voor de rest speelt hij geen noemenswaardige rol in de Islam. Dat maakt het ook schijnbaar zo mooi: moslimouders beschermen kerst! Maar het is hetzelfde als Poetin die verkiezingen uitschrijft. Het lijkt heel wat, maar wie wat verder kijkt dan zijn neus lang is begrijpt dat het bar weinig voorstelt.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 6:53

Marcus Ik neem aan, dat gelovigen hooguit het feit dat andere mensen andere zaken geloven 'gedogen'. Maar ze zullen er niet zo snel actief aan meewerken, lijkt mij. En als ze erg streng gelovig zijn, is de kans groot, dat ze hun best doen om afgoderij uit te bannen. Zeker wanneer ze de overgrote meerderheid uitmaken.

Inspector Gadget
Inspector Gadget7 apr. 2018 - 7:38

"Dus we vieren wel zijn geboorte, maar voor de rest speelt hij geen noemenswaardige rol in de Islam" Hij is anders wel de op een na vaakst genoemde profeet in de Koran, maar u zult het vast beter weten dan geleerden. "Dat maakt het ook schijnbaar zo mooi: moslimouders beschermen kerst! Maar het is hetzelfde als Poetin die verkiezingen uitschrijft. Het lijkt heel wat, maar wie wat verder kijkt dan zijn neus lang is begrijpt dat het bar weinig voorstelt." Kan uw glazen bol ook vertellen wat sommige witte Nederlanders denken als ze zeggen dat ze niet racistisch zijn of discrimineren? Of houd uw glazen bol op bij moslims?

Luitzen Brouwer
Luitzen Brouwer6 apr. 2018 - 18:17

Ik begrijp best dat het een aardige vondst lijkt om de zaken om te keren na al jaren verantwoordelijk te zijn voor het zorgen van gebakkelei rondom: - Sinterklaas waarvan al is aangekondigd dat geen enkele Piet, hoe aangepast ook, aanleiding zal geven tot een staken van het wild geraas, en dat zelfs na een volledig afschaffen van de Pieten men zich op de al even ongewenst "koloniaal" geïnterpreteerde Sint zelf zal richten. -Kerst die in een Lichtfeest omgedoopt, oh nee, veranderd moet worden zodat niet-christelijken zich niet buitengesloten voelen, -Oud&Nieuw omdat het niet ieders nieuwjaar zou zijn en voor anderen vanwege luchtvervuiling, geluidsoverlast, en verspilling. -Pasen opnieuw omdat het niet-christelijken zou uitsluiten terwijl voor wie dat wil met alle symboliek, net als Kerst overigens, beide dus met dezelfde namen ook als oorspronkelijke feesten rondom zonnestilstanden van winter en zomer en de nachteveningen van lente en herfst gevierd kunnen worden. -Over Hemelsvaartsdag en Pinksteren is men vast nog druk doende te bedenken wat er tegenin te brengen is zolang men met het eigenlijke doel maar iets als poging te irriteren vindt. -Koningsdag om te veel redenen. -Dodenherdenking als gevierd hoogtepunt voor de treiteraars omdat niets zo lekker werkt als je wilt irriteren als het om herdenkingen gaat die door degenen die je wilt treffen worden gehouden. Ik zou nog pogingen kunnen noemen om b.v. de Kristallnachtherdenking te kapen voor eigen politieke doelen of gewoon voor de lol en nog andere zaken maar het punt is duidelijk. En als de objecten van je getreiter je dan teveel naar je zin negeren of gewoon uitlachen ga je ieder jaar een stapje verder totdat sommige personen en media je zat zijn en je er op aanvallen. En dan begin je dus te trollen dat het juist de boze "witte" buitenwereld is die verantwoordelijk is voor dit kinderachtige gedoe en niet andersom. Gelukkig is de humor aan degenen die er werkelijk al vele jaren ervoor verantwoordelijk zijn niet echt vervuld van gevoel van humor in grote tegenstelling tot de meesten die ze belagen. http://2.bp.blogspot.com/-D2pfv2anNR4/UmZsNyTZ9jI/AAAAAAAArxA/zpVJJyh2Nys/s1600/Sinterklaas+cartoon.jpg

