Joop

Hoe je de milieubeweging écht diverser krijgt

  •  
07-06-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-06-07-om-10.52.18

© cc-beeld: Jinterwas

Waarom is de milieubeweging nog steeds zo wit? Het gebrek aan diversiteit zou ook wel eens iets te maken kunnen hebben met hoe we omgaan met populisme
Afgelopen dinsdag 5 juni verscheen op Joop.nl een opiniestuk van Bart Mijland dat betoogt dat de milieubeweging het racisme in zichzelf moet aanpakken. Hij heeft het, denk ik, tegen mij, want ik ben wit en werk in de milieubeweging en bedoel alles allemaal bovendien heel goed. Net als mijn collega’s. Gelukkig bespeur ik op dagelijkse basis allerlei pogingen om de racist in onszelf aan te pakken, want dat is inderdaad nodig en belangrijk. Ondertussen is de beweging nog steeds vrij wit en vooral elitair. Waarom? Als ervaringsdeskundige wil ik ook wel even meedenken. Mijn vermoeden is dat onbedoeld racisme niet de enige factor is in het gebrek aan diversiteit, maar dat het ook uitmaakt hoe we campagnevoeren voor een beter milieu. En dat is een minder comfortabel verhaal dan je denkt.
Laat ik eerst zelf maar eens een open deur intrappen, die vreemd genoeg in het vorige betoog nog niet voorbijgekomen is: welke mensen zijn het die doorgaans niet kunnen wegrennen van een vervuild milieu? Juist,  de onderlaag van je samenleving, die voor een deel bestaat uit die migranten die het minder getroffen hebben . Als jij dat bent, in Nederland, dan woon je in dat gezellige ongeïsoleerde huis naast de snelweg. Dan heb je geen geld voor biologische courgettes of FSC-houten speelgoed met milieukeur. Dan krijg jij alle rommel binnen die als voedsel op de markt mag komen en krijgen jouw kinderen astma en eczeem van de uitlaatgassen in je prachtwijk. Dan is het verdwijnen van goed openbaar vervoer een kostbaar grapje, want je moet wel naar je nachtdienst. Het idee dat als je, als kansenparel, in een lage sociaal-economische situatie klemzit, milieu je niks kan schelen omdat je wel wat anders aan je hoofd hebt, is volgens mij pertinente onzin. Als je arm bent, dan raakt ‘milieu’ je elke dag.
Milieu gaat over rechtvaardigheid Toch zie je deze mensen niet snel terug in de Nederlandse milieubeweging. En dat is eigenlijk best wonderlijk. Wereldwijd, namelijk, zie je overal dat arme mensen en minderheden degenen zijn die zich verenigen tegen milieuschandalen. Het is namelijk hun rivier die onder de olie zit, hun wijk waar iedereen onverklaarbaar ziek wordt, hun manier van leven die verdwijnt omdat het zeeijs of de permafrost smelt. In Zuid-Amerika, een continent geteisterd door ontbossing en landroof, zijn het nota bene boeren die de ‘milieubeweging’ vormen. En die hun recht op voedselsoevereiniteit als dezelfde strijd zien als het recht op een gezond ecosysteem, want daar leven ze van. Een beweging, bovendien, waar buitengewoon veel vrouwen in actief zijn. Van kapotgenegeerde aboriginals op de teerzanden in Canada tot kapotgeprocedeerde vissers naast een Shell-pijpleiding in Nigeria, milieu gaat over rechtvaardigheid.
Wat zorgt er nou voor dat de Nederlandse milieubeweging vooral bestaat uit goed opgeleide mensen met een fijn inkomen, meestal wit, en dat de weinige diversiteit in kleur die er gelukkig wel is, ook uit de bovenlaag van de samenleving komt? Dat dit dus meer een afspiegeling is van de elite die zich verantwoordelijk voelt, dan van de sociale laag die er last van heeft? Misschien moeten we eens stilstaan bij welke mensen we wél proberen uit de milieubeweging te houden. Met wie willen we op dit moment liever niet geassocieerd worden? Roep maar iets! Zei je NIMBY’s? Wilders-stemmers? Zei je ‘mensen die vallen voor populistische praat’? Tja, we willen heel graag TTIP tegenhouden, maar liever niet met behulp van mensen die tegen de EU zijn. We willen heel graag schaliegasboringen of aardgaswinning tegenhouden, maar diezelfde mensen moeten niet beginnen over dat ze ook geen tsunami van windmolens in hun achtertuin willen. Kortom, we willen mensen in onze beweging die ons hele verhaal onderschrijven. Een nobel streven, maar de praktijk is anders.
Henken en Ingrids Stel je nu, voor de grap, even voor hoe je denkt dat zo’n NIMBY-ijkpersoon eruit zou zien. Wit, man, hetero, laagopgeleid. Dat deel van de onderlaag van de samenleving dat geen immigrant is. Hekel aan buitenlanders, houdt van plofkip. Zoiets ongeveer? Juist. Maar wat nou als we, in onze afkeer van de Henken en Ingrids, tegelijk ook hele andere mensen uitsluiten dan we eigenlijk denken? We gaan er gemakshalve altijd maar vanuit dat gekleurde minderheden – die qua opvattingen net zo divers zijn als er mensen zijn – onze set aan denkbeelden collectief zullen onderschrijven, maar waarom we dat denken, is mij een raadsel.
Van mensen die hier naartoe komen voor een beter leven kun je bovendien niet met goed fatsoen verwachten dat ze gaan ‘consuminderen’, of dat ze nooit meer een vliegreis gaan maken. Terwijl sommige collega’s tegen me verklaren dat ze niet meer vliegen, en zich vervolgens beklagen over het anti-immigrantensentiment in Nederland, moet ik telkens terugdenken aan de Tegenlicht aflevering ‘De mensen van nu’, dat pijnlijk laat zien wat hier zo paradoxaal aan is. Daarin zien we het stel Robert en Gabriela. Robert, witte Nederlandse man, wil laten zien hoe je met zo min mogelijk geld kunt leven en dat je een heleboel dingen niet nodig hebt. Op het lijstje van Gabriela, echter, staat: ‘open savings account for airplane tickets’. Want zij is niet van hier. Zij wil haar familie bezoeken.
Laten we de ironie even tot ons doordringen: dat misschien ook onze hekel aan racisme en populisme een witte milieubeweging oplevert. En dat is zorgelijk, voor iedereen. Niet alleen blijkt het dus niet te werken om mensen op basis van je eigen smaak in- en uit te sluiten, ook vind ik dat je dat helemaal niet zou moeten willen doen. Die getroffen laag van de samenleving mag dan mensen bevatten met denkbeelden die we verwerpelijk vinden, of wensen die slecht voor het milieu zijn. Ze mogen dan niet ons hele verhaal ondersteunen. We mogen ze daarom hypocriet vinden. Maar dat is helemaal niet relevant. Dit zijn de mensen die het hardst geraakt worden. Dit zijn de mensen om wie het daadwerkelijk gaat. Ook immigranten die elk jaar naar familie vliegen hebben het recht om hun kinderen te laten opgroeien zonder astma. Ook racisten hebben het recht om erop te kunnen vertrouwen dat wat in de supermarkt ligt op een normale manier geproduceerd is. Ook NIMBY’s verdienen klimaatverandering niet, welke kleur ze dan ook hebben. Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. En de mensen die het hardst geraakt worden, daar moeten we het hardst voor opkomen. Dat is rechtvaardigheid, en dat is waar milieu over gaat.
Dat is misschien niet zo’n comfortabele boodschap als ‘laten we de racist in onszelf aanpakken’, maar dit is wel hoe een echt democratische en rechtvaardige milieubeweging eruit zou zien. En die zou heel, heel divers zijn.
Dit artikel verscheen eerder op Down To Earth Magazine

