Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Hoekstra het aantal immigranten wél sterk kan terugbrengen

  •  
14-02-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2300 keer bekeken
  •  
wopkehoekstra

Als welvaart en werkgelegenheid de hoofdverantwoordelijken zijn voor de “aanzuigende werking”, dan moet je die aanpakken. 

Als er tegenwoordig een microfoon of een camera in de buurt komt, begint Wopke Hoekstra meteen te tarpen (zoek de betekenis hiervan zelf op in het Smibanese Woordenboek) over een hek rond Europa. Het CDA heeft namelijk het idee dat een hoop rechtse kiezers als de dood zijn voor mensen in hun eigen straat die er qua huidskleur niet zo uitzien als zij zelf. Die kunnen zo misschien binnenboord worden gehouden.

Het hek komt er niet, zo besloten de EU-lidstaten afgelopen vrijdag. Wel meer wachttorens en patrouilles. “Hek” klinkt namelijk eng. Ouderen herinneren zich nog het ijzeren gordijn dat tot pakweg 1989 Europa doorsneed. Dát was pas een hek. En daar hielden de westerse politici dan vrome praatjes over. Was vrij reizen geen mensenrecht? Moest dat ijzeren gordijn niet doorbroken worden? Ze plaatsten dat punt hoog op de agenda van het Helsinki-overleg waar oost en west elkaar met enige regelmaat ontmoetten.

Niettemin blijft Wopke Hoekstra dooremmeren over zijn hek. Tegelijkertijd hamert hij op het verdrag van Dublin. Volgens dat verdrag moeten vluchtelingen asiel aanvragen in het eerste EU-land dat zij betreden. Dat is een buitengewoon oneerlijke regeling. De grenslanden van de EU worden daarmee verantwoordelijk gesteld voor de opvang want daar arriveren de meeste asielzoekers het eerst: Spanje, Italië, Griekenland, Kroatië. Hoekstra wil asielzoekers die ‘doorlopen’ naar Nederland het liefst terugsturen naar het eerste EU-land van aankomst. Wij noemden dat thuis vroeger ‘afschuiven’.

Nu we toch bezig zijn, zullen we het eens over de term “aanzuigende werking” hebben. Deze onaangename woordcombinatie ligt bestorven in de mond van iedereen die de toestroom van asielzoekers wil stoppen. Elke maatregel die de lasten van asielzoekers lijkt te verlichten, ook al is het maar een klein beetje, wordt afgewezen vanwege de zogenaamde aanzuigende werking. En Nederland kan er met zijn vreselijke overbevolking echt niemand meer bij hebben.

Even de feiten: de Europese landen vormen met elkaar een eiland van welvaart, dat omringd wordt door een zee van armoede, ellende en oorlog. Geen bewapend Frontex-schip, geen hek, geen wachttoren, geen patrouille zal de migratie stoppen. Onze manier van leven, die we ook nog trots via de media aan de hele wereld laten zien, is verantwoordelijk voor de aanzuigende werking. De rest is bijzaak. Je kunt proberen wat je wilt, ze zullen blijven komen, de mensen die deel willen hebben aan onze welvaart. Elk hek kan worden opengeknipt. Misschien lukt het corrupte regeerders met goede gaven te pressen tot medewerking aan het bewaken van onze buitengrenzen maar dat zal geen zoden aan de dijk zetten. Het is niet in het belang van zuidelijke landen ons serieus te helpen met het stoppen van emigratie. Strafmaatregelen, zoals voorgesteld door de politieke soortgenoten van Hoekstra, zullen alleen maar averechts werken. We kunnen natuurlijk het belang van ontwikkelingslanden schaden door een visumstop in te stellen of de import van hun producten te bemoeilijken maar dat zal nooit opwegen tegen de schade die ze lijden als legale en illegale immigranten in Europa geen geld meer naar huis overmaken. Ook kunnen regeringen in het zuiden dan ons de schuld geven van het eigen falen zoals het Cubaanse regime al meer dan een halve eeuw doet met de economische blokkade door de Verenigde Staten.

Een of andere omhoog gevallen Leidse corpsbal die over Dublin en hekken staat te oreren, zal in dit alles geen verandering brengen. Als hij dat zelf niet beseft, is het helemaal erg. Dan kan zo iemand zeker geen bestuursfunctie worden toevertrouwd wegens al te grote wereldvreemdheid en zelfverblinding. Dat hek is nep. Het is net zo iets als gratis jajem. Het is Hadjememaar-politiek. Het is leentjebuur spelen bij de rapaillepartijen van Wilders, Eerdmans, Baudet, Van Haga en Van der Plas

Toch is het mogelijk het aantal immigranten in Nederland – van buiten en binnen de Europese Unie – sterk te verminderen. Als welvaart en werkgelegenheid de hoofdverantwoordelijken zijn voor de “aanzuigende werking”, dan moet je die aanpakken.

