Joop

Hoe goed werkt het vaccin nu echt?

  •  
23-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
51214010212_125767f5a0_k

© cc-foto: Parti Socialiste

Mijn vraag voor de volgende persconferentie
Vorige week dinsdag heb ik mijn tweede vaccin gehaald. Gelukkig heb ik tot nu toe weinig last gehad van bijwerkingen. Toch durf ik nog niet de teugels te laten vieren. De besmettingen zijn op zo’n hoog niveau dat ik mezelf het liefst de hele dag thuis verstop. Zolang ik niet zeker weet of de vaccins ook daadwerkelijk werken, blijf ik liever voorzichtig.
Bij alles wat ik doe weeg ik zorgvuldig af of het verstandig is. Zo ben ik voor het eerst sinds 1,5 jaar weer een dagje naar Texel geweest met mijn ouders. Het was fijn om mijn familie weer te zien. Het was net voor het moment dat de besmettingen explosief toe namen dus het voelde relatief veilig.
In de weken daarna stegen de cijfers ineens hard. Ik wachtte vol spanning of de maatregelen weer versoepeld zouden worden. Dit gebeurde niet. Wat mijn bewegingsvrijheid bemoeilijkt is dat veel mensen de maatregelen loslaten omdat ze gevaccineerd zijn. Is dit een schijnveiligheid? Dat zou ik wel heel graag willen weten namelijk, voordat ik mijn leven weer durf op te pakken.
Als ik boodschappen doe zijn mensen totaal niet meer bezig met afstand houden en er zijn nog maar enkelen die een mondkapje dragen. Dit terwijl de cijfers op hetzelfde niveau zitten als tijdens de winter weken waarop de avondklok werd ingevoerd.
Pas vroeg ik in het zwembad of ik er even langs mocht, maar er werd nauwelijks een stap opzij gedaan. En dan heb ik het nog niet eens over grote evenementen zoals de kermis in Tilburg waar mensen dicht op elkaar gedrukt staan te genieten van de attracties.
Alle angsten en twijfels over de veiligheid van het vaccin kosten mij behoorlijk wat energie. De ziekenhuisopnames nemen langzaam toe, dan vraag ik mij af hoeveel van de ziekenhuisopnames zijn gevaccineerd en hoeveel procent van de mensen die momenteel op de ic liggen zijn gevaccineerd? Heb ik inderdaad de juiste keuze gemaakt en ben ik echt verzekerd van veiligheid tegen het virus?
Als aanstaande dinsdag de persconferentie is hoop ik van harte dat er een journalist zal zijn die deze vraag zal stellen en dat hier ook echt antwoord op wordt gegeven.
Want hoe kun je beweren dat iets werkt als uiteindelijk het tegendeel bewezen wordt?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

BartP2
BartP228 jul. 2021 - 16:11

Beste Anne, regelmatig lees ik dat het vaccin nog steeds doet waarvoor het bedoeld is: voorkomen van ernstige klachten en dus ziekenhuisopnames. Ik ben heel dankbaar dat ik gewoon weer met mijn vader (80 plus) op stap kan, zonder me zorgen te maken dat hij besmet wordt. Zolang je uit de drukte blijft is dat geen probleem. Over jezelf hoef je je volgens mij ook geen zorgen te maken omdat je jong bent, en daardoor de kans op complicaties nóg kleiner is.

Break on through
Break on through24 jul. 2021 - 10:45

Ik neem het zekere voor het onzekere Anne. Mondkapje voor of op naar de winkel en voor de rest vermijd je je medemens... Ik ben er vrij zeker van dat je over een tijdje weer tot de conclusie kunt komen dat het Delta virus toch hardnekkiger is dan we dachten en de immuniteit zwaar tegen valt. Maar ja, mensen willen feesten op festivals nietwaar. "Lekker gezellig doen", of het dat nou is of niet. Ze staan het liefst lekker dwangmatig op een kluitje (liefst tegen elkaar aan geperst) en doen dan net alsof dat normaal is.... :) Ik verwacht overigens dat in 2050 het virus er nog gewoon is en zal blijken dat er procentueel veel meer mensen zoals jij en ik nog succesvoller zijn en de festivalgangers etc veel minder in aantal succesvol zijn. Gewoon omdat wij risicomanagement technisch veel sterker en beter in elkaar zitten en daar naar handelen. Die anderen willen allemaal alleen maar hoe dan ook feest vieren door "lekker gezellig" elkaar te ontmoeten (en zo het virus vrij spel geven) ook al moeten ze daarvoor valse codes gebruiken...

JanB2
JanB224 jul. 2021 - 0:01

Ik laat me niet leiden door het feit dat veel maatregelen opgeheven zijn. Ik houd nog steeds afstand en ik draag ook nog steeds een mondkapje in winkels. Ze kunnen me wat! Het is immers nog echt niet zo dat alles weer kan. De vaccins geven wat meer veiligheid en gemoedsrust maar daar profiteer je het meeste van als je je daarnaast ook nog aan bepaalde regels houd (de vaccins geven immers geen volledige bescherming). Dus wat mij betreft: gewoon uit blijven kijken, ook al kan er wat betreft activiteiten buiten in de open lucht wel meer dan voorheen.

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma224 jul. 2021 - 7:00

Eens met jou Jan ik blijf sws voorzichtig! Pas als er echt meer zekerheid is dat het vaccin daadwerkelijk werkt, maar er zijn nog teveel virussen in de omloop!

Deugkeizer
Deugkeizer23 jul. 2021 - 20:47

Ik vroeg me een tijd geleden ook af waarom de besmettingen nu net zo snel oplopen als voorheen terwijl de helft gevaccineerd is. Ik kreeg toen te horen dat ondanks het aantal infecties idd is vermindert door het vaccin het aantal besmettingen gelijk is gebleven door een explosieve groei van mensen die elkaar op gaan zoeken. Klinkt aannemelijk maar of die explosieve groei anders was dan December ik weet het niet. Het is wel bekend dat een kleine groep ongevaccineerde mensen voor grote uitbraken kunnen zorgen. Maar echt zoveel als een situatie voor er ooit gevaccineerd werd?

3 Reacties
Anne Houtsma2
Anne Houtsma223 jul. 2021 - 20:52

Dat zullen we nu moeten gaan zien of de vaccins inderdaad werken zoals ze zeggen, en het is belangrijk dat er openheid komt hoeveel gevaccineerden er daadwerkelijk op de ic liggen

JanB2
JanB223 jul. 2021 - 23:51

Wat die opgelopen infectieaantallebn betreft: daarvoor zijn er 2 oorzaken. De eerste is het loslaten van veel van de maatregelen en het effect daarvan op het gedrag van mensen (die denken daardoor dat alles weer kan (wat dus niet zo is)), en de 2e is de deltavariant die veel besmettelijker is dan de voorgaande varianten van het virus (en waartegen de vaccins iets minder goed zouden kunnen werken).

mayhem
mayhem2 aug. 2021 - 14:36

De meeste besmettingen zijn onder tieners en twintigers. Die zijn de afgelopen weken volop aan het feesten en reizen gegaan, dat mocht immers weer. Deze leeftijdsgroep was nog niet of nog niet volledig gevaccineerd.

vdbemt
vdbemt23 jul. 2021 - 15:27

"Want hoe kun je beweren dat iets werkt als uiteindelijk het tegendeel bewezen wordt?". Dat kan heel goed. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Als je het meemaakt dat 1 persoon corona krijgt, ondanks dat deze gevaccineerd is, is dat niét het bewijs dat vaccinatie niet werkt. Een bewijs dat vaccinatie werkt, is bijvoorbeeld dat onder de weer toenemende ziektegevallen, nauwelijks tot geen ouderen zitten. Omdat ze gevaccineerd zijn. Tevens is dit voorbeeld een antwoord op 1 van je vragen. Ben je VERZEKERD van veiligheid door vaccinatie? Nee, dat ben je niet. Maar dat is ook altijd, en ook bij vaccinaties van andere ziekten, en allang duidelijk en bekend. Vaccinatie biedt geen 100% garantie. Het helpt, zo goed als zeker. Maar je kunt evengoed de pineut zijn. Zoals nu 2 olympische sporters, die corona hebben terwijl ze wel gevaccineerd waren. Is de hernieuwde snelle toename van besmettingen door en met Delta, juist nu bij de jongere leeftijden, niet het bewijs dat vaccineren toch wel heel verstandig is?!!!!!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 jul. 2021 - 14:30

"Hoe goed werkt het vaccin nu echt?" Ik denk dat je deze vraag gewoon aan je huisarts moet stellen in plaats van op een blog met nogal wat actieve wappies. Een telefonisch consult is kosteloos, dus ook om de prijs hoef je het niet te laten.

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma223 jul. 2021 - 16:18

Gelukkig heb ik de vrijheid om de zorgen van me ad te kunnen schrijven ????

Welp2
Welp223 jul. 2021 - 11:40

@Anne Houtsma Qua werking van de vaccins moet je voornamelijk onderscheid maken tussen 2 dingen 1) het voorkomen van ernstige ziekteverschijnselen, die leiden tot ziekenhuisopname of erger 2) het voorkomen van het überhaupt optreden van ziekteverschijnselen, waaronder de milde ziekteverschijnselen De goedgekeurde vaccins scoren allemaal heel hoog op categorie (1) : gevaccineerden hebben een veel lagere kans dan ongevaccineerden om vanwege Coronaklachten opgenomen te worden in het ziekenhuis of de IC. Hierbij de kanttekening dat iemand die al (meerdere) andere aandoeningen heeft, soms al een dusdanig zwaar belast immuunsysteem heeft, dat alles wat er bovenop komt extra invloed heeft. Maar dat is niet gelimiteerd tot Corona ; zo'n iemand kan ook van een 'regulier griepje of verkoudheid' al ernstige hinder hebben. De 2e categorie, het voorkomen van ook de milde klachten, is iets waar de vaccins in fluctueren, mede onder invloed van de verschillende varianten. De mRNA vaccins (Pfizer en Moderna) hadden ten tijde van hun fase3 onderzoek een effectiviteit van 95+% op het voorkomen van milde verschijnselen. De andere bekende vaccins (AstraZeneca en Janssen) hadden hier een lagere score op, van tussen de 60 en 70% gedurende hun fase3 onderzoek. Zoals gezegd, hebben de verschillende varianten invloed op de effectiviteit van de vaccins. De vaccins scoren in het algemeen wat lager op categorie (2), maar tot dusver zijn ze nog wel heel effectief in het voorkomen van ernstige ziekteverschijnselen. Voor meer veelgestelde vragen en antwoorden, zie onderstaande link naar de RIVM website [1] over dit onderwerp : [1] https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/werking

EenMening
EenMening23 jul. 2021 - 11:04

@Anne Minister De Jonge heeft een grote fout heeft gemaakt door grote evenementen goed te keuren. Daardoor zijn de besmettingen enorm toegenomen. Daaruit blijkt ook dat de delta-variant erg besmettelijk is. Corona is een hele nare ziekte die ook voor jongeren vervelende gevolgen kan hebben. Het is daarom noodzakelijk om de basis coronamaatregelen te handhaven, zoals 1,5 meter afstand en handen wassen. Het is, zeker als je kwetsbaar bent, aan te raden om in de openbare ruimte een mondkapje te blijven dragen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 jul. 2021 - 10:59

het huidige nieuws is dat het niet werkt tegen delta dus we zijn weer terug bij af dat komt omdat men overal het virus vrolijk liet muteren en massaal via vliegtuigen de wereld over liet gaan, je mocht savonds je huis niet uit maar op schiphol stond rutte met een bordje WELKOM DELTA

5 Reacties
lmgikke
lmgikke23 jul. 2021 - 15:13

Delta Airlines?

itsme3
itsme323 jul. 2021 - 15:18

Hoezo zou het niet werken tegen Delta. Van de positief getesten is 91% niet of niet volledig gevaccineerd. En ik weet, u gelooft in sprookjes. Maar maatregelen kunnen de verspreiding van een variant hooguit een beetje vertragen, maar niet voorkomen.

vdbemt
vdbemt23 jul. 2021 - 17:44

"En ik weet, u gelooft in sprookjes. Maar maatregelen kunnen de verspreiding van een variant hooguit een beetje vertragen, maar niet voorkomen." We hebben met de laatste versoepelingen gezien dat het stoppen met de maatregelen wel verdomde goed 'hielp' bij de verspreiding. Een beetje vertragen is toch wel heel erg veel beter dat snel laten verspreiden.

vdbemt
vdbemt23 jul. 2021 - 17:44

Dat is aan itsme.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2021 - 12:13

Dat er meer besmettingen zijn zal meer met Dansen met Janssen te maken hebben dan met Schiphol. Terug bij af is onzin.

perrob
perrob23 jul. 2021 - 10:58

Al wordt de vraag gesteld, dan nog krijg je geen eerlijk antwoord. De politiek is nl met andere belangen bezig, dan de volksgezondheid. Wat in de serie yes minister ooit werd uitgebeeld, is niet ver van de waarheid. https://youtu.be/tHSKx7AOnBs

ton14024
ton1402423 jul. 2021 - 10:27

´´Vorige week dinsdag heb ik mijn tweede vaccin gehaald.´´ Ik ook! Wat leuk. Dus zijn we nu 10 dagen volledig gevaccineerd. En dan vraag je je af, hoe zit dat nou? Ben je na één of na twee weken beschermd? Of ligt het ergens in het midden, zeg na 10 dagen? En met welk vaccin? Ik heb AZ gekregen, wat heb jij? Geen jansen want dan krijg je maar één prik. Dat gooide Hugo in de uitverkoop al noemde hij dat niet zo. Raar toch. Ik denk er over om een nieuwe afspraak te maken. Moet je ook doen. Maar mijn zusje vond dat minder. De derde wereld moet eerst. Maar wie op de derde wereld wacht wacht het langst.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman23 jul. 2021 - 10:19

Nu nog hopen op een eerlijk antwoord.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt23 jul. 2021 - 17:48

Daarvoor, en dat weet iedereen wel inmiddels, moeten we niet bij Rutte zijn. Maar ook niet bij Hugo de Jonge: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hugo-het-is-hartstikke-decadent-om-zo-veel-vaccins-te-verspillen~b69fb466/

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2021 - 12:18

De decadente verspilling van goed werkende vaccins beperkte zich ook niet tot Nederland. Het leidde in ieder geval tot vertraging.