Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe katten de slimste en meest luie levenswijze ontwikkelden

  •  
05-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3354 keer bekeken
  •  

De huiskat is een van de succesvolste diersoorten ter wereld. Niet alleen is het dier er in geslaagd zich over alle continenten te verspreiden, het heeft een in het dierenrijk een vrijwel ongekend niveau weten te bereiken. Terwijl over de hele wereld wezens dagelijks hun best moeten doen om hun kostje bij elkaar te scharrelen of te jagen, heeft de kat een nieuw concept ontwikkeld. Het zoogdier laat zijn voedselvoorziening volledig verzorgen door een ander dier, de mens, in ruil voor de illusie dat die daardoor de baas over de kat zou zijn. Slimmer kun je het eigenlijk nauwelijks bedenken.

In de documentaire How cats conquered the world buigen wetenschappers van allerlei disciplines, van archeologen tot psychologen, zich over het succesvolle fenomeen dat al in de prehistorie begon. Er leven inmiddels zo'n 400 miljoen huiskatten op de planeet. En het worden er alleen maar meer.

De in het Engels ondertitelde documentaire van Eric Gonzalez en Pierre-Aurélien Combre is tot 31 mei 2024 te zien. Via YouTube of direct op de site van de Europese cultuurzender Arte.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Karingin
Karingin6 dec. 2023 - 13:10

De ene kat is de andere niet. Ik heb er drie. Een ouwe stomme kater - stom als in hij kan niet mauwen - en 2 pubers zal ik maar zeggen....wereld van verschil in gedrag. Die 2 kleintjes zijn echte jagers, vreten de prooi ook met huid en haar op. Die ouwe doet nix, behalve bekers van de tafel meppen of z'n nagels in je arm zetten om aandacht te vragen

1 Reactie
JoostJK
JoostJK6 dec. 2023 - 19:47

heb de film ( gedeeltelijk ) bekeken...t was genieten

Karingin
Karingin6 dec. 2023 - 12:47

Katten zijn geweldig

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 18:09

Mijn kater wordt nog steeds gemist.

BastiaanvandenBerg
BastiaanvandenBerg6 dec. 2023 - 6:19

'Het zoogdier laat zijn voedselvoorziening volledig verzorgen door een ander dier, de mens,' Geldt dat niet voor alle gedomesticeerde dieren? Huisdieren vertrouwen op de mens voor hun voedsel. Dat onderscheid ze van wilde dieren. Katten weten trouwens uitstekend in het wild te overleven. Zie het grote aantal zwerfkatten dat in Nederland rondloopt. In Friesland worden ze zelfs afgeschoten. Zie een andere goede docu over katten. https://youtu.be/eAR3erZ3DrA?feature=shared

4 Reacties
Lange3
Lange36 dec. 2023 - 7:43

Friesland staat nu niet bepaald bekend als de provincie waar de slimste mensen wonen en dit bevestigd het weer. Dat er nu te veel katten rond lopen is gevolg van de Frieze muizenplaag van 2019. Als ze genoeg katten afschieten zal er wel weer een plaag komen. https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/Environmental-Research/show-wenr/Muizenplaag-verandert-Zuid-Friesland-in-prairielandschap.htm

BastiaanvandenBerg
BastiaanvandenBerg6 dec. 2023 - 9:46

Deze reactie is verwijderd

vdbemt
vdbemt6 dec. 2023 - 10:12

@Bastiaan. "Mag ik uw reactie intolerant/racistisch vinden jegens Friezen? " Ik vind van wel.

Wilma3
Wilma36 dec. 2023 - 13:26

Lange3, De mensen die anderen dom noemen hebben vaak zelf een minderwaardigheidsgevoel! Ik ben ook een randstedeling die al meer dan 20 jaar met heel veel plezier in Friesland woont.

Hann63
Hann636 dec. 2023 - 6:15

Ha. ha. Leuk. Ik heb het onze kater verteld, Tommy. Hij is het er volkomen mee eens dat hij als een koning wordt behandeld. Hij spint het uit...... Hij hoopt dat het snel warmer wordt en weer muizen kan vangen. Nee, vogels staan niet op zijn menu.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 dec. 2023 - 10:13

En dat laatste geloof je écht?

Hann63
Hann636 dec. 2023 - 11:04

#vdbemt, Ja. Hij taalt er niet naar. Dan was de buurman met zijn duiven allang bij mij binnen gestoven..... Hij verschalkt graag muizen en soms een rat. En we hebben geen last van ongedierte.

vdbemt
vdbemt6 dec. 2023 - 15:02

@Hann. De vele loslopende buurkatten (vind ik een passender term dan 'huiskat') laten mijn krielkipjes ook met rust. Maar de vele kleinere vogels (mezen, mussen, jonge spreeuwen en merels, etc) worden te grazen genomen. Verder schijten ze volop in mijn tuin. OOK niet leuk.

Juppé🎗
Juppé🎗5 dec. 2023 - 21:38

Geweldig deze documentaire. En volgens onze ervaring volledig waar, alleen als anarchisten hadden we geen behoefte om de baas over hem te spelen. Wie het op ARTE bekijkt kan ik ook de documentaire over de James Webb Space Telescope aanbevelen. En nog veel meer, zeker voor in het komende Wilders tijdperk.