Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: Hoe media rechts-populisten groot maken

  •  
06-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
972 keer bekeken
  •  
leonie de jonge
Het succes van rechts-populistische partijen komt deels door het podium dat hen wordt geboden in de media. Dat legt politicoloog Léonie de Jonge, die in Cambridge promoveert op dat onderwerp, uit bij de Nieuws BV.
De Jonge constateert dat waar rechtspopulisten in sommige landen aan een opmars bezig zijn, ze in andere landen juist geen poot aan de grond krijgen en een van de redenen daarvoor blijkt de media-aandacht te zijn. In landen waar journalisten zichzelf zien als waakhonden van de democratie, krijgen rechts-populistische partijen bijvoorbeeld geen platform bij live debatten of live interviews. Journalisten in Wallonië passen deze filter toe op partijen waarvan de standpunten tegenstrijdig zijn met democratische waarden. Dat geldt naast extreemrechtse partijen ook voor streng islamitische partijen en in mindere mate voor extreemlinkse partijen, omdat hun partijprogramma’s in Wallonië minder vaak in strijd zijn met de democratie.
Volgens De Jonge is er daarnaast nog een belangrijke groep die invloed heeft op populistische stromingen:
"Media en gevestigde politieke partijen vormen samen een soort poortwachter. Zij bepalen wie de politieke arena mag betreden, en daarmee bepalen zij de kansstructuren voor radicaal-rechtse partijen."
Kijk en luister het hele interview hieronder:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.