Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe je met alle winkels open tóch te grote drukte voorkomt

  •  
01-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
47058116342_ff751ee634_k

© cc-foto: Claudius Dorenrof

Het kan zo eenvoudig zijn als je maar even creatief én lateraal denkt
Eerst zaten de burgemeesters met de handen in het haar. Daarna hieven zij die in wanhoop ten hemel. Zo ongeveer moet hun maandagse corona-overleg zijn verlopen. Ze wisten bij god niet hoe ze moesten voorkomen dat hun winkelcentra keer op keer vol zouden lopen met koopjesjagers. Ze gingen onverrichter zake uiteen. Toch ligt een oplossing voor de hand: toen Jorritsma van Eindhoven en Aboutaleb van Rotterdam de winkels massaal dichtgooiden, ging iedereen braaf naar huis. Nederlanders zijn een volgzaam volk maar je moet ze wel heldere aanwijzingen geven. Dan zijn zij als was in bestuurlijke handen.
Het is een misvatting dat mensen samen willen drommen voor de Bijenkorf of zo. Ze vertrekken juist allemaal afzonderlijk in de overtuiging dat ze straks meteen aan de beurt zijn. De burgemeesters hebben immers iedereen dringend aangeraden thuis te blijven. Dan zal het wel meevallen met de drukte.
Deze redenering is even glashelder als voor de hand liggend. Als je wilt dat mensen niet met hun allen naar de stad gaan moet je ze elke dag weer vertellen dat dit spelen is met hun leven. De winkelstraat eindigt bij de ingang van de begraafplaats. Dat houdt misschien net genoeg mensen thuis om een klanteninfarct te voorkomen.
Beter is het heldere regels te stellen. Als je wilt dat de burgers niet allemaal op hetzelfde moment gaan winkelen, moet je ze opdelen in groepen met een eigen tijdslot (triest anglicisme van time slot ). Worden zij op andere momenten voor de etalage aangetroffen, dan krijgen ze zonder meer een stevige boete.
Boa’s en politieagenten dienen in één oogopslag te kunnen vaststellen of burgers zich aan de hen toegewezen tijden houden. Het is dan ook een slecht idee om leeftijdscategorieën of de eerste letter van hun achternaam als uitgangspunt te nemen. Dat levert een heel gezoek en een gecontroleer van identiteitsbewijzen op. Bovendien valt er dan heel wat te smokkelen. Selecteren op haarkleur moet met het oog hierop helemáál worden afgewezen, ook al ligt het nog zo voor de hand. Dat levert alleen maar discussie op met gezagsdragers over die kleur. Je hebt geen oplossing voor pruikendragers. En elke kapsalon met haarverf wordt een vervalsingscentrale.
Er is maar één geschikt criterium: lichaamslengte. ‘s-Ochtends tot tien uur zijn personen van een meter zestig of kleiner welkom, van 10 tot 12 die van een meter zestig tot een meter achtenzestig, van 12 tot 14 die van een meter achtenzestig tot een meter vijfenzeventig, van 14 tot 16 die van een meter vijfenzeventig tot een meter negentig en van 16 tot 18 uur die langer dan een meter negentig. God mag weten of de burgers daarmee zijn ingedeeld in ongeveer even grote groepen. Met de beschikbare demografische gegevens valt echter een plausibele inschatting te maken. Hier kunnen wetenschap en statistiek uitkomst bieden.
Natuurlijk zou je voor vrouwen en mannen een aparte serie lichaamslengtes op kunnen stellen maar dat maakt de controle wel moeilijker. Dat is derhalve een matig idee. Omdat het zelden voorkomt dat geliefden ongeveer even lang zijn – is althans mijn waarneming – zullen de meeste paren zich gedwongen zien om los van elkaar te winkelen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Uiteraard mogen kinderen tot en met twaalf jaar met hun ouders mee. Dat is niet te vermijden.
Het zal zeker voorkomen dat mama haar veertienjarige zoon zónder baard in de keel voor een leerling van groep 8 door laat gaan. Als het nakroost dat tenminste acceptéért. Maar zoiets zal zelden voorkomen. Dat haalt het idee niet onderuit. En evenmin de gedachte dat vrouwen kunnen smokkelen met hoge hakken. Je verbiedt gewoon het winkelen met hoge hakken. Meteen een boete van 100 euro en het verboden schoeisel ter plekke in beslag genomen en ter beschikking gesteld van de kringloopwinkels.
Deel de Nederlanders in op lengte en geef ze dan vaste uren om te winkelen. Het kan zo eenvoudig zijn als je maar even creatief én lateraal denkt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

adriek
adriek2 dec. 2020 - 10:44

Briljant idee hoor, maar ik blijf gewoon nog een tijdje thuis, dat is nog veel veiliger. Al die mensen die zonodig 'moeten' shoppen als 'iedereen' dat doet nemen corona niet (meer) serieus, als die elkaar niet in de winkelstraat besmetten vinden ze wel een andere gelegenheid. Je kunt allerlei stuurmechanismen bedenken, zolang het vee zich laat leiden door Facebook en de Amerikaanse commercie helpt het allemaal niks.

