Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe geven we de slaafgemaakten postuum hun menselijkheid terug?

  •  
01-07-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2224 keer bekeken
  •  
ketikoti

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem sprak onderstaande tekst uit bij de Herdenking slavernijverleden op 30 juni 2024

Welkom op deze bijzondere dag! Net als de afgelopen jaren herdenken we vandaag de afschaffing van het slavernijverleden. Maar toch is er de afgelopen anderhalf jaar iets veranderd. Met hun excuses erkenden eerst de premier en later de Koning dat de slaafgemaakten en hun nazaten nog altijd moesten worden bevrijd van hun historische ketenen. Ze markeerden tegelijk het begin van die bevrijding.

Die excuses zijn bijzonder. Ze zijn belangrijk. Ze zijn noodzakelijk. Het zijn historische momenten in de geschiedenis van ons Koninkrijk. Maar ze zijn slechts het begin van een proces dat zich niet mag beperken tot mooie woorden bij plechtige gelegenheden. Want hoe verder we onze ogen openen, hoe scherper we zien dat dit land gebouwd is op een koloniale geschiedenis van meedogenloze uitbuiting. En hoe meer het ons opvalt dat onze samenleving nog altijd doortrokken is van achterstelling, superioriteitsgevoelens en racisme. De slavernij is geschiedenis, maar het slavernijverleden duurt voort.

In Arnhem stelden we onszelf de onvermijdelijke vraag: en wij? Hoe was het hier? Wat was de rol van onze stad? Kortgeleden presenteerde Erfgoed Gelderland het onderzoek Sporen van slavernijverleden in Arnhem. De conclusies waren schokkend en lieten geen enkele ruimte voor twijfel: Arnhem en slavernij waren onlosmakelijk verbonden.

Vele notabelen hadden hun rijkdom vergaard met plantages waar slaafgemaakten werkten onder mensonterende omstandigheden. En vele Arnhemse bestuurders profiteerden van de opbrengsten van het koloniale beleid dat ze zelf mede bepaalden. Als eigenaar van plantages, slavenhouder, bestuurder, investeerder of aandeelhouder.

Mijn verre voorganger Laurens de Sille was in 1621 betrokken bij de oprichting van de West-Indische Compagnie. Niet veel later investeerde burgemeester Henrick van Eck daarin een fors bedrag. En zoals u misschien weet, bevindt zich op mijn werkkamer het familiewapen van burgemeester Pels Rijcken. Twee slaafgemaakten in een familiewapen, dat zelfs nog ná de afschaffing van de slavernij vervaardigd werd. Zó diep zat het idee dat daar niks mis mee was.

Het zijn maar enkele voorbeelden. Wat onomstotelijk vaststaat is dit: het Arnhemse stadsbestuur was actief en rechtstreeks betrokken bij het opzetten, uitbouwen en exploiteren van een onmenselijk economisch systeem dat gebaseerd was op slavernij en de handel in slaafgemaakten. Daarvoor bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, mijn doorvoelde excuses aan.

Beste Arnhemmers, De afgelopen anderhalf jaar heb ik veel van u geleerd. Over de verhalen waarmee u bent opgegroeid. Het stille verdriet over een gecamoufleerde geschiedenis. Uw worsteling met de gevolgen van die geschiedenis in de vorm van alledaags en institutioneel racisme. Heling begint dáár: bij persoonlijke verhalen. Historische gebeurtenissen die te groot zijn om te bevatten, komen tot leven in het kleine. In de persoonlijke geschiedenis. Wat dat betreft kunnen we leren van de omgang met de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld van de geslaagde projecten op middelbare scholen, die bedoeld zijn om naamloze Holocaust-slachtoffers hun menselijkheid terug te geven.

Úw verhalen kunnen op vele manieren verteld worden. En dat gebeurt ook al. In het theater, zoals de Stichting Reframing HERstory Art Foundation doet. Of door aan de slag te gaan met cultureel relevante voorwerpen, zoals de Stichting JAM in buurthuizen doet met traditionele Antilliaanse hoofddoeken. Of door gastlessen op scholen.

Wethouder Van de Geijn en ik spraken laatst met een aantal van u over de vraag: hoe nu verder? Nu we weten wat we weten, moeten we handelen naar onze kennis. Hoe geven we de slaafgemaakten postuum hun menselijkheid terug?

