Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe jonge, arme Afrikanen internetoplichters worden

  •  
29-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
744 keer bekeken
  •  
In Ghana liggen stortplaatsen vol oude computers. Het is relatief eenvoudig toegang te krijgen tot persoonlijke informatie van de voormalige eigenaren. Met een naam en adres is vrijwel iedereen online op te sporen. De film Sakawa volgt Ama, een jonge moeder, die internetoplichter wil worden. Ama kijkt vol verbazing naar een Amerikaanse straat die via Google Maps in een paar klikken tevoorschijn wordt getoverd. Een ervaren zwendelaar probeert haar de kneepjes van het vak te leren, maar Ama heeft weinig talent.
‘One Dollar’ daarentegen is een meesteroplichter. Met een nepaccount weet hij zijn slachtoffers te verleiden: zij laten zich gek maken door een foto van een volslanke schoonheid en zijn hoge, verleidelijke stem. Maar hoeveel medelijden kun je ook hebben met een man die wekelijks voor 250 dollar aan vis voor zijn baas koopt, terwijl ‘One Dollar’ een schamele twaalf dollar per maand verdient?
De documentaire gaat over oplichting op internet, vaak gedaan door jonge, arme Afrikanen. Welk menselijk verhaal ligt achter het wijdverspreide fenomeen van internetfraude? ‘Sakawa’ is de Ghanese term die wordt gebruikt voor illegale praktijken, die op internet gebaseerde fraude combineren met fetisjrituelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2020 - 0:05

De meeste oplichters komen uit Nigeria. Die hebben Shell als lichtend voorbeeld gehad.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye30 jan. 2020 - 9:06

De Afrikaanse jongens die het wel lukt om hiermee flink geld te verdienen steken dit niet onder stoelen of banken. Heb een familielid die in Lagos werkt en als er weer een jongetje van voor in de 20 langsrijdt in een nieuwe Hummer dan weten de Nigerianen aldaar al wel dat dit niet met schoenpoetsen is verdiend...

Karingin
Karingin29 jan. 2020 - 20:58

Wie zet nou ook een oude pc op straat zonder minstens alle gegevens te wissen, maar beter nog de harde schijf onklaar te maken...?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2020 - 16:19

Dat soort naiviteit begrijp ik ook niet.

MountEverest
MountEverest29 jan. 2020 - 20:21

Ik begrijp deze jongens wel. Ik hoop dan altijd wel dat juist degenen die dit gedrag goedpraten door zo'n meesteroplichter helemaal kaal geplukt worden.

Frank van der Laar
Frank van der Laar29 jan. 2020 - 20:12

Het grootste deel van de straatarme Ghanezen verdienen op een eerlijke manier hun schamele boterham. Maar uiteraard worden daar geen documentaires over gemaakt.

I am Legion
I am Legion29 jan. 2020 - 20:06

Heeft u nu ook het gevoel dat u opgelicht wordt met een zielig verhaal dat deze jongens met hun oplichterspraktijken, die vaak ook steunen op zielige verhalen, eigenlijk daar door allerlei omstandigheden toe gekomen zijn waardoor eerder zij de slachtoffers zijn en wij, de westerlingen, als in min of meerdere zin verantwoordelijk voor alles, de daders?

Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas29 jan. 2020 - 18:47

Als je zo onvoorstelbaar dom bent om in dergelijke internetfraude te trappen dan verdien je het ook wat mij betreft. Sommige mensen zijn echt onmetelijk dom, man, man wat lach ik hier toch om.

1 Reactie
Frank van der Laar
Frank van der Laar29 jan. 2020 - 20:10

Natuurlijke selectie? Wanneer jij grootvader bent, doe dan een paar extra checks als je kleindochter in tranen een deepfake bericht stuurt omdat ze geld nodig heeft voor een probleem waarmee ze niet bij haar ouders terecht kan.

henk-alexander
henk-alexander29 jan. 2020 - 17:52

Uiteraard zijn er verzachtende omstandigheden aan te voeren voor de oplichterspraktijken van deze Afrikaanse mannen en vrouwen. Maar het gaat wel gepaard met het dehumaniseren van het slachtoffer (westerse witte mannen en vrouwenkan ), waarmee morele druk kan worden weggenomen om het slachtoffer met dedain te benaderen - neigt naar racisme.

1 Reactie
Stuurman aan wal
Stuurman aan wal29 jan. 2020 - 19:10

Juist bij internetoplichting hoeft helemaal niet duidelijk te zijn wie het slachtoffer is. Voor hetzelfde geld denkt een bijstandsmoeder van Marokkaanse afkomst op de kans van haar leven gestuit te zijn. Oplichting is nooit goed te praten, klaar! Als het morele kompas niet meer leidend is, mogen we ook niet meer klagen dat multinationals Afrikaanse landen 'leegroven'.

Joop den Uil
Joop den Uil29 jan. 2020 - 17:43

gelegenheid maakt de dief en Robin Hood heeft nooit bestaan. iemand die ooit slachtoffer is geweest van straatroof, huisinbraak, autoinbraak, telefoonjatterij en ook oplichterij via laptops, verliest Voor Altijd Het Vertrouwen. Dat is groeigrond voor PVV en FvD. Als ''wij'' dat niet willen moeten ''wij'' die misdaad doen stoppen. (evenals drugs)