Joop

Hoe het CDA zichzelf kan redden

  •    •  
20-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1969 keer bekeken
  •  
ANP-465070935

Afgedwaalde CDA'ers keren uit de stallen van de BBB terug naar de oude honk.

Na het overleg met de provinciale voorzitters begeven Wopke Hoekstra, Hans Huibers en Pieter Heerma zich in jute zakken gehuld naar huize Omtzigt. Daar bidden en vasten ze de hele nacht. Om zeven uur in de ochtend mogen ze binnenkomen voor het ontbijt. Oog in oog met het hele gezin bieden de boetelingen hun welgemeende excuses aan voor de manier waarop zij Pieter Omtzigt behandeld hebben. Daarna vragen zij hem eerbiedig onmiddellijk het leiderschap van het CDA op zich te nemen. Hij krijgt een half jaar om zonder inmenging van anderen orde op zaken te stellen binnen de partij. Ook belooft Pieter Heerma hem in het bijzonder gehoorzaamheid in de Tweede Kamer tot Omtzigt ook formeel het fractievorozitterschap op zich kan nemen. Dat zal procedureel wel wat voeten in de aarde hebben.

Alleen al de terugkeer van Omtzigt zal positieve effecten hebben op de peilingen. Afgedwaalde CDA'ers keren uit de stallen van de BBB terug naar de oude honk maar Omtzigt trekt ook potentiële stemmen uit andere partijen. Zijn positie in het CDA is onwrikbaar omdat iedereen in die partij begrijpt dat de nieuwe aanhang voor hem persoonlijk gaat en niet voor de idealen van de christendemocratie.

Het kabinet valt. Er worden vervroegde verkiezingen gehouden. De BBB wordt gehalveerd. Met 23 zetels is het CDA de grootste partij. Er wordt een kabinet gevormd van CDA, VVD, CU en BBB. Caroline van der Plas wordt minister van Landbouw. Zij voert het stikstofbeleid uit. 2030 is niet de deadline maar het eerste grote ijkpunt. Tot die tijd zullen geen gedwongen onteigeningen plaats vinden. Take it or leave it was haar gezegd. Anders gaat Pieter over links.

Omtzigt wordt geen premier maar minister van Financiën. Die functie gaat naar Madeleine van Toorenburg. Mona Keizer krijgt Justitie en Veiligheid.

Omtzigt spreekt de natie toe. Hij zegt dat je een euro maar één keer kunt uitgeven. Hij belooft een snelle afwikkeling van de toeslagenaffaire en de Groninger aardgaskwestie. Hij vertelt er niet bij hoe. Wel dat hij er dag en nacht mee bezig zal zijn.

Madeleine van Toorenburg zegt dat er nu een tijd van actie en discipline is aangebroken. Mona Keizer verdubbelt de straffen op het beledigen van overheidspersonen. Zij kondigt wetten aan om beroepsmogelijkheden voor asielzoekers te beperken. Ook worden stichtingen aangepakt die vanuit allerlei abstracte idealen de staat voor de rechter slepen. Dat moet afgelopen zijn, zegt zij. Het is de volkswil die telt, niet de argumentatie van slimme advocaten.

Mark Rutte vertrekt naar New York. Hij krijgt een topfunctie bij Proctor and Gamble.

Wij weten wel dat we een zuinige en strenge rekenmeester aan het roer hebben.

Ineens voel ik een stoot in mijn zij. Mijn lief buigt zich bezorgd om mij heen: "Wat lag je daar te roepen? Heb je weer een nachtmerrie?"

"Rotvolk!", kreun ik.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de politieke podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de asielkwestie, over een dag of wat: de bankencrisis

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 mrt. 2023 - 10:30

walgelijke partij haha Ik hoop dat ze ten onder gaan

Jan Wijn
Jan Wijn21 mrt. 2023 - 9:47

Wanneer we Volendam het passief kiesrecht ontnemen, zou Nederland dan democratischer er uitzien.

