Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Hoe lang nog?

  •  
27-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IRELAND POPE FRANCIS VISIT

© 2018-08-26 07:17:38 epa06973488 A choir looks up at Pope Francis’ speech asking for for forgiveness for clerical child abuse at Knock shrine in Mayo, Ireland. 26 August 2018. The pontiff is v

Hoe lang kan een instituut geloofwaardigheid ontlenen aan haar morele autoriteit, als dagelijks blijkt dat die autoriteit is gebaseerd op een leugen? De Rooms-Katholieke kerk verkeert in een diepe crisis, nu berichten over misbruik van jonge gelovigen onophoudelijk naar buiten komen. Het bewoog de hoogste leider van de Rooms-Katholieke kerk, paus Franciscus, er dit weekend toe spijt te betuigen tijdens een bezoek aan Ierland voor ‘deze zonden’.
Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken, beschuldigt aartsbisschop Carlos Maria Vigano diezelfde paus er nu van boter op zijn hoofd te hebben. Franciscus zou misbruik door een kardinaal verborgen hebben gehouden en eist nu dat zijn leider opstapt – een ongekende stap. De allereerste Rooms-Katholieke paus, Petrus, kwam om het leven door kruisiging op zijn kop; zo’n vaart zal het niet lopen voor Franciscus. Als eerste niet-Europese paus gaat hij sowieso de geschiedenis in. Het is te hopen voor de talloze slachtoffers van misbruik binnen zijn kerk dat hij de historie ingaat als een paus die niet weg liep voor zijn verantwoordelijkheid.
Het wereldwijd uitdijende misbruikschandaal is zo wijdverspreid, dat er weinig uithoeken van de wereld meer zijn waar seksueel wangedrag door Roomse hoogwaardigheidsbekleders niet voorkomt. In de jaren vijftig doken de eerste beschuldigingen op, maar het duurde tot de jaren 80 en 90 alvorens media er massaal mee aan de haal gingen.
Bernard Law, die een centrale rol speelde in het sex-schandaal dat speelde in Boston, kreeg van paus, Johannes Paulus II, nog een mooie baan in het Vaticaan. De vorige paus, Benedictus, stapte af van het principe dat misbruik aan Rome moest worden gerapporteerd. Hij droeg zijn bisschoppen op zaken van misbruik te melden bij lokale politie. Hoewel Paus Franciscus regelmatig met slachtoffers spreekt en bij zijn aantreden in 2013 pleitte voor directe actie, blijkt de praktijk weerbarstiger. Vooralsnog heeft hij geen concrete maatregelen genomen om zijn jongste geloofsgenoten te beschermen tegen misbruik.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

José
José28 aug. 2018 - 17:17

Het misbruik is één ding, de brief van Viganò een geplande aanval vanuit een reactionair-conservatieve hoek. ‘“I believe that the Viganò press release speaks for itself, and you have the professional maturity to draw conclusions. With these words, addressed to journalists on the return flight from Dublin, Francis invited them to read the 11-page dossier dropped by the former nuncio to the United States, Carlo Maria Viganò, who asked for the Pope’s resignation, accusing him of having covered up the 83-year-old Cardinal Emeritus of Washington Theodore McCarrick, who had had homosexual relations with adult seminarians and priests. It is therefore necessary to start from a careful reading of the text, analyze it and separate the facts reported from opinions and interpretations. And above all from omissions. The anti-Bergoglio operation The clamorous decision of the Vatican diplomat to violate the oath of fidelity to the Pope and the official secret represents yet another attack against Francis carried out in an organized way by the same circles that a year ago had tried to arrive at a sort of doctrinal impeachment, after the publication of the exhortation “Amoris laetitiaˮ. Attempt failed. Viganò is in fact one of the signatories of the so-called “Professione” in which Pope Bergoglio is defined as divorce-friendly, and well connected to the most conservative circles overseas and in the Vatican. That it is not simply the outburst of a Church man tired of the rotten things he has seen around him, but of a long and carefully planned operation, in an attempt to get the Pope to resign, is demonstrated by the timing and the involvement of the same international media network that for years has been propagating - often using anonymous ones - the requests of those who would like to overturn the result of the 2013 conclave. This is attested by the same testimonies written in the various blogs by the journalists who published the Viganò dossier: always in the forefront in the defense of the traditional family, but careless to drop the bombshell on the very day in which Francis concluded with a great mass the international meeting of families.’ Wie de hele analyse wil lezen: http://www.lastampa.it/2018/08/28/vaticaninsider/facts-and-omissions-of-vigans-testimony-against-francis-ojjiYm4VJw2e1ELhURticP/pagina.html

2 Reacties
JanB2
JanB229 aug. 2018 - 0:31

Het misbruik is één ding, de brief van Viganò een geplande aanval vanuit een reactionair-conservatieve hoek. Klopt. Feitelijk worden de slachtoffers daarmee 2 keer misbruikt. De eerste keer seksueel en de 2e keer om de paus pootje te lichten. Misselijkmakend!

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2018 - 9:03

Jose bedankt. Goed om het nog eens onder de aandacht te brengen. De wereld is gelijk een slangenkuil.

