Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe het verder moet met de SP? Lilian Marijnissen heeft geen idee

  •  
07-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7348 keer bekeken
  •  
strijdmee

© Beeld: Lilian Marijnissen en Patrick Lodiers in Patronaat. Foto: Chris Aalberts.

Lilian Marijnissen heeft een boek geschreven: De winst van eerlijk delen. De komende weken gaat ze ermee het land in. Vrijdagavond zijn we in Patronaat in Haarlem, een soort Paradiso maar dan een maatje kleiner. Of deze locatie bij de SP past laat zich raden. We krijgen gratis koffie, maar waar dat vroeger uit een groot vat werd getapt, zetten ze het hier per kopje. Lekker die versgemalen koffiebonen, maar het levert een enorme rij op waardoor heel wat aanwezigen van koffie verstoken blijven.

Nog zoiets. Patronaat heeft in de garderobe kluisjes die werken met een QR-code. Er staat al snel een lange rij bij een minuscuul schermpje aan de muur. Heel wat SP’ers kunnen werkelijk geen touw aan dit systeem vastknopen. Niet zo gek, want ouderen hebben wel vaker moeite met nieuwe apparaten. Het tekent de gemiddelde leeftijd van SP-leden, die de laatste jaren lijkt te zijn gestegen. Onwillekeurig denk je: deze avond had ook van de PvdA kunnen zijn. Daar zijn de jongeren ook gevlucht.

Op het podium staat in grote letters #StrijdMee. De hashtag refereert aan een internetcultuur waar veel oudere socialisten maar weinig mee hebben. Ze worden danig op de proef gesteld. Vroeger had de SP Bob Fosko, maar nu hij is overleden krijgen we een of andere popzanger waar ook ik nog nooit van heb gehoord. Als klap op de vuurpijl is Patrick Lodiers presentator. Hij meldt snel dat hij deze avond gratis doet. Slimme zet als je bekend werd als grootverdiener van de publieke omroep.

Ideologische strijd

Lodiers prijst het boek de hemel in. We horen Marijnissen zeggen dat het boek niet het eindpunt is, maar het begin van een nieuwe ideologische strijd. De politiek is tegenwoordig één pot nat, want de partijen ‘in het brede midden’ vinden allemaal hetzelfde. Er is meer ideologische discussie nodig. Die moet leiden tot de afschaffing van het neoliberalisme. De energiesector moet worden genationaliseerd in plaats van buitenlandse energiebedrijven met een energieplafond te spekken.

Marijnissen weet dat het met een deel van Nederland niet goed gaat. Er zijn steeds meer mensen afhankelijk van de voedselbank. Problemen met armoede, zorg en criminaliteit slaan steeds neer bij dezelfde mensen in dezelfde wijken. Zij worden in Den Haag minder goed vertegenwoordigd dan D66’ers. Veel mensen aan de onderkant zijn afgehaakt omdat ze nergens van mee profiteren en de politiek niet naar ze luistert. Hier ligt de taak van de SP, zegt Marijnissen plechtig.

Lodiers denkt dat er niets mis is met deze drijfveren, maar vraagt zich wel af of de boodschap goed overkomt. Marijnissen grapt dat deze avond is georganiseerd. Het tekent haar nietszeggende antwoorden. Ze krijgt meerdere keren de kans te vertellen hoe de SP de eigen doelgroep gaat hervinden, maar ze hult zich telkens in stilzwijgen, grapjes of een verandering van het onderwerp. Er moet ideologische strijd komen, horen we. Concreter wordt het niet.

Neoliberalisme galore

We komen deze avond nauwelijks verder: er is een hele generatie opgegroeid voor wie het neoliberalisme gemeengoed is, iets vanzelfsprekends dat niet meer wordt bevraagd, denkt Marijnissen. Na afloop beaamt een SP-lid dit: leerlingen op de middelbare school kunnen zich nog maar nauwelijks voorstellen dat sociale voorzieningen goed geregeld zijn. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin een ellendige publieke sector de norm is en sociale verbetering onmogelijk. Dat maakt de SP-boodschap moeilijk.

Marijnissen kan prima uitleggen wat er allemaal mis is. Er komt alleen maar meer markt. Ze haalt voorbeelden aan van privé-onderwijs en commerciële ouderenzorg. Er is steeds meer tweedeling en dus is er meer dan ooit een SP nodig. De PvdA heeft in haar visie afgedaan. Die partij wil wel een energieplafond, maar geen publieke energiesector. Dit is congruent met het feit dat de PvdA aan de wieg van allerlei liberaliseringen stond. Krijg dat denken maar eens weg.

De SP-afkeer van identiteitspolitiek markeert de verschillen met GroenLinks en Bij1, maar als een vrouw uit het publiek Marijnissen doorzaagt over de vraag of feminisme en socialisme kunnen samengaan, komt ze er niet uit. Nog eentje: migratie. Marijnissen wil arbeidsmigratie beter reguleren. Dit is vast aantrekkelijk voor mensen in volkswijken, maar Marijnissen ontloopt de vraag wat de partij van migratie in het algemeen vindt. Geen winnende strategie als je partij feitelijk concurreert met JA21 en de PVV.

Alom vervreemding

Hoe de jongeren terug moeten keren bij de SP? Marijnissen zegt het niet precies te weten, maar ze hoeven niet in een zaal als deze te zitten. Marijnissen doceert dat de mensen in de volkswijken weer goed moeten weten waar de SP voor staat. Ze moeten ervaren dat de partij hun bondgenoot is. Ze moeten ook weer zeggenschap krijgen, want anders haken ze nog meer af. Terechte ideeën, maar hoe de SP dat gaat doen weet niemand. Wel horen we dat een boek schrijven niet helpt.

Het publiek mag vragen stellen en prijst Marijnissen de hemel in, maar de belangrijkste vraag blijft uit. Marijnissen is niet gisteren als fractievoorzitter begonnen. Zijn de afgelopen vijf jaar nou een succes geweest? Waarom kon de partij onder haar vader groeien naar ruim twintig zetels en blijft Lilian steken op negen? Waarom zei vroeger iedereen dat de SP de enige partij was die tot in de haarvaten van de volkswijken aanwezig was? Waarom is juist dat contact verdwenen?

Als je weet waarom het misging, weet je ook hoe het beter kan. Suggestie: deze avond gaat steeds over neoliberalisme, maar de SP-achterban praat niet in dat soort taal. Vader Marijnissen kon met iedereen praten, iedereen begreep wat hij zei en voelde dat hij het meende. Dochter Marijnissen leidt een fractie vol academici die ongetwijfeld prima bedoelingen hebben, maar op geen enkele manier representeren voor wie ze opkomen, al is het maar omdat ze niet eens in één zin kunnen zeggen wat ze van migratie vinden.

Zolang de SP dat niet verandert, verandert er niks.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (159)

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger18 jan. 2023 - 21:42

Het probleem is niet te vinden in de standpunten en idealen van de SP. Daar kan de rest van het parlement in de verste verte niet aan tippen. Het probleem is ook niet dat Marijnissen het niet onder woorden kan brengen. Steeds weer weet ze heel duidelijk te maken wat ze vindt. Het probleem zit (helaas) in de natuurlijke aantrekkingskracht van Marijnissen. Die heeft ze simpelweg nagenoeg niet. In de politiek moet je gemeen zijn en een volksmenner. Doortrapt tot op het bot. Ze is het allemaal niet. Op zich maakt haar dat een mooi mens, maar geen politiek leider. Mensen stemmen nou eenmaal niet graag op aardige mensen, maar wel op scheldende of liegende types.

1 Reactie
Huub53
Huub5325 feb. 2023 - 3:05

@Polarisario Alhoewel ik - als liberaal - waarschijnlijk nooit op haar zal stemmen heb ik toch veel sympathie voor haar en de SP. Je uitspraak:"In de politiek moet je gemeen zijn en een volksmenner" is veelzeggend. Onder bovenstaande uitspraak zit de aanname dat de kiezer (het volk) achterlijk is, overal instinkt en dus eigenlijk wilsonbekwaam is. Je hebt het ook over mij persoonlijk. Want ik deel mezelf in bij het gewone volk. Dus ik en het volk is zijn het probleem. Wij moeten blijkbaar "verheft" worden. Mensen stemmen eenmaal wel graag op aardige types. Maar eenmaal niet op mensen die hun willen "verheffen". En zolang er zoveel mensen zijn, die net als jij, zo "superieur" blijven praten zal het volk niet terugkeren de SP en/of enige andere linkse partij. En ook niet bij D66 want die maakt het helemaal bont. En dat ligt niet aan dochter Marijnissen.

Déjà vu
Déjà vu9 jan. 2023 - 13:35

Lilian is een nette en integere politica, daarmee verschilt ze van de platvloerse en ordinaire Wilders en kornuiten. De PVV en SP hebben een vergelijkbare acherban. Wil ze de SP omhoog stuwen en kiezers van PVV afsnoepen, dan zal ze zich het 'taalgebruik' van de PVV in de 2de kamer eigen moeten maken. Maar bovenal moet ze, zoals praktisch alle regeringspartijen doen, de xenofobie kaart uitspelen.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 15:20

"Wil ze de SP omhoog stuwen en kiezers van PVV afsnoepen, dan zal ze zich het 'taalgebruik' van de PVV in de 2de kamer eigen moeten maken. " Denk je? Ik denk dat het effect zal zijn dat de mensen die wel nog fatsoen in hun donder hebben naar een partij zal overstappen die asiel wel fatsoenlijk wil regelen. En de kiezers van de SP die nog niet overgestapt waren naar de PVV (of Fvd) zullen kiezen voor de real-deal en dat alsnog doen. De balanceer-act van de SP op dit gebied is puur uit lijfsbehoud.

a.doorgeest
a.doorgeest9 jan. 2023 - 22:54

@ Déja Vue - Grappig uw woorden. U omschrijft Lilian Marijnissen als een "nette en integere politica", iets wat ik ten zeerste betwijfel. Ze is een populiste pure sang en da's verre van net en integer daar zij zich dikwijls ontpopt als iemand die zelf wel beter weet, maar woorden/posities kiest en verkondigt uit effectbejag om haar eigen achterban te behagen - en die daarna - hoe grappig ! - volgens U de xenofobe kaart moet gaan uitspelen, een totaal niet integere activiteit, zeker als je zelf beter weet en je eigen principes en uitgangspunten van je eigen partij echt vele malen hoger liggen en zuiverder zijn. Hoe zout wil je het hebben en hoe zuur wil je het maken ?

Markzelluf
Markzelluf8 jan. 2023 - 20:45

Wat je ook van de standpunten van de SP vindt, ze zijn niet bereid om zoveel water bij de wijn te doen dat ze in een regering gaan zitten met partijen die er standpunten op na houden die rechtser zijn dan die van de PvdA. Op sommige punten doet de SP prima werk, maar de meeste kiezers weten: sometimes right, never relevant, als het om echte invloed gaat.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal8 jan. 2023 - 20:01

Marcus Bakker is in staat even terug te keren bij zoveel onthutsend politiek onbenul en enthousiasme om de partij te minimaliseren, en orde op zaken te stellen. Te beginnen bij een 7-stappenplan voor speerpunten. Vooralsnog doet de partij haar (...) best om de kiezer naar rechts te duwen.

Pietje Puk139
Pietje Puk1398 jan. 2023 - 17:00

Vreemde reacties hier onder. Ik vind het allemaal heel eenvoudig. Zo lang niemand de bevolking eventjes uitlegt wat het verschil is tussen een nachtwakersstaat en een verzorgingsstaat, zullen de meeste kiezers BLIJVEN stemmen op partijen die DE ANDEREN van alles afnemen. Niet in de gaten hebbend dat zij zelf ook bij die anderen horen. Wat zou er gebeuren als de AOW wordt afgeschaft? Snappen ze het dan wél?