Meer over:

opinie, leven, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 jun. 2016 - 13:21

Wat mij betreft kiepert de milieubeweging iedereen er uit die niet groen is. Voor de rest is kleur van generlei belang.

robvaniren
robvaniren8 jun. 2016 - 8:51

Laat ik eens wat konkrete feiten toevoegen. Laat de miljeubeweging zich eens de discrepantie realiseren tussen een beter inkomen voor de armen en minder lawaai/vervuiling etc. Vervolgens, hoe de werklozen tegen de werkenden worden uitgespeeld door de aanhangers van de ec. groei, zoals Kalshoven in d e Volkskrant. De enige konklusie voor mij is: verdeel het werk evenredig, gun iedereen een waardig inkomen (wel gerelateerd aan de inspanning), maar hou wel de grenzen dicht, en behandel vluchtelingen als gasten, die ooit terug moeten, opdat ze niet gebruikt kunnen worden, ze tegen autochtone arbeiders uit te spelen.. Start een tribunaal tegen wapenhandelaren (als er iets haat en verderf zaait, zijn het wel bommen) .Verder/voorlopig, zal ik nu ik de kans heb, verhuizen naar het Nederland dat een stuk leger (en dus witter) is, en vaak naar landen vliegen waar het nog natuurlijk, stil en leeg is, en dus vriendelijk, Thailand b.v. Wil je dat tegen gaan, maak dan de vliegprijzen milieuafhankelijk belast.