Erik1976
Erik197628 aug. 2018 - 11:19

De oplossing is echt zo eenvoudig. Mattheus 18 gedeeld door 6: "Maar wie een van deze kleinen, die in Mij geloven, doet struikelen, het zou beter voor hem geweest zijn dat een molensteen aan zijn hals gehangen was en hij in de diepte van de zee gezonken was."

punt2
punt228 aug. 2018 - 10:48

Aantal rooms-katholieken in Nederland In genoemd jaar ( 2016) waren er 3.832.000 mensen ingeschreven als katholiek. Dat is 22,4 % van de totale bevolking. Kerkgangers Het aantal regelmatige kerkgangers (minimaal één keer per maand naar de kerk) bedroeg naar schatting 173.500 mensen. en dat aantal daalt gestaag

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin28 aug. 2018 - 14:37

...in Nederland, so wie so al lang een door God verlaten land, waar alleen nog de Mammon gediend wordt. In veel andere naties ligt dat heel anders. Rob Roy: Holland is niet de spil waarom de wereld draait. Maar ik zal je persoonlijke tevredenheid aan Paus Franciscus kenbaar maken, als ik op audiëntie ga; dan weet de goede man wat voor vlees hij met jou in de kuip heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 19:57

Katholiek blijf je voor het leven, je bent nl. gedoopt en dat kun je niet ongedaan maken! Praktizerend, in de vorm van kerkgang, betalend lid, zegt op zich niet zoveel, evenals het aanvaarden van enig institutioneel gezag in deze. Veel katholieken ( bijvoorbeeld in Nederland) trekken veelal hun eigen plan en beleven geloof veel meer op de eigen manier. Nemen wel mee wat ze mee willen nemen evenals hun opvoeding daarin. Wie kan er immers tegen de tien geboden zijn? Wie kan de verhalen van Jezus tegenspreken? Het is erg cultureel bepaald.. Het is maar hoe je katholiek zijn wil duiden. Veel mensen die zeggen niet meer praktiserend katholiek te zijn dopen nog steeds hun kinderen, huwen nog steeds in (voor) de kerk, gaan nog steeds daarheen om afscheid te nemen van hun naasten. Het is niet een manier van beleven, niet een homogene groep met eenzelfde beleving, laat staan dat ze zich afhankelijk maken van het kerkelijk gezag in Rome of anderszins.

José
José31 aug. 2018 - 3:36

De doop is onomkeerbaar, die kun je niet schrappen. Maar je kunt wel aangeven dat je niet meer tot de katholieke kerk wil horen, en na de geëigende procedure ben je dan katholiek af.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 10:03

Jose Haha..Volgens mij ben je dat al zodra je niet meer betaalt!

OlavM
OlavM28 aug. 2018 - 9:49

Het schijnt mij toe dat de huidige paus van goeden wille is. Edoch, hij is niet bij machte de macht van de hogere prelaten en met name de curie en de Vaticaanse bureaucratie te weerstaan. En het is bijzonder moeilijk geloofsdogma's te veranderen. Denk met name ook aan de machtige Congregatie van de Geloofsleer, die in 1542 (nog onder een andere naam) was opgericht om de Inquisitie in de hele wereld te centraliseren. Voor geweldmisbruik in dat kader is in het jubeljaar 2000 vergeving gevraagd door paus Johannes Paulus II. (Niet voor de "strijd voor de waarheid" als zodanig!). M.i. is de RK Kerk als dogmatisch, hiërarchisch, ondemocratisch instituut niet meer houdbaar in de huidige tijd, en zal zij geleidelijk afkalven. Op Wikiperdia is een aardig overzicht van de hele problematiek te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksueel_misbruik_binnen_de_Rooms-Katholieke_Kerk

2 Reacties
OlavM
OlavM28 aug. 2018 - 9:59

Hieraan voeg ik nog toe dat het geloof als zodanig niet het probleem is. Het kardinale punt is hoe iemand het geloof interpreteert en in praktijk brengt. Dat kan immers alle kanten opgaan, weten we al lang. Bovendien wil ik niet suggereren dat seksueel kindermisbruik het "alleenrecht" van de RK Kerk is. Het vindt in allerlei hoeken van de samenleving plaats, en dus ook bij andere denominaties. Het is m.i. vooral een kwestie van machtsuitoefening, maar talloze factoren spelen mee.

JanB2
JanB229 aug. 2018 - 0:34

Het schijnt mij toe dat de huidige paus van goeden wille is. Edoch, hij is niet bij machte de macht van de hogere prelaten en met name de curie en de Vaticaanse bureaucratie te weerstaan. Een heel wezenlijk punt. Het Vaticaan is een slangenkuil. Ik acht het niet uitgesloten dat de paus niet eens alle informatie doorgebriefd krijgt. Brieven van klokkenluiders landen in de regel waarschijnlijk eerst op het bureau van iemand anders, om maar iets te noemen.

Fritz Leiber
Fritz Leiber28 aug. 2018 - 9:13

Zolang men dit vooral niet in de eigen organisaties als een aan te pakken probleem ziet maar bij voorkeur bij dat van andere organisaties. Dus niet naar de Katholieke kerk wijzen vanuit de mediawereld waar dit in diverse geledingen niet minder een issue is. En ook niet met een voorkeur wijzen naar b.v. christelijke instituties waar dit in andere religeuze instituties niet minder voorkomt. De verantwoordelijkheid begint bij ieder instituut zelf en haar leden. Zolang dat niet het uitgangspunt is zal het voortduren.