Over één ding zijn we het allemaal eens: dit verhaal moet verteld worden. De kunst is om het zo te vertellen dat het mensen bereikt die geen wetenschappelijke rapporten lezen. Ik hoorde vele creatieve ideeën, naast de al bestaande manieren. Zoals documentaires, waarmee de Stichting Storydocz al bezig is. Speurtochten voor scholieren, die hen leiden langs parken en kastelen die het product zijn van het slavernijverleden. Markering van belangrijke plekken, naar het voorbeeld van de Stolpersteine die herinneren aan Joodse oorlogsslachtoffers. Onder het motto: geniet van dit park, maar sta ook eens stil bij de oorsprong. Conversatiegroepen, waarin gepraat wordt over alledaags racisme. Storytelling op sociale media.

Vanuit de gemeente hebben we gezorgd dat mensen kosteloos hun naam kunnen veranderen als die verwijst naar de slavernij. We stellen cursussen beschikbaar waarin mensen leren hoe ze hun stamboom kunnen onderzoeken.

En hier in Park Zypendaal komt een slavernijmonument, zodat we ook in Arnhem een tastbare plek hebben om het verleden te herdenken. Daarom doen we dat ook vandaag op deze plaats. Bovendien worden de nieuwste straten in Schuytgraaf vernoemd naar vrouwelijke activisten tegen racisme en discriminatie. En we voorzien bestaande, omstreden straatnamen van context, zoals in de Transvaalbuurt. Samen met u zullen wij blijven zoeken naar manieren om het verhaal van u en uw voorouders aan zoveel mogelijk Arnhemmers te vertellen. Ik roep iedereen op om mee te denken en mee te doen.

Beste mensen, Laatst, op een bijeenkomt over het slavernijverleden, vertelde iemand me dat ze letterlijk elke dag op de een of andere manier met racisme geconfronteerd wordt. Helaas zullen velen dat herkennen. Ze vertelde het met een verdrietige glimlach. Een glimlach waarin de pijn van vele generaties zichtbaar werd. Die pijn: dat is waar het vandaag over gaat. Tegen die mevrouw en tegen al die anderen die haar pijn voelen, zeg ik: weet dat de huidige Arnhemse bestuurders aan uw kant staan.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

