Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Instagram vrouwelijkheid bepaalt

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
43679439145_1eb09ee16c_c

© cc-foto: Marco Verch

Objectivering in een miljardenindustrie
Tegenwoordig is ons lichaam ons eigen project waar we naar hartenlust aan kunnen werken. Het is geen natuurlijk gegeven meer, maar iets wat we kunnen bijschaven voor de gewenste situatie door middel van allerlei keuzes en opties. We kunnen zijn wie we willen zijn en lukt het je niet? …eigen verantwoordelijkheid. Het doel is echter vaak oppervlakkig. We willen altijd beter, ook qua uiterlijk: Bij voorkeur blijven we er jong uitzien en skippen we de rimpeltjes. Vrouwen willen ronde heupen en mooi gevormde lippen. We zijn actief bezig met dit projectje waarin gendernormen een belangrijke rol spelen. De markt speelt hier slim op in. Verschillende merken en producten strijden om ons geld door de mooiste beloftes te doen over wat we allemaal zouden kunnen zijn. Zeker voor vrouwen vliegen reclames van make-up, shampoo, crèmepjes en andere schoonheidsproducten je om de oren. Merken concurreren om geld te verdienen aan onze lichamen en aan de wens om er mooi uit te zien.
En wil je graag weten hoe het is om een succesvolle mooie vrouw te zijn? Check Instagram. Hier zit namelijk de miljardenindustrie achter van merken en influencers, de beroemdheden in dit verhaal. Zij promoten het ene na het andere product waarbij hun lichamen cruciaal zijn. Zij promoten de schoonheid waar iedereen naar op zoek is. Mooie ronde billen, de nieuwste kleding, en andere glamour moeten je lokken om een product te kopen. Het lichaam is net even wat extra reclame. We zouden kunnen spreken van een nieuwe manier van geseksualiseerde arbeid.
Maar naast het verdienen van geld, creëren deze vrouwen nieuwe normen en waarden voor wat het tegenwoordig is om een vrouw te zijn. Normen en waarden die opgepikt worden door de miljoenen volgers die elke dag nieuwe content voor hun neus krijgen van de influencers die zij volgen. Dit betekend vaak: een jong, wit, sexy en dun (en lekker hetero-normatief) lichaam. En dit is problematisch. Want in deze wereld wordt een specifieke vrouwelijkheid vaker geprezen dan anderen en uit onderzoek blijkt dat sexy foto’s beduidend meer likes krijgen. Maar Instagram geeft geen beeld van hoe vrouwen zelf seksueel willen zijn, alleen een representatie van hoe vrouwen zichzelf seksueel presenteren. Het zegt dus maar weinig over de vrouwen zelf. Maar goed, sex sells , toch?
Echter kunnen veel (jong)volwassenen deze geseksualiseerde inhoud makkelijker wegklikken dan jonge meiden. En laat deze jonge meiden nou net even een groot publiek zijn voor Instagram en andere sociale media. De boodschap dat sexy zijn en objectivering loont, komt dus ook bij hen aan. En zoals Simone de Beauvoir zei: “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt er een”, kunnen wij zeggen dat de maatschappij, en zo ook Instagram, een aardige vinger in de pap heeft in hoe deze meiden opgroeien.
Een duidelijk voorbeeld uit mijn eigen onderzoek illustreert de geseksualiseerde beeldvorming omtrent vrouwen. Ik vroeg een groep meiden tussen de 12 en 14 jaar een vrouw te tekenen en de resultaten waren duidelijk. Alle meiden tekenden dezelfde soort vrouw. Een vrouwelijke vrouw, met een jurk of rok aan, lange wimpers, rode of roze lippen, een dunne taille en duidelijk een wat grotere buste en bredere heupen. Het waren stuk voor stuk prachtige vrouwen die zo in een reclame van Maybelline of Gucci hadden kunnen verschijnen. Echter was de groep die aan het tekenen was juist divers in hun karakter en ook uiterlijke verschijning. Een vrouw zijn is meer.
Het lichaam is een product geworden en dit vormt onze ideeën over vrouwelijkheid op een stereotype manier. Een kritische houding is daarom enorm belangrijk. Gelukkig zijn er online ook andere bewegingen gaande op Instagram en kan elke gebruiker van het platform kiezen wie ze willen volgen. De body positivity movement is hier een mooi voorbeeld van. Wel moeten we ook bij dit soort bewegingen nagaan hoe inclusief ze werkelijk zijn. Ondanks nieuwe en meer diverse geluiden lijken we nog altijd niet op te kunnen tegen de algoritmes van de online wereld en de seksualisering die telkens meer gewoon lijkt te worden op Instagram. Daarom kijken we vandaag de dag nog steeds tegen de mainstream-influencers aan op de ‘explore page’ die bekendheid hebben verworven door hun sexy bikini foto’s.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

