Joop

Hoe jonge mannen online leren Joden te haten

  •    •  
10-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
sandersgasmeme
Antisemitisme is wereldwijd schrikbarend aan het groeien. Vooral jonge mannen radicaliseren elkaar op internetplatforms waar vrijwel alles gezegd mag worden, zoals 4chan, 8chan, Reddit en Gab, maar ook op Twitter en Facebook. Met behulp van memes en wilde samenzweringstheoriën overtuigen ze elkaar dat er er een duivels plan bestaat om jonge, witte mannen op achterstand te zetten. De Volkskrant onderzocht maandenlang afgesloten chatgroepen op Discord en Whatsapp en vond deze moderne Jodenhaat ook in online discussies tussen Forum voor Democratie-leden en -aanhangers.
Hoewel Nederland internationaal goed scoort als het gaat om de acceptatie van joden en moslims, blijkt uit analyse van 30 duizend Twitter-accounts die binnen het domein van alt-right vallen dat het Nederlands met 6 procent de tweede grootste taalgroep is. Het Engels is veruit de grootste met een aandeel van 75 procent. Het percentage Nederlandse alt-right’ers is in werkelijkheid echter veel hoger, aangezien een groot deel van hen online louter in het Engels communiceert. De Nederlandse alt-right is dan ook zeer gericht op de VS.
De Volkskrant interviewde een van hen. Hij is vooral actief op 4chan en voorheen las hij hoofdzakelijk GeenStijl. Politiek voelt hij zich het meest thuis bij Forum voor Democratie (FvD). Hij beschrijft zijn radicalisatie als ‘wakker worden’ en vind ‘het mooie’ aan de racistische en antisemitische memes die welig tieren op online fora “dat je via humor te weten komt hoe het echt zit. Het zijn eigenlijk infographics, en je kunt wel zeggen dat ik door dit soort memes antisemitisch ben geworden”.
screen-shot-2016-01-22-at-13719-אחה״צ-1453489120

© Een populaire alt-right-meme toont een lachende Donald Trump die Bernie Sanders vergast.

Sinds de opkomst van Donald Trump is antisemitisme ‘genormaliseerd en een dagelijkse praktijk’, aldus de Amerikaanse Anti-Defamation League (ADL). In 2017 zag de VS een toename van 57 procent van antisemitische incidenten. Trump voedt het antisemitisme door toespelingen te maken op een internationale elite die verantwoordelijk zou zijn voor al het onheil in de wereld en door het voeden van de antisemitische hetze tegen de Joodse zakenman George Soros. Retoriek met ‘een eeuwenoude antisemitische ondertoon’, aldus de ADL. In de top vijf woorden die voorkomen in biografieën van twitteraars die antisemitisme verspreiden is ‘Trump’ een van die vijf woorden.
Extreemrechts-onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting ziet in Nederland exact hetzelfde gebeuren bij Thierry Baudet, die recent in een radio-interview opriep tot een onderzoek naar de invloed van George Soros in Nederland. Volgens Wagenaar toont de retoriek over Soros dat er steeds minder weerstand is tegen antisemitisme: “Alsof Joodse samenzweringen een onderwerp zijn dat je gewoon kunt bespreken, zoals om het even welk ander politiek onderwerp.”
In de antisemitische online groepen die de Volkskrant onderzocht valt op hoe vaak Baudet wordt genoemd. Zijn opmerkingen over Soros worden met groot enthousiasme ontvangen, maar dat Forum voor Democratie de grootste partij kan worden – zoals Baudet graagt pocht te zeggen – wordt betwijfeld:
"‘Ik weet zeker dat Thierry een Blanke Nationalist is, de vraag is of hij de grootste partij kan worden (sic).’ Meer dan 15 zetels voor FvD zit er volgens hem niet in. Een meerderheid voor remigratie, een Nexit of een islamverbod zal er langs deze weg dan ook niet komen, vreest hij. ‘De enige hoop die ik heb is een coup. Als je de cijfers van de oorlog kent, weet je dat er meer collaborateurs waren dan verzetsstrijders en dat 98 procent gewoon lekker de bezetting uitzat. Het enige wat ons kan tegenhouden is de (((VS))) of een toekomstig EU leger.’"
Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

L.Brusselman
L.Brusselman13 nov. 2018 - 3:23

Er is veel van de kritiek op "weldoener"Soros terecht,dat heeft vaak niets met antisemitisme van doen. De man speelt een uiterst bedenkelijke rol in de wereldpolitiek.