Edwin8
Edwin86 apr. 2018 - 16:43

Joyce, je bent een week te laat. Pasen is al weer voorbij. Daarnaast, heb ik er weinig van meegekregen. Volgens mij was er deze week meer ophef over paasvuur en kolonisten van Catan. Je kan ook eens proberen om het kleine groepje schreeuwers gewoon te negeren. Want het begint een beetje op een pavlov reactie te lijken.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 6:54

Edwin Hoe zit dat dan met uw reactie, als we het dan over Pavlov hebben of de mijne?

Inspector Gadget
Inspector Gadget7 apr. 2018 - 7:41

"Daarnaast, heb ik er weinig van meegekregen. Volgens mij was er deze week meer ophef over paasvuur en kolonisten van Catan. Je kan ook eens proberen om het kleine groepje schreeuwers gewoon te negeren. Want het begint een beetje op een pavlov reactie te lijken." Dat negeren heeft niet geholpen zoals we bij de PVV gezien hebben, wat is uw achterliggende gedachte dat u zulke haat spuwers genegeerd wilt zien? Vind u het stiekem misschien helemaal niet erg?

Arend Wortel
Arend Wortel6 apr. 2018 - 16:19

"Pasen, Pinksteren, Kerst: voor populisten is niets heilig. Dat bleek wel toen onze premier blijkbaar niets zinnigers aan de joods-christelijke cultuur bij te dragen had dan de opmerking dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat mensen elkaar ‘Prettige Feestdagen’ gingen wensen in plaats van een ‘Vrolijk Kerstfeest‘" De lichte irritatie die ik soms voel over de nieuwe, neutralere termen komt bij mij helemaal niet voort uit de vrees om tradities kwijt te raken, het ligt anders: ik ben bang dat sommige mensen een kerststol geen kerststol meer noemen en elkaar geen prettige paasdagen meer wensen omdat ze misschien denken dat moslims daardoor wel gekwetst zullen zijn. Het is juist die betutteling waaraan ik me erger: dat wìj voor moslims wel even gaan bepalen dat ze het aanzicht van een kerstboom kwetsend zullen vinden, of dat ze de confrontatie met een paasei geestelijk niet aan zouden kunnen. Wat een onzin. Zie je die mensen dan wel voor vol aan? Ik heb nog nooit van een Nederlandse moslim gehoord die aanstoot neemt aan een kerstwens of problemen heeft met een paashaas, het is volgens mij totaal geen issue. Zoals volgens mij ook niemand (een handjevol idioten daargelaten) een probleem heeft met bijvoorbeeld een iftarmaaltijd. Het is juist dat denken voor andere mensen, dat invullen dat me stoort, hoe goed bedoeld het misschien ook is. Los daarvan kan er natuurlijk ook nog een praktische reden zijn: zo'n kerststol is langer houdbaar dan je denkt, onder de naam 'feeststol' kan de bakkerij hem ook nog voor pasen verkopen :-) Dat vind ik als reden dan toch beter te pruimen dan die overdreven angst om te kwetsen.

4 Reacties
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 7:04

Arend U mag net zo bang zijn voor de premier als voor andere mensen die de mening van de ander zo interpreteren of die de wet wil voorschrijft. Wie zich aan de spelregels houdt mag zeggen en vinden wat hij wil. Heel lastig allemaal. En soms jeukt het zo erg, helemaal wanneer je dan bijvoorbeeld met zo velen bent, dat bepaalde mensen gaan krabben.