animo69
animo6923 nov. 2020 - 22:55

Samengevat: vrouwen seksualiseren zichzelf, verdienen daar tonnen aan en dat is Heel Erg want mannelijke objectivering en dus hún schuld, hun schuld, hun grote schuld. Oké dan. Leg dan eens uit waarom de succesvolste slogan ooit – 'Omdat je het waard bent' – uitsluitend op vrouwen is gericht. En helemaal niet werkt op op mannen. Zoals een voormalig kopstuk van de grootste feministische organisatie ter wereld – de Amerikaanse National Organization for Women – het ooit zei: 'Women are human beings. Men are human doings.' Geeft te denken, toch?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2020 - 9:40

En de mannen zijn aardig op weg! Verkoopt goed!

Visionair NL
Visionair NL22 nov. 2020 - 14:27

Uit statistieken blijkt dat zowel jonge vrouwen als jonge mannen psychisch in de knel komen. https://www.newportacademy.com/resources/mental-health/teen-mental-disorders/ Deze problemen waren er vijftig jaar geleden niet.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2020 - 9:39

Ik kina me er alles bij voorstellen.

Sailor2
Sailor222 nov. 2020 - 10:14

Als je Amerikaanse sociale media gebruikt importeer je dus ook preutsheid, een achterlijke kijk op de vrouw en niet te vergeten anti-abortis propaganda.

1 Reactie
adriek
adriek24 nov. 2020 - 15:17

Niet zo negatief doen. Amerika is het beloofde land. Gelijke kansen voor iedereen, een fantastische democratie, vredelievende mensen die elkaar door dik en door dun helpen, het beste onderwijs, de beste voeding, de gezondste bevolking... toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2020 - 6:35

Als we nu eens beginnen met gewoon Nederlands te accepteren kunnen we misschien ook weer gewoon vrouwen respecteren zoals ze zijn. Het is niet te lezen! Even wat ik zie als ik gewoon maar eens een avondje TV kijk, een grote eenheidsworst. Ik kan er niet meer van maken. Allemaal een perfect zelfde gebit, geen tandje staat er meer scheef of is verkleurd etc..etc.. Voor het overige; ze komen er zelf wel achter, ik zie veel kennis, de opleiding hebben ze wel gehad maar vermengd met veel persoonlijke leegheid.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 nov. 2020 - 19:28

Persoonlijk vind ik instagram ook wel echt bagger. Het is voornamelijk een platform van vrouwen die andere vrouwen jaloers maken door een complete fake-lifestyle te promoten. Een heel groot deel van die influencers is helemaal niet zo succesvol. Het is simpelweg hun job om succesvol te lijken en tegelijkertijd producten te promoten.

2 Reacties
Westen2
Westen221 nov. 2020 - 23:04

Die onderlinge jaloezie is zeker aanwezig en ook niet gering maar mijn dochter vertelde dat dat niet het grootste probleem is. "Het is er nu eenmaal, vrouwen kennen een zekere mate van jaloezie die mannen nauwelijks begrijpen maar Instagram is ook een platform van ideeën en gelijkgestemden. Dus ja, onderlinge haat maar ook flink veel feestelijke herkenningen. (Als ik mijn dochter moet geloven).

adriek
adriek24 nov. 2020 - 15:19

"... vrouwen die andere vrouwen jaloers maken door een complete fake-lifestyle ..." Vroeger hadden we daar tv soaps zoals Dallas en Dynasty voor ...

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 nov. 2020 - 16:59

Op een gegeven moment is er niet meer tegen aan te smeren. Op internet heb je voorbeelden van rubrieken als -de schoonheden van toen, anno nu-. En daar zie je wat je naast istagram ook zou moet nabladeren, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar je je als tiener mee bezig houdt. En dat is begrijpelijk. Want dat gaat gewoon vanzelf.

Zwerfstein
Zwerfstein21 nov. 2020 - 16:04

Geld ook steeds meer voor mannen. Mark Rutte is bijvoorbeeld een echte 'fitboy' en Hugo de Jonge ook. En neem zo'n Arie Boomsma, die heeft ook best een grote invloed met z'n lichaamscultus. Een beetje overgewicht en je bent al 'verdacht'. Er is een longchirurg van het UMC Groningen die regelmatig in talkshows verschijnt, zijn boodschap is nog net niet dat hij een hekel heeft aan dikke mensen, maar ver zit het er niet vanaf. Of zorgverzekeraars hameren ook extreem op slankheid bij vrouwen én mannen.

