Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe je met dieren omgaat, zegt alles over je staat van zijn

  •  
29-01-2025
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
42503 keer bekeken
  •  
ANP-310128352

Tijd voor door de politiek gestuurde screenings voor potentiële diereneigenaren.

Recentelijk heb ik mijn testament geüpdatet. Ik voegde er een legaat aan toe: een bepaald percentage gaat naar de dierenasielen die verbonden zijn aan de Nederlandse Federatie Dierenhulp Organisaties (NFDO). Dieren zijn in mijn wereld namelijk het beste wat deze planeet heeft (gekend). De sociale groep waar weldenkende en gezonde mensen zich áltijd hard voor moeten maken, ongeacht achtergrond, kleuring, opleidingsniveau en ga zo maar door.

Ons collectieve bewustzijn lijkt verder af te glijden. ‘Lijkt’ is natuurlijk onzin. Kijk maar naar hoe het met de dieren is gesteld en je weet genoeg. Het lot van de dieren weerspiegelt namelijk de balans tussen de duisternis en het licht in onze samenleving. Hoe je met dieren omgaat, zegt alles over je staat van zijn. Als je goed voor dieren bent, ben je vaak ook goed voor mensen. Maar zeker sinds de pandemie in 2020 is het niet best gesteld.

Overigens, ik kan het immers niet nalaten, is het je opgevallen dat de ultraorthodoxie altijd rare en onvriendelijke voorschriften heeft voor hoe mensen met dieren moeten omgaan? Dieren worden geslacht, opgeofferd en vormen een altaar. Dieren zijn onrein. Zo mag je als je uit het Joods ritueel bad komt niet naar een hond kijken, laat staan een hond aanraken. (Ik houd het even bij eigen parochie, of...nou ja, dat.) Enzovoorts.

De gevolgen van ons afglijdende collectieve bewustzijn voor dieren zijn afgrijselijk. Dierenasielen lopen over en beschikken over onvoldoende capaciteit en middelen, terwijl er tegelijkertijd schrijnende verhalen blijven opduiken over mishandeling, verwaarlozing en onverschilligheid. Hokken raken overvol. Een groeiend aantal dieren wordt afgestaan of simpelweg op straat achtergelaten. Niet in Verweggistan, maar bij jou in de straat.

Mensen liegen vaak over de redenen waarom ze hun dieren wegdoen. Soms zijn het de kosten. Een andere keer zijn het de haren of het geblaf. Weer een andere keer past het dier niet in iemands familiesamenstelling of dagelijkse ritme. Dieren worden zelfs voor de deur bij het asiel achtergelaten. Als ze geluk hebben, niet in een vuilniszak of iets dergelijks dat onterend en zelfs gevaarlijk is.

Mensen ontwijken hun verantwoordelijkheid voor hun huisdier en laten het beest aan zijn of haar (ik moet nog het dier tegenkomen dat graag als non-binary gezien wil worden) lot over. Regelmatig krijgen de dierenasielen de als-dan-behandeling. Als jullie het dier niet aannemen, dan, gevolgd door een dreigement op maat.

In januari was ik bij de dierenarts in Amsterdam voor Pommie’s jaarlijkse vaccinaties. Terwijl ik wachtte totdat ik werd opgeroepen, bekeken twee baliemedewerkers de röntgenfoto’s van een mishandelde hond. Ze overlegden wat ze het beste konden doen. De eigenaar was hier schuldig aan, maar verzon allerlei onzin om het dier dan toch te laten behandelen.

Ik had de eigenaar graag met eigen handen vermoord. Wat mensen elkaar aan doen, is één, maar van de meest zuivere soort die deze planeet heeft (gekend), blijf je af. In mijn wereld zou de rechtstaat er niet voor de dierenmishandelaars moeten zijn. Dierenmishandelaars zijn de enige categorie criminelen die ik zonder pardon zou willen neerknallen. Je leest het goed. Maar ik zal me beheersen. Knipoog.

In Rusland zijn dieren de minst beschermde sociale groep, met alle gevolgen van dien. Oekraïne luidt de noodklok, want de dierencentra lopen over als gevolg van de oorlog en al dat menselijk falen. De overstromingen in Spanje in 2024 hebben aangetoond hoe kwetsbaar dieren zijn bij natuurrampen. Dieren werden achtergelaten in overstroomde gebieden, zonder voedsel, water of hulp. Dieren kwamen vast te zitten, raakten gewond enzovoorts. Overal ter wereld worden de rechten van de dieren stelselmatig geschonden, veelal voor commercie. Bijvoorbeeld voor onze magen, smeersels, kledij en inrichting thuis. En over de dierenmarkten in Aziatische landen wil ik niet beginnen, want dan wordt dit artikel een scheldkanon, als het al geen zo-willen-we-het-niet-artikel is. Free, free the animals. Dat is geen doemdenken of volledig de weg kwijt zijn, maar realiteit. Waar blijven de protesten?

