Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Hoe ik door Max Verstappen, Damon Hill en Michael Schumacher ben gaan houden van de Formule 1 als pure poëzie

  •  
05-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1233 keer bekeken
  •  
51633394347_d279734b17_k

© cc-foto: Joe McGowan

Met twee andere zestienjarigen bezocht ik in de herfst van 1997 de Speed & Design-beurs. De Utrechtse Jaarbeurshallen stonden vol snelle auto’s en motoren, maar eigenlijk kwamen we alleen voor Jos Verstappen. Sinds Jos’ Formule 1-debuut in 1994 waren we fan, en geen mooiweerfans, want in de loopbaan van Verstappen senior was het altijd herfst. Meestal kachelde hij in een beroerde auto rond de twaalfde plek, zich afvragend of het noodlijdende team waarvoor hij reed financieel het einde van het seizoen zou halen.

Tot onze teleurstelling kregen we Jos die middag niet te zien, ik geloof dat zijn vliegtuig vertraging had. Misschien bleef hij ook gewoon stiekem thuis om de twee maanden oude baby Max te knuffelen. Gelukkig kregen we wel een handtekening van de Ierse Ferrari-coureur Eddie Irvine, die twee jaar later nog bijna wereldkampioen werd. In 2000 begon Irvines teamgenoot, de Duitser Michael Schumacher, aan een lange zegetocht. Vijf keer achter elkaar won hij het kampioenschap, hierdoor werd de Formule 1 ietwat saai.

Tussen 2002 en 2015 volgde ik de hoogste autosportklasse minder intensief. Degelijke rijders zoals Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel volgden ‘Schumi’ op als wereldkampioen, er was gewoon minder spektakel dan in 1994, toen de Duitser in zijn Benetton-Ford op het scherpst van de snede met de Brit Damon Hill om de titel streed. Halverwege de laatste race van het seizoen verzilverde Schumacher zijn voorsprong in het klassement door hard te botsen met Hill. Beide coureurs vielen uit, in de garagebox van Benetton begon het feest.

Ik was als Formule 1-volger te veel verwend tijdens mijn eerste jaar. Hoewel ik aanvankelijk keek vanwege ‘Ons Jos’, zoals Verstappen in zijn thuisprovincie Limburg werd genoemd, transformeerde ik dankzij het door Hill en Schumacher geboden vuurwerk in een liefhebber van de sport. Mens en techniek op gevaarlijk hoge snelheid in gevecht met elkaar, ik zou het twintigste-eeuwse poëzie hebben genoemd wanneer ik destijds – zijnde een eenvoudige havist – zulke parmantige omschrijvingen kende. 

Na het Formule 1-debuut van Max Verstappen, begin 2015, voelde ik me oud. Als drieëndertigjarige kon ik ‘Ik heb zijn vader nog zien rijden’ zeggen, een zin die je met bejaarden associeert. Verstappen junior liet opwindend race-werk zien, in mijn ogen combineerde hij het legendarische ruimtelijk inzicht van Ayrton Senna met de nietsontziende winnaarsmentaliteit van Schumacher. ‘Hij heeft gewoon gewonnen, die gek’, juichte ik inwendig bij het bericht over Max’ eerste zege. Waar ik was, vergeet ik nooit. Op Utrecht CS, na een dramatisch verlopen speeddate-middag.

De duizelingwekkende ontknoping van het seizoen 2021 in Abu Dhabi bekeken we met drie liefhebbers op de bank. Vol ongeloof zagen we Verstappen in de allerlaatste ronde Lewis Hamilton inhalen. Een Nederlandse wereldkampioen is nu eenmaal bijzonder als je je herinnert hoe tv-commentator Olav Mol het uitschreeuwde om de derde plek van Jos bij de Grand Prix van Hongarije in 1994. Voor het eerst een Nederlander op het podium, Olav dacht dat hij gek werd. Nu, bijna dertig jaar later, vierde een oranjelegioen uitbundig feest naast een racebaan in een oliestaat.