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken8 jan. 2023 - 19:09

Er zit wel even een verschil tussen een Overheid die meent alles te moeten regelen resp verbieden, en het zelfs afpakken van AOW... Dat is wel beetje erg bangmaken en zwart-wit..

oproerkraaier
oproerkraaier9 jan. 2023 - 9:47

rancuneus rechtse opinies zijn irrelevant. Niemand heeft er wat aan. De eeuwige leugen dat de SP alleen maar aan de kant staat is zo vermoeiend ook.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 jan. 2023 - 14:57

Ja, ze zeggen altijd dat de SP 'aan de kant staat'. Ja, dat is omdat we in dit land altijd alleen maar bestuurd worden door een coalitie (kartel?) van VVD,D66,CDA en PVDA. Alles daarbuiten, staat 'aan de kant te schreeuwen' PVV, GL, SP, FVD, SGP, PVDD en Bij1 zouden allemaal 'aan de kant staan'. Maar of ze nou 'aan de kant' staan of niet, maakt hun argumenten niet beter, of minder goed. Ondanks dat de VVD niet 'aan de kant' staat, heeft zij toch een grote puinzooi van Nederland gemaakt, in al haar grenzeloze incompetentie en arrogantie

Jozias2
Jozias28 jan. 2023 - 16:58

De SP is als brilsmurf: vanaf de zijlijn lekker makkelijk slimme dingen roepen zonder zelf een bijdrage te leveren en zonder draagvlak.

12 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 8:32

Flauw. De laatste jaren vind ik de SP ook niet heel sterk bezig, maar als je kijkt naar waar de partij altijd voor stond (en nog staat), dan is het kinderachtig om te roepen dat ze zelf geen bijdrage leveren en er geen draagvlak is voor hun punten.

oproerkraaier
oproerkraaier9 jan. 2023 - 10:08

rancuneus rechtse opinies zijn irrelevant. Niemand heeft er wat aan. De eeuwige leugen dat de SP alleen maar aan de kant staat is zo vermoeiend ook.

Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 11:07

@peter Wanneer zijn ze bereid geweest om concessies te doen en deel te nemen aan een coalitie om mede de problemen op te lossen? En qua draagvlak: kijk naar de peilingen en de laatste verkiezingsuitslagen. Als het allemaal zou slecht gaat in Nederland en het waar is wat je zegt, de PvdA en GL staan er slecht voor en je weet daar als SP niet van te profiteren dan heb je toch een probleem qua draagvlak?

Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 12:21

@oproerkraaier Hoe zou het toch komen dat mensen dat denken? https://wnl.tv/2021/01/17/sp-leider-marijnissen-wil-liever-niet-regeren-met-ongeloofwaardige-rutte/amp/

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 jan. 2023 - 12:45

Als het neoliberale project wél gelukt was, dán was er geen plek meer voor socialistische, populistische en nationalistische oppositie. Het VVD neoliberalisme project is niet gelukt, dus zij moet nu niet een grote mond hebben en luisteren naar de oppositie/alternatieven/andere visies VVD veroorzaakt een verschrikkelijke woningcrisis, om vervolgens het idee van sociaal democratische volkshuisvesting uit te lachen.

Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 16:35

@Jozias, als je principes hebt, dan hoef je geen concessies te doen. De SP is nooit serieus gepolst om deel uit te maken van een kabinet, dus jouw vraag is zinloos. Verwacht jij van de PvdD dat ze hun speerpunten loslaten om de VVD aan een meerderheid te helpen? Ik vind dit nogal een rare gedachte van je. Dat de SP het niet goed doet, de laatste jaren, dat is een feit, helaas...

Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 18:43

@baloe Elke vier jaar vragen we de bevolking om een oordeel of het gevoerde beleid ‘gelukt’ is en zo niet welk alternatief men dan liever zou zien. Dus als je na de verkiezingen maar 6% van de stemmen hebt waar baseer je dan dat het niet gelukt is?

Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 18:45

@peter “als je principes hebt, dan hoef je geen concessies te doen” De vraag is wat je dan bereikt met je principes. En een coalitie vormen is wat anders dan je eigen beleid uitvoeren. Dat werkt twee kanten op.

Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 20:59

@Jozias, inhoudelijk sta ik niet helemaal achter de principes van PvdD, maar ik vind dat die partij echt een voorbeeld is van hoe je het moet doen in de politiek. Zij blijven vasthouden aan de principes waarvoor ze staan en doen geen concessies. Ja, dan kom je niet in het Kabinet, omdat je dan moet gaan marchanderen. Dat moet je dan maar accepteren. Ik hoop dat de SP weer de oude wordt, dan heb je naast de PvdD een tweede partij die serieus bezig is met zoeken naar oplossingen, maar niet zoals bijv. de CU in het Kabinet gaat zitten en daarmee veel principes overboord te gooien.

Jozias2
Jozias210 jan. 2023 - 8:39

@peter Daar heb je gelijk in en dat mag. Maar dan moet je als partij ook accepteren dat je wordt gezien als een partij die zelf geen regeringsverantwoordelijkheid neemt. En dat was exact mijn punt. Dan blijf je roepen vanaf de zijlijn.

Peterrr3
Peterrr310 jan. 2023 - 12:19

@Jozias, dat bijv. de PvdA riep dat de SP geen regeringsverantwoordelijkheid wilde en zij wel, dat was natuurlijk totale onzin. De PvdA wilde heel graag regeren en zette daarom alle principes opzij. Daarna werden ze compleet afgemaakt omdat ze beleid steunden waar ze - op papier - totaal niet achter staan en kwamen ze met dat slappe excuus. Je kan prima samenwerken met een principiële partij, alleen moet je dat wel willen. Dat is een beetje het punt. VVD/CDA/D66 willen dat helemaal niet en jij trapt er in.

Jozias2
Jozias211 jan. 2023 - 11:07

@peter Feit blijft dat de sp op landelijk niveau nog nooit geregeerd heeft. Nooit compromissen heeft hoeven sluiten, maar wel vanuit een moral high horse anderen de maat nemen en riepen dat ze het allemaal anders zouden doen waarbij de haalbaarheid en uitvoerbaarheid nog maar af te wachten is.

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen8 jan. 2023 - 15:28

Het standpunt van de SP over migratie is duidelijk. Waar het over arbeidsmigratie gaat moet die worden stopgezet totdat het handhaven van arbeidswetgeving op orde is. In een discussie in Nieuwsuur met Jan Paternotte over migratie zei Marijnissen duidelijk dat mensen die vluchten voor geweld en onderdrukking in ons land opgevangen moeten worden.

11 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 8:34

Mooi gezegd, maar ik snap de schrijver wel. Als je een partij negatief neer wil zetten, dan is het geoorloofd om selectief te zijn in je analyse.

MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 10:48

@Michel "In een discussie in Nieuwsuur met Jan Paternotte over migratie zei Marijnissen duidelijk dat mensen die vluchten voor geweld en onderdrukking in ons land opgevangen moeten worden." De mensen hier op de site die de SP een 'warm' hart toedragen -en nu nog of in het verleden er op stemmen- laten een ander beeld zien. Dat deel is 'arbeider' gecentreerd en bang dat vanuit de te verdelen koek een te klein deel de kant van die arbeider op gaat. En is wel degelijk bereid de groep aan te wijzen waar de koek niet naar toe mag gaan. Een deel van het extreem-rechts alhier is voorheen sp geweest of is het nog steeds. Het wijzen naar Denemarken als model (en straks ook zweden) geeft dit al aan. De achterban van de SP is helemaal niet voor een fatsoenlijk asielbeleid. Dat deel wat het wel was is al terechtgekomen bij andere partijen dan op klein rechts maar valt in het niet bij de groep die naar rechts is opgeschoven. Dat is de spagaat waar de SP wel degelijk in zit. De teksten wat betreft de standpunten van de SP zijn zeker wat betreft de mensen die hier zijn redelijk duidelijk: daar dient fatsoenlijk mee te worden omgegaan maar voor het overige redelijk ambigue. En die ambiguïteit blijkt ook uit het handelen van de partijtop. Ze voeren een balanceeract op want zonder dit balanceren maken ze zich wel degelijk irrelevant. Bij een keuze in benadering die het rechtse deel binnen de SP accommodeert is het te verwachten dat juist die mensen kiezen voor de real-deal.

EUpiet
EUpiet9 jan. 2023 - 12:08

MG1968-2 /De achterban van de SP is helemaal niet voor een fatsoenlijk asielbeleid./ Dit kunt u onderbouwen met cijfers en onpartijdig onderzoek? Zo niet dan bent u feitenvrij uw mening hier aan het ventileren. Wat men noemt onderbuikretoriek.

MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 14:20

@EUpiet Je kunt gewoon googlen naar de kiezersonderzoeken en de onderliggende data. B.v. https://www.dpes.nl/wp-content/uploads/2021/11/NKO-2021-Versplinterde-vertegenwoordiging.pdf Veel plezier.

FonsRietdijk
FonsRietdijk9 jan. 2023 - 15:10

@MG1968 "De achterban van de SP is helemaal niet voor een fatsoenlijk asielbeleid." Jij doet net of jij dat wel bent. Meer, meer, meer is jouw adagum. Daar schiet helemaal niemand iets mee op, ook de asielzoekers niet.

EUpiet
EUpiet9 jan. 2023 - 15:32

@MG1968-2 Heb je dat onderzoek zelf wel gelezen? Er staat op geen enkele manier expliciet vermeld als zouden SPers niet voor een fatsoenlijk asielbeleid zijn. Of ik moet het over het hoofd gezien hebben maar dan kun je mij natuurlijk wel even wijzen op de paragraaf waar dat in vermeld staat.

MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 15:55

@Fons "Meer, meer, meer is jouw adagum. Daar schiet helemaal niemand iets mee op, ook de asielzoekers niet." Wat een onzin. Ik vind de regels voor asiel zoals de principes daarvan nu hun weerslag hebben in internationale verdragen en mensenrechten goed. Die moeten (zoals voorheen gebeurde) gewoon gevolgd volgen. Waar ik mij tegen teweer stel is het loslaten van die principes met als achterliggende gedachte 'minder, minder, minder'. Ongelooflijk wat kunnen mensen onzin uitkramen vanuit hun positie. Vrijwel niemand is voor open grenzen en -natuurlijk- ook ik niet.

MG1968-2
MG1968-29 jan. 2023 - 16:03

@EUPiet Ja. Heb ik. En jij zeer zeker niet. Ik ken ook de achterliggende data waarnaar vermeld is. En jij hebt gewoon effe gekeken in het migratie hoofdstukje. En stond daar de SP in het rijtje van van positief tov asiel. Nee he. Maar onzinnige discussie. Als jij niet weet dat de SP stemmer hier nogal ambigue in staat is dat jou probleem. Of niet. Kleur de werkelijkheid zoals die jou uitkomt zou ik zeggen. Doe je dat op meer punten? Ik ga het je niet voorkauwen hoor. In dat rapport zitten linkjes naar de CBS data. Nogmaals veel plezier.

Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 16:39

@MG, geef aub even concreet aan waar de uitleg staat dat SP-stemmers tegen een fatsoenlijk migratiebeleid zijn. Ik vind een document van 158 pagina's net even te uitgebreid om helemaal door te lezen. Trouwens, waarom reken je een partij ineens af op de stemmers en niet op de partijleden die zelf duidelijk wel voor een fatsoenlijk migratiebeleid staan? Waarom is hun mening ineens niet meer relevant voor jou?

EUpiet
EUpiet9 jan. 2023 - 17:07

@MG1968-2 Er staat op geen enkele manier bij dat een SP stemmer niet een fatsoenlijk asielbeleid zou willen en dat kan je ook niet laten zien. Kortom je verspreid meningen als feiten. Dat ze kritisch zijn op het asielbeleid bestrijdt niemand maar ze willen wel een fatsoenlijk asielbeleid. Ik neem aan dat jij met al die mensen die buiten in de kou hebben moeten slapen toch ook wel kritiek hebt op het asielbeleid? Je probeert gewoon een bij jou niet zo populaire partij af te branden. Jouw goed recht. Dat doe ik met ik economisch ultra rechtse partijen zoals D66 en de VVD.

EUpiet
EUpiet9 jan. 2023 - 17:19

@MG1968-2 https://www.sp.nl/nieuws/2022/09/sp-presenteert-plan-voor-eerlijke-opvang-van-vluchtelingen Niet zo onfatsoenlijk toch? Beter als wat Rutte 1, 2, 3 en 4 hebben laten zien. Wie zaten daar ook al weer in? Oh ja o.a. D66.