Dieren lijden. Onder het mom van gedragsverandering en aansturen, gebruiken we marteltuigen en -methodieken en denken we dat we ons van alles kunnen permitteren. Denk aan stroomkettingen en trainingshalsbanden bij honden. Dit soort praktijken moeten we zo snel mogelijk strafbaar stellen. Wie immers niet in staat is om met rust, geduld en zachte methodieken een dier te trainen of begeleiden, is simpelweg niet geschikt om dieren te hebben.

Deze hulpmiddelen veroorzaken niet alleen fysieke pijn, maar hebben ook ernstige psychologische gevolgen voor dieren. Ze creëren angst en breken het vertrouwen. Precies het tegenovergestelde van wat een relatie met een dier zou moeten zijn. Het is een eer om een band met zo’n wezentje op te bouwen. Ik kan erover meepraten.

Zo is mijn gelukkigste moment van 2025 tot nu toe toch wel dat Pommie me zodanig vertrouwt, dat ik rustig stukjes van zijn krulnagels kon wegknippen. Mijn hart liep over van vertedering. Nooit eerder in bijna tien jaar liet hij dat toe. De binnenste nagels waren de enige waar ik aan mocht zitten. Bij de rest ging hij piepen en grommen. Die beet of liep hij er zelf wel van af.

In deze keiharde wereld waar menig menselijk brein volledig de weg kwijt is, waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, ben ik trots dat niet alleen ik, maar nog een heleboel mensen in de buurt van dieren tot een zacht en blij ei transformeren. Maar dieren worden alsnog als bijzaak gezien. Dan heb ik het tot nu toe geeneens over de grote problemen gehad waar veel organisaties mee bezig zijn.

Ik heb het klein gehouden, zodat jij en ik er wat mee willen vanuit het hart. Ik vraag me af hoe we het allemaal maar laten gebeuren en in de veronderstelling kunnen blijven dat de mens superieur is aan de dier, terwijl het tot echt andersom lijkt te zijn. ‘Lijkt’ is natuurlijk onzin. Dit hoeft niet zo te blijven. Dieren verdienen op z’n minst onze empathie, bescherming en liefde. Dieren verdienen zoveel beter. En dat kunnen we.

Helaas vrees ik wel voor de toekomst. Vandaar dat ik een legaat in mijn testament heb opgenomen waarmee een bepaald percentage naar de dierenasielen gaat die verbonden zijn aan de Nederlandse Federatie Dierenhulp Organisaties (NFDO). Er zijn veel partijen die prachtig werk leveren, zoals House of Animals, Animal ID, Stichting VIER VOETERS, Stichting Animal in Need, Stichting Zilver, Stichting Dierennood, WereldAsielen, Stichting AAP en Bikers for Animals. (Dit is geen influencer marketing. Alhoewel ik voor zulk soort doeleinden gerust te porren ben.)

Tijd voor door de politiek gestuurde screenings voor potentiële diereneigenaren. Net zoals we een rijbewijs nodig hebben om een auto te besturen, zouden we ook moeten aantonen dat we geschikt zijn om een dier te verzorgen. Dit zou niet alleen enig dierenleed kunnen voorkomen, maar ook asielen ontlasten. Er zijn overal ter wereld mensen en organisaties die het verschil maken. Vrijwilligers die zich dag en nacht voor dieren inzetten. Dit zijn de voorbeelden waar we ons aan zouden kunnen optrekken.

Volgende keer heb ik weer een spraakmakender stuk. Neem eens dierenasielen op in je testament en denk eens drie keer na over wat een dier moet voelen. Hoe zou jij je eronder voelen? Dat is zo simpel als een hond niet zomaar aanraken, maar aftasten of het kan. Hoe zou jij het vinden als iemand zomaar aan je ging zitten?

Nu ga ik met Pommie knuffelen. Zijn rapportcijfer voor mij aan het eind van de dag en van zijn leven moet minimaal een 9,8 op de schaal van 10 zijn. Een soort Superhost, maar dan voor dieren.

IMG_20240117_092814

Meer over:

opinie, dierenleed
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Olt
Olt
8 feb. 2025 - 11:34

Belachelijk hoe sommige mensen met dieren omgaan.

Ik hou meer van dieren dan van mensen .

Dieren hebben geen oordeel.

Daarom zouden ze ook geen pijn gedaan mogen worden, maar helaas gebeurt dat wel ,dat de mensen hun agressie afreageren op dieren.

Die mensen moeten gelijk een levenslange verbod krijgen, om ooit weer een huisdier te mogen nemen.

Daar zou een wet voor moeten komen.

Crispijn jan Willem
Crispijn jan Willem
3 feb. 2025 - 13:58

De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. Inspirerende zin. 'Deze uitspraak van Mahatma Gandhi (1869-1948)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
31 jan. 2025 - 16:31

Dieren hebben een ziel, karakter en zijn authentiek, zo bewonderenswaardig dat ik er stil van word, hoewel er gezegden bestaan als een kip zonder kop, zo stom als een achtereind van een varken, domme gans en ga zo maar door staat dat in geen verhouding tot de natuur van deze schepsels, dat ze elkaar ook naar het leven staan is een gegeven tot overleven, ik hoef dat niet te zien maar van zulke clipjes word ik blij.

https://www.youtube.com/watch?v=cj5KFqT5Geo&ab_channel=%E5%9C%9F%E8%B1%86%E3%81%AE%E6%97%A5%E8%A8%98Cat%27sdiary

https://www.youtube.com/watch?v=pGVbyY8GkjU&ab_channel=MiniprojectorRoom

1 Reactie
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar31 jan. 2025 - 17:12

Goede bijdrage. Of bij barbarij en terroristen: [vul in] als beesten. Nou nee. Beledig de beesten niet.

gofloor
gofloor
30 jan. 2025 - 18:39

Is een beetje introspectie hier niet op zijn plaats beste Dina. Gezien de problemen met het hondenras waar jij voor hebt gekozen. Over dierenleed gesproken. Neem aan dat je wat informatie hebt ingewonnen voordat je een hond aan ging schaffen, om hierin een goede keuze te kunnen maken. Als je hierna weet wat voor kwalen dit ras heeft, dan rijst bij mij toch de vraag waarom je voor de Dwergkeeshond hebt gekozen? Dat je het dier zo makkelijk mee kunt nemen in je handtas, een strikje in het haar kunt doen, of kleertjes aan kunt trekken?

Wat zegt dit over jou?

https://www.dierenrecht.nl/rashonden/dwergkeeshond

2 Reacties
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar31 jan. 2025 - 0:29

"Dat je het dier zo makkelijk mee kunt nemen in je handtas, een strikje in het haar kunt doen, of kleertjes aan kunt trekken?" :) :) :) Dat is alles...

Andorimax
Andorimax31 jan. 2025 - 14:55

@gofloor

"Wat zegt dit over jou?"

Zeer flauw, je had ook gewoon waarom-vraag kunnen stellen zonder allerlei suggestieve opmerkingen.

Ik betrek dit even op mijzelf: Ik neem een kat uit het asiel, die er lang zit en niemand wil. Als dat dan een ras is dat misschien zelfs ondertussen (terecht!) verboden is, dan nog is dat, voor zo lang die leeft, míjn kat.

Lin Overveen
Lin Overveen
30 jan. 2025 - 15:46

Héél mooi geschreven. Ik ben ook zo iemand die ontzettend veel van dieren houdt. En ik voel me diep ongelukkig wanneer mij weer ellendig dierennieuws ter oren komt. Ik probeer mij daarvan af te sluiten want ik kan er echt niet van slapen. Al mijn geld en bezittingen ga ik nalaten aan de dierenbescherming. Er zou geen dier ongelukkig moeten zijn in deze wereld. Waarom ook in vredesnaam, het is toch totaal onnodig om ze slecht te behandelen.

Heel veel liefs voor alle dierenvrienden 😘

Jasmina82
Jasmina82
30 jan. 2025 - 11:24

dit is het meest ingrijpende en verdrietige doch liefdevolle artikel die ik ooit gelezen heb. Je hebt gelijk en ik voel het ook zo. Ik voel me vaak machteloos over hoe ik honden kan beschermen tegen dierenleed verwaarlozing etc. Alle dieren, vaar honden zijn mijn favoriet. Als je ooit iets gaat o der nemen ten goede van de dieren, ik doe mee!!!! Wat er ook maar nodig is. Dank je wel, voor je mooie hart, mooie woorden. Je maakt het leven mooier. Warme groet, Jasmina

CorineE
CorineE
30 jan. 2025 - 8:01

Opinie: Hoeveel we ook van ze houden, het is niet oké om dieren tot huisdier te maken

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-hoeveel-we-ook-van-ze-houden-het-is-niet-oke-om-dieren-tot-huisdier-te-maken~b6d521bb/

7 Reacties
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 11:18

Ik heb het gelezen. Dank. Interessant. Prikkelend. Er staat: "huisdieren zijn veroordeeld tot dienstbaarheid aan de mens": dat moet niet zo zijn. In dit stuk worden er veel punten aangehaald die je met zo'n registratie/vergunning/test kunt onderzoeken, vooral met gezond verstand... Naleving zal niet vlekkeloos zijn, maar valt te reguleren. Denk aan de leefomgeving (krappe woning, werktijden etc.) "Ze zouden niet zijn behept met een ziel, en dus evenmin met het vermogen angst of andere emoties te voelen" en dan alle voorbeelden van toen: juíst wel! Hoe hebben we het zo mis kunnen hebben? Gezond verstand weer. Interessant: plastic zakjes gebruik ik nooit voor Pom. Plastic heb ik sowieso amper in huis, niet alleen voor het milieu, maar voor de gezondheid. CO2 is hier ook geen probleem. Stikstof vast ook niet. Pommie en ik eten bovendien graag vers. Voor mij is het moeilijk om te bevatten dat gezond verstand bij mensen zo moeilijk is, evenals instinct. Ik weet dat Pommie in goede condities leeft en dat ik niet val onder wat in dit artikel wordt beschreven. Dat is niet zo moeilijk maar wederom gezond verstand. Ik heb jaren gewacht tot ik de juiste condities kon bieden en kan mezelf iedere dag met schoon geweten aankijken. Als Pom een enquette had kunnen invullen, weet ik wat erop zou komen te staan, evenals welk punt soms verbeterd zou kunnen worden. Maar interessant. Nogmaals dank. PS, verstedelijking over het algemeen is inderdaad een ecologische rampspoed. Voor mens en dier.

Radio-Head
Radio-Head30 jan. 2025 - 13:20

@Dina

"huisdieren zijn veroordeeld tot dienstbaarheid aan de mens": dat moet niet zo zijn"

Feit is dat het juist veelal ook niet zo is, het is juist andersom is, de mens die zich dienstbaar stelt ten op zichtte van hun/het (huis) dier, alleen heeft de gedomesticeerde mens dat niet meer door, want het afglijdende collectieve bewustzijn doet ook daarin z,n werk.

Grappig vind ik ook het verschijnsel om na overlijden nog een aflaat te doen, door een schenking aan dierenbescherming of zoiets, hoe heerlijk calvinistische is dat.

Andorimax
Andorimax30 jan. 2025 - 14:45

@Radio

"het afglijdende collectieve bewustzijn"

Dat is wel erg vaag, leg uit.

Radio-Head
Radio-Head30 jan. 2025 - 19:06

@Andorimax

.

Ik haalde een stukje tekst aan van Dina, waar ik het mee eens ben.

.

Alleen zie ik dat wel van uit een andere invalshoek, het boek "Moeder Natuur" van de helaas over leden Filosoof W Oudemans hielp mij daarbij, vond het heerlijk, hoe hij ook bij mij bepaalde vooropzette gedachten, onderuit schoffelde.

.

https://www.ifilosofie.nl/onverbiddelijke-moeder-natuur/

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers31 jan. 2025 - 9:14

Een collectief bewustzijn is een resultaat van het regiem waarin het word of vervalt. Neem een willekeurig land. Bijvoorbeeld Brazilie. Het bewustzijn van inheemse naties is gemedieert in en via hun wetten en gebruiken en economie en die is verbonden aan het deel uitmaken van het land en het ecosysteem van bos. Het bewustzijn van de kolonisten is ook gemedieert in en via hun wetten en gebruiken en economie. Prive bezit, commodificatie, exploitatie, individualisme en sacralisatie daarvan. Weg bos weg ecosysteem weg dieren biodiversiteit overal runderen, mijnen, wegen en steden met gif in de rivieren en gedempte waterlanden.

Andorimax
Andorimax31 jan. 2025 - 14:44

@Radio

Het (grotere) perspectief is inderdaad interessant, ik zal het boek in de link in het achterhoofd houden.

"Beschouw de aarde als een groot casino, waar je vanaf je geboorte in gedropt bent" is zeker prikkelend.

Radio-Head
Radio-Head1 feb. 2025 - 7:25

@ Andorimax

.

"Beschouw de aarde als een groot casino, waar je vanaf je geboorte in gedropt bent"

.

Yep, en waar je je door heen moet zien te flipperen, heb in reacties al meerdere keren de afsluitende clip (See me Feel me/Listening to Me) van de Rock Opera "Tommy" als link bij geplaats.

Een Rock Opera met vele lagen, waarin o.a. Nietzsche~Zarathoestra bedoeld of onbedoeld doorheen wandelt.

.

The Who - See Me, Feel Me/Listening To You (Tommy: The Movie) [HD]

https://www.youtube.com/watch?v=Kf-D-LJ-5YA

Fijn weekend.

XiLion
XiLion
30 jan. 2025 - 7:51

Schijnheiligen die hun huisdieren vertroetelen maar wegkijken van verder dierenleed en een ander dier doodleuk na een misserabel leven en veel stress en doodsangst opvreten of anderszins uitbuiten b.v. voor hun moedermelk of eieren. Waar ben je dan mee bezig ? Dan ben je net zo fout ! Alleen Vegans hebben hier werkelijk over nagedacht, een rein, zuiver geweten. Dankzij mijn kinderen, de nieuwe generatie die onze onverschillige troep moet zien op te ruimen ben ik nu alweer jaren Vegan. Geen vlees, melk, ei, dierlijk vet, leer, veren etc. Eet lekkerder dan ooit, stoofpotten, soepen, curry's, snacks, ijs, gebak etc niets moeilijks aan. Alstublieft overweeg dat serieus ook. Je kan het ook in kleine stapjes steeds wat verder uitproberen. Alvast reuze bedankt, namens de stemloze dieren.

2 Reacties
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 11:21

"Je kan het ook in kleine stapjes steeds wat verder uitproberen. Alvast reuze bedankt, namens de stemloze dieren." Amen.

Andorimax
Andorimax30 jan. 2025 - 14:32

@XiLion

Paar jaar geleden was (na het zoveelste filmpje over wat er in slachterijen gebeurt) voor mij de maat vol en werd van één op andere dag vegan, na een paar tientallen jaren alleen bio. Dat bleek inderdaad helemaal geen opgave, zeker in deze tijd niet. Helemaal eens met je oproep!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
30 jan. 2025 - 7:42

Voor mij is het leven heilig, dood de ultieme vernietiging, dat betekent dat ik daarvan afblijf tenzij het een mug is die me rauw lust, ook vliegen en dergelijke insecten hou ik buiten de deur, daarbuiten gaan ze maar hun goddelijke gang wat vaak neerkomt op moord en doodslag, katten zijn berucht, je kan ze zich laten volvreten, desondanks kent hun zinloze moordlust geen grenzen, ik heb daar ooit een liedje over gemaakt:

“Het vogeltje vloog uit,

de jongen piepten honger

de plicht van het leven anders gaan ze dood

op jacht naar eten, werd het plots gegrepen

door de kat van Henk en Ingrid, geen schijn van kans

en het leven vloeide weg, van de kleintjes kwam niets terecht

het werd uiteindelijk stil, ze stierven de hongerdood, etc.”

Overigens eet ik vlees maar kan niet naar natuurfilms kijken waar je de ene na de andere moord krijgt voorgeschoteld.

1 Reactie
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 11:23

"Voor mij is het leven heilig" --> amen. Als ik niet (serieus) allergisch voor muggenbeten zou zijn, zou ik zelfs de muggen niets aan doen.

Minstens5
Minstens5
29 jan. 2025 - 21:54

de pijnlijke waarheid is dat sommigen zeggen beter met beesten om te gaan dan met mensen maar zelfs dat gelogen blijkt.

1 Reactie
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 9:38

Ja.

Lyzabeth
Lyzabeth
29 jan. 2025 - 21:28

" De grootheid van een natie kan worden afgemeten aan de manier waarop ze dieren behandeld."Uitspraak van Ghandi.

Ipv natie zou je " de mens" kunnen invullen. Gezien de onverschilligheid ten opzichte van dieren in het algemeen zijn er helaas te weinig grootse mensen.

De goedheid naar z'n huisdier niet doortrekken naar andere dieren niet verwarren met respect voor dieren!

1 Reactie
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers30 jan. 2025 - 8:41

Als je natie zegt is er nog een mogenlijkheid tussen verschillen van ontwikkeling. Je kan de mens niet vergelijken met de mens. Je kan een speciefieke maatschappij die dit en dit doet. wel vergelijken met de andere die dat en dat doet. De keuze is voor totaal pessimisme en nog waarschijnlijkheden dat eht soms beter kan als je er aan werkt.

Stortgoed
Stortgoed
29 jan. 2025 - 20:45

Mahatma Gandhi zei: 'De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren'.

NadinepK
NadinepK
29 jan. 2025 - 19:45

ik houd ook heel veel van dieren. Te veel eigenlijk, ik moet huilen als ik veetransport zie rijden op de snelweg, vol doodsbange intelligent wezens (en één idioot die de vrachtwagen naar het slachthuis rijdt), ik sla geen muggen dood, ik zet ze buiten met een glas, ik red regenwormen van de stoep door ze in een tuin te leggen, en ik kan nooit in de tuin werken, want dan moeten de mieren opnieuw beginnen met bouwen aan hun hol. Een beetje minder empathie had mijn leven makkelijker gemaakt. Maarja, beter was als iedereen er hetzelfde over zou denken. "Teaching a child not to step on a caterpillar is just as important for the caterpillar as it is for the child."