Bernie2
Bernie228 aug. 2018 - 9:01

Er zit toch een steekje los bij de kerkbaas, hij schiet bok na bok en niet alleen wat betreft zijn pedofiele en verkrachtend personeel. Na het gezellige uitje in Dublin noemde de man nav. van een vraag van een Iers stel met een homofiele zoon wat de remedie is. "Psychiatrie kan helpen bij jonge kinderen met homoseksuele neigingen", aldus de kennelijke deskundige, die er aan toe voegde dat homo's na hun 20e reddeloos verloren zijn. Amai, lijkt mij dat dit medisch talent door vertegenwoordigers van andere staten eens danig aan zijn Argentijnse tanden moet worden gevoeld. DeMorgen.be schrijft erover: goo.gl/ZaXcuH

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker228 aug. 2018 - 12:43

Verbaast mij dat er over deze uitspraak geen grote ophef binnen en buiten zijn kerk hierover is.

msj_meijerink
msj_meijerink28 aug. 2018 - 8:28

Jaja, het blijft wennen voor de papen dat mondiaal de aflaat en de biecht geen strafrechtelijke status (meer) hebben. De lik in met die viespeuken en 'Rome' moet lappen, bah!

Observer1948
Observer194828 aug. 2018 - 7:58

@Korheiden Het doel van de heer Eldert is om het Westen zo negatief mogelijk af te schilderen en de islam zo positief mogelijk aan den volke te tonen om deze dichter bij elkaar te brengen; "but the twain will never meet".

1 Reactie
Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar28 aug. 2018 - 10:27

Als derdegeneratie-Indo wil ik je toch tegenspreken. Ik heb duidelijk roots in het grootste islamitische land ter wereld en toch ben ik na de zestig jaar die de allochtone kant van mijn familie in dit land heeft doorgebracht door en door westers in opvattingen, kleding, religie (christelijk opgevoed en nu humanist) en noem maar op. Dus dat de twain never shall meet, is in mijn persoonlijke ervaring niet waar, ik ben immers zelf een product van beide culturen en pas wat mij betreft moeiteloos in dit land. Waarom jij beweert dat ik niet thuishoor, is mij dus een raadsel.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie28 aug. 2018 - 7:31

de paus is net zo schuldig .

1 Reactie
Daniel Dennett
Daniel Dennett28 aug. 2018 - 8:14

De hele RK kerk is schuldig, dus de paus zeker.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 3:44

Ik wil hier niet veel meer over zeggen. Wel wil ik iets delen, iets wat me steeds bijbleef maar ik niet meer kon thuisbrengen waar het vandaan kwam. Hier kwam ik het tegen in een verhandeling, boekbeschrijving (?) geschreven door Bas Heijne in NRC handelsblad. https://www.nrc.nl/nieuws/1993/04/02/de-geest-van-de-mens-is-tot-alles-in-staat-joseph-7178482-a1136248

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 3:48

Het was een lezing!

OlavM
OlavM28 aug. 2018 - 10:15

@ Minoes&tuin: Interessant essay van Heijne. Dank.

quatsch
quatsch28 aug. 2018 - 0:10

Jezus en Judas, de paus en Vigano. De moraal is er niet op vooruit gegaan.

Me4
Me427 aug. 2018 - 20:37

Schaam me kapot dat er RK in mijn paspoort staat, gauw laten schrappen!

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 aug. 2018 - 20:30

Bij de meeste misdaden is het zo dat het slachtoffer aangifte doet en gaat men niet wachten tot inkeer van de dader. Waarom is dat hier anders?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2018 - 7:59

Het voorkomen van imagoschade had prioriteit?

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 aug. 2018 - 15:48

Imagoschade van wie? Het slachtoffer of de kerk?

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2018 - 20:32

wat dacht u zelf?

Bouwman2
Bouwman227 aug. 2018 - 18:35

No way deze optimaal liberale Paus hoeft van mij niet weg, en ik vertik het om de roomse kerk af te schilderen als geestelijk onderdrukker. Zeg nou zelf, we laten ons met liefde van alles wijsmaken, maar geestelijk knechten??? Mensen met een slavenziel vind je nog wel maar in Nederland alleen bij toeval.. Iedereen weet het zo goed en de vrouwen die weten het nog beter.Dat zeggen ze dan ook, me too met accent op het eerste. Nederland is zo geëmancipeerd dat wil je niet eens weten. Onder het Nederlandse wapen staat de Nederlandse identiteit geschreven. Daar staat Je maintiendrai, dat is in het Nederlands: ik zal me zelf met alle kracht handhaven. Geparafraseerd: Als er toch autoriteit moet wezen dan ben ik dat zelf wel. Ik ben deze Heilige Vader, die natuurlijk niet heilig is maar gewoon wel een vaderlijk mens juist toegenegen. Nou dat hebben we wel anders mee gemaakt. Er was eens een Paus die il papa terribile werd genoemd, ik dacht Julius II, en dat was voor de 16e eeuw waarin men elkaar de schedel kloofde en elkaars kerken verbrandde al heel verschrikkelijk laat staan voor de fijngevoelige 21e. Neem deze Paus, Francesco, de vorige die nu met pensioen is was al een geleerde, wat verlegen en ontzettend vriendelijk, maar deze is al helemaal top. Toch wel een verschil met vroeger toen Alexander VI er was. Vroeger was Sint Nicolaas een heilige bisschop, die nooit een toilet laat staan een bordeel bezocht, tegenwoordig noemt iedereen hem gewoon hé ouwe lul krijg de pieten na. Wat nu naar de Paus wordt geroepen past daar een weinig bij. Nou als je het allemaal zo veel beter kunt of weet, solliciteer, word zelf paus, of premier, rechter, burgemeester, bondscoach mag eventueel ook. Als ik geen paganist was ik werd meteen katholiek. Ja, zeg je, maar de Paus had dan misschien niet door het sleutelgat gekeken maar hij wist ervan, hij was op de hoogte, hij werd genoemd!! Maar hoe weet je dat nou, of was je er misschien wél zelf bij en loerde je om de hoek? Nou in dat geval is aftreden wel het minste dat je doen kunt.