Okke2
Okke28 jun. 2016 - 8:11

@Annemarie, die gekleurde medemensen aan de onderkant van de samenleving zitten te springen om leuke functies! Wanneer geef je je baan aan een meer divers persoon? and 'put your spreekwoordelijke money waar je spreekwoordelijke mouth is'?

joan2
joan27 jun. 2016 - 19:01

Ik hoop dat mensen inzien, dat streven naar diversiteit in kleur racistisch is. Net als streven naar unanimiteit in kleur, alleen mensen die zich druk maken om kleur houden zich hier mee bezig. Als ik witte en een zwarte zie met dezelfde mening vind ik dat geen diversiteit. Als ik twee zwarten zie met een verschillende mening vind ik dat wel diversiteit. Ziet u het verschil ik beoordeel mensen op ideeën en gedachtes omdat kleur voor mij irrelevant is. Maar ja, identiteitspolitiek is uiterst effectief en daar komen de milieubewegingen nu ook achter. Het zelfde zien we in het Feminisme, Humanisme en Atheism.

2 Reacties
Sardar2
Sardar28 jun. 2016 - 13:11

@ joan, 7 juni 2016 at 21:01 [Als ik witte en een zwarte zie met dezelfde mening vind ik dat geen diversiteit. Als ik twee zwarten zie met een verschillende mening vind ik dat wel diversiteit. Ziet u het verschil ik beoordeel mensen op ideeën en gedachtes omdat kleur voor mij irrelevant is.] En als een mening zegt een of meer meningen onder zwarten telt niet, wat telt de zwartheid van al die meningen zijn, dan heb je geen pot om op te staan. Wat jij zich voorstelt is van een maatschappij die benadering op basis van kleur niet toelaat en de kleur ook praktisch nergens toedoet. We zijn nog niet er! Tot die tijd kunnen we hooguit genoegen nemen met plaatsen van de gekleurde mening tegen over zwart-wit denken!

joan2
joan29 jun. 2016 - 12:10

@ Bidar Je bent dus voor etnisch profileren bij de milieubeweging?

Mark Gh
Mark Gh7 jun. 2016 - 16:40

Misschien moet je jezelf een paar quota opleggen. Geen blanke leden van de elite meer, maar gekleurde mensen, mensen uit de midden- en onderklasse etc. Of gaat dat te ver?

David Ekci
David Ekci7 jun. 2016 - 15:04

Dat weet ik wel Want die hele milieubeweging is een club die vanuit een bepaalde gedachte of groene filosofie van duurzaamheid niets anders is dan een beweging om het westerse witte blanke imperialisme uit het koloniaal verleden hiermee te vervangen wat dus wat sociaal meer aanvaardbaar lijkt. Ik ben blij dat gekleurde mensen zoals dat zo heet, daar niet zo massaal achteraan hollen als een kudde witte schapen over de dam.

Damaru2
Damaru27 jun. 2016 - 14:21

Het kan niet zo zijn dat sommigen, vanuit een bepaalde achtergrond, opvoeiding, geloof of wat dan ook gwn meer of minder intresse heeft in bepaalde zaken?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon7 jun. 2016 - 12:16

Schokkend hoe dat vermaledijde (met dank aan Herman Brusselmans voor een ware revival van dit prachtige woord) racisme is doorgesijpeld in alle krochten van onze samenleving. Zelfs veelal linksige milieuclubs zijn hier niet van gevrijwaard. De auteur stipt zijdelings aan dat immigratie ook milieu-effecten met zich meebrengt. Maar ik hoor milieubewegingen nooit over de ecologische effecten van grootschalige immigratie op de lange termijn. Zoals een grotere ecologische voetafdruk door o.a. toename consumptie, extra verbruik fossiele brandstoffen, gevolgen voor milieu van bouwen extra woningen etc.