In een vlaag van daadkracht laat Hoekstra de verkiezingspraatjes voor de vaak achter zich. Hij brengt de volgende regeling tot stand:

Werkgevers mogen alleen personeelsleden in het buitenland werven als zij voor hen adequate huisvesting hebben op het niveau van hun Nederlandse medewerkers. Lukt dat niet, dan mogen zij buitenlandse sollicitanten geen dienstverband aanbieden. Brengt dat de voortzetting van bedrijven in gevaar, dan worden zij gestimuleerd te verhuizen naar landen waar wel werkkrachten genoeg voorhanden zijn. Op die manier zouden we bijvoorbeeld van onze energievretende tuinbouw af komen. En van dat maniakale Nederland distributieland gedoe.

Op die manier verdwijnt veel werk uit Nederland zodat het een minder aantrekkelijke bestemming wordt voor immigranten.

Wij landskinderen krijgen dan meer ruimte voor onszelf en voor elkaar. Mission accomplished. Dat het is om op een houtje te bijten, moeten we dan maar voor lief nemen. En Hoekstra? Die gaat dan uit een ánder vertrouwd vaatje tappen: dat we met zijn allen offers moeten brengen. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zei de grote Nederlander Johan Cruijf. Elk voordeel heb ook zijn nadeel. Daar moet je dan niet over zitten zeuren.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Macron en zijn oproerig Frankrijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2023 - 11:19

Inmiddels zijn de nieuwe bazen in Afghanistan van plan anti-conceptie te verbieden.

Panthera
Panthera16 feb. 2023 - 22:58

Als ik dit lees, moet ik altijd terugdenken aan wat mijn opa altijd zei als het om dilemma's ging, "zelfs een ezel kiest zijn eigen meester niet."

HaloOfFlies
HaloOfFlies15 feb. 2023 - 10:23

Hekken werken wel degelijk. Polen heeft er 1 neergezet bij Wit-Rusland; werkt. Vanuit Griekenland komt er ook bijna niemand meer doorheen. Het kan nog wel, maar 95% houden ze tegen. Alleen mensen die een mensensmokkelaar kunnen betalen komen er nog doorheen. Dat je geen hek wilt, uitstekend - maar poneren dat het niet werkt is flauwekul.

itsme3
itsme315 feb. 2023 - 9:53

"Toch is het mogelijk het aantal immigranten in Nederland – van buiten en binnen de Europese Unie – sterk te verminderen. Als welvaart en werkgelegenheid de hoofdverantwoordelijken zijn voor de “aanzuigende werking”, dan moet je die aanpakken. " Als u het probleem werkelijk wilt aanpakken dan is de enige oplossing grootverpakkingen condooms naar hun landen te sturen. Om maar een voorbeeld te noemen, zowel in Pakistan als Nigeria zijn de afgelopen 50 jaar de bevolkingsaantallen verviervoudigd tot 200 miljoen mensen (bij elkaar even groot als de EU). Alle andere maatregelen zijn dweilen met de kraan open.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 feb. 2023 - 12:17

Het is verbijsterend dat mensen met deze kwaadaardige stupiditeit blijven aankomen. Het kindertal loopt alleen maar terug bij vergroting van de welvvaart.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2023 - 15:05

[Het kindertal loopt alleen maar terug bij vergroting van de welvvaart. ] Dat is bewezen onwaar. Bangladesh wist het kindertal tot ongeveer 2 per vrouw te verlagen zonder eerst de armoede te verhelpen. Culturele factoren spelen ook een niet te onderschatten rol bij het gewenste aantal kinderen.

itsme3
itsme315 feb. 2023 - 17:06

@Hanvander Horst Het ongebreideld voortplanten is juist de oorzaak van de armoe. Normaal hoort het kindertal terug te lopen wanneer de sterfte afneemt. Dat gebeurde in Europa en daardoor werden wij welvarender. Helaas gebeurt dat op veel plekken in de wereld niet en blijft de bevolking zich in rap tempo vermenigvuldigen waardoor de armoede juist versterkt wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2023 - 19:22

In met name Noord Nigeria komt polygynie nog steeds voor en hangt de status van een echtgenote mede af van het aantal kinderen dat ze weet te krijgen.