Mostafa
Mostafa27 aug. 2018 - 17:22

Niet alleen de priesters die aandacht moeten trekken, maar ook imams en rabijnen, als je daar gaat graven komen genoeg ellendes naar boven.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer27 aug. 2018 - 18:47

Het is inderdaad niet typisch iets voor de RK-kerk, het speelt bij elke godsdienst.

jandebakker
jandebakker28 aug. 2018 - 11:28

Tom Het speelt niet alleen bij religies maar bij elke organisatie en club waar met kinderen wordt gewerkt. Dat er foute figuren op jouw organisatie afkomen, daar kan je weinig aan doen. Wat je de kerk wel kan aanrekenen is dat men te weinig heeft gedaan om misbruik te voorkomen en dat men de daders heeft laten lopen.

geronimo3
geronimo327 aug. 2018 - 17:14

Ben geen specialist,slechts burger met een eigen mening,ik blijf herhalen dat celibatair leven een mens onderdrukt en onderdrukte mensen doen ongezonde dingen, de sexualiteit is niets smerigs maar menselijks en het verbieden van dat zorgt in mijn beleving voor al dit soort problemen,bij de Jehova getuigen is men in hun leer ook zo hypocriet als het om de sexualiteit gaat, de sexuele beleving is een dierlijke eigenschap en ik beschouw ons mensen als dieren,het onderdrukken van dit gegeven zorgt voor problemen en dat zien wij om ons heen, het is slecht de ogen/oren open doen en we aanschouwen het. Het erge hypocriete aan de hele situatie is juist dat diverse Kerkelijke groeperingen of instituten iedereen van alles beschuldigen maar ondertussen zelf voor zoveel verantwoordelijk zijn en er grote moeite mee hebben om er open en eerlijk over te zijn.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037128 aug. 2018 - 11:18

Helemaal eens

Johan eldert
Johan eldert27 aug. 2018 - 17:04

En? is iedereen al oproepen tegengekomen waarin Christenen wordt gevraagd, op hoge toon, om afstand hiervan te nemen? ohnee, zijn geen moslims, dan geldt het niet. ondertussen neemt het aantal misdaden / misbruik van kleine kinderen door de superieure christelijke cultuur, duizelingwekkende aantallen aan, waar de islam compleet bij in het niet valt. maar he, we zijn zo superieur he

7 Reacties
korheiden2
korheiden227 aug. 2018 - 18:26

@Johan : 'En? is iedereen al oproepen tegengekomen waarin Christenen wordt gevraagd, op hoge toon, om afstand hiervan te nemen? ' Volgens mij worden er door de RK-leiders voortdurend excuses gemaakt. Ik voel mij als niet-Rooms-Katholiek op geen enkele manier verantwoordelijk voor de misdaden. Of de islam hierbij vergeleken compleet in het niet valt waag ik zeer te betwijfelen. In verschillende landen worden meisjes vanaf 9 jaar uitgehuwelijkt. Dan zal het wel geen misbruik heten maar het komt op hetzelfde neer. De idiote lijfstraffen t.g.v. de sharia in een land als Saoedi-Arabië bijv. zijn in afschuwelijk. De praktijken met genitale verminking komen zeer veel voor in moslimlanden. Dat zijn evengoed misdaden tegen kleine kinderen. Dat neemt niet weg dat het voor mij een raadsel is hoe miljoenen Rooms-Katholieken over de hele wereld gewoon bij deze kerk blijven horen. Maar die gedachte had ik al lang. Allerlei zaken als de transsubstantiatieleer, heilig- en zaligverklaringen, Maria Hemelvaart, het vagevuur en andere onzin vind ik volslagen hocuspocus.

Johan eldert
Johan eldert27 aug. 2018 - 18:40

korheiden 27 augustus 2018 at 20:26 jaa dat doen islamitische leiders ook altijd en islamitische groeperingen ook altijd in NL maar dat is elke keer nooit genoeg. hier in Nl verwachten we dat elke moslims openlijk afstand neemt van elke misdaad die ook maar enigszins te maken heeft met de islam. Van christenen verwachten we dat niet. verder zijn kindhuwelijken geen specifiek islamitisch verschijnsel. zie daar ga je al weer de mist in.

Observer1948
Observer194827 aug. 2018 - 20:10

@johan eldert: Als deze Roomse prelaten zich tot de islam bekeren, zijn ze niet langer strafbaar maar kunnen ze legaal hun gang gaan en "trouwen" met een kind.

korheiden2
korheiden227 aug. 2018 - 21:26

@Johan : ' In verschillende landen worden meisjes vanaf 9 jaar uitgehuwelijkt.' Dat is wat ik stel. Dit komt inderdaad in vele landen voor en is niet specifiek voor moslims. Met andere woorden : kindermisbruik is een wijd verbreid verschijnsel. Maar omdat je meent dat het aantal misdaden/misbruik van kleine kinderen door de superieure christelijke cultuur duizelingwekkende aantallen aanneemt, waar de islam compleet bij in het niet zou vallen, heb ik de kindhuwelijken er toch even bijgenomen. Naast de homohaat (overigens ook niet specifiek islamitisch), de besnijdenis van jonge meisjes (idem) en de slechte positie voor vrouwen (ook) vind ik dus niet dat de islam het beter doet dan het christendom of welke andere godsdienst ook.