Dat Formule 1 tegenwoordig een volkssport is, vind ik grappig. Wel erger ik mij aan de manier waarop sommige Verstappen-supporters de racerij benaderen. Coureurs wagen hun leven om ons sensatie te bezorgen, dan past het niet om bijvoorbeeld Lewis Hamilton uit te joelen wanneer hij met zijn auto tegen een muur knalt. Over Hamilton gesproken: wat mij betreft ontvangen hij en Max samen een award voor ‘Beste Formule 1-seizoen ooit’. Eenmaal in de zeventig of tachtig zullen beide heren deze prijs meer koesteren dan al hun wereldtitels bij elkaar, dat weet ik zeker. 

Vooralsnog hoop ik dat Max dit jaar de Ferrari’s verslaat.

cc-foto: Joe McGowan 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Jan Wijn
Jan Wijn6 aug. 2022 - 7:47

Het meest positieve van een dergelijke onzinnige auto (sport) is of was dat er vroeger elke race wel eentje tegen een muur klapte en als een fakkel zijn einde vierden. Helaas weerhield dat anderen niet om te solliciteren als levende fakkel. Een podiumplek is alleen weggelegd voor drie van de twintig deelnemers met de meeste poen.

2 Reacties
Jozias2
Jozias26 aug. 2022 - 10:42

Kijk naar de laatste ziggo reclame. Feitelijk is elke sport terug te brengen tot het rennen achter een bal aan, het slaan tegen een bal, duel en/ of het afleggen van een afstand. En toch brengt sport een bepaalde emotie, verbinding en vermaak. Groter (en kleiner) dan dat moet je het denk ik niet maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2022 - 10:51

Het verhaal dat de Azteken een balsport hadden waarbij het verliezende team aan de goden werd geofferd wordt regelmatig doorgegeven. Vermoedellijk een "urban legend". https://www.livescience.com/65611-how-to-play-maya-ballgame.html

Radio-Head
Radio-Head6 aug. 2022 - 7:08

Mooi stuk weer, heb ook genoten van Jos, wij gingen nog net niet ten anker liggen als Jos moest rijden, en vorig seizoen was onnavolgbaar lijkt me. Maar waar ik ook van geniet, is de wielersport, en bepaalde ontwikkelingen die zich daar momenteel manifesteren. Denk dat met name Wout van Aert daar een voortrekker in is geweest. Toen hij vorig jaar ook de laatste etappe won in Parijs, stond hij daar pontificaal met z,n zoontje op het podium. De familie wordt nu steeds meer zichtbaar als onderdeel van het succes, en openlijk gewaardeerd, de Belgische Sanne Kant die haar vriendin kust na de race, Marianne Vos die naast haar ouders ook haar Vriendin bedankt tijdens de schitterende Tour des Femmes, de Deen Vinnegaerd de zijn overwinning opdraagt aan twee vrouwen, z,n dochtertje en echtgenote. Vond het ook mooi moment dat Van der Poel die niet goed in vorm was, samen met z,n sinds jaar en dag grootste rivaal Van Aert in de aanval ging om Van Aert en z,n ploeg Jumbo Visma een dienst te bewijzen, wetende dat het zijn laatste dag dit jaar in de Tour de France zou zijn, het wederzijdse respect in een soortemet vorm van rebellie, live on stage, voor het oog van miljoenen kijkers. Vanmiddag weer Skûtsjesilen op het open water bij Staveren, ook fantastisch om weer mee te mogen maken. Piter Wilkens - Oeral Thûs (over tijd, generaties, identiteit verweven met je omgeving, en strijd) https://www.youtube.com/watch?v=tsgcvpL0x40

Gio Servas
Gio Servas6 aug. 2022 - 3:12

Ik heb persoonlijk niets met de racesport, maar zie hier toch wel een aantal hele domme tegenwerpingen over o.a. het klimaat. Alsof het hier alleen maar gaat om energieslurpende bolides. Deze mensen leven nog in de jaren 50 of 60 en weten niet dat juist door de racesport en het geld wat hiermee verdient wordt enorm veel innovaties mogelijk zijn gemaakt in de autowereld waardoor auto's steeds schoner en efficienter worden. Ik denk dat zonder de autosport we lang niet zo ver zouden zijn geweest.