EUpiet
EUpiet8 jan. 2023 - 14:22

Dat zit er natuurlijk in zulke artikelen over de SP de aankomende drie maanden. Immers er is een gerede kans dat PvdA/GL/VVD/D66/CU/CDA de meerderheid in de eerste kamer gaan kwijtraken. Arbeidsmigratie zijn ze altijd al heel duidelijk over geweest. Migratie in zijn geheel: Echte vluchtelingen moeten hier opgevangen worden, mensen die afgewezen zijn moeten terug. Wel bepleit de SP opvang in de regio wanneer mogelijk. Ik zie niet in wat hier onduidelijk aan is. Socialisme en feminisme gaan prima samen maar schuren soms ook. Dat zag je al in de Spaanse burgeroorlog waar de anarchisten lastig het feminisme een plek konden geven. Terwijl de rol van de vrouwen heel groot was. Het lijkt er een beetje op alsof de heer Aalbers door een gekleurde bril heeft gekeken. En die was niet rood.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 8:36

Mooi geschreven. Blijkbaar heeft de heer Aalbers als levensdoel om een aantal politieke partijen af te branden. Als je een partij inhoudelijk af gaat rekenen op kopjes koffie en een QR code, tja... dan weet ik genoeg.

EUpiet
EUpiet9 jan. 2023 - 9:59

@Peterrr3 Er komen verkiezingen aan, natuurlijk moeten ze nu afgebrand worden. En als echte man van het midden doet de heer Aalbers dat graag. Er zijn tal van problemen in het land, van ouderenzorg tot aan jeugdzorg, personeelstekorten en migratieproblematiek, toeslagen affaire en mensen die in de kou zitten omdat ze hun energie rekening niet kunnen betalen, torenhoge inflatie en een woningmarkt die op zijn kont ligt. En het zijn echt de regeringspartijen en de constructieve oppositie van PvdA en GL die hier debet aan zijn. En wat weet de heer Aalbers te verzinnen? Jawel een QR code die te moeilijk is en het al eeuwenlange probleem van het feminisme binnen de sociaal democratie. Zoals ik al zei, de samenwerkende partijen VVD/CDA/D66/CU/PvdA/GL dreigen hun meerderheid kwijt te raken in de eerste kamer. Dus we kunnen nog wel wat meer van deze artikelen verwachten de aankomende drie maanden.

Middenman
Middenman8 jan. 2023 - 14:16

De SP en de andere linkse partijen zouden misschien eens naar Brazilië kunnen kijken, hoe Lula het doet. Ik verbaas me er sowieso over hoe weinig aandacht er is geweest, ook in de linkse pers, voor de inauguratie van Lula en zijn fantastische toespraken. Daar zat alles in. Als je dat kunt, dan kun je ook op links kiezers aan je binden. Helaas zie ik in Nederland op dit moment nog niemand van dat kaliber.

a.doorgeest
a.doorgeest8 jan. 2023 - 13:55

De SP is de afgelopen jaren - sinds het vertrek van voorman Jan - een zieltogende club geworden, die zichzelf marginaliseert. Het sap is uit de tomaat gelopen, en dan blijven er slechts rode velletjes over. Zelf vind ik Lilian Marijnissen een onuitstaanbare populiste die zelden met goede, echte oplossingen komt en het publiek een rad voor ogen draait. De SP verlangt terug naar een tijd die nooit bestaan heeft en ambieert een maatschappelijk bestel waar verder niemand in dit land warm voor loopt. Met geweeklaag over zogenaamd neo-liberalisme kan ik persoonlijk niets. Je leeft in een enorm competatief internationaal gebeuren, en wie zich daaraan niet aanpast, verliest hoe dan ook. Ben ik zelf ook niet blij mee, maar echte alternatieven lijken er niet te zijn. Gedegen antwoorden op de problemen van deze tijd zijn meer dan welkom, noodzakelijk zelfs, maar (ook) bij de huidige SP zie ik ze niet.

Vervatte
Vervatte8 jan. 2023 - 13:25

De politiek is er toch echt eentje die we met zijn allen verdienen. Ook de SP gaast het niet oplossen, omdat het Nederlandsche volk geen 'nee' wil horen. En dat is toch echt iets wat er aan zit te komen. We kunnen dan de zorg wel weer nationaliseren, maar daar wordt het niet beter van en het personeel zal dan nog steeds een probleem zijn. Ook de kosten van de zorg zullen door stijgen. Alleen als je op een gegeven moment 'nee' kan en durft te zeggen tegen bepaalde behandelingen, dan zal de zorg goedkoper kunnen. Maar ook als je niet bij iedere fout die gemaakt wordt in een ziekenhuis, gaat roepen om allerlei extra maatregelen en extra controles, omdat die de zorg onnodig duur maken. Helaas wil het Nederlandsche volk dat niet. Ieder risico moet worden uitgesloten opdat iedereen 100 mag worden, ongeacht hoeveel de kosten ook mogen zijn. Nee, ik zie ook met een SP geen veranderingen ontstaan..

1 Reactie
r v b
r v b9 jan. 2023 - 10:04

Niet alleen het volk, ook het bedrijfsleven eist gevrijwaard te worden van risico's. Met onze overheid die meer gericht is op het van dienst zijn van bedrijven dan het helpen van hun kiezers. De democratie moet veel te vaak wijken omdat wat het volk wil te veel risico's voor bedrijven oplevert.

Armoedegrens
Armoedegrens8 jan. 2023 - 12:52

Het ligt niet aan een Brabants accent. Had haar vader ook. Bovendien, haar stemmers hebben ook een accent. Het is natuurlijk ingewikkeld binnen dit burgerlijke systeem te functioneren voor de SP. En bovendien is alles zo kneiterrechts geworden, dat je als SP overal wordt uitgelachen. Dat is anders dan in de tijd van haar vader. Maar precies dat allemaal zou ik graag uitgedragen zien, in plaats van binnen de waan van de dag te proberen te passen (Het kan aan mij liggen, maar net als de auteur begrijp ik ook niet waarom al die stylistes, gestylede, bedrijfsmatige omgevingen als het Patronaat, etc positief zouden uitwerken voor de SP. Het lijkt mij teveel meedenken als en met de macht). Ik mis een beetje de slim verpakte woede die de VVD stiekem woedend maakt. Het treiteren van de macht, waar denk ik veel mensen (zij worden tegenwoordig onderschat, heeft de SP wel de juiste (en niet stiekem neo-liberale) beleidsmakers) op zouden stemmen (zoals Jan dat heel goed kon). Náást algemenere plannen over energienationalisering, etc. inderdaad, in gewone mensentaal iets kernachtigs en kritisch en hards over migratie (en tegelijk over de VVD) zeggen moet toch lukken? Ja, ze zullen om je lachen, liever dat (want de kiezer begrijpt waarom) dan dat Rutte denkt dat ie niets van de SP te vrezen heeft en je zegt serieus te nemen. Want dat zal ie nooit! Die SP leider in Groningen valt op in positieve zin in al dat soort finesses. Die hoop ik nog eens in DH te zien in wat voor functie dan ook.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 18:22

Ze lachen om de SP en dat is prima natuurlijk. Maar goed, wat hebben zij van dit land gemaakt? Vanwaar deze hooghartige houding? Het is niet het juiste moment om oppositiestromingen uit te gaan lachen, als je de VVD bent. We leven niet meer in de jaren 90 en Fukuyama heeft geen gelijk gekregen

WillemdeGroot
WillemdeGroot8 jan. 2023 - 12:36

Deze bijdrage ontneemt je de moed om inhoudelijk in te gaan op de talloze opmerkingen die aangesneden worden. Waarom? Dhr. Aalberts geeft aan ook journalist te zijn. Zuivere journalistiek bedrijven houdt allereerst in dat je moet oppassen te schrijven met al te veel vooringenomenheid, en, vooral, niet suggestief. En dat laatste is in deze bijdrage aan de orde van de dag: aan de lopende band het kiezen van woorden en begrippen die iets suggereren zonder als feitelijk te benoemd te worden. Hiermee slaag je niet voor een journalistendiploma, lijkt me. Wees dus feitelijk en concreet, wan ook dit onderwerp, geplaatst op Joop, is te belangrijk om met dit vooringenomen suggestieve taalgebruik als een volwaardig artikel beschouwd te kunnen worden!

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2023 - 12:19

Het staat de hr. Aalberts vrij om anderen de maat te nemen en visieloosheid te verwijten. De visie is wat mij betreft duidelijk. Terug naar de mensen in de buurten waar de nood het hoogst is. Gelijke rechten en plichten, allen hebben recht op gelijke lonen en huisvesting. Stop ook met maatregelen en ingrepen zoals toeslagen voor de armsten…. Kortom de vrije markt is niet vrij meer. Toeslagen zorgen voor verdienmodellen aan de bovenkant van organisaties. De energiecrisis laat dat overduidelijk zien. Waar zijn de oplopende tarieven goed voor? De zakken van de aandeelhouders. In de kou zittend gaan we minder stoken en toch meer betalen! Het verhaal van de oude voorraden, die duur zijn ingekocht en duur verkocht moeten worden, deugt niet. Solidair zijn is alles middelen, optellen die kubieke meters gas en hun kostprijs en bereken het gemiddelde! Trouwens minder gasverbruik zou moeten betekenen, dat er minder personeel nodig is. De vrije markt heeft de regerende partijen ertoe gebracht om de eigen belangen te blijven verdedigen. Dan is er geen vrije markt, maar gereguleerd ingrijpen ten gunste van het kapitaal!

vdbemt
vdbemt8 jan. 2023 - 12:13

Toe maar. Eindelijk ook hier iets van Aalberts over een andere partij dan Volt. Ga zo door (met de variatie aan partijen bedoel ik).

1 Reactie
Jozias2
Jozias28 jan. 2023 - 20:12

@vd bemt Aalberts schrijft over heel veel meer partijen. Alleen niet hier.

Flix
Flix8 jan. 2023 - 11:28

Aalberts .De SP heeft een redelijk duidelijk standpunt over migratie , migranten werkers horen naar de nederlandse maatstaf betaald en ondergebracht worden en niet voor een fooi in een onbewoonbaar verklaarde varkensstal. Uitbuiting door "uitzendburo's" liever koppelbazen met een vergunning. Waar mensen 8 uur per dag ramen lappen en ver volgens s'avonds nog 5 á 6 uur bij een catering bedrijf aan de slag moeten Daar is de SP op tegen. Dat heeft niets te maken met weren van migranten zoals PVV / FvD willen , zelfs de VVD wil deze mensen kwijt wanneer ze voldoende uigeknepen zijn. Lees het onderzoek van Emiel Roemer er op als je het niet snapt

3 Reacties
Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:43

Je mist het hele punt van de auteur: WAT is het standpunt van de SP over migranten die niet arbeidsmigranten zijn? Je geeft alleen aan wat hun standpunt is over arbeidsmigranten, wat vinden ze van andere migranten?

Flix
Flix8 jan. 2023 - 14:38

Volrin. ik mis helemaal niets . Zoek ff op google en het hele SP beleid aangaande vluchtelingen en migratie staat er. Waar hier op joop ook altijd mensen lopen te zeuren gaat over het standpunt van de SP ten aanzien van arbeidsmigratie en dan wordt de SP op de zelfde hoop gedumpt als PVV en andere rechtse partijen.

Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 8:43

@Volrin, dat standpunt is wel duidelijk, maar paste niet in het verhaal van Aalbers. Dat jij zijn 'waarheid' hierover als zoete koek slikt, daar kan de SP ook niets aan doen.

Inzicht
Inzicht8 jan. 2023 - 11:25

Als de SP groot wil worden, zal ze een conservatief linkse koers moeten kiezen. In progressief linkse hoek is al te veel concurrentie. Maar doorgaan op de huidige onduidelijke koers kan natuurlijk ook. Ik vind Marijnissen II best charismatisch. Ze zou tijdens verkiezingen zo maar eens de wind in de zeilen kunnen krijgen. De samenleving zal in dat geval hoe dan ook iets roder kleuren.

11 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 12:25

Lilian is geen slechte politica/activiste. Maar, niet goed genoeg om een partij te leiden

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 12:51

Er ligt in principe ruimte voor de SP, in deze tijd. Neoliberalen hebben hun kans gehad en mochten hun beleid voeren, sinds de jaren 80/90. Dit is een grote puinhoop geworden. De neoliberale beloftes zijn niet waar geworden. De overheid is niet 'terug gestapt' en er woeden een stuk of zeventien grote crisissen in Nederland, door deze overheid. Toch blijven VVD/D66 politici een grote mond hebben. Nu is er dus ruimte, voor een sociaal democratische respons. De SP zou die taak op zich kunnen nemen, alleen is de SP niet zo sterk op dit moment. VVD kan wel op de SP inhakken, maar wat heeft de bevolking nou aan de VVD gehad, de afgelopen jaren? Vanwaar die peilloze arrogantie, van VVD politici? Ze zouden weleens wat bescheidener mogen zijn, na alle troep die ze gemaakt hebben, alle schandalen die ze veroorzaakt hebben. Alle deksels die van beerputten gehaald zijn. De SP gelooft er zelf niet in. Ze moeten meer economen in dienst nemen, die een sociaal democratische economie moeten gaan uitdenken, die geloofwaardig is. Dit moeten ze vervolgens aan iedereen presenteren en niet alleen aan 'de arbeider' en 'de schoonmaker'. Luister naar Baloemparoempa, Spers

FelixFlex
FelixFlex8 jan. 2023 - 14:47

Precies! En dat vergt wel van de SP om een duidelijk standpunt in te nemen over migratie: daar zijn ze veel te vaag over. Dit is een thema bij de klassieke achterban, en onduidelijkheid hierover drijft deze kiezers naar de PVV en andere rechtse partijen...

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 15:34

Inzicht, het blijkt wel dat er in de conservatief linkse hoek geen droog brood te verdienen valt. Het is een uitstervende soort. Daarom schuift zelfs de vvd naar het midden. Omdat de grootste kiezersgroep links van het midden zit en progressief is. Wie dat niet is heeft pech gehad. Zoals de SP kiezer inmiddels wel duidelijk is geworden. Hun droom wordt door anderen gerealiseerd.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 18:29

Martin. Maar zo moet je niet echt denken. Je moet als partij gewoon zeggen wat je vindt, je moet niet iets vinden om maar stemmen te trekken. De SP kan zegen : we zijn niet woke, maar wel sociaal democratisch en overigens ook niet communistisch Mensen respecteren het, als je je visie deelt en niet mee buigt om maar stemmen binnen te halen. Hou je poot stijf.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 19:50

Baloem, natuurlijk kun je dat doen. En mensen zullen dat zeker respecteren. Maar dan moet de aanhang niet klagen dat ze geen groter stuk van de koek krijgen. Want met die instelling blijft de SP een marginale partij.

Palipka
Palipka8 jan. 2023 - 20:50

Mee eens we hebben een conservatief linkse partij nodig.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 21:23

Martin Dat weet je eigenlijk niet precies. Als de SP meer zelfvertrouwen uitstraalt en consistentie, halen ze misschien ook meer stemmen binnen, daardoor. Dat zwabberbeleid doet je ook niet goed.

Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 8:48

@Martin van der Linde, ik heb als SP-stemmer liever dat de SP principieel bij haar standpunten blijft en dan maar klein blijft, dan dat ze gaan roepen wat anderen graag willen horen, om daardoor meer stemmen te vergaren. Minpunt van de SP nu is dat ik vind dat het inhoudelijk wel beter kan. Zeg al jaren dat ik het motto 'Stem Rutte weg' onbegrijpelijk slecht vond. Pure armoede om op die manier je te profileren.

Gerygrr
Gerygrr9 jan. 2023 - 12:02

Baloem, De overheid is teruggestapt in het controleren van het kapitaal. De eigen organisatie is uitgebreid om de armsten in dit land met wantrouwen te bestoken. De brievenbusconstructies om belasting te ontwijken. De vele goede doelen, die worden opgericht om giften af te trekken, zodat er minder tot geen belasting wordt betaald! De vrije markt die inkomsten garandeert voor ondernemingen, omdat ze de vrijheid krijgen te ondernemen en hun aandeelhouders te kunnen uitbetalen. Wie geld heeft kan zichzelf steeds opnieuw verrijken. Wie niets heeft laat zich bedonderen doorgeld te lenen en ook mee te gaan doen met gokken, bitcoins en andere zaken. De SP kijkt naar de factor arbeid en uiteraard hoe mensen worden uitgebuit. Meer migratie om de bouwprojecten te kunnen uitvoeren? Er mag niet gebouwd worden! Er zijn al personeelstekorten in sectoren waar juist mensen op de vlucht ook zwaar een beroep op gaan doen. De zorg, huisvesting, school…. Het is rechtse politiek om te profiteren van lage lonen. Zelf profiteren. De mensen verdelen in wit en zwart en dan aan witten racisme verwijten. Wees een deugmens en wij verdienen vervolgens aan de krapte in de markt. Een rechtse ondernemer van vakantieparken, die deals sluit voor de opvang van asielzoekers en daar forse winst op haalt. Alles is handel, alles een kans. De extreem rechtse politieke achtergrond is nog extremer. Het gaat de overheid nog overbodiger maken. Het is anarchistisch kapitalisme….

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa9 jan. 2023 - 14:51

Gerygrr Ik snap niet helemaal wat je bedoeld Maar anarchistisch kapitalisme, of anarcho kapitalisme, is iets anders dan neoliberalisme. Anarchistische kapitalisten, hekelen het neoliberalisme, omdat het neoliberalisme uitgaat van een zeer machtige staat, die ruim baan geeft aan corporaties. Anarchistische kapitalisten zijn tegen zo'n machtige staat. Zij vinden het neoliberalisme fascistisch. Fascisme ging immers ook uit van een sterke burreaucratie, gelieerd aan mega corporaties. Neoliberalisme is geen fascisme, maar ik ben het met deze mensen eens dat het wel fascistische trekjes heeft. Zoals : de verheerlijking van macht, hierarchie en bureaucratie. Het omarmen van exploitatie, op basis van sociaal darwinistische ideeën. De anarcho kapitalistische wereld, heeft nooit bestaan als praktijk en blijft theorie. Een theorie geïnspireerd door verschillende stromingen. Liberalisme en anarchisme. Maar weinig mensen in Europa hangen deze stroming aan.

Joop  den Uil
Joop den Uil8 jan. 2023 - 11:06

Och... als Dochter Marijnissen zich als doel had gesteld niet de grootste te worden is zij daarin ruimschoots in geslaagd. Moet wel voorzichtig opmerken dat ze vrijwel geen enkele mediaruimte krijgt. Zeker de verkeerde lobbyisten in Hilversum (pardon, Amsterdam).

2 Reacties
JohnVKR
JohnVKR8 jan. 2023 - 14:40

"Moet wel voorzichtig opmerken dat ze vrijwel geen enkele mediaruimte krijgt." Ik heb het niet geturft, maar zelf zie ik Marijnissen vaker in de media dan onder meer Kuiken, Heerma en Hermans. Van de fractievoorzitters in het parlement zie ik verder vooral Segers overal verschijnen om zijn dubbele moraal voor het voetlicht te brengen. Marijnissen is een graag geziene gast bij de rechtse Omroep WNL, en dat heeft natuurlijk vooral te maken met het feit dat zij vooral opkomt voor de 'gewone' witte Nederlander. Wat de toekomst van de SP betreft: de partij is totaal niet aansprekend meer voor jongeren dus daar zit echt een groot dilemma. Ik vrees dat electoraal alleen het copy-pasten van de racistische zusterpartij van de PvdA in Denemarken, de Deense sociaal-democraten, nog kansrijk voor de SP is. Laten we hopen dat de SP zich niet daartoe gaat verlagen.

Peterrr3
Peterrr39 jan. 2023 - 8:55

@John VKR, moet je wel naar WNL willen kijken hè ;-) Ik hoop net als jij dat de SP zich niet gaat verlagen tot copy pasten van andere partijen. Ze moeten gewoon achter hun standpunten blijven staan. Niets mis mee dat dit de jeugd niet aanspreekt. De jeugd wordt vanzelf ouder en komt dan echt wel naar je toe, als je verhaal goed is. Kijk naar de Partij vd Dieren. Daar blijven ze heel duidelijk achter hun sterke verhaal staan en je ziet dat ze echt gegroeid zijn. Op die manier moet je het gewoon doen. Sta voor iets goeds en draag het uit. Kom je dan tot 10-12 zetels, prima toch... maar ja, ook dat haalt SP de laatste jaren niet.

Panthera
Panthera8 jan. 2023 - 10:40

Maar dat geldt ook voor het linkse PvdA trucje uit de jaren zeventig om de lonen aan de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt voor werkgevers die hier graag de boel willen uitvreten laag te blijven houden, namelijk onze toeslagenkerstboom.

1 Reactie
Panthera
Panthera8 jan. 2023 - 12:39

Luister naar Boskalis-topman Peter Berdowski over het VMO. Het toetsen van hun zorgplicht moet je niet aan de rechter overlaten, dat moet je aan het bedrijfsleven zelf overlaten. Kijk dat is om de hete brei heen willen draaien en doorgaan op de ingeslagen weg van winstmaximalisatie door wereldwijd te kunnen blijven uitbuiten en onderdrukken. want het welzijn van mens, dier en onze planeet moeten volgens deze 'top'man op de tweede plaats blijven komen. https://www.nporadio1.nl/podcasts/sven-op-1/83311/boskalis-topman-peter-berdowski-6-januari-2023

Peace ....
Peace ....8 jan. 2023 - 10:26

SP is gewoon de TegenPartij geworden. Tegen omdat we tegen zijn. En een zeer persoonlijke note: tegenzijn met een Brabants accent komt veuls te vriendelijk over. In ieder geval niet overtuigend.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier9 jan. 2023 - 10:13

Ik heb jou werkelijk nog nooit op een zinnige bijdrage kunnen betrappen.

Panthera
Panthera8 jan. 2023 - 10:23

Ongereguleerde migratie, dat is een nagel aan de doodskist van de laagste- en lager opgeleide bevolking van ons land geworden, de oorzaak van de huidige snel oplopende armoede onder de wel- en niet-werkenden in ons land. Mensen met een laag inkomen en geen of weinig eigen vermogen zullen moeten zeggen dat ze 'veel' moeten werken om rond te kunnen komen, mensen die profiteren van dit neoliberale systeem en gemakkelijk van hun inkomen rond kunnen komen en een aardig eigen vermogen hebben, zullen altijd zeggen dat zij dat met 'hard werken' hebben verdiend. Maar die laatste groep verbloemd op deze manier graag de waarheid, want die is dat zij het namelijk over de rug van de groep die 'veel moeten werken' aan het binnenharken zijn.

9 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 12:44

Migratie heeft geen enkele negatieve invloed op de werkgelegenheid of op de kansen die lager opgeleiden hebben. Het is precies andersom. Zonder Polen en Roemenen zouden veel bouwprojecten niet eens van de grond komen. Migratie creëert werkgelegenheid.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:45

"Ongereguleerde migratie, dat is een nagel aan de doodskist van de laagste- en lager opgeleide bevolking van ons land geworden" Er is geen sprake van ongereguleerde migratie. Dat het niet zo geregeld wordt zo als jij het graag zou zien, betekend niet dat er geen regulering is.

Armoedegrens
Armoedegrens8 jan. 2023 - 13:01

Beetje warrig verhaal, met klein-rechtse trekjes om het maar zo te zeggen. Als die lagere sociale klasse (en lagere middenklasse) gewoon op links zou stemmen, zullen ze een beter inkomen, sociaal welvaartsstelsel en leven genieten, en hoeven ze helemaal niet alvast in de doodskist te gaan liggen. Er is enorm veel geld in dit land, je moet alleen wel weten waar het is, hoe het er komt, etc. Bovendien, er is helemaal geen ongereguleerde migratie (nog zo'n klein-rechts waanidee). Asielzoekersaantallen vallen relatief mee. Oh, en dat u maar weinig plezier mag hebben van het stemmen op de totale onzin van de bbb, ook al heb ik geen enkele illusie dat u hier ook maar iets mee zult doen.

Vervatte
Vervatte8 jan. 2023 - 13:15

Ach ik weet dat zo net nog niet. Ben al vanaf mijn 17e aan het werk en ik heb nu, na bijna 40 jaar werken het zo ver, dat ik nu gemakkelijk kan rondkomen. En dat met voldoende 'terugwerpingen' in mijn leven om het zo maar eens te noemen, waarbij je weer met lege handen staat. Dat is dan wel gebeurd omdat je altijd aan het werk bent geweest en niet bij de eerste tegenslag op te geven. Ook enkele jaren gehad, waarbij ik met flinke tegenzin heen ben gegaan, maar wel heb doorgezet. Dus ik weet niet hoe jij dat wilt zien met 'over de rug van een ander' ik dat gedaan heb? Ik merk wel dat er heel veel mensen zijn, die overal op lopen te klagen en te jammeren en dat het aan iedereen ligt, behalve aan henzelf. Iedereen is tegen ze, ze worden altijd benadeeld en hebben geen kansen en overal loeren problemen en er is niemand die hen helpt. Van kansloze tokkies tot aan immigranten, die nergens aan meebouwen, maar wel direct overal vooraan staan als er wordt uitgedeeld. Gezeik over het OV, de zorg, de overheid, de politie, wat vuurwerk en wat dan al niet meer. Waardeer alles eens meer en ga het zelf veranderen, ga zelf in de politiek, probeer mensen te overtuigen met rede. Ga in plaats van schilderijen onder te kliederen iets nuttigs doen voor de maatschappij, wees actief en laat je handen wapperen. Ga mensen helpen en overtuig hen intussen van jouw manier van leven. Maar ja... het is eenvoudiger als held of liever gezegd als potentieel toekomstig slachtoffer op een snelweg te staan.

Gimli1955
Gimli19558 jan. 2023 - 16:11

@Volrin Welke regulatie heeft deze regering ingesteld, sinds Schengen een feit is? Er is geen regulering. Iedereen uit een ander EU land mag zonder enige regulering hier komen werken. Met het huidige misbruik, onderbetaling door uitzendbureaus in het land van herkomst en de woekerhuren opgelegd door pandjesbazen. Er komen 3x zo veel werknemers uit De EU landen en dan vooral de oude Oostbloklanden, dan er asielzoekers binnenkomen. Nu komen er nog meer landen bij, dus dat zal leiden naar nog meer legale goedkope werkkrachten en misbruik. Bedoel je die regulering?

Panthera
Panthera9 jan. 2023 - 8:59

Beste Martin, Bij een krimpende bevolking en de opvang van 20.000-50.000 vluchtelingen p/j in Nederland. Voor wie zijn wij die 1,2 miljoen woningen dan bedoeld die de komende jaren gebouwd gaan worden? Als jij de positieve kanten van ongereguleerde arbeidsmigratie nou eens voor ons gaat opsommen, dan kunnen wij zien of die lagere kans op werk of dat lagere loon in bepaalde sectoren nou echt zo'n onzin verhaal is?

Panthera
Panthera9 jan. 2023 - 9:09

Beste Volrin, Niet, welke restricties kunnen wij als land dan gaan toepassen om het reis- en verblijfsrecht in EU voor werknemers in goede banen te laten verlopen. Misschien moet je eens met voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid L. Asscher gaan praten, en aan hem vragen hoe hij in Brussel behandeld werd, toen hij daar met buitenlandse collega's de regulering aan de orde wilde gaan stellen.

Panthera
Panthera9 jan. 2023 - 9:17

Beste Armoedegrens, Weet je wat nogal warrig bij mij overkomt, namelijk het feit dat wij elke dag geconfronteerd worden met steeds meer mensen die niet meer rond kunnen komen van hun inkomen, en uw fantasieën over een enorme berg geld die ook voor deze groep ergens aan de horizon zou moeten liggen. Neoliberale sprookjes kun je beter ergens anders gaan verkopen.

Panthera
Panthera9 jan. 2023 - 9:21

Beste Vervatte, Dat het bij U de uitzondering is die de regel bevestigt, dat zegt eigenlijk al genoeg.

Zandb
Zandb8 jan. 2023 - 9:54

Als ik in één zin iets over migratie moet zeggen, dan refereer ik aan Multatuli: Migratie is een schone zaak en geeft het mensdom veel vermaak.

1 Reactie
KritischKijken
KritischKijken8 jan. 2023 - 16:42

@Zandb Doe maar niet. Is ook wel eens fijn en rustig. Fijne avond toch gewenst.

Dehnus
Dehnus8 jan. 2023 - 9:51

Tja, als als je als socialisten je eigen jeugd er uit smijt omdat ze te:"Socialistisch/communistisch" zouden zijn? Dan moet je ook niet janken dat de jeugd wegloopt. De jeugd weet best wel wat sociale voorzieningen zijn, maar als je liever concurreert met de PVV, FvD en Ja21 als "huismerk" tegen hun "de enige echte", dan moet je ook niet verbaast staan dan zowel de jeugd wegloopt en de fascist voor het echte merk en niet het huismerk kiest.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2023 - 12:21

Marxistische machtsgreep, dat was het!

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen8 jan. 2023 - 15:20

Het was volkomen terecht dat de SP zich heeft ontdaan van communistische cellen. Communisme is een dodelijke beweging.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2023 - 9:05

Ik ben het niet eens met Chris Aalberts dat het probleem zit in het taalgebruik en het feit dat de achterban niet zou weten wat neoliberalisme is. Hij zegt dat Jan Marijnissen niet in dit soort taal sprak maar dat klopt niet. Marijnissen had het heel vaak over het neoliberalisme en de SP is juist de partij geweest die mensen bewust heeft gemaakt van de negatieve impact van deze variant van het kapitalisme. Het boek Tegenstemmen uit 1996 was Marijnissens antwoord op het neoliberalisme. Het punt is dat veel mensen ondertussen bewust zijn geworden van wat het neoliberalisme allemaal aan ellende gebracht heeft maar geen of alleen een vaag alternatief zien. De middenpartijen nemen (in woord althans) ondertussen ook wat afstand van de ‘uitwassen’ van het systeem maar de SP moet verder gaan dan dat en duidelijk maken dat het geen uitwassen zijn maar dat het hele systeem verrot is. De Belgische zusterpartij (PVDA-PTB) doet dat veel meer dan de SP en zit daarom ook al jaren in de lift. De partij is ook veel uitgesprokener op kwesties van racisme en internationale solidariteit en weet veel meer jongeren aan zich te binden dat de SP op dit moment. Alleen als de SP terug gaat naar de radicaal-socialistische roots denk ik dat er nog een toekomst voor de partij is.

19 Reacties
Jozias2
Jozias28 jan. 2023 - 11:16

@mark Ik herken het wel. Neoliberalisme is een containerbegrip voor alles wat slecht is wat hier op joop en bij de sp wordt gebruikt maar niet een begrip wat onder de gemiddelde burger erg leeft.

Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 11:22

' Alleen als de SP terug gaat naar de radicaal-socialistische roots denk ik dat er nog een toekomst voor de partij is.' Klopt! Maar dan moet je keuzes maken! Je kunt de huidige instroom van mensen niet combineren met een degelijke verzorgingsstaat.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2023 - 12:27

[Klopt! Maar dan moet je keuzes maken! Je kunt de huidige instroom van mensen niet combineren met een degelijke verzorgingsstaat.] Dat zeg je elke keer onder een andere naam maar het blijft flauwekul. De voorzieningen zijn uitgehold omdat de VVD dat wil en omdat andere partijen daarin mee zijn gegaan. Essentiële diensten zijn geprivatiseerd en de belastingen op kapitaal en hoge inkomens zijn verlaagd waardoor de rijken steeds rijker zijn geworden en de mensen aan de onderkant steeds moeilijker rondkomen. Gezeur over migratie dient enkel om de aandacht af te leiden van de consequente en helaas succesvolle klassenstrijd die rijk tegen arm voert.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:47

@Dexter "Klopt! Maar dan moet je keuzes maken! Je kunt de huidige instroom van mensen niet combineren met een degelijke verzorgingsstaat." Het was laatst nog in het nieuws dat er dit jaar meer NL-ers overleden zijn dan geboren. Willen we de verzorgingsstaat in stand houden en niet mensen dwingen meer kinderen te krijgen, dan hebben we toch echt migratie nodig.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jan. 2023 - 15:05

@Jozias Ik herken u ook. Als u het verschil niet weet tussen financieel kapitalisme (anno nu) waar 60% van de winst in de financiële sector wordt gemaakt - dus winst zonder productie - en industrieel kapitalisme (1980) met een nette 8% van de totale winst dan wil u gewoon niet weten wat neoliberalisme is en zit u hier alleen maar als contragewicht. Zie hier waar deze travestie toe kan leiden: SHOCKING New Study Shows How Bad Income Inequality Is In America https://www.youtube.com/watch?v=qONOe6bj4gs In zo'n toekomst rest er alleen nog een strijd tussen rechts en extreem-rechts; kortom Angelsaksische ontsporingen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 15:46

Mark en Volrin, helemaal eens met jullie standpunt over migratie. Er bestaat een groot misverstand over het feit dat migratie ons banen kost. Het is andersom, zonder arbeidsmigranten zouden heel veel projekten in de bouw en op het gebied van verbetering van de infrastructuur niet eens van de grond komen. En dat levert werk op voor leveranciers en uitvoerders. In de regio Eindhoven zie je dat een handjevol hoog gekwalificeerde migranten voor een enorme werkgelegenheid zorgen voor middelbaar opgeleide werkers. Zonder migranten staat onze economie stil. De verwarring over migranten komt door de vluchtelingen waarvan er trouwens naar een handjevol wordt toegelaten. Los van Oekraïners die overigens heel snel inburgeren en hun bijdrage leveren. En die zeker niet blijven als ze weer naar huis kunnen.

Ejoth
Ejoth8 jan. 2023 - 15:54

Volrin: arbeidsmigratie bedoel je

KritischKijken
KritischKijken8 jan. 2023 - 16:36

@Mark Flauwekul Mark, altijd de VVD of Neo Liberalisme, en dan hebben we de boeman. De questie is dat NL kiest en het zogenaamde alternatief niet door gemiddeld NL gewenst wordt blijkbaar. En zeker niet in een land waar belastingdruk toch al zo hoog is op alles, behalve op kapitaal. Dan hebben mensen blijkbaar geen zin om nog meer op te hoesten voor nog meer uitgaven.

Jozias2
Jozias28 jan. 2023 - 16:44

@arjan Het gaat mij er niet om dat ik niet weet at neoliberalisme is. Het gaat er om dat het een begrip is wat slechts leeft onder een zeer klein deel van de bevolking. Het gros van de bevolking waaronder een groot potentieel voor de linkse partijen slaat niet aan als er alleen maar wordt geroepen over ‘neoliberalisme’. Als je op straat de bevolking vraagt waar ze s nachts wakker van liggen dan zal niemand zeggen ‘het neoliberalisme’.

Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 18:50

@Markhuysman 'Gezeur over migratie dient enkel om de aandacht af te leiden van de consequente en helaas succesvolle klassenstrijd die rijk tegen arm voert. Dat is populistische prietpraat, ik hoor graag hoe we onze verzorgingsstaat in stand kunnen houden als er elke jaar een stad ter grootte van Venlo bijkomt.

Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 18:51

@volrin 'dan hebben we toch echt migratie nodig.' Klopt! Maar dan moeten die mensen wel werken, dat is nogal een probleem gezien de cijfers van het CBS.

Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 18:54

@martin 'Los van Oekraïners die overigens heel snel inburgeren en hun bijdrage leveren ' Alleen zijn het ook niet de Oekraïners waar het probleem zit, de arbeidsparticipatie onder die groep is namelijk gewoon goed. 'En die zeker niet blijven als ze weer naar huis kunnen. ' Waar blijkt dat uit? Uit zo'n beetje alle berichten die ik zie (NOS) zie ik dat veel Oekraïners willen blijven. 'In de regio Eindhoven zie je dat een handjevol hoog gekwalificeerde migranten voor een enorme werkgelegenheid zorgen voor middelbaar opgeleide werkers. Zonder migranten staat onze economie stil. ' Juist! Maar dat zijn mensen die hier heen komen met bepaalde skills, die moeten we zeker binnen blijven halen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 20:03

Dexter, jij hebt het over asielzoekers. Daar voor kun je niet dezelfde eisen neerleggen als voor arbeidsmigranten. Dat is meten met twee maten. Bovendien is die groep relatief klein. Voor het grootste deel zijn dat nareizigers. En die mogen pas komen als iemand werk en een woning heeft. Wat arbeidsmigranten betreft, zij blijven alleen als ze werk vinden. Vinden ze dat niet dan krijgen ze geen geld en vertrekken ze van zelf. Ze hebben geen recht op bijstand of ww. Het enige dat ze kunnen doen is zwart werken. En ongewild helpen ze ons daarmee. Het geld dat ze verdienen en uitgeven helpt de economie .

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jan. 2023 - 22:18

@Jozias 8 jan. 2023 - 17:44 Dat is een dooddoener waar ik weinig tijd aan besteed. Als de lonen niet meestijgen met de economische groei, de de-industrialisatie, bezuinigen i.p.v. investeren (China investeerde zich neo-keynesiaans uit de financiële crisis), groei in vermogensongelijkheid (zie opmerking Mark Huysman), lenen voor de studie i.p.v. beurs, boeren die medewerkers van een bank zijn geworden, het verdwijnen van bestaanszekerheid ondanks de belofte van het Akkoord van Wassenaar en een reeks van andere problemen die mensen wel aankaarten dan is dat grotendeels te wijten aan Finanzkapitalismus, zoals de Duitsers het neoliberalisme noemen. Misschien verandert dat snel: Zoltan Pozsar: G7 Investors Should Worry About Gold-Backed Renminbi Eclipsing Dollars, Commodity Encumbrance https://thedeepdive.ca/zoltan-pozsar-g7-investors-should-worry-about-gold-backed-renminbi-eclipsing-dollars-commodity-encumbrance/ https://mronline.org/2021/04/18/michael-hudson-americas-neoliberal-financialization-policy-vs-chinas-industrial-socialism/

Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 12:25

@arjan Je reageert weer inhoudelijk op de vraag of neoliberalisme wel of niet goed is. Dat is helemaal niet het punt. Het begrip neoliberalisme leeft helemaal niet onder de kiezers. Dus als je het daar alleen maar over hebt dan slaat dat niet aan bij de kiezers. En dat zie je in de peilingen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 jan. 2023 - 14:00

Nee, hoor, Jozias. Ik reageer op de manier waarop je hier telkens weer legalistisch, formalistisch, bijna levenloos probeert het werkelijke discours in een gat te laten verdwijnen. Dit is gewoon een slecht artikel zoals Mark Huysman al opmerkte omdat er wonderen van Marijnissen verwacht worden terwijl b.v. socioloog Willem Schinkel tien jaar geleden al opmerkte dat men hooguit kan kiezen tussen Roemer en Rutte en zelfs dan nog beperkt omdat Roemer destijds meeging in de bezuinigingen. Nog even en volgens jou hebben mensen het niet over inflatie waarbij Rutte natuurlijk naar Oekraïne wijst terwijl er voor die oorlog al "Don't pay UK'' bestond omdat profiterende marktmeesters dat bepalen door een schier wetteloze liberalisering. Dat begrijpen mensen echt wel. Alleen de media die in symbiose leven met politici gaan die problemen niet oplossen. En jij deint lekker met dit stuk mee. Helaas zullen veranderingen niet geleidelijk gaan. Dat is de prijs van indolentie.

Jozias2
Jozias29 jan. 2023 - 18:52

@arjan Mark zei : “Ik ben het niet eens met Chris Aalberts dat het probleem zit in het taalgebruik en het feit dat de achterban niet zou weten wat neoliberalisme is. “ Dan haal je er vanalles bij wat er helemaal niets mee te maken heeft. En je bijdrages hier over bewijst exact waarom de kiezer afhaakt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 jan. 2023 - 23:00

Kortom, Jozias, JIJ weet niet wat neoliberalisme is. Het is vooral een aanval op de lonen. Dus op eerlijk delen; zoals Marijnissen zegt. Hier een niet al te complexe paper (free download): A Short History Of Neoliberalism (And How We Can Fix It) https://web.archive.org/web/20180807051354/http://www.newleftproject.org/index.php/site/article_comments/a_short_history_of_neoliberalism_and_how_we_can_fix_it#_ftn1

Jozias2
Jozias210 jan. 2023 - 11:55

@arjan Het gaat er niet om dat ik niet weet wat neoliberalisme is of waar het over gaat. Het gaat er om dat het voor de gemiddelde man op straat het als begrip niet leeft. Nogmaals als je op de markt 100 mensen vraagt van welk probleem ze s’nachts wakker liggen dan zal niemand zeggen: het neoliberalisme. Ze zullen het hebben over de hoge huren, hoge energie prijzen, boodschappen die duurder worden, kan ik de studie van mijn kind wel betalen etc etc Dan kun je wel stellen dat de oorzaak daarvan komt door het neoliberalisme maar als je deze mensen wil bereiken dan moet je hun taal spreken en het hebben over de lonen en de huren en niet komen met termen zoals neoliberalisme die ze niets zegt.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick8 jan. 2023 - 8:52

De SP is flets geworden en één van de linkse partijen van Nederland. Daar zijn er te veel van dus moet je jezelf onderscheiden. Dat kan want de SP heeft nog wat contact met arbeiders. Het eerste wat de SP moet doen, is de pijlen op de juiste tegenstanders richten. Nee, niet de VVD want die stemmers gaan nooit op je stemmen. Wilders zou kunnen mits je die stemmers een kroonjuweel gunt. Maar de echte tegenstanders zijn PvdA en GL. Dat linkse blok daar moet je niet tegen aan schuren maar je tegen afzetten. Noem ze rustig wat ze zijn: de grote gedogers van Rutte en de nieuwe elite. Oude Marijnnissen deed dat eerder: Stem op Bos (PvdA) en je krijgt Balkenende (CDA) er bij, stem op mij en je krijgt Bos er bij. Wees dus een echt alternatief. Het tweede is migratie. Ooit was de SP daar kritisch over en veel potentiële stemmers zijn dat ook. Wil men de PVV stemmer terug krijgen, dan zal men daar weer, oprecht, kritisch beleid op moeten voeren. De derde punt zijn lijsttrekkers. Oude Jan Marijnissen was een topper. Roemer piekte te vroeg maar was niet slecht. Daarna kwamen er vrouwen die weinig harten wonnen. De huidige lijsttrekster heeft haar achternaam alleen mee. Maar de SP heeft prima mensen die, ook bij niet SP achterban (potentiële stemmers) vertrouwen hebben. Ronald van Raak of Renske Leijten: prima mensen die je kan vertrouwen. Pak dus de beste nieuwe lijsttrekker, zelfs als het een man is.

10 Reacties
Jozias2
Jozias28 jan. 2023 - 11:18

@zoek Ja dat gaat links enorm helpen. De strijd voeren tegen de PvdA en gl. De potentiële sp stemmers zitten volgens mij bij de pvv.

LaBou
LaBou 8 jan. 2023 - 11:24

Zowel de PvdA als GL zijn geen linkse partijen. Ze zijn hooguit wat linksig als het zo uitkomt maar ze laten dat linksige ook weer direct vallen als ze daar beter van denken te worden.

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2023 - 12:29

En het debacle van Hans Brusselmans dan? De SP is niet goed in zich afzetten tegen. Dat moet ze niet doen. Teken de SP petitie om de energiemarkt te nationaliseren! Wij laten ons bang maken door degenen, die gratis geld willen blijven verdienen over de ruggen van de armsten. Dat is het probleem! Men is bang voor de SP programmapunten en vreest voor de eigen positie. Hoe meer je mensen en hun partij op deze manier afschrijft, hoe meer het besef zal doordringen, dat ze goed bezig zijn. Uiteraard zonder eigen gewin. De genoten salarissen worden deels afgestaan aan de partijkas. Je hebt idealen en leeft ernaar. Het moet een keer gaan indalen.

Jozias2
Jozias28 jan. 2023 - 14:47

@labou Als alleen de sp, pvdd en bij1 links is dan is 10% van Nederland links. Dan kun je wel heel erg overtuigd zijn van je eigen gelijk maar dan geef je de schrijver van dit artikel groot gelijk: links (in deze de sp) heeft de verkeerde standpunten en prioriteiten en weet ze niet op de goede manier over te brengen.

Mijnding
Mijnding8 jan. 2023 - 15:09

Boula, “ Ze zijn hooguit wat linksig als het zo uitkomt ” Jouw partijen dus.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick8 jan. 2023 - 18:31

@Gerygrr: elke eurosceptische partij deed het slecht. Mensen gaan nu eenmaal niet graag op een parlement stemmen wat ze niet zien zitten. @Jozias: In de Roemer tijd leek de SP te pieken maar ging de PvdA er met de winst vandoor. Verder zijn GL en PvdA de grote gedogers van Rutte. Zeker veel SP stemmers zijn naar PVV gegaan. Maar als je denkt dat je die terug gaat krijgen door, net als D'66, hard 'foei PVV' te gaan roepen... Je zal op het gebied van migratie toch echt Mohammed naar de berg moeten sturen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 20:58

Mee eens. Nick. Van Raak of Leijten, zouden deze partij veel beter leiden.

LaBou
LaBou 8 jan. 2023 - 21:26

"Boula, “ Ze zijn hooguit wat linksig als het zo uitkomt ” Jouw partijen dus." Ik dacht eigenlijk meer jouw partij. Mag je rustig voor uitkomen hoor, beste wie.

Mijnding
Mijnding9 jan. 2023 - 8:48

Hoi Boula, wie roept er dat het ergens vol is? Als het met 15% van een groep niet goed gaat, wie roept er dan ruttiaans dat het dus met 85% wel goed gaat. Dat is pas een hoog aantal! En zo de problemen goedpraten. Geeft niet hoor. Er zijn meer personen die net doen alsof ze links zijn.

LaBou
LaBou 9 jan. 2023 - 22:15

Er is maar één persoon hier die constant "vol" roept en dat ben jij, beste wie. En hoe je daar aan komt is mij een raadsel maar blijkbaar ben je er zelf nogal vol van want je komt er elke keer mee op de proppen als je niet meer weet wat te zeggen.

pahan
pahan8 jan. 2023 - 7:14

Ik kan niet op de SP stemmen omdat ik het ernstig oneens ben met een aantal van haar grondbeginselen, maar zie absoluut de waarde van wat ze voor de samenleving betekent. Als in het statuut zou komen te staan dat ze onder geen enkele voorwaarde zitting zouden nemen in de regering, zou ik gaan twijfelen. Als de huidige samenleving behoefte zou hebben aan een Socialistisch geluid, dan zou dat geluid klinken. Met kracht. Het verhaal van Jan Marijnissen resoneerde in de samenleving. Dat van de dochter niet. Dat is evolutie, en daar zal je je bij moeten aanpassen. En als je dat kan zonder de grondbeginselen geweld aan te doen, ben je op de goede weg. Er is wat mij betreft geen ruimte voor socialisme in Nederland, maar zeker wel voor het harde werk van de SP.

7 Reacties
LaBou
LaBou 8 jan. 2023 - 11:25

Er is dus wat jou betreft geen plek voor de sp.

Mijnding
Mijnding8 jan. 2023 - 15:07

Boula, jij roept vast ook “vol” met Zoveel partijen in de tweede Kamer. Je zei eerder “Vol” dan “mama” volgens mij.

LaBou
LaBou 8 jan. 2023 - 17:19

Deze reactie is verwijderd

LaBou
LaBou 8 jan. 2023 - 21:27

Beste wie, ik zou het niet weten. Jij hebt het elke keer over vol maar wat is er dan vol. En waar en hoe. Dat vergeet je elke keer te zeggen.

pahan
pahan9 jan. 2023 - 6:47

@Labou, Leg eens uit?

LaBou
LaBou 9 jan. 2023 - 22:17

@pahan, dat moet je aan mijndingeling vragen want die roept dat elke keer. Al geef ik je weinig kans want mij wil hij het ook niet zeggen.

pahan
pahan12 jan. 2023 - 6:17

@Labou, Ik negeer die ruis op de lijn gewoon, die lopen hier nu eenmaal rond. Ik ben wat verrast hoe je mijn stelling dan de SP een belangrijke bijdrage levert vertaalt naar het idee dat ik zou denken dat er geen plek is voor de SP.

EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2023 - 3:16

@ Aalberts: al is het maar omdat ze niet eens in één zin kunnen zeggen wat ze van migratie vinden. ---------------------------- Aalberts zit hier toch echt helemaal fout: het is vrijwel per definitie niet mogelijk om in één zin iets van migratie te vinden. Daarvoor is het onderwerp veel te breed. Zo is er het onderscheid tussen arbeidsmigratie en vluchtelingenmigratie. Bij arbeidsmigratie kun je dan alweer denken aan specialistische arbeidsmigratie en arbeidsmigratie aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Bij vluchtelingenmigratie is er het onderscheid te maken tussen individuele politieke vluchtelingen, oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen. Bij familiehereniging is het de kwestie: tot hoever kan dat redelijkerwijs? Ik denk dat iedere fatsoenlijke partij zeker een A4-tje nodig heeft om haar standpunt over migratie weer te geven. Dat kan niet in één zin: voor of tegen. Bijna niemand is totaal tegen immigratie. Totaal vóór immigratie is ook maar een zeer kleine minderheid. Wel een minderheid overigens die zich hier stevig roert. Dat laat overigens onverlet dat de SP wat mij betreft wel iets duidelijker mag zijn in haar standpunt over migratie. Ik denk dat de partij wat dit betreft sterk verdeeld is, met name ook de achterban. De extreme linkervleugel is -wat mij betreft- gelukkig weg inmiddels, maar daarmee is er nog geen volledige duidelijkheid.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 jan. 2023 - 23:50

Het is onduidelijk waar de partij precies voor staat. Het is van alles een beetje. Maar echte keuzes worden niet vemaakt. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als je het kan verbloemen met een charismatische leider. En dat is Marijnissen niet. Dus moet ze het hebben van het inhoudelijke debat. Maar dat lan ze niet want ze mag geen uitgesproken standpunt verkondigen. Want dat jaagt het laatste restje electoraat de tent uit. Als er een partij innerlijk verdeeld is is dat de SP. Vandaar het gebruik van containerbegrippen als neoliberalisme of kapitalisme. Geen hond die weet wat het betekent. Het bekt lekker en suggereert een oplossing, maar die is er niet. En geen arbeider die zich daarvoor interesseert. Die wil betere arbeidsvoorwaarden. En van wie krijgt hij die? Godsbetere, van de VVD en D66. Niet van de SP. Kan iemand hem uit leggen hoe dat kan? Wat zegt de SP dan wel? Nationalisering van ziekenhuizen en energiebedrijven. Het klinkt leuk maar iedereen met een beetje kennis van zaken heeft geen idee hoe dat moet en of het überhaupt wel kan en wat het concreet oplevert. Het zijn utopische vergezichten, te ver van het bed en te vaag om kiezers te trekken. De SP is een partij zonder concrete plannen. En daarmee ben je in de ogen van de kiezers een irrelevante partij.

5 Reacties
Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 11:23

' Nationalisering van ziekenhuizen en energiebedrijven. Het klinkt leuk maar iedereen met een beetje kennis van zaken heeft geen idee hoe dat moet en of het überhaupt wel kan en wat het concreet oplevert. ' Volgens mij roept 90% van de mensen hier Joop dat wekelijks..

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2023 - 12:35

Dexter, Er zijn genoeg landen waar dat werkt. Een geëmigreerde vriend in Spanje betaalt een premie van bijna €70,00 en krijgt alle kosten vergoed. Zomaar een voorbeeld. Het punt is, dat we ons hebben laten bang maken door de huidige regeringspartijen. Zij blijven elkaar stevig vasthouden. En dat moet een teken aan de wand zijn. Wantrouwen uit die reger3ndepartijen, elkaar blijven vasthouden, stuivertje wisselen? Gezichtsverlies voor Kaag… Een lelijk beeld, crisisbeheer en niets oplossen. Eindeloos doormodderen, steeds dieper zakken we weg.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:51

" Die wil betere arbeidsvoorwaarden. En van wie krijgt hij die? Godsbetere, van de VVD en D66." Waar haal je die kolder vandaan?

Martin van der Linde
Martin van der Linde8 jan. 2023 - 15:53

Volrin, de verhoging van het minimumloon, de uitkeringen en de pensioenen. De oproep aan werkgevers om de lonen te laten stijgen. De energiegoeslagen, het prijsplafond, de ondersteuning van midden en klein bedrijf tijdens corona waardoor veel mensen hun baan behielden. De loonsverhogingen in het onderwijs en de zorg. Is dat genoeg bewijs?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 21:09

Het zijn utopische vergezichten, te ver van het bed en te vaag om kiezers te trekken. Zo utopisch is dat natuurlijk niet. Deze zogenaamde 'vrije markt' in de zorg, die geen markt is, dat is pas utopisch. Niets van wat neoliberalen belooft hebben, is uitgekomen. Alles is.....utopisme gebleven. Neoliberalisme is helemaal gebouwd op vergezochte theorie, wensdenken, valse beloftes en aannames. Het idee dat je sommige sectoren nationaliseert, is natuurlijk niet zo 'utopisch'. Zeker als de gemeenschap ervoor betaald. Als de gemeenschap de zorg betaald, dan moet de gemeenschap er ook zeggenschap over hebben ! Daar is niets utopisch aan. Als wij de zorg betalen, waarom hebben management graaiers dan zeggenschap over die zorg? Neoliberalisme en kapitalisme zijn trouwens geen containerbegrippen. De SP moet deze begrippen alleen wel beter uitleggen. Neoliberalisme, is het soort van liberalisme dat uit gaat van een machtige staat en dat veel heil ziet in grote corporaties. Het liefst wilt zij dat grote corporaties en de overheid samenwerken. Managers en topambtenaren, moeten het land besturen, is het idee. Zogenaamd zou dit voor iedereen beter zijn, maar dat is natuurlijk niet zo Het is vrij duidelijk waar de SP voor staat. Zij is een sociaal democratische partij. Meer is het niet

hgroen2
hgroen27 jan. 2023 - 22:35

"Het tekent de gemiddelde leeftijd van SP-leden, die de laatste jaren lijkt te zijn gestegen. Onwillekeurig denk je: deze avond had ook van de PvdA kunnen zijn. Daar zijn de jongeren ook gevlucht. " De auteur vergeet gemakshalve dat de samenleving vergrijst en in alle geledingen, dus ook politiek, de gemiddelde leeftijd stijgt. dus niet echt een sterk punt. Lodiers is gewoon ingehuurd als presentator. En ja, vanzelfsprekend is deze dan op de hand van de partij / fractievoorzitter. Dat is zijn rol. Auteur suggereert alsof het Lodiers eigen mening is. Dat klopt natuurlijk niet. migratie is inderdaad de achilleshiel van de SP. En een grote ook. Onder haar vader is de SP ook weer ingezakt. Dus geen sterk argument wederom. dus wat is de conclusie van dit niet bepaald sterke artikel? Dat de SP blijft hangen? ja klopt. Maar daar hebben we dit artikel niet voor nodig, dat vooral blijft krassen aan de oppervlakte.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2023 - 22:00

[..er is een hele generatie opgegroeid voor wie het neoliberalisme gemeengoed is, iets vanzelfsprekends dat niet meer wordt bevraagd, denkt Marijnissen.] Ik denk dat Marijnissen dit verkeerd ziet. Juist onder jongeren bestaat een afkeer van het neoliberalisme en zelfs van het kapitalisme. En dat is logisch omdat het kapitalisme jongeren niks meer te bieden heeft. Het is niet voor niks dat zo veel jongeren de straat op gaan voor het klimaat, voor betaalbaar wonen, etc. Ook sluiten jongeren zich tegenwoordig in groten getale aan bij vakbonden, dat is ook wel eens anders geweest. Het probleem is dat de SP de aansluiting met die nieuwe generatie mist omdat ze zich zo weinig uitspreekt over zaken die veel jongeren raken (klimaat, racisme/vluchtelingen). En omdat ze steeds gematigder is geworden terwijl jongeren juist radicale antwoorden willen. Dat kwam natuurlijk allemaal aan de oppervlakte in het conflict met de eigen jongerenorganisatie ROOD. ROOD wilde dat de SP weer een duidelijke socialistische koers ging varen en de SP wilde daar niet van weten en besloot uiteindelijk om de jongerenorganisatie af te stoten. Dan wordt het dus heel moeilijk om nog nieuwe groepen aan je te binden.

17 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 jan. 2023 - 22:05

Nou, deze mensen van Rood waren expliciet communistisch. En de SP is een sociaal democratische partij, geen communistische partij. De SP werd/word er juist altijd van beschuldigd, dat ze communistisch zou zijn. Ze wilt dus van dat imago af en dat lukt niet als je hele jongerenafdeling leninistisch is. Deze communistische Rood jongeren moeten vervolgens niet moeilijk gaan doen, want ze kunnen gewoon hun eigen partij oprichten, die wel communistisch is, of ze kunnen zich bij de nog bestaande communistische partij voegen, de NCPN. Communisme, is een ander soort politieke richting dan sociaal democratie. Iets dat de SP moet benadrukken. Sociaal democratie heeft nog min of meer liberale trekken, communisme heeft dat niet

Gimli1955
Gimli19557 jan. 2023 - 22:27

@Mark Je hebt gelijk. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en die toekomst heeft de SP verstoten. Het is mede de oorzaak waarom ik de SP verlaten heb als zijnde de partij die in het verleden de echte kwetsbaren vertegenwoordigde. Ze scoren nog met Leijten voor het Toeslagschandaal, maar dat is niet genoeg. Het probleem met hoger opgeleiden in de partijpolitiek is vergelijkbaar met de hele TK, maar slaat bij de SP dubbel zo hard toe. Het is alsof de gehele politiek zit te wachten op iets nieuws, maar niet weten op wat. Daardoor is het wie debat zo belangrijk gemaakt.

hgroen2
hgroen27 jan. 2023 - 22:36

goed gezien tav Rood. Merkwaardig dat aalberts dat belangrijke feit buiten beschouwing laat.

Olav Meijer
Olav Meijer7 jan. 2023 - 23:24

@ Mark Huysman: [Het probleem is dat de SP de aansluiting met die nieuwe generatie mist omdat ze zich zo weinig uitspreekt over zaken die veel jongeren raken (klimaat, racisme/vluchtelingen).] Precies! En ook een deel van de “oude garde” is afgehaakt. De SP is blijven steken in een ouderwets narratief. De z.g. "identiteitspolitiek" is een vloek voor de SP, maar kwesties als racisme, migratie in het algemeen en feminisme zijn, naast b.v. de milieu- en klimaatproblemen, nog meer dan ooit relevant in het heden. De SP heeft hiervoor koudwatervrees, omdat ze in het verleden is blijven steken. Lilian Marijnissen herhaalt de oude boodschap en brengt niets nieuws. De breuk met ROOD was een teken aan de wand.

Rode druppel
Rode druppel8 jan. 2023 - 8:46

Mark en Olaf, helaas moet ik het eens zijn met jullie. Om het neoliberalisme onder controle te krijgen is echter de SP broodnodig. Weg met die marktwerking in overheidstaken, daar begint het mee. Persoonlijk denk ik dat de SP pas aan het begin staat van oplossingen, die nodig zijn. Men is blijven hangen in het oude economische denken. Weg met het globalisme, terug naar lokale economie.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick8 jan. 2023 - 8:57

Een nieuw GL worden maar er is al een GL. Verder is extremer worden iets wat zelden loont, behalve onder een kleine vaste achterban. Veel mensen zitten niet op een socialistische of zelfs communistische staat te wachten, ze willen gewoon weer een redelijk loon voor werken. Die mensen stoot je af. @Olav Meijer: de woke thema's dus. Daar is links al klein mee geworden en de PVV groot.

JasDon
JasDon8 jan. 2023 - 9:04

Ik weet niet waar Olav en Mark hun impressies ophalen, maar de jeugd die ik tegenkom houdt zich daar helemaal niet mee bezig. Beetje studeren, reisjes maken, hard werken om zich op te werken of gewoon helemaal leven om de consumeren en te genieten. Natuurlijk ben ik daar ook mijn bedenkingen bij, maar soit, weinig sociaal geïnspireerd denken/handelen. Zolderkamer marxisten als ROOD hebben nauwelijks tractie bij het volk, ook niet bij jongeren. Dat er in bepaalde steden nog een kleine ideologische kern is van links regressieven doet daar niets aan af.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2023 - 10:18

@Baloem... [De SP werd/word er juist altijd van beschuldigd, dat ze communistisch zou zijn. Ze wilt dus van dat imago af..] Dat is het probleem. In de aanloop naar de verkiezingen van 2012 stond de SP er gigantisch goed voor in de peilingen. Uiteraard werd er vervolgens een harde rechtse campagne in de media gestart om Roemer en zijn partij als gevaarlijke communisten af te schilderen (met als dieptepunt een afbeelding van Roemer als bloedige slager op de cover van Elsevier). De reactie van de SP was er een van terugtrekken: benadrukken dat de partij gematigd en ‘redelijk’ is en dat er over alles te praten viel. Met als gevolg dat het verschil met de PvdA nauwelijks meer gezien werd en een groot deel van de potentiële SP-kiezers uiteindelijk voor Samsom koos. (Zeer tot hun spijt, maar dat is een andere kwestie). Het conflict met jongerenorganisatie ROOD is ontstaan omdat Lillian in een interview stelde eventueel open te staan voor een regering met de VVD. Als je dat soort dingen stelt dan vervreemd je je van mensen (en vooral jongeren dus) die een serieus alternatief zoeken voor de huidige rot-maatschappij.

Gimli1955
Gimli19558 jan. 2023 - 11:14

De oplossing zal moeten komen van een coöperatieve opzet van verschillende instanties, die met behulp van de bonden weer het samen propageren. Er zal een einde moeten komen voor het individualisme, wat al 40 jaar geldt als mantra voor succes. Het is een golfbeweging, die weer de andere kant op moet. Je hebt de tijd van de verlichting gehad en de zorg voor de kwetsbare medemens, het collectief en de solidariteit. Daar is misbruik van gemaakt met de WAO en andere sociale voorzieningen en dat gegeven is gebruikt om met de invoering van de marktwerking het sociale stelsel af te breken in verschillende stukjes als de WIA en de Wajong enz. De overheid heeft het gehele systeem duur gemaakt door de overmatige controle en achterdocht op fraude, met de belofte dat de marktwerking het beter, goedkoper en efficiënter zou maken. De zeggenschap is uitbesteed, de kosten zijn ontploft en de bureaucratie is enorm toegenomen. Links heeft daar geen antwoord op gehad en zal zich opnieuw moeten uitvinden. De sociale kosten voor de maatschappij zijn niet gedaald, maar wat de burger ervoor terug krijgt is sterk afgenomen. Echter het huidige neoliberalisme heeft de burger wijs kunnen maken dat dat komt door de fraude, wat weer heeft geleid richting nog meer controle en bureaucratie. Een perpetuum mobile en een steeds verslechterende samenleving als gevolg. Terug naar de solidariteit en de invoering coöperaties en coöperatieve instanties. Wat je als overheid zaait, wordt geoogst in de samenleving.

Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 11:25

@jasdon 'Beetje studeren, reisjes maken, hard werken om zich op te werken of gewoon helemaal leven om de consumeren en te genieten. ' Dit klopt natuurlijk, die 0,1 procent van de Amsterdamse jongeren die ooit staat de demonstreren op de Dam zijn natuurlijk niet representatief voor de rest van Nederland.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 12:35

Mark. Ok. De SP is sociaal democratisch. Sociaal democratie is altijd een brede stroming geweest in Europa en werd nooit gezien als 'extreem'. Een Roemer is geen Mao Zetung. In de vorige eeuw, waren er vaak grote conflicten (soms zelfs fysieke escalatie) tussen sociaal democraten en communisten, omdat beide groepen een heel andere visie en tactiek hebben. Een sociaal democraat, is uiteindelijk gewoon een liberaal die sterk wilt hervormen. Een communist wilt revolutie en dictatuur. Als er dus veel communisten in je sociaal democratische partij zitten, gaat dat leiden tot allerlei spanningen. Waarom zou de SP niet met de VVD samenwerken? Waarom zouden ze samenwerking met wie dan ook uitsluiten? Als de VVD samen met de SP een soort sociaal liberale koers wilt varen, dan zou dat toch een goede zaak zijn? SP jongeren waren/zijn communistisch en zwaar woke. Dat past allebei niet zo bij de SP politiek. De SP is gewoon wat de PVDA vroeger was en de PVDA was niet hetzelfde als de CPN, destijds. De ex Rood jongeren, kunnen zich dan beter bij Bij1 aansluiten, want Bij1 past beter bij hun denkbeelden. Woke, communistisch etc. De SP had de aanval van Elsevier niet moeten tolereren en zij had harder terug moeten slaan. Die Roemer was te lief, te zacht. Een knuffelbeer.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:53

@Rode druppel "Weg met het globalisme, terug naar lokale economie." Wat een simplistische en naïeve kreet.

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:54

@Dexter "'Beetje studeren, reisjes maken, hard werken om zich op te werken of gewoon helemaal leven om de consumeren en te genieten. ' Dit klopt natuurlijk, die 0,1 procent van de Amsterdamse jongeren die ooit staat de demonstreren op de Dam zijn natuurlijk niet representatief voor de rest van Nederland." Jullie anekdotisch geroep net zo min.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 12:57

De zeggenschap is uitbesteed, de kosten zijn ontploft en de bureaucratie is enorm toegenomen. Dit terwijl de neoliberalen de overheid zogenaamd kleiner zouden gaan maken De sociale kosten voor de maatschappij zijn niet gedaald, maar wat de burger ervoor terug krijgt is sterk afgenomen. De neoliberalen beloofde, dat de overheid kleiner zou worden en de markt alles zou overnemen en dat de markt zou egaliseren. Niets hiervan is gebeurt. De overheid is groter geworden en 'de markt' is niet echt vrij te noemen De zogenaamde 'vrije markt' van neoliberalen, heeft alles alleen maar duurder gemaakt. Kijk naar de huizenmarkt. De markt zou wonen goedkoper maken? Wonen is alleen maar duurder geworden en monopolisten bepalen de huizenprijzen

Dexter6
Dexter68 jan. 2023 - 18:56

@Volrin 'Jullie anekdotisch geroep net zo min' Ik val onder die groep vriend, jij valt niet onder die groep en je hebt dus geen flauw idee.

Olav Meijer
Olav Meijer9 jan. 2023 - 2:24

@ JasDon: Het gaat niet om "impressies" van mij. Ik ben nog steeds op diverse terreinen actief en ontmoet zodoende gelukkig ook mensen van jongere generaties. Kennelijk heb jij te maken met een ander deel van hen. Ook vroeger waren niet niet alle jongeren politiek actief.

Satya
Satya9 jan. 2023 - 11:31

Baloem De SP is geen sociaal democratische partij. Kox en Marijnissen zijn overtuigd totalitaire denkers. Jij krijgt van mij echt geen solidariteit. Lijdt honger, I don't give a fuck. Ik zorg voor mezelf en mensen als jij moeten dat ook maar doen, niets van mij. Woke herken jij niet als het je te pakken neemt. Blijf vooral tegen solidariteit strijden, terwijl je het zo nodig bent.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 jan. 2023 - 21:54

Ik vind dat de SP ook nooit echt luistert, naar kritiek. Ze zijn een beetje arrogant De SP moet zich ook niet per se alleen maar richten op 'de gewone man' en 'de buurt'. Ze moet gewoon een programma presenteren, een beeld schetsen, waar iedereen iets mee kan. Ze moeten zich niet vastklampen aan een specifieke groep. Ze moeten de middenklasse niet van zich vervreemden. Dit is wat FVD beter doet. FVD richt zich niet op een specifieke klasse en trekt zowel middenklasse, als arbeidersklasse, als kapitalisten aan Feminisme en socialisme. Socialisme staat in principe los van feminisme. Feminisme, was/is een strijd die los staat van de economische discussie. Het staat los van liberalisme en socialisme. Zowel socialistische, als liberale vrouwen, kunnen er iets mee, zullen er een mening over hebben. Daarnaast zijn er ook veel verschillende vormen van feminisme, die allemaal een andere visie hebben en het niet met elkaar eens zijn, over kwesties Ook moet de SP een betere partijlijder hebben. Lilian komt alleen maar met cliché praatjes aanzetten, die ze eindeloos herhaalt Het is trouwens goed, dat de SP hun communisten eruit gegooid hebben en nu een duidelijke stelling ingenomen hebben in het woke verhaal. Ze moeten nu alleen ook nog omtrent migratie/refugees een standpunt innemen, een helder standpunt En ze moet duidelijk maken wat neoliberalisme is en hoe hun sociaal democratie er dan uit ziet, tot in de puntjes moeten ze dat uitwerken en presenteren.

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2023 - 10:10

@Baloem ------------------------ Wat je over FvD schrijft begrijp ik niet. De partij doet het helemaal niet goed en trekt ook geen groepen aan. Voor de rest kan ik me wel aardig vinden in jouw betoog.

Hann63
Hann638 jan. 2023 - 10:18

Nemen ze een standpunt in VOOR immigratie - vluchtelingen in dan word de PVV nog groter. En ik ben ook al weg gelopen bij de SP, ondanks hun standpunten. Zijn ze TEGEN, dan worden ze nog kleiner.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 12:36

Eric Mooi dat je je in mijn betoog kan vinden. De FVD richt zich niet op een specifieke sociale klasse. De SP doet dat wel. De SP is er zogenaamd expliciet voor 'de normale' man/vrouw. Daarmee sluit ze hele groepen uit. Mensen die niet per se vuilnisman zijn, of schoonmaker, maar wel belang zouden hebben bij sociale hervormingen

Volrin
Volrin8 jan. 2023 - 12:55

@Baloem "Socialisme staat in principe los van feminisme. " Niet waar. Socialisme is meer dan alleen een visie over de economie. Het is ook een visie over de samenleving: iedereen gelijk. Dus ook man en vrouw.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 13:03

Volrin Feminisme zegt dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Dat is iets waar liberalen het ook mee eens zullen zijn. Het is dus niet specifiek socialistische politiek. D66 vrouwen zijn net zo feministisch als SP vrouwen

Juppé🎗
Juppé🎗7 jan. 2023 - 21:04

Tja als je moet kiezen tussen het neoliberalisme en dit slap gelul dan wist ik het wel…….gelukkig zijn er andere keuzes waar je over na kunt denken.

itsme3
itsme37 jan. 2023 - 20:59

Het treurige voor de SP is dat ze nog nooit iets bereikt heeft voor haar kiezers. De SP wil dogmatisch alleen maar meewerken zolang het precies gebeurt zoals zij het willen. Het gevolg is dat iedereen in onderhandelingen iets binnenhaalt voor zijn kiezers, behalve de SP.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2023 - 10:14

@itsme ---------------------------- Waar de SP meedoet in provincies en gemeentes gaat het best goed. Ik lees nooit iets over schandalen of weet ik veel wat en er wordt constructief samengewerkt. Van mij mag de SP landelijk best een keer meedoen. Die kans moet je wel eerst krijgen voordat je iets kunt waarmaken of 'binnenhalen'.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa8 jan. 2023 - 12:37

Dat is ook wel het punt, Itsme. Ja, SP zal nooit meeregeren, SP kan dat niet, SP wilt alleen maar ageren Maar, ze hebben ook nooit een kans gehad, om zich te bewijzen. Als je ze geen kans geeft, zullen ze inderdaad altijd 'schreeuwers aan de zijlijn' blijven.

Prisunic
Prisunic7 jan. 2023 - 20:57

Een rebelse meid is een parel in de klassenstrijd.