Joop

Hoe groen is de ASN bank?

  •  
06-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
612 keer bekeken
  •  
ANP-ASN300.jpg
Dochterbank van SNS adverteert met idealistische reclamespotjes, maar stopt, via moederbedrijf SNS bank, helft van spaargeld in hypotheken
Ophef rondom de ASN Bank. In dagblad Trouw staat woensdag een artikel waarin het duurzame beleid van de bank onderuit wordt gehaald. Hoewel ASN met idealistische reclamespotjes suggereert duurzaam te investeren, blijkt uit het jaarrapport iets heel anders. Maar wie leest die rapporten eigenlijk?
Maar liefst 45 procent van het spaargeld is in 2011 belegd in hypotheken. In het potje ‘duurzame energie’, tevens het enige potje dat direct geassocieerd kan worden met duurzaam investeren, zit slechts 0,19 miljard euro. Ter vergelijking: de Triodos bank, een beduidend kleinere bank, stak bijna 1 miljard in groene energie.
Eerlijk is eerlijk: de bank verbergt niets. Ieder jaar presenteert ASN een jaarverslag waarin open omschreven wordt welke investeringen er precies worden gedaan met welk geld. Maar nu moederbedrijf SNS is ingestort, wordt ook ASN onder de loep genomen.
NRC-columniste Margriet Oostveen is één van de spaarrekeningghouders bij ASN. Maandag omschrijft ze in haar column hoe ze zich belazerd voelt door de bank, maar eigenlijk nog meer door zichzelf. Ze geeft ruiterlijk toe uit gemakzucht voor ASN gekozen te hebben. ASN kwam er bij de Consumentenbond het best vanaf, dus die bank moest wel ‘een spaarrekening tegen Wall Street’ hebben. Bovendien is Femke Halsema daar voorzitter van de Raad van Advies, dan moet het wel goed zitten met het groenbeleid van de bank.
Conclusie: Wat de rekeninghouders verstaan onder duurzaam investeren is lang niet altijd hetzelfde als wat ASN eronder verstaat. In een verklaring laat de bank weten:
De hypotheken dragen bij aan de beschikbaarheid van goede, betaalbare woningen. Dit is in onze visie een wezenlijk onderdeel van een goed functionerende duurzame economie en een voorwaarde voor een duurzame samenleving.
Je kunt je dan ook afvragen of de bank kwaad doet door in hypotheken te investeren. Volgens Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer, valt onder duurzaam investeren:
Geen schade berokkenen. Een bank die investeert in hypotheken is een stuk minder vervuilend bezig dan een bank die geld steekt in bedrijven die naar olie boren op de Noordpool en het milieu vervuilen in Nigeria.”
Waar de rest van het spaargeld is gebleven? Volgens het jaarverslag van 2011 is 4,4 miljard euro uitgeleend met als onderpand hypotheken (grotendeels verstrekt door SNS), zit 2,6 miljard euro in Europese staatsobligaties. 0,42 miljard zit in de zorg en 0,33 miljard in de woningbouw. De overige 1,8 miljard euro is verdeeld over banken, overheden, onderwijs en energiebedrijven.
Trouw (betaalde toegang): Hoe groen is ASN?

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

emmaa2
emmaa26 feb. 2013 - 11:24

Ja ALLE banken en bankiers willen maar 1 ding GELD!!!

NicovdW
NicovdW6 feb. 2013 - 11:24

'Ophef'. Oh, u bedoelt: een reclamespot en een column van een columnist. Nu moet blijkbaar de ASN in de beklaagdenbank, of nog beter: op het hakblok. We hebben het hier wel over een bank waar niets op aan te merken is. Zij hebben geen grote vastgoedportefeuille gekocht. Ze beleggen niet in foute bedrijven. Het punt dat er niet genoeg duurzame projecten zijn om het ingelegde geld in kwijt te kunnen is allang bekend. Staat gewoon in de jaarverslagen. Wat is er mis met het financieren van huizen? Ze zijn echt niet gek bij de Eerlijke Bankwijzer. En had de kop niet moeten zijn: WAT HEBBEN WE AAN EEN COLUMNIST DIE KRITIEKLOOS ACHTER HALSEMA AANLOOPT?

neutralist
neutralist6 feb. 2013 - 11:24

Goed gevonden! Daar gaat de ASN!

Biofrans
Biofrans6 feb. 2013 - 11:24

Als allen banken zo handelen als de ASN, zou de wereld er een stuk frisser uitzien!