Sonic2
Sonic25 aug. 2022 - 22:16

De directe opvolger van Schumacher was Alonso in 2005 en 2006, maar in feite zijn Kimi en Vettel natuurlijk ook opvolgers van Schumacher. Maar dan wel verre opvolgers. Ik ben het voor de rest met de auteur eens. Formule 1 is een fantastische sport. Het is veel meer een teamsport als veel mensen denken. Elke coureur heeft een verhaal. Het verleden is roemrucht. Alleen over Senna kan je al boeken vol schrijven. En zeker sinds 2022 is het minder kapitalistisch als veel mensen denken. Het is ook niet zo enorm slecht voor het klimaat. Ik waardeer de ruimdenkendheid van de redactie dat ze een positief betoog over de F1 plaatsen. Ik kijk zelf sinds 2000, maar kijk ook races uit het verleden terug. Een mooie sport met zeer veel uiteenlopende karakters.Ik kan laatbloeiers wel waarderen. Dus Hill was ook geweldig. Graham( de vader van Damon) zou trots geweest zijn op wat zijn zoon heeft bereikt. Het blijft een mooie sport.

Mr Ed
Mr Ed5 aug. 2022 - 20:41

Ik wil ook even melden dat ik veel beter ben dan het gewone volk

Joop  den Uil
Joop den Uil5 aug. 2022 - 16:34

Ja, geweldige sport ! team werk, iedereen kan het doen, leuk voor familie uitje, geen overlast qua geluid stank en tot slot: volstrekt niet elitair ! Waarom is dit niet eerder uitgevonden ?

Piet Helmons
Piet Helmons5 aug. 2022 - 15:15

Voor alle negatieve reacties: gelukkig hoef je niet te kijken. Tegenwoordig moet je zelfs flink betalen om te mogen kijken. En formule 1 is echt topsport. De reactie snelheid van de coureurs is geweldig. Allerlei ontwikkelingen uit de formule 1 hebben zich een weg gevonden naar de automobielindustrie en hebben de auto’s van tegenwoordig veel veiliger gemaakt.

4 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman5 aug. 2022 - 20:35

Èens met alles, behalve flink betalen, gratis Sky Sport kijken via streams is nog altijd goed te doen.

Volrin
Volrin5 aug. 2022 - 20:57

"Voor alle negatieve reacties: gelukkig hoef je niet te kijken." Niet alle reacties gaan over het hoeven kijken. Ook als we niet kijken zijn er nog steeds de volgende problemen: 1. Er gaat belachelijk veel geld in om wat beter in andere dingen geïnvesteerd zou kunnen worden. 2. Het is schadelijk voor het milieu.

GeenProbleem
GeenProbleem5 aug. 2022 - 22:12

@TE '2. Het is schadelijk voor het milieu.' Je huis warm stoken is dat ook.

onyxcumulus
onyxcumulus6 aug. 2022 - 7:19

@Doomsdayshaman 5 aug. 2022 - 22:35 ""Èens met alles, behalve flink betalen, gratis Sky Sport kijken via streams is nog altijd goed te doen."" Je vergeet het woordje illegaal. Illegale streams

Ewout Pool
Ewout Pool5 aug. 2022 - 15:00

Ik besef me dat ik een minderheid op deze site ben maar kan het gevoel van de heer Taams alleen maar beamen. Formule 1 is fantastisch! Politiek, strategie, talent, persoonlijke wedijver en technisch vernuft in 1, ik vind het super. Het enige jammere vind ik dat Ferrari er zo’n potje van gemaakt heeft, waardoor RB eigenlijk beide titels al op zak heeft. Maar na de zomer is er een nieuwe strijd: Haalt Mercedes (die een rotstart dit seizoen had) Ferrari in? Blijft Binotto? Ik heb er zin in. Maar als een ander liever gras ziet groeien: ieder zijn meug.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens6 aug. 2022 - 9:02

@Ewout "ik besef me dat ik een minderheid op deze site ben" Nee hoor, de verhouding (na 23 reacties) is ongeveer fifty/fifty (sommige reacties zijn niet heel duidelijk pro of contra).

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2022 - 10:40

Verstoor ik nu de balans? Ik vind met name de kwalificatie "poëzie"volstrekt misplaatst. Deze zg sport kan wat mij betreft per omgaande worden afgeschaft.

Ranonkel2
Ranonkel25 aug. 2022 - 14:51

"Wel erger ik mij aan de manier waarop sommige Verstappen-supporters de racerij benaderen" Een groot gedeelte van de "max fans" lijken zo vanuit het voetbal over gestapt te zijn richting max vanwege zijn succes. Dit is ook de reden waarom ik spa de laatste jaar heb gemeden. Dit terwijl ik toch al ruim een decennia minstens 3 racen per jaar bezoek. Spa was er altijd 1 van en de rest wisselde. Het zelfde gaat inmiddels op voor Oostenrijk.

Greendutch
Greendutch5 aug. 2022 - 14:47

ga aub op zoek naar echte poëzie . alles wat gemotoriseerd gebeurd, dat sport genoemd wordt maar het niet is, moet gestopt worden, is niet meer van 2022 met een groeiende klimaatcrisis als dreiging over de wereld. al die energie (nodeloos) verslindende apparatuur + het feit dat men de hele tijd de hele wereld over vliegt mét wagens en andere spullen + dat daarin zo ontzettend veel geld omgaat, en dat allemaal alleen omdat testosteron behoefte heeft om ‘vermeend groots' in alle verschijningsvormen (bv. machismo, vitaliteit, viriliteit) te compenseren. zij vergeten dat oestrogeen ook veel andere kwaliteiten waardeert ;-) laat de mannen in plaats daarvan een echte sport gaan doen: turnen, atletiek, fietsen o.i.d. (ook 40 jaar geleden vond ik dit al geen sport, niet sportief en niet respectabel, hoe leuk autorijden op zich ook kan zijn)

4 Reacties
Jozias2
Jozias25 aug. 2022 - 16:18

@greendutch Ik denk dat de milieu belasting van de world tour in het wielrennen niet onderdoet voorvader f1 en dat zal voor het prof parcours in de atletiek en tennis niet anders zijn.

Olav Meijer
Olav Meijer5 aug. 2022 - 16:20

@ Greendutch: Helemaal met je eens. De term "sport" vind ik al misplaatst bij al die verspilling en vervuiling ten gevolge van het handig manoeuvreren met een mechanisch apparaat, maar de term "poëzie" werkt in dit geval op mijn lachspieren.

GeenProbleem
GeenProbleem5 aug. 2022 - 16:37

Dan kijk je toch lekker naar Heel Holland Bakt?

Ch0k3r
Ch0k3r6 aug. 2022 - 4:53

Verbied dan alle sport. Vandaag en morgen voetbalt half Nederland weer tegen elkaar, halve volksverhuizingen omdat zoon/dochter 20 kilometer verderop tegen een bal moet trappen. Tour de france; daar rijden zowat meer auto's dan fietsers in. Duizenden kilometers rijden voor niks. En men komt vanaf de halve wereld richting Frankrijk om te fietsen. Dat die volgautos in de tour tegenwoordig 1 op 20 rijden, en niet 1 op 8, dat komt door Formule 1. Formule1 is eigenlijk meer een strijd van 20 teams die elkaar middels wetenschap en technologie proberen af te troeven.

Eric Minnens
Eric Minnens5 aug. 2022 - 14:35

Onbegrijpelijk, die liefde voor de autosport. Je kunt net zo goed kijken naar een wedstrijdje grasgroeien. Allemaal grassprietjes die een uur lang hun best doen om tot het langste uit te groeien. De camera flitst van sprietje A naar sprietje B, naar sprietje Y. Je ziet bijna geen verschil, maar dat hoeft ook niet, want de presentator legt je tenslotte graag uit dat grassprietje X, met twee chlorofyl'tjes in de neus, heeft gewonnen.

1 Reactie
Ranonkel2
Ranonkel25 aug. 2022 - 14:52

Als je geen verschil wil zien zal het er voor jou ook niet zijn.

pahan
pahan5 aug. 2022 - 14:09

Over dat seizoen kan ik het alleen maar met je eens zijn. Voor mij als Hamilton fan waren de druiven zuur maar mensenkinderen, het is lang geleden dat ik zo tekeer ging voor de tv toen Verstappen zijn laatste dollemansronde winnend afsloot!

Vervatte
Vervatte5 aug. 2022 - 14:02

Ja...en?