tinekea2
tinekea2
1 jul. 2024 - 10:19
Ahmed is gewoon een hele goeie kerel!
Gerygrr
Gerygrr
1 jul. 2024 - 10:06
Regenten, bestuurders met mooi klinkende namen. De ironie is: zonder dat verleden waar Nederland op is gebouwd en de andere westerse landen, zou er niet zoveel migratie zijn.
4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2024 - 13:53
Gerygrr: Jij schrijft : De ironie is: zonder dat verleden waar Nederland op is gebouwd en de andere westerse landen, zou er niet zoveel migratie zijn. Inderdaad juist door dat gedrag in het verleden en het heden, de roofbouw, het leegstelen tot op de dag van vandaag, is juist dat gedrag de oorzaak van arbeidsmigratie, vluchtelingenmigratie en het ongegeneerd ronselen van goedkope arbeidskrachten
Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2024 - 16:31
Je bent het met me eens, dat iedereen binnen de landsgrenzen woonachtig de “we” is, die nu nog profiteert van dat verleden? Ongeacht afkomst? Vergelijk de bevolkingssamenstelling van een land als Ierland, zonder koloniaal verleden….
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2024 - 11:55
IJsland was duizend jaar geleden zelf een kolonie. Het is nu een modern welvarend land waarnaar ook een toenemend aantal migranten hun weg weet te vinden. Welvaart trekt migranten aan ongeacht de bron van de welvaart.
Gerygrr
Gerygrr2 jul. 2024 - 12:48
Precies, Danielle! De migratie volgt automatisch. Dus de nieuwe Nederlanders zijn evenzeer nu aan het profiteren wat er in het verleden is misdaan.aan de slaafgemaakten. Hun nakomelingen kozen voor een deel ook hierheen te verhuizen. De wij is Nederland en zijn inwoners, alle afkomsten en kleuren bijeen. Zonder die afschuwelijke slavernij geen rijk land. En geen migranten.
Bert Analbers
Bert Analbers
1 jul. 2024 - 9:55
Het is een mooi betoog en oplossingen?????? Geef gewoon eens meer om je medemens, verdiep je in mensen, lees over mensen en praat met mensen, gebruik de weetjes van je medemens en bied hulp aan en geef hulp, ook als er niet om gevraagd wordt en denk niet altijd weer aan ikke, kijk, doe en bied hulp
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2024 - 12:17
Klopt, mee eens. Ik zie de uitzendingen op tv. Een treffend verhaal over de standbeelden. Ook iemand, die over de gebr. De Witt vertelde. Zij werden rijk door de slavernijwinsten. Wij kennen ze als de raadpensionaris en zijn broer. Zij werden vermoord door het “gepeupel”. Een opstand tegen de armoede, waar mensen onder leden.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
1 jul. 2024 - 9:26
Over één ding zijn we het allemaal eens: dit verhaal moet verteld worden. Mensen moeten inderdaad op zijn minst de feiten weten. Pas als je de feiten hebt, kan je er iets van vinden Maar dat geld voor veel meer thema's, die onder het tapijt geschoven worden
11 Reacties
Zandb
Zandb1 jul. 2024 - 11:12
Baloemparoempaloempa Het irriteert me. Zo'n reactie waar je niets aan hebt. Als je namelijk de feiten moet kennen, voor je ergens iets van kan vinden, dan geldt dat voor alle thema's. En dus ook voor die, volgens u dan, onder het tapijt worden geschoven......: Nou, en?
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 jul. 2024 - 13:21
Het gaat erom, dat je een beetje een beeld moet hebben van iets, voordat je er meningen over hebt Sommige Nederlanders ontkennen nog steeds gewoon glashard de koloniale geschiedenis, vanuit een soort bizar patriottisme Op die basis kan je geen discussies hebben Wel heb je gelijk dat je nooit alle feiten kan hebben en dat je je altijd moet baseren op bronnen die aannemelijk zijn, wat jou betreft
Noam Salomon II
Noam Salomon II1 jul. 2024 - 15:02
Minstens zo belangrijk is om context te geven, dat slavernij in vroegere tijden als 'normaal' of (tenminste) acceptabel werd beschouwd en dat we niet alles uit de geschiedenis op basis van hedendaagse normen kunnen beoordelen. Maar dat we gaandeweg tot de conclusie zijn gekomen, dat slavernij onacceptabel is, en dat we er alles aan moeten doen om slavernij te voorkomen of te beëindigen.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 jul. 2024 - 17:17
Deze reactie is verwijderd
DeltaNL
DeltaNL1 jul. 2024 - 21:29
