Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over de gezonde werking van echte liefde
Bestaat het huwelijk alleen maar om kinderen te maken en ze op te voeden, en kunnen de partners dus als de kinderen het huis uit zijn net zo goed uit elkaar? Blijven ze dan toch bij elkaar omdat ze intussen een bedrijfje zijn geworden met gedeelde bezittingen en ongeveer het zelfde netwerk, of zijn er andere duidelijke voordelen? Relaties, een van de boeiendste onderwerpen om over te praten, want het ze vormen een behoorlijk onderdeel van onze levens. Willen we er zelf eigenlijk niets mee, dan word je wel helemaal gek van de verwachtingen die je door onze cultuur opgedrongen krijgt.
Wat er in ieder geval wel over langdurige relaties te zeggen valt is dat ze een gunstig effect hebben op de gezondheid. Uit gegevens van meer dan een miljard Europeanen blijkt dat paren die lang bij elkaar blijven tien tot vijftien procent langer leven dan vrijgezellen. Scheiding blijkt een zware tol te trekken op de gezondheid. Hoe zit dat?
Emotionele achtbaan In het begin is het allemaal niet zo ingewikkeld. Het gaat allemaal vanzelf. Gedreven door hun hormonen belanden mensen belanden in een emotionele achtbaan die ze bij elkaar brengt en soms ook bijeen houdt. Het begint met de geslachtshormonen die voor de primaire aantrekking zorgen. Dat is het punt waarna je nog terug kunt. Hij blijkt niet lekker te ruiken, ze blijkt toch heel anders te zijn dan jij. De vonk, de verliefdheid is er niet. Is die er wel dan gaat de oxytocine een grote rol spelen. Die zorgt dat je elkaar aardig vindt en dat dat gevoel bij elke aanraking, elke blik weer opgeroepen wordt. Dopamine, het beloningshormoon, gaat ook nog een rol spelen door ons gedrag voortdurend positief te belonen.
Wat is nu het voordeel precies voor mannen en vrouwen? Een lang huwelijk heeft voor vrouwen voordelen op geestelijk gebied. Vrouwen zijn meer betrokken bij de relatie en die betrokkenheid houdt ze scherp. Mannen worden door hun partner voortdurend op het goede pad gehouden, waardoor ze lichamelijk gezonder blijven.
Biologische blauwdruk Zoals hier boven geschetst gaat het natuurlijk niet echt altijd in werkelijkheid. Het is niet meer dan de biologische blauwdruk met zijn mogelijke voordelen. In de echte wereld zijn nogal wat mannen niet zo simpel op het goede pad te houden en zijn er zat vrouwen die niet alleen maar bezig zijn met kinderen, huishouden en het begeleiden van een man die er in zijn eentje niets van maakt. Welnee, die hebben gelukkig een leuke baan waaraan ze meer lol beleven. Erg? Nee, natuurlijk niet. Tijden veranderen en dus klopt de blauwdruk al jaren niet meer goed bij de echte wereld.
De voordelen op het gebied van gezondheid blijven echter, maar inmiddels is wel duidelijk dat het lang niet altijd goed gaat omdat partners bijvoorbeeld helemaal niet goed bij elkaar passen. Vroeger was er dan de directe omgeving van gezamenlijke belangen van families die zorgde dat partners bij elkaar bleven, maar elkaar wel knap ongelukkig maakten. Al vonden zij er natuurlijk ook wel weer hun eigen oplossingen voor.
Modderen Het is echter beter om, als het niet gaat in een relatie, ermee te stoppen dan jarenlang door te modderen. Dat laten de gegevens van die miljard Europeanen ook zien. Uit elkaar gaan blijkt minder gevolgen voor welzijn en gezondheid voor vrouwen te hebben omdat die betere sociale netwerken hebben dan mannen. Jammer jongens, kans gemist.