DaanOuwens
DaanOuwens11 nov. 2018 - 14:19

Ik vind de discussie over jodenhaat en islamkritiek niet de moeite waard. De inrichting van het geloof moeten de gelovigen zelf maar uitzoeken. Zolang zij zich maar aan de grondwet en andere wetten houden. En mensen eigenschappen toekennen op basis van etniciteit is al helemaal idioot. Lui die op dat soort gebieden uitspraken doen zijn sowieso niet serieus te nemen. Die zou ik wel willen vervolgen maar een gesprek daarover is zinloos. Wat mij meer boeit is die kritiek op rijke weldoeners. Wel kritiek bijvoorbeeld op Soros maar niet op Wilders die grote giften vanuit het buitenland ontvangt, de VS en Israël. En hoe zit het met de giften van Bill Gates die enorme bedragen investeert om medisch en technologisch onderzoek te stimuleren. En wat vindt men van de kerken die op grote schaal missie activiteiten in Afrika financieren. En de westerse ontwikkelingsfondsen die geld investeren om in Afrika en elders ter wereld bijbels verspreiden. Als extreem rechts consequent zou zijn moeten al die activiteiten verboden worden. Geld gaat naar het buitenland om een bepaald maatschappelijk doel te realiseren. Als Soros iets fout doet is dit allemaal fout. Mij zal het een zorg zijn dat rijke lui overal ter wereld doelen steunen. Een grens is geen hek. Mensen en geld kunnen zich in beginsel vrij over de wereld bewegen. Wilders mag steun krijgen om zijn advocaten dik te betalen, Soros mag democratie in Hongarije bevorderen. Of men het wel of niet eens is met de bestemming van het geld is niet relevant. Zolang er geen wetten overtreden worden is er niets aan de hand.

punt2
punt211 nov. 2018 - 11:41

Quote: "Hoewel Nederland internationaal goed scoort als het gaat om de acceptatie van joden en moslims," Mijn mond valt open van verbazing, men spreekt rustig over de "acceptatie"van Joden. Zoals men spreekt over het "accepteren van je verlies". Hoe is het mogelijk dat men niet spreekt over de acceptatie van Protestanten of Katholieken? Wonen Joden niet minimaal net zolang in Nederland? "Acceptatie van Joden" is het apart stellen van een hele bevolkingsgroep alsof deze niet een normaal onderdeel is van de Nederlandse bevolking al gedurende eeuwen. "het blijven rare vogels...maar we accepteren ze maar ".....

21 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud11 nov. 2018 - 12:41

Wel erg selectief altijd uw bijdragen

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 nov. 2018 - 15:54

Je zal het wel opzettelijk doen, dus kun je een beetje duiden waarom moslims in je betoog is weggelaten?

punt2
punt211 nov. 2018 - 19:36

@Stockkickhuysen, omdat het over mij persoonlijk gaat, het mij persoonlijk aanspreekt en ik geen moslim ben

Mark Huysman
Mark Huysman11 nov. 2018 - 20:41

@Rob Roy Dus als een andere groep dan je eigen groep iets aangedaan wordt dan raakt het je niet? Zelfs niet als die groep in een adem genoemd wordt met je eigen groep? Misschien moet je dat beroemde gedicht van Martin Niemöller nog eens lezen.

punt2
punt212 nov. 2018 - 12:08

@stokickhuysen, De strekking van mijn reactie ontgaat je dan ook werkelijk volledig. Het dan ook overduidelijk waar het anti-semitisme schuilt. Ik zal het proberen te duiden: Waarom moet ik geaccepteerd worden wanneer dit niet als zodanig wordt gesteld bij andere bevolkingsgroepen die ook al eeuwen leven in Nederland. Waarom moet er duidelijk gesteld worden dat je Joden alsnog moet accepteren ? Nergens wordt duidelijk gemaakt waarom Joden deze uitzonderingspositie in moeten nemen. Hiermee stel je dus duidelijk dat er verschillen zijn tussen katholieken, Christenen, ongelovigen, Friezen of Limburgers... en Joden ..want je noemt ze apart.

