Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Hoe HP/De Tijd journalistiek verneukt

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57732042_ea093ec1b5_b
Is 'heb je nog geneukt?' een leuke vraag?
‘Wanneer heb je voor het laatst geneukt?’ wilde HP/De Tijd hoofdredacteur Tom Kellerhuis, weten van de politicus die hij interviewde. Nou zijn we van dat blad wel wat gewend. Een voorganger van Kellerhuis, later lijsttrekker van GeenPeil (4945 stemmen), ging er immers prat op dat hij in het huisvuil van politici grabbelde in de hoop primeurs te vinden. Dit was misschien wel net zoiets, maar dan zonder vieze vingers.
‘Wanneer heb je voor het laatst geneukt?’ Ik ken de vraag alleen maar als satire uit Jiskefet of als onderdeel van het groepsproces bij de pisbakken. Het is wat Amerikanen noemen ‘locker room talk’, waarbij het niet gaat om het antwoord, maar om de bevraagde in verlegenheid te brengen. Het is de vulgaire variant van wie het eerste met z’n ogen knippert.
Kellerhuis had hem ook niet zelf bedacht maar kreeg de vraag vorig jaar aangereikt door Hokjesman Michael Schaap in een interview met hem dat maar niet op gang kwam. Die maande hem tijdens het interview eens een leuke vraag te stellen: “Heb je nog geneukt laatst? Zoiets.”
Is het een leuke vraag? Ja, leuk in de zin van Powned-leuk, de broehaha van de lach-of-ik-schiet-humor. Is het een goede vraag? Nou nee, want de kans is groot dat het antwoord, ongeacht de inhoud, een verzinsel is. Dat is niet te controleren, een probleem waar veel seksuologische enquêtes mee worstelen. Nederlanders neuken gemiddeld vier keer per maand. Dat zegt niks over de praktijk, maar over de wens.
Toch stelt Kellerhuis de vraag. Het is hem misschien om het fact free antwoord te doen, de reactie van de geïnterviewde die er op los mag verzinnen, zoals we dat al gewend zijn van Trump. Het gaat in de media steeds vaker niet meer om de waarheid, maar om de beeldvorming, of zo je wilt; de amusementswaarde.
Al kun je je zelfs afvragen of het Kellerhuis echt om een antwoord te doen was. Het is immers ook een typische ‘kijk mij eens’-vraag zoals we die kennen van tv-interviews waar de interviewer altijd belangrijker is dan de geïnterviewde. Dat was nu ook weer het geval. Veel leden van het commentariaat hadden het over de vraag, vrijwel niemand over het antwoord.
De vraag hoort ook bij een macho-cultuur. Het gaat over permanente beschikbaarheid, over prestatie, over macht. De vraag lijkt brutaal, maar wordt in de macho-praktijk makkelijker gesteld dan ‘wanneer heb je voor het laatst teder bemind?’
En dat is een beetje het probleem met de vraag, het is geen nieuwsgierigheid maar een hang naar special effects. Voor mensen die seks graag combineren met statistieken. Met journalistiek heeft het niets te maken. Maar voor de verkoopcijfers lijkt het goed. Of, zoals vaak het geval met seks, voor de fantasie daarover.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Uitgekleed
Uitgekleed7 jul. 2017 - 17:59

Het inderdaad een volledig nutteloze vraag. Alleen leuk voor de interviewer die er eigenlijk niet toe doet.

Ikkyu
Ikkyu7 jul. 2017 - 16:41

Ik heb nu eens helemaal gelezen, en ik vond het eigenlijk een perfect interview waarin het interviewer op een originele manier lukt om de persoon Baudet bloot te leggen. Baudet komt er uiteindelijk toch niet positief vanaf, het narcisme is voor ieder weldenkend mens die het interview leest meteen duidelijk.

thunderbird2
thunderbird27 jul. 2017 - 15:17

Bedankt voor de hint, was een leuk interview, en als je 'heb je nog geneukt' niet kunt plaatsen als een knipoog naar een corpsbal is een stukje als dit een aanfluiting.

Vuurrood
Vuurrood7 jul. 2017 - 13:43

HP/deTijd en journalistiek? Heb ik iets gemist?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer27 jul. 2017 - 7:16

"Is 'heb je nog geneukt?' een leuke vraag?" Dat hangt er maar helemaal van af hoe en aan wie je hem stelt. Maar even wat serieuzer, het is toch hopelijk niet de taak van de journalist om alleen "leuke" vragen te stellen?

1 Reactie
Sgt Pepper3
Sgt Pepper37 jul. 2017 - 8:49

Het is alleen een leuke vraag als je daar volmondig "Ja!" op kan antwoorden, misschien dat sommigen er daarom zoveel moeite mee hebben ;-)

Ikkyu
Ikkyu7 jul. 2017 - 6:08

Ik vond het, gezien het feit dat Baudet van zichzelf een lullo-achtige karikatuur heeft gemaakt, wel relevant en grappig. Een beetje humor mag af en toe best.

rbakels
rbakels6 jul. 2017 - 21:27

Ik wacht nog altijd op de politicus die net als de voormalige Beierse leider Franz-Josef Straus met zijn stietennek een beteuterde journalist voor een draaiende camera uutfoeterde dat hij zijn tijd niet wenste te verdoen aan een verslaggever die zo slecht was voorbereid. En toen ging het nog niet steeds over neuken. Je moet als geïnterviewde dan wel zo sterk staan dat zelfs een geharde journalist ijlings een goed heenkomen zoekt.

1 Reactie
Django3
Django37 jul. 2017 - 8:27

Kijk, uit de tijd dat er ook nog echt foute politici waren. Wat was dat een foute man zeg...

Kepler
Kepler6 jul. 2017 - 20:39

De Tijd heeft niet veel tijd meer en moet wat doen. Dit proberen dan maar. Seks verkoopt....

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi6 jul. 2017 - 18:33

Het is dat u er zelf over begint, en inderdaad, een programma als Jiskefet, 20 jaar geleden nog top of the bill als het om humor ging, en VPRO ! - zou nu niet meer uitgezonden kunnen worden wegens incorrect en in strijd met de al eerder door mij niet verwelkomde nogal overdreven en hypercorrecte 'sueing- cultuur' die met de Amerikaanse invloed hier kennelijk voet aan de grond heeft gekregen. Blijkbaar is het -terwijl het diezelfde 20 jaar geleden een voor links verachtelijk middel was (bejaarde vrouw stopt natte hond in magnetron om hem te drogen, eist en ontvangt veel geld, wát een sukkels, die Amerikanen) voor dit moment een handig middel voor wat voor politiek doel dan ook.

Rara4
Rara46 jul. 2017 - 18:15

"Of, zoals vaak het geval met seks, voor de fantasie daarover" Ik neem aan dat de auteur hier voor zichzelf spreekt.

jopiejoop
jopiejoop6 jul. 2017 - 17:36

Ooit Jack spijkerman wel eens gehoord op de radio vroeger? of Paul de Leeuw? Die nam alle mensen zwaar in de zeik, tot gehandicapten aan toe.

Piet de Geus
Piet de Geus6 jul. 2017 - 16:58

Je kunt de vraag ook lezen als een vorm van oprechte bezorgdheid: zou het niet eens tijd worden...

Henk Grijze
Henk Grijze6 jul. 2017 - 16:53

Nederland: Naar mijn overtuiging heeft veel dode bomen pers en tv journaille hun professie al verneukt als ctrl+c ctrl+v expertise. Met name een NOS of RTL zijn verneukt door hun redactionele selectie, het verzwijgen van onwelvallige waarheden en dus het framen van personen/onderwerpen. Vooral de onderwerpen immigratie/integratie, EU & (buitenand)politiek.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jul. 2017 - 17:39

? Het is niet helemáál uitgesloten dat je iets bedoelt - uitleg en bewijsvoering kunnen heilzaam werken, Henk.

Henk Grijze
Henk Grijze7 jul. 2017 - 4:06

Cliff. De media van de krantenland dat het gross van de berichten exact overneemt van de ANP, BuzzFeed en Reuters' van deze wereld. Folderkrantjes als NRC zijn gedegradeerd tot opinieblaadjes gezien de hoeveelheid columns.... Tv: Pak een stukje over de illegale immigrantenstroom met vluchtelingen. Beeldmateriaal, 9van10 keer, vrouw en kinderen pontificiaal in beeld. Realiteit? Massáál mannen van 18-35. EU? Hoe is brexit en oekraine referendum geplugd in de media? En wat was de realiteit, qua uitkomst? Trump? Of een item als Thailand? Ik herriner mij de toon nog wel dat het leger het parlement naar huis stuurde. Terwijl het thaise volk voor het grootste gedeelte, tot op de dag vandaag, blij is dat die corrupte politici naar huis zijn gestuurd en dat men even een 'reboot' doet. Zelf je oogappeltje Anne Fleur maakte onlangs met haar G40dagboek een dergelijke aantijging. En daar waar er tenminste een goed onderzoekjournalistiek is, ik noem een Argos, gaat de NPO bezuinigen... Begrijpt u dat? Nieuwsmedia is te veel: verbazen, ontmoedigend, belerend en opinie geworden. Onderschat mij maar, beste Cliff. Laat je oordeel over mijn realiteitszin maar leiden door mijn dyslectie. Ook al is tussen die twee geen causaal verband.

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi7 jul. 2017 - 6:59

@Cliff: de bedoeling van die reactie is me ook niet 100% duidelijk. Wel kan ik aangeven dat het moeilijk uitleggen en bewijs voeren is over zaken die in het geheel niet in het nieuws komen. Meteen ook het grote voordeel van censureren.

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi7 jul. 2017 - 18:10

@Henk Grijze: alsnog +1 voor de goeie voorbeelden.

Derck Walters
Derck Walters6 jul. 2017 - 16:20

Hoe krijg je het voor elkaar te menen dat mensen de hypocrisie van deze zo duidelijk selectieve verontwaardiging over onbeschofte behandeling door media niet zien? De onbeschofte behandeling met microfoon onder de neus, en regelmatig ook met draaiende camera, of door mensen met naam en toenaam live in de uitzending op te bellen is uitgevonden door de ooit rebelse linkse media met toen als excuus de bij rebellie horende vrijgevochtenheid en de anti-establishment pose. Een van de koningen op dit gebied was (en is) Paul de Leeuw die de "grappen" en de meest grove vragen die eerder alleen op het podium ten koste van derden vertoond werden door Freek de Jonge en Youp van 't Hek rechtstreeks in het gezicht van of via live-telefoonverbinding naar overrompelde mensen uitsprak. Hij kreeg een waaier aan navolgers zoals bij de Steen en Been-show Jack Spijkerman, Dolf Jansen, en Henk Westbroek, maar ook Bart de Graaff, de Jakhalzen, en nog anderen. Pas nu links zelf deel is geworden van het establishment en zijzelf tot hun verbijstering object zijn geworden van rebellen, vaak even studentikoos van oorsprong als de eerdere linkse rebellen, die niet links zijn klinkt er deze zeer selectieve verontwaardiging en wordt e.e.a. als onbeschoft betiteld.

1 Reactie
jopiejoop
jopiejoop6 jul. 2017 - 17:32

Derck Walters 6 juli 2017 at 18:20 U slaat de spijker boven op z,n kop!

Sgt Pepper3
Sgt Pepper36 jul. 2017 - 16:06

Ach ja, een ieder die FvD een podium geeft kan er van langs krijgen, zo gaat dat tegenwoordig. Nog even en ze gaan adverteerders in HP/De Tijd bellen :-)

menage
menage6 jul. 2017 - 15:08

Aangezien Baudet van het type Lullo's is is er toch een bepaalde context? Wat een ophef om niks.

Stientje2
Stientje26 jul. 2017 - 15:02

Dus.............................geen kranten of tijdschriften meer lezen als er dergelijke journalisten zijn die dit soort vulgaire vragen stellen aan een geïnterviewde. Of nog beter, deze journalist hoort niet thuis bij HP/deTijd. Dus...........weg er mee! Maar ja, ik zal wel niet met mijn tijd meegaan?

1 Reactie
Stientje2
Stientje26 jul. 2017 - 15:08

Ook weleens naar het Tv-programma van Paul de Leeuw gekeken?

Gerda rozendal
Gerda rozendal6 jul. 2017 - 15:02

De eerste, zij het indirecte, bijdrage over Baudet waarin zijn naam niet genoemd wordt. Chapeau.

Bert Vlierman
Bert Vlierman6 jul. 2017 - 14:48

Interessanter dan de vraag waarom deze jongen zo'n vraag stelt, is de vraag waardoor vrijwel alle roddeljournalistiek, waartoe ook dit akkefietje behoort, rechts is. Niet alleen in ons land met haar joods-christelijke beschaving, maar wereldwijd.

6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jul. 2017 - 16:30

Dat is inderdaad intrigerend - zou dat kunnen zijn omdat rechts van oudsher minder geeft om waarheid, bescheidenheid, geduld, nauwkeurigheid, respect, fatsoen, en medemenselijkheid? En dat het meer houdt van geld, geweld, sensatie, overweldiging, en vernederen (die dingen gaan altijd samen)? Ik denk het.

General Kenobi
General Kenobi6 jul. 2017 - 17:07

@Bert Vlierman Wereldwijd? Dus jij houd de roddelpers van de hele wereld in de gaten? Waar haal je de tijd om dat te doen vandaan?

Hamid2
Hamid26 jul. 2017 - 17:20

Och gut, jij hebt alle roddelbladen wereldwijd gelezen? Weet je dat zeker?

Bert Vlierman
Bert Vlierman6 jul. 2017 - 18:50

Kenobi, twee dingen: noem me twee linkse roddelmedia; ik heb tijd want ik lig gesubsidieerd op de bank etc.

Paul250371
Paul2503717 jul. 2017 - 1:45

@ Cliff Cavin Mooie samenvatting van rechts. Het zit wel in je omschrijving maar het Ubermensch gevoel zit ook altijd bij rechts.

Molly Sweet2
Molly Sweet27 jul. 2017 - 9:39

Roddeljournalistiek is rechts? Man, ik kom nu echt even niet meer bij van het lachen. Laat ik het zo zeggen: omdat je paranoïde bent, wil dat nog niet zeggen dat ze niet achter je aan zitten. Succes ermee!

Meta Foor3
Meta Foor36 jul. 2017 - 14:25

en dan maken wij ons druk over de speeltuinen in keulen en stockholm ? dicht bij huis is het dus erger; mijn stelling: iedereen heeft een baas (ook de paus), die de verantwoording heeft om tegen uitwassen op te treden.

Enzo2
Enzo26 jul. 2017 - 13:42

Ik vind de paar regels besteedt aan de onderhavige vraag een stuk betere journalistiek dan een compleet artikel aan deze onzin wijden.

Kees777
Kees7776 jul. 2017 - 13:12

Bij dit soort onbeleefde, niet ter zaken doende vragen kan je reacties als van Trump of van Van Gaal verwachten. Gewoon botweg het interview afkappen.