Markzelluf
Markzelluf15 feb. 2023 - 8:44

Ik ben het eens met de strekking van het verhaal van Van der Horst. Om de asielinstroom te beperken (en het voor asielzoekers aantrekkelijker te maken terug te keren naar hun roots) is ontwikkelingshulp en vooral het voeren van handel met 'derdewereldlanden' veel effectiever dan het plaatsen van hekken (waarvan er al veel zijn!) of andere repressieve maatregelen. Maar realiseer je je dat het verkiezingstijd is en dat partijen als het CDA en de SP met lede ogen naar de polls kijken. Dan krijg je rare retoriek. Bij de SP bijvoorbeeld over nationaliseren van energiebedrijven. Die zijn al in staatshanden! Vattenvall is van Zweedse overheid, Tennet, Eneco en Alliander van Nederlandse overheden, Essent van Duitse overheid. Hopelijk denkt de kiezer na en trappen zij niet in onzin. Maar ik vrees dat het gros van de partijen zich van valse retoriek bedient - de keuze is schraal.

Greendutch
Greendutch15 feb. 2023 - 7:32

als het CDA nog iets wil maken tijdens de verkiezingen dan moeten ze deze onbetrouwbare slungel Hoekstra eruit zetten en mw.Anne Kuik het voortouw laten nemen: vrouw, jong, zelfvertrouwen, t.o. bbb vd plas maakt die een betere kans dan Wobke.

Pater
Pater15 feb. 2023 - 3:02

Zoals we al tientallen jaren weten, en zoals de Cie Roemer weer herhaalde: alles staat of valt bij een gedegen arbeidsinspectie. Die er nog steeds niet is.

jandebakker
jandebakker14 feb. 2023 - 21:24

Hoekstra roept maar weer wat omdat er verkiezingen aankomen. Wat betreft uw voorstel. Voor immigranten van buiten de Eu bestaan er al forse eisen qua inkomen. (Een 30+er moet ergens rond de 5.000 verdienen om in aanmerking te komen voor een visum) De glastuinbouw en andere "laagwaardige" arbeid moet het vooral hebben van migranten uit de Eu. Nu staan beiden groepen natuurlijk los van een hek. Want de migranten uit de Eu zijn al binnen het hek en de veelverdienende kenniswerkers vliegen over het hek heen.

Justjoop
Justjoop14 feb. 2023 - 20:32

“ Werkgevers mogen alleen personeelsleden in het buitenland werven als zij voor hen adequate huisvesting hebben” Dit was ook de eis van de vvd bij gezinshereniging. Maar voor bedrijven is het in strijd met bedragsvrijheden om buitenlanders pas aan te mogen nemen als huisvesting wordt geboden. Daarnaast kunnen veel bedrijven niet naar het buitenland. Bouwbedrijven, aannemers, schoonmaakbedrijven, winkel Exploitanten, Vervoersers, logistiek, zorg, overheid, beveiliging, installatie, etc.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 feb. 2023 - 21:32

Die gaan dan failliet. zoals mevrouw Kaag zegt: we kunnen niet iedereen helpen. Toch?

Justjoop
Justjoop14 feb. 2023 - 22:06

Ze zullen waarschijnlijk enorme prijzen gaan vragen. Minder personeel (dat weet dat het gewild is) en dan heel kieskeurig in het werk dat ze willen gaan doen (enkel voor de gek die veel betaald). Net als het ging met de energie. Mocht het niet meer uit Rusland worden gehaald? Dan gaan de prijzen enorm Omhoog. Met als gevolg nog hogere inflatie. Slecht idee dus.

Pater
Pater15 feb. 2023 - 2:55

@justjoop Welke verdragsvrijheden schenden we als we bedrijven verplichten eerst voor goeie huisvesting te zorgen? Voor het aannemen door bedrijven van migranten van buiten de EU is daarvoor geen belemmering, net zomin als dat geldt voor idem studenten. Die eis moeten we dus ook aan de universiteiten stellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2023 - 9:53

Studenten zijn niet in dienst van de universiteit. Eisen stellen mbt huisvesting zal op problemen stuiten. Voor je het weet zijn studenten met ouders die op het platteland wonen weer in het nadeel.

Justjoop
Justjoop15 feb. 2023 - 18:21

Volgens mij de vrijheid van diensten en werknemers. Een werknemer mag werken waar hij wil, zonder discriminatie met lokale werknemers. Een werkgever moet een neutrale keus hebben. Een werkgever mag ook niet gedwongen te worden om bijvoorbeeld meer premie of loonbelasting te betalen voor buitenlandse werknemers.

Kit2
Kit214 feb. 2023 - 20:04

Wat me in deze discussie opvalt, is dat geen van de partijen toekomt aan een zinnig ''hoe'' van wat ze willen. HOE wil je in vredesnaam een hek om een continent bouwen. Larie voor de buhne. Maar voor de andere kant: HOE wil je in vredesnaam de mensen opvangen als ze in veel grotere hoeveelheden gaan komen? Ook larie voor de buhne dus, want geen zweem van een oplossing. Wat er dan gebeurt is wat je nu op teletekst p. 106 kunt lezen: het kabinet moet van de fracties CDA, VVD, PVV, FvD, SGP, BBB, van Haga, Omtzigt en JA21 met Denemarken contact opnemen over AZC's buiten Europa. Fraai hoor. Stampvoetend links is niet tot zinnige oplossingen bereid en dan neemt de rechtse meerderheid het heft in handen. Ik zou er maar vast aan wennen, want dit stuitende gezelschap partijen zal zich bij meer onderwerpen gaan laten gelden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 feb. 2023 - 19:13

Ze komen helemaal niet specifiek veel naar Nederland. Ons land is een B-bestemming. Denk maar niet dat iedereen het hier zo geweldig vindt. De USA staat op 1, dan komen het Verenigd Koninkrijk en Canada. Frankrijk staat hoog op de lijst van voormalige koloniën. Waarom denk je dat die mensen die in de hel van Calais zitten maar doorgaan met naar Engeland proberen te gaan in plaats van naar Ter Apel?

5 Reacties
Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 19:21

'Frankrijk staat hoog op de lijst van voormalige koloniën. ' Lijkt me logisch gezien ze vaak ook de Franse taal spreken, en mensen gaan naar het VK omdat ze daar makkelijker in de illegaliteit kunnen verdwijnen. Canada laat alleen mensen toe die iets toe kunnen voegen, die zijn best streng. VS durf ik me niet over uit te laten, al denk ik dat je qua veiligheid beter ergens anders kunt zitten.

Je van Ka
Je van Ka15 feb. 2023 - 1:06

@Dexter6 Jij geeft hier aan in welke landen een migrant, volgens jou inschatting, de beste kans maakt om iets van zichzelf te maken. Han heeft het hier over welke landen de meeste aantrekkingskracht hebben op de mensen die bereid en in staat zijn om zoiets te ondernemen, en baseert dit op absolute migratiecijfers. Die zeggen misschien niet zo veel over de interne staat van een land, maar het is wel de enige manier om te meten welke landen als het meest aantrekkelijk worden gezien.

Pater
Pater15 feb. 2023 - 2:59

@VdHorst Ze gaan via Calais naar Engeland, ze gaan tegelijk met tienduizenden tegelijk naar Ter Apel, dat is gewoon een feit. Misschien niet de allereerste wens, dan toch wel een wens als het in voorkeurslanden niet lukt.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst15 feb. 2023 - 6:39

Canada is 180 keer groter dan Nederland en neemt 10% van het aantal immigranten op. Dan zijn we toch uitgepraat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2023 - 16:11

Zelfs als Nederland geen eerste keus is, is het toch populair. De vraag is waarom, de taal kan het niet zijn.

Joop  den Uil
Joop den Uil14 feb. 2023 - 18:01

Wopke laat zijn onervarenheid overal zien die hem wil horen of interviewen. Er is niemand die hem tegenhoudt of hem brieft waar hij het wel over mag/kan hebben. Hij leeft in de waan nadat hij Zelensky heeft aan mogen raken hijzelf onaantastbaar is geworden. Neergang CDA start in 2023. En niemand stopt hem. Overigens, HvdH heeft groot gelijk, op 1 cruciaal punt na: hij denkt dat elke vluchteling (beter woord dan asielzoeker vind ik) wil/kan/zal werken in elke job die aangeboden wordt. M.i. zal dat anders zijn.

1 Reactie
Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 19:21

Statushouder is het juiste woord, die mogen gewoon werken.

Dexter6
Dexter614 feb. 2023 - 16:29

'Je kunt proberen wat je wilt, ze zullen blijven komen, de mensen die deel willen hebben aan onze welvaart.' Maar waarom komen ze dan specifiek veel naar Nederland Han, wat zou daar nou de reden voor zijn? Je bent toch niet zo naïef om te denken dat het krijgen van een huis, uitkering + zorgverzekering (voor de rest van hun leven) niet zou meespelen?

1 Reactie
Pater
Pater15 feb. 2023 - 3:00

Dat geldt voor erkende vluchtelingen. VdHost wijst op de getalsmatig grotere stroom arbeidsmigranten, daar kun je de studiemigranten aan toevoegen.

tinekea2
tinekea214 feb. 2023 - 15:50

Deze reactie is verwijderd