@Noam Luftwaffe generaal-veldmaarschalk Erhard Milch vond slavernij in de vorm van dwangarbeid ['normaal' of (tenminste) acceptabel]. Milch genoot lange tijd de bescherming van Hermann Göring. Dat was geen overbodige luxe, omdat Milch zijn vader joods was en Milch daarmee, als nazi, de rassenwetten van Neurenberg overtrad. Zoals in alle tijden waren er ook mensen te vinden die slavernij onacceptabel vonden. Mensen zoals Derek Mills-Roberts. Deze laatste nam in WWII deel aan de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen. Toen Erhard Milch gevangengenomen werd en hij zijn staf wilde overhandigen aan Mills-Roberts, ventileerde die zijn woede over de gruweldaden die hij in Bergen-Belsen had gezien door de maarschalkstaf op Milch's hoofd kapot te slaan. Derek Mills-Roberts lulde in zijn tijd niet recht wat krom was. https://nl.wikipedia.org/wiki/Erhard_Milch [German Field Marshal Beaten With His Own Baton] https://www.youtube.com/watch?v=BHVFQe4ofbE
Zandb
Zandb2 jul. 2024 - 10:02
Noam Is dat historisch gezien een feit? Dat men slavernij in de breedste zin van het woord als 'normaal' beschouwde. In feite beschouwen we 'in loondienst zijn' als een gezonde vorm van slavernij. Zo zou ik er ook, waarschijnlijk wanneer ik toen leefde, geen bezwaar tegen hebben als de adeldom zou verplichten tot een zeer menswaardig omgaan met de 'slaven' die van jou afhankelijk waren. Maar ik kan me niet voorstellen dat het werkelijk als heel normaal en acceptabel gezien zou worden, dat mensen onder mensonterende omstandigheden werden verhandeld en zouden moeten werken. U kunt uw stelling niet wetenschappelijk bewijzen en ik ook niet. Maar, bedenk wel vanuit welk standpunt je dan voor deze vorm van slavernij zou kunnen zijn. Denk bij dat laatste aan het verhaaltje van Multatuli, van een man die met z'n zoontje ging wandelen. En waarbij de man het zoontje wees op de groot- en goedheid van God, die alles bestuurt. "Zie je die vogel? Hij brengt een wormpje naar zijn kindertjes. En hoor je hoe die luidkeels gods eer bezingen?" Waarop dat zoontje vroeg: "En zingt dat wormpje ook mee?" Kortom: Ik vind dat u wel heel ongenuanceerd (of beter populistisch) doet alsof misstanden 'toen' ook niet herkend/erkend werden.
Zandb
Zandb2 jul. 2024 - 10:03
Noam Is dat historisch gezien een feit? Dat men slavernij in de breedste zin van het woord als 'normaal' beschouwde. In feite beschouwen we 'in loondienst zijn' als een gezonde vorm van slavernij. Zo zou ik er ook, waarschijnlijk wanneer ik toen leefde, geen bezwaar tegen hebben als de adeldom zou verplichten tot een zeer menswaardig omgaan met de 'slaven' die van jou afhankelijk waren. Maar ik kan me niet voorstellen dat het werkelijk als heel normaal en acceptabel gezien zou worden, dat mensen onder mensonterende omstandigheden werden verhandeld en zouden moeten werken. U kunt uw stelling niet wetenschappelijk bewijzen en ik ook niet. Maar, bedenk wel vanuit welk standpunt je dan voor deze vorm van slavernij zou kunnen zijn. Denk bij dat laatste aan het verhaaltje van Multatuli, van een man die met z'n zoontje ging wandelen. En waarbij de man het zoontje wees op de groot- en goedheid van God, die alles bestuurt. "Zie je die vogel? Hij brengt een wormpje naar zijn kindertjes. En hoor je hoe die luidkeels gods eer bezingen?" Waarop dat zoontje vroeg: "En zingt dat wormpje ook mee?" Kortom: Ik vind dat u wel heel ongenuanceerd (of beter populistisch) doet alsof misstanden 'toen' ook niet herkend/erkend werden.
Jozias2
Jozias22 jul. 2024 - 10:53
@zandb Ja slavernij is van alle tijden en alle locaties. Ook nu nog in delen van de wereld is er moderne slavernij. Het is dus ook van alle culturen en regio’s in verschillende vormen. Hier was het zijn van lijfeigene of horige in het verleden heel normaal. Of we het in de huidige tijd normaal vinden is een hele andere vraag.
DeltaNL
DeltaNL2 jul. 2024 - 15:00
@Jozias2 Hoe normaal was slavernij? Zo normaal dat er een lange reeks van opstanden en (geslaagde) vluchtpogingen waren. Spartacus and the Third Servile War The Zanj Rebellion Nat Turner's Rebellion The Baptist War Gaspar Yagna's Rebellion New York City Slave Uprising Haitian Revolution Harpers Ferry Raid Oberlin-Wellington Rescue The Tryal Slave Ship Rebellion The Amistad Mutiny Tacky’s War The 1733 St. John Insurrection Berbice Rebellion Tempati Rebellion En de druppel die de emmer deed overlopen bij de Britten om slavernij af te schaffen. "Narrative, of a Five Years' Expedition Against the Revolted Negroes of Surinam, in Guiana on the Wild Coast of South America; From the Year 1772 to 1777... Volume 1 (of 2), by John Gabriel Stedman" https://www.google.com/search?q=slavery+uprisings
Jozias2
Jozias22 jul. 2024 - 19:13
@Delta Dat het in de tijd normaal was betekend natuurlijk niet dat mensen het niet wilden ontvluchten. Oorlog is ook van alle tijden en niet iets van alleen 40-45 en toch vluchten er altijd mensen voor oorlog. Uw opsomming toont ook de verspreidheid aan.
DeltaNL
DeltaNL2 jul. 2024 - 20:53
@Jozias2 Slavernij is altijd normaal geweest in de ogen van imperialisten, nazi's, religieuze extremisten, psychopaten en dergelijke (waarbij het een het ander niet uitsluit). Verzet tegen het abnormale is normaal. Vandaar de lange lijst van opstanden tegen slavernij.
Gajes
Gajes
1 jul. 2024 - 9:05
Laten we eerst eens met een beeldenstorm beginnen en al die vreselijke standbeelden weghalen, maar ook bepaalde straatnamen. Dan de geschiedenisboeken eerlijker maken en als belangrijk onderwijs maken en daarin de boodschap meegeven dat iedereen gelijkwaardig is, want volwassenen die racistisch zijn, zijn al verloren. En ook eens eerlijk gaan praten over de arbeidsmigrant en wat onze groentes, vlees en bloemen zo goedkoop maakt.
5 Reacties
Erikbo
Erikbo1 jul. 2024 - 10:20
"Laten we eerst eens met een beeldenstorm beginnen en al die vreselijke standbeelden weghalen, maar ook bepaalde straatnamen." Waarom? Met de blik van nu overleefd niets het en met de blik van over 500 jaar veranderd weer van alles. Plaats gewoon eerlijke labels op die beelden welke een juiste context geven.
Gajes
Gajes1 jul. 2024 - 10:58
@Erikbo De blik van nu over slavernij , zal exact hetzelfde zijn over 500 jaar tenzij de maatschappij in een zodanig verval is geraakt dat slavernij weer openlijk legaal is in ons land, maar dat zien we over 500 jaar dan wel. En met openlijk bedoel ik dat we met een goedkoop online gekocht tshirt ed een grote kans is dat we daarmee ook slavernij in stand houden. En met de blik van nu hebben we al veel verwijderd uit onze maatschappij en waarom dan deze beelden niet van hun voetstuk trekken dat ze omvallen en kapot vallen. We filmen het, maken er foto's van en hangen ze op in het slavernij museum. Ook zijn er bv nog steeds Piet Hein pleinen en straten. Die kunnen ook vervangen worden door namen van mensen die toen tot slaaf werden gemaakt. En hoewel arbeidsmigranten hier technisch geen slaaf zijn worden ze wel uitgebuit. Die labels staan er veelal op de beelden maar worden toch bij tijd en wijlen terecht beklad, ook openlijk door BLM en die hebben in deze kwestie toch iets meer recht van spreken.
Zandb
Zandb1 jul. 2024 - 11:15
Gajes Laten we het zekere maar voor het onzekere nemen en alle beelden en andere blijken van blijvend eerbetoon maar wegnemen. En laten we maar nooit blijvend blijk geven van onze bewondering: 'Je weet immers maar nooit'.
Gajes
Gajes1 jul. 2024 - 14:14
@Zandb Dus geen argument om ze wel te laten staan maar wel een drogreden geven terwijl het nu duidelijk over slavernij gaat en wij die namen , beelden, straten, pleinen en de onvolledige verhalen in geschiedenisboeken wel weten.
Zandb
Zandb2 jul. 2024 - 10:13
Gajes Vreemde reactie. Als je doet wat ik voorstel, hoef je toch nooit meer iets weg te halen! Dat is wat ik zeg.
Joop  den Uil
Joop den Uil
1 jul. 2024 - 8:45
kleine stapjes, groot gebaar. voorbeeld voor andere gemeentes.
Mirzas
Mirzas
1 jul. 2024 - 8:38
Wat een mooi en liefdevol betoog. Ik weet niet hoe dit type historisch leed met uitwassen naar het heden gekwantificeerd en gecompenseerd zou kunnen worden. Het verhaal in leven houden is ook los van die discussie van belang. Zeker in deze tijd van bar en boos rechts en steeds openlijker racisme.
android1984
android1984
1 jul. 2024 - 8:34
Mooi plan, Dan kunnen we het ook om het tastbaar te maken hebben over de beruchte Nederlander Simon de Danser. Die voor de corsairs slaven haalde. Dat is voor burgemeester Marcouch iets wat hem na aan het hart moet liggen.
3 Reacties
LaBou
LaBou 1 jul. 2024 - 10:20
En daar is hij weer de bekende jijbak. Het blijft blijkbaar moeilijk de betrokkenheid bij de slavenhandel te erkennen zonder gelijk te roepen: maar hullie deden het ook.
android1984
android19841 jul. 2024 - 12:40
Sinds wanneer is de Nederlander Simon de Danser "hullie"? Het is juist een schoolvoorbeeld van hoe slavenhandel in zijn werk ging. Hoe jonge jongens naar zee gingen en daarbij zowel "respectabele slavenschepen" bemanden. Als dat zij een "verhandelbare positie" hadden wanneer het schip zelf weer gekaapt en tot slaaf gemaakt werdt. Zij waren als schandknaap het wisselgeld voor de officierenfamilies.
LaBou
LaBou 1 jul. 2024 - 15:52
Je trok de schoen aan maar wilt nu ontkennen dat het een schoen was? Zielig, maar de te verwachten reactie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor