Joop

Hoe het CDA zichzelf te gronde richtte en het laatste zetje van Omtzigt

  •  
10-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Pieter Omtzigt terug in de Kamer

© DEN HAAG - Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) staat de pers te woord voorafgaand aan de beediging van de Kamerleden in de Tweede Kamer. ANP PHIL NIJHUIS

CDA’ers hebben een flink aantal turbulente maanden achter de rug: van de dubieuze lijsttrekkersstrijd tussen Pieter Omtzigt en uiteindelijke winnaar Hugo de Jonge, naar de leiderschapswissel die volgde en Wopke Hoekstra in het zadel hielp, de moeizame campagne en de daaropvolgende desastreus verlopen verkiezingen. En als klap op de vuurpijl het vernietigende memo van Pieter Omtzigt over interne (wan)beleid en vervolgens het opstappen van diezelfde Omtzigt. Binnen de partij wordt dan ook met de nodige spanning uitgekeken naar zaterdag, de dag waarop de commissie-Spies haar bevindingen over de verkiezingscampagne presenteert.
De bedoeling is dat het rapport van de evaluatiecommissie onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies de brokstukken van het afgelopen jaar op een inzichtelijke hoop veegt. Wat ging er mis, waarom en hoe nu verder. Daags nadat Omtzigt zijn CDA-lidmaatschap opzegde, volgden meer CDA’ers zijn voorbeeld. Ook waren er veel lokale CDA-afdelingen die weliswaar binnenboord bleven, maar wel hun steun voor het dissidente Kamerlid uitspraken. Een petitie voor een extra CDA-congres naar aanleiding van de gebeurtenissen kreeg in korte tijd ruim voldoende handtekeningen. Dat congres, waar het CDA-bestuur de stevige taak wacht het vertrouwen van de leden terug te winnen, staat gepland voor september.
Over de kwestie-Omtzigt is de laatste maanden veel gesproken en geschreven. Over wat er in het volle zicht gebeurde, is dan ook al veel bekend. Maar hoe werd Pieter Omtzigt de meest besproken man van het Binnenhof, en waar ligt zijn toekomst nu hij – nog altijd ziek thuis – het CDA de rug heeft toegekeerd? Die partij kreeg dan wel een forse tik bij de laatste verkiezingen, maar Pieter Omtzigt sleepte 342.472 voorkeursstemmen binnen, genoeg voor bijna vijf zetels. Nieuwsuur zocht uit wat er achter de schermen gebeurde:
Video niet zichtbaar? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Joop den Uil
Joop den Uil10 jul. 2021 - 17:48

Niet vergeten : D66 liet per ongeluk de brisante aantekening op notulen zien aan de pers. daar begon het allemaal en wij zitten gebakken peren

Poeh, poeh
Poeh, poeh10 jul. 2021 - 12:53

Droevig dat partijen die vanuit hun oorsprong (voorgangers van het CDA en PvdA) ervoor gezorgd hebben dat we na de tweede wereldoorlog naar een beschaafd land hebben toegewerkt. Natuurlijk macht maakt vaak zwak en ook bij die partijen was het onvermijdelijk. Maar de graaipolitiek naar macht bij met name VVD en D66 in de welvaartsstaat gaat te ver. Gelukkig zijn er partijen gekomen die daar met onderhandelbare principes iets tegen willen doen (GL, SP, CU), Het zou goed zijn dat CDA en PvdA na hun herbronning naar de nieuwe tijd zich daar aan zouden verbinden. Er moet toch een middel zijn om deuken te trappen in de ikke-cultuur van Rutte en Kaag.

OlavM
OlavM10 jul. 2021 - 11:18

Omtzigt is een te principieel, consequent en zuiver denkend persoon om binnen een partij als de Christen-Democratische Apocalyps te kunnen functioneren. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het ooit weer goed kan komen tussen hem en de CDA-bonzen. Met een nieuwe lijst zal hij zeker hoge ogen kunnen gaan gooien bij volgende Tweede Kamerverkiezingen. Maar een nieuwe partij oprichten is geen sinecure. Als hij met een groep gelijkgezinden daaraan kan werken, zal dat wellicht lukken. Hoofditem zal dan zijn: nieuwe bestuurscultuur.

2 Reacties
ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 11:52

Pieter moet terug naar de basis. Kom met JR, Jezus Redt, zónder opsmuk, mét liefde.

Cave Canem
Cave Canem10 jul. 2021 - 16:33

Omtzigt? Was dat niet degenen die een valse getuigenis had geschreven voor een Oekraïener die sprak op een bijeenkomst voor nabestaanden? Het zou niet om een BUK-raket gaan van Russische makelij. Later bleek uit onderzoek van NRC dat deze zogenaamde getuige helemaal niet ter plekke was tijdens de ramp en bovendien banden onderhield met Russen en separatisten. De politicus moest zijn excuses maken en zijn MH17-woordvoerderschap opgeven.

Paul250371
Paul25037110 jul. 2021 - 10:06

Het is eigenlijk van de gekke dat Omtzigt zo geprezen wordt, ziek thuis zit, genaaid wordt met de interne fractievoorzitter verkiezingen, tegengewerkt en belazerd wordt, gefunctied anders wordt en dat alleen omdat hij (en Leijten ) zijn werk deed. Er is een klimaat ontstaan waarin politieke leiders, ambtenaren en volksvertegenwoordigers liegen, bedriegen, frauderen, roven en er keer op keer mee wegkomen. Nederland is een schande geworden.

Phil2
Phil210 jul. 2021 - 10:04

Met Balkenende, Eurlings, Verhagen en Hoekstra is een akelig en schraal soort passen op de gemene zaak ontstaan. Ik zie goede kansen voor de Christen Unie. Die zou zich (moeten) verbreden om ook een man als Omtzigt te incorporeren.

vdbemt
vdbemt10 jul. 2021 - 9:56

En wat zegt het nu over Rutte dat hij persee met het CDA, een partij in ernstig verval, als bijna nooit tevoren op sterven na dood, in een Rutte IV wil?

5 Reacties
Paul250371
Paul25037110 jul. 2021 - 10:09

Dat het een leugenaar, een oplichter en een rover is die schijt heeft aan alles wat sociaal is.

Sonic2
Sonic210 jul. 2021 - 10:16

Het is vintage Rutte. Rutte is de machtspoliticus. Die weet dat hij met het CDA in het kabinet sterker staat en bovendien vermoord hij in figuurlijke zin het CDA electoraal. Het CDA is voor de rest al een jaar of 25 in verval. De PvdA ook. De periode Balkenende was wat dat betreft een mistgordijn. Die alleen kon ontstaan door de moord op Fortuyn en het uitzonderlijke chaotische einde van Paars en de chaos die er in het voorjaar van 2002 in Nederland heerste. En voor de rest heeft Corona veel veranderd. Hoekstra en de Jonge waren in 2019 nog gedoodverfde premier kandidaten. Ik denk dat het CDA en de PvdA meer een soort vulkanen zijn. Die soms nog uitbarstingen kennen. Zoals in 2019 met de EP verkiezingen.

Pindaklaas
Pindaklaas10 jul. 2021 - 12:22

@ Sonic, Je hebt helemaal gelijk. Rutte is als een bloedzuiger die langzaam al het leven uit andere partijen die met hem meelopen, zuigt. Overigens denk ik dat de Jonge een enorm slecht politicus is. Net als Hoekstra trouwens. De mannen zitten ervoor zichzelf en hun vrienden. Komen overal mee weg, en als ze weg zijn krijgen ze mooie baantjes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2021 - 6:50

Het CDA is een dependance van de VVD gevestigd in Limburg en Brabant. Voor hem is er geen enkel probleem. Die dansen volledig naar zijn pijpen en deden dat al lang.

Break on through
Break on through11 jul. 2021 - 9:34

Rutte wil persé rechtse politiek voeren.Is belangrijk voor z´n vrindjes in het bedrijfsleven. Als hij zonder het CDA gaat is hij gedoemd met die verdomde linkse rakkers in zee te gaan. En dat is wel het laatste wat hij wil natuurlijk want dan moet er politiek gevoerd worden die echt goed is voor heel Nederland. Dat iedereen het ook echt goed heeft in dit land zeg maar.

Break on through
Break on through10 jul. 2021 - 9:26

Ik zou als ik Omtzigt was gewoon mn eigen zetel incl die ander vier die ik waard ben opeisen. Eigen partij beginnen. CDA is op sterven na dood. Maar goed ook want er is weinig christelijks of menselijks meer aan die club.... Stappen nog wel meer op uit het CDA. CDA valt volledig uit elkaar.

4 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jul. 2021 - 9:42

Zou inderdaad fijn zijn als Pieter die stemmen kan claimen, ik weet niet of dit kan. Of 4 CDA'ers die zich aansluiten bij een lijst Omtzigt?

vdbemt
vdbemt10 jul. 2021 - 10:37

Zijn eigen zetel hoeft hij niet op te eisen. Die is gewoon van hem. En van niemand anders. Voor die andere 4 geldt hetzelfde. Het is aan hun of zij samen met Pieter verder willen.

ton14024
ton1402410 jul. 2021 - 11:41

Je kunt netjes vragen, claimen, eisen. Je kunt 10 weesgegroetjes en mijnlievegod opzeggen. Je kunt water bij de wijn doen en voor 2 willen settelen. Je kunt Graus aanroepen, of Wilders himself. Je kunt hemel en aarde bewegen. Ik wens je veel succes en wijsheid toe.

Sonic2
Sonic210 jul. 2021 - 20:54

Ik heb zelf in 2012/2013 een burn out gehad. Ik denk dat veel mensen totaal overspannen( verkeerde woordkeuze) verwachtingen hebben wat Omtzigt na zijn burn out nog voor elkaar kan krijgen. Dat is geen verwijt naar hem, maar van een burn out moet je in alle rust kunnen herstellen. Volgens mij ook het idee waarom een aantal mensen uit de CDA top de handen er van af hebben getrokken. Die CDA mensen willen vooral laten overkomen alsof ze zich om Omtzigt bekommeren, maar dat deden ze niet. Het CDA verwacht dat Omtzigt nooit helemaal meer de oude wordt. En ze anticiperen er op dat Omtzigt veel te solistisch is en zijn achterban ook veel te divers is om echt een bedreiging te worden. Ik zeg niet dat ze er op aangestuurd hebben, want zo positief en leuk is het huidige scenario niet. Maar ik vermoed dat ze die afweging gemaakt hebben.