Observer1948
Observer194828 aug. 2018 - 7:59

Het doel van de heer Eldert is om het Westen zo negatief mogelijk af te schilderen en de islam zo positief mogelijk aan den volke te tonen om deze dichter bij elkaar te brengen; “but the twain will never meet”.

Frank1234
Frank123428 aug. 2018 - 10:28

Gezien de leegloop van de kerken is het antwoord van de meeste Christenen geweest om van het geloof af te stappen. Zou mooi zijn als Moslims na al de aanslagen en geweldplegingen dit voorbeeld zouden volgen.

JanBakker2
JanBakker228 aug. 2018 - 12:47

De islam daarbij in het niet valt. wat dacht u van het wettelijk toestaan om meisjes onder de 10 te huwen of vindt u dat van een andere orde?

korheiden2
korheiden227 aug. 2018 - 14:00

Denk niet dat de paus afdoende ingrijpt. Het trieste is, dat overal waar mannen in een machtspositie zitten, of dat nu in de kerk, een sportclub of een kinderdagverblijf is, er helaas misbruik voorkomt. Het erge van de RK-kerk, maar ook van bijv. de Jehovah's, is dat men het onder de pet tracht te houden

1 Reactie
Paul250371
Paul25037128 aug. 2018 - 11:21

Helemaal eens

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks27 aug. 2018 - 13:04

Hoe lang nog? Tot op de dag dat de religie is afgebroken.

Middenman
Middenman27 aug. 2018 - 13:03

Als er iemand is die in ieder geval iets van een verandering kan teweeg brengen is het deze paus. Carlos Maria Vigano die nu de aanval opent is een vijand van de paus. Deze aartsbisschop hoort bij de conservatieve rechtervleugel die alles wat links en homosexueel is verafschuwt. Hij koppelt de paus bewust aan de misbruikschandalen voor zijn eigen conservatieve politieke doeleinden. Lees het document dat hij gepubliceerd heeft en je weet genoeg. Zonder ook maar iets te vergoelijken of te bagatelliseren wil ik toch ook zeggen dat door de grootte van de RK kerk de schandalen ook groter zijn. Helaas natuurlijk. Maar dat wil niet zeggen dat het in de kerk vaker voorkomt dan daarbuiten. Uit statistieken blijkt dat priesters en religieuzen zijn niet slechter dan gewone mannen, maar ook geen haar beter. Bron: https://www.ru.nl/radboudreflects/terugblik/terugblik-2011/terugblik-per/seksueel-misbruik/info/lezing-peter-nissen/ Om het maar eens met een christelijk dogma te zeggen: ieder mens is geneigd tot alle kwaad. Helaas, helaas. We zien het iedere dag om ons heen en het zou ons ook wat bescheidener kunnen maken; bijvoorbeeld hier op joop.nl. Om bisschop Gerard de Korte te citeren: ‘het vuil in het straatje van een ander maakt ons eigen straatje niet schoon'.

9 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 aug. 2018 - 16:18

@ Middenman (15:03u) - dank voor deze bezonnen bijdrage, een verademing temidden van al het militante geraas. De tragedies rondom het misbruik van kinderen binnen de gelederen van de R.-K. Kerk worden door je stukje echt niet gebagatelliseerd. We kunnen niet eens weten of de genoemde vergrijpen binnen deze kerk vaker, even vaak, of minder vaak voorkomen, vergeleken met een doorsnee burgerbevolking. De opmerking: 'ja maar je hoort het toch zó vaak' snijdt geen hout. Keurig overkomende modelmensen, bijzonder goed aangepast, plegen ze ook, alleen: bij het uitkomen ervan worden ze als trieste incidenten gezien, niet als onderdelen van massaal wangedrag, ingegeven door frustratie en/of een specifieke levensovertuiging. Ik denk dat de woede die er nu naar boven komt voor een deel te wijten is aan teleurstelling. Namelijk de ervaring dat er een aantal drama's in een relatief kort tijdsbestek bekend geworden is, drama's welke zich afspeelden bij duidelijk gedefiniëerde en herkenbare geestelijke gezagsdragers, die juist heel hoge ethische, morele maatstaven uitdragen. Men vraagt zich dan af: ja maar wie is er dan nog wél te vertrouwen? En ook deze vraag begrijp ik. Maar ze is geen reden om de richtlijnen van het christendom zelf dan maar terzijde te schuiven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 aug. 2018 - 20:27

Gewone mensen claimen geen morele superioriteit, de kerk wel. Dat is nogal een verschil.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 3:40

stokkickhuysen De Kerk bestaat niet, tenzij uit gewone mensen.