1 Reactie
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 21:35

Nee, altijd zo blijven. Waren er maar meer mensen zo. Balans... Mijn meest empathievolle gebeurtenis was misschien wel als klein meisje. Een muis liep rustig door de badkamer toen ik onder de douche stond en wilde zelfs de douchekabine in. Misschien om slokjes water te drinken. Na het douchen bleef de muis nog tam bij me. We hadden een onderonsje en keken elkaar aan. Ik hoorde lichte piepgeluiden. Geen idee wat de muis me allemaal wilde vertellen, maar het was serieus een heel gesprek. Ik heb toen een plastic bak gepakt en de muis er rustig in laten lopen. Daarna heb ik het diertje veilig over het schoolplein aan het eind van de straat losgelaten. Achter het schoolplein had je namelijk een groot stuk groen. Die kraaloogjes en het vertrouwen zal ik nooit vergeten en daar ben ik trots op in deze keiharde wereld. Niks muizen doodslaan of muizenvallen...

Andorimax
Andorimax
29 jan. 2025 - 15:06

Goed stuk, helemaal eens.

En nu moet ik ook maar eens werk gaan maken van dat testament.

Mijn omgeving heeft het goed genoeg, alles gaat naar een vorm van dierenbescherming.

Willem D2
Willem D2
29 jan. 2025 - 13:45

Het is jammer dat veel religies niet met hun tijd mee zijn gegaan. Het idee achter halal slachten was goed:

De rituele manier van slachten was destijds het minst dier onvriendelijk, tegenwoordig hebben we betere methodes.

Een gebed uitspreken tijdens de slacht om respect te tonen voor het dier dat je gaat opeten. We kunnen ook respect tonen tijdens het (korte) leven van het dier door het goed te behandelen.

Het eten van varkensvlees is in de woestijn risicovol, dus niet verstandig.

Jammer dat het doel uit zicht is geraakt.

Mooi dat dit artikel nog eens benadrukt dat een goed mens een dier een goede behandeling heeft.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2025 - 17:38

Dat onverdoofd in Nederlandse slachthuizen, heeft dat nog een andere dan financiele functie?

Willem D2
Willem D229 jan. 2025 - 19:21

@Stock

Zou het niet weten, geen verstand van. Ik weet wel dat een slachterij hier in de buurt moest sluiten omdat de dieren niet correct werden behandeld en daar heb ik geen enkele moeite mee.

Karingin
Karingin
29 jan. 2025 - 13:14

Ik geef elke maand al aan de dierenambulance, is dat ook goed? Tegen de tijd dat ik de pijp uit ga is er toch nix meer te verdelen, daar zorg ik wel voor 😆

1 Reactie
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 13:22

;) Geweldig.

Jan Man
Jan Man
29 jan. 2025 - 12:39

Goed stuk, huisdieren worden te vaak als een gebruiksartikel gezien waar vanalles mee gedaan mag worden, in plaats van voelende wezens. Daar mag best verandering in komen.

1 Reactie
Jan Man
Jan Man29 jan. 2025 - 13:04

En voor andere dieren geldt natuurlijk hetzelfde.

Gajes
Gajes
29 jan. 2025 - 12:05

Hoe mensen over natuurlijke processen schrijven, bv over non binair, zegt veel over een persoon. En diens kennis of het ontbreken van kennis over de natuur en daarmee hun zelf ingevulde band met dieren.

Als mensen anderen vormen van natuurlijke fenomenen niet kunnen respecteren, wat zegt dat over hun respect voor dieren en natuur dan ?

Anna R. Chist
Anna R. Chist
29 jan. 2025 - 11:37

U beschrijft uitzonderingen.

Een overgroot deel van de mensen zorgt goed voor hun dieren.

Daarbij, hoe wilt u nu precies een vergunning voor dieren invoeren?

Wie gaat dat beoordelen en op welke criteria. Komt er een huisdiereninspectie?

En de kosten van dierenartsen zijn dankzij het hedendaagse roofkapitalisme de pan uit gerezen. Wilt u mensen nog meer op kosten jagen?

Dit is een emotioneel stuk wat mij betreft en geen rationeel stuk.

Wat wel het geval is is dat een dier voor de wet bezit is net als een koffiezetapparaat of een bankstel. Daar moeten we van af.

8 Reacties
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 13:14

Kosten dierenarts: betere regulering in de branche. Eens. Vergunning/inspectie eigenaren: bijvoorbeeld via de dierenartsen en asielen. Vast bedrag. Voor de regulering zijn er nog meer opties. Als je geen controle kunt betalen, moet je al helemaal geen dieren nemen...

Anna R. Chist
Anna R. Chist29 jan. 2025 - 13:26

Aha, huisdieren alleen voor de rijken.

Dan weet ik waar u staat.

Andorimax
Andorimax29 jan. 2025 - 14:58

@Anna

"Aha, huisdieren alleen voor de rijken.

Dan weet ik waar u staat."

En daar is helemaal niks mis mee.