Mark Huysman
Mark Huysman12 nov. 2018 - 15:58

[Hiermee stel je dus duidelijk dat er verschillen zijn tussen katholieken, Christenen, ongelovigen, Friezen of Limburgers… en Joden ..want je noemt ze apart.] Ik vind het prima dat je hier bezwaar tegen aantekent, maar het ontgaat mij waarom dat bezwaar niet geldt voor moslims. Omdat moslims korter in Nederland wonen, lijk je te willen zeggen. Maar hoe lang een bevolkingsgroep in een land woont heeft maar beperkte invloed op de mate van ‘acceptatie’. Joden werden zelfs tot na WO2 in Nederland nog vaak met scheve ogen aangekeken.

punt2
punt212 nov. 2018 - 19:31

@MarkHuysman, joden worden nog steeds met scheve ogen aangekeken. Dat was en dat is zo. Dat is ook anti- semitisme! Voor een bevolkingsgroep die al eeuwen een onderdeel van de Nederlandse samenleving zijn is het nog steeds bijzonder om van acceptatie te spreken alszijnde bijzonder. Om dat nog eens onderstreept te zien in het stuk in de Volkskrant en jouw reactie daarop. Waarom reageer ik niet op moslims vraag je, waarom doe jij dat niet? En wacht je op een reactie van mij om mij daarop aan te spreken... want uit jezelf doe je dat niet

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 nov. 2018 - 22:13

@Rob De strekking van je betoog werd door mij goed begrepen, ik dacht alleen ' dat kan hij toch niet menen?' Bij dat laatste zat ik helaas fout. Ik weet niet wat je met je volgende zin bedoelt. Over acceptatie: waaruit blijkt in godsnaam dat ik het wel eens ben met die benadering? Ik vind de woordkeuze en wat die woordkeuze representeert walgelijk. Maar wat eng is: opeens kom je met 'die al eeuwen'. Wederom een poging moslims van de rest van NL af te zonderen, want dat zijn relatieve nieuwkomers? Op hoge poten antisemitisme afwijzen en moslims discrimineren in 1 zin, je moet maar durven.

punt2
punt213 nov. 2018 - 6:34

@MarkHuijsman, ik spreek voor mijzelf, ik uit eat ik voel en wat ik denk en word daarin gesteund Dior reacties uit mijn directe omgeving . Ik kan niet spreken voor een Moslim, ik weet namelijk niet hoe deze zich voelt met betrekking tot deze kwestie. Jij wel maak ik uit jouw opmerkingen op, knap dat jij denkt te invullen hoe anderen denken. Wat echt eng is dat jij meent te moeten uitmaken hoe anderen denken , en wanneer iemand voor zijn eigen rechten opkomt dat met deze verschrikkelijke woorden van jou meent te moeten afstraffen. Ik heb geen enkel idee hoe Moslims hierover denken, ik heb het ze niet gevraagd . Daarom kan ik onmogelijk uitmaken hoe zij in deze discussie staan. Dat jij dat wel meent te kunnen is onmogelijk zonder hen daarover gesproken te hebben. Daarom is jouw veroordeling hierover pas echt eng.

Mark Huysman
Mark Huysman13 nov. 2018 - 9:14

@Rob Roy Jij zegt dat “‘Acceptatie van Joden’ het apart stellen is van een hele bevolkingsgroep alsof deze niet een normaal onderdeel is van de Nederlandse bevolking”. Je vergelijkt dat met "het accepteren van je verlies". Ik vind dat je daar een punt hebt. Maar ik vind het vreemd dat je dat alleen kunt stellen van een groep waar je zelf deel van uitmaakt. Het lijkt me een universeel principe dat alle mensen die deel uitmaken van een samenleving dezelfde rechten hebben en niet ‘geaccepteerd’ hoeven te worden door andere groepen. Dat jij deze opvatting ‘echt eng’ vindt, vind ik op mijn beurt dan weer enigszins bizar.