1 Reactie
cockpol
cockpol7 jun. 2016 - 21:50

juist Gadfly, die vaag stelde ik me ook. Waarom niet denken over een goede en vriendelijke economie met een verouderende bevolking, waarom niet nadenken over een goede en vriendelijke economie in een minder bevolkt land.

voxpopuli2
voxpopuli27 jun. 2016 - 11:23

Luchtfietserij is nu eenmaal een witte aangelegenheid. Zwarte milieuactivisten strijden in nigeria voor het behoud van hun natuur

Sardar2
Sardar27 jun. 2016 - 11:04

“Hoe je de milieubeweging écht diverser krijgt” Beste Annemarie Opmeer vraag feministen hoe ze hebben feminisme diverser gekregen en of ze hebben het wel gekregen! Als het je niet lukt, vraag links hoe ze de linkse politiek diverser hebben gekregen met mannen en vrouwen, met witten en zwarten, met milieu en antiracisme etc. En als dat nog niet lukt, stap even naar een paar hoogopgeleide migranten, die vinden waar migranten economisch elke dag moeten bloeden met zijn (bijna) allen, het milieu een luxe bezigheid is van blanke bobo’s. Als je kan een antwoord vinden op de vraag hoe men en in welke context kan solidariteit opkweken, krijg je een dikke verdiende antwoord op je vraag. Maar het is wel te bereiken! Omdat milieuproblematiek geen hoogopgeleiden issue is maar van directe leefomgeving van elke “burger”.

3 Reacties
Minoes2
Minoes27 jun. 2016 - 13:49

Bidar en jij denkt dat alleen migranten moeten bloeden? Je slaat zo hier en daar wel door volgens mij. Ik vind dit sowieso een tendentieus stuk met teveel aannames. Zoals dat wanneer mensen zich niet aansluiten bij een mulieuvereniging zij niets ophebben met het milieu en/of daar geen interesse voor hebben, zich geen zorgen maken. Dat heeft ook niets met kleur te maken. Het is wel zo dat de maatregelen die vaak bedacht worden door die milieuvereniging veel te erg neerslaan op mensen aan de onderkant omdat die A. het niet kunnen betalen ( denk aan verhoging energiebelastingen wat ook nu weer gebeurd is) B. het duurder maken van vlees de voorgestelde vleestaks C. Het duur zijn van alternatieven en biologische voeding etc.,.etc..etc... Daar wordt gewoon niet bij stilgestaan door mensen die met gemak die voorzieningen kunnen blijven betalen en er vaak ook nog niet eens zoveel voor doen. Die laagste inkomens eten n.b. al amper nog vlees omdat het te duur is. Bezuinigen juist al op energie omdat het onbetaalbaar is. Ze verbruiken al minder omdat ze in kleinere huizen wonen etc..etc.. Zij zijn niet de grootverbruikers! Er zijn gewoon teveel ivoren torens in Nederland....die zover verwijderd liggen van de werkelijkheid dat ze die niet meer zien. Er is teveel egocentrisch denken. Ik als uitgangspunt van het universum. Bovendien zien ze Samsom als heel slecht voorbeeld t.a..v. teveel gebakken lucht. En ga zo maar door. Sommige mensen hebben wel andere problemen aan hun hoofd.

Minoes2
Minoes27 jun. 2016 - 13:50

Om nog maar niet te spreken over het maken van verre vliegreizen.

Sardar2
Sardar27 jun. 2016 - 15:29

@ Minoes, 7 juni 2016 at 15:49 [denkt dat alleen migranten moeten bloeden?] Nee! De insteek van diversiteit heeft met migranten te maken, vandaar begin ik met migranten. Als milieubeweging kan goed opschieten met links, is al grote stap in die richting, voor migrant of lage kant van samenleving. Verder hecht ik niet veel belang aan milieubeweging als een politieke beweging. Ik zie milieubeweging vooral een burgerbeweging die direct in contact met burgers dient te staan en liever eigen agenda kunnen binden aan leefomgeving van burgers. Dan hoeft men niet het over migrant of autochtoon, arm of rijk en hoog of laagopgeleid hebben maar bewoners van gebonden lokaal.

TheHun
TheHun7 jun. 2016 - 10:53

Wat een onzin weer. Waarom zou de milieubeweging diverser moeten worden? Is dat beter voor het milieu? Kijk, bij bijvoorbeeld de politie of de politiek kan ik me voorstellen dat het gewenst is dat je een dwarsdoorsnede van de samenleving hebt. De redenen daarvoor hoef ik niet uit te leggen neem ik aan? De hele discussie over racisme, discriminatie en diversiteit begint op deze manier belachelijke vormen aan te nemen. En dat is nu juist iets wat we niet kunnen gebruiken bij zo'n serieus onderwerp. Hou hier dus mee op.