Al is "rijken" misschien wat overdreven, maar zeker alleen voor diegenen die onverwacht hoge kosten makkelijk kunnen betalen.

Dan weet ik trouwens ook direct waar u staat, nl. dat het om het plezier van de mensen gaat en de dieren daar ondergeschikt aan zijn. Komen er dan hoge kosten en dan kunnen de "niet-rijken" het niet betalen en mag het dier kreperen.

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 15:53

Dat staat er niet. En de laatste keer dat ik mijn financiën bekeek, moest ik concluderen dat ik niet tot de rijken behoor. ;)

Sloddervoss
Sloddervoss30 jan. 2025 - 2:33

Ik denk niet dat Dina pleit voor een vergunning, maar voor een algemeen besef hoe bizar we omgaan met levende, voelende en denkende dieren.

Wat me mist in dit artikel is de benadrukking dat huisdieren het nog fijn hebben onder menselijk gezag. De dieren die men eet of op andere manier uitbuit voor een korte en tijdelijke shot dopamine in ons kortzichtige brein, hebben het pas echt klote. Hoe wij als mensheid met dieren omgaan is de grootste schande die wij als diersoort op deze planeet hebben verricht. Ik wordt nog dagelijks herinnerd aan het reclamespotje dat kwam met het citaat "bescherm de dieren tegen de beesten".

Je bent de grootste hypocriet als je zegt te houden van dieren en over de emmer raakt als je een zielig artikel leest over een kitten in een zak dat alsnog een fijn thuis heeft gevonden dankzij de inzet van een dozijn mensen, terwijl je producten nuttigt die van uitgebuitte, mishandelde en/of vermoordde dieren komen.

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 9:40

@sloddevos: amen. En eens: dat verdient een heel artikel op zich.

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 9:42

@Sloddervos: ho, +r. Ik zie een registratie/vergunning/test zeker als oplossing voor een hoop.

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar30 jan. 2025 - 9:43

@Sloddervoss: en +s. ;)

Radio-Head
Radio-Head
29 jan. 2025 - 11:16

"Ons collectieve bewustzijn lijkt verder af te glijden. ‘Lijkt’ is natuurlijk onzin. Kijk maar naar hoe het met de dieren is gesteld en je weet genoeg. Het lot van de dieren weerspiegelt namelijk de balans tussen de duisternis en het licht in onze samenleving."

.

Dat klopt, het gaat dan ook niet meer om het welzijn en het welbevinden van, maar om (politieke) macht en controle, en daar is een dier een te ge(mis)bruiken instrument voor.

(Daarom ook moderatie als feitelijke reacties politiek gezien, onwelgevallig zijn.)

.

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/17136455/zeldzaam-goed-raster-houdt-wolf-niet-tegen-twee-schapen-dood

.

23 jan. 2025

https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/17172989/meest-bloedige-week-in-jaren-bijna-70-dode-schapen-in-slechts-zes-dagen

Puck Jansen
Puck Jansen
29 jan. 2025 - 10:53

Tragisch dat je als het om de goede zaak van dierenwelzijn gaat wat onverdeelde aandacht verdient, je dat dan verwaterd door onderscheidend te wijzen naar "de ultraorthodoxie" en daarbinnen de joden. Hen moet je als groep als het even kan altijd kwalijk benoemen? Dat kennen we. De moslims of andere groepen om niet mindere reden uitlichten doe je niet als je een obsessie met joden hebt. Het toont een even kwalijke onbeschaafdheid als de kwalijke onbeschaafdheid van het onderwerp.

Sowieso is waar het om de kwalijke omgang met dieren gaat niet iets wat je dat dan nadrukkelijk met één of enkele groepen verbindt. Dat moet je überhaupt niet doen met groepen mensen doen omdat het niet voor alle leden geldt. Ook al komt kwalijk gedrag onderscheidend meer voor binnen bepaalde groepen hoor je de groep met haar leden niet als geheel erop aan te kijken. Dat hoort b.v. ook niet als criminaliteit bij bepaalde groepen veel meer voorkomt. De groep als geheel of de leden verdienen er niet collectief mee verbonden te worden. Rituele slacht is ook niet algemeen meer te veroordelen in vergelijking met andere slachtmethodes. Slachten is helemaal niet per definitie te veroordelen. Vleeseten zonder meer veroordelen doet af van het onderwerp. Bij slacht gaat het om een zo weinig mogelijk pijnlijke methode maar vooral om het dierenwelzijn tot de slacht ritueel of niet. Het houden van vee daartoe kan prima op acceptabele wijze. De discussie slaat dood als je daar al niet eens open voor staat.

4 Reacties
Jan Man
Jan Man29 jan. 2025 - 12:47

De schrijfster groeide op in een joods orthodox gezin. Daarom benoemde ze het.