punt2
punt213 nov. 2018 - 11:12

@MarkHuijsman, jij neemt het recht om mij voor van alles uit te maken, je beschuldigt mij en meent ten onrechte dat ik uitspraken kan doen namens anderen. Ik kom op namens mijzelf en de bevolkings- groep waar ik deel van uitmaak. Dat mag niet van jou. Sterker nog, ik mag alleen iets over Joden zeggen wanneer ik ook iets over Moslims zeg want anders ......... Wat enigszins apart te noemen is want waar ik mijn verbazing uitspreek.. doe jij dat nergens. Geen reactie van jou op bovenstaand stuk over de "acceptatie" je komt alleen in actie wanneer ik het heb over mijn bevolkingsgroep waarvan ik deel uitmaak, en komt dan ook direct met de diverse beschuldigingen. Wanneer ik constateer dat ik dat eng vind, dat ik dat als een aanval op mij ervaar,omdat ik deel uitmaak van die specifieke bevolkingsgroep, ga jij er nog harder in ... Ik kan niet anders dan vaststellen dat jij alleen maar reageert op het feit ik Joods ben. Dat jouw heftige reactie is ingegeven door mijn afkomst .... Dat vind ik oprecht eng.

punt2
punt213 nov. 2018 - 11:15

En daarmee doel ik ook op de reacties van Stockkickhuysen

Mark Huysman
Mark Huysman13 nov. 2018 - 20:45

[MarkHuijsman, jij neemt het recht om mij voor van alles uit te maken, je beschuldigt mij en meent ten onrechte dat ik uitspraken kan doen namens anderen.] Waar maak ik je precies voor uit? Ik zeg alleen dat ik het merkwaardig vind dat je de ‘acceptatie’ kwestie enkel benoemt in geval van joden. Terwijl in het artikel joden en moslims in een adem genoemd worden. [Ik kom op namens mijzelf en de bevolkings- groep waar ik deel van uitmaak. Dat mag niet van jou. Sterker nog, ik mag alleen iets over Joden zeggen wanneer ik ook iets over Moslims zeg want anders ………] Dat mag wel, alleen vind ik dat vreemd. Zoals ik hierboven schrijf zijn kwesties van ‘acceptatie’ en discriminatie universele kwesties en geen kwesties die enkel door de getroffen groepen aangekaart moeten of mogen worden. [Wanneer ik constateer dat ik dat eng vind, dat ik dat als een aanval op mij ervaar,omdat ik deel uitmaak van die specifieke bevolkingsgroep, ga jij er nog harder in …] Ik ga helemaal nergens ‘hard’ op in, ik leg enkel uit dat ik jouw positie vreemd vind. Jij kom op de proppen met een term als ‘echt eng’. [Ik kan niet anders dan vaststellen dat jij alleen maar reageert op het feit ik Joods ben. Dat jouw heftige reactie is ingegeven door mijn afkomst ….] En nu ga je werkelijk over de scheef. Omdat ik het vreemd vind dat je moslims in je betoog weglaat en omdat ik het niet met je eens ben dat alleen getroffen groepen iets kunnen zeggen over ‘acceptatie’, ben ik een antisemiet. Werkelijk, lees nog eens rustig deze discussie door. Je hoeft het niet met me eens te zijn maar een beschuldiging als dat ik zou reageren op jouw joodse afkomst is te maf voor woorden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen13 nov. 2018 - 21:15

Ik kan niet spreken voor een Moslim, ik weet namelijk niet hoe deze zich voelt met betrekking tot deze kwestie Het gaat hier over negatieve discriminatie En die zit bij jou dieper dan gedacht, want je concludeert dat je het niet kan weten want een moslim. tipje van de sluier: moslims zijn ook mensen

punt2
punt214 nov. 2018 - 13:44

@Stockkickhuisen , jij hebt het natuurlijk wel gevraagd en dientengevolge heb jij een vlammend commentaar geschreven over het onrecht wat de Moslims is aangedaan met deze "acceptatie opmerking " Oh nee.... dat heb je niet.... je valt iemand aan die een opmerking over zijn bevolkingsgroep en dan ook nog omdat het alleen over zijn bevolkingsgroep gaat. Maar het is zo spijtig dat jij door jouw vooroordeel niet kan inzien dat ik onmogelijk kan oordelen en beoordelen wat een andere groep hierover denkt of van vindt. Of zij zich "opwinden "of niet .... dat kan je alleen aan hen vragen. Zelfs jij zou het alleen aan hen kunnen vragen wil jij er een oordeel over vellen dat ik er niet over oordeel. Dus jouw negativiteit zegt alles over jou ten opzichte van mij( mijn bevolkingsgroep) ... en niets over mij...