CharlesdeValois
CharlesdeValois2 dec. 2020 - 10:38

Je wilt toch wel een klein beetje variatie qua lengte. Bovendien is het gevaar dat je stellen uit elkaar trekt. En wat dacht je van opzettelijke meetfouten. Wat leuker is, dat er een grabbelton aan het begin van de winkelstraat staat. 1 keer grabbelen om te kijken of je verder mag.

2 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois2 dec. 2020 - 10:49

Is=bestaat

Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2020 - 13:23

@CharlesdeValois Eén keer grabbelen, en dan rechtsomkeert naar huis...? Met het risico zelfs om 2 of 3 keer achter elkaar pech te hebben (en bij extreme pech - zoals bij een rouletteballetje dat 10 maal achter elkaar op rood valt - zelfs uit te hongeren!). Nee, dan toch liever een systeem waarbij ik thuis al weet of ik, eenmaal ter plekke, door mag lopen of niet.

Sam V
Sam V2 dec. 2020 - 6:46

Briljant idee, maar ik pleit voor gewicht omdat dat eenvoudiger is bij het toegangsbeleid. Geen controle in het gebied door BOA’s maar afzetting van het gebied met poorten voorzien van weegschalen. Per tijdslot gaat de poort alleen open bij een bepaald gewicht. Bij elke poort een paar BOA’s om te kijken of niemand vals speelt. Makkelijk zat. Hierbij wel uitgaan van een minimum gewicht. Minimaal 50 kg om alleen toegang te krijgen, zodat te kleine kinderen niet alleen kunnen gaan shoppen. Maximaal 100 kg om een redelijke afstand te kunnen bewaren en een vlotte doorstroming te bevorderen.

Archie Bunker
Archie Bunker2 dec. 2020 - 6:24

Zonder mondkapje 's ochtends winkelen, met 's middags.

1 Reactie
Archie Bunker
Archie Bunker2 dec. 2020 - 6:24

Doe maar andersom. Ik winkel liever 's middags.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2020 - 3:50

Je kunt zomaar in een seconde 2 cm krimpen.

OlavM
OlavM2 dec. 2020 - 1:26

Er is maar één maatstaf die compleet duidelijk te onderscheiden categorieën zal opleveren: schoenmaat. (Mensen die op te grote voet leven, naast hun schoenen of op blote voeten lopen moeten sowieso geweigerd worden).

4 Reacties
The Apple
The Apple2 dec. 2020 - 2:09

Zolang je maar niet selecteert op huidskleur mag alles.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 11:06

Op sekse is weer geen probleem?

Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2020 - 13:33

@Danielle In dit geval niet discriminerend, lijkt mij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 15:30

Indirect wel als de kortere personen op minder populaire tijden moeten gaan winkelen. Dan zijn vrouwen onevenredig vaak de klos.

Mr Ed
Mr Ed1 dec. 2020 - 23:11

Gewoon allemaal op de weegbrug. Te zware mensen gelijk weer naar huis, die hebben zich al genoeg verwend.

komputerhulp
komputerhulp1 dec. 2020 - 21:05

Op de oneven dagen de mensen met een oneven BSN en op de even dagen die met een even BSN. Hoe moeilijk kan het zijn?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 dec. 2020 - 23:06

Dan moet je iedereen controleren.

adriek
adriek2 dec. 2020 - 10:45

Iedereen heeft een ID bij zich, even door de scanner, poortje gaat open... Klaar in September 2024.

Bert de Vries
Bert de Vries1 dec. 2020 - 20:38

Dat iedereen gelooft dat ieder ander zich wel aan de regels zal houden, is uitgesloten. Zoiets vereist nadenken. Langs dwaze lijnen, maar toch. En als er één ding is dat niet lukt, is dat nadenken. De afgelopen tijd heeft dat overtuigend bewezen.

Karingin
Karingin1 dec. 2020 - 20:13

Jippie, ik mag met 1.68m van 10-14u shoppen :) Al vind ik die hoge hakkenregel totaal misplaatst, ik krijg zere voeten van platte schoenen!

