Joop

Hoe gul zijn onze miljonairs?

  •  
10-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwerver_300.jpg
[Video] Verslaggever van DePers verkleedt zich als zwerver en vraagt bezoekers van de Miljonair Fair om een euro
Het levert hem weinig op, maar dan verzint hij een list…….
Zie hier het filmpje bij DePers.

Meer over:

kijk nou, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

JorritSpoelstra
JorritSpoelstra10 dec. 2010 - 11:37

Dus we moeten pakken uit gaan delen aan daklozen

omaoeverloos
omaoeverloos10 dec. 2010 - 11:37

Verkleeld als zwerver? Hij ziet er uit als een klaploper.

JanB2
JanB210 dec. 2010 - 11:37

Wat een risee, dat kleine kale ventje: "kijk in me oge, ik maak geen grappen". Natuurlijk niet Napoleon.

Pjotrs
Pjotrs10 dec. 2010 - 11:37

Wat een sukkel: schooien bij de Miljonair Fair en dan geen mobiel pinapparaat bij je hebben.

maccus
maccus10 dec. 2010 - 11:37

Inderdaad, daklozen zouden meer verdienen met een pak aan en designerbril op.

Joeri2
Joeri210 dec. 2010 - 11:37

Miljonairs? Wanna-bees zul je bedoelen. En de echte dragen toch geen blik op zak. Daarbij, eurotje en gul, wat heeft dat met elkaar te maken? Een Joop vd Ende, bijvoorbeeld, schenkt jaarlijks miljoenen aan cultuur. Gewoon gul, aan iets wat je geen weggegooid geld vind. Maar daardoor zijn ze misschien ook wel miljonair geworden ( die het geworden zijn door eigen inzet ), omdat ze niet aan geld weggooien doen.

Naamhiero
Naamhiero10 dec. 2010 - 11:37

Het zou pas echt leuk zijn geweest, wanneer deze reporter/ zwerver weer naar dat aggresief kneusje terug was gegaan, om alsnog een Euro te vragen. De evt. daaropvolgende reactie zou een leuk inkijkje geven in de geestelijke armoede van dat agressief kereltje en de reactie van zijn escort. Evengoed een leuk filmpje.

karuna2
karuna210 dec. 2010 - 11:37

Nog een stelletje met hun broek op hun enkels. Jammer dat ze het toen het gebeurde niet wisten.

Sonia2
Sonia210 dec. 2010 - 11:37

Ik geef nooit iets aan niemand niet. Dat is opgehouden toen een junk zo kwaad was dat ik maar 20 cent gaf dat hij het terug in mijn gezicht gooide. Ik kan het ook niet meer missen, met een kind die straks naar de universiteit moet. Maar daarom doneer ik een aantal uren per dag aan De Goede Zaak, en ik help vrienden die ook niets kunnen missen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 dec. 2010 - 11:37

Ik geef altijd, tenzij ik niks bij me heb of ik die dag al veel meer gegeven heb. Maar aan die meneer in dat pak zou ik niks geven ;-)

Harris2
Harris210 dec. 2010 - 11:37

Wat een irritant filmpje. Hoeveel is er wel niet uitgeknipt? En gek he, dat mensen raar reageren als je half dreigend over ze heen gaat hangen.

cmore
cmore10 dec. 2010 - 11:37

Een zwerver vroeg mij op Rotterdam CS geld om te eten. Hij had al dagen niets gegeten namelijk. Dus ik liep naar de eerste de beste broodjeszaak, bestelde een broodje gezond en gaf deze aan de zwerver. Ik heb nog nooit iemand zo verbaasd zien kijken. Niet omdat hij zo blij was met het broodje maar uit teleurstelling. Ik heb de zwerver nog even in de gaten gehouden en hij ging uiteindelijk het broodje aan mensen aanbieden voor geld. Ik geef niets meer aan zwervers maar stort jaarlijks een meer dan redelijk bedrag op diverse goede doelen. Dit filmpje zegt dus niets !

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Hilarisch :-)

2 Reacties
JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Wat is er dan hilarisch aan dit filmpje ? Ik snap niet goed wat U daarmee bedoelt.

JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Rijke mensen voelen zich heel erg ongemakkelijk als ze geconfronteerd worden met arme mensen die hun hand ophouden en hen een aalmoes vragen. Tenenkrommend om te zien hoe sommige zelfverzekerde, charismatische rijken - ' ga weg, ga weg ' in bange, onzekere hoopjes mens veranderen als ze een bedelaar op hun pad vinden.. Een enkeling gedraagt zich zelfs - ' kijk in mijn ogen ! Klaar ! ' -ronduit agressief. Dit gedrag past kennelijk bij hun visie op de wereld. Als je je hoofd van een situatie afdraait, dan zie je de situatie niet meer, en dan bestaat het probleem niet langer. Prettige kerst, rijke mensen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Schokkend om te zien hoe dubbel de moraal van de Nederlandse miljonair is. Het doet me denken aan een reportage van een journalist die in arme sloeber kleren op straat ging liggen, en in een pak. Het pak werd uiteraard geholpen. De sloeber bloede denkbeeldig dood

1 Reactie
maccus
maccus10 dec. 2010 - 11:37

Dat programma heb ik ook gezien ja. Het draait om status. als je iemand helpt die goed gekleed is, en dus klaarblijkelijk status heeft, dan is er kans dat je daar zelf beter van wordt. Daarom slijmen mensen tegenover hun bazen en trappen ze ondergeschikten naar de grond. Gebeurt allemaal onbewust. Het is gewoon een biologische wetmatigheid.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Miljonairs worden in dit land al bestolen in het kader van 'solidariteit'. Waarom moeten ze nu op morele gronden nog meer afstaan? Zwervers verdienen geen ondersteuning, maar moeten aan het werk.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Miljonairs zijn miljonairs geworden vanwege de onbeschoft hoge marges die ze voor hun producten en diensten aan het plebs vragen. Als ze door een bedelaar herinnert worden aan de scheve verhoudingen tussen rijk en arm binnen onze maatschappij, wordt U boos. Ik vind dat onbegrijpelijk. Hoeveel heeft een mens nodig om een fatsoenlijk bestaan op te kunnen bouwen ? Een miljoen ? Tien miljoen ? Een miljard ?

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Heb het filmpje zelf niet kunnen zien, maar ik kan me voorstellen dat je liever niet het drugsgebruik van een zwerver financiert (en indirect hiermee de drugsplantages in Afganistan). Als niet-miljonair geef ook nooit zomaar wat aan een zwerver. Wel koop ik wekelijks de Straatkrant. De kans dat de zwerver via de vereniging van de Straatkrant aan een huis en vaste aanstelling komt is in ieder geval groter dan zomaar geld geven. Tevens heb je nog wat leesvoer. Winwin situatie.

3 Reacties
JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Het is inderdaad een dilemma. Weten dat je de verslaving van een ander bekostigt op die manier. Helaas kun je er vanuit gaan dat de meeste zwervers nooit meer zullen afkicken. Dan is het best wel humaan om iemand dat toch die twee halve liters te gunnen, maar de keuze die U maakt is net zo goed een keuze die met valide argumenten kan worden verdedigd.

Naamhiero
Naamhiero10 dec. 2010 - 11:37

WHAHAHAHA Joh, iedere zwerver is per definitie een drugsgebruiker, die, -ook nog eens-, religieuze mafketels steunt in hun gewapende strijd? Over geestelijke armoede gesproken...

Yggdrasil
Yggdrasil10 dec. 2010 - 11:37

(en indirect hiermee de drugsplantages in Afganistan). ==================== Meestal heb ik wel een paar losse muntstukken in de zak die ik waar nodig kan spenderen aan dakloze zwervers maar ik weet ook dat dit een volstrekt immorele en misplaatste actie is. Ik had moeten denken dat zo'n zwerver die inkomsten verpatst aan drugs en dat ik door mijn actie de drugs-plantages in Afghanistan in stand houd, het geld wat daarmee wordt verdiend en waarmee berm-bommen worden gebouwd die de nodige slachtoffers eisen, mijn schuld. Omdat ik een zwerver een euro heb gegeven ben ik er indirect verantwoordelijk voor dat 23 van mijn medelanders zijn omgekomen in de Afghaanse oorlog en dat ik Balkenende als schuldig heb verklaard was volstrekt onterecht want Balkenende heeft een zwerver nog nooit wat gegeven en kan derhalve dus ook niet verantwoordelijk worden gemaakt voor het in stand houden van de drugs-plantages in Afghanistan. Het zogeheten, butterfly-effect.

Dragon2
Dragon210 dec. 2010 - 11:37

Standaardvraag aan zwerver of junk die om een euro schooit: "Heb je terug van een briefje van 100"? Kansloos natuurlijk, bedelen in Nederland.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Junk betekent rotzooi. Beschouwt U mensen die door wat voor omstandigheden dan ook verslaafd zijn geraakt als rotzooi ? Ik heb een sterke voorkeur voor het woord ' drugsgebruiker ' . Wat vindt U daarvan ?

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Zo zie je maar weer, wat daar rondsjouwt is geestelijk - en moreel - plebs.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs10 dec. 2010 - 11:37

Wat verwacht je anders op een evenement als de Miljonair Fair? Het is hetzelfde als met dat feestje van de Quote 500: daar zie je ook alleen de grootste sukkels.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Miljonair en Fair. Een mooie combinatie. Zijn het wel allemaal miljonairs daar op die beurs? Ik zie een boel twiets mbt gratis kaartjes oid: http://search.twitter.com/search?max_id=13220658951487489&page=1&q=miljonair+fair Bij dat Quote500 feestje was er ook geen miljonair te bekennen trouwens: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1002235#493 vanaf 11:40

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs10 dec. 2010 - 11:37

"Zijn het wel allemaal miljonairs daar op die beurs?" Hooguit een enkele patser die de weelde niet kan dragen. Aangevuld met een regiment poseurs. Voor de rest veel gold diggers die dat allemaal niet weten.

Echo10
Echo1010 dec. 2010 - 11:37

Tjongejonge, een jonge gezond uitziende kerel die met een sigaret en blikje bier op een agressieve manier op mensen afstapt en om een euro vraagt. Geen wonder dat we negatief op gereageerd wordt. En zeker als je met je vrouw op straat loopt. Zou ik ook boos om worden. Hij ziet er niet uit als een zwerver die geld nodig heeft, maar meer als iemand die te beroerd is om zijn handen uit zijn zakken te steken. En tenslotte, aan Pieter Pan, je kunt ook miljonair worden van heel hard werken, zuinig leven en weinig op vakantie gaan (boeren, middenstanders, en vele mensen die een redelijke baan hebben maar voor een baas werken). Dat kan, echt waar. Persoonlijk vind ik dat niet verfoeilijker dan mensen die geld even snel uitgeven als dat het binnenkomt.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Dat ontken ik ook niet, maar de vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel je nodig hebt om een gezond en welvarend leven te kunnen lijden. En er zijn inderdaad rijke mensen die een groot deel van hun vermogen weggeven dat ze eerst ten koste van anderen hebben vergaard. Beter ten halve gekeerd dan..

Echo10
Echo1010 dec. 2010 - 11:37

Mischien een aardig linkje: http://www.msnbc.msn.com/id/38556042/ns/us_news-giving/ Bill Gates en Warren Buffet (die zelf inmiddels al meer dan de helft van hun eigen vermogen weggegeven hebben) zijn een actie begonnen om biljonairs de helft van hun vermogen te schenken aan goede doelen. Al meer dan 40 biljonairs doen mee. Volgens mij valt het wel mee met de gulheid van rijke mensen.

2 Reacties
degewoneman
degewoneman10 dec. 2010 - 11:37

ken je het Amerikaanse belastingsysyteem en hun aftrekmogelijkheden

JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 11:37

Het valt inderdaad wel mee. Waarom niet negentig procent van je vermogen weggeven als je ettelijke miljarden bezit? Dan hou je nog steeds meer dan genoeg geld over om een prima leven te leiden.

Angelica2
Angelica210 dec. 2010 - 11:37

Laatst vroeg een blonde vrouw mij om geld want ze had niks te eten. Ik gaf haar een boterham (wegens suikerproblemen heb ik altijd wat eten bij me). Ze was er niet blij mee maar durfde het kennelijk niet te zeggen. Ze heeft het ook niet meteen opgegeten en is bij andere mensen verder gaan bedelen. Ik heb er een enorme hekel aan bedelaars. Gaan ze met het geld alochol of drugs kopen? Of hebben ze echt honger? Bah.

1 Reactie
jvanarkel
jvanarkel10 dec. 2010 - 11:37

Herkenbaar, toen ik nog op school zat in utrecht, dan vergat ik vaak mijn brood op te eten want patat was lekkerder. Maar als ik mijn brood met echte boerenkaas en echte zeeuwse zoute boter van de betere bakker en kaasboer uit de heuvelrug, aanbood dan zeiden ze nee. En vergeet niet dat niet iedereen of beter gezegd vrijwel niemand die naar die beurs gaat miljonair is. Ik heb zo'n entree kaart gekregen bij mijn creditkaart en zit nu even zonder werk :) En verder zijn het juist de mensen die veel verdient hebben maar geen opvoeding hebben genoten, de nouveau riche die zich daar wil laten zien, met allemaal dingen die echt beschaafde mensen niet zouden willen hebben. Maar goed mannen die een smoking aantrekken met brogues en een horloge om, en dan ook nog een gouden terwijl de rest van de sieraden en manchetknopen zilver zijn, zijn en blijven losers met geld. Als zijn ze geen duppie meer, ze blijven een stuiver in normen en waarden.

Stanleymessi
Stanleymessi10 dec. 2010 - 11:37

Lang geleden werkte ik in mijn studententijd, voor een 24-uurs tankstation, in de binnenstad van Den Haag. De fooien die ik ontving waren enorm. De klanten waren o.a. taxichauffeurs en publiek dat 's-nachts op stap was. De eigenaar van het tankstation, tevens eigenaar van een tankstation in Wassenaar vroeg mij of ik daar ook een weekend wilde werken. U raadt het al: geen stuiver. De klanten, ordinaire welgestelde Wassenaarse plebejers in een net niet goed zittend pak, vonden dat de benzineprijs al dermate hoog was, dat een fooi voor mijn geleverde diensten, schielijk overdreven zou zijn. Tja, wat verwacht je anders van arme mensen met geld.

1 Reactie
Biff Everwood
Biff Everwood10 dec. 2010 - 11:37

overbekend verhaal. Bloemendalers geven niet, mensen die zelf in de horeca werken (of gewerkt hebben) juist wel. Het heeft misschien ook met onwetendheid te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2010 - 11:37

Ik geef altijd een euro. Kopen ze daar drugs of drank van dan is dat hun zaak en heb ik weer iemand gelukkig gemaakt. Wie ben ik om te bepalen waar mensen hun eerlijk gekregen geld aan besteden. Ieder zijn eigen waarde en eigen verlangens.

4 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 dec. 2010 - 11:37

Helemaal mee eens!

Vandaagverteld
Vandaagverteld10 dec. 2010 - 11:37

Helemaal mee eens To! Volgens mij is het belangrijk te onthouden dat dakloos worden iedereen kan overkomen. Tuurlijk zijn er mensen die er voor kiezen op straat te leven, maar de meesten hebben geen andere mogelijkheden. Zoiets kan jou en mij ook overkomen, en dan hopen we ook op een eurotje of sigaretje.

JustMatthias
JustMatthias10 dec. 2010 - 11:37

Ik geef altijd en ben het met je eens dat men zelf moet weten wat er]mee te doen. Vaak bij de supermarkets staan daklozen met het tijdschrift. Ook daar geef ik wat extra's. Het blad interesseert mij niet. Ik ben de mening toegedaan als we allemaal een klein beetje menslievender zouden kunnen zijn en meer voor elkaar over hebben de maatschappij er een stuk mooier uitziet. De andere kant opkijken helpt daar zeer zeker niet aan mee.

Archie2
Archie210 dec. 2010 - 11:37

.. heb ik weer iemand gelukkig gemaakt.... Volgens mij maakt je voornamelijk jezelf daar gelukkig mee. Er is een verschil tussen helpen en korte termijn geluk.

GijsUtrecht
GijsUtrecht10 dec. 2010 - 11:37

Tijdens het stappen een jaar of tien geleden gebeurde grappige anekdote: Zwerver: "Hebben jullie wat geld voor?" Maatje van me: "Ga je er drugs van kopen?" Zwerver: "Nee echt niet hoor, echt niet, zeker niet!" Maatje: "Oh, laat dan maar zitten, dan krijg je niets."

1 Reactie
GijsUtrecht
GijsUtrecht10 dec. 2010 - 11:37

Maar voor degenen die denken dat ik een harteloze vent ben, ik kan jullie geruststellen, ik geef met enige regelmaat wat, met name aan Straatkrantverkopers, al mogen ze dat krantje houden. Het is natuurlijk wel de vraag of het verstandig is om wat te geven, je houdt de situatie ermee in stand. Zeker de laatste jaren is er zoveel hulpverlening dat het denk ik niet nodig is om op straat te leven. Denk hierbij ook aan gedwongen afkicken. In de grote steden is het aantal daklozen enorm gedaald. Kennelijk werkt de wat hardere hand toch beter dan pappen en nathouden.