punt2
punt214 nov. 2018 - 19:01

@MarkHuysman, mijn reactie op Stokkickhuisen gaat ook volledig op voor jou. Op geen enkele wijze neem jij het op voor de moslims maar je valt mij aan wanneer ik het niet doe. Terwijl ik op geen enkele wijze kan weten of zij dit op dezelfde wijze ervaren als ik. En jij dus ook niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 nov. 2018 - 19:11

@Stockkickhuisen , jij hebt het natuurlijk wel gevraagd en dientengevolge heb jij een vlammend commentaar geschreven over het onrecht wat de Moslims is aangedaan met deze “acceptatie opmerking ” Bevolkingsgroepen denken niet en bevolkingsgroepen hebben geen mening. Individuen wel. En ik heb dat inderdaad niet nagevraagd , netzomin als ik dat aan een Joods iemand heb gevraagd. Dat had ik niet nodig. Dat heb je in het algemeen niet nodig als je begint bij ‘We zijn mensen;’ in plaats van we zijn Joden, Christenen moslims etc,’ Dan is dat eerste stapje (bepaal religieuze achtergrond om te zien of iemand een minderwaardige behandeling fijn vindt) namelijk irrelevant. Ik val je niet aan over je opmerking over je bevolkingsgroep, ik spreek je aan op het feit dat je nogal ongegeneerd zit te discrimineren, en dat je denkt dat dat mag omdat iemand ‘jouw’ bevolkingsgroep niet als volwaardig zag. Het feit dat jij moslims een aparte plaats op basis van een irrelevant criterium geeft (hoe lang zijn die gasten hier) maakt jouw posts en alle andere uitleg om dit punt te verwateren vals. En alsjeblieft: roll out the antisemitisme kanon als dat nodig is, niet als je met modder wil gooien, het is namelijk hele vieze modder.

punt2
punt215 nov. 2018 - 13:15

@Stokkickhuijsen, Het simpele feit dat je mij van racisme beschuldigt is al ongegrond. Al jouw beweringen raken kant nog wal, je weet van gekkigheid niet wat je zou kunnen verzinnen om mij ergens van te beschuldigen. Alles draai je om en leg je expres verkeerd uit. In elke reactie reageer ik vanuit mijn positie en geen ander. Dat is voor jou al genoeg om van alles richting mijn persoon te roepen. Wanneer ik zeg dat er al eeuwenlang Joden in Nederland wonen maak jij ervan dat ik dat zeg om te duiden dat anderen dat niet zouden.... Hoewel ik alleen aantoon dat de omschrijving van acceptatie voor een bevolking die hier al eeuwen woont apart te noemen is. De kop boven dit artikel gaat over Joden haat. Om het simpele feit dat ik voor anderen kan spreken val jij mij aan... Jouw opmerkingen vallen direct onder de kop van dit artikel.

punt2
punt215 nov. 2018 - 13:17

Niet voor anderen spreken natuurlijk

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 nov. 2018 - 20:52

Rob eerst beschuldig je me van antisemitisme, daarna van jodenhater (middels de verwijzing naar de kop boven de column Je laatste rant, dat ik alles zodanig verdraaid probeer uit te leggen dat het allemaal tegen Rob Roy is, is weer zo algemeen verwoord en gaat weer zo totaal niet in op wat ik schrijf dat ik het na dit bericht stop met reageren, want het is duidelijk at jouw bedoeling is met je reacties en die zijn op zijn minst onfris. . Ik zal 1 duidelijk voorbeeld geven van waar jij ver naast schiet. Je verwijt Mark Huysman het volgende: Geen reactie van jou op bovenstaand stuk over de “acceptatie” je komt alleen in actie wanneer ik het heb over mijn bevolkingsgroep waarvan ik deel uitmaak, en komt dan ook direct met de diverse beschuldigingen. dan in een bericht daarna: En daarmee doel ik ook op de reacties van Stockkickhuysen ik neem dan aan dat je bedoelt dat de opmerkingen ten aanzien van Mark ook aan mij gericht zijn. In een eerdere reactie schrijf ik ten aanzien van 'acceptatie' 'Over acceptatie: waaruit blijkt in godsnaam dat ik het wel eens ben met die benadering? Ik vind de woordkeuze en wat die woordkeuze representeert walgelijk.' Zie je wat je doet? En Rob, voorzichtig met het spreken namens bevolkingsgroepen. Je verwijt mij dat ik niet gevraagd heb aan moslims wat ze ervan vinden, maar heb jij dat dan wel gedaan bij de bevolkingsgroep die jij zegt te representeren? Heel eerlijk Rob, ik denk dat ik die bevolkingsgroep beter ken dan jij want ik weet dat er veel mensen tussen zitten die het 100% oneens zijn met wat jij opschrijft.