José
José28 aug. 2018 - 7:40

@Cliff De reactie van Middenman is ook zowat de enige die blijk geeft van kennis van zaken. Ik kan het zo vlug niet terugvinden, maar ik heb gelezen dat 2% van alle misbruik gebeurt door priesters, en dat het 7% van alle priesters betreft. De paus zelf verwijst naar de cultuur van klerikalisme waarin dit misbruik kan ontstaan en bevorderd wordt. Hij heeft zich vanaf het eerste moment hiertegen gekeerd, omdat klerikalisme haaks staat op de evangelische waarden en hij de nefaste gevolgen ervan vanuit zijn Latijns-Amerikaanse achtergrond natuurlijk door en door kent.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2018 - 7:50

"We kunnen niet eens weten of de genoemde vergrijpen binnen deze kerk vaker, even vaak, of minder vaak voorkomen, vergeleken met een doorsnee burgerbevolking. " Op basis van Amerikaans cijfermateriaal lijkt het er inderdaad ook op dat kindermisbruik even vaak voorkomt in de algemene populatie en ook daar werden slachtoffers vaak niet geloofd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2018 - 9:54

José / Cliff Ik ben derde generatie agnost en heb geen enkele affiniteit met de abrahamitische geloven maar ik heb ook geen geduld met zelfbedachte nepstatistiek die alle RK functionarissen tot kindermisbruikers verklaart.

José
José28 aug. 2018 - 12:35

Ik verwacht van jou ook niet anders, Danielle. ???? En off topic lijkt dit me een leuke aanvulling op de inzichten van Aleid Schilder: http://ethische-perspectieven.be/viewpic.php?LAN=N&TABLE=EP&ID=1268

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 aug. 2018 - 15:51

@Minoes Jij kan zo bij de NRA

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 10:08

Anielle en Jose Kortom het is wederom een spiegel waarin we kijken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 aug. 2018 - 13:01

Ik ben het met Henk Witte hieronder eens dat dit triest is voor de oprechte gelovigen. Was de kerk eeuwenlang een vluchtplaats voor homoseksuelen om in alle beslotenheid onder elkaar te kunnen zijn, die beslotenheid of beter de heimelijkheid die er het gevolg van is, heeft altijd een keerzijde gehad. Dat zien we nu nog steeds naar buiten komen. Daar komt bij dat de heimelijkheid van de eigen seksualiteit dat een gegeven is in de katholieke kerk leidt tot een ongewenst bijverschijnsel. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. De seksuele drift zoekt altijd het laagste punt. Als het niet met volwassen kan dan zoekt het andere wegen. Je ziet hetzelfde in gevangenissen. In dit geval zijn het weerloze kinderen. De verhalen over wat er in de VS gebeurde zijn werkelijk schrijnend. De kerk als instituut kan iets dat al eeuwen voortwoekert niet zo een twee drie laten verdwijnen. Daarvoor zijn sommigen gewoontes en de macht die die gewoontes legitimeren te diep ingesleten. Dit zal niet de laatste keer zijn.

3 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r27 aug. 2018 - 14:39

"Ik ben het met Henk Witte hieronder eens dat dit triest is voor de oprechte gelovigen. " Ik vind het triest dat er nog steeds gelovigen zijn die elke zondag geld geven aan deze organisatie en nog trots vertellen ook dat ze lid zijn van die organisatie. "Daar komt bij dat de heimelijkheid van de eigen seksualiteit dat een gegeven is in de katholieke kerk leidt tot een ongewenst bijverschijnsel. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. De seksuele drift zoekt altijd het laagste punt. Als het niet met volwassen kan dan zoekt het andere wegen. " Ach hou asjeblieft op zeg. Als ze hun leuter zo nodig ergens in moeten steken, dan hebben we als eerste de nonnen (net alsof die wel met hun kuisheidsbelofte om kunnen gaan, getuige je eigen argument), prostituees etc. Hell, ik zou het nog moreler vinden om hem dan in een schaap/ezel te steken dan in een kind. "De kerk als instituut kan iets dat al eeuwen voortwoekert niet zo een twee drie laten verdwijnen. " Goed argument hoor. Volgens mij kan dat heel simpel. Gewoon niets meer weg houden bij justitie en zodra er aantijgingen komen, meteen justitie inschakelen en de beklaagden op non-actief zetten. Sterker nog, pro-actief dit rotvolk overdragen naar justitie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 aug. 2018 - 13:45

Ch0k3r, je hebt werkelijk geen woord begrepen van wat ik schreef.

Ch0k3r
Ch0k3r29 aug. 2018 - 12:08

@MartinvanderLinde Het schijnt dat ik vaker geen hol snap van wat je schrijft. Volgens mij snap jij ondertussen niets van wat ik schrijf. Wat is dit nou voor bijdrage man? Triest voor de oprechte gelovigen? Wat doen oprechte gelovigen in vredesnaam bij deze organisatie? Vervolgens kom je met een stuk waarin je aangeeft dat ook priesters seksuele lusten ervaren 'het bloed kruipt waar het niet kan gaan'. Dus kindermisbruik is volgens jou een logisch gevolg van de dogma's binnen de kerk? Om vervolgens te komen met, ach, ze kunnen niet van de een op de andere dag veranderen? TL;DR Waar blijft jouw verontwaardiging en complete afwijzing van dit criminele instituut? En hoezo neem je het op voor de volgers van dit instituut?

Anoniempje5
Anoniempje527 aug. 2018 - 13:01

"Hoe lang nog?" Zolang we geloof nog zo serieus nemen? Niet verbieden, je mag lekker geloven en doen waar je zin in hebt zolang het binnen de wetten valt, alleen in de wetgeving en overheid er absoluut geen rekening mee houden. Geen vrijstellingen of andere regels "vanwege geloofsovertuiging" e.d.