Eric Minnens
Eric Minnens7 apr. 2018 - 7:13

"onder de naam 'feeststol' kan de bakkerij hem ook nog voor pasen verkopen ????" En dan tijdens het paasontbijt roepen: "Hé bah, dit is geen feeststol maar een kerststol!" Of nog erger, rond de Kerst roepen: "Jakkie, wat is dit voor feeststol? Een paasstol?!" ????

Inspector Gadget
Inspector Gadget7 apr. 2018 - 7:44

"ik ben bang dat sommige mensen een kerststol geen kerststol meer noemen en elkaar geen prettige paasdagen meer wensen omdat ze misschien denken dat moslims daardoor wel gekwetst zullen zijn" Wees gerust Arend, want u bent een van de weinigen die zo denkt. De meeste mensen laten zich niet leiden door angst. Hopelijk kunt u met deze informatie beter slapen.

Arend Wortel
Arend Wortel7 apr. 2018 - 16:57

@Inspector: Heb je mijn reactie eigenlijk wel gelezen? Ik schrijf dat volgens mij geen enkele moslim problemen heeft met christelijke feesten en de symbolen die daarbij horen. Wel erger ik me aan mensen die, goedbedoeld of niet, voor moslims willen besluiten dat die door de christelijke symbolen wel gekwetst zullen zijn (ik vind dat betuttelend), waarna ze die symbolen alvast minder zichtbaar willen maken, terwijl geen moslim daar ooit om gevraagd heeft. Ik ben dus nergens bang voor, ik erger me alleen aan mensen die voor anderen willen denken.

Rdetje
Rdetje6 apr. 2018 - 15:55

Ik heb dit jaar weinig tot niets gelezen over islamisering van het paasfeest. U komt ook met zeer weinig recente voorbeelden. Het is of een paar jaar oud of gaat over de kerst. De ophef met Pasen ging dit jaar over paasvuren, fijnstof dat zogenaamd overlast bezorgde aan een aantal randstadbewoners, overigskwam dat fijnstof uit een gebied wat dagelijks heel wat meer fijnstof te verwerken krijgt. Uit de randstad of westen van Duitsland. Misschien kunt u daar volgend jaar een stukje over schrijven, terwijl wij ons dan met actuele zaken bezig houden. Ik ga er vanuit dat dit niet zal worden geplaatst.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 7:06

Rdtje Dat is schrikken; dat dit wordt geplaatst. En nu? Wat is hierop uw commentaar?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)6 apr. 2018 - 15:29

"Media als de Telegraaf en het AD haakten daar gretig op in met berichtgeving over paasvieringen die ‘afgezwakt’ zouden worden omdat kinderen van moslimhuize een paastak droegen tijdens de optocht in plaats van een kruis." Ik snap niet waarom ze niet gewoon een kruis konden dragen, of waarom in Amsterdam de kruis van de mijter van Sinterklaas is verwijderd. moslims zijn geen vampier die branden of in het duister wegschieten als ze een Latijns kruis zien.

3 Reacties
badgast
badgast6 apr. 2018 - 18:28

Google voor de gein eens naar bisschop mijter. Plaatjes daarvan. De echte bisschoppelijke heeft gewoon geen kruis erop. Random versieringen, o of een verticale streep. Maar kruizen zijn heel zeldzaam. En nee, dat heeft de katholieke kerk niet gedaan wegens de tere zieltjes van moslims.

Zandb
Zandb7 apr. 2018 - 7:09

Big En waarom zou u dan zoiets moeten snappen alsof dat uw toestemming inhoudt, dat die kinderen dan een paastak mogen dragen?

Inspector Gadget
Inspector Gadget7 apr. 2018 - 7:58

"Ik snap niet waarom ze niet gewoon een kruis konden dragen" Wellicht heeft het te maken dat sommige Nederlandse kinderen ook niets van hun ouders mogen doen dat met de islam te maken heeft (wat ook niet moet kunnen). Het kan ook te maken hebben met het feit dat ze een takje mooier vinden dan een kruis. Misschien moeten we zelfs minder focussen op wat 0,01% van moslims doen op een christelijke feestdag.