punt2
punt217 nov. 2018 - 17:52

@Stokkickhuijsen, er is niemand uit mijn Joodse kennissenkring die de minachting niet voelde bij de acceptatie opmerking. Wat je beweert is volkomen onzin. Dat je het beweert geeft al aan dat je het niet begrijpt.

Ozon
Ozon11 nov. 2018 - 9:13

Tja, David Duke over Israel en joden: jodenhaat of “Israelkritiek”?

JohnVKR
JohnVKR10 nov. 2018 - 14:42

Ik heb het uitstekende artikel in de Volkskrant vanochtend gelezen. En nu maar hopen dat deze kwaliteitsjournalistiek van de Volkskrant geen eenmalig incident was. Want ik was eerlijk gezegd vergeten dat ze dit bij de Volkskrant ook nog konden, zo is deze krant de laatste tijd achteruit gegaan. Maar dit onderzoeksartikel is top!!!

2 Reacties
Joker51
Joker5111 nov. 2018 - 9:37

@ John, de Volkskrant is al jaren geen kwaliteitskrant meer. Ze brengen het nieuws eenzijdig.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 nov. 2018 - 15:56

@Joker, dat zegt John dus, maar hij zegt ook dat dit artikel goes was. Wat vond jij ervan?

Poezenmens
Poezenmens10 nov. 2018 - 13:26

Verbijsterend en ontluisterend te moeten constateren in een 4 pagina’s tellend artikel in de VK (papieren krant) dat de verschrikkingen van de holocaust bezig zijn te vervagen, ja, zelfs sprake is van openlijk ontkenning ervan, vooral in de VS. Ik vrees dat 4 hele pagina’s verdieping en het lezen over hoe antisemitisme verspreid wordt door hele enge mensen voor een hele grote groep mensen te veel gevraagd is in de wereld van twitter en whatsapp en deze gevaarlijke tendens aan zich voorbij laat gaan.

msj_meijerink
msj_meijerink10 nov. 2018 - 12:00

We zijn weer helemaal terug inde 17e eeuw, waar het bon ton was de 'allochtonen' van die tijd (de personen zonder het 'burgerschap') te verbieden binnen de veilige muren in de stad te overnachten. Thierry en zijn ranzige vrindjes verlangen allen kwijlend terug naar die tijd. Want toen werd nog rechtgesproken door de lokale oligarchie. Heerlijk bevooroordeeld, en telkens slechts gevuld door de gedachte van de schout (en schepenen) 'waar word ik zelf beter van'.

Krek
Krek10 nov. 2018 - 11:48

Zorgelijke ontwikkeling. De Roel in het artikel lijkt niet slechts de weg kwijt, maar zo ongeveer de hele planeet. Wat die gast daar spuit is verreweg het meest idiote gezwam wat ik in lange tijd heb gelezen. Wel jammer dat Baudet er weer eens met de haren bijgesleept wordt. Het doen van navraag over de geldstromen van Soros in de Nederland vind ik niet vreemd, mede gezien diens ruime donaties aan politieke projecten. Ik vind het eerlijk gezegd ook wat dubieus dat Soros een groot bedrag doneerde aan het ja-kamp ten tijde van het Oekraïne referendum en een gesprek met Rutte probeerde te regelen. De Joodse achtergrond van Soros zal me een zorg zijn; ik ben er geen voorstander van dat dergelijke multimiljonairs hun fortuin aanwenden om de politiek in diverse landen een door hen gewenste kant op te sturen. Dat die gekkies van 4chan over de uitspraken van Baudet staan te juichen, wil nog niet zeggen dat Baudet ongelijk heeft.