Bernie2
Bernie227 aug. 2018 - 12:22

De kerkbaas is staatshoofd van Vaticaanstad en zou uit hoofde van die functie voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (dat verantwoordelijken voor het schenden van mensenrechten onderzoekt en hen al dan niet veroordeelt) danig aan de tand gevoeld moeten worden. Wat velen betreft gaat het om een criminele organisatie dat stelselmatig (kinder)verkrachtende priesters beschermt, afdekt en overplaatst naar verse jachtvelden. Daar kunnen aanklagers wel wat mee. Vast te stellen is dat de man, ondanks zijn boterzachte zalvende woorden, nog NIETS heeft gedaan om zijn verkrachtende pedo-priesters uit te leveren aan fatsoenlijke rechtbanken. Wat kopen slachtoffers van de pedofielen hiervoor? Niets. En die verontschuldigingen en 'veroordeling' in Ierland door de paus? De man prevelt in het prehistorische latijns wat geluidjes waar niemand natuurlijk wat van snapt ipv. in verstaanbaar Engels zodat zijn toehoorders snappen waarover hij het heeft. De kerkbaas is immers opgegroeid in een land waar Engels een tweede taal is. Maar hij kiest bewust voor onverstaanbaar geleuter... Onbestaanbaar dat deze foute toko al niet lang geleden werd opgerold.

2 Reacties
OlavM
OlavM28 aug. 2018 - 10:19

@ Bernie: Staatshoofden zijn volkenrechtelijk onschendbaar. Zinloze actie dus.

Bernie2
Bernie228 aug. 2018 - 11:42

We moeten dan ook even wachten tot de man afgetreden danwel afgezet is.

Ch0k3r
Ch0k3r27 aug. 2018 - 12:02

Hoezo de vraag wanneer de paus ingrijpt? Wanneer grijpt de wereld eens in en betitelt deze organisatie voor wat die daadwerkelijk is; namelijk een criminele?

Meta  Foor
Meta Foor27 aug. 2018 - 11:51

- als de onderwerpen van religies dood, verderf, fraudes, kindermishandeling, onderdrukking, gendermisbruik, vrouwonvriendelijk, dictatoriaal zijn, staan ze op hetzelfde niveau als de Hells Angels, fascisten en andere groeperingen die door Justitie en Politie opgepakt en veroordeeld worden. Waarom dit soort groeperingen dan niet ? voldoen aan elk profiel van misdaad.

Oki Doki
Oki Doki27 aug. 2018 - 11:45

Als je zit te wachten op de vooruitgang van de kerk dan kun je lang wachten, de enige vooruitgang is het verdwijnen van de kerk.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 aug. 2018 - 11:45

Schijnheilige viezeriken, die sprookjes verkondigen, meer is het niet. Allemaal in het gevang met dat misdadige tuig.

H.Witte
H.Witte27 aug. 2018 - 11:33

Het is uitermate triest voor al die goedgelovige mensen die oprecht en vanuit menslievendheid hun geloof beleden. Het is maar te hopen dat ook deze mensen gaan inzien dat ze de kerk niet nodig hebben om 'christelijk' te zijn, dat elk instituut op enig moment wordt aangevreten door de ratten onder ons. Ga met jou.

5 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett27 aug. 2018 - 13:18

"Het is uitermate triest voor al die goedgelovige mensen die oprecht en vanuit menslievendheid hun geloof beleden. Het is maar te hopen dat ook deze mensen gaan inzien dat ze de kerk niet nodig hebben om ‘christelijk’ te zijn" Het is te hopen dat ze gaan inzien dat ze überhaupt niet gelovig hoeven te zijn om menslievend te zijn.

Rode druppel
Rode druppel27 aug. 2018 - 17:51

Nou Henk, dat heb ik al gedaan. Ben Katholiek en geloof nog steeds. Ik geloof in het hiernamaals. De Katholieke kerk als zodanig volg ik niet meer. Niet alleen kinder misbruik maar ook het gebruik van voorbehoedsmiddelen en de kwestie van geboren kinderen met aids. Hele discussies met een priester over gehad. Toch zegt mijn geloof mij om op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Dus ben ik lid geworden van de christelijkste partij in Nederland, mijn SP.

H.Witte
H.Witte27 aug. 2018 - 19:47

Beste Rode Druppel Vanzelfsprekend respecteer ik je in je geloof, maar ik heb dat geloof niet nodig om te beseffen dat ik een opdracht heb in deze samenleving, waarvan opkomen voor de zwakkere er eentje is. Mens zijn is voor mij belangrijker waarbij ik uit ga van mijn eigen waarneming der dingen en niet iets achterna wens te lopen dat de mensheid is aangepraat. Niet zelden ook nog eens vanwege onzuivere motieven. Het geloof heeft een veelheid aan religies voortgebracht die meer schade aan het bestaan hebben berokkend dan constructief daaraan te hebben bijgedragen. Religies die lange tijd ten dienste stonden en nog staan van machthebbers en onderdrukkers.

José
José31 aug. 2018 - 3:57

Je hebt geen notie van wat geloven werkelijk betekent, Henk. Je hanteert denkbeelden uit de jaren ‘50, terwijl er sindsdien een generatie van mondige en bewust gelovige christenen is ontstaan die diepgaand reflecteren op het eigen geloof en de eigen tradities. Soms denk ik dat het voor atheïsten moeilijk te begrijpen is dat er mensen zijn voor wie atheïsme niet het beste standpunt is en die zien dat het atheïsme grote lacunes heeft. Ik zou atheïsten toewensen dat ze wat minder zelfgenoegzaam en weer wat meer ‘nieuwsgierig’ werden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 10:25

Jose In tijd van oorlog gaan velen op de knieën. Zolang geloof doet waarvoor het bedoeld is het leiden tot een diepe behoefte aan reflectie op jezelf als mens, je verhouden tot de ander en de wereld vanuit liefde met die ander en de wereld, is er niets mis mee.

Max Eisenmann
Max Eisenmann27 aug. 2018 - 11:29

"Hoe lang kan een instituut geloofwaardigheid ontlenen aan haar morele autoriteit, als dagelijks blijkt dat die autoriteit is gebaseerd op een leugen?" Zolang ze niet haar verantwoordelijkheid neemt, en dus niet zoals onterecht zou zijn de schuld op zich neemt, het instituut zoals zij haar onbedoeld in haar structuur van te weinig transparante en gecontroleerde machtsrelaties gelegenheid geeft te veranderen. Dit geldt behalve voor de Katholieke kerk, waar nu juist veel zaken naar buiten komen als bij een rijpe zweer mede omdát zij al niet meer een zo rigide gesloten machtsinstituut is, natuurlijk voor ieder ander religieus met vergelijkbare machtsstructuren op macroniveau en waarschijnlijk nog meer waar deze gesloten machtsstructuren vooral op microniveau bestaan. Zo is het geen vraag of dergelijk misbruik als nu bij de Katholieke kerk naar buiten komt nIet minder bij andere christelijke instituties, of bij alle vormen van islamitische, hindoeïstische religieuze instituties, maar ook bij allerlei andersoortige in haar machtstructuur gesloten instituties van mediawereld tot die binnen verschillende bedrijfstakken. De terechte vraag naar de geloofwaardigheid naar al deze instituties met betrekking hiertoe zolang men niet volle verantwoordelijkheid onderneemt dit afdoende aan te pakken rechtvaardigt natuurlijk in geen geval of de Katholieke kerk, andere vormen van christendom of religie zoals de islam of hindoeïsme, de mediawereld in al haar vormen, en bedrijfstakken een bestaansgrond hebben.

Daniel Dennett
Daniel Dennett27 aug. 2018 - 11:19

De achterlijkheid van dit instituut en de ellende die de RK heeft veroorzaakt is van zo'n enorme proportie dat vergoelijking van de RK kerk al strafbaar zou moeten zijn.

7 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin27 aug. 2018 - 16:04

@ Daniel Dennett - hm. Wat zou je dan met de leden willen doen? De gewone rooms-katholieken, dus?

Observer1948
Observer194827 aug. 2018 - 16:50

Jammer dat met de Hervorming niet de hele Roomse kerk is opgedoekt. Ze was toen al even verdorven en decadent als nu. De roomse kerk heeft niets met Christendom te maken maar is een criminele organisatie die draait om macht, geld en sex. De paus is de anti-christ, de prelaten verdienen stuk voor stuk levenslang.

Daniel Dennett
Daniel Dennett27 aug. 2018 - 20:45

@Cliff Door roomskatholiek te zijn en te blijven werk je willens en wetens mee aan het in stand houden van een criminele organisatie die de mensheid zo verschrikkelijk veel ellende heeft gebracht en blijft brengen. Ik vind dat de RK kerk wegens bovenstaande verboden zou moeten worden en iemand die lid is van een verboden organistie is strafbaar. Celstraf gaat wat ver maar dat ze medeschuldig worden verklaard aan diverse zaken zonder verdere straf liijkt mij prima.

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 aug. 2018 - 7:24

@ Daniel Dennett - hm. Dat is even rigoureus als ondoordacht, wat je daar schrijft (27/8, 22:45u). Het lijken me de woorden van een rationalist en eliminatief materialist, zie ik dat goed? Ik denk aan de namen Churchland en Dennett, bijvoorbeeld. Zomaar wat associaties, beste Daniel. Ik kom er later op de dag nog op terug. Misschien heb je dan inmiddels al teruggeschreven.

Daniel Dennett
Daniel Dennett28 aug. 2018 - 8:38

@Cliff Denk aan de Four Horsemen. Begrijp me niet verkeerd, iedereen is vrij om te geloven in god, kabouters, tovenaars of wat ze maar willen. De RK kerk is echter geen geloof maar een organisatie. Maar hoezo ondoordacht? De nazi's die alleen maar lid waren van de NSDAP zijn toch ook medeschuldig zonder dat ze zelf vieze handen hebben gemaakt?

Observer1948
Observer194828 aug. 2018 - 9:36

Ik ben zeer anti-papitisch opgevoed. Ik dacht vroeger dat mijn vader de RK kerk te zwart afschilderde, maar ik denk nu dat hij gelijk had.

Observer1948
Observer194828 aug. 2018 - 9:38

papistisch

Dennis F.
Dennis F.27 aug. 2018 - 11:17

Stop toch met die poppenkast. Een stel vieze ouwe mannen die sprookjes vertellen en met hun grijpgrage handjes aan kinderen zitten. Het zijn geen incidenten. Wie wil nou bij zo'n club horen?

Sanaya Khan
Sanaya Khan27 aug. 2018 - 11:16

How long? Not long, because "no lie can live forever." How long? Not long, because "you shall reap what you sow." How long? Not long, because the arc of the moral universe is long, but it bends toward justice. Glory, hallelujah!