Joop

Hoe kom ik deze tweede lockdown door?

  •    •  
15-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
standard_wow1

© cc-foto: Adrian Holm

Als je veel thuis zit is een van de dingen die je leert je dag anders in te delen
Zoals de meesten wel weten ben ik het gewend om veel thuis te zitten. De Wajong geeft mij niet de ruimte om dingen buitenshuis te ondernemen. Dit is iets dat ik heb moeten accepteren en ik heb mijn leven hier op ingericht. De meeste activiteiten die ik doe, doe ik thuis of zijn gratis zoals fietsen en wandelen.
Op 16 november had ik een zoom-conferentie met 300 huisartsen in opleiding. Ik vertelde hun wat voor impact 22q11ds op mijn leven heeft en hoe ik hier dagelijks mee omga. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten dat dit syndroom bestaat. Een van de vragen die mij werd gesteld was hoe ik mijn dagen structureer. Als je veel thuis zit is een van de dingen die je leert je dag anders in te delen.
Zo sta ik iedere morgen op en word ik rustig wakker. Ik heb van die routinedingetjes zoals ontbijten en even twitteren. Ik kijk dan hoeveel energie ik voor die dag heb en wat ik kan ondernemen. Zijn er dingen die in huis moeten gebeuren dan blijf ik thuis en verdeel ik de grote klussen zoals stofzuigen en dweilen. Meestal doe ik dit in de loop van de ochtend want dan is mijn energiepiek het hoogst. Als dit niet zo is ga ik even boodschappen doen of een stukje fietsen of wandelen.
In de middag heb ik standaard een moment dat ik mijn rust moet pakken. Rond 13:30 begint mijn hoofd vol te raken van alle informatie die ik heb binnengekregen en raakt mijn energiereservoir leeg. Ik ga dan rusten. Dit heb ik echt nodig anders kan ik ’s avonds geen activiteit meer doen. Ik weet nog goed dat ik met ouderen werkte en die er trots op waren als ze geen middagdutje deden… Ik vertelde hen toen maar niet dat ik dit regelmatig wel doe…
Als ik niet hoef schoon te maken ben ik veel online te vinden waar ik de meeste van mijn contacten heb in het spel World of Warcraft. Voor mij is dit de ideale manier om vriendschappen te onderhouden want ik hoef er de deur niet voor uit en er wordt buiten het spel niks van mij verwacht. Dit zorgt er ook voor dat ik mij niet eenzaam voel! Er is online altijd wel iemand met wie ik kan praten als mij iets dwars zit.
In de avond kook ik een simpele maaltijd, vaak met groente, aardappels en vlees omdat ik merk dat dit mij gezonde energie geeft om de volgende dag mijn dingen te kunnen blijven doen. Daarna ga ik gamen of een film kijken. Op deze manier deel ik mijn dagen zonder werk in.
Op mijn website laat ik zien hoe ik omga met de moeilijke dingen die ik tegenkom met 22q11ds. Ik wil daarnaast ook laten zien wat ik wél kan en dat je niet alleen maar zielig bent als je een beperking hebt.
Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te dragen aan de samenleving.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Martin Wester
Martin Wester16 dec. 2020 - 17:30

World of Warcraft is een behoorlijk complexe game met veel mogelijkheden, talloze keuzes en een overdaad aan (visuele) prikkels. Ik begrijp eerlijk gezegd niet helemaal waarom u daar dan zoveel tijd in steekt als u, volgens uw eigen woorden, weinig informatie tegelijk kunt verwerken en snel van slag raakt van prikkels. Een flinke boswandeling o.i.d., zoals hier al voorgesteld, lijkt me dan meer voor de hand liggen om uw energieniveau op peil te houden. Maar goed, niemand kan in uw hoofd kijken.

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma216 dec. 2020 - 21:27

Sommige dagen kan mijn hoofd meer informatie verwerken dan dat ik iets actiefs kan ondernemen op zulke dagen neem ik graag een duik in de viruele wereld van World of warcraft. Je kan daar kiezen op wat voor manier je wilt spelen en je kan het zo rustig mogelijk maken. Op dagen dat ik me energiek genoeg voel pak ik de fiets of maak ik een boswandeling. Ik weet zelf heel goed hoe ik met informatie om moet gaan en hoe dit bij mij binnenkomt en kan hier ook goed mijn eigen keuzes in maken. Wat mij blij maakt in de game zijn vooral mijn sociale contacten, zonder hun zou ik mij een stuk eenzamer voelen!

Mokker
Mokker15 dec. 2020 - 20:47

Dat snap ik niet hoor, Wajong geeft de schrijver niet de ruimte om dingen buitenshuis te ondernemen? Nu ligt alles natuurlijk even stil, maar normaliter zijn er heel veel gratis te bezoeken culturele en sociale activiteiten te vinden, en met een fiets kun je een end komen zonder veel aan vervoer uit te geven.

3 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma215 dec. 2020 - 21:12

Hoi ik ben zelf neit zo geinteresseerd in musea en heb weinig vrienden en energie om veel buitenshuis te ondernemen.

Mokker
Mokker16 dec. 2020 - 8:30

Als je de energie er niet voor hebt is dat wel lastig natuurlijk. Aan de andere kant denk ik wel dat als je veel tijd in World of Warcraft doorbrengt, je ook minder tijd en energie overhoudt om mensen in de echte wereld tegen te komen en nieuwe vrienden te maken. Ik doelde niet op musea maar meer op muzikale optredens en workshops en dergelijke, er zijn in Nederland veel organisaties die dingen organiseren, juist ook om mensen uit sociaal isolement te halen. En wat vrienden betreft; het hebben van veel vrienden lijkt me niet echt belangrijk, als je maar een paar goeie hebt waar je blij van wordt.

Anne Houtsma2
Anne Houtsma216 dec. 2020 - 9:49

Hoi Mokker Dank voor het meedenken maar dat zijn allemaal activiteiten dat veel prikkels geven. Ik kies er bewust voor om (veel) binnen te blijven en dan geeft gamen mij de mogelijkheid om toch sociale contacten op te doen. Gelukkig heb ik wel een paar goede vrienden nog irl zoals ik ook beschreven heb. De activiteiten waar ik blij van wordt zijn dingen zoals fietsen en wandelen of zwemmen die kies ik omdat ik dat alleen kan doen ik ben graag op mezelf!

Sailor2
Sailor215 dec. 2020 - 19:04

Lijkt me een uitstekend verhaal voor een lotgenoten contact. Maar ook bedankt want nu weet ik wat de onmogelijke naam inhoudt.

[verwijderd]
[verwijderd]15 dec. 2020 - 17:54

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 dec. 2020 - 21:32

`Ik ben gewoon uren per dag in ’t bos te vinden, vreemd genoeg, verveel ik me daar nooit.' Precies. Ik ook. Camera mee.