Moeder Pietje
Moeder Pietje7 jun. 2016 - 10:47

"Laat ik eerst zelf maar eens een open deur intrappen, die vreemd genoeg in het vorige betoog nog niet voorbijgekomen is: welke mensen zijn het die doorgaans niet kunnen wegrennen van een vervuild milieu? Juist, de onderlaag van je samenleving, die voor een deel bestaat uit migranten en minderheden. Als jij dat bent, in Nederland, dan woon je in dat gezellige ongeïsoleerde huis naast de snelweg." Een deel ja, opmerkelijk dat dit er even fijntjes tussen geplaatst wordt. Ik woon zelf in Blijdorp-Rotterdam wat enerzijds erg groen oogt maar ook een plek waar je met gemak ingeklemd zit door wegen die landelijk bekend staan als veel fijnstof producerend door het vele verkeer. Iets wat natuurlijk nog niet gold voor eerdere generaties die hier zeg maar in de jaren 30 of 50 neerstreken. De wijk verjongt zich de afgelopen 20 jaar , de oorspronkelijke bewoners die in de jaren 30 en daarna als jonge mensen hier kwamen wonen, sterven uit. Ze worden vervangen door mensen die vaak een huis kunnen kopen en dat renoveren, dat klopt nog wel. Maar aan die wegen kunnen ze niets aan doen. Maar ze blijven meestal niet lang(slecht voor de sociale cohesie dat verschijnsel) want zodra er kids komen verhuizen ze door naar Lansingerland, iets buiten de stad, waar het nog groener is. Toch ken ik nog veel huurders van verschillende leeftijdsklassen hier, niet bij machte een huis te kopen of veel te investeren in een huurhuis(...)dus leven nog steeds in een ongeisoleerd slecht verwarmd huis. Niet in staat tot sociale mobiliteit zien ze om hen heen massa's jonge mensen van in de 20 arriveren die nu al een huis kunnen kopen(blijkbaar), het huis gelijk pimpen en updaten waar zij maar in die "ouwe zooi" met een relatief hoge huur blijven steken. maar ze zijn blank dus ach, who cares?

Albert Einstein
Albert Einstein7 jun. 2016 - 10:38

De milieubeweging is ontstaan doordat men in linkse kringen bezorgd was dat Nederland door verregaande industrialisering vooral heel lelijk zou worden. Die bezorgdheid over het LELIJK worden van Nederland is strikt genomen ook een vorm van patriottisme. Het spreekt vanzelf dat zoiets bij de nieuwkomers wat minder leeft. Bovendien wordt de natuur ook enigszins bedreigd door de voor immigranten noodzakelijke nieuwbouw. Ik kan me best voorstellen dat dit alles binnen de milieubeweging tot diskussies leidt. Zoals dat ook het geval was bij de "club van 10 miljoen", een milieubewuste linkse organisatie, die zich (ten behoeve van de natuur) inzette voor verlaging van ons inwonertal, en om voorspelbare redenen omstreden is geworden, en zelfs voor rechts-extremistisch is uitgemaakt! Het kan verkeren.

omaoeverloos
omaoeverloos7 jun. 2016 - 10:01

Het probleem is dat het milieu de meesten inderdaan geen bal scheelt, de natuur gaat ze echter wel aan het hart. Sinds enkele decennia zie je echter dat de milieubeweging hier steeds vaker maatregelen eist die schadelijk zijn voor de natuur. De oplossing zou zijn om weer gezamenlijk de schouders eronder te zetten en beter naar elkaar te luisteren en elkaars belangen af te wegen.

Okke2
Okke27 jun. 2016 - 9:57

Diversiteit introduceren in de milieubeweging lijkt is een nobel streven van deze persoon. Haar eigein functie opgeven en weggeven aan een minderheid of migrant aan de onderkant van de samenleving lijkt me een goede manier om die gewenste diversiteit te introduceren. Stel je voor een kansarme migrant als hoofdredacteur! Een minder comfortabel verhaal dan je denkt.

Piet de Geus
Piet de Geus7 jun. 2016 - 9:55

"kapotgenegeerde aboriginals op de teerzanden in Canada" Wat hebben die Australiërs daar ook te zoeken met hun didgeridoo?

1 Reactie
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon8 jun. 2016 - 9:56

Alert! Ik had hier overheen gelezen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jun. 2016 - 9:24

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus7 jun. 2016 - 9:59

"Verder vooral blanke vrouwtjes van middelbare leeftijd." En natuurlijk seksistische blanke mannetjes die amper een kop groter zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus7 jun. 2016 - 11:54

"Opvallend genoeg zijn het bij een optreden van een multicultiband uit Afrikaans land X voornamelijk toch de middelbare vrouwen die interesse hebben." Net als op de stranden langs de Afrikaanse westkust bedoel je? Mogelijk. Het is me alleen nooit opgevallen dat ze allemaal klein van stuk zijn en met een verkleinwoord benoemd moeten worden. Integendeel eigenlijk.

cockpol
cockpol7 jun. 2016 - 21:59

Zou het misschien iets te maken hebben met het gegeven dat "gutmensch" zijn voornamelijk een witte hobby is?

DaanOuwens
DaanOuwens7 jun. 2016 - 9:22

Aangezien de PVV ook een heel helder milieu standpunt heeft is dit een geheel overbodige inspanning. Het standpunt is dat er geen sprake is van milieu problemen en dat het milieu een linkse HOAX is. Met deze constatering kan je gelijk de hele discussie beëindigen. De PVV gaat pas nadenken over het milieu als de helft van Nederland onder water staat. Ik snap echter de hele gedachtegang van de schrijfster niet. Is zij zo druk met gelijk gestemden dat zij niet ziet waar haar tegenstanders zitten en wat ze denken? Heeft deze milieubeweging mevrouw wel eens gesproken met een laag opgeleide allochtoon? Die mensen proberen allemaal zo goed mogelijk te overleven hier. Die mensen zijn pas bereid in actie te komen als zij direct bedreigd worden. Zoals elders op de wereld dezelfde afweging wordt gemaakt. Daar komen mensen ook pas in actie als het gif over de drempel naar binnen loopt. Ik denk dat de wereld mensen nodig heeft die voluit gaan voor idealen. Dat deze mensen de wereld zullen redden en ik ben ze daar echt dankbaar voor. Maar die naïviteit die blijkbaar daar onlosmakelijk bij hoort vind ik soms zo vermoeiend.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein7 jun. 2016 - 10:26

De PVV strijdt impliciet voor het milieu, door ervoor te zorgen dat Nederland niet helemaal volgeplempt hoeft te worden met huizen en wegen voor de nieuwkomers.

Neill Page
Neill Page7 jun. 2016 - 9:10

Haar omschrijving van NIMBYs klopt van geen kant. NIMBYs zijn vaak juist hoogopgeleid, denk aan yuppen. Mensen die opgegroeid zijn in Alphen ad Rijn, tijdens hun studie naar Amsterdam verhuizen en na hun studie daar een huis kopen om vervolgens overal tegen te gaan protesteren. Te veel overlast van toerisme, te veel geluidsoverlast van een festival etc. De schrijfster komt bij mij over als een enorme snob en nogal wereldvreemd.

Acid Prune
Acid Prune7 jun. 2016 - 9:09

milieuvriendelijkheid is een luxe die veel mensen in deze neoliberale maatschappij zich niet langer kunnen veroorloven . laat de milieupartij groenlinks nu uitermate neoliberaal zijn en de partij van de dieren steeds pleiten voor prijsverhogingen op produkten die juist armere mensen kopen omdat ze nu eenmaal goedkoop zijn . wil je iets voor het milieu doen dan doe je dat niet door te belasten maar door het systeem aan te pakken dat dringt bij de milieuhobbyisten niet echt door. daar woon je dan in je ecohuis met je zuinige auto en dan maar vingerwijzen naar die arme sukkelaars die op hun krotfietsje van plofkopaanbieding naar de volgende kiloknaller gaan . je kunt geen neoliberaal zijn en tevens voor het milieu zijn derhalve kun je stellen dat GroenLinks deel van het probleem is en niet deel van de oplossing .

1 Reactie
robvaniren
robvaniren8 jun. 2016 - 8:38

"Wil je iets voor het milieu doen dan doe je dat niet door te belasten maar door het systeem aan te pakken " Acid Prune gaat bij deze het systeem aanpakken, om te beginnen door hier uit te leggen welk systeem hij daarvoor in d e plaats wil. en dan graag konkreet, en geen ideologische bespiegelingen. Wetten, of juist anarchie, vertaald in praktische politiek dus. ik ben benieuwd.