Palipka
Palipka21 mrt. 2023 - 7:45

Mooi

EenMening3
EenMening320 mrt. 2023 - 21:02

"Nach Canossa gehen wir nicht"

Bart Top2
Bart Top220 mrt. 2023 - 20:06

Fijn dat we het eens zijn :-)

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 mrt. 2023 - 9:20

Twee zielen een gedachte blijkbaar.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal20 mrt. 2023 - 17:02

Ik denk dat CDA weer het beste terug kan gaan naar een opzet van KVP, CHU en ARP. Toen waren ze bijzonder succesvol en had ieder zijn eigen groepering. Het samengaan (fusie heet dat nu) is dus mislukt. Opnieuw blijkt dat de som der delen meer is dan het geheel.

2 Reacties
Polarisario
Polarisario20 mrt. 2023 - 17:48

@Bal: Iedereen dan ook weer twee keer op zondag naar de kerk en bij verkiezingen verplicht naar de stembus! Op naar een groot CDA, ehh ik bedoel een grote KVP en een ARP en CHU die er ook toe doen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 mrt. 2023 - 18:14

@Bal, het aantal katholieken dat in Brabant nog naar de kerk gaat kun je op een hand tellen. Met meer religie ga je de verkiezingen niet meer winnen.

Peter Arold
Peter Arold20 mrt. 2023 - 16:52

Rekenen of schatten kan je niet, Han. "Het CDA is de grootste partij met 23 zetels". OK, dan geven we de VVD en BBB elk 22 zetels, veel te veel in dat scenario. Dan kom je uit op 67 zetels. De CU moet dan minstens 9 zetels toevoegen, 4 meer dan nu. Hoe dan? Omtzigt is geen organisator.

PVDB2
PVDB220 mrt. 2023 - 16:33

Al jaren neemt het kerkbezoek af. Voor veel boeren was de gang naar de kerk op zondag heel lang een gewone zaak. CDA is dan ook een partij die het veel moest hebben van het platteland. Een partij voor de ondernemers. Nu meer dan ooit door schaalvergrotingen. Jarenlang pappen en nathouden heeft geleid tot deze ontwikkeling. Het is allang niet meer dat men de schepping Gods, mens, dier en natuur wil beschermen. En biodiversiteit die later echt van invloed kan zijn op de agrarische sector. Zou men dat willen dan zou men gaan voor minder vee, meer biologische akkerbouw, minder monocultuur. Voor het CDA zijn de tien geboden heilig. Net als normen en waarden. Tot dat er geld verdient kan worden. Dan gaan ze overboord. De VOC-mentaliteit. Weg kijken bij fraudes in de landbouwsector. Overbemesting, verslechtering van leefklimaat en omgeving. En dat zal het laatste probleem niet zijn. Wachten totdat het weer tot een crisis komen uit electorale belangen, lokaal alsook landelijk. Het is of doorgaan op de populistische manier en boeren, tuinders, telers na de mond praten en luchtballontjes zoals dienstplicht en volkslied. Of handelen na wat je moet doen om wetgeving na te leven. Crises aan te pakken door minder populaire maatregelen te nemen. Ook al snij je dan in eigen vlees. Op de jaarlijkse integriteitsindex staat men weer zoals van oudsher fier bovenaan kop met de meeste corruptie gevalletjes. Of beter gezegd, minst integer. Met VVD en FVD als goede tweede en derde.

Ejoth
Ejoth20 mrt. 2023 - 16:28

Haha, briljant Han

Piet Mosselman
Piet Mosselman20 mrt. 2023 - 16:17

Een CDA wat ruimte aan Omtzigt biedt heeft meer grond voor een lijstverbinding met de BBB dan die van GroenLinks met de PvdA en zal met de VVD en kleine christelijke partijen ook D66 niet meer van dienst hoeven te zijn.

Pietje Puk139
Pietje Puk13920 mrt. 2023 - 16:06

De idealen van de Christen Democratie zijn dezelfde als die van de VVD. Het is geen flauwekul dat de VVD het liefste met het CDA regeert.

Polarisario
Polarisario20 mrt. 2023 - 15:18

Geweldig hoor dat Han het CDA weer wil laten groeien. Hulde! Omtzigt gaat natuurlijk niet terug. Hij zal zich eerder, net als zoveel andere CDA kopstukken uit de regio’s, aansluiten bij BBB. Verder zal hij de genoemde ministerspost voor het CDA vooral zien als een “functie elders” en dat ligt bij hem best gevoelig. Rutte gaat na zijn functie als MP terug het onderwijs in. Dat heeft hij al vaker aangekondigd. Natuurlijk weet je het bij hem nooit want beloftes heeft hij nooit eerder waargemaakt als hij ze zich al actief kan herinneren. Van der Plas ziet zichzelf niet als bestuurder. Ze zal vrij zeker nog wat jaren als het boegbeeld van haar partij in de kamer blijven. Verder adviseer ik niet teveel te dromen over politieke zaken; zonde van de tijd.

Rob12342
Rob1234220 mrt. 2023 - 14:41

Ja Han, wie wind zaait zal storm oogsten.

Mathijsco
Mathijsco20 mrt. 2023 - 14:39

Heer van der Horst, u kunt toch wel een beetje beter dan dit. Flauw hoor. Omtzicht -strategisch zeer wel onderlegd- kent zijn kwaliteiten inmiddels wel, en het publiek ook. Een kleine eigen lijst -noem het 'Hawkeye'- met een man of 3. En dan gaan doen waar hij heel erg goed in is! Het kapot gebombardeerde CDA mag lekker gaan nadenken over waarom het nou toch ook alweer niet zo verstandig was om als getapte jongen met hippe schoenen 'onder de parasol' van het katshuis te gaan zitten met Yuri Orlov. In de oppositie -eveneens met een man of 3- hebben ze daar komende jaren alle tijd voor!

Fromspace
Fromspace20 mrt. 2023 - 14:27

Waarom zou het cda gered moeten worden. En waarom zou het cda de oplossing zelf niet weten. Gewoon prima zo.

Markzelluf
Markzelluf20 mrt. 2023 - 14:20

Ik probeer de nachtmerrie te doorgronden. BBB halveert, de boeren zijn middels haar voorvrouw aan zet om het stikstofprobleem uit de wereld te helpen. De deadline verschuift inderdaad - en wellicht worden ook andere sectoren nu harder aangepakt, zoals transport en industrie - maar er gébeurt wat. Er komt een vrouwelijke premier. Er wordt nu echt haast gemaakt met het oplossen van aardbeving- en toeslagproblematiek. Er wordt op de schatkist gelet. Tja, als dit je ergste nachtmerrie is, dan ben je volgens mij een gezegend mens.

MG1968-2
MG1968-220 mrt. 2023 - 14:20

Volgens mij is het CDA alleen maar te redden als ze stopt met het zich laten gijzelen door de boeren en het eigen beleid te voeren vanuit de eigen filosofie zonder zich te laten leiden door electorale motieven. Dat win je namelijk nooit van de partijen die daarvoor in de kern zijn opgericht en gebruik maken van populistische methoden. Het terughalen van PO is zo'n methode. Zal best op korte termijn je partij goed doen maar brengt niets houdbaars. En ook het bewegen naar BBB geeft aan dat je geen eigen verhaal hebt, niet te vertrouwen bent en dat een stem dan sowieso beter naar de realdeal zou kunnen gaan. Ik geloof er dus niets van dat wat dan ook voor welke partij te redden zou zijn door de standpunten en de methoden van de overige partijen over te nemen. Dan verklaar je je zelfs per definitie en principieel overbodig.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 mrt. 2023 - 14:11

Net nog een verhaal van Omtzigt op twitter dat onteigenen juridisch helemaal niet mogelijk is op basis van modellen, en dat het (terecht) zal leiden tot lange procedures en enorme schadeclaims. De burger is in Nl goed beschermt, en dat soort rechten zijn bij Omtzigt wel in goede handen. Omtzigt zal dit soort rechten dus ook nooit gebruiken als 'giften' in onderhandelingen.

TheunT
TheunT20 mrt. 2023 - 13:59

En het partij leiderschap zal Omtzicht niet slopen?