De rest vul je zelf in.

Karingin
Karingin29 jan. 2025 - 13:11

In tegenstelling tot sommige andere mensen - ik noem geen namen maar eentje heet Lego - die heel erg van het "benoemen" is van de ene groep, en daarbij een andere groep (waartoe hij zelf niet behoort!) koste wat kost in een slachtofferrol plaatst, houdt deze schrijfster het bij zichzelf: "Ik houd het even bij eigen parochie"

Dumb ass!

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 13:18

Sowieso is waar het om de kwalijke omgang met dieren gaat niet iets wat je dat dan nadrukkelijk met één of enkele groepen verbindt: eens. Alleen komt de ultraorthodoxie met een letterlijke leer waar mensen zich aan houden - ongeacht "het smaakje". Het welzijn en algemeen belang van dieren is dan het laatste waar ultraorthodoxe mensen aan denken. Het belangrijkste voor hen is dat ze zich houden aan de leer. Dit is een serieuze noot met een referentie naar mijn eerdere werk - Google gerust - en een knipoog.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 jan. 2025 - 18:04

Als gestoken door een bij, maar ja, dat krijg je als de verkeerde groep in de schaduw wordt gezet.

Zoals dat ook wel eens gebeurt bij andere groepen die veel vaker in de criminele statistieken voorkomen maar waar niet altijd de aandacht op de groep zou moeten worden gevestigd omdat het nog altijd individuen uit die groep zijn die kwalijk omgaan met de maatschappij en het feit dat de herhaalde verrwijzing dat ze uit een bepaalde groep komen nogal stigmatiserend werkt waardoor de desbetreffende groep nog vaker in allerlei berichten terecht komt terwijl ze daar echt helemaal niks mee te maken heeft.

Dat is een trieste gewoonte, anderen in de schaduw zetten met de bedoeling ze daar juist uit te halen.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
29 jan. 2025 - 10:31

Huisdieren hebben het relatief erg goed, omdat het verlengden van mensen zijn. Men doet dan net alsof het kindjes zijn, als instinct. Helaas zijn sommige huisdieren zo gefokt voor de verkoop dat ze harstikke gestoord en ongezond leven. Te kleine hondjes en hondjes met platte gezichten en labradors. Dat schijnt de mensen die die kapot gefokte dieren kopen niet optevallen. Werk honden doen nog het beste. Veedrijvershonden. Herdershond.

. .

Wilde dieren hebben het erg slecht zodra ze in de weg van winst en plek voor huizen wonen. Dan word hun leefomgeving vernietigt en raken ze daar uitgestorven. Maar dat gebeurt net buiten zicht van de burgers die daarna daarvan profiteren. Weer een nieuwe wijk of mijn of dam of weg of gecultiveerde tuin of haven of fabriek voor nog meer mensen. Of netten die de ecosystemen en diversiteit van de oceanen vernietigen om een soort vis makkelijker te vangen. Veel te ver buiten zicht of controle.

. .

Zolang je de bevolking niet stabiel houdt ben je bezig met een vergroting van de vernietegings campagne.

1 Reactie
Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 13:20

Goede bijdrage. Dat schijnt de mensen die die kapot gefokte dieren kopen niet optevallen: gelukig steeds meer. En inderdaad, die platte neuzen bijvoorbeeld. Man, man, man.

Maurice Haandert
Maurice Haandert
29 jan. 2025 - 9:40

Ik ben van mening dat een huisdier houden al iets onnatuurlijks is. Helemaal wanneer zo'n beestje ook nog een kledingstuk krijgt aangemeten en wordt vervoerd in een designer handtasje.

De meeste huisdieren zijn overigebs doorgefokt, enkel en alleen voor de persoon die zo'n dier wil bezitten. Ik vind er iets van.

3 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist29 jan. 2025 - 11:40

De mens heeft al gezelschap van dieren ver voor de geschreven geschiedenis.

Dat fokken om rare honden te krijgen mag van mij ook verboden worden. Rashonden en katten in het algemeen zelfs.

Om maar niet te spreken van het kruisen van de huiskat met wilde dieren. Zoals bijvoorbeeld de https://nl.wikipedia.org/wiki/Savannah_(kattenras)

Die serval genen zitten zich dus nu gewoon te verspreiden in de huiskattenpopulatie.

TheunT
TheunT29 jan. 2025 - 12:10

Onze halve manier van doen is onnatuurlijk...

Dina-Perla Portnaar
Dina-Perla Portnaar29 jan. 2025 - 13:21

Mensen en huisdieren zijn een ideale combinatie. Tasjes, jasjes, schoentjes, weet ik het, waarmee dieren tot accessoires worden omgevormd, lijkt me niet altijd schadelijk, maar tegelijkertijd ook niet de bedoeling.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor