Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Hoe lang gaat de Belgische formatie deze keer duren?

  •  
25-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wever300.jpg
Informateur Bart De Wever geeft zijn opdracht terug
Het is de Belgische informateur Bart De Wever niet gelukt om een nieuwe Belgische regering te formeren. De eerste verkenning is mislukt. Woensdag geeft hij daarom zijn opdracht terug aan koning Filip. Deze zal later zelf nieuw overleg opstarten met alle politieke partijen, om zo een nieuwe informateur aan te wijzen.
De vorige regeringsformatie in 2010 ging niet zo rap; pas na 541 dagen werd er een nieuwe regering gevormd. Ook toen won de N-VA de verkiezingen en mocht het als eerste een informateur leveren. Ook toen was dat Bart De Wever en ook toen gag hij enkele weken na de verkiezingen de opdracht terug aan de regering.
De Wever onderzocht nu of de door hem gewenste centrumrechtse regering zonder de sociaal-democraten van premier Elio Di Rupo mogelijk is, maar moet concluderen dat het niet lukt. De Franstalige christendemocraten (CDH) zien de plannen van De Wever niet zitten en wezen hem af. Bovendien heeft de CDH zich voor een Waalse regering verbonden met Di Rupo’s PS. Het buitenspel zetten van PS op nationaal niveau is dan ook ondenkbaar.
De Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de Franstalige liberalen (MR) willen wel samenwerken met de N-VA.
Hoe lang denk jij dat de formatie deze keer gaat duren? Laat je schatting in een reactie achter.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

itsme3
itsme325 jun. 2014 - 13:44

Op zich hoeft de formatie niet lang te duren, aangezien de zittende regering ook zetels gewonnen heeft en als ze dat willen zonder problemen verder zou kunnen. Natuurlijk is eerst die rituele dans rond het NVA nodig omdat deze de grootste partij is geworden en een paar zetels heeft gewonnen, maar in totaal hebben de vlaamste nationalisten (inclusief Vlaams Belang) een gevoelige nederlaag geleden. Het Vlaams Belang is zelfs van de kaart geveegd, met nog slechts 3 zetels resterend.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten25 jun. 2014 - 13:44

Duurden de formaties in Nederland maar net zolang als die in Belgie, dan hadden we mogelijk een regering die wat meer de belangen van onder meer de bevolking behartigden (Belgen gaan geloof ik op 60 jarige leeftijd met pensioen?).