Hoe gaat regeringspartij VVD om met jaarlijkse schandalen en corruptie?
• 24-02-2017
• leestijd 1 minuten
De VVD kende een flink aantal integriteitsschandalen. Een probleem voor de partij die zichzelf neerzet als de partij van ‘law & order’, van veiligheid en justitie. Hoe gaat de VVD om met het negatieve imago van een niet-integere partij?
Ton Hooijmaijers, Jos van Rey, Johan Houwers, Frans Weekers, Mark Verheijen en René Leegte; het is een greep uit de lange lijst VVD’ers die negatief het nieuws haalden wegens vermeende integriteitsschendingen. Een aantal van deze zaken zorgt ervoor dat de VVD in 2013 besluit in te grijpen: er komt een commissie integriteit en alle bestuurders dienen een vuistreglement te ondertekenen.
De maatregelen kunnen een nieuwe stroom integriteitsschandalen in 2015 niet voorkomen. Dit tot groot ongenoegen van een aantal actieve VVD-leden. ‘Wij zijn klaar met de affaires’, klinkt het uit Friesland. En vanuit Gelderland twittert het kritische VVD-lid Mijntje Pluimers: ‘Denk je dat Rutte cs zich iets van ons aantrekt? In ’13 iig niet #kaltgestelt’.
Pluimers diende in 2013 tijdens het VVD-congres een motie in over integriteit, die vervolgens werd afgeraden door het partijbestuur. In Politicologica blikt ze openhartig terug. Naast Mijntje Pluimers spreken o.a. ook VVD-partijvoorzitter Henry Keizer, politiek commentator Ron Fresen en journalist Ariejan Korteweg. Zij geven antwoord op de vraag hoe de VVD omgaat met de schandalen en kritische VVD-leden.
Lees ook
hier VVD bovenaan lijst integriteitsschending politieke partijen