3 Reacties
Luneau
Luneau11 nov. 2018 - 8:56

Maar u vindt het niet dubieus dat Baudet daar EU geld voor misbruikte, dat van de UKIP kwam? https://www.ftm.nl/artikelen/eu-neemt-financiering-nederlands-referendum-onder-de-loep?share=1 U vindt het ook niet gek dat bijv Wilders financieel gesteund werd door het Amerikaanse David Horowitz Freedom Centre? Bezwaren tegen buitenlandse financiering kan ik begrijpen, maar om dan specifiek 1 persoon te noemen, is politiek scoren en niet oplossingsgericht.

Krek
Krek11 nov. 2018 - 9:45

Geachte Luneau, Ik houd er niet van wanneer geld uit het buitenland wordt gebruikt om onze politiek te beïnvloeden. Het maakt mij daarbij niet uit wie de begunstigde of de donateur is. Het artikel hier noemt de geldstromen van Soros, maar wat mij betreft mag u daar elke andere relevante naam naar keuze invullen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 nov. 2018 - 16:10

@Krek Als je niet specifiek Soros bedoelt maar allerlei buitenlandse financiers. Dan formuleer je buitengewoon ongelukkig, vooral als 3 keer de naam Soros in je post noemt. Je noemt ook Baudet en de bijval die hij krijgt op de ophitssites. En je gebruikt daar 'gelijk hebben' in de context van politiek. Ik denk dat je daar al gaat glijen.

Rechtse Bal
Rechtse Bal10 nov. 2018 - 11:46

als je een debat niet kunt winnen , haal je toch de 2e WO erbij ? of de klimaatverandering .. serieuze argumenten zijn er waarschijnlijk niet meer te vinden.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037110 nov. 2018 - 15:46

Sie sind wieder da.

Starter2
Starter210 nov. 2018 - 18:09

Je bent nooit weggeweest.

vdbemt
vdbemt11 nov. 2018 - 9:12

Nee. De 2e WO en klimaatverandering zijn moeilijk serieus te nemen. Toch

JvanDeventer
JvanDeventer10 nov. 2018 - 11:34

Wie weet klopt een deel van de beweringen hier wel. Er is wel iets merkwaardigs aan de hand. Alle Baudetaanhangers hebben Nederlands onderwijs genoten en zijn dus gezegend met excursies naar het Anne Frank huis en gloedvolle holocaust-erkenning door brave leraren maatschappijleer. Dan heeft dat onderwijs blijkbaar niet veel geholpen. Tegelijk is er een groep mensen die in dit artikel niet genoemd wordt, die het antisemitisme thuis met de paplepel ingekregen heeft. Op de scholen waar zij geweest zijn, was de brave leraar maatschappijleer meestal niet in staat om iets over de jodenvervolging te vertellen. De jodenhaat hoefde hier niet door het internet verspreid te worden.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037110 nov. 2018 - 15:47

Inderdaad, die tierde hier al eeuwen lang, welig. Sie sind wieder da.

JaapBo
JaapBo10 nov. 2018 - 15:48

Welke groep bedoel je?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart10 nov. 2018 - 21:15

Oei, ik zou maar 's naar de dokter gaan, Jan. Zo'n duidelijk en ernstig geval van islamofobie zie je zelden.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar11 nov. 2018 - 12:53

JvDeventer, Inderdaad hebben christenen jodenhaat met de paplepel binnengekregen met als resultaat een paar duizend jaar jodenvervolging door christenen. Klopt ook dat onderwijs niet veel helpt als geschiedenisonderwijs op de midelbare school niet verplicht is en het van de leraar maatschappijleer moet afhangen om dit soort belangrijke lessen te leren, lessen die je zelf trouwens ook niet geleerd schijnt te hebben, zo blijkt uit je posts op dit forum.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 nov. 2018 - 10:53

Wie zaait zal oogsten. Na FB heeft zelfs Fox news inmiddels een spotje van Trump geweigerd vanwege het racistische karakter. https://gizmodo.com/facebook-banned-that-racist-trump-ad-1830230878