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter1 dec. 2020 - 21:27

????

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 dec. 2020 - 3:47

Den heb je je voeten al bedorven!

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 11:13

Hakken mogen maar of je het moet willen is wat anders. Er zijn zelfs coaches voor. https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Is-het-slecht-om-op-hoge-hakken-te-lopen.aspx

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 dec. 2020 - 19:17

ik heb trouwens ook een idee - rotterdam is een autostad. gooi dus alle parkeerplekken dicht waar de winkels zijn dan ben je ook klaar .

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2020 - 21:51

In Oslo centrum worden parkeerplaatsen omgezet in zeer solide bloembakken.

Poeha
Poeha1 dec. 2020 - 18:53

“ van 14 tot 16 die van een meter vijfenzeventig tot een meter negentig“ Dat is juist het overgrote deel. Het cbs vermeldt “Van de mannen heeft 42 procent een lengte die minder dan 5 centimeter afwijkt van het gemiddelde van 1,81” https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/48/lichaamsgroei-1981-2018 Tussen de 50 en 70 procent van alle mannen is tussen 175 en 200. Die moeten op zaterdag met z’n allen tegelijk in een tijdslot? Kom op. Vervolgens schrijft de auteur “God mag weten of de burgers daarmee zijn ingedeeld in ongeveer even grote groepen” Vroeger deed men eerst onderzoek om tot een voorstel te komen. Tegenwoordig mag je maar wat toeteren.

2 Reacties
Karingin
Karingin1 dec. 2020 - 20:15

Ja joh neem 't ff lekker serieus. Misschien zelf niet zo toeteren

Poeha
Poeha1 dec. 2020 - 20:48

Ik geef enkel feiten.

Eric Minnens
Eric Minnens1 dec. 2020 - 18:29

"s-Ochtends tot tien uur zijn personen van een meter zestig of kleiner welkom, van 10 tot 12 die van een meter zestig tot een meter achtenzestig, van 12 tot 14 die van een meter achtenzestig tot een meter vijfenzeventig, van 14 tot 16 die van een meter vijfenzeventig tot een meter negentig en van 16 tot 18 uur die langer dan een meter negentig." ? En dan die boa's een meetlatje meegeven voor bij de arrestatie? Zo kristalhelder zijn die lengteverschillen immers niet. Zoek het dan in gender. 's Morgens de mannen. 's Middags de vrouwen. Of omgekeerd.

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens1 dec. 2020 - 18:37

Oeps, je zit een beetje te dollen, hè Han. Ik ben erin getuind. ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2020 - 20:53

Oeps, tegen. Desnoods doe ik naaldhakken aan om langer te lijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2020 - 21:53

PS en als dat echt niet mag: ik moet nog ergens schoenen met plateauzolen hebben.

OlavM
OlavM2 dec. 2020 - 1:04

@ Eric Minnens: [Zoek het dan in gender. ’s Morgens de mannen. ’s Middags de vrouwen. Of omgekeerd.] Je denkt toch zelf ook niet dat dit alleen maar duidelijke maatstaven zal opleveren? (Nog afgezien van mogelijke verkleedpartijen). :)

Eric Minnens
Eric Minnens2 dec. 2020 - 1:44

@OlavM Tja, daar zeg je wat, het zal me wat worden met al die mensen, die zich verkleed hebben omdat ze zo nodig op een verkeerd moment boodschappen willen doen... ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2020 - 15:36

Mwa, bij twijfel niet zeuren. Ik denk ook niet dat de burqa plotseling extra populair gaat worden onder mannen. ????

Bouwman2
Bouwman21 dec. 2020 - 18:27

Het komt me voor dat de burgerij Van der Horst maar de regie moet toevertrouwen. Hoe manage je een grote organisatie? Nou, gewoon, alle neuzen naar één kant, en dan voordewaarts mars. en allemaal met het linkerbeen beginnen.

NoahAmber
NoahAmber1 dec. 2020 - 17:53

Selecteren op...? Han dat deden de nazi's in 40/45. Dat doen we toch niet meer

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 dec. 2020 - 17:28

En ineens zijn de schoenen met hoge zolen zeer gewild . Ook het dragen van een hoofddeksel keert mogelijk terug in het straatbeeld. Goed idee ook van die pruik van je Han, mensen kunnen daarmee hun hoofd ook wat langer maken door tussen hoofd en pruik wat vulling te stoppen. Ook kun je eraan denken je voet aan je bovenbeen te binden en schoeisel op de knieën om kleiner te worden.