3 Reacties
Robert Follon
Robert Follon21 nov. 2020 - 18:10

Heb je heimwee naar Hilbrand Nawijn of Jan Kees de Jager?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 nov. 2020 - 19:28

@Robert, Je moet voor de grap Jan Kees de Jager eens googlen. Je herkent hem niet meer terug.

Aart van de aap
Aart van de aap22 nov. 2020 - 11:27

Ik weet niet eens wie dat is, Jan Kees de jager ik hou me niet bezig met parlementaire politiek haha. Ik weet niet eens hoe die mensen heten allemaal

Aart van de aap
Aart van de aap21 nov. 2020 - 15:35

Maar uhmmm Als je problemen met instagram hebt, om wat voor reden dan ook. Je hoeft toch geen instagram. Dan sluit je het toch gewoon af Ik snap het punt niet zo. Ik weet, die komt heel libertarisch/kapitalistisch over, maar zo denk ik er wel over. Over dit soort zaken. Negeer het dan, als je het niets vind.

2 Reacties
adriek
adriek24 nov. 2020 - 15:22

Dat je het punt niet snapt is wel duidelijk. Het gaat er niet om of jij of ik een instagram account hebben, dat verandert namelijk niets aan het punt dat deze 'sociale media' onze maatschappij heel erg beinvloeden, en (understatement) niet altijd ten goede.

Aart van de aap
Aart van de aap25 nov. 2020 - 13:52

Ja, ik weet niet Eirda Jonge meiden showen hun lichaam op instagram. En dan ? Wat wil je doen dan ? De politie bellen ? Als je een mooi lichaam hebt, mag je daar toch trots op zijn.

Fredje3
Fredje321 nov. 2020 - 14:28

Het ligt eraan wat je zoekt. Mijn vrouw doet veel aan handwerken en zij wordt geconfronteerd met die zaken. Overigens, die schoonheidseisen leggen de desbetreffende vrouwen zichzelf op. Meeste mannen reageren met afschuw op vrouwen met onnatuurlijke vormen. Dus daar ligt het niet aan. Misschien dat die vrouwen gewoon een keer euh... normaal moeten doen? Niemand vraagt om opgezwollen vissenlippen of cup FF of een achterwerk waar je een vrachtwagen in kan parkeren (excuses voor de beeldvorming). Echter instagram laat zien waar je om vraagt. Vraag je om LHBT achtige interesses, dan zal je die later ook ongevraagd zien. Dus als u geen gesexualiseerde (hetero) zaken wilt zien, zoek daar dan ook niet naar. Ik bekijk veel zaken wat met motorrijden te maken heeft en zie veel dingen. Alles wat gesexualiseerd is, doe ik niets mee. Ik weet niet hoe dit zit met Instagram, want dat gebruik ik bijna nooit, maar bij Facebook rapporteer ik alles wat ik niet leuk vind en krijg ik daar ook steeds minder van te zien.

GoudenBergen
GoudenBergen21 nov. 2020 - 13:13

Deze problematiek heeft weinig te maken met de sociale media maar is al zo oud als de wereld. Veel mensen en met name jongeren zijn onzeker en gevoelig voor wat andere mensen van hen vinden. Elke cultuur heeft bovendien schoonheidsidealen waar mensen aan moeten/willen voldoen. Daar spelen cosmetica- en mode-industrie handig op in. Maar ook schoonheidsspecialisten, kapsters, modeontwerpers, plastisch chirurgen en diëetgoeroe's verdienen er een goede boterham aan. Dat was al zo in het oude Egypte, dat is nu nog steeds zo. La condition humaine. "De body positivity movement is hier een mooi voorbeeld van. Wel moeten we ook bij dit soort bewegingen nagaan hoe inclusief ze werkelijk zijn." Als het ene inclusiviteitsprobleem opgelost is, verschijnt het volgende alweer aan de horizon.

1 Reactie
Westen2
Westen221 nov. 2020 - 22:35

Ik deel je mening. Social media heeft een en ander wel versneld. In mijn jeugd speelde dit ook maar de dynamiek is echt flink toegenomen.

P Haan
P Haan21 nov. 2020 - 13:10

